Brabant

Volg al het nieuws over Brabant, een van de 18505 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Brabant nieuwsbrief.

Brabant nieuws

Werkhonden beschermen Limburgse schaapskudde

17-01-2022 - 0 reacties De wolf houdt de gemoederen bezig op de grens van Brabant en Limburg. Schapenhouder Heidi van der Pol heeft rust gevonden met de inzet van een vaste en flexibele afrastering en twee kuddewaakhonden.


Video: Jari Vogels vertelt op Omroep Brabant over slimme staltechnieken

16-01-2022 - 0 reacties Jari Vogels uit Erp (NB) wil met slimme camera- en lichttechnieken het leven van de varkens aangenamer maken. Hij gebruikt de stallen van zijn vader, Jan Vogels, als ontwikkelingscentrum.


Brabant streeft naar 15 procent biologisch in 2030

15-01-2022 - 0 reacties De biologische sector in Brabant vond dat biologische landbouw op de kaart moest komen bij de provincie. Na gesprekken en een biologische landbouwvisie staat in het ontwerpbeleidskader een nieuw doel.


Vogelgriep (H5N1) aangetoond in een zieke vos

07-01-2022 - 0 reacties Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft bij een vos uit Dorst in de provincie Brabant vogelgriep vastgesteld. Het virus is getypeerd als hoog pathogene vogelgriep type H5N1. De vos werd begin december gevonden en vertoonde neurologische verschijnselen zoals rondjes lopen, omvallen en was waarschijnlijk blind. De vos werd opgevangen door een dierenopvang, en is daar wegens de ernstige verschijnselen geëuthanaseerd.


Groenbeurs Haaren 2022 bij de kweker thuis

23-12-2021 - 0 reacties In verband met de actuele coronamaatregelen heeft de organisatie van Groenbeurs Haaren 2022 besloten de beurs te organiseren bij de kweker thuis. Om de klanten het assortiment niet te onthouden worden zij uitgenodigd om van maandag 17 tot en met vrijdag 28 januari een bezoek te brengen aan de Tuin van Brabant. Diverse kwekers binnen Groenbeurs Haaren zullen op eigen locatie met veel trots de kwekerij en het aanbod presenteren.


Stallendeadline moet herzien, vindt ZLTO; ‘Brabantse boeren hebben evenveel recht op rijksgeld’

16-12-2021 - 1 reacties EINDHOVEN - Het regeerakkoord leidt tot gemengde gevoelens onder de Brabantse boeren. Doemscenario’s als massale onteigening en grootschalige reductie van de veestapel zijn afgewend. Maar er gaat te weinig geld naar innovatie. En over die strengere staleisen per 2024 in Brabant moet echt weer gesproken worden, vindt ZLTO.


Vrouwtjeswolf heeft zich gevestigd in Drenthe, leert dna-onderzoek

15-12-2021 - 0 reacties Een wolvin heeft zich officieel in Drenthe gevestigd, staat in de driemaandelijkse rapportage van BIJ12, de organisatie die provincies ondersteunt bij de uitvoering van het natuurbeleid. Het is de tweede wolf die zich vestigt in de provincie.
Wolvin GW2090f werd voor het eerst waargenomen in april. Dna van het dier werd in september en oktober ook gevonden op schapen die door de wolf gedood waren.
Het dier verblijft inmiddels langer dan zes maanden in Zuidwest-Drenthe, en dat betekent dat er sprake is van een vestiging. Vorig jaar september vestigde de eerste wolf zich in de provincie. Dit dier, een mannetjeswolf, is ondertussen weer vertrokken, meldt RTV Drenthe.
Elf wolven
Eind vorige maand is de vrouwtjeswolf mogelijk ook gespot op wildcamerabeelden. Ze was daar te zien met een andere mannetjeswolf, vermoedelijk GW2397m. De komende maanden moet blijken of de twee dieren een paar vormen, aldus BIJ12. Of dit het begin kan zijn van een roedel is ook nog niet duidelijk.
De mannetjeswolf GW2397m is nieuw in Drenthe. In de periode van 1 augustus tot en met 31 oktober is dna van deze wolf veertien keer aangetroffen, ook buiten Drenthe. Dat gebeurde voornamelijk op basis van gedode schapen. BIJ12 kan niet met zekerheid zeggen waar het dier vandaan komt, maar vermoedt dat de wolf uit Duitsland komt.
Volgens BIJ12 zijn er sporen gevonden van elf verschillende wolven in Nederland. Die verblijven op de Veluwe, in Brabant en in Drenthe.


Elektrische netten, waakhonden en schaapskooien: zo moet Brabant met de teruggekeerde wolf leren leven

10-12-2021 - 0 reacties DEN BOSCH - Elektrische netten, flapperlinten, kuddewaakhonden en de terugkeer van de traditionele schaapskooi. Zo zou Brabant, schapenhouders in het bijzonder, met de teruggekeerde wolf moeten (leren) leven, stelt de ‘adviescommissie preventie wolven schade Noord-Brabant’ in een rapport.


Heijderhoeve Zeeland stoot tien maal meer stank uit dan toegestaan

10-12-2021 - 0 reacties LANDERD - Het al jaren omstreden varkensbedrijf Heijderhoeve in Zeeland stoot tien maal meer stank uit dan is toegestaan. Dat blijkt uit metingen die in opdracht van OmgevingsDienst Brabant Noord (ODBN) afgelopen zomer zijn gehouden.


Eerst de natuur, dan pas de huizen: nieuwe wijk in Oisterwijk moet hét voorbeeld worden voor Brabant

10-12-2021 - 0 reacties OISTERWIJK - Wonen op boorpalen, in een huis van massief hout, midden in het groen. Met een innovatief plan hopen architect Bart Spee en landschapsarchitect Bert Huls de omgeving van de Taxandria-velden in Oisterwijk om te bouwen tot de woonwijk van de toekomst. Of zeg maar gerust: een natuurgebied waarin ook nog wat huizen staan.


Ruim 150 veehouders begaan ernstige overtredingen in Brabant

09-12-2021 - 4 reacties DEN BOSCH - Schadelijke stoffen die de bodem in lekken, luchtwassers die niet werken, te veel dieren in de stal. In ruim 150 gevallen gingen de veehouders serieus over de schreef. Zij hielden meer dieren dan volgens hun vergunning was toegestaan, hingen luchtwassers op die niet werkten of lieten schadelijke stoffen als diesel en mest de bodem in lekken. Voor deze vergrijpen wachtte een boete of dreigende dwangsom. Lichte overtredingen werden afgedaan met een waarschuwing en een hercontrole.


'Besteed landbouwgeld anders, om groene en duurzame omslag mogelijk te maken'

08-12-2021 - 0 reacties De 800 miljoen euro aan Europees geld voor de landbouw moet anders worden ingezet. Anders kan de landbouw geen omslag maken naar groener en duurzamer produceren. Die oproep doen 66 fracties in de verschillende Provinciale Staten aan landbouwminister Carola Schouten. 214 statenleden uit alle provincies van GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, D66, ChristenUnie, SP, Denk, De Partij voor het Noorden en Lokaal Brabant vinden dat boeren 'geholpen moeten worden om uit de ratrace van intensivering en schaalvergroting te kunnen stappen'.


Brabantse bouwdrift legt drijfzand onder lokale gemeenschap

30-11-2021 - 0 reacties Tal van Brabantse gemeenten vertonen het laatste half jaar tekenen van ‘bouwdrift’. Ze willen nóg meer woningen bijbouwen dan door de provincie gevraagd wordt, in sommige gevallen zelfs het dubbele. In totaal verwacht men in Brabant in de komende 10 jaar niet 117.000 maar 182.000 nieuwe woningen. 60.000 meer dan gepland. Hier en daar klinkt een alarmbel: zo zitten we over 10 jaar met een woningoverschot!


Helikopters vliegen af en aan boven Somerense natuur: 772 ton steenmeel gedropt om bodem te verrijken

09-11-2021 - 0 reacties SOMEREN - De verzuurde bodem van diverse natuurgebieden in Brabant krijgt de komende weken een flinke oppepper. Bosgroep Zuid Nederland stort in totaal ruim 5500 ton steenmeel uit in de provincie. De start was gistermiddag in Someren.


