Zondag

Al het Zondag nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Zondag nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Zondag nieuws

Vandalen vernielen wolvenhek in natuurgebied 'Klein Zwitserland' bij Zuidwolde. Landgeiten te druk met grazen om ontsnappingspoging te ondernemen

20-09-2021 - 0 reacties Vandalen vernielden zondag het hekwerk rond de bokkenweide bij Zuidwolde. Eigenaar van de landgeitbokken (en het hek) Bert Snippe herstelt het zelf, maar zonde en duur is het wel.


Dit is de weersverwachting voor komend weekend: het blijft droog en de zon laat zich vooral zondag zien in Drenthe en Groningen. Volgende week gaat de

03-09-2021 - 0 reacties Goed nieuws voor mensen die dit weekend naar buiten willen. Er wordt geen regen verwacht in Drenthe en Groningen en vooral zondag belooft een zonnige dag te worden.


Zomerse temperaturen op komst, maar lange nazomer zit er niet in

03-09-2021 - 0 reacties Afgelopen maand bleef de zomer uit door overwegend noordelijke winden. Nu draait de wind naar het oosten, en de nazomer lacht ons tegemoet, want aankomende zaterdag en zondag kan het lokaal wel 25 graden worden.


Kudde stieren losgebroken in Kerkrade

29-08-2021 - 0 reacties Een kudde van ongeveer 10 stieren is in de nacht van zaterdag op zondag losgebroken in Kerkrade.


Weerman durft garantie te geven op drie droge dagen: 'Met veel zonneschijn'

22-08-2021 - 1 reacties Ook deze zondag kunnen we in de loop van de dag te maken krijgen met plaatselijk fikse buien. "Daar kan misschien wat onweer bij voorkomen", vertelt Alfred Snoek van Weerplaza. Maar voor het begin van komende week heeft hij goed nieuws.
"Maandag, dinsdag en woensdag worden droge dagen, die garantie durf ik te geven", vertelde Alfred zondagochtend in het radioprogramma Weekend! op Omroep Brabant. "Met naast wat stapelwolken ook veel zonneschijn in de middag. De wind waait uit noordoostelijke richting en is matig van kracht, kracht drie tot vier. De wind is dus wel aanwezig, maar niet storend. Geholpen door de zon weet de temperatuur maandag en dinsdag op te lopen naar 22 of 23 graden. Woensdag moeten we een graadje inleveren."
Dalende temperaturenMaar later in de week dalen de temperaturen weer. "Dan komen we uit op maximaal 18 tot 20 graden, al zien we ook dan nog regelmatig de zon doorbreken. Donderdag, vrijdag en in het weekend kunnen we met name 's middags met een enkele bui te maken krijgen, maar dit worden geen heel natte dagen."
Ook deze zondag komen in de loop van de dag op steeds meer plaatsen een paar buien tot ontwikkeling. "Plaatselijk echt een flink exemplaar. Hier kan misschien ook wat onweer bij voorkomen. Maar dit wordt niet een volledig verregende dag, er zijn ook zeker droge momenten. De wind gaat wat aanwakkeren. Het is 17 of 18 graden en als even de zon doorbreekt 20, maar dat is het echt voor vandaag."


Wie helpt boer Jan van zijn 200.000 kilo uien af? ‘De prijzen zijn schandalig laag’

12-08-2021 - 0 reacties MOERSTRATEN - Hartje zomer, perfect weer voor een barbecue. Maar wie slim is, maakt dit weekend juist een flinke pan hutspot. Met uien van boer Jan Aarden uit Moerstraten. Hij heeft immers nog een slordige 200.000 kilo liggen, waar hij maar niet van af komt. Zondag mag iedereen voor een zacht prijsje naar hartenlust komen rapen.


Zin in uien? Bij boer Jan mag je er zondag zoveel rapen als je wilt

12-08-2021 - 0 reacties Het veld van boer Jan Aarden in Moerstraten ligt bomvol uien. "Reken maar op zo'n 200.000 kilo." En dat terwijl de akker normaal gesproken rond deze tijd van het jaar al helemaal leeg is. Om alsnog van de voorraad af te komen, komt Jan nu met een ludieke actie. Zondag 15 augustus mag iedereen zélf uien komen rapen voor 50 cent per kilo.
Het zijn lastige tijden voor boeren zoals Jan en zijn vrouw Rigerda. "We komen simpelweg niet van onze producten af. Ja, voor 2 cent per kilo. Maar dat is dik onder de kostprijs. Ik ben al meer kwijt aan diesel voor de tractor. Ik kan er toch geen verlies op lijden?"
Toch zullen de uien die nu nog op het veld liggen, snel weg moeten. "Binnenkort moeten we weer beginnen met zaaien." Het was Rigerda die met een berichtje op Facebook vrienden om hulp vroeg. "Toen stelde iemand voor om een raapdag te organiseren. Wat een fantastisch plan, dachten we meteen."
En dus is zondag iedereen die wel wat uien kan gebruiken welkom om te rapen. "Ze mogen rustig over het veld struinen en pakken zoveel ze maar willen. Voor 50 cent per kilo kunnen ze dat dan meenemen. Da's geen geld, toch?"
Als het aan Rigerda ligt, wordt het één groot feest. "Er komt sowieso een springkussen. En we nodigen alle boeren en andere ondernemers uit de regio met leuke ideeën uit om zich aan te sluiten. Iedereen is van harte welkom."
De eerste reacties zijn bemoedigend. "We hebben al heel wat berichtjes gehad van mensen die zondag willen komen. Met een beetje geluk moet straks de straat worden afgezet vanwege de enorme wachtrijen. Zou toch fantastisch zijn?" Wellicht zit er dan zelfs een vervolg in. "Kijk, eigenlijk hoop je dat zo'n actie niet nodig is. Aan de andere kant: wij houden wel van een ludieke actie. Dus ook al zijn onze velden volgend jaar wél leeg, we bedenken wel wat geinigs."


Weerbericht: Veel regen met kans op onweer, hagel en een klein beetje zon

08-08-2021 - 0 reacties In de nacht van zaterdag op zondag trokken er nieuwe buien over het land. Ook overdag valt er veel regen, vooral in het westen en noorden van het land. Lokaal is kans op onweer en hagel.


Paard uit Renesse seksueel misbruikt, eigenaren Lisa en Monique Priemis in shock

28-07-2021 - 0 reacties Een nachtmerrie voor Lisa Priemis en haar moeder Monique uit Renesse. In de nacht van zondag op maandag is één van hun paarden op de manege seksueel mishandeld. "Welke zieke geest doet zoiets?"


Paus ontvangt Hollandse bloemen voor Wereldouderendag

28-07-2021 - 0 reacties 31 januari 2021 riep paus Franciscus de Wereldouderendag uit. Een nieuwe katholieke themadag die elke vierde zondag van juli wordt gevierd.


Vrachtwagen met melk gekanteld op rotonde

25-07-2021 - 39 reacties BROEKSTERWÂLD - Op de rotonde aan de Haadwei in het Friese Broeksterwâld is zondag aan het eind van de ochtend een vrachtwagen geladen met melk gekanteld. De chauffeur raakte bij het ongeval lichtgewond en is afgevoerd naar het ziekenhuis.


Hoogste punt Maas bereikt Brabant, de uiterwaarden lopen vol

18-07-2021 - 0 reacties In dit liveblog houden we je zondag op de hoogte over de ontwikkelingen van het hoogwater in de Maas en de gevolgen daarvan voor Brabant.
De hoofdpunten:Hoogste punt Maas in Vortum-Mullem bereiktVanaf zondag dijkbewaking in Land van Heusden en Altena.
Lees alles over het hoogwater in ons dossier.


Weerbericht: Warme temperaturen, bewolking en enkele buien

11-07-2021 - 0 reacties In het noorden en zuidwesten van het land vinden zondag opklaringen voor, maar in de rest van het land blijft het bewolkt. Op sommige plekken in het land vallen enkele buien, soms met onweer. De buien verdwijnen tegen de avond.


Recordhitte in Lapland: ‘Scandinavië is nu net een oven’

06-07-2021 - 0 reacties In ons land wil de zomer nog niet bepaald losbarsten, maar intussen kampt Scandinavië met een hittegolf. In het Noorse Banak werd het gisteren recordwarm met 34,3 graden. In Kevo in Lapland tikte de thermometer zondag een temperatuur aan van 33,6 graden, voor het eerst in honderd jaar tijd.


Zondag flinke kans op onweer, temperatuur boven 20 graden

04-07-2021 - 0 reacties Stapelwolken wisselen elkaar zondag af met zon. Verspreid over het land is er sprake van buien en daarbij ook kans op onweer. Wel wordt het 20-22 graden, meldt Weeronline.


Einde van een varkensbedrijf: ‘Blij dat mijn ouders dit niet meemaken’

