Regen

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Regen. Regen is een van de 16276 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Regen nieuws

Dit weekend veel wind, bewolking en regen

04-07-2020 - 0 reacties Het zomerse weer laat nog even op zich wachten. Dit weekend is het voornamelijk bewolkt, valt er veel regen en is er veel wind.


Onweersbuien met lokaal veel neerslag op komst

27-06-2020 - 0 reacties Verschillende regio's in Drenthe krijgen vandaag te maken met pittige buien. In korte tijd kan veel regen vallen, met wateroverlast tot gevolg.


Kans op onweersbuien met hagel en windstoten (maar misschien ook niet)

26-06-2020 - 0 reacties Regen, hagel, onweer... Alles is vrijdag in de tweede helft van de middag mogelijk, zo vertelt Diana Woei van Weerplaza. Maar het kan ook dat er helemaal niets gebeurt.
"De lucht is instabiel", legt Diana uit. "Ik zou daarom vanaf de tweede helft van de middag regelmatig de regenradar checken. Vrijdagochtend vroeg was de temperatuur met zo'n 21 graden al vrij hoog en vrijdagmiddag wordt het echt puffen met 30 tot 32 graden. Daarbij kunnen er zeer lokaal een paar regen- en onweersbuien ontstaan. Waar, dat is nog de vraag. Of het er sowieso van komt is ook nog onzeker."
WindstotenAls er een bui in Brabant ontstaat, kan dit volgens de weervrouw een forse zijn. "Met veel regen, hagel, onweer en windstoten. Dus als je een stukje vlees op de barbecue wil leggen en het begint donker te worden, zou ik alles even naar binnen halen."
Ook zaterdagochtend krijgen we te maken met een paar regen- en onweersbuien. "In de middag knapt het op en wordt het maximaal 25 tot 27 graden, maar dan steekt een frisse westenwind op. 's Avonds is het dan wat aangenamer. Rond etenstijd wordt het 21 graden. Als het droog is, kun je prima barbecueën."
Volgende week stuk minder warmVoor mensen die het een beetje gehad hebben met de hitte, heeft Diana goed nieuws. Volgende week wordt het in Brabant een stuk minder warm. "Hooguit zomers warm met temperaturen van 25 tot 27 graden."


IJzeren plaat als dam in de sloot, water vasthouden in droge tijden is uitdaging voor waterschappen

25-06-2020 - 0 reacties Erg hightech ziet het er niet uit: een ijzeren plaat dwars in een sloot. Maar volgens waterschap Aa en Maas is dat precies de schoonheid van het idee. De plaat werkt als een dam waardoor water langer in de sloot blijft staan. Simpel, effectief en goedkoop. Belangrijk in kurkdroge tijden, waarin elke druppel telt.
De eerste plaat werd donderdagmorgen in Heusden op z'n plek gezet, in een klein slootje op het land van familie Aarts. Het waterschap hoopt dat veel boeren hun voorbeeld volgen. Met veel dammetjes duurt het langer voordat regenwater wegstroomt. Daar draait het om.
KlimaatveranderingAl een paar jaar achter elkaar wordt Nederland droger. En dat gaat snel. "We weten dat er een klimaatverandering bezig is," zei Peter van Dijk van het waterschap, staande in het grasland langs de bijna droge sloot. "Maar het gaat snel; we krijgen nu al met zomerse droogtes te maken die in veel scenario's pas voor 2050 stonden aangekondigd."
Het regent niet minder, maar het is wel warmer. Daardoor verdampt er meer water. En er valt meer water tegelijk, in grote hoosbuien. Van Dijk was nauwelijks een week geleden nog druk bezig in Someren, waar regenwater de huiskamers binnenkwam. In een week bevonden Nederlands natste én droogste punt zich in het werkgebied van Aa en Maas.
Water vasthoudenDe uitdaging voor het waterschap is om het regenwater vast te houden, zonder dat mensen er last van hebben. Maar met sloten en gemalen is Nederland er juist nog op ingericht water zo snel mogelijk weg te werken. Nederlanders moet anders gaan denken. En de ijzeren plaat in de sloot is daar een teken van.
"Je kan de sloot ook dempen," zegt Jos Kruit van het waterschap. "Maar dan staat er een groot deel van het jaar water op het land. Dan kunnen de boeren er niet uit de voeten."
Bas en Luuk Aarts gaan de boerderij met 200 koeien overnemen van hun ouders. Ze vertellen dat de waterstand de laatste jaren regelmatig onderwerp van gesprek is. "Het wordt droger; het wordt hoe langer hoe belangrijker om water vast te houden. Vorige week heeft het hier geregend; dat water is al bijna weer weg. Met zo'n ijzeren plaat in de sloot kan je het langer vasthouden."
Op afstand bestuurbaarMet alleen kleine dammetjes in boerensloten is het waterschap er niet. De organisatie wil het systeem uitbreiden van op afstand bestuurbare stuwen in de grotere en diepere sloten zodat snel op regen en droogte gereageerd kan worden. Die stuwen staan nu allemaal hoog om water vast te houden. Jos Kruit schat dat zo het grootste deel van de in juni gevallen regen vastgehouden is.
Aa en Maas is een van de drie Brabantse waterschappen. De provincie en het rijk steken de komende jaren vele miljoenen in plannen tegen de droogte.