Bergeijk is grootste grondbezitter van Brabant: 'De Pielis niet volgooien met zonne-akkers en windmolens, maar kijken naar beste oplossingen’

07-11-2021 - 0 reacties Van alle gemeenten in Brabant, heeft Bergeijk verreweg de meeste grond, blijkt uit onderzoek van deze krant. Hoe gaan ze met die luxe positie om in een landschap dat steeds verder onder druk staat? Staan hier straks al die windmolens, zonnevelden en woningen die er in Brabant nog bij moeten?


Boeren vrezen financiële strop als ophokplicht lang duurt: 'Scheelt tonnen'

26-10-2021 - 0 reacties Kippenboeren maken zich grote zorgen over de financiële gevolgen bij een langdurge ophokplicht. Dat blijkt uit een belronde van Omroep Brabant. Minister Carola Schouten van Landbouw stelde dinsdag een landelijke ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Dit moet de verspreiding van vogelgriep tegengaan.
"De kippen lopen nu nog graag buiten, met het mooie weer", vertelt pluimveehouder Frank Rooijakkers uit Asten teleurgesteld. Hij is ook bestuurslid bij ZLTO Asten. Zijn 30.000 vrije uitloopkippen moeten het voorlopig doen zonder buitenlucht. "Elke dag liet ik ze nog buiten, het is heel jammer dat het nu niet meer kan." Massale sterfteToch heeft hij begrip voor de maatregel. "Je wil geen massale sterfte. En dat ga je zien als je dieren vogelgriep krijgen", benadrukt hij. De pluimveehouder zag het nieuws al aankomen. "Het was een gevaarlijk jaar. We kregen steeds meer berichten van hobbybedrijven die besmet waren." Nu raakt de maatregel boeren nog niet in de portemonnee. Als de ophokplicht langer gaat duren dan 16 weken, gaat het pluimveehouders wel pijn doen. Dat zit zo: volgens Europese regels mogen vrije uitloopeieren vanaf dan niet meer met dat label worden verkocht. Dan worden ze gedegradeerd tot scharrelei. Faillissementen"Een boer krijgt dan al snel drie cent minder voor een ei", verklaart Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). "Dat scheelt voor een gemiddeld bedrijf tonnen aan inkomsten. En dan dreigen faillissementen." Hij hoopt dat supermarkten daarna alsnog de volle mep willen betalen, om de boeren te steunen. Ook Rooijakkers maakt zich zorgen over de prijzen op termijn. "Je bent dan niks meer aan het verdienen. Ik heb wel de investeringen gedaan, in grond bijvoorbeeld, maar krijg minder voor de eieren." Hij denkt bovendien dat de ophokplicht niet zomaar weg is. "Vorig jaar duurde het ook dertig weken. Dan vraag je je af of het interessant blijft om door te blijven gaan met vrije uitloopkippen." Ook bij pluimveebedrijf Siemons in Roosendaal moeten de kippen weer de stal in. Daar krijgen ze begin november 19.000 vrije-uitloopkippen. "Als het weer zo lang gaat duren als vorig jaar, krijgen we een groot probleem. Dat pacht je de grond buiten voor niks. Daar maak ik me natuurlijk flink zorgen over", vertelt Andy Siemons. Hij vindt bovendien dat de overheid beter regionaal een ophokplicht kan invoeren, dan landelijk. RuimenDe maatregel werd dinsdag genomen naar aanleiding van een vondst van een zeer besmettelijke variant, de zogenoemde hoogpathogene vogelgriep (H5), bij leghennen op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde (Flevoland). Die variant leidt tot ernstige ziekte of sterven bij vogels. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 36.000 dieren op dat bedrijf geruimd. De ophokplicht raakt vooral pluimveehouders met vrije uitloop- of biologische eieren. Die hebben hun kippen immers buiten lopen. Scharrelkippen scharrelen wel rond, maar dit is meestal wel in de stal. Vanaf oktober vorig jaar gold in heel Brabant ruim acht maanden een ophokplicht. LEES OOK: Landelijke ophokplicht voor pluimvee vanwege vogelgriep


Het wordt komende week genieten: 'Uitschieters naar boven qua temperatuur'

