Vogelgriep

Volg al het nieuws over Vogelgriep, een van de 15792 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Vogelgriep nieuwsbrief.

Vogelgriep nieuws

Pluimveeorganisaties willen ophokplicht wegens oprukkende vogelgriep uit Oost-Europa

16-01-2020 - 0 reacties Vier pluimveeorganisaties willen dat er een ophokplicht komt. Ze willen zo de vogelgriep die in Oost-Europa heerst buiten de deur houden. De organisaties roepen minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om niet langer te wachten en nu maatregelen te nemen.


Zorgen om vogelgriep, pluimveesector wil ophokplicht

16-01-2020 - 0 reacties Pluimveeorganisaties sturen vandaag gezamenlijk een brief aan minister Schouten waarin ze vragen een ophokplicht in te stellