Regen

Al het Regen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Regen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Regen nieuws

Binnen etmaal bijna zoveel regen in Achterhoek en Twente als anders in hele maand

21-06-2021 - 3 reacties HAAKSBERGEN/ENSCHEDE/WINTERSWIJK - 51,6 millimeter regen in Meddo (Winterswijk), 48,6 millimeter in Haaksbergen, 48,0 in Enschede: de score aan regenwater in regenmeters en regentonnen en tijdelijk in wadi's was vanmorgen enorm. WeerOnline becijfert hoe in de Achterhoek en Twente bijna zoveel viel als anders in de hele maand.


Nog meer buien en wateroverlast op komst, veel schade in zuiden België en Noord-Frankrijk

21-06-2021 - 0 reacties De astronomische zomer begint morgen, maar daar is momenteel weinig van te merken. Er is al heel wat regen uit de lucht komen zetten en er is nog meer hemelwater op komst. De meteorologen van Weerplaza waarschuwen dat dit zeer lokaal kan leiden tot wateroverlast. Ook in het zuiden van België en het noorden van Frankrijk hebben hevig onweer en harde wind geleid tot veel schade en overlast.


Waterschappen ondanks hitte nog niet bang voor droogte: 'watersysteem kan tijd zonder neerslag goed aan'

14-06-2021 - 0 reacties Het is heet en er valt deze dagen geen spatje regen. Maar bang voor droogte zijn ze niet bij de waterschappen. Dankzij de natte meimaand zit er nog voldoende water in de grond.


Weerbericht: Bewolkt en kouder dan afgelopen week, blijft overwegend droog

12-06-2021 - 0 reacties De dag begint op de meeste plaatsen bewolkt en in het oosten kan een spat regen vallen. Elders blijft het droog.


Opnieuw kans op onweer, hagel en veel regen

04-06-2021 - 1 reacties Ook vandaag geldt voor onze provincie code geel vanwege onweersbuien, zo meldt het KNMI vrijdagochtend. Met code geel waarschuwt het KNMI alert te zijn, omdat er mogelijk kans is op gevaarlijk weer.


Zomers weer slaat om in regen en onweer, KNMI geeft code geel af

03-06-2021 - 10 reacties Wie nog wil genieten van de zon kan dat het beste donderdagochtend nog even doen. Aan het prachtige zomerweer komt volgens het KNMI vanaf donderdagmiddag tijdelijk een einde. Er is code geel afgegeven in het zuiden en oosten van het land voor hevige regenbuien en onweer.


Drama in Millingen: vier van de vijf ooievaarskuikens overlijden door kou en regen

02-06-2021 - 0 reacties Slechts één ooievaarskuiken heeft de kou en regen van het voorjaar overleefd in het nest bij Ronald Gesthuizen aan de Heerbaan in Millingen. De andere vier liggen dood in het nest.


Geen stress om wijnoogst van Reestlandhoeve: “Deze druiven kunnen wel tegen een stootje”

27-05-2021 - 0 reacties BALKBRUG – Regen, veel wind en een grijs wolkendek dat ervoor zorgt dat er bijna geen zonnestraaltje doorkomt; Nederlandse wijnmakers kijken met argusogen naar de weerberichten. Het slechte weer zorgt op de wijnboerderij voor de nodige vertragingen, maar door de speciale klimaatbestendige druiven lijkt de oogst dit jaar niet in het water te vallen. Aan […]


Boeren zijn de regen beu: 'Het gras moet van het land'

27-05-2021 - 146 reacties Het natte voorjaar geeft problemen voor melkveehouders. Door alle regen is het gras te nat om van het land te halen. Terwijl het wel gewoon doorgroeit. Boeren vrezen voor het eiwitgehalte van hun koeienvoer.


Nog even doorbijten: er komt warm en zonnig weer aan

24-05-2021 - 22 reacties Het is nog even afzien voor mensen die niet van regen houden, maar aan het eind van deze week wordt het eindelijk droog én warm. Aankomend weekend kunnen we zelfs de 20 graden aantikken.


