Brabant

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Brabant. Brabant is een van de 14980 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Brabant nieuws

Er is vrieskou op komst: 'De winter begint nu pas echt'

16-01-2019 - 0 reacties Het leek een vrij zachte winter te worden, maar de vrieskou is op komst. Komend weekend en volgende week wordt het een stuk kouder dan het tot nu toe is geweest. Voor het eerst deze winter gaat het 5 graden vriezen in Brabant. Waarom wordt het ineens zo koud en betekent dit dat we kunnen gaan schaatsen? We vroegen het aan meteoroloog Jordi Huirne van MeteoGroup en voormalig weerman van Omroep Brabant Johan Verschuuren.


Geitenstop in Flevoland

10-01-2019 - 0 reacties De Provincie Flevoland zet een stop op de komst van geitenhouderijen. In 7 provincies - Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Brabant en Limburg- geldt al een verbod op uitbreiding en vestiging van geitenbedrijven afgekondigd. Om te voorkomen dat ondernemers zich daardoor naar Flevoland verplaatsen, treft de provincie nu maatregelen.


Herenboerderij Midden-Brabant wil weten: wie doet er mee?

08-01-2019 - 0 reacties TILBURG - Zijn er in Tilburg en omgeving voldoende mensen die samen de Herenboerderij Hart van Brabant willen beginnen? Eind januari hoopt de initiatiefgroep die tot zo’n kleinschalig gemengd agrarisch bedrijf wil komen daarop een antwoord te hebben.


Influenza bij paarden in Nederland

02-01-2019 - 0 reacties Op 22 en 23 december werd op een flink aantal stallen in het noorden van Limburg en het oosten van Brabant en op enkele stallen rond Utrecht, influenza gemeld. Hierop is aan dierenartsen en paardenhouders een aantal maatregelen geadviseerd om te voorkomen dat de influenza zich verder zou uitbreiden. In de dagen daarna lijkt het rustiger geworden.


Bijzonder weerfenomeen te zien met de kerstdagen

24-12-2018 - 0 reacties Rondom de feestdagen is het mogelijk dat er een bijzonder natuurverschijnsel in de lucht hangt. De parelmoerwolk is boven Brabant te zien. Met deze wolk is een paars en roze-achtige gloed te zien. Maandag is de grootste kans dat we de kleuren kunnen bewonderen. Eerste kerstdag kan mist de kleuren van de parelmoerwolk belemmeren.


Uitreiking NMV-prijs: 10 kilogram fosfaat.

22-12-2018 - 7 reacties De winnaar is bekend! Uiteraard officieel door een notaris getrokken: Familie Delissen uit Elsen (Brabant) zijn de gelukkig winnaars! NMV-voorzitter Harm Wiegersma en beleidsmedewerker Femke Bakhuisen reikten de prijs van de NMV-actie ‘10 kilogram fosfaat’ uit aan de winnaar. Vader, moeder en zoon Mark Delissen...


Winterweer: eerste sneeuw in het zuidwesten, code geel in het hele land

15-12-2018 - 0 reacties In Zeeland zijn de strooiwagens al de weg op gegaan, in die provincie valt vanavond de eerste sneeuw. Daarna volgt de rest van het land, met ijzel- en (natte) sneeuwbuien. Op sommige plekken wordt een winterdek van enkele centimeters voorspeld. De KNMI heeft code geel afgekondigd vanaf acht uur, automobilisten moeten rekening houden met gladheid.

Het KNMI heeft voor vanavond code geel afgekondigd voor Brabant, Zeeland en Noord- en Zuid-Holland. Er kan een tot drie centimeter sneeuw vallen en mogelijk gaat het ijzelen.

Het KNMI heeft voor vanavond code geel afgekondigd voor Brabant, Zeeland en Noord- en Zuid-Holland. Er kan een tot drie centimeter sneeuw vallen en mogelijk gaat het ijzelen.


Vorst in aantocht: Nog 5 procent van bieten te oogsten

12-12-2018 - 0 reacties Landelijk gezien is 5 procent van de bieten nog niet gerooid. De meeste bieten moeten nog worden gerooid in Brabant en het noordoosten van het land. Met het oog op de voorspelde vorst moeten de bieten snel uit de grond.


Celstraffen en hoge boetes voor pluimveehouders Limburg en Brabant

12-12-2018 - 0 reacties De zes pluimveehouders uit Limburg en Brabant, die meer pluimvee hadden dan dat ze dierrechten hadden, hebben boetes, taak- en celstraffen opgelegd gekregen.


Noord-Brabant verbiedt in pachtovereenkomsten 2019 gebruik glyfosaat

07-12-2018 - 0 reacties De provincie Noord-Brabant verbiedt in de pachtovereenkomsten 2019 het gebruik van glyfosaat. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen was al verboden op grond binnen het Natuurnetwerk Brabant, maar nu is gebruik van glyfosaat op provinciale pachtgronden buiten dit netwerk ook verboden. Bij aantoonbaar gebruik van glysofaat moet de pachter een boete betalen en wordt hij 3 jaar lang van pacht uitgesloten.


