Oogsten

Al het Oogsten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Oogsten nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Oogsten nieuws

Voermarkt in afwachting van nieuwe oogsten

01-09-2020 - 110 reacties Wat betreft prijsniveaus is er in de afgelopen week eigenlijk weinig veranderd. Toch is er wel onrust op de voermarkt, omdat zowel koper als verkoper in afwachting zijn van nieuwe oogsten maïs, aardappelen en eventueel gras. Prijsfluctuaties zijn in de komende weken dan ook niet uitgesloten.


Champagnemakers plukken dit jaar minder druiven om prijs op te krikken

19-08-2020 - 0 reacties Franse champagnemakers zijn dinsdag tot een akkoord gekomen om de rest van het jaar minder druiven te oogsten. Door minder druiven te plukken hopen de producenten de gekelderde champagneprijzen wat op te krikken.


Welk effect heeft graanoogst op voermarkt?

28-07-2020 - 0 reacties De graanoogst is in volle gang, dat betekent dat er ook nieuwe ladingen stro beschikbaar komen. Lang klonken er geruchten dat de oogsten in Frankrijk en Duitsland tegen zouden vallen. Ook deze week is er aan aantal handelaren gevraagd naar hun visie op de huidige voermarkt.


Zeeuwse boeren voorzien bescheiden oogst: weinig en kleine knollen aan de aardappelplanten

27-07-2020 - 0 reacties SCHOONDIJKE - Door het kurkdroge voorjaar lijken veel Zeeuwse boeren af te stevenen op kleinere oogsten. Vooral in de aardappelen en zaai-uien is het op verschillende percelen hommeles. Akkerbouwer Rudy Cammaert in Schoondijke heeft als noodsprong maar bruine bonen gezaaid op een perceel waar zijn uien niet wilden opkomen. ,,Zo maak je twee keer kosten.”


FAO verwacht grote graanoogst en onzekere prijsvorming

05-06-2020 - 0 reacties De VS, Canada en Oekraïne gaan volgens wereldvoedselorganisatie FAO een ongekende hoeveelheid mais oogsten.


Seizoenarbeiders komen toch in België terecht

26-05-2020 - 0 reacties De Vlaamse land- en tuinbouwers blijken dan toch voldoende seizoenarbeiders te vinden. Door de uitbraak van de coronacrisis sloten heel wat landen hun grenzen waardoor de vrees groot was dat de sector niet genoeg werkkrachten zou vinden om te helpen bij het zaaien, planten en oogsten.


Bij Tuinderij Plantalia kunnen deelnemers straks zo veel oogsten als ze willen: ‘Mensen nemen eerder te weinig mee’

05-05-2020 - 0 reacties RITTHEM – Het was dinsdag prima weer om in de tuin bezig te zijn. Dat gebeurde dan ook aan de Welzingseweg, waar werd gewerkt aan Tuinderij Plantalia, een zelfoogst- en pluktuinderij in Ritthem. Initiatiefnemer Karin Körver verwacht dat er vanaf juni geoogst kan worden.


Iedereen wil helpen bij oogsten van het ‘witte goud’

08-04-2020 - 0 reacties Er dreigt door het coronavirus een tekort aan arbeidsmigranten in de land- en tuinbouw. Om te voorkomen dat er te weinig ‘handjes’ zijn, stellen de telers zich flexibel op en zetten ze onder meer horecapersoneel in. ,,We worden overspoeld met sollicitaties.’’


Aspergetelers en restauranteigenaren slaan handen ineen, zodat het witte goud niet naar varkens gaat

06-04-2020 - 0 reacties De coronacrisis is funest voor de horeca en het helpt ook de aspergetelers niet. Ze kunnen maar een korte periode per jaar oogsten en die tijd valt nu precies samen met de maatregelen tegen het coronavirus. Daarom is er een initiatief bedacht om er toch nog wat van te kunnen maken deze lente; aspergesvandeteler.nl.


Telers gezocht voor onderzoek naar plantenstoffen uit tuinbouwproducten die nu vernietigd worden

01-04-2020 - 0 reacties Veel tuinbouwproducten worden momenteel vernietigd. VARTA en Greenport West-Holland willen zoeken naar alternatieven voor die bloemen, planten en groenten, en dan met name voor de plantinhoudstoffen. Dat kan leiden tot nieuwe toepassingen en nieuwe afnemers. Het gaat bij dit onderzoek om relatief eenvoudig te oogsten plantinhoudstoffen. Voorbeelden daarvan zijn etherische oliën, geur- of kleurstoffen, of stoffen die gebruikt kunnen worden in de bouw of medische sector.