24-10-2021 - 0 reacties Weerman Raymond Klaassen heeft goed nieuws voor komende week. "Ik denk dat het best wel genieten wordt", vertelde hij zondagochtend in het Omroep Brabant-radioprogramma Weekend!
Ook deze zondag begon stralend. "En het goede nieuws is dat dit heel de dag zo blijft", vertelde de weerman van Weerplaza. "Dit wordt een heel zonnige zondag. Er kunnen af en toe wat wolkensluiers voorbijschuiven, maar de zon heeft daar helemaal geen last van. Het wordt 13 of 14 graden bij een zwak tot matige zuidoosten wind." Uitschieters naar bovenMaandag krijgen we volgens hem een heel ander weerbeeld. "Dan trekken er wolkenvelden over de provincie en kan er af en toe wat regen vallen. Met name in het westen van de provincie is die kans overdag vrij groot. In het oosten zal het dan wat droger blijven, maar ook daar kan een beetje regen vallen." Het wordt wel een tikje warmer dan zondag: 14 of 15 graden bij een matige zuidwesten wind. "Maar het goede nieuws is dat ook dit weerbeeld een kort leven beschoren is. Vanaf dinsdag ziet het er helemaal niet verkeerd uit in Brabant. Ik verwacht een hele reeks droge dagen, ik denk dat het best wel genieten wordt. Heel misschien krijgen we dinsdag nog te maken met een enkel buitje, maar verder zal het droog zijn met zonnige perioden. De ene dag wat meer zon dan de andere dag, maar het ziet er gewoon heel goed uit. De temperatuur loopt daarbij nog wat verder op en later in de week kunnen hier nog uitschieters naar boven bij zitten."


Vandaag herfstig weer, maar wél warm: 20 graden op plekken in Brabant

19-10-2021 - 0 reacties Echt zonnig wordt het niet, maar we kunnen deze dinsdag en woensdag nog wel genieten van relatief warme dagen. In het westen van Brabant wordt het dinsdagmiddag tot wel 20 graden.