04-07-2021 - 0 reacties Twee grote kranen duwen stalmuren opzij alsof het vederlichte wandjes zijn. Met een flinke dreun wordt 6000 vierkante meter aan varkensstal afgebroken. Voor Pieter (65) en Mieke (62) Vlemminx is dit het einde van hun varkensbedrijf. “Het voelt als een mislukking. Op deze plek heeft onze familie altijd geboerd. Dat het hier bij mij ophoudt, voelt wrang.”
Dit is Hoeve Polsdonk, op de grens van Oirschot en Spoordonk. De langgevelboerderij dateert van 1874 maar de familie Vlemminx woont hier al zo’n vijfhonderd jaar, vertelt Pieter zittend aan de keukentafel terwijl hij de stamboom van zijn familie erbij pakt.
Hier groeide Pieter op. Zijn ouders runden op deze plek een gemengd bedrijf. Later nam hij het stokje over en zette het bedrijf voort met varkens. In totaal 2300 vleesvarkens, 350 zeugen en 2000 biggen.
Daarnaast runt het gezin aanvullend een bed and breakfast, openden ze een zichtstal met speciale kijkruimtes en grote ramen. Ze lieten mensen van een zorgboerderij op het erf werken en ze deden mee aan Klassenboeren: het ter plekke opleiden van scholieren. “Je gaat er van alles bij doen om een goed inkomen uit je bedrijf te halen.”
Terwijl buiten het sloopwerk aan de gang is, vertelt hij over de moeilijke keuze die hij samen met z’n vrouw en vier zonen heeft gemaakt. Waar ze eerst niet moesten denken aan stoppen, maakten ze toch de draai naar de Subsidieregeling sanering varkenshouderij (Srv). Afgelopen week werd duidelijk dat 173 Brabantse boeren gebruik maken van deze regeling.
Pieter en Mieke merkten een steeds grotere druk van buitenaf, met een overheid die steeds weer veranderende eisen stelt voor milieu-, natuur- en dierenwelzijn. “Dat betekende voor ons telkens weer investeren om telkens net aan die eisen te voldoen. Voor we de keuze maakten om te stoppen, wilden we de kraamstal nog uitbreiden, maar de bank werkte niet mee. Je merkte aan alles dat het steeds lastiger werd.” Deelname aan de regeling bleek ‘de verstandigste keuze, maar niet mijn eerste keuze’.
Op 15 februari werd het ‘stil en koud rond de deur’. Die dag vertrokken de varkens van het familiebedrijf. “We hebben het laatste varken nog een strik omgedaan. Er nog een momentje van gemaakt”, vertelt Pieter gelaten.
“Ik heb 65 jaar en 8 maanden tussen de varkens gewoond. Ik ben opgegroeid met het geluid van varkens aan de deur. Ik weet: als een varken dit doet, dan moet ik dat doen. Mijn kennis en ervaring zijn nu nutteloos. De warmte, de reuk, de lieve beesten: dat zijn dingen die ik mis.”
Ook zijn zondagen zijn compleet veranderd. Waar het boeren 365 dagen per jaar doorging, hoeft hij nu op zondag niks meer. Hij mist het ritme, de routine. Tijdens een rondgang op het erf zegt hij: “Ik ben blij dat ons vader en moeder dit niet hoeven te zien.”
Nu de stallen verdwijnen, verandert het erf steeds meer in een grote vlakte waar ruimte ontstaat voor iets nieuws. “Ons bedrijf ligt middenin een recreatiegebied tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. De B&B loopt goed en de behoefte aan verblijfsruimte groeit. We willen op deze plek een groepsaccommodatie bouwen.” Ook de boerderij wordt gesplitst. Zoon Jan komt dan met zijn gezin in een deel van de boerderij wonen. Voordat deze volgende stappen gezet kunnen worden, moet het bedrijf volledig opgeruimd zijn.
Wat had hij anders gedaan, nu hij terugkijkt op zijn carrière als boer? “Achteraf gezien had ik hier twintig jaar geleden 5000 zeugen moeten houden en niet moeten denken dat het goed genoeg was. Als je in de huidige tijd wilt boeren, moet het met groot geweld, grote aantallen en nergens naar kijken. Dan doe je het bedrijfsmatig het beste. Als ik dat toen had gewild, was ik nu nog boer geweest. Maar dat is achteraf makkelijk praten.”


Het wordt zonniger en warmer, 'de omslag begint vanmiddag'

27-05-2021 - 0 reacties De terrassen waren dan wel open, maar het weer van de afgelopen weken maakte dat toch niet zo feestelijk. Daar komt de komende dagen verandering in. "De omslag begint vanmiddag", zegt weerman Marco Verhoef.
Van het westen uit wordt het in de loop van de dag droog. Wel is de temperatuur nog een stuk lager dan gemiddeld, zegt Verhoef. Vandaag wordt het 13 tot 15 graden.
De temperatuur loopt de komende dagen op. "Morgen wordt het gemiddeld 18 graden. Op een enkele plek kan het tegen de 20 graden worden, maar dan moeten we mazzel hebben."
Het weekend wordt vervolgens redelijk zonnig, met vooral zaterdag nog wat stapelwolken. "De temperatuur loopt op zaterdag op een enkele plek op tot 20 of 21 graden, en zondag is dat op veel meer plaatsen het geval." Begin volgende week zet dit weer door, zegt Verhoef. "Iets boven de 20 graden, weinig wind en geregeld zon."
Vanaf halverwege volgende week nemen de onzekerheden toe. "Maar het koude weer van nu keert niet terug. Het is zelfs niet uitgesloten dat het nog warmer wordt, maar het is nog iets te vroeg om daar meer over te zeggen."
Mei was koud en nat
Het wordt hoe dan ook een welkome afwisseling van het weer van de afgelopen tijd. Want hoe koud en nat was het de afgelopen weken? Kouder dan gemiddeld, zegt Verhoef. "De afgelopen maand was de temperatuur tot nu toe gemiddeld 2,5 graden lager dan gemiddeld. In april was het zelfs 3 graden kouder dan gemiddeld."
En mei is tot nu toe vooral heel nat: "De neerslag is tot nu toe 100 millimeter, dat is bijna twee keer meer dan het gemiddelde van 59 millimeter."


