Zeeland

Volg al het nieuws over Zeeland, een van de 16211 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Zeeland nieuwsbrief.

Zeeland nieuws

Schip vol water naar Noord-Beveland: boeren betalen 16 mille voor één ‘buitje regen’

28-05-2020 - 0 reacties WISSENKERKE - De zeeklei is kurkdroog en zoet water is schaars in Zeeland. Uit nood laten Noord-Bevelandse boeren zoet water per schip aanvoeren. Het kost akkerbouwer Jan Willem de Kater een lieve duit. ,,Ik heb geen keus. Als ik het niet doe, komen mijn plantuitjes niet boven.”


Dierenpensions zien geen hond meer; omzetverlies dit voorjaar is gigantisch

21-05-2020 - 0 reacties In een normaal meiweekend zit dierenpension Hondegem in Grijpskerke (Zeeland) vol met honderd honden waarvan het baasje een paar dagen vakantie viert. Nu zijn dat er nog gemiddeld tien. Dat hakt er flink in.


Milou gaat met haar boer Bastiaan nu echt Zeeland ontdekken: ‘Ik heb een paar onhandige dingen gezegd’

11-05-2020 - 0 reacties In een seizoen waarin de vonken er niet op elke boerderij vanaf vlogen, vond Bastiaan van ‘t Westeinde uit Arnemuiden wél de liefde in Boer zoekt vrouw. Hij had vanaf het eerste moment een oogje op Milou en liet z'n gevoel spreken door voor haar te kiezen. De vraag die nu op ieders lippen brandt: Komt ze naar Zeeland?


Boer Vindt Vrouw: volgens Steffi en Roel een heel mooie laatste aflevering

11-05-2020 - 0 reacties Het seizoen van Boer Zoekt Vrouw zit erop. De tien boeren, ook de vijf die buiten het tv-programma om met de liefde aan slag gingen, kwamen zondagavond nog een keer voorbij. In een terugblik zagen we hoe het een paar maanden geleden allemaal begon en wat er van de liefdesavonturen van de boeren terecht is gekomen. Voor de laatste keer keken Steffi en Roel mee voor Omroep Brabant: “Het was een heel mooie laatste uitzending.”
De eindscore: twee smoorverliefde boeren Jan en Bastiaan, of eigenlijk vier als we de boeren John en Willem ook meetellen. Boer Geert-Jan belde stiekem met de vrouw die hij naar huis had gestuurd en staat met lege handen staat. Boer Geert dumpte Angela maar heeft wel een nieuwe verkering. Drie boeren en één boerin gaan verder op zoek naar de liefde.
Boer Bastiaan en Milou: dolgelukkig vertelden ze aan Yvon hoe het sinds de citytrip was gegaan. Maar eigenlijk waren woorden overbodig, alleen al hoe de twee elkaar aankeken, sprak boekdelen. Bastiaan bekende dat hij eigenlijk al vanaf dag één hoteldebotel was van Milou en dat dit gevoel niet meer weg is gegaan.
De afstand tussen Zeeland en Frankfurt leek nog even een spelbreker te worden, maar niets daarvan, de twee zijn té verliefd. Milou: “Als ik moet kiezen tussen Frankfurt en Bastiaan, is het Bastiaan. Hij is zo lief, veel liever dan ik dacht.”
Door de cliffhanger van vorige week, kon het nog alle kanten op met boer Jan en Nienke. Want Nienke wist het even niet en boer Jan zat in zak en as. Daar was tijdens de uitzending niets meer van te merken. Stralend zaten ze hand in hand op de bank, knetterverliefd. Nienke: “Op de citytrip zaten we niet op hetzelfde gevoelsniveau, maar daarna ging het helemaal goed en vanzelf. Het lijkt wel voorbestemd.”
En Jan? Die kon zijn ogen niet afhouden van zijn nieuwe liefde. Ieder weekend is ze op de boerderij en klust ze mee. Het is een kwestie van tijd voordat de twee tortelduifjes gaan samenwonen. Steffi en Roel: “Jan en Nienke zijn voor ons echt de kers op de taart van dit seizoen. Een prachtig stel om naar te kijken. Ze maken veel goed zo op het eind.”
Boer Ronald en Evelien: deze boer kennen we niet van het tv-programma omdat hij te weinig brieven had om mee te mogen doen. Maar hij heeft inmiddels vette verkering met briefschrijfster Evelien en ze zijn erg gelukkig.
Boer Willem en Rineke: Willem kreeg (maar) zes brieven en levert het bewijs dat het er echt geen honderden hoeven te zijn zoals bij boerin Annemiek. Als de juiste er maar bij zit. Ondanks wat beginnende twijfels van Rineke is de kogel nu door de kerk: ze hebben verkering. “Mooi om te zien dat zowel Ronald als Willem, die we via de webserie hebben kunnen volgen, het geluk hebben gevonden!”, vertellen Steffi en Roel tevreden.
De citytrip van boer Geert-Jan en Karine vorige week verliep niet bepaald vlekkeloos. Maar nu is wel beter te begrijpen wat eraan scheelde. Want wat blijkt: terwijl de boer voor Karine had gekozen en met haar op vakantie ging, had hij achter haar rug om nog contact met Jacqueline, de vrouw die hij naar huis had gestuurd. Karine kon haar oren niet geloven toen ze daar achter kwam en was er ‘heel boos en in shock’ over. “Toen heb ik de stekker eruit getrokken.”
De boer heeft spijt en gaf toe dat het ‘niet heel slim’ was wat hij had gedaan. Maar die spijt komt te laat. Want Karine wil hem niet meer. En nadat hij lekker had gekookt voor Jacqueline hoopte hij misschien dat het met haar nog wat zou kunnen worden. Maar helaas voor de boer is het op niets uitgelopen. Boer Geert-Jan staat met lege handen.
Als het er niet is, dan is het er niet, hè.
Of hij toch niet een beetje bot was geweest tegen Angela tijdens de citytrip, vroeg Yvon aan de Brabantse boer Geert. “Neu, neu”, reageerde Geert, “ik voelde gewoon niks, het gevoel was weg. En ja, als het er niet is, dan is het er niet hè.”
Maar de manier waarop hij haar voor de voeten gooide dat het niets zou worden, heeft Angela wel degelijk geraakt. “Het was confronterend en hard, zo van bam! Hij heeft er geen moeite voor gedaan, maar ik voelde het natuurlijk wel aankomen”, vertelde ze berustend.
Geen Angela dus voor boer Geert, maar wel Wendy. Wendy die hij direct na de citytrip met Angela leerde kennen. En ook al was het even uit, het is nu weer aan.
Hoe leuk Annemiek de Brabantse Bram uit de aflevering van vorige week zondag ook vond, het is niets geworden. Tijdens een emotioneel gesprek met Yvon vertelde ze dat het programma haar veel zelfinzicht heeft gegeven. De Drentse boerin houdt het daten voorlopig dan ook voor gezien, tenzij er een workaholic is die bij haar op de boerderij wil komen wonen. Die mag zich melden.
Voorlopig heeft ze genoeg aan haar koeien en is ze ‘helemaal gelukkig’ als ze die na maanden op stal weer lekker de wei in ziet rennen.
Net zoals Annemiek, gaan ook de boeren John, Johan en Frans (van de webserie) verder op zoek naar de liefde. Steffi en Roel wensen hun collega’s veel geluk: “We hopen dat het goedkomt met iedereen."
Dit was ‘m wat betreft Boer Zoekt Vrouw seizoen 2020. Steffi en Roel: houdoe en bedankt!


