Nat

Volg al het nieuws over Nat, een van de 17358 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Nat nieuwsbrief.

Nat nieuws

Het wordt zonniger en warmer, 'de omslag begint vanmiddag'

27-05-2021 - 0 reacties De terrassen waren dan wel open, maar het weer van de afgelopen weken maakte dat toch niet zo feestelijk. Daar komt de komende dagen verandering in. "De omslag begint vanmiddag", zegt weerman Marco Verhoef.
Van het westen uit wordt het in de loop van de dag droog. Wel is de temperatuur nog een stuk lager dan gemiddeld, zegt Verhoef. Vandaag wordt het 13 tot 15 graden.
De temperatuur loopt de komende dagen op. "Morgen wordt het gemiddeld 18 graden. Op een enkele plek kan het tegen de 20 graden worden, maar dan moeten we mazzel hebben."
Het weekend wordt vervolgens redelijk zonnig, met vooral zaterdag nog wat stapelwolken. "De temperatuur loopt op zaterdag op een enkele plek op tot 20 of 21 graden, en zondag is dat op veel meer plaatsen het geval." Begin volgende week zet dit weer door, zegt Verhoef. "Iets boven de 20 graden, weinig wind en geregeld zon."
Vanaf halverwege volgende week nemen de onzekerheden toe. "Maar het koude weer van nu keert niet terug. Het is zelfs niet uitgesloten dat het nog warmer wordt, maar het is nog iets te vroeg om daar meer over te zeggen."
Mei was koud en nat
Het wordt hoe dan ook een welkome afwisseling van het weer van de afgelopen tijd. Want hoe koud en nat was het de afgelopen weken? Kouder dan gemiddeld, zegt Verhoef. "De afgelopen maand was de temperatuur tot nu toe gemiddeld 2,5 graden lager dan gemiddeld. In april was het zelfs 3 graden kouder dan gemiddeld."
En mei is tot nu toe vooral heel nat: "De neerslag is tot nu toe 100 millimeter, dat is bijna twee keer meer dan het gemiddelde van 59 millimeter."


Boeren zijn de regen beu: 'Het gras moet van het land'

27-05-2021 - 146 reacties Het natte voorjaar geeft problemen voor melkveehouders. Door alle regen is het gras te nat om van het land te halen. Terwijl het wel gewoon doorgroeit. Boeren vrezen voor het eiwitgehalte van hun koeienvoer.


Pinksterweekend belooft nat, koud en winderig te worden, daarna droger weer verwacht

20-05-2021 - 0 reacties In de aanloop naar Pinksteren lijkt het in ons land wel herfst, verwachten de meteorologen van Weerplaza. Ook het pinksterweekend zelf belooft koud, nat en winderig te worden.


Pinksterweekend valt in het water: kans op regen, hagel en onweer

19-05-2021 - 0 reacties Het lange Pinksterweekend wordt ronduit wisselvallig. Dagelijks is er kans op buien, mogelijk ook met wat hagel of een klap onweer.

"Je moet echt je momenten gaan pakken", vertelt meteoroloog Wilfred Janssen van Infoplaza. "Als je precies om de buien heen weet te plannen, valt er misschien nog wat van te maken. De buien vallen vaak erg lokaal."

Onweer
Vooral zaterdag krijgen we stevige wind en veel bewolking. In de middag wordt het dan weer wat vriendelijker en is vanuit het westen meer ruimte voor de zon. "Dan kunnen nog wel pittige buien vallen met hagel en onweer."

De temperatuur wordt maximaal 15 graden.
Op de Pinksterzondag is het dan wat minder nat en er staat minder wind. Verspreid zullen er naar verwachting wel een aantal buien vallen. Wilfred: "Verwacht niet te veel zon, want ook dan is er flink wat sluierbewolking." Het wordt 13 tot 14 graden, wat koud voor de tijd van het jaar is.