Neerslagtekort nog groot ondanks hevige buien

24-06-2020 - 0 reacties LELYSTAD (ANP) - Het neerslagtekort in Nederland blijft nog altijd groot, ondanks de hevige buien en zelfs wolkbreuken van vorige week. De regen heeft de grondwaterstand op sommige plekken enigszins verbeterd, maar in het zuiden en oosten van het land is die stand nog steeds veel te laag. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) voorziet dat de vraag naar zowel drink- als sproeiwater de komende weken gaat toenemen. Er blijft daarom sprake van een 'dreigend watertekort', staat in de woensdag verschenen droogtemonitor.
Het bericht Neerslagtekort nog groot ondanks hevige buien verscheen eerst op Nieuws.nl.


Lokaal fikse regenval zet Poolse percelen blank

23-06-2020 - 0 reacties Zware regenval met lokaal storm en hagel houden flink huis in delen van Polen. De buien hebben een zeer lokaal karakter maar zorgen wel voor schade. Bijna heel het land heeft inmiddels een aardige hoeveelheid regen verzameld.


Overlast door zware regen en onweer: 'Schoolvoorbeeld van komende jaren'

18-06-2020 - 0 reacties In grote delen van Nederland was woensdagavond sprake van zware onweersbuien en lokaal veel regen. Op sommige plekken leidde dit tot wateroverlast en andere schade.


Na regen komt zonneschijn: komende week kans op tropische temperaturen

17-06-2020 - 0 reacties Goed nieuws voor zonaanbidders: vandaag en morgen is het nog even doorbijten met flinke regenbuien, maar vanaf komend weekend wordt het geleidelijk aan zonniger. In de loop van volgende week kan het zelfs tropisch warm worden.


Weerbericht: Kans op pittige buien en onweer

16-06-2020 - 0 reacties Dinsdag begint met zon in het zuiden en bewolking in het oosten en noorden. Later op de dag kan er veel regen vallen en is er kans op onweer. Er staat een zwakke noordenwind. Het wordt gemiddeld 19 tot 23 graden.


Onweer op komst, KNMI waarschuwt voor hagel en lokaal veel neerslag

16-06-2020 - 0 reacties Er is onweer op komst. Het KNMI waarschuwt dat er dinsdagmiddag en -avond lokaal veel neerslag kan zijn en dat hier mogelijk hagel bij kan zitten. Het weerinstituut heeft daarom code geel afgegeven.
Dinsdagochtend is het op veel plaatsen nog droog in Brabant. "Alleen in het uiterste oosten van de provincie wat lichte regen of motregen", vertelt Diana Woei van Weerplaza. "Dit hangt samen met een storing die over het midden van het land trekt."
Niet overal onweerDe zon komt volgens haar in de ochtend nog goed door de wolkenvelden heen. Ze verwacht de regen- en onweersbuien waarmee we in de middag en avond te maken krijgen verspreid over de provincie. "Er zijn ook plekken waar het dinsdag de hele dag droog blijft."
De temperatuur loopt op naar 22 of 23 graden. "Dat is minder warm dan maandag. Maar er staat ook minder wind, dus het voelt allemaal wel lekker aan."
Flink plenzenWoensdag verwacht Woei qua weer van hetzelfde laken een pak. "'s Ochtends droog, 's middags buien en 's avonds mogelijk onweer. Met vergelijkbare temperaturen, zo'n 23 of 24 graden."
In de tweede helft van de week wordt het volgens de weervrouw wat minder warm. "Dan krijgen we te maken met een zwak tot matige westenwind en dan wordt het nog hooguit 20 of 21 graden. Daarbij wordt de kans op een bui richting het weekend steeds kleiner. Maar donderdagochtend kan het nog wel eventjes flink plenzen."


'Zeldzame' neerslagverschillen in Drenthe: 'Gebeurt eens per vijf jaar'

15-06-2020 - 0 reacties In de voorbije 24 uur viel er regen in Drenthe. Heel veel regen. Al moet gezegd worden dat dit sterk afhankelijk was van waar in de provincie dat was.


Regen moet het vakantieseizoen redden

15-06-2020 - 0 reacties LEUSDEN - De verwachte stormloop op vliegvakanties deze zomer is tot nu toe uitgebleven. „Er is wel veel belangstelling onder Nederlandse toeristen, merken de reisbureaus, maar de boekingen vallen vies tegen. Dat komt doordat er nog steeds sprake is van twijfels.”


