Winter

Winter is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Winter en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Winter nieuws

Koning Winter laat zich tóch nog even zien: woensdag lokaal kans op sneeuw

24-02-2020 - 0 reacties Echt koud is het deze winter nog nauwelijks geweest, maar daar lijkt nu toch nog verandering in te komen. In de nacht van dinsdag op woensdag kan winterse neerslag vallen. Wie woensdagochtend de gordijnen opent, kan volgens Weerplaza zomaar een witte wereld aantreffen. Vooral de hoger gelegen gebieden maken kans op een klein sneeuwdekje.


Boerin Bertie rijdt al 30 jaar mee met de strao, al was dat één keer onder een valse naam

11-02-2020 - 0 reacties RENESSE - Om de winter van zich af te spoelen, wassen op Schouwen-Duiveland jaarlijks honderden paarden hun benen in zee. Het is weer tijd voor het straorieën. Renesse bijt zaterdag traditiegetrouw het spits af. Met boerin Bertie op trekpaard Mac aan kop


IJsverenigingen houden het hoofd boven water tijdens warme winter

04-02-2020 - 0 reacties Op een enkele sneeuwvlok na hebben we nog geen winter gezien dit seizoen. De ijsverenigingen hebben daardoor weinig omhanden, maar voor de financiën maakt het weinig uit.


Staatsbosbeheer mag edelherten in Oostvaardersplassen niet afschieten

03-02-2020 - 0 reacties Staatsbosbeheer mag de edelherten in de Oostvaardersplassen nog niet afschieten, heeft de rechter maandag bepaald. Meerdere natuurorganisaties hadden een rechtszaak aangespannen tegen het doden van de dieren en de rechter stelt hen dus in het gelijk.

De rechter vindt dat tegenstanders van afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen de tijd moeten krijgen om op een nieuw rapport van de provincie te reageren.

De provincie Flevoland mag voorlopig geen edelherten in de Oostvaardersplassen laten afschieten. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland in Lelystad bepaald.
In november bepaalde de rechtbank al dat het afschot moest worden gestaakt, omdat het beleid rond de dieren niet goed was onderbouwd. Volgens de rechters was niet aangetoond dat het afschieten nodig is voor natuurbehoud.
De provincie vecht dat verbod aan bij de Raad van State en verleende tegelijk een nieuwe afschotvergunning per 1 januari. De natuurverenigingen Dierbaar Flevoland en Fauna4life spanden daarop een kort geding aan. Ze eisten via een voorlopige voorziening een afschotverbod. tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan. Vandaag kregen ze gelijk, meldt Omroep Flevoland
1100 grote grazers
De provincie Flevoland wil het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen terugbrengen naar 490, na advies van een speciale commissie. Die kwam tot de conclusie dat op de Oostvaardersplassen ruimte is voor maximaal 1100 grote grazers. Behalve edelherten lopen er in het natuurgebied ook heckrunderen en konikpaarden rond. Het advies kwam tot stand na de strenge winter van 2017-2018, toen veel grazers doodgingen van de honger.
Honderden konikpaarden zijn inmiddels verhuisd naar andere gebieden. De edelherten kunnen niet worden gevangen en verplaatst en worden daarom door jagers gedood. In de winter van 2018-2019 zijn er rond de 1800 herten afgeschoten.


"Zachte winter en droge zomers zullen invloed hebben op de aspergeteelt"

24-01-2020 - 0 reacties Tholen - Bij Teboza staat het nieuwe, Hollandse aspergeseizoen weer in de startblokken. "Deze week starten we de oogst op uit de verwarmde kassen en vanaf maandag zijn de eerste asperges weer beschikbaar", vertelt directeur Will Teeuwen. Waar het areaal in Nederland dit jaar een dalende lijn vertoont,…


Zachte winter houdt vlinders actief

24-01-2020 - 0 reacties De tot nu toe erg zachte winter zorgt ervoor dat sommige vlinders gewoon actief blijven. Een voorbeeld is de atalanta. „Deze trekvlinder blijft vaker in Nederland en met dit soort zachte winters overleven ze dat met gemak”, schreef Kars Veling van de Vlinderstichting dinsdag op de website Nature Today. „Atalanta’s hebben geen winterslaap, dus worden ze regelmatig actief en verbruiken veel energie. Ze moeten regelmatig nectar bij kunnen tanken. Gelukkig staan er in dit soort zachte winters ook nog steeds bloemen in bloei.”


Opwarming van de aarde is uitkomst voor sommige planten

23-01-2020 - 0 reacties De Clematis armandii blijft groen in de winter, weet tuingoeroe Romke van de Kaa. Hij waarschuwt wel: koop er niet zomaar eentje, want er bestaan nogal wat inferieure types.


