Lente

Lente is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Lente en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Lente nieuws

Het wordt bijna lente dit weekend, temperaturen flink omhoog

30-01-2020 - 0 reacties Vrijdag kan de temperatuur een dagrecord opleveren. Dat vertelt Dorien Bouwman van Weer.nl. Het wordt dan ruim 12 graden. Het dagrecord voor 31 januari staat op 12,5 graad.


Gratis tulpenpluktuin luidt voorjaarsseizoen bloemen in

20-01-2020 - 0 reacties Zowat 6.500 mensen brachten afgelopen zaterdag een bezoek aan de gratis pluktuin die het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) had ingericht vlakbij het Centraal Station in Antwerpen. In totaal waren de 100.000 tulpen op drie uur tijd allemaal de deur uit. “Met deze actie willen we duidelijk maken dat het voorjaarsseizoen voor bloemen en planten begonnen is. De tulp is slechts één van de bloemen die de lente inluiden. Daarnaast zijn er ook nog narcissen, druifjes en hyacinten”, zegt VLAM-woordvoerder Liliane Driesen.


'Water is olie van de toekomst', dus deze stuwdam leidt tot burenruzie

09-12-2019 - 0 reacties Hij wordt 170 meter hoog en 1800 lang, maakt Ethiopië een machtige energiereus en bedreigt de toegang tot water van miljoenen Egyptenaren en Sudanezen. De aanleg van de Grote Renaissancedam in de Blauwe Nijl zorgt voor oplopende spanningen in een decennia-oud conflict.
Vandaag proberen Ethiopië, Egypte en Sudan bij een overleg in Washington tot een oplossing te komen. Zijn de Nijllanden nog bij elkaar te brengen of is het hek van de spreekwoordelijke dam?
Het is in ieder geval geen eenvoudige kwestie. De Nijl is de langste rivier ter wereld en wordt gezien als de levensader van Egypte. De grootste steden bevinden zich rondom de rivier en zeker 90 procent van het drinkwater komt uit de Nijl.
Dat geldt eveneens voor zuiderbuur Sudan. In hoofdstad Khartoem komen de Witte en Blauwe Nijl samen. De laatstgenoemde ontspringt in Ethiopië en zorgt voor de meerderheid van de watertoevoer van de Nijl. Het is dus geen verrassing dat de Ethiopische autoriteiten willen profiteren van de waardevolle waterloop.
De Egyptenaren staan minder te springen om een Ethiopische stuwdam en hebben decennialang kunnen voorkomen dat in de bovenstroom van de rivier het water vastgehouden zal worden. Stevige taal en militaire dreigementen vanuit Caïro weerhield Addis Abeba daar lange tijd van.
Dwarsliggen
Dat de dam er nu tóch komt, heeft Egypte deels aan zichzelf te danken, legt hoogleraar waterbeheer Pieter van der Zaag in Spraakmakers uit. "Er bestond een initiatief van de Wereldbank om gezamenlijk op te trekken, zodat alle Nijllanden zouden profiteren van een dam in Ethiopië. Maar Caïro ging na tien jaar dwarsliggen."
Toen in 2011 tijdens de Arabische Lente de Egyptische president Mubarak werd afgezet en het land in een machtsvacuüm terechtkwam, greep Ethiopië haar kans en besloot de dam te realiseren. Inmiddels heeft Egypte de macht weer hersteld en staat het leger er sterk voor, vertelde de Nederlands-Egyptische politicoloog en journalist Mounir Samuel in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.
Hij ziet tekenen van Egyptische of Sudanese bemoeienis met het project. Zo werd vorig jaar de hoofdingenieur doodgeschoten. "Het is onduidelijk wie er achter zat, maar het lijkt mij heel toevallig als het niets met de dam te maken heeft." De bouw liep in ieder geval vertraging op.
Ethiopië zet hoe dan ook door. In 2015 beloofde het de buurlanden al dat zij "geen enkele schade zouden oplopen". De dam is van groot belang voor het land, ziet Samuel. "Het zal hun energieopwekking verdriedubbelen. Ze willen de grootste energie-exporteur van heel Afrika worden." Premier Abiy staat er geharnast in: onlangs suggereerde hij dat de dam hem een gewapend conflict waard is.
Ook hoogleraar Van der Zaag ziet het belang. "De dam is voor Ethiopië een vorm van nation building. In de publieke opinie scharen Ethiopiërs zich massaal achter het project."
Geen nijlpaard meer
Een extra complicerende factor is de klimaatverandering. De Nijl bestaat volledig uit regenwater. Dat valt met name in het regenseizoen, dat aan het verschuiven is. Ook stijgt de temperatuur in de regio sneller dan elders, stelt Samuel. "Het sneller verdampen van Nijlwater versterkt dus de noodzaak om het water op te slaan."
Daarnaast heeft een dam een enorm effect op overstromingen in de regio, dat voor vruchtbare grond zorgt. De effect weten we vrij nauwkeurig dankzij de Aswandam in Egypte. "Het doodt flora en fauna, waardoor er geen nijlpaarden en nauwelijks krokodillen meer voorkomen in Egypte. In plaats van slib uit de Nijl wordt het land vruchtbaar gemaakt met kunstmest." Al met al 'een ecologische ramp', volgens Samuel.
'Water is olie van de toekomst'
De politicoloog verwacht weinig van het overleg in Washington. "Egypte en Sudan zullen veel herrie gaan maken." Ook Van der Zaag heeft er een hard hoofd in. "Het is vooral een prestigekwestie. Het is voor Egypte moeilijk naar huis te gaan met een akkoord."
De grootste kwestie draait om het tempo waarmee het reservoir van de waterkrachtcentrale gevuld zal worden. Samuel denkt dat Ethiopië haar buren iets moet bieden, zoals een 'mooi prijsje' voor de elektriciteit die opgewerkt zal worden.
"Maar dat is een pleister op de wond voor de korte termijn. Ik verwacht de komende decennia een oorlog om het water. Het is de olie van de toekomst", zegt hij. "Het is survival of the fittest op hoog niveau."
Hoogleraar Van der Zaag ziet toch één lichtpuntje in het conflict. "De ironie is dat de drie landen nog nooit zoveel met elkaar onderhandeld hebben als de afgelopen vijf jaar. Je zou kunnen zeggen dat de kwestie - ondanks alle retoriek - de samenwerking heeft versterkt."