Weerbericht: Wolken, regen en kans op zware windstoten

21-05-2021 - 0 reacties Vanuit het westen trekken vrijdagochtend wolkenvelden over het land. In het zuiden komen enkele opklaringen voor. In het westen en noorden kan een enkele bui vallen. De minima liggen rond 10 graden.


Pinksterweekend valt in het water: kans op regen, hagel en onweer

19-05-2021 - 0 reacties Het lange Pinksterweekend wordt ronduit wisselvallig. Dagelijks is er kans op buien, mogelijk ook met wat hagel of een klap onweer.

"Je moet echt je momenten gaan pakken", vertelt meteoroloog Wilfred Janssen van Infoplaza. "Als je precies om de buien heen weet te plannen, valt er misschien nog wat van te maken. De buien vallen vaak erg lokaal."

Onweer
Vooral zaterdag krijgen we stevige wind en veel bewolking. In de middag wordt het dan weer wat vriendelijker en is vanuit het westen meer ruimte voor de zon. "Dan kunnen nog wel pittige buien vallen met hagel en onweer."

De temperatuur wordt maximaal 15 graden.
Op de Pinksterzondag is het dan wat minder nat en er staat minder wind. Verspreid zullen er naar verwachting wel een aantal buien vallen. Wilfred: "Verwacht niet te veel zon, want ook dan is er flink wat sluierbewolking." Het wordt 13 tot 14 graden, wat koud voor de tijd van het jaar is.

Meer ruimte voor zon
Op maandag komt er een nieuw regengebied. Het wordt flink bewolkt. "Vooral in het oosten kans op regen. In de middag is er meer ruimte voor de zon, maar er zijn ook stapelwolken." Het wordt een graad of vijftien.
"Het is dus koud voor de tijd van het jaar", weet Wilfred. Normaal liggen de temperaturen nu op zo'n 18 graden in onze zuidelijke provincie.


Buienradar in de aanslag: dit weekend veel regen verwacht

15-05-2021 - 0 reacties Er is een grote kans dat je dit weekend je paraplu uit de kast moet trekken. Het wordt dit weekend wisselvallig weer, met hier een daar een klein zonnetje. Dit meldt weerbureau Weerplaza.


Neerslagtekort (bijna) verleden tijd, ook de komende dagen plenst het flink

15-05-2021 - 0 reacties Goed nieuws: het neerslagtekort waarmee onze provincie de afgelopen jaren kampte, is bijna verleden tijd. Dat vertelt Wilfred Janssen van Weerplaza. En het blijft de komende dagen nog wel even door regenen. "Die buien kunnen lokaal best pittig uitpakken en ik sluit onweer ook niet uit."
"Van een neerslagtekort spreek je als er meer water verdampt dan er valt", legt Wilfred uit. "Dat is in het voorjaar en de zomer heel gebruikelijk in Nederland. Maar zoveel als de afgelopen jaren was wat minder gebruikelijk."
Grondwaterstanden redelijk hersteld"Door de natte winter en de vrij natte periode begin maart zijn de grondwaterstanden behoorlijk opgekrikt", vertelt de weerman van Weerplaza. In april was het wel weer best droog - en was er veel verdamping - maar de laatste weken kregen we opnieuw te maken met behoorlijk wat buien.
"Dit betekent dat ook in hoger gelegen gebieden zoals de Peel de grondwaterstanden redelijk zijn hersteld na de zomers van 2018 en 2019. Dus mocht het later in de zomer alsnog droog worden, dan krijgen we niet bij de eerste droge weken een beregeningsverbod. Het neerslagtekort dat Brabant kende, is nu gereduceerd tot een gering neerslagtekort, dat heel normaal is voor deze tijd van het jaar."
Nog meer regen op komstEn er is nog meer regen op komst. "Boven België zag ik om negen uur zaterdagochtend al de nodige buien op de neerslagradar", vertelt Wilfred. "De komende uren zullen die noordwaarts over Brabant trekken. Die buien nemen qua intensiteit nog wat toe en die kunnen lokaal best pittig uitpakken. Ik sluit onweer ook niet uit. Lokaal kan in korte tijd behoorlijk wat regen vallen."
Voor die buien uit wordt het volgens de weerman 13 tot 15 graden. "Maar als die buien talrijk actief zijn, daalt de temperatuur en moeten we het 's middags met een graad of 12 doen."
'Uitermate groeizaam weer'Ook zondag krijgen we verspreid over de provincie te maken met behoorlijk wat buien. "Ook die kunnen pittig uitpakken, met onweer en lokaal veel regen in korte tijd. Het waait dan ook iets steviger, maar dan is tussen de buien door wel de zon vaker te zien."
Wie hoopt dat het weer komende week beter wordt, heeft pech. "Maandag tot en met woensdag houdt het dit buiige weertype aan", weet Wilfred. "Met de meeste buien aan het eind van de ochtend, in de middag en in de vroege avond. Met name maandag en dinsdag zijn het pittige buien met kans op onweer en lokaal veel regen. Woensdag verdwijnt dit pittige karakter geleidelijk, maar later in de week krijgen we weer met uitgebreide storingen te maken. Het wordt maximaal 15 graden. Het niet ideaal, maar voor de plantjes is het wel uitermate groeizaam weer."


