Lente

Volg al het nieuws over Lente, een van de 17346 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Lente nieuwsbrief.

Lente nieuws

Waarom het waterschap oevers gewoon maait in het broedseizoen

21-05-2021 - 0 reacties LOCHEM - De planten zijn aan het groeien en de lammetjes lopen in de weide. De lente is volop aan de gang, wat ook betekent dat vogels hun nestjes aan het bouwen zijn en eireren uitbroeden. Daarom moeten we de natuur met rust laten, al gaat het Waterschap Rijn en IJssel gewoon met grasmaaiers aan de slag.


Flinke sneeuwbui verrast mensen vrijdagochtend: 'Ik dacht: dit kan niet.'

07-05-2021 - 0 reacties Verschillende mensen stonden er even gek van te kijken, vrijdagochtend. Een deel van de provincie kreeg te maken met een fikse sneeuwbui. Uiteraard kan zoiets weleens gebeuren in mei, maar verwacht werd deze sneeuwbui niet.
Willy reed rond halfzeven op de snelweg bij Boxtel toen de sneeuw naar beneden kwam dwarrelen. "Ik dacht: dat kan niet!", vertelt hij. "Ik had net mijn winterbanden gewisseld! Het is wel apart, in deze tijd van het jaar."
'Het is lente, toch?'Datzelfde dacht Henriëtte toen ze de sneeuw in Oss zag. "Het is lente, toch?'
Udenaar Jurgen grapt:: "Op 7 mei 2021 natte sneeuw, mag dat gat in die ozonlaag weer terug?" Hij krijgt bijval van Etiënne, die de natte sneeuw in Veghel filmde: "Moet kunnen in mei!"
En hij was bepaald niet de enige die besloot de sneeuw vast te leggen. Ook Jos deed dit, in Baarle-Nassau.


"Eetbare bloemen voegen veel toe aan gerecht"

29-04-2021 - 0 reacties Overal waar je kijkt zie je de lente. Nu we de winter uitzwaaien met kleurrijke lentebloemen beginnen veel mensen weer in hun tuin te werken, bloemen te telen, of groenten en fruit voor de komende zomer. Midiflore, een bedrijf in Zuid-Frankrijk, heeft die twee dingen gecombineerd en teelt op het veld en…


April dendert door vrieskou hoog recordlijst binnen

28-04-2021 - 0 reacties Brrr! De lente mag dan al een tijdje zijn aangebroken en de zon laat zich veelvuldig zien, toch was april een vrij koude maand. Het vroor deze maand in Drenthe zo vaak, dat bijna een record van meer dan een eeuw oud werd gebroken.


Door kou en nachtvorst in april komt natuur laat op gang

18-04-2021 - 0 reacties Afgelopen nacht daalde het kwik tot -0,2 graden in De Bilt, en daarmee werd er zeven keer nachtvorst geteld in acht dagen tijd. Dat is een unicum in deze tijd van het jaar, meldt Weer Online.
Het record (uit 1933 en 1928) stond tot dusver op zes dagen nachtvorst in de periode 11-20 april. Voor de komende twee nachten wordt geen vorst verwacht.
Trage lente
Door de lage temperaturen in april komt de natuur traag op gang. De late bloei van de planten is vergelijkbaar met het gemiddelde van vijftig jaar geleden, meldt Nature Today.
Als gevolg van de vroege voorlente in maart bloeiden de sneeuwklokjes vier weken eerder dan vijftig jaar geleden. Ook de hazelaars stonden zeer vroeg in bloei.
Maar die voorsprong is weg als gevolg van een gemiddelde temperatuur van 5,2 graden in april tot dusver. Dat is 3,5 graden kouder dan wat we tegenwoordig gewend zijn, schrijft Nature Today.


April doet nog altijd wat ’ie wil: weer sneeuwbuien en ijskoude nachten

12-04-2021 - 0 reacties Het is al drie weken lente, maar dat zou je niet zeggen als je naar buiten kijkt: op veel plekken in het land valt ook vandaag weer natte sneeuw.