Besbloemen in november op bloemenagenda

10-10-2019 - 0 reacties Besbloemen staan in november op de Bloemenagenda. Besbloemen zijn echte blikvangers in najaarsboeketten en arrangementen. In de lente groeien, in de zomer bloeien, daarmee houdt het niet op bij Skimmia, rozenbottel en hulst.


Bollenplantseizoen afgetrapt met eerbetoon aan Leidse meester-schilder

09-10-2019 - 0 reacties Bewoners van zorgcentrum Roomburgh in Leiden planten samen met mantelzorgers en familie honderden Rembrandt-tulpen met kenmerkende gevlamde bloemen. Zo krijgt de Leidse meester-schilder komende lente een bloeiend eerbetoon in de tuin van het zorgcentrum.


Lesprogramma Groen Doen in de Klas goed gewaardeerd

09-07-2019 - 0 reacties Vorig jaar lente is het lesprogramma Groen Doen in de Klas! geïntroduceerd. Ruim een jaar later is dit door ruim 76.000 basisschoolleerlingen uit de groepen 5 en 6 in gebruik genomen.


Syngenta Flowers maakt Sprookjeswonderland nog sprookjesachtiger

14-05-2019 - 0 reacties Helleborus in de winter, viooltjes in de lente en geraniums in de zomer: meer dan 20.000 kleurrijke planten van Syngenta Flowers bloeien dit jaar in Sprookjeswonderland, een themapark over sprookjes in Enkhuizen, Nederland.


Duurzaam geteelde asperges bij start aspergeseizoen Jumbo

23-04-2019 - 0 reacties De lente is begonnen en dit betekent dat het weer tijd is voor asperges. De koningin der groente én een van de laatste echte Nederlandse seizoensgroente. Jumbo opende dit weekend het aspergeseizoen. Met een seizoensaanbieding, informatie over de herkomst, tips over het gebruik en natuurlijk veel lekkere…


Koeiendans in Markelo: dieren genieten tijdens eerste dag in de wei

04-04-2019 - 0 reacties MARKELO - De lente is begonnen en het gras in de weilanden begint weer te groeien. Goed nieuws voor de koeien een winter op stal hebben gestaan: ze mogen weer naar buiten! Emmy Heilersig van het Markelose melkveebedrijf Heilersig heeft het tafereel van de ‘koeiendans’ dit jaar vastgelegd op camera.


'Koeien kunnen in moderne stal écht beter af zijn dan buiten'

27-03-2019 - 19 reacties Nu de lente weer is begonnen, mogen veel koeien weer de weide in. In 2017 waren dit er in Drenthe meer dan 70.000. Dit is ongeveer twee derde van de koeien.