Ex-minister Schultz (VVD) pleit voor voortzetten huidige coalitie

23-05-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Voormalig VVD-minister Melanie Schultz van Haegen zou het liefst zien dat het huidige demissionaire kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie wordt voortgezet. "Ik ben heel erg voor dat partijen langer blijven zitten omdat je dan beter verantwoordelijkheid kunt nemen en ook kan afmaken wat je doet", zei ze zondag in het televisieprogramma Buitenhof.


Politie houdt grote controle in omgeving fruithandel De Groot na nieuwe schietincidenten

16-05-2021 - 0 reacties HEDEL - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote actie gehouden bij de A2 ter hoogte van Hedel. Auto’s werden gecontroleerd, mensen preventief gefouilleerd. Het gebied is twee dagen geleden door de gemeente Maasdriel als veiligheidsrisicogebied bestempeld vanwege het geweld in de zaak rond fruitbedrijf De Groot dat in de afgelopen weken weer is opgelaaid.


Neerslagtekort (bijna) verleden tijd, ook de komende dagen plenst het flink

15-05-2021 - 0 reacties Goed nieuws: het neerslagtekort waarmee onze provincie de afgelopen jaren kampte, is bijna verleden tijd. Dat vertelt Wilfred Janssen van Weerplaza. En het blijft de komende dagen nog wel even door regenen. "Die buien kunnen lokaal best pittig uitpakken en ik sluit onweer ook niet uit."
"Van een neerslagtekort spreek je als er meer water verdampt dan er valt", legt Wilfred uit. "Dat is in het voorjaar en de zomer heel gebruikelijk in Nederland. Maar zoveel als de afgelopen jaren was wat minder gebruikelijk."
Grondwaterstanden redelijk hersteld"Door de natte winter en de vrij natte periode begin maart zijn de grondwaterstanden behoorlijk opgekrikt", vertelt de weerman van Weerplaza. In april was het wel weer best droog - en was er veel verdamping - maar de laatste weken kregen we opnieuw te maken met behoorlijk wat buien.
"Dit betekent dat ook in hoger gelegen gebieden zoals de Peel de grondwaterstanden redelijk zijn hersteld na de zomers van 2018 en 2019. Dus mocht het later in de zomer alsnog droog worden, dan krijgen we niet bij de eerste droge weken een beregeningsverbod. Het neerslagtekort dat Brabant kende, is nu gereduceerd tot een gering neerslagtekort, dat heel normaal is voor deze tijd van het jaar."
Nog meer regen op komstEn er is nog meer regen op komst. "Boven België zag ik om negen uur zaterdagochtend al de nodige buien op de neerslagradar", vertelt Wilfred. "De komende uren zullen die noordwaarts over Brabant trekken. Die buien nemen qua intensiteit nog wat toe en die kunnen lokaal best pittig uitpakken. Ik sluit onweer ook niet uit. Lokaal kan in korte tijd behoorlijk wat regen vallen."
Voor die buien uit wordt het volgens de weerman 13 tot 15 graden. "Maar als die buien talrijk actief zijn, daalt de temperatuur en moeten we het 's middags met een graad of 12 doen."
'Uitermate groeizaam weer'Ook zondag krijgen we verspreid over de provincie te maken met behoorlijk wat buien. "Ook die kunnen pittig uitpakken, met onweer en lokaal veel regen in korte tijd. Het waait dan ook iets steviger, maar dan is tussen de buien door wel de zon vaker te zien."
Wie hoopt dat het weer komende week beter wordt, heeft pech. "Maandag tot en met woensdag houdt het dit buiige weertype aan", weet Wilfred. "Met de meeste buien aan het eind van de ochtend, in de middag en in de vroege avond. Met name maandag en dinsdag zijn het pittige buien met kans op onweer en lokaal veel regen. Woensdag verdwijnt dit pittige karakter geleidelijk, maar later in de week krijgen we weer met uitgebreide storingen te maken. Het wordt maximaal 15 graden. Het niet ideaal, maar voor de plantjes is het wel uitermate groeizaam weer."