Vorst

Al het Vorst nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Vorst nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Vorst nieuws

Vorst en zon zorgen voor prachtig natuurschoon

30-11-2019 - 0 reacties Mistbanken en kou overschaduwen Brabant zaterdagochtend. Het KNMI geeft code geel af voor mist, maar veel Brabanders zijn vooral euforisch over de prachtige zonsopkomst boven de provincie.


December verloopt waarschijnlijk zacht en nat

24-11-2019 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - In de feestmaand december wordt ons veel zacht en nat weer voorgeschoteld. Dat meldt Weeronline. Het hoofdgerecht bestaat waarschijnlijk uit zuidwestenwinden die milde oceaanlucht en regenzones aanvoeren. Dit betekent dat het minder vaak vriest en sneeuwt dan gemiddeld, maar ook in zachte wintermaanden komt het op sommige dagen wel tot vorst en sneeuw. De kans op een witte Kerst is dus nog niet verkeken.


Eerste vorst van de herfst gemeten, strooiwagens weer de weg op

29-10-2019 - 0 reacties In het oosten van Nederland gingen in de nacht van maandag op dinsdag voor het eerst dit najaar de strooiwagens weer op pad. Weerplaza meldt dat in het noorden bij het Drentse Eelde de eerste vorst van het seizoen is gemeten. Het kwik daalde daar tot -0,1 graden.

Overtuigend is het nog niet, maar voor het eerst dit seizoen is het kwik tot onder de nul graden gedaald. Aan de grond kwam het vannacht op uitgebreide schaal tot lichte vorst. Op Vliegveld Eelde werd op waarneemhoogte -0,1 graden gemeten. In Twente is het rond het vriespunt en koelt het mogelijk ook nog af tot onder het vriespunt.

Overtuigend is het nog niet, maar voor het eerst dit seizoen is het kwik tot onder de nul graden gedaald. Aan de grond kwam het vannacht op uitgebreide schaal tot lichte vorst. Op Vliegveld Eelde werd op waarneemhoogte -0,1 graden gemeten. In Twente is het rond het vriespunt en koelt het mogelijk ook nog af tot onder het vriespunt.


Vanaf zondag koudere periode met kans op nachtvorst

25-10-2019 - 0 reacties Na een zachte periode voor de tijd van het jaar staat er zondag een koudere periode voor de deur. Na het weekend blijft het koud en 's nachts neemt de kans op vorst toe.


Is de Nederlandse moesson nu eens voorbij?

21-10-2019 - 0 reacties Veel boeren moeten door de regen al weken noodgedwongen wachten totdat ze weer het land op kunnen voor het oogstwerk. Is de Nederlandse moesson nu eindelijk voorbij? En blijft de vorst weg? Weerman Robert de Vries geeft de antwoorden.


Vorst bedreigt 19.000 hectare aardappelen in VS

21-10-2019 - 0 reacties De Amerikaanse 'aardappelstaat' Idaho heeft al zeer vroeg in het seizoen te maken met lage temperaturen. Dit terwijl nog lang niet alle aardappelen gerooid zijn. Telers proberen met man en macht te redden wat ze kunnen.


Nat weer kost Amerikaanse aardappeloogst tonnen

08-10-2019 - 0 reacties Veel regenval en extreme omstandigheden, soms met vorst en sneeuw, zorgen ervoor dat de opbrengstverwachtingen van de Amerikaanse aardappeloogst lager uitkomen. Door ongunstig weer heeft ook minder nagroei plaatsgevonden.


Is vorst de volgende vijand voor oogstwerk?

03-10-2019 - 0 reacties Naast de vele neerslag in de afgelopen tijd wordt er door weerman Robert de Vries al gesproken over nachtvorst. De verwachting is dat het ook volgende week ook erg nat blijft, en dat het begin volgende week zelfs tot nachtvorst komt.


Zon en wolken

18-09-2019 - 0 reacties De zon schijnt geregeld tussen de wolkenvelden door. Op veel plaatsen blijft het vandaag droog, alleen in het noorden en westen valt af en toe een buitje. Het wordt vanmiddag 15 tot 18 graden van noord naar zuid daarbij waait een matige noordelijke wind. Vanavond en vannacht klaart het landinwaarts breed op. In het noorden is nog een lichte bui mogelijk. In de kuststreken koelt af naar 9 graden. Verder in het binnenland liggen de minima tussen de 3 en 5 graden en is kans op vorst aan de grond en een mistbank. Morgen verandert er weinig, wel krijgt de zon in de loop van de dag meer ruimte en staat er weinig wind.