Zeeuwse recreatiesector opgelucht: ‘Nu weten we waar we aan toe zijn en dat is super’

09-05-2020 - 0 reacties KORTGENE - De verdere versoepeling van de maatregelen voor het toerisme in Zeeland heeft de sector aangenaam verrast. ,,Nu weten we tenminste waar we aan toe zijn en dat is super”, zegt Arjen Brinkman, voorzitter van de Zeeuwse afdeling van brancheorganisatie Hiswa-Recron.


Moeizame start voor suikerbietentelers

30-04-2020 - 0 reacties In Zeeland is 150 hectare suikerbieten overgezaaid door verstuiving en droogte. Ook moet er nog steeds een paar procent van het totale areaal worden ingezaaid.


Stelling: Het is ongehoord dat provincie Noord-Brabant nu al stikstofruimte van veehouderijen opkoopt

03-04-2020 - 0 reacties Provincie Noord-Brabant heeft met zes veehouderijen in Noord-Brabant, Zeeland, Noord-Holland en Drenthe overeenkomsten gesloten om stikstofruimte te kopen.


Heel Zeeland betaalt de rekening van de toeristische lockdown: ‘Dit gaat een slachtpartij worden’

03-04-2020 - 0 reacties VLISSINGEN - Hoe gaat dit aflopen? Wie in of voor de toeristische sector werkt, kijkt met angst en beven naar de toekomst. ,,Iedereen, van de slager tot de kapper, de hoveniers, de kledingwinkels en de bouwmarkt, leeft hier van het toerisme. Maar het is op het eiland nog stiller dan op een druilerige maandag in januari”, zegt een Zeeuwse ondernemer.