Te vroeg om beregening uit te zetten

10-06-2020 - 0 reacties Kan die beregeningsinstallatie nu uit of niet? Het kurkdroge weer van de afgelopen maanden keert niet terug. Maar hoeveel regen valt er de komende week? Zeker is dat de kans op stevige regen-en onweersbuien dagelijks toeneemt. Met name aanstaande zaterdag en zondag is er grote kans op pittige buien. Zelfs noodweer met wateroverlast is mogelijk. […]


Neerslagtekort blijft ongekend hoog ondanks regen

08-06-2020 - 0 reacties De regen van afgelopen weekend was meer dan welkom, maar het neerslagtekort blijft groot.


De temperatuur gaat omhoog, maar er komt ook onweer aan

07-06-2020 - 0 reacties De regen van de afgelopen dagen was voor veel mensen meer dan welkom. Tuinen, akkers, en weilanden konden immers wel een beetje water gebruiken. Maar het was ook wel een beetje koud, toch? Als je dat ook vond, hebben we goed nieuws.


Eerst nog even ' schaapscheerderskou', volgende week weer zomers

05-06-2020 - 0 reacties Het zal je vast niet zijn ontgaan. Het is grauw buiten en de regen valt met bakken uit de lucht. Zo'n frisse periode als we nu hebben komt bijna jaarlijks voor in juni en heeft in de volksweerkunde zelfs een naam: schaapscheerderskou.


Komende dagen alleen maar wolken, wind en regen

04-06-2020 - 0 reacties Het is gedaan met het zonnige weer van de afgelopen tijd. Met bewolking, regen en kou komt er een einde aan de zomerse periode. De noordwestenwind zorgt ervoor dat het flink fris is buiten. Goed nieuws voor de natuur en de landbouw, al is het neerslagtekort niet zomaar opgelost.


Verwachte buien bieden minimaal verlichting tegen droogte

03-06-2020 - 0 reacties De komende dagen is er kans op buien, maar deze zullen de kurkdroge grond slechts tijdelijk en minimaal verlichting brengen. Weeronline verwacht dat er in een week ongeveer 20 millimeter regen valt, bij lange na niet genoeg om de droogte enigszins te verhelpen.


Geniet er nog maar even van: regen en kou op komst

02-06-2020 - 0 reacties Vandaag is het in heel Nederland zomers, maar daar komt verandering in. Vanaf woensdag moeten we de paraplu en de jassen weer uit de kast halen.


Na 'bizarre lente' start meteorologische zomer met zon en hoge temperaturen

31-05-2020 - 0 reacties "Echt bizar." Zo omschrijft Diana Woei van Weerplaza de lente dit jaar. "De teller qua zonuren staat nu, een dag voor het begin van de meteorologische zomer, op 785. Dat is ruim vijftig procent meer dan tijdens een normale lente! Deze lente is zelfs nog zonniger dan de zonnige zomer van 2018."
Ook deze laatste dag van de meteorologische lente wacht ons veel zoneschijn. "Maar het is wel iets minder warm dan zaterdag", vertelt Woei. "Toen hadden we nog zomerse waarden in Brabant, 25 graden. Nu wordt de temperatuur wat getemperd doordat er wat bewolking uit het oosten over onze provincie schuift. Maar met 22 tot 23 graden en niet al te veel wind vanuit het oosten - kracht drie tot vier - is toch aangenaam te noemen."
BuienOok Tweede Pinksterdag verwacht Woei veel zon. "Nog meer dan op deze zondag. De sluierwolken trekken namelijk naar het westen weg. Het blijft ook dan droog en we krijgen hogere temperaturen. Zomerse waarden van 25 of 26 graden zijn maandag mogelijk. Daarbij staat een matige oostenwind, hooguit kracht drie of vier."
Mensen die hopen op een beetje regen moeten zeker geduld hebben tot woensdag. "Dinsdag hebben we eerst nog een droge en zomers warme dag voor de boeg, met veel zonneschijn. Bij niet al te veel wind vanuit het oosten halen we dan 27 graden. Maar woensdag wordt de lucht geleidelijk vochtiger. De luchtdruk daalt dan. Dat betekent dat er buien kunnen ontstaan. Vooral woensdagmiddag. Maar voordat die ontstaan, is het eerst nog broeierig warm. Zo'n 24 tot 27 graden."
Plaatselijk karakterEn niet overal komen die buien voor, benadrukt de weervrouw van Weerplaza. "Ze hebben plaatselijk karakter." Donderdag, vrijdag en zaterdag zouden er ook buien kunnen voorkomen. "Maar ook dan zijn er plekken waar geen druppel valt."