Weer in meivakantie valt tegen: regen, koude nachten en lage temperaturen

22-04-2021 - 0 reacties Het weekend voorafgaand aan de meivakantie is een goede voorspelling voor het verloop van de rest van de week. Echt lekker wordt het namelijk niet. Een frisse lentezon zorgt er wel voor dat het zaterdag ietsjes warmer wordt dan zondag. En Koningsdag? Die valt dit jaar koud uit.


Erg zonnig weekend, de temperatuur gaat eindelijk omhoog

16-04-2021 - 0 reacties Wie komend weekend vrij is, treft het. "Er is flink wat ruimte voor de zon", vertelt Alfred Snoek van Weerplaza. De temperatuur stijgt. "We klimmen heel voorzichtig naar wat normaal is voor de tweede helft van april."
Alfred spreekt van 'vriendelijk weer' in het weekend. "Er is flink wat ruimte voor de zon", vertelde hij in het radioprogramma Wakker van Omroep Brabant. "In de middag krijgen we wat meer bewolking, stapelwolken. Die kunnen zich soms een beetje uitsmeren maar ik verwacht niet dat er regen valt."
Zaterdag wordt het volgens Alfred een graad of 12, zondag misschien een graad of 13. "Dit is nog steeds wat aan de magere kant voor de tijd van het jaar. We klimmen heel voorzichtig naar wat normaal is voor de tweede helft van april. Maar het gaat echt heel erg langzaam."
Daarbij waait het wat minder. Al met al prima weer, volgens de weerman van Weerplaza. "Zeker als je het afzet tegen het weer waarmee we de afgelopen tijd te maken hadden. " In de nacht lijkt het niet meer te gaan vriezen.
Deze vrijdag startte nog fris. "Eigenlijk ronduit koud. De temperatuur lag afgelopen nacht overal onder nul: -1 en hier en daar -2. Inmiddels is de zon erbij, die zorgt er voor dat de temperatuur oploopt."
Over het oosten van de provincie trekken af en toe wat wolkenvelden. "Ik denk dat dit de hele dag zo doorgaat. Maar die bewolking wordt een beetje 'aangevreten' door de zon, die steeds hoger komt te staan. Het blijft overal in de provincie droog. De temperatuur weet uiteindelijk op te lopen naar 10 of 11 graden. Misschien op een enkele plek 12 graden."
"De wind komt uit noordoostelijke richting.", vertelt Snoek. "Deze ochtend waait het nog vrij weinig, maar 's middags staat er een matig briesje: kracht 3 of 4 in het open veld. Dan is het misschien voor het gevoel wat koud. Zeker als de zon even verdwijnt. Maar verder is het een prima dag om erop uit te gaan."