Eerste lokale ijsdag deze winter

21-01-2020 - 0 reacties


De winter lijkt alweer voorbij (als hij er al ooit is geweest)

21-01-2020 - 0 reacties Slecht nieuws voor de winterfan die zijn laatste hoop op februari had gevestigd. In de nieuwe 30 daagse verwachting van Weerplaza zien we totaal geen signalen van kou. ,,Het lijkt er dan ook op dat deze meteorologische winter als een nachtkaars uitgaat zover die überhaupt al was aangegaan”, concludeert Raymond Klaassen.

Het lijkt erop dat deze winter als een nachtkaars uitgaat. Ook de weersverwachtingen voor februari laten "totaal geen signalen van enige kou van betekenis zien", zegt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza.


Uitzonderlijk: nu pas eerste matige vorst van deze winter

21-01-2020 - 0 reacties Kou is zeldzaam deze winter. Het is al bijna eind januari en pas vannacht was er voor het eerst sprake van matige vorst. In Maastricht werd het -5,4 graden Celsius. ,,Zo laat in de winter pas de eerste keer matige vorst komt absoluut heel weinig voor", vertelt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza.


Flevoland: afschieten herten enige keuze

20-01-2020 - 0 reacties Het afschieten van honderden herten in de Oostvaardersplassen is noodzakelijk en is de enige optie, zei de advocaat van de provincie Flevoland maandag in de rechtbank in Lelystad. De provincie wil het aantal herten in het natuurgebied terugbrengen van 1500 naar 500 om onnodig lijden van de dieren in de winter te voorkomen.


Halverwege de winter: 1956 was ook zacht, maar had wel Elfstedentocht

15-01-2020 - 0 reacties We zitten halverwege de meteorologische winter en het is je vast opgevallen: het is niet zo koud. Sterker nog: het is ontzettend warm. "Twee keer zo warm als gemiddeld", zegt Martijn Dorrestijn van Buienradar.


'Natuur lost zacht winterweer zelf op'

14-01-2020 - 0 reacties Het lijkt erop dat Koning Winter zich voorlopig nog niet laat zien in Nederland. Maar in hoeverre heeft dat nadelige of positieve gevolgen voor de Drentse natuur? "In de natuur bestaat schade door een zachte winter eigenlijk niet. De natuur is veerkrachtig en reageert hierop", vertelt Kees van Son, boswachter bij Staatsbosbeheer.


Risico's voor fruitoogst in Rivierenland en Betuwe door extreem zachte winter

14-01-2020 - 0 reacties KERK-AVEZAATH - Door de extreem zachte winter zijn er extra risico's voor de fruitoogst in Rivierenland en Betuwe. Het ‘warme’ weer maakt dat de knoppen van het fruit eerder uitkomen. Zelfs bij een lichte vorst is de kans dan groot dat een deel van de oogst het niet overleeft.


Nog geen winter in zicht: regen met kans op rukwinden

12-01-2020 - 0 reacties Tot nu toe heeft de winter weinig kou gebracht en ook komende week verandert dat amper. Het weerbeeld blijft wisselvallig. ,,De paraplu heb je vooral woensdagochtend nodig, maar houdt hem goed vast want het waait flink.”


Waar blijft Koning Winter? Dit zijn de gevolgen voor de natuur

09-01-2020 - 0 reacties Muggen en vliegen die je nog steeds in huis tegenkomt, krokussen en sneeuwklokjes die al met hun kopjes boven de grond komen. Het wil maar geen winter worden in ons land. Wat zijn de gevolgen voor onze flora en fauna? ,,Overlast door steekmuggen in januari wordt steeds normaler.’’


‘Door zachte winter hebben we deze zomer nóg eerder last van eikenprocessierups’

08-01-2020 - 0 reacties Van winterweer is in Nederland nog amper sprake geweest. En dat blijft voorlopig ook zo, is de verwachting bij Weerplaza. Dat is slecht nieuws voor schaatsliefhebbers, maar ook voor mensen die in de buurt wonen van bomen waar graag eikenprocessierupsen in gaan zitten. Door de zachte winter hebben de rupseneitjes meer overlevingskans.


Winter? Hoogste temperatuur op 20 december ooit gemeten

20-12-2019 - 0 reacties Morgen begint de astronomische winter in Nederland, maar daar is wat de temperatuur betreft weinig van te merken. In het zuiden van het land werd vanmorgen de hoogste temperatuur op 20 december ooit gemeten.


Het gaat sneeuwen, maar reken niet op een witte Kerst

11-12-2019 - 0 reacties De winter klopt op de deur. In de nacht van donderdag op vrijdag gaat het sneeuwen, maar helaas voor winterliefhebbers: het witte spul blijft waarschijnlijk niet liggen.


Otterpopulatie groeit, aantal verkeerslachtoffers ook

06-12-2019 - 0 reacties Nadat in 1988 de otter in Nederland was uitgestorven, is in 2002 gestart met een herintroductieprogramma voor de otter. De gegevens over de winter 2018/2019 laten zien dat de populatie in verspreiding en aantal blijft toenemen. Het aantal verkeersslachtoffers neemt echter ook toe.