Het weer met Pasen: geen échte lente maar verder lang niet verkeerd

02-04-2021 - 0 reacties Het wordt dit paasweekend over het algemeen droog met geregeld een zonnetje. Wel komt de aanvoer van koude lucht op gang. Tweede paasdag slaat het weer om en neemt de wisselvalligheid toe. De mooiste paaseieren verstop je dus zondag al.


"Een bloemenrand werkt pas met de juiste flora"

31-03-2021 - 0 reacties Met de lente in aantocht komen ook de fleurigste bloemenranden bijna terug in beeld. Toeristen appreciëren ze in het landschap, maar niet alle landbouwers zijn overtuigd van het nut ervan. Toch wordt vaak aangeprezen dat een bloemenrand de rendabiliteit van een bedrijf kan verhogen. Landbouwleven zocht…


Na het weekend barst de lente (heel eventjes) los

27-03-2021 - 0 reacties Nederland staat na het weekend heel aangenaam lenteweer te wachten. Maandag belooft het de eerste warme dag van het jaar te worden. Dinsdag wordt het nog warmer en zonniger. Maar die warmte zal van korte duur zijn, voorspelt Weeronline.


De lente is officieel begonnen, maar wanneer kunnen we de korte broek weer aan?

23-03-2021 - 0 reacties De kans is groot dat we volgende week temperaturen boven de 20 graden krijgen. Vanaf vandaag waait de wind uit het zuidwesten waardoor de korte broeken binnenkort uit de kast kunnen.


Het lenteweer komt eraan, is dat goed nieuws in de strijd tegen corona?

22-03-2021 - 0 reacties Sinds afgelopen zaterdag is het officieel lente in ons land. En het bijbehorende lenteweer, lijkt er ook aan te komen. Welke invloed heeft dat op de verspreiding van het coronavirus?


Grotendeels droog maar écht lente wordt het de komende dagen niet

21-03-2021 - 0 reacties De astronomische lente mag dan wel begonnen zijn, echt lenteweer krijgen we de komende dagen niet. Het blijft wel grotendeels droog met gemiddelde temperaturen. Rustig maartweer dus, met hier en daar kans om uit de wind van de zon te genieten.


Video | Drone filmt dolblije koeien die weer voor het eerst de wei in mogen

19-03-2021 - 6 reacties De koeien van boer Edwin Daatselaar uit Baarn mochten vrijdag weer voor het eerst naar buiten. Met het openen van de staldeuren begint het boerenseizoen en wordt de lente ingeluid. Zaterdag begint namelijk de astronomische lente.


Volop lente met asperges, aardbeien en ook alweer Franse tomaten uit de vollegrond

22-02-2021 - 0 reacties Tholen – De lente is begonnen bij Fruit Vandepoel in Brussel. “We luiden het seizoen in met mooie nieuwe producten, zoals Franse groene asperges. Dit is een goed alternatief voor de Peruaanse asperges, maar met veel meer smaak en Frankrijk is natuurlijk een stuk dichterbij, waardoor deze asperges een…


Lente op komst. (En het blijft ook wel even warm)

18-02-2021 - 0 reacties Wie heeft het nog over sneeuw of ijs? Het is tijd voor de lente! In het hele land stijgen de temperaturen tot in de dubbele cijfers, en in Limburg wordt het dit weekend zelfs 16 tot 18 graden.