Van sneeuw naar zon naar hagel naar ijs: waar komt dit wisselvallige weer vandaan?

06-04-2021 - 0 reacties Waar de een vandaag wakker werd met een laagje sneeuw in de tuin, werd de ander wakker met een streepje zon in het gezicht. Het weer is momenteel erg wisselvallig en lijkt te wisselen tussen typisch winter- en lenteweer. Is dat nou zo bijzonder, of valt het wel mee?
Laten we beginnen met een uitleg over wat er precies met het weer aan de hand is. We hebben nu te maken met een lagedrukgebied boven het noorden van Scandinavië, legt NOS-weervrouw Willemijn Hoebert uit. "Bij een lagedrukgebied waait de wind tegen de klok in. Daarom waait de wind vanaf de Noordpool nu om dat lagedrukgebied naar het zuiden. En daar liggen wij toevallig."
Op dit moment is het nog heel koud in de gebieden rond de poolstreek. Daarom is Nederland terechtgekomen in een krachtige noordwestelijke stroming met hele koude lucht. Veel kouder dan gemiddeld. "In deze periode is het gemiddeld tussen de 11 en 14 graden." In die koude lucht ontstaan continu buitjes met hagel en sneeuw. Tegelijkertijd is de zon al heel krachtig. "Dus als die buien dan voorbij zijn en de lucht opentrekt, is het contrast heel groot, want dan voelt het opeens weer als lente", zegt Hoebert.
Gisteren was het weer wisselvallig, maar vandaag ook. Gisteren sneeuwde het in Leeuwarden, maar ook vandaag zijn er weer ongelukken door gladheid:
Maar hoe bijzonder die wisselvalligheid ook voelt, uniek is dit weer voor deze tijd van het jaar niet. "Ze zeggen niet voor niets: april doet wat 'ie wil. April is altijd een wisselvallige maand geweest, met daarin ook kans op gladheid. De afgelopen drie jaar hebben we toevallig een aprilmaand gehad die soms meer op de zomer leek, daarom is ons gevoel bij april waarschijnlijk nu wat veranderd."
Daarnaast zal het contrast ook groter lijken omdat vorige week nog temperaturen van meer dan 20 graden werden gemeten.
Ook de rest van de dag en morgen zal je nog een paraplu en zonnebril moeten meenemen. In de nacht kan er zelfs een aantal centimeter sneeuw vallen. "In de nacht krijgen we vanuit het noorden te maken met een neerslaggebied. Dat zien we in de kustgebieden vooral terug als regen, maar dieper landinwaarts valt er sneeuw. Misschien wel een paar centimeter, daarom kan het een paar uur wit zijn in de nacht."
Maar omdat het in de loop van ochtend iets minder koud wordt en het gaat regenen, zal het niet heel lang wit blijven. Ook morgen wordt het wisselvallig en wordt de zon afgewisseld met buitjes. Maar omdat de temperatuur iets hoger ligt, is er iets minder sprake van sneeuw en hagel.
Wel gaat de wind weer aantrekken, net als gisteren. In het noordwestelijke kustgebied worden windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur verwacht. "Het gaat flink doorwaaien, en wordt ook echt wel even guur", zegt Hoebert.
Gisteren waaiden al strandhuisjes in zee tijdens een storm aan de Noordzeekust:


Guur weer en sneeuw op komst: 'Begin komende week is het bijna winter'