"Medio 2011 of 2012 zien we een ommekeer van het aantal weidende koeien", vertelt voorman Jan Bloemerts van landbouworganisatie LTO. "De melkfabrieken en zuivelondernemingen hebben redelijk ingezet op stimulering daarvan, ook geldelijk."

De andere kant van het verhaal is het welzijn van de dieren. "Dan ben ik echt genuanceerder", zegt Bloemerts. "Want in een moderne stal kan een koe écht beter af zijn dan buiten."

Niet alleen een moderne stal is een reden om een koe binnen te houden. Zo zijn niet alle grondsoorten, zoals veenweides, geschikt om koeien op te laten lopen.


'Koeien zijn in een moderne stal écht beter af dan buiten'

26-03-2019 - 0 reacties Nu de lente weer is begonnen, mogen veel koeien weer de weide in. In 2017 waren dit er in Drenthe meer dan 70.000. Dit is ongeveer twee derde van de koeien.


Ruwvoer bijkopen lijkt niet meer nodig

26-03-2019 - 0 reacties De astronomische lente ging woensdag 20 maart van start en voor Campina is dat traditiegetrouw de dag om de koeien de wei in te sturen. Ook elders in het land zijn de koeien al naar buiten gestuurd. Dit heeft effect op de voermarkt, want het bijkopen van ruwvoer lijkt overbodig geworden.


Noord-Hollandse koeien staan massaal in de wei

26-03-2019 - 3 reacties Nu het officieel lente is, verruilen steeds meer koeien de stal voor het weiland waar ze naar hartenlust kunnen grazen. Toch maakt niet elke koe een lentedansje. Drie op de tien melkkoeien komt namelijk nooit buiten.


Voorjaarskriebels in Green Trade Center

25-03-2019 - 0 reacties In het Waterdrinker Green Trade Center werd de aftrap van de lente al gegeven tijdens de GTC Days van 10 – 15 maart. Een event dat drie keer per jaar herhaald wordt op voor de sector belangrijke overgangsmomenten naar een ander seizoen.


Lente haalt uienmarkt uit winterslaap

22-03-2019 - 0 reacties Met de start van de lente komt ook de uienmarkt uit zijn winterslaap. Is dit dan de week van de ommekeer? Dat vraagt DCA-marktexpert Pieter Post zich af in deze wekelijkse update over de uienmarkt. 


Groene hesjes past beter bij de klimaatgekke peuters.

20-03-2019 - 1 reacties

Originele beschrijving

Woensdag om 11.00 uur is officieel de astronomische lente van start gegaan. Traditioneel worden er verschillende koeien in het land voor het eerst losgelaten in de wei. Ook dit jaar levert dat weer beelden op vol met enthousiaste koeien.

Het grote voorjaarsfeest is weer begonnen. Katja weet veel te vertellen over de koeien, net als de boer. Het zijn net kinderen. Wie eigenlijk?
Dieren vergelijken met mensen levert ellende op. Een koe is gewoon een dier die voedsel voor ons produceert. En ze krijgen allemaal een eindbestemming slachthuis. Kop er af en in de diepvries. Mooier dan dat moet je het niet willen verkopen.


Drone filmt blije koeien op eerste dag in de wei

20-03-2019 - 2 reacties Woensdag om 11.00 uur is officieel de astronomische lente van start gegaan. Traditioneel worden er verschillende koeien in het land voor het eerst losgelaten in de wei. Ook dit jaar levert dat weer beelden op vol met enthousiaste koeien.


Waar sturen de meeste boeren de koeien de wei in?

19-03-2019 - 0 reacties Nu de lente in aantocht is, staat bij menig melkveebedrijf de start van het weideseizoen alweer voor de deur. Het aantal gemeenten waarin melkveebedrijven alle melkkoeien de wei in sturen, stijgt jaarlijks.


Lenteweer op komst: droog, zonnig en warmer

19-03-2019 - 0 reacties De astrologische lente, die woensdag begint, brengt ons dit jaar ook lenteweer. De temperaturen gaan omhoog, er komt steeds meer zon en het blijft droog. De weersverbetering houdt de rest van de week aan, voorspelt Weerplaza.


Gewassen kunnen straks vlot de grond in

18-03-2019 - 0 reacties De astronomische lente breekt woensdag 20 maart aan. Dit is tevens het startschot voor een periode van warmer lenteweer. Kunnen akkerbouwers en veehouders terug het land op, of is de verbetering van korte duur?