We gaan weer weerrecords verpletteren, want het wordt hartstikke lente

18-02-2021 - 0 reacties Om maar met de deur in huis te vallen: het wordt hartstikke lente. Dit weekend wordt het 18 graden en zonnig. En dat terwijl het pas half februari is. We maken ons dan ook op voor een nieuwe ronde Oudhollands weerrecords verbreken.
Moet je de vloer nog dweilen omdat het hele gezin er een week lang met sneeuwlaarzen overheen gebanjerd heeft? Doe het dan vanavond pas. Deze donderdag krijgen we nog een plens regen.
Vrijdag draait de wind wat naar het zuiden en wordt het droger. Maar de warme lucht die ervoor gaat zorgen dat we weer flink kunnen gaan strepen in het weerrecord-boekje, hangt dan nog boven Frankrijk.
Verschil van zeker 30 gradenDan zaterdag. Een waterig zonnetje glimlacht regelmatig tussen de sluierwolken door naar beneden en de maximumtemperatuur is dan zo'n 16 graden. Het oosten wordt het warmste.
Records sneuvelen er die dag nog niet. Maar het is toch ruim dertig graden warmer dan tijdens de diepvriesnachten van vorige week. Weerman Wouter van Bernebeek van Weerplaza: " Zo'n verschil maken we maar zelden mee, zeker niet in februari."
Records verpulvertZondag pakken we het dagrecord van 21 februari zeker weten wel. Dat record stamt uit 1990 en staat op een ' schamele' 14,5 graden, gemeten in Volkel. De weerman: "In heel de provincie gaan we dat verbreken, met wel drie of vier graden."
En maandag doen we dat nog eens over: "Dat dagrecord stamt uit 1990 staat op 15,1 graden. Dat is gemeten in Eindhoven. Ook die moeten we wel kunnen halen, hoor."
Oost-Brabant de warmsteHet warmste gaat het de komende dagen worden in het oosten van Brabant. En ook de oude dagrecords zijn allemaal gevestigd in dat deel van onze provincie. "Op de zandgronden, rondom de weerstations Volkel en Eindhoven, warmt het veel sneller op. Gilze- Rijen doet ook nog weleens mee om de records als de wind uit het oosten en zuidoosten komt. Dan wordt er lucht uit de Kempen, dus vanaf die zandgronden aangevoerd. Maar een record in Woensdrecht, dat zie je bijvoorbeeld zelden."
Hoe dan ook, in alle delen van Brabant kunnen de skipakken, mutsen, sjaals en handschoen dit weekend in de was. Maar of ze ook al tot de volgende winter naar de zolder kunnen, durft van Bernebeek niet te zeggen: "Het zou niet voor het eerst zijn, dat we in maart nog winterse dagen krijgen."


Ook de bijen komen sterk uit de vrieskou: ‘De imker moet in deze periode van het bijenvolk afblijven’

17-02-2021 - 0 reacties De sneeuwpoppen zijn aan het begin van de week nét gesmolten, maar nu al wordt uitgekeken naar de eerste zonnestralen die dit weekend gaan schijnen. De temperaturen gaan vooral in het zuiden van Nederland flink omhoog. Met de lente in aantocht komen de eerste honingbijen weer tevoorschijn. Maar hoe overleefden de bijen de ijzige kou van vorige week? Wim Steenbakkers, imker en voorzitter van de Somerense afdeling Nederlandse Bijenhoudersvereniging legt uit hoe de honingbijen afgelopen weken hebben beleefd.


Winter? In de stal van schaapskudde Het Stroomdal lijkt het wel lente. De eerste lammetjes dartelen er rond

04-02-2021 - 0 reacties Veertien lammetjes lopen nog wat wankel op de pootjes tussen de drachtige ooien in de stal van schaapskudde Het Stroomdal. Het is de start van de lammertijd in de kudde. In totaal verwachtten 60 vrouwtjes dit seizoen een lammetje. DvhN ging om kraambezoek.


Elektrisch ‘instapmodel’ van Mercedes kost 49.995 euro: EQA haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’

20-01-2021 - 0 reacties Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’.