04-04-2021 - 0 reacties Weet je nog, afgelopen woensdag? Ruim 25 graden was het toen in Brabant, de eerste zomerse dag van dit jaar. Hopelijk ben je daar niet te snel aan gewend geraakt, want begin komende week is het 'bijna winter', vertelt Alfred Snoek van Weerplaza.
"Die weersverandering merken we komende nacht al", laat Alfred weten. "In de loop van de nacht naar maandag wordt het bewolkt en gaat er regen vallen. De wind trekt aan en maandagochtend worden de meeste mensen in Brabant wakker met regen. Die trekt snel weg richting Limburg en het zuidoosten van België. Maar net zo snel als het opklaart, dienen zich de eerste buien van die dag aan. Die komen uit heel koude lucht. Oorspronkelijk is die lucht afkomstig uit de regio Spitsbergen. Dan kun je je wel voorstellen hoe koud die lucht is! Onderweg hier naartoe is die wel ietsje opgewarmd boven het relatief warme zeewater, maar de lucht is toch nog zo koud dat de buien zondag gepaard gaan met hagel en sneeuw."
Tussen de buien door wordt het volgens Alfred een graad of 6. "Maar tijdens een fikse bui is het, zelfs midden op de dag, slechts 1 of 2 graden. Een gure dag dus. Vooral omdat de wind nadrukkelijk aanwezig is. Tijdens de buien is die extra vlagerig."
Geen sleetje rijdenDit weer zet dinsdag en woensdag nog even door. "Dat worden ook dagen met winterse buien, gure wind en lage temperaturen", vertelt Alfred. "Misschien dat we ergens in Brabant zelfs een keertje opstaan met een 'aangewit' landschap'. Het zal geen sleetje rijden worden ofzo, maar het kan er een beetje winters uitzien tijdens de vroege ochtend. Overdag komt het aprilzonnetje erbij, maar veel warmer dan een graad of 6 wordt het ook dan niet."
Volgens Alfred gaat het om droge sneeuw. "Maar die valt op een heel warme ondergrond, omdat het toch al april is. Vandaar dat de sneeuw niet blijft liggen. Maar tijdens de nachten - als je een flinke sneeuwbui krijgt - kan de aanwas van sneeuw zo heftig zijn, dat die niet snel kan wegsmelten. Daardoor kan het dan toch even wit worden."
NachtvorstIn de tweede helft van komende week gaat de temperatuur een heel klein beetje omhoog, met name overdag. Dan verwacht Alfred wat meer zonneschijn en wat minder wind. "Als je dan uit de wind in de zon zit - als die mooi doorbreekt - is het op zich nog wel aardig weer. Maar 's ochtends vroeg heb je echt je handschoenen nodig, want de nachten worden juist wat kouder. Volgend weekend is er een gerede kans op een beetje nachtvorst."


Fris maar zonnig paasweekend, daarna kans op sneeuw

01-04-2021 - 0 reacties Van zomerse temperaturen de afgelopen dagen, gaan we naar een redelijk zonnig maar veel koeler paasweekend. Daarna wordt het plots weer winter, met zelfs kans op sneeuw.
Vanaf Goede Vrijdag gaan de temperaturen een heel stuk naar beneden. “Dat scheelt veel, het wordt vrijdag hooguit 13 graden in Eindhoven. En zaterdag en zondag wordt het met moeite 11 of 12 graden in Brabant”, vertelt de meteoroloog van Weerplaza.
Hagel en natte sneeuw“Zaterdag en zondag blijft het wel vrijwel droog en schijnt de zon regelmatig.”

Aanstaande maandag op tweede paasdag slaat het echt weer helemaal om. “Dan trekt er een koufront over ons land. Het begint ‘s ochtends vroeg met bewolking en regen en vanwege koude lucht is er dan zelfs kans op hagel en natte sneeuw.”

Ook de dagen daarna blijft het behoorlijk aan de koude kant. “Het wordt dan nauwelijks 6 of 7 graden.” Dat is fris voor deze tijd van het jaar, normaal gesproken is het zo’n 13 graden begin april.


Voorlopig gedaan met lenteweer: flinke windstoten en regen op komst

07-03-2021 - 0 reacties Waar gisteren op veel plekken de zon flink scheen, overheerst vandaag bewolking. Het grijze weer is meteen een voorbode voor de rest van de week. Er worden onstuimige dagen en natte nachten verwacht.