Heerlijk lenteweer op komst in Zeeland: 20 graden, maar blijf vooral thuis

02-04-2020 - 0 reacties VLISSINGEN - Het wordt komend weekend heerlijk lenteweer in Zeeland. De temperatuur stijgt zondag naar 20 graden. Toch adviseert het kabinet om vooral binnen te blijven.


Acht stieren uit Maashorst via vangkraal verplaatst naar andere natuurgebieden

18-03-2020 - 0 reacties ZEELAND - De afgelopen twee dagen zijn acht wisenten uit de Maashorst verplaatst. Vandaag gingen zeven dieren naar het natuurgebied Slikken van de Heen in de provincie Zeeland. Gisteren is een stier overgeplaatst naar de Veluwe.


Geen milieuschade en geen gemopper na illegale stookactie oud-wethouder Landerd

17-03-2020 - 0 reacties ZEELAND - Geen kwaad woord laat Landerd horen over het stoken van sloophout door een oud-wethouder. Wel meldt de gemeente dat er geen slechte stoffen vrijgekomen zijn.


Mycoplasma kost Nieuw Zeeland al 75 miljoen euro

17-03-2020 - 0 reacties Mycoplasma bovis houdt de Nieuw-Zeelandse veehouderij nu al ruim 2 jaar bezig.


Provincie pakt stikstof aan: vooral kwetsbare duingebieden moeten versterkt worden

11-03-2020 - 0 reacties MIDDELBURG - De stikstofuitstoot in Zeeland moet flink omlaag zodat natuurgebieden een beter leefgebied worden voor dieren en planten. Met name de natuur in duingebieden zoals de Kop van Schouwen en De Manteling op Walcheren moet worden versterkt. Daar is de stikstofbelasting nu veel te hoog waardoor de natuur verarmt.


Zeeland schreeuwt om nieuwe molenaars, maar ben je niet zomaar

26-02-2020 - 0 reacties HEINKENSZAND - Het is een machtig mooi zicht, de ronddraaiende wieken van een molen die aan de rand van een dorp statig boven alle huizen uittorent. Toch wordt dat beeld steeds zeldzamer. Zeeland heeft een schreeuwend gebrek aan molenaars. En het tekort dreigt alleen maar toe te nemen.


Voorlopig nog wisselvallig weer, met natte sneeuw

24-02-2020 - 0 reacties Het blijft deze week nog wisselvallig weer. Dagelijks is er kans op buien en halverwege de week kan er natte sneeuw vallen, verwacht Weeronline. Het KNMI heeft voor Noord- en Zuid-Holland en Zeeland code geel afgegeven wegens zware windstoten maandagmiddag.


Boer Kees Hanse gaat met frisse tegenzin naar het Malieveld

17-02-2020 - 0 reacties ZIERIKZEE - Met frisse tegenzin gaat akkerbouwer Kees Hanse uit Zierikzee, leider van actiegroep Boeren Van Zeeland, woensdag naar Den Haag voor de zoveelste boerenactie. De harde toon van Farmers Defence Force heeft hem doen twijfelen om naar het Malieveld te gaan. Toch voert hij woensdag het woord namens de akkerbouwers, een groep die tot nu toe onderbelicht is wat hem betreft.


Tesla Model 3 ook in Zeeland het bestverkocht

17-02-2020 - 0 reacties VLISSINGEN - Zeeuwen stappen het liefst in een Opel. Toch voert Tesla met de Model 3 het lijstje aan van bestverkochte modellen.


‘Stookalert’ in Zeeland: stook geen hout, rook blijft hangen

06-02-2020 - 0 reacties VLISSINGEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert vandaag om in Noord-Brabant en Zeeland geen hout te stoken. De weersomstandigheden zijn daarvoor te ongunstig, waardoor de rook blijft hangen.


Zeeuwse natuur onder druk: gaan deze soorten verdwijnen?

23-01-2020 - 0 reacties MIDDELBURG - Dreigen de bontbekplevier, de grutto, de wollige distel en vele andere soorten dieren en planten uit Zeeland te verdwijnen? Juist de flora en fauna die kenmerkend zijn voor de provincie, staan onder druk. ,,Daar moeten we echt ons best voor doen.”


Meer biologische boeren in Zeeland. ‘Er is steeds meer vraag naar biologische producten’

22-01-2020 - 0 reacties VLISSINGEN - Als er één boer overstapt, volgen er meer. Het zou zo een nieuw spreekwoord voor de biologische landbouw kunnen zijn. Afgelopen jaar steeg het aantal biologische boerenbedrijven in Zeeland met zo'n 41 procent en komt daarmee uit op zo'n 220, bestaande uit landbouw- en verwerkingsbedrijven.