Sneeuw

Volg al het nieuws over Sneeuw, een van de 17226 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Sneeuw nieuwsbrief.

Sneeuw nieuws

April doet nog altijd wat ’ie wil: weer sneeuwbuien en ijskoude nachten

12-04-2021 - 0 reacties Het is al drie weken lente, maar dat zou je niet zeggen als je naar buiten kijkt: op veel plekken in het land valt ook vandaag weer natte sneeuw.


Pasen kouder dan Kerstmis

11-04-2021 - 0 reacties ‘Dit slaat nergens op toch? Sneeuw in april! Het was met Pasen kouder dan met kerst. Terwijl Henk en ik vorige week nog heerlijk in het zonnetje zaten. Kun je je nu niks meer bij voorstellen. Want vanmorgen moest Henk weer krassen, hè Henk? Tsja, april doet écht wat-ie wil. ­Hahaha. Het is wat. Nou, succes voor onderweg.”


Deel Nederland kleurt wit, tot wel 15 centimeter sneeuw op het Drielandenpunt

07-04-2021 - 0 reacties Een groot deel van Nederland is woensdagochtend wakker geworden in een witte wereld: met name in het zuidoosten is centimeters sneeuw gevallen. Op het Drielandenpunt in Limburg viel zelfs 10 tot 15 centimeter. Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege plaatselijke gladheid en zware windstoten. Hier en daar stonden lange files, maar die zijn inmiddels opgelost.


Van sneeuw naar zon naar hagel naar ijs: waar komt dit wisselvallige weer vandaan?

06-04-2021 - 0 reacties Waar de een vandaag wakker werd met een laagje sneeuw in de tuin, werd de ander wakker met een streepje zon in het gezicht. Het weer is momenteel erg wisselvallig en lijkt te wisselen tussen typisch winter- en lenteweer. Is dat nou zo bijzonder, of valt het wel mee?
Laten we beginnen met een uitleg over wat er precies met het weer aan de hand is. We hebben nu te maken met een lagedrukgebied boven het noorden van Scandinavië, legt NOS-weervrouw Willemijn Hoebert uit. "Bij een lagedrukgebied waait de wind tegen de klok in. Daarom waait de wind vanaf de Noordpool nu om dat lagedrukgebied naar het zuiden. En daar liggen wij toevallig."
Op dit moment is het nog heel koud in de gebieden rond de poolstreek. Daarom is Nederland terechtgekomen in een krachtige noordwestelijke stroming met hele koude lucht. Veel kouder dan gemiddeld. "In deze periode is het gemiddeld tussen de 11 en 14 graden." In die koude lucht ontstaan continu buitjes met hagel en sneeuw. Tegelijkertijd is de zon al heel krachtig. "Dus als die buien dan voorbij zijn en de lucht opentrekt, is het contrast heel groot, want dan voelt het opeens weer als lente", zegt Hoebert.
Gisteren was het weer wisselvallig, maar vandaag ook. Gisteren sneeuwde het in Leeuwarden, maar ook vandaag zijn er weer ongelukken door gladheid:
Maar hoe bijzonder die wisselvalligheid ook voelt, uniek is dit weer voor deze tijd van het jaar niet. "Ze zeggen niet voor niets: april doet wat 'ie wil. April is altijd een wisselvallige maand geweest, met daarin ook kans op gladheid. De afgelopen drie jaar hebben we toevallig een aprilmaand gehad die soms meer op de zomer leek, daarom is ons gevoel bij april waarschijnlijk nu wat veranderd."
Daarnaast zal het contrast ook groter lijken omdat vorige week nog temperaturen van meer dan 20 graden werden gemeten.
Ook de rest van de dag en morgen zal je nog een paraplu en zonnebril moeten meenemen. In de nacht kan er zelfs een aantal centimeter sneeuw vallen. "In de nacht krijgen we vanuit het noorden te maken met een neerslaggebied. Dat zien we in de kustgebieden vooral terug als regen, maar dieper landinwaarts valt er sneeuw. Misschien wel een paar centimeter, daarom kan het een paar uur wit zijn in de nacht."
Maar omdat het in de loop van ochtend iets minder koud wordt en het gaat regenen, zal het niet heel lang wit blijven. Ook morgen wordt het wisselvallig en wordt de zon afgewisseld met buitjes. Maar omdat de temperatuur iets hoger ligt, is er iets minder sprake van sneeuw en hagel.
Wel gaat de wind weer aantrekken, net als gisteren. In het noordwestelijke kustgebied worden windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur verwacht. "Het gaat flink doorwaaien, en wordt ook echt wel even guur", zegt Hoebert.
Gisteren waaiden al strandhuisjes in zee tijdens een storm aan de Noordzeekust:


Winters weer met storm en sneeuw op Tweede Paasdag

05-04-2021 - 0 reacties Het hing al even - letterlijk - in de lucht, maar vanochtend kwam er in het Waddengebied en de rest van de noordelijke provincies dan daadwerkelijk sneeuw uit de lucht. Daarmee heeft Nederland voor het eerst sinds jaren een witte Pasen. De laatste keer was in 2013. In de loop van de dag volgt ook de rest van het land.