Celstraffen en hoge boetes voor pluimveehouders Limburg en Brabant

06-12-2018 - 0 reacties De zes pluimveehouders uit Limburg en Nood-Brabant, die meer pluimvee hadden dan dat ze dierrechten hadden, hebben boetes, taak- en celstraffen opgelegd gekregen. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant woensdag 5 december besloten.


Brabant steunt verbetering dierenwelzijn financieel

05-12-2018 - 0 reacties Provincie Noord-Brabant gaat veehouders financieel steunen die hun stal uitbreiden ten behoeve van een dierenwelzijnskeurmerk. De subsidie geldt in die gebieden waar veel vee wordt gehouden: Oost- en Midden-Brabant.


"Met niet naleven mestregels is veel geld te verdienen"

20-11-2018 - 15 reacties NOS, NRC, Trouw en andere Nederlandse media melden dat er in het zuiden van het land huiszoekingen zijn gebeurd in de strijd tegen mestfraude. De opsporingsdienst van NVWA verdenkt één van de grotere landbouwadviesbureaus van “creatieve oplossingen om de mestboekhouding op papier te doen kloppen”. Oplossingen die te catalogeren zijn als valsheid in geschrifte. Mogelijk kregen tientallen boeren hulp bij mestfraude. De klanten van het kantoor bezitten samen een kwart van alle Nederlandse varkens en kippen. Ze zijn actief in de provincies Brabant en Limburg zodat de vraag rijst of er ook gesjoemeld is met mesttransporten naar het vlakbij gelegen Vlaanderen. “Er zijn geen recente vaststellingen die daarop wijzen”, reageert de Mestbank.


Proces veehouderijbeleid Brabant loopt vertraging op

20-11-2018 - 0 reacties Provincie Noord-Brabant heeft rechtbank Oost-Brabant verzocht de procedure die ZLTO tegen haar heeft aangespannen door te verwijzen naar de rechtbank in Den Haag.


PvdD Brabant stelt vragen over mestafzet Mace in Azië

15-11-2018 - 0 reacties De Statenfractie van Partij voor de Dieren in Brabant wil van Gedeputeerde Staten weten wat zij vindt van het feit dat Mace mest wil afzetten in Azië.


Gemeente Hilvarenbeek legt omstreden megastal Diessen geen strobreed meer in de weg

13-11-2018 - 0 reacties DIESSEN - Na een jarenlange juridische strijd lijkt de definitieve legalisering van de omstreden megastal aan de Van de Veldenweg in Diessen aanstaande. De gemeente Hilvarenbeek heeft aangekondigd dat het geen beroep meer zal instellen tegen de nieuwe omgevingsvergunning die de provincie Brabant op 5 oktober heeft verleend.


POV dagvaarding provincie Brabant langdurig traject

13-11-2018 - 0 reacties De provincie en de Staat hebben gereageerd op de dagvaarding van de POV tegen maatregelenpakket zorgvuldige veehouderij. Er wordt echter gekozen om eerst alleen een uitspraak te krijgen over de vraag of de procedure bij de juiste rechter wordt gevoerd.


Uitspraak PAS vertraagt innovatie

13-11-2018 - 0 reacties De uitspraak van het Europees Hof van Justitie over het Programma Aanpak Stikstof zorgt voor stilstand in de vooruitgang. 'Goede ideeën blijven liggen en agrarische ondernemers in Brabant kunnen geen kant op.'


Winterjas uit de kast: volgende week 'winterse temperaturen' in Brabant

13-11-2018 - 0 reacties DEN BOSCH - Het wordt koud volgende week in Brabant, meldt Weeronline. Na het weekend draait de wind naar het oosten tot noordoosten, wat de voorbode is voor koud novemberweer, aldus het weerbureau.

Niet eerder was het zo vaak mooi weer als in dit jaar. Met 89 mooiweerdagen in De Bilt hebben we een nieuw record te pakken. In Zuid-Limburg was het zelfs op meer dan 100 dagen mooi weer. ,,Dat is voor een locatie in het binnenland zeer bijzonder!” stelt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza. Toch is het nu snel over met de pret: vanaf vrijdag moeten we ons schrap zetten voor echt winterweer.

Het wordt koud volgende week in ons land, meldt Weeronline. Na het weekend draait de wind naar het oosten tot noordoosten, wat de voorbode is voor koud novemberweer, aldus het weerbureau.


'Scheer zwetende kalfjes over rug'

13-11-2018 - 0 reacties Om longproblemen te voorkomen is het aan te raden om kleine kalfjes te voorzien van een kalverdekje en zweterige kalveren over de rug te scheren. Dat schrijft dierenkliniek Dierenartsen Midden Brabant (DAMB) op haar website.