Meer ruimte voor zon
Op maandag komt er een nieuw regengebied. Het wordt flink bewolkt. "Vooral in het oosten kans op regen. In de middag is er meer ruimte voor de zon, maar er zijn ook stapelwolken." Het wordt een graad of vijftien.
"Het is dus koud voor de tijd van het jaar", weet Wilfred. Normaal liggen de temperaturen nu op zo'n 18 graden in onze zuidelijke provincie.


Nachtvorst bedreigt fruitoogst en dat betekent werk aan de winkel

06-04-2021 - 0 reacties Het is alle hens aan dek voor de fruittelers in Brabant. De komende nachten kan het zo hard gaan vriezen dat de oogst gevaar loopt. De meeste ondernemers hebben voorzorgsmaatregelen genomen, toch kan het misgaan. “Het blijft heel spannend,” meldt Joël Roks. Hij runt in zijn woonplaats Fijnaart een tuinbouwbedrijf en een streekwinkel.

“Preventief kun je zelf al veel doen. Door het gras onder de bomen kort te houden en de grond eronder vrij te houden, waardoor er geen onnodige straling van de vorst ontstaat”, vertelt Roks, die een jaar of dertig de touwtjes in handen heeft in het familiebedrijf aan de Blaaksdeijk.
En beregenen dan? Dat is uiteraard ook nodig, maar in principe alleen bij de appel- en perenbomen. De knoppen van de kersenvruchten zijn gevoelig voor water en bacteriën. Zij gedijen daarom beter bij warmtekanonnen, zoals de ForestGuard.
Tot voor kort zette Roks ook vuurpotten in. “Maar dat is zo arbeidsintensief en kost relatief zoveel dat we uiteindelijk besloten hebben om eenmalig in zo’n ‘kanon’ te investeren.”
De fruitteler is er in deze tijd van het jaar misschien wel meer dan ooit letterlijk en figuurlijk dag en nacht mee bezig. Hij kan zomaar gewekt worden door een alarm dat aangeeft dat door de kou het beregenings- of weringssysteem moet worden ingeschakeld.

“Je bent er steeds mee bezig, dat is de charme en het hoort erbij. Wanneer ik het zelf al niet in de gaten zou houden, dan zijn het mijn collega’s wel die me alarmeren. We appen elkaar in deze tijd geregeld. Om elkaar te waarschuwen of om te overleggen. Dit werkt goed”, vertelt Roks.

Gelukkig maar, want het lijkt wel alsof het weer in de loop van de jaren steeds minder voorspelbaar is geworden, zo is althans Roks’ ervaring. Je moet dus continu op je hoede zijn. Jaren geleden mislukte de oogst van diverse kwekers in de provincie Zeeland, doordat het toen zo hard vroor en omdat er een tekort aan zoet water was om de percelen nat te kunnen houden.

Dit probleem zal in Brabant nauwelijks ontstaan. Toch kan er wel eens watertekort ontstaan, of een storing aan warmteluchtmachines of pompen. In voorkomende gevallen komt Rudy Franken om de hoek kijken. De ondernemer uit Oudenbosch brengt Belgische apparaten op de markt om vooral kersen te behoeden voor het ergste. Franken is vooral actief in Brabant, maar heeft ook klanten bij onze zuiderburen.

Hij kan zo niet zeggen welk middel het best kan worden ingezet om de vorst het hoofd te bieden. Dat kan afhankelijk zijn van de ligging en de grootte van de percelen, waarop fruit geteeld, zo legt hij uit. “Maar,” voegt Franken eraan toe, “het is ook belangrijk om te weten in welk stadium de knoppen verkeren. Verder kun je te maken hebben met stralingsvorst (dan kan bijvoorbeeld ook jouw auto helemaal dichtgevroren zijn) of met vorst in combinatie met een harde wind, zoals deze dagen het geval is. Hierop is lastiger te anticiperen.”


Boerschappen wil met maaltijdboxen direct van de boer de voedingsindustrie opschonen

07-03-2021 - 0 reacties Directe verkoop door boeren neemt toe. Bijvoorbeeld via Boerschappen, dat voedselboxen samenstelt met producten van boeren in de omgeving. ‘Moet je voelen, die is nog nat. Vanmorgen opgehaald bij de boer, vanmiddag ligt deze bij iemand thuis.’