Guur weer en sneeuw op komst: 'Begin komende week is het bijna winter'

04-04-2021 - 0 reacties Weet je nog, afgelopen woensdag? Ruim 25 graden was het toen in Brabant, de eerste zomerse dag van dit jaar. Hopelijk ben je daar niet te snel aan gewend geraakt, want begin komende week is het 'bijna winter', vertelt Alfred Snoek van Weerplaza.
"Die weersverandering merken we komende nacht al", laat Alfred weten. "In de loop van de nacht naar maandag wordt het bewolkt en gaat er regen vallen. De wind trekt aan en maandagochtend worden de meeste mensen in Brabant wakker met regen. Die trekt snel weg richting Limburg en het zuidoosten van België. Maar net zo snel als het opklaart, dienen zich de eerste buien van die dag aan. Die komen uit heel koude lucht. Oorspronkelijk is die lucht afkomstig uit de regio Spitsbergen. Dan kun je je wel voorstellen hoe koud die lucht is! Onderweg hier naartoe is die wel ietsje opgewarmd boven het relatief warme zeewater, maar de lucht is toch nog zo koud dat de buien zondag gepaard gaan met hagel en sneeuw."
Tussen de buien door wordt het volgens Alfred een graad of 6. "Maar tijdens een fikse bui is het, zelfs midden op de dag, slechts 1 of 2 graden. Een gure dag dus. Vooral omdat de wind nadrukkelijk aanwezig is. Tijdens de buien is die extra vlagerig."
Geen sleetje rijdenDit weer zet dinsdag en woensdag nog even door. "Dat worden ook dagen met winterse buien, gure wind en lage temperaturen", vertelt Alfred. "Misschien dat we ergens in Brabant zelfs een keertje opstaan met een 'aangewit' landschap'. Het zal geen sleetje rijden worden ofzo, maar het kan er een beetje winters uitzien tijdens de vroege ochtend. Overdag komt het aprilzonnetje erbij, maar veel warmer dan een graad of 6 wordt het ook dan niet."
Volgens Alfred gaat het om droge sneeuw. "Maar die valt op een heel warme ondergrond, omdat het toch al april is. Vandaar dat de sneeuw niet blijft liggen. Maar tijdens de nachten - als je een flinke sneeuwbui krijgt - kan de aanwas van sneeuw zo heftig zijn, dat die niet snel kan wegsmelten. Daardoor kan het dan toch even wit worden."
NachtvorstIn de tweede helft van komende week gaat de temperatuur een heel klein beetje omhoog, met name overdag. Dan verwacht Alfred wat meer zonneschijn en wat minder wind. "Als je dan uit de wind in de zon zit - als die mooi doorbreekt - is het op zich nog wel aardig weer. Maar 's ochtends vroeg heb je echt je handschoenen nodig, want de nachten worden juist wat kouder. Volgend weekend is er een gerede kans op een beetje nachtvorst."


Fris maar zonnig paasweekend, daarna kans op sneeuw

01-04-2021 - 0 reacties Van zomerse temperaturen de afgelopen dagen, gaan we naar een redelijk zonnig maar veel koeler paasweekend. Daarna wordt het plots weer winter, met zelfs kans op sneeuw.
Vanaf Goede Vrijdag gaan de temperaturen een heel stuk naar beneden. “Dat scheelt veel, het wordt vrijdag hooguit 13 graden in Eindhoven. En zaterdag en zondag wordt het met moeite 11 of 12 graden in Brabant”, vertelt de meteoroloog van Weerplaza.
Hagel en natte sneeuw“Zaterdag en zondag blijft het wel vrijwel droog en schijnt de zon regelmatig.”

Aanstaande maandag op tweede paasdag slaat het echt weer helemaal om. “Dan trekt er een koufront over ons land. Het begint ‘s ochtends vroeg met bewolking en regen en vanwege koude lucht is er dan zelfs kans op hagel en natte sneeuw.”

Ook de dagen daarna blijft het behoorlijk aan de koude kant. “Het wordt dan nauwelijks 6 of 7 graden.” Dat is fris voor deze tijd van het jaar, normaal gesproken is het zo’n 13 graden begin april.


Michel en Jos zagen hun kassen voor hun ogen instorten: ‘Weer opbouwen duurt zeker zes weken’

19-02-2021 - 0 reacties OOSTERHOUT - Ze zagen ’m zondagmiddag instorten, de broers Michel en Jos Zeestraten. Stukje voor stukje ging een deel van hun kassencomplex in Oosterhout tegen de vlakte. ,,We wisten dat dit ging gebeuren, maar je kon niks doen. De kas kan 30 centimeter sneeuw hebben, dit was een meter.”


