Brabant

Al het Brabant nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Brabant nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Brabant nieuws

Veehouder in Brabant krijgt uitstel van provincie

17-02-2020 - 0 reacties De Brabantse veehouders krijgen tot 1 januari uitstel om een vergunning aan te vragen voor een milieuvriendelijke stal. Dit heeft de Provinciale Staten met een grote meerderheid besloten. Hiermee wordt teruggekomen op het eerdere genomen besluit in 2017.


Hoe de Q-koorts al tientallen jaren verstoppertje speelt

14-02-2020 - 0 reacties In 2007 werd Brabant getroffen door de grootste uitbraak van de ziekte ter wereld, maar al in 1956 waren er Nederlandse patiënten. Wat is er in al die jaren gebeurd? Net als nu bij het coronavirus, stelde de Q-koorts tientallen jaren geleden de wetenschap voor een aantal lastige vragen. In een reeks onderzoekverhalen over Q-koorts deze keer: hoe de Q-koortsbacterie al tientallen jaren verstoppertje speelt.


In jaren '50 eerste Q-koorts patiënten in Nederland, werd toen nog gezien als pech

14-02-2020 - 0 reacties Net als nu bij het corona-virus, stelde de Q-koorts tientallen jaren geleden de wetenschap voor een aantal lastige vragen. Pas in 2007 werd Brabant getroffen door de grootste uitbraak van de ziekte ter wereld, maar al in 1956 waren er Nederlandse patiënten. Wat is er in al die jaren gebeurd? Je leest het de komende weken op Omroep Brabant.


Boeren presenteren toekomstplan voor Brabant

10-02-2020 - 0 reacties DEN BOSCH - Boerenorganisaties als ZLTO, POV (varkenshouders) en landbouwleverancier Agrifirm presenteren dinsdagmiddag hun eigen toekomstplan voor Brabant aan de provincie. Dat gebeurt op een opzienbarend moment: het document was eigenlijk bedoeld om de politiek tot een andere koers te bewegen. Maar dat lijkt inmiddels niet meer nodig.


Verzet in het CDA tegen regionale samenwerking met Forum voor Democratie

09-02-2020 - 0 reacties De samenwerking met Forum voor Democratie in de provincie Brabant, doet oude discussies herleven in het CDA. Voorlopig geeft de partijtop groen licht.


Waarom Brabant 40 miljoen bomen plant (waarvan er mogelijk maar 4 miljoen overblijven)

08-02-2020 - 0 reacties DEN BOSCH - Het is een operatie van weergaloze proporties. Liefst 40 miljoen nieuwe bomen wil Brabant de komende tien jaar in de grond zetten. Maar wie wist dat er daarvan uiteindelijk misschien ‘slechts’ 4 miljoen overblijven? De feiten rond de plantdrift van het provinciebestuur op een rij.


VVD in Brabant slaat rechtsaf: Forum voor Democratie en CDA uitgenodigd voor verdere gesprekken over coalitie

07-02-2020 - 24 reacties DEN BOSCH - De provincie Brabant lijkt af te stevenen op een rechtse coalitie met Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet is door de Brabantse VVD uitgenodigd om, net als het CDA, aan te schuiven aan de onderhandelingstafel. Dat maakte VVD-leider Christophe van der Maat vrijdagochtend bekend.


Is de wolf na 120 jaar écht terug in Brabant? ‘Sinds dode schapen geen signalen meer’

05-02-2020 - 0 reacties BOEKEL/VENHORST - De wolf is terug in Brabant. Althans: in ieder geval op die decemberdag van vorig jaar toen er drie schapen werden doodgebeten. Naar nu blijkt door toedoen van een wolf, bevestigden onderzoekers van Bij12 dinsdag.