Zomer kende superhittegolf, tornado en vorst

29-08-2019 - 0 reacties De zomer van 2019 was droog en warm, maar niet de allerwarmste ooit. Volgens Weeronline is deze zomer de op twee na warmste sinds 1901, met een gemiddelde temperatuur van 18,5 graden. Normaal ligt de temperatuur rond de 17 graden. Voor weerkundigen eindigt de zomer op 31 augustus.


Voor tweede keer in één maand nachtvorst gemeten in Overijssel

10-07-2019 - 0 reacties Afgelopen nacht daalde het kwik opnieuw tot onder het vriespunt in Overijssel: in Twente is -0,7 graden gemeten. Vorst aan de grond is bijzonder in de julimaand en komt gemiddeld één keer in de zes jaar voor. Toch is het deze maand al twee keer raak in onze provincie.

Vaak komt het niet voor: nachtvorst in juli. Toch was het vannacht voor de twee keer deze maand raak. In Twente zakte het kwik naar -0,7 graden. "Dat is best uitzonderlijk", zegt Nicolien Kroon van Buienradar.

De temperatuur is afgelopen nacht flink onderuit gegaan. Op de voormalige vliegbasis Twente, bij Enschede, zakte het kwik naar min 0,7 graden. ,,Het moet vooral voor kampeerders een fris nachtje zijn geweest”, meldt weerman Wilfred Janssen van Weerplaza.


Buienradar: mogelijk weer vorst aan de grond

09-07-2019 - 0 reacties Het kan komende nacht in het oostelijke deel van het land vriezen aan de grond. Dat meldt Buienradar.


Minuutje vorst aan de grond in Hupsel; nog nooit zo koud in juli

04-07-2019 - 0 reacties Vorst aan de grond in juli. Dat is sinds meteorologen op die hoogte temperaturen begonnen te registreren nog nooit voorgekomen. Maar voor alles is een eerste keer. In de nacht van woensdag op donderdag was het heel even - 0,2 graden in Hupsel bij Eibergen.


Koning is niet vies van larven

11-06-2019 - 0 reacties Koning Willem-Alexander deinst niet terug van larven. Tijdens de opening van een nieuwe insectenkwekerij in Bergen op Zoom graaide de vorst in een bak met larven om ze van dichtbij te kunnen zien.


Druppelirrigatie tegen vorst in zoete aardappel

23-05-2019 - 0 reacties Zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is een waterminnend gewas en gevoelig voor nachtvorst. Met druppelirrigatie is de kou uit het perceel halen. Op deze wijze probeert Delphy deze nieuwe teelt naar Noord-Nederland te halen.


Kleinere zachtfruitoogst verwacht in Polen vanwege vorst

21-05-2019 - 0 reacties De vorst van vorige week heeft zijn weerslag gehad op de zachtfruitoogst in Polen. De bloesems van blauwe bessen en aardbeien zijn beschadigd als gevolg van het koude weer. Niet alleen zachtfruit heeft te lijden gehad van de vorst maar ook overige fruitsoorten. Teler Marek Charnoki uit Chepelin laat…


Vorstschade in de mais?

15-05-2019 - 0 reacties Na perfecte omstandigheden voor een vroege zaai van mais, kregen we een koudere periode met plaatselijk meerdere nachten vorst. Wat betekent dit voor de vroeg gezaaide mais?


Brrr, koude start van de week met aan de grond 2,9 graden vorst

29-04-2019 - 0 reacties We hebben een koude nacht achter de rug. In het noordoosten van de provincie werd het het koudst. Met aan de grond een temperatuur van bijna 3 graden onder nul. Alleen in Twente was het nóg kouder.


‘Vorstschade jonge bieten is vooralsnog beperkt gebleven’

17-04-2019 - 0 reacties De koude nachten van afgelopen week met enkele graden vorst aan de grond, hebben de reeds opgekomen jonge bietenplanten niet al te veel schade berokkend. Volgens Pieter Brooijmans, manager agrarische dienst bij Suiker Unie, is de schade heel beperkt.


Fruittelers halen alles uit de kast om bloesem te beschermen tegen vorst

15-04-2019 - 0 reacties Het is nog onduidelijk welke schade de nachtvorst van vrijdag op zaterdag en de nacht daarna aan de fruitbomen heeft aangericht. Telers haalden alles uit de kast om de toekomstige oogst te redden.