Wie gaan de asperges steken, nu veel Poolse arbeidskrachten niet komen?

28-03-2020 - 0 reacties Door de coronamaatregelen komen veel seizoensarbeiders uit bijvoorbeeld Polen niet naar Nederland. Dat is slecht nieuws voor onder meer aspergetelers en aardbeikwekers, die rond deze tijd beginnen met oogsten.
"Ik ben daar wel huiverig over", zegt Koen-Jos Berns, aspergeteler in Milsbeek. Van de vijftien seizoenmedewerkers die normaal gesproken komen oogsten, zitten er zo'n tien in Polen, en die kunnen daar niet weg. "De grenzen naar Duitsland zijn nagenoeg dicht", zegt Berns.
Een paar arbeiders zijn nog bij hem in Milsbeek. Die zouden nu eigenlijk weer teruggaan naar Polen, maar ook dat gaat niet makkelijk. "Zij blijven voorlopig hier, en kunnen helpen. Dat is in ieder geval iets", zegt Berns.
Grote onzekerheid
Berns is niet de enige met die zorgen. "De situatie is behoorlijk nijpend", zegt Yvonne van de Ven van LTO Arbeidskracht, dat zaken regelt rond seizoenswerk van arbeidsmigranten in de land- en tuinbouw.
"Het seizoen begint en we weten niet of men werkelijk komt", zegt Van de Ven. "Mensen uit Polen zijn bang om naar Nederland af te reizen, omdat hier meer corona is. En het reizen is behoorlijk lastig door de grenscontroles."
LTO Arbeidskracht heeft een platform in het leven geroepen, genaamd 'help ons oogsten', om werkzoekenden te linken aan boeren die handen tekort komen. "Veel mensen zitten nu ook zonder werk, denk aan de horeca. Zo proberen we het personeelstekort in de agrarische sector kleiner te maken", zegt Van de Ven.
Voor het weekend hadden zich 150 agrarische bedrijven gemeld, die samen een tekort hadden van 2500 mensen. Vanuit het hele land hebben 1000 individuele werkzoekenden zich gemeld, en ook zo'n 300 uitzendbureaus die normaal voor bijvoorbeeld de horeca of Schiphol werken willen bijspringen.
Er zit een gat tussen vraag en aanbod, zegt Van de Ven. "Mensen melden zich uit het hele land, maar hoe krijg je iemand uit Amsterdam elke dag in Zuid-Limburg om asperges te gaan steken?" Van de Ven denkt daarom niet dat het hele probleem opgelost kan worden. "We hopen een helpende hand te zijn."
Handen tekort
De totale schade voor de hele agrarische sector kan de komende zes maanden zo'n 5 miljard euro bedragen, schat de land- en tuinbouwoganisatie.
Ook Martijn Koelewijn, operationeel directeur van uitzendbureau Cervo, krijgt nu aanvragen van telers binnen. De meeste uitzendkrachten van Cervo komen uit Polen, Roemenië en Spanje. "Zij werken normaal gesproken vooral in de logistiek en de horeca." Toch kloppen boeren nu ook bij hem aan voor personeel.
"Wij hebben het hele jaar door mensen hier, daardoor hebben we nu nog wel een aanzienlijke pool arbeidskrachten in Nederland", zegt Koelewijn. "Voor ons is de uitdaging vooral het schuiven met personeel."
"We leveren bijvoorbeeld personeel aan een hotelketen, die zitten nu allemaal thuis. Maar op sommige plekken in de logistiek is juist weer veel werk", zegt hij. "We worden inventiever."
Het grootste deel van hun uitzendkrachten, zo'n 2500 mensen, zijn daardoor nu aan het werk. "Met een aantal aanvragen van telers zijn we nu ook bezig", zegt hij. "Als het gaat om kleine aantallen, tien of twintig mensen, kan dat nog wel."
Hulp van mensen die thuis zitten
Aspergeteler Koen-Jos Berns heeft via andere wegen hulp gekregen. "Veel mensen uit onze omgeving hebben al aangeboden om te helpen", zegt hij. "Mensen die vroeger wel eens hebben geholpen op ons bedrijf, maar ook mensen zonder ervaring die even zonder werk zitten."
Daarmee is hij nog niet voorzien, denkt Berns. "Dat waarderen we natuurlijk heel erg, maar het is altijd afwachten of ze ook allemaal komen. En ik ga er niet vanuit dat zij dagen van acht uur gaan maken", zegt hij. "Aspergesteken is zwaar werk."
Het personeelstekort is niet de enige tegenslag die Berns krijgt door de uitbraak van het coronavirus. "Al zouden we alles van het land kunnen halen, dan weet ik niet of we dat überhaupt kwijt kunnen." Hij levert vooral aan de horeca, en die is zeker tot 6 april dicht is. "En aan speciaalzaken, dus we hopen dat in ieder geval de winkels nog even open blijven."


