Vorst

Vorst nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Vorst nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Vorst nieuws

Van korte broek naar winterjas: herfstweer met nachtvorst op komst

21-09-2020 - 0 reacties Hoewel het maandag nog zo'n 25 graden wordt in Brabant, slaat het weer deze week over naar herfstige temperaturen. Vanaf woensdag kunnen er lokaal wat buien vallen en is er 's nachts regionaal zelfs kans op vorst.


Dinsdag was het nog 35 graden, vannacht vroor het -1,3 graden in Twente

20-09-2020 - 0 reacties Het mag dan afgelopen dinsdag recordwarm zijn geweest in Nederland, vannacht was daar niks meer van te merken. In Twente (op de voormalige vliegbasis) daalde rond zonsopkomst de temperatuur zelfs heel even onder nul naar -1,3 graden. Het is de eerste vorst aan de grond na het zomerseizoen.


Eten volgens de seizoenen: goed voor lijf, milieu en portemonnee

25-08-2020 - 0 reacties Nog niet eens zo heel lang geleden kwamen sperziebonen kwamen alleen van juli tot september op tafel en werd er pas stamppot boerenkool gemaakt als de vorst over het land was geweest. Eten volgens de seizoenen: onze grootouders wisten niet beter.


Matige vorst aan de grond in noordoosten, zomerse Tweede Pinksterdag in aantocht

29-05-2020 - 0 reacties De nacht van donderdag op vrijdag is behoorlijk fris geweest. Op sommige plekken was zelfs sprake van matige vorst aan de grond, meldt Weerplaza.


Eerste koude nacht: fruittelers zetten beregening aan om knoppen tegen vorst te beschermen

25-03-2020 - 0 reacties LEUTH - Het kwik daalde dinsdag- op woensdagnacht onder de 0 graden. Voor de fruittelers in de regio betekende dat een nachtdienst draaien om de gevoelige knoppen van de bomen te beschermen.


Het gaat toch nog (flink) vriezen komende week

19-03-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - LEEUWARDEN Vorst, zelfs nachtvorst was de afgelopen maanden een zeldzaam fenomeen, maar de komende lenteweek begint alsnog met letterlijk ijskoud weer, blijkt uit de ‘pluim’ van het KNMI.


Uitzonderlijk: nu pas eerste matige vorst van deze winter

21-01-2020 - 0 reacties Kou is zeldzaam deze winter. Het is al bijna eind januari en pas vannacht was er voor het eerst sprake van matige vorst. In Maastricht werd het -5,4 graden Celsius. ,,Zo laat in de winter pas de eerste keer matige vorst komt absoluut heel weinig voor", vertelt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza.


Zorgen om vogelgriep, pluimveesector wil ophokplicht

16-01-2020 - 0 reacties Pluimveeorganisaties sturen vandaag gezamenlijk een brief aan minister Schouten waarin ze vragen een ophokplicht in te stellen. Ze zijn bang dat de vogelgriep, die nu in Oost-Europa heerst, naar Nederland komt.
Rond de jaarwisseling kwamen meldingen van de vogelgroep uit Polen. Inmiddels is het virus ook opgedoken in Hongarije, Slowakije en Roemenië. "Het probleem is al behoorlijk groot", zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).
"Het virus breidt zich in Polen uit richting de Duitse grens. Dus het komt onze kant op. Inmiddels is het virus ook vastgesteld bij een wilde vogel en die laat zich niet tegenhouden door de maatregelen die we kunnen nemen", zegt hij tegen RTV Oost.
Daarmee doelt Oplaat op extra reinigen en ontsmetten. Boeren worden nu al verzocht zich daaraan te houden.
Maar dat is dus niet genoeg, vindt hij. Daarom moet het pluimvee dat buiten loopt wat hem betreft direct worden opgehokt. "De tijd begint te dringen. Ik maak me grote zorgen."
Hij is niet de enige die er zo over denkt. De brief die wordt verstuurd naar minister Schouten is ook ondertekend door onder meer de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), LTO en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens.
Virus is erg actief
Hennie de Haan, voorzitter van de NVP, zegt dat boeren op hun hoede zijn. "Zeker nu er volgende week een koudefront is voorspeld in het oosten. Dan heb je kans dat wilde vogels, die daar nu nog zitten omdat er geen echte vorst is geweest, naar Nederland trekken. Ze kunnen het virus met zich meedragen. Het virus is erg actief en het verspreidingsgebied groot."


Risico's voor fruitoogst in Rivierenland en Betuwe door extreem zachte winter

14-01-2020 - 0 reacties KERK-AVEZAATH - Door de extreem zachte winter zijn er extra risico's voor de fruitoogst in Rivierenland en Betuwe. Het ‘warme’ weer maakt dat de knoppen van het fruit eerder uitkomen. Zelfs bij een lichte vorst is de kans dan groot dat een deel van de oogst het niet overleeft.


Hectares vol plastic aardbeienbakjes: een heel gesjouw op het land

10-01-2020 - 0 reacties De afgelopen twee maanden legden tuinders hectares vol landbouwgrond vol met zwarte plastic plantenbakjes voor aardbeien. Nu worden ze overal weer weggehaald, want de planten moeten voor de vorst van het land af. Een intensief werkje.