Januari start koud, grauw en nat met kans op natte sneeuw

04-01-2021 - 0 reacties De nieuwe week begint grauw, koud en nat. Op veel plaatsen in Nederland is het vandaag bewolkt en regenachtig. In het zuidoosten van het land is zelfs (heel lokaal) kans op natte sneeuw. In de loop van de dag klaart het op, maar de bewolking blijft overheersen. Het blijft deze week koud, maar de schaatsen hoeven voorlopig niet uit de kast.


In strijd tegen bodemdaling en CO2-uitstoot overweegt hij vernatting van zijn grond

03-09-2020 - 0 reacties Om bodemdaling en CO2-uitstoot tegen te gaan wordt het tijd dat het Rijk serieus werk gaat maken van de vernatting van veenweiden. Herman Lenes, die boert op veengrond in Friesland, overweegt mee te doen aan een project, maar is ook voorzichtig. ‘Als het te nat wordt kan ineens je groeiseizoen naar de knoppen zijn.’


Vier op de tien vleeskuikenbedrijven in overtreding, zegt de NVWA

04-08-2020 - 0 reacties Pluimveehouders houden zich nog altijd niet goed genoeg aan de regels. Bij vier op de tien vleeskuikenbedrijven zijn vorig jaar overtredingen vastgesteld, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van een steekproef.
Het gaat om het niet naleven van de regels voor de hoeveelheid licht in stallen, slechte kwaliteit van het strooisel of het houden van te veel kuikens in de stallen. Ook hadden sommige bedrijven de administratie niet goed op orde.
De NVWA vraagt bijvoorbeeld naar informatie over het gewicht bij de slacht en de zogeheten voetzoollaesies, pijnlijke ontstekingen aan de pootjes. Deze ontstekingen kunnen ontstaan als het strooisel in een stal te nat is.
Dat kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld onvoldoende ventilatie of lekkages. Volgens de NVWA zijn deze ontstekingen een goede graadmeter voor de mate van dierenwelzijn in vleeskuikenstallen.
Boete of waarschuwing
Jaarlijks worden er miljoenen kuikens geslacht in Nederlandse slachthuizen. Dierenartsen van de NVWA controleren of de op het slachthuis aangevoerde dieren niet te veel verwondingen in de stal hebben opgelopen.
Vorig jaar kreeg ruim een kwart van alle vleeskuikenbedrijven in Nederland een boete of een waarschuwing van de NVWA.


Maak je borst maar nat, van stortbuien zijn we voorlopig niet af

19-06-2020 - 0 reacties Ontruimde huizen, overstroomde riolen en ander kletsnat leed. Vooral het midden en zuiden van Nederland had de afgelopen dagen flink last van hevige regenval. Zet je maar schrap, van stortbuien zijn we voorlopig niet af.


Sprookjesachtig gezicht in de Deurnese Peel, maar het is opgelaaid vuur

11-05-2020 - 0 reacties Het was een sprookjesachtig gezicht, zondagavond en zondagnacht in de Deurnese Peel. In het donker leek de grond licht te geven. Maar de realiteit was dat de Peelbrand oplaaide vanwege de harde wind. De brandweer rukte met meerdere voertuigen uit om de oplaaiende brandhaarden te blussen.
"Als de wind aantrekt, gaat het vuur - dat nog steeds ondergronds smeult - weer extra branden", legt Thijs Verheul van de brandweer uit. "Dat wakkert dan aan en dan komen de vlammen boven de grond uit. Met name aan de voeten van berken. In de nacht is dit goed te zien. Mensen in deze omgeving zijn logischerwijs erg alert. Die waarschuwen ons dan en dan gaan wij weer kijken."
'Het gebied is veilig'De Peelbrand brak 20 april uit en verwoestte al achthonderd hectare van het natuurgebied. Na een paar dagen was de brand onder controle, maar het smeulen kan nog weken duren.
"Maar het gebied is dusdanig veilig dat we niet meer elke nacht controleren", legt Verheul uit. "We hebben de randen van het gebied helemaal nat gemaakt en de bewaking is aan Staatsbosbeheer overgedragen. Het ziet er alleen, als het zo'n beetje begint te branden, even spectaculair uit."
LEES OOK:
Dit doet de enorme brand met de natuur in de Deurnese Peel [DRONEBEELDEN]
Lieke is pas een half jaar boswachter en nu ziet ze 'haar' Deurnese Peel in vlammen opgaan