Huis van zeewier en onmogelijke droomauto, ook dat is de Dutch Design Week

18-10-2021 - 0 reacties Wie de Dutch Design Week bezoekt, komt ogen te kort. Omroep Brabant maakte een rondgang door Eindhoven en legde acht opvallende werken vast. Als opwarmertje voor mensen die de Dutch Design Week nog gaan bezoeken. Maar onthoud dat er nog zoveel meer te zien is.
Labyrint en 400 kilo kaarsvet Een tentoonstelling in de vorm van een doolhof, gepresenteerd door architect Floris Alkemade, geboren in Sint-Oedenrode en ook rijksbouwmeester. Het Labyrinth gaat over de tijd waarin we leven en de vraagstukken waar we mee worstelen, zoals klimaatverandering. Er moet iets veranderen, maar welke kant moeten we op? Dwalend door dit doolhof ontdek je in verschillende kamers dat creativiteit de sleutel is tot succes. Je ziet verschillende tentoonstellingen zoals Ex Voto, van kunstenaar Folkert de Jong. Met schepen gemaakt van kaarsvet (voor deze tentoonstelling moest hij 400 kilo smelten) noemt Alkemade dit de meest hoopvolle kamer van het Labyrinth. Want voorbij de horizon kun je dromen over een andere werkelijkheid.
‘Niets’ redt onze wereld Een sterk statement tegen de consumptiemaatschappij van een productontwerper in opleiding van Maastricht Academie of Fine Arts and Design. Hij stelt zichzelf de vraag: welke producten wil ik nog toevoegen aan deze wereld? Zijn antwoord: niets. Want hij wil niets toevoegen aan een wereld die juist kapotgaat aan de overdaad aan spullen in onze wereld. Het meest duurzame wat hij kan doen, is niets meer maken. En dat is wat je ziet:
Libido verhogen met een synthetische tijgerpenisKuang-Yi Ku studeerde af aan Design Academy Eindhoven. Hij wil met dit project grenzen tussen voeding en medicijnen vervagen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de tijgerpenis gebruikt om het libido te verhogen en vruchtbaarheid te verbeteren. Met als gevolg dat de tijger met uitsterven wordt bedreigd. Kuang-Yi gaat op zoek naar een lustopwekkend middel waar geen tijger voor hoeft te sterven, maar wat wel hetzelfde effect heeft. Hij ontwikkelt van kunstmatige dierlijke onderdelen een penis waar geen tijger voor gestorven is.
Bouw een huis met zeewier en paddenstoelenMaak kennis met jouw circulaire leefomgeving in dit iconische huis van de toekomst, opgebouwd met maar liefst honderd duurzame bouwmaterialen. Hier kun je zien wat je kunt bouwen met ondenkbare materialen zoals zeewier, paddenstoelen en aardappelzetmeel. Je ziet een toilet met een coating van leem en gesteente op de vloer en wanden en een woonkamer met een biolaminaat vloer gemaakt van lisdodde en aardappelzetmeel. Een fascinerende plek om eens rond te lopen. En dat kan zelfs vanuit je luie stoel (al is in het echt bekijken veel leuker).
Duurzame droomautoWat als je ontwerpers vraagt hoe de auto van de toekomst eruit moet zien, zonder ook maar enige financiële beperking? Dan ontstaat er een ideaalplaatje van een zelfrijdende auto met gigantisch veel ruimte vanbinnen.
Aangekleed met een driezitsbank, planten en verlichting en met drie verschillende ‘standen’ om de auto te kunnen gebruiken. Zo is het standje ‘Chill’ bedoelt om je compleet af te zonderen, als je overschakelt naar ‘Vibe’ worden de portieren en zelfs de vooruit opengeklapt zodat je tijdens een pitstop alle ruimte hebt om je te ontspannen. Toch zien we deze auto voorlopig niet op de openbare weg. Simpelweg te duur om werkelijk te ontwikkelen.
Dansen op oesterzwammen Kunstenaar Arne Hendriks doet onderzoek naar technieken om met myceliumblokken (wortels van paddestoelen) te bouwen. Met deze blokken bouwt hij torens waarin verwilderde stadsduiven kunnen wonen. Het is een experiment om te kijken lang het duurt voordat zo’n toren van mycelium aan elkaar is gegroeid en of je zo een comfortabele leefruimte kunt bouwen voor dieren.
Een van de manieren om mycelium bruikbaar te maken, is door het aan te drukken. En daar kun jij bij helpen door op deze blokken te dansen. Je krijgt ter plekke witte sokken waarmee je een dansje kunt wagen, op de beats van DJ Huppeldepup. Wil jij erbij zijn? Donderdag wordt de dansvloer nog eens geopend.
Emotie-fluisteraarAls je niet kunt zien, zie je ook geen lichaamstaal of emotie. Daarom maakte ontwerper Simon Dogger een ‘Emotie-fluisteraar’ voor mensen met een visuele beperking die emoties niet kunnen waarnemen. Door een klein cameraatje in een bril te verwerken, worden beelden van jouw gesprekspartner naar een app gestuurd. Die app vertaalt de beelden naar waargenomen emoties. Een klein apparaatje in je hand geeft een trillend signaal af met de emotie die te zien is. In ‘The Embassy of Inclusity’ vind je nog meer praktische ontwerpen, oplossingen en wijsheden door en voor minderheden.
Wat is jouw ideale toekomstscenario voor 2050?Wat zou jij doen als je alles mocht kiezen voor de toekomst, wat vind je dan echt belangrijk om te hebben? Zet je de natuur centraal of vind je economische groei het meest belangrijk? Bij The Future Energy doorloop je aan de hand van prikkelende vragen een beslisboom en kom je uiteindelijk uit bij jouw ideale toekomstscenario voor 2050.
Als je deze scenario’s nader bekijkt, is de grote vraag hoe goed wij mensen ons kunnen aanpassen in een veranderende wereld. Het scenario voor economische groei mondt uit in een zonsopkomst met af en toe de geur van rotte eieren. En in het scenario waarbij we de natuur net zo belangrijk vinden als de mens, is 95 procent van de bevolking al om het leven gekomen door natuurrampen. LEES OOK: Door de Dutch Design Week hoort Eindhoven bij de grote drie van de wereld