Vorst en zon zorgen voor prachtig natuurschoon

30-11-2019 - 0 reacties Mistbanken en kou overschaduwen Brabant zaterdagochtend. Het KNMI geeft code geel af voor mist, maar veel Brabanders zijn vooral euforisch over de prachtige zonsopkomst boven de provincie.


December verloopt waarschijnlijk zacht en nat

24-11-2019 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - In de feestmaand december wordt ons veel zacht en nat weer voorgeschoteld. Dat meldt Weeronline. Het hoofdgerecht bestaat waarschijnlijk uit zuidwestenwinden die milde oceaanlucht en regenzones aanvoeren. Dit betekent dat het minder vaak vriest en sneeuwt dan gemiddeld, maar ook in zachte wintermaanden komt het op sommige dagen wel tot vorst en sneeuw. De kans op een witte Kerst is dus nog niet verkeken.


Eerste vorst van de herfst gemeten, strooiwagens weer de weg op

29-10-2019 - 0 reacties In het oosten van Nederland gingen in de nacht van maandag op dinsdag voor het eerst dit najaar de strooiwagens weer op pad. Weerplaza meldt dat in het noorden bij het Drentse Eelde de eerste vorst van het seizoen is gemeten. Het kwik daalde daar tot -0,1 graden.

Overtuigend is het nog niet, maar voor het eerst dit seizoen is het kwik tot onder de nul graden gedaald. Aan de grond kwam het vannacht op uitgebreide schaal tot lichte vorst. Op Vliegveld Eelde werd op waarneemhoogte -0,1 graden gemeten. In Twente is het rond het vriespunt en koelt het mogelijk ook nog af tot onder het vriespunt.

Overtuigend is het nog niet, maar voor het eerst dit seizoen is het kwik tot onder de nul graden gedaald. Aan de grond kwam het vannacht op uitgebreide schaal tot lichte vorst. Op Vliegveld Eelde werd op waarneemhoogte -0,1 graden gemeten. In Twente is het rond het vriespunt en koelt het mogelijk ook nog af tot onder het vriespunt.


Vanaf zondag koudere periode met kans op nachtvorst

25-10-2019 - 0 reacties Na een zachte periode voor de tijd van het jaar staat er zondag een koudere periode voor de deur. Na het weekend blijft het koud en 's nachts neemt de kans op vorst toe.


Is de Nederlandse moesson nu eens voorbij?

21-10-2019 - 0 reacties Veel boeren moeten door de regen al weken noodgedwongen wachten totdat ze weer het land op kunnen voor het oogstwerk. Is de Nederlandse moesson nu eindelijk voorbij? En blijft de vorst weg? Weerman Robert de Vries geeft de antwoorden.


Vorst bedreigt 19.000 hectare aardappelen in VS

21-10-2019 - 0 reacties De Amerikaanse 'aardappelstaat' Idaho heeft al zeer vroeg in het seizoen te maken met lage temperaturen. Dit terwijl nog lang niet alle aardappelen gerooid zijn. Telers proberen met man en macht te redden wat ze kunnen.


Nat weer kost Amerikaanse aardappeloogst tonnen

08-10-2019 - 0 reacties Veel regenval en extreme omstandigheden, soms met vorst en sneeuw, zorgen ervoor dat de opbrengstverwachtingen van de Amerikaanse aardappeloogst lager uitkomen. Door ongunstig weer heeft ook minder nagroei plaatsgevonden.


Is vorst de volgende vijand voor oogstwerk?

03-10-2019 - 0 reacties Naast de vele neerslag in de afgelopen tijd wordt er door weerman Robert de Vries al gesproken over nachtvorst. De verwachting is dat het ook volgende week ook erg nat blijft, en dat het begin volgende week zelfs tot nachtvorst komt.


Zon en wolken

18-09-2019 - 0 reacties De zon schijnt geregeld tussen de wolkenvelden door. Op veel plaatsen blijft het vandaag droog, alleen in het noorden en westen valt af en toe een buitje. Het wordt vanmiddag 15 tot 18 graden van noord naar zuid daarbij waait een matige noordelijke wind. Vanavond en vannacht klaart het landinwaarts breed op. In het noorden is nog een lichte bui mogelijk. In de kuststreken koelt af naar 9 graden. Verder in het binnenland liggen de minima tussen de 3 en 5 graden en is kans op vorst aan de grond en een mistbank. Morgen verandert er weinig, wel krijgt de zon in de loop van de dag meer ruimte en staat er weinig wind.


Zomer kende superhittegolf, tornado en vorst

29-08-2019 - 0 reacties De zomer van 2019 was droog en warm, maar niet de allerwarmste ooit. Volgens Weeronline is deze zomer de op twee na warmste sinds 1901, met een gemiddelde temperatuur van 18,5 graden. Normaal ligt de temperatuur rond de 17 graden. Voor weerkundigen eindigt de zomer op 31 augustus.