Oogsten

Oogsten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Oogsten nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Oogsten nieuws

"Tijd om te oogsten in glastuinbouwgebied NEXTgarden"

10-01-2020 - 0 reacties De wethouders Johan Sluiter en Aart Slob van de gemeente Lingewaard zijn (mede)verantwoordelijk voor de ontwikkelingen in glastuinbouwgebied NEXTgarden. Hoe kijken zij nu aan tegen de ontwikkelingen die de vorige wethouder, Theo Peren, eind 2017 zag? Waar staat NextGarden op dit moment? En welke kant…


Inkomsten landbouwsector stijgen, maar individuele boer profiteert niet

16-12-2019 - 0 reacties Agrarische bedrijven zien hun inkomsten dit jaar met 4 procent stijgen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen Economic Research maandag. De oogsten waren iets beter en de afzetprijzen van landbouwproducten stegen licht.


Boer Groenveld krijgt zijn aardappelen niet uit de grond

09-12-2019 - 0 reacties LOOPERSKAPELLE - Akkerbouwer Tom Groenveld uit Looperskapelle krijgt zijn laatste aardappelen niet uit de grond. De Schouwse zware zeeklei is nog steeds te nat om te oogsten. ,,Ik hoop op een droge week in december, maar de weersvoorspellingen beloven weinig goeds.”


1-rijige zeltrekkende aspergeoogstmachine heeft geen tractor of chauffeur meer nodig

05-11-2019 - 0 reacties De Nederlandse hightech scale-up Cerescon presenteert tijdens de Expo SE 2019 op 20 en 21 november haar nieuwste portfolio-uitbreiding. Deze aspergeoogstmachine is een 1-rijige zelftrekkende versie van Sparter waarbij voor het oogsten geen tractor of chauffeur nodig is.
Twee jaar geleden introduceerde Cerescon…


Met emmer in de hand sperziebonen oogsten

23-10-2019 - 0 reacties Klaas Meine de Olde uit Emmeloord kon door de vele regen niet op tijd zijn perceel sperziebonen machinaal oogsten. Dus besloot de biologische akkerbouwer via Facebook mensen uit te nodigen om hun eigen emmer met boontjes te vullen. En dat loopt storm.


Land te nat voor machinale oogst

23-10-2019 - 0 reacties Klaas Meine de Olde uit Emmeloord kon door de vele regen niet op tijd zijn perceel sperziebonen machinaal oogsten. Dus besloot de biologische akkerbouwer via Facebook mensen uit te nodigen om hun eigen emmer met boontjes te plukken. En deze week loopt het storm.


Een goede laatste snede gras oogsten

21-10-2019 - 0 reacties Om de grasopbrengsten van 2019 nog een beetje op peil te brengen, moet de laatste snede van uitstekende kwaliteit zijn. De neerslag van de laatste weken was hard nodig, maar maakt het moeilijker het juiste moment te vinden voor het maken van kwaliteitskuilvoer. In dit artikel less je enkele tips.


Regen stimuleert handel in droge uien

11-10-2019 - 0 reacties In meerdere regio's is het wachten op ander weer. De neerslag van de afgelopen weken heeft een streep gezet door het vlot afronden van de uienoogst en door de planning van deze periode. Wie nu nog uien moet oogsten, is niet te benijden.


World Food Festival: glastuinbouw in Rotterdam en omstreken

11-10-2019 - 0 reacties Wist je dat in een straal van 30 kilometer om Rotterdam de hele voedselketen aanwezig is? Van zaaien en oogsten tot aan het bewerken van voeding, de logistiek, het consumeren en de afvalverwerking. Genoeg van onze lezers zullen daarop ja antwoorden, omdat ze zelf binnen die straal werken.


Fotoserie: Flexibel gras oogsten met eigen mechanisatie

09-10-2019 - 0 reacties Na het extreem droge 2018 hoopte melkveehouder Robbert Remmelink dit jaar de grasvoorraad weer wat aan te vullen. ‘Helaas zitten we hier in Doetinchem dit jaar weer met een flink neerslagtekort.’ Robbert wist de groei desondanks in zijn gras te houden.


Schuiling wil als LTO-lid met minister praten

04-10-2019 - 8 reacties Dit is het moment voor landbouw Nederland om te oogsten, om ander landbouwbeleid uit te onderhandelen.’ Akkerbouwer Arjen Schuiling uit Tynaarlo is uit het bestuur van Agractie gestapt en lid geworden van LTO.


Op die manier hoopt hij meer invloed te kunnen uitoefenen op de minister om een ander landbouwbeleid te realiseren. ‘Ik denk dat de minister door het draagvlak nu ook in staat is om populaire maatregelen te nemen voor de landbouw.’