Dit jaar sneuvelden tientallen weerrecords, 2020 eindigt waarschijnlijk als warmste ooit

03-12-2020 - 0 reacties Nog nooit was het zo heet op een septemberdag als dit jaar in Gilze-Rijen. In Eindhoven staat de teller van dagen met temperaturen boven de 20 graden al op 133. 2020 stevent waarschijnlijk af op het warmste jaar ooit: in Nederland, Europa en zelfs de hele wereld.
Of deze jaarrecords gaan sneuvelen, ligt eraan of het zachte decemberweer deze maand aanhoudt. De gemiddelde temperatuur in Nederland is dit jaar tot nu toe 12,2 graden. In Brabant ligt die temperatuur zelfs iets hoger met 12,6 graden in Gilze-Rijen en 12,5 graden in Eindhoven. Ons warmste jaar tot nu toe was 2014, toen er aan het einde een gemiddelde van 11,7 graden werd gemeten.
Volgens meteoroloog Jaco van Wezel van Weerplaza is het een dubbeltje op zijn kant. "Het is nog extreem spannend en het hangt ervan af hoe de tweede helft van deze maand gaat verlopen. Maar hoe het er nu uitziet, lijkt het erop dat we op een tweede plek komen. Net een tiende onder het record van zes jaar geleden."
Warmste septemberdag Gilze-RijenHet leek dit jaar wel warmterecords te regenen. Op 13 dagen werden landelijke dagrecords verbroken. Dit was de hoogst gemeten temperatuur in onze provincie op die dagen:
31 januari (12,8 in Gilze-Rijen)16 februari (18,0 graden in Eindhoven)5 april (22,2 graden in Gilze-Rijen)6 april (24,0 graden in Eindhoven)8 april (25,5 graden in Eindhoven)8 augustus (36,2 graden in Gilze-Rijen)9 augustus (35,3 graden in Gilze-Rijen)11 augustus (35,8 graden in Eindhoven)15 september (35,1 graden in Gilze-Rijen)21 oktober(21,0 graden in Gilze-Rijen) 2 november (18,8 graden in Woensdrecht)9 november (18,2 graden in Eindhoven)18 november (16,3 graden in Woensdrecht)"Het weerstation in Gilze-Rijen mat op 15 september de warmste septemberdag ooit in Nederland met 35,1 graden. Dat is wederom een record voor dit station, nadat in 2019 het kwik het absolute record van 40,7 graden aantikte."
De dertien dagrecords van dit jaar zijn niet ongekend, legt van Wezel uit. "In 2019 en 2018 zagen we veertien dagrecords. Wat wel opvallend is dat er gemiddeld voor elke acht warmterecords maar één kouderecord tegenover staat."
KlimaatveranderingDe oorzaak is te herleiden naar de opwarming van de aarde, vervolgt de weerman. "Na meer dan honderd jaar meten van de temperaturen zouden records maar zelden moeten voorkomen, maar die sneuvelen de laatste jaren met gemak."
Niet alleen Nederland, maar ook Europa en mogelijk de hele wereld stevenen af op een recordjaar. Volgens Van Wezel wordt in 2020 vrijwel zeker het Europese record van 2019 verbroken. ''Het is tot dusver bijna 1,7 graden warmer dan het gemiddelde over 1981-2010." Ook het mondiale record kan worden doorbroken deze maand. Tot dusver was 2016 wereldwijd het warmste jaar. "Dit jaar lopen we 0,05 graden achter. Als dit niet het warmste jaar ooit is, wordt het wel het op één na warmste."
La NiñaWordt 2021 dan nog warmer dan dit jaar? Van Wezel verwacht van niet. ''Dat komt voornamelijk door natuurfenomeen La Niña, waarbij de zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan lager zijn dan gemiddeld. Dat begon deze herfst en duurt tot in de lente. Het zorgt ervoor dat het wat kouder wordt op aarde. Dat neemt niet weg dat er ongetwijfeld weer dagrecords zullen sneuvelen in 2021."
LEES OOK:
Weer een record: het was nog nooit zo warm op 12 april

Gilze-Rijen heeft al vroeg op de middag hitterecord te pakken en het wordt nog heter
Het heeft even geduurd maar de hittewimpel is eindelijk in Brabant