Is de wolf na 120 jaar écht terug in Brabant? ‘Sinds dode schapen geen signalen meer’

04-02-2020 - 0 reacties BOEKEL/VENHORST - De wolf is terug in Brabant. Althans: in ieder geval op die decemberdag van vorig jaar toen er drie schapen werden doodgebeten. Naar nu blijkt door toedoen van een wolf, bevestigden onderzoekers van Bij12 dinsdag.


Schapen in Brabant aangevallen door wolf

04-02-2020 - 0 reacties


Zestig procent van varkensboeren die willen saneren is Brabants

30-01-2020 - 0 reacties Ongeveer zestig procent van alle varkensboeren die zich hebben ingeschreven voor de saneringssubsidie voor varkenshouderijen komt uit Brabant. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aan het provinciebestuur.


Stikstofprobleem omschakelende aspergeteler in handen provincie

13-01-2020 - 0 reacties De politieke partij Lokaal Brabant vraagt de provincie Noord-Brabant in een brief om een oplossing te zoeken voor de biomassaketel van aspergekweker Erik Verhoeven uit Cromvoirt. Het bedrijf is in omschakeling naar biologisch. Op de website van het bedrijf staat dat in 2021 Verhoeven Asperges officieel…


Het was heel warm, maar een temperatuurrecord zit er woensdag niet in

08-01-2020 - 0 reacties We hadden bijna weer een weerrecord te pakken, maar het zat er niet in. De hoogst gemeten temperatuur in Brabant was woensdag 12,6 graden in Gilze-Rijen. Voor een Brabants record was 12,8 graden nodig.


Veertig procent Brabantse boeren denkt aan stoppen

04-01-2020 - 127 reacties Het met zes jaar naar voren halen van de strenge milieueisen voor specifiek Brabantse veeboeren is voor bijna veertig procent van hen reden om te stoppen of dat te overwegen. PVV Brabant zegt geschokt te zijn en wil dat het college haar ‘ondoordachte en rampzalige maatregelen’ intrekt.


Provincie Brabant houdt bouw kippenstal in Poppel tegen, gevolgen stikstof niet goed onderzocht

31-12-2019 - 0 reacties POPPEL - De provincie Brabant heeft met succes bezwaar gemaakt tegen de bouw van een stal voor 82.000 kippen in het Belgische Poppel, vlak over de grens bij Hilvarenbeek. De Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen oordeelde dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de neerslag van stikstof in de omgeving van de megastal.


Paniekaanvallen en stress: veertig procent van boeren denkt aan stoppen door strengere milieuregels

27-12-2019 - 30 reacties Zo’n 40 procent van de Brabantse boeren gaat stoppen of overweegt dat te doen door het naar voren halen van de milieuregels. Het gaat hierbij vooral om kleine en middelgrote boerenbedrijven. Dat blijkt uit een steekproef onder ruim 200 Brabantse boeren, uitgevoerd door onderzoekscollectief Spot On Stories voor Omroep Brabant.


Dit is de man die Brabant uit de politieke crisis moet trekken

21-12-2019 - 52 reacties EINDHOVEN - VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat trok de afgelopen weken nadrukkelijk de regie naar zich toe om de Brabantse boerenimpasse te doorbreken en de coalitie met het CDA te redden. Het compromis sneuvelde. ,,Dit was ronde één. We zijn heel ver gekomen; het was op een haar na gelukt.”


Boze boeren voerden actie op tientallen plekken in Brabant

18-12-2019 - 0 reacties Boeren en bouwers voerden woensdag op verschillende plekken in Brabant actie. Alle ontwikkelingen waren te volgen in ons liveblog.


Politie haalt 20 tractoren van de weg bij Bavel en A58 bij Etten-Leur tijdje afgesloten

18-12-2019 - 0 reacties Boeren en bouwers voeren woensdagochtend op verschillende plekken in Brabant actie. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.


Boeren gaan in gesprek met commissaris van de Koning, acties nog volop bezig

18-12-2019 - 0 reacties Boeren en bouwers voeren woensdagochtend op verschillende plekken in Brabant actie. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.