Schuiling is klaar met actievoeren en denkt als LTO-lid beter van waarde te kunnen zijn. ‘Als het nodig is zou ik graag samen met andere leden van LTO en met de minister willen onderhandelen over een ander landbouwbeleid. Maar dat mogen ook andere mensen doen, als er maar onderhandelt wordt.’

Dat LTO zich pas laat heeft aangesloten bij de actie begrijpt Schuiling. ‘Eigenlijk is het jammer dat LTO niet de initiatiefnemer van de actie was. Dat LTO bang is geweest voor de gevolgen snap ik. Ze hebben zich natuurlijk afgevraagd hoe Agractie de club boze boeren in bedwang kan houden. Maar dat hebben we heel goed gedaan.’

Binnenkort praat Schuiling met mensen binnen LTO om te kijken wat zijn rol kan worden.


Oogstspanning direct terug te zien in aardappelprijs

03-10-2019 - 0 reacties Na een behoorlijk aantal mooie herfstperioden om de aardappelen te oogsten, voelden weinig telers spanning voor dit oogstseizoen. De ondergrond is/was kurkdroog door de twee droge jaren en relatief weinig neerslag in de afgelopen winter. De grond kan dus veel water hebben.


'Ik wil vroeg oogsten om grond te sparen'

02-10-2019 - 0 reacties Melkveehouder Christian Klein Koerkamp uit Lettele let bij de teelt van mais op de voederkwaliteit en de vroegheid. De Sallandse ondernemer wil vroeg oogsten om de grond te sparen.


Verse groente voor de halve prijs

30-09-2019 - 0 reacties Bij biologisch-dynamische boerderij 't Leeuweriksveld stond afgelopen zaterdag niet de boer, maar de klant op het land. Op de percelen in het buitengebied van Emmen konden klanten zelf het oogsten ervaren en goedkoop hun krat vullen met verse groenten.


Een ander loonbedrijf in Zundert

30-09-2019 - 1 reacties Loonbedrijf Huijbregts. Inderdaad, dit is een ander soort loonbedrijf dan wat men meestal voor ogen heeft. Iets langer bestaand, maar nu al weer 25 jaar op deze locatie en gedeeltelijk vele andere in plaats van de “normale” traditionele loonwerkersmachines. Alles prachtig uitgestald met een keur aan speciale machines voor het klaarmaken van de bodem, het zaaien, planten, schoffelen, oogsten en ook voor het composteren en een zeer uitgebreid programma in grondverzet. Met GPS, de bodemscan en perceelkaarten voor bemesting of andere zaken loopt het voorop. 


Oogstverbod in regio Noord-Frankrijk na grote brand in fabriek

30-09-2019 - 0 reacties De autoriteiten in Noord-Frankrijk hebben boeren in de regio rond de stad Rouen verboden nog te oogsten. Dat besluit is genomen uit veiligheidsoverwegingen, omdat niet duidelijk is of er schadelijke stoffen op de landbouwgronden terecht zijn gekomen tijdens een enorme brand die donderdag woedde in een chemische fabriek.


Proefrooiing VTA: gemiddelde uienopbrengst met 59,6 ton per hectare

17-09-2019 - 0 reacties Uientelers oogsten dit seizoen een gemiddelde oogst, zo blijkt uit de proefrooiing van de VTA. De gemiddelde opbrengst bij de deelnemers aan de proefrooiing is vastgesteld op 59,6 ton per hectare. De regionale verschillen zijn echter groot.


Oogsten van kikkererwten is geen peulenschil

16-09-2019 - 0 reacties Pieter Risseeuw teelt voor het tweede jaar kikkererwten. De oogst is niet simpel: eerst maaien en na een week droog weer dorsen. Dorsen van stam lukt niet omdat het gewas bij koelere nachten weer begint te bloeien.


Nog meer hutspot op deze zondag

15-09-2019 - 1 reacties Deze week vond de Grimme Hutspotdag plaats: een demonstratie van machines en installaties voor het oogsten en inschuren van aardappelen, uien en wortelen. Zo waren onder meer te zien de nieuwste getrokken en zelfrijdende rooiers, inschuurlijnen en kistenvullers met stapelaars. Ook werd er toelichting gegeven over het opslaan en bewaren van deze gewassen. Het idee voor de Hutspotdag is ontstaan tijdens de Grimme Technica. Omdat dit jaar in Nederland geen grote akkerbouwmanifestatie is, heeft de machineproducent besloten dit samen met andere partijen op te pakken.


Demonstraties en hutspot op het menu

13-09-2019 - 0 reacties Grimme Nederland organiseerde afgelopen woensdag voor het eerst een Hutspotdag. Tijdens dit evenement waren er tal van demonstraties van machines voor het oogsten en inschuren van aardappel, ui en wortel. En natuurlijk konden bezoekers genieten van een goed bord hutspot.