Boer John gooit het roer om: van melk naar honingbessen

10-10-2021 - 24 reacties Vijftien jaar geleden nam John Heesakkers de Janmiekeshoeve aan De Hei in Mariahout over van zijn ouders. Hij is de zevende generatie die op deze plek boert. Die eerdere generaties herkennen de Janmiekeshoeve straks niet meer. Van biologisch melkvee stapt John over op Agroforestry. Er komt geen melk meer van de hoeve maar wel kastanjes, walnoten, perziken, kersen en honingbessen.
De eerste Heesakkers op de hoeve (Johan) bleef aan een boerendochter (Martha) hangen toen hij een stuk woeste grond achter de boerderij ontgon. Op die grond plant John nu weer bomen. Terwijl hij alles weet van koeien en melk, moet hij nu een oplossing verzinnen voor de reeën die in de lente aan het frisse groen van de jonge bomen knabbelen. "Klopt. Op m’n 55ste ben ik iets heel anders gaan doen maar dat geeft ook energie."
John gebruikte als biologische boer al geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Omdat hij dat in zijn nieuwe bedrijf ook niet gaat doen, telt de grond straks mee voor het Ondernemend Natuurnetwerk Brabant. Mooi nieuws voor de provincie Brabant, die de grond meetelt bij de 10.000 hectare nieuwe natuur die voor 2027 moet worden aangelegd.
Ook mooi nieuws voor John, omdat hij zo geld krijgt van het Groen Ontwikkelfonds Brabant dat met 250 miljoen euro uit de Essentgelden de motor moet zijn voor al die nieuwe Brabantse natuur.

Johns bos verbindt straks de Lieshoutse Hei en natuurgebied Het Gerecht in Meierijstad. Over zijn grond kunnen dieren dwalen van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied. Zulke verbindingen geven de natuur extra adem.
Een wandeling over Johns grond gaat ook door het kleine bos dat hij en zijn voorouders altijd hebben laten staan. John liet er een ven graven. Het werd een prachtig plekje dat ook al eens voor een theatervoorstelling is gebruikt. "Met een pop-uprestaurant erbij."

Een gesprek met John is een gesprek met een boer die al een poosje op zoek is naar nieuwe mogelijkheden. Gewoon melkvee sprak hem niet meer aan. "Je levert heel veel melk en bent nooit degene die de prijs bepaalt."Hij kon zijn ei kwijt in de biologische melk, maar raakte verstrikt in de regels voor de fosfaatrechten. "Ik had voor veel geld meer fosfaatrechten kunnen kopen maar toen ben ik andersom gaan denken. Ik besloot juist mijn fosfaatrechten te verkopen en de opbrengst te gebruiken om met mijn bedrijf iets anders te doen. Voedsel produceren betekent niet automatisch melk leveren."
Op zoek naar nieuwe ideeën kwam hij op de Dutch Design Week in Eindhoven terecht. "Het is fantastisch wat daar gebeurt. Via de contacten daar las ik het boek 'Herstellende Landbouw' over Agroforestry van Mark Shepard en toen dacht ik: ‘Dit is het, hier wil ik iets mee doen'."

De financiële waarde van bosgrond is maar een vijfde van die van landbouwgrond. Bij de achttien hectare van John is dat een groot verschil. Economisch kan hij de stap alleen maar maken met de financiële steun van het Groen Ontwikkelfonds. "Iemand zei: ‘Ga eens langs bij de provincie. Als je in de buurt van een natuurgebied zit, is er wel iets te regelen'." Dat bleek zo te zijn.
Inmiddels heeft John de eerste perziken geoogst. Tussen de bomen met vruchten en noten wil hij nog andere gewassen zaaien. "Spelt, lupine en graan." Hij noemt zijn bos dan ook geen ‘voedselbos’. "Ik wil iets meer controle. We gaan ook druppelslangen tussen de bomen leggen zodat we bij droogte water kunnen geven. We zitten hier wel op dat echte klapzand."
Het is allemaal nieuw voor John, maar dat weerhoudt hem er niet van in hoog tempo nieuwe dingen te verzinnen. "Ik ben nu ook carbon farming aan het onderzoeken. Dat betekent dat ik betaald krijg voor de broeikasgassen die opgenomen worden door de bomen die hier gaan groeien."
En dan meteen door: "Wist je dat er kastanjebier bestaat? Stel je voor dat we dat hier op de Janmiekeshoeve zouden gaan maken."