Melkveehouders zijn enthousiast over voederbieten in het rantsoen

09-03-2020 - 26 reacties Verschillende Koeien & Kansen deelnemers hebben het afgelopen jaar voederbieten geteeld en gevoerd aan het melkvee. Zij zijn enthousiast en nemen ook het komende jaar weer voederbieten op in het rantsoen van hun koeien. Alle veehouders hebben een goed product voor het voerrantsoen kunnen oogsten, ondanks variërende opbrengsten per hectare door de droge zomer. De koeien vreten het graag. Het eiwitgehalte in de melk ging met 0,05 tot 0,10 procentpunten omhoog en het vetpercentage steeg met 0,10 tot 0,20 procentpunten.


"Tijd om te oogsten in glastuinbouwgebied NEXTgarden"

10-01-2020 - 0 reacties De wethouders Johan Sluiter en Aart Slob van de gemeente Lingewaard zijn (mede)verantwoordelijk voor de ontwikkelingen in glastuinbouwgebied NEXTgarden. Hoe kijken zij nu aan tegen de ontwikkelingen die de vorige wethouder, Theo Peren, eind 2017 zag? Waar staat NextGarden op dit moment? En welke kant…


Inkomsten landbouwsector stijgen, maar individuele boer profiteert niet

16-12-2019 - 0 reacties Agrarische bedrijven zien hun inkomsten dit jaar met 4 procent stijgen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen Economic Research maandag. De oogsten waren iets beter en de afzetprijzen van landbouwproducten stegen licht.


Boer Groenveld krijgt zijn aardappelen niet uit de grond

09-12-2019 - 0 reacties LOOPERSKAPELLE - Akkerbouwer Tom Groenveld uit Looperskapelle krijgt zijn laatste aardappelen niet uit de grond. De Schouwse zware zeeklei is nog steeds te nat om te oogsten. ,,Ik hoop op een droge week in december, maar de weersvoorspellingen beloven weinig goeds.”


1-rijige zeltrekkende aspergeoogstmachine heeft geen tractor of chauffeur meer nodig

05-11-2019 - 0 reacties De Nederlandse hightech scale-up Cerescon presenteert tijdens de Expo SE 2019 op 20 en 21 november haar nieuwste portfolio-uitbreiding. Deze aspergeoogstmachine is een 1-rijige zelftrekkende versie van Sparter waarbij voor het oogsten geen tractor of chauffeur nodig is.
Twee jaar geleden introduceerde Cerescon…


Met emmer in de hand sperziebonen oogsten

23-10-2019 - 0 reacties Klaas Meine de Olde uit Emmeloord kon door de vele regen niet op tijd zijn perceel sperziebonen machinaal oogsten. Dus besloot de biologische akkerbouwer via Facebook mensen uit te nodigen om hun eigen emmer met boontjes te vullen. En dat loopt storm.


Land te nat voor machinale oogst

23-10-2019 - 0 reacties Klaas Meine de Olde uit Emmeloord kon door de vele regen niet op tijd zijn perceel sperziebonen machinaal oogsten. Dus besloot de biologische akkerbouwer via Facebook mensen uit te nodigen om hun eigen emmer met boontjes te plukken. En deze week loopt het storm.


Een goede laatste snede gras oogsten

21-10-2019 - 0 reacties Om de grasopbrengsten van 2019 nog een beetje op peil te brengen, moet de laatste snede van uitstekende kwaliteit zijn. De neerslag van de laatste weken was hard nodig, maar maakt het moeilijker het juiste moment te vinden voor het maken van kwaliteitskuilvoer. In dit artikel less je enkele tips.


Regen stimuleert handel in droge uien

11-10-2019 - 0 reacties In meerdere regio's is het wachten op ander weer. De neerslag van de afgelopen weken heeft een streep gezet door het vlot afronden van de uienoogst en door de planning van deze periode. Wie nu nog uien moet oogsten, is niet te benijden.