Lente op komst. (En het blijft ook wel even warm)

18-02-2021 - 0 reacties Wie heeft het nog over sneeuw of ijs? Het is tijd voor de lente! In het hele land stijgen de temperaturen tot in de dubbele cijfers, en in Limburg wordt het dit weekend zelfs 16 tot 18 graden.


Weerbericht: Volop ruimte voor de zon, nog steeds kans op gladheid

11-02-2021 - 0 reacties Het wordt een zonnige dag, met alleen in het noorden nog wat wolkenvelden. Op de Wadden kan een beetje sneeuw vallen.


Prachtige dronebeelden: IJlst, Stavoren, Workum, Sloten en Hindeloopen in een wereld van sneeuw en ijs

11-02-2021 - 0 reacties Het huidige winterweer mag dan soms overlast geven, mooie beelden levert het wel op.


Sneeuw gaat tuinbouw niet in koude kleren zitten

10-02-2021 - 0 reacties Tholen - De combi sneeuw, vorst en harde wind leidt tot schuivend sneeuw en plaatselijke ophoping op het kasdek. Hierdoor kan de druk plaatselijk zo groot worden, dat instorting dreigt. In enkele gevallen, zo hebben we gezien, leidde dit tot een soort domino-effect, waarbij de ene kap de volgende…


Boer helpt wijkagenten en medewerkster GGD die op hun beurt een dakloze redden in Ooij

09-02-2021 - 0 reacties Een boer heeft maandag een politiebusje van Nijmeegse wijkagenten uit de sneeuw getrokken in Ooij. De agenten zochten samen met een medewerkster van de GGD naar een dakloze in het buitengebied omdat met de strenge vorst buitenslapen dodelijk kan zijn.


Sneeuw niet hinderlijk voor dijkinspecteurs; waterschap heeft vooral oog voor wellen

09-02-2021 - 0 reacties ZALTBOMMEL/POEDEROIJEN - Sneeuw op de dijken maakt het voor de dijkinspecteurs niet lastiger dan normaal om schade aan de dijk vast te stellen. ,,De combinatie van sneeuw en kou met hoogwater is vrij uniek. Maar zwerfvuil dat tegen de dijk schuurt, is goed te vinden. Waar we nu vooral oog voor hebben zijn de binnendijkse wellen die zand meevoeren.”


'Strooizout minder effectief met dit weer'

08-02-2021 - 0 reacties Het grootste deel van Nederland is bedekt onder een dikke laag sneeuw en deze week doet de winter er nog een schepje bovenop. Op de wegen zal het verraderlijk blijven, zeker omdat strooizout nu minder effectief is.


Ingesneeuwd in de polder: ‘Zonder sneeuwschuiver is het onbegonnen werk’

07-02-2021 - 0 reacties ROODEWIJK - Bewoners van Roodewijk tussen Wolphaartsdijk en Wilhelminadorp konden zondagochtend geen kant op. Hevige sneeuwval en de stormachtige oostenwind zorgden voor een pak sneeuw van wel dertig centimeter dik. PZC-fotograaf Johan van der Heijden wist een sneeuwschuiver te regelen zodat hij en zijn buren weer de deur uit kunnen. ,,Maar we hebben ook nog twee uur lang zelf sneeuw geschept!”


Sneeuw én wind nemen af, na morgen 'prachtig winterweer'

07-02-2021 - 0 reacties De band met sneeuw die nu over ons land hangt, trekt langzaamaan naar het noorden. Maar dat betekent niet dat het vanavond en morgen helemaal niet meer gaat sneeuwen, zegt Buienradar-meteoroloog Philippe Schambergen. En ook de gevoelstemperatuur blijft de komende dagen heel laag.


Rijksoverheid: Alléén sneeuwballengevecht met eigen huishouden of één vriend

06-02-2021 - 0 reacties De Rijksoverheid heeft in verband met het verwachte winterweer nieuwe regels opgesteld voor sneeuwliefhebbers in coronatijd. Zo wordt het afgeraden om een sneeuwballengevecht met een ander huishouden te organiseren. ‘Ook bij het genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten en uw reisbewegingen te beperken’, valt te lezen in het nieuwe advies.


Flinke sneeuwval in aantocht. Zo ging het eraan toe tijdens de historische sneeuwwinter van 1979 (toen mensen dagenlang waren ingesneeuwd)

05-02-2021 - 0 reacties Mogelijk valt er dit weekend een flink pak sneeuw, zo'n 30 centimeter. Dat valt in het niet vergeleken met de winter van 1979, toen metershoge sneeuwduinen het Noorden bedekten.


Dik pak sneeuw in aantocht: 'zondag mogelijk 30 centimeter' (en dat heeft gevolgen voor het ijs)

04-02-2021 - 0 reacties Aankomend weekend komt er behoorlijk winters weer aan. Mogelijk valt zo’n 30 centimeter sneeuw.