Mest uitrijden lukt niet door strontweer: 'Je kunt er nergens mee naartoe'

11-03-2020 - 23 reacties De mest klotst nog net niet over de randen van de silo op het melkveebedrijf in Vlagtwedde waar Arno Kraak werkt, maar veel scheelt het niet. Het land is te nat om de mest uit te rijden, waardoor de opslag tot de nok toe vol zit.


Eerste kievitsei Weststellingwerf: Klaas Stapensea op herhaling

10-03-2020 - 0 reacties SPANGA - Klaas Stapensea uit Emmeloord is opnieuw de vinder van het eerste kievitsei van Weststellingwerf. Hij vond het op dinsdag 10 maart om 8:47 uur op een nat maisperceel van de familie Boezerooy in Spanga.


Stelling: Het moet snel droger worden zodat ik kan bemesten

09-03-2020 - 0 reacties Het is nat in Nederland. Op sommige plekken in het land wordt het bemesten langzaam weer opgepakt, maar op veel plekken is het nog te nat om het land op te gaan. Bij veehouders beginnen de mestkelders steeds voller te raken.


Gierkelders in Oost-Nederland overvol door slecht weer: ‘Mestopslag kost alleen maar geld’

03-03-2020 - 0 reacties DE LUTTE - Mestkelders van boeren in Oost-Nederland raken overvol. Door het regenachtige weer zijn de weilanden te nat om mest op aan te brengen. De maatregelen die boeren moeten nemen zijn noodzakelijk, maar prijzig. „Mestopslag brengt niets op, het kost alleen maar geld.”


Nat voorjaar desastreus voor zomergranen

02-03-2020 - 0 reacties De aanhoudende regen heeft impact op de graangewassen in Europa. Waar vorig jaar al kunstmest is gestrooid, drijfmest uitgereden en de gewasbescherming uitgevoerd, is het beeld rond deze tijd totaal anders. Veel percelen zijn niet ingezaaid en veel te nat om over zomertarwe of gerst na te denken.


Dwangsom voor Edese biomassacentrale voor stoken van nat hout

07-02-2020 - 0 reacties EDE - De Edese biomassacentrale aan de Knuttelweg krijgt een dwangsom opgelegd. In de nieuwste centrale van Het Warmtebedrijf is maandag nat hout gestookt. Het bedrijf had daarvan melding moeten maken, maar heeft dat verzuimd.


Boer Groenveld krijgt zijn aardappelen niet uit de grond

09-12-2019 - 0 reacties LOOPERSKAPELLE - Akkerbouwer Tom Groenveld uit Looperskapelle krijgt zijn laatste aardappelen niet uit de grond. De Schouwse zware zeeklei is nog steeds te nat om te oogsten. ,,Ik hoop op een droge week in december, maar de weersvoorspellingen beloven weinig goeds.”


Zachte herfst was vooral nat

28-11-2019 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - De herfst van 2019 gaat de boeken in als zacht en kletsnat. Weeronline noemt het opvallend dat een flinke najaarsstorm uitbleef. De herfst was niet alleen erg nat; de temperatuur kwam ook hoger uit dan normaal in de tijd van het jaar.


December verloopt waarschijnlijk zacht en nat

24-11-2019 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - In de feestmaand december wordt ons veel zacht en nat weer voorgeschoteld. Dat meldt Weeronline. Het hoofdgerecht bestaat waarschijnlijk uit zuidwestenwinden die milde oceaanlucht en regenzones aanvoeren. Dit betekent dat het minder vaak vriest en sneeuwt dan gemiddeld, maar ook in zachte wintermaanden komt het op sommige dagen wel tot vorst en sneeuw. De kans op een witte Kerst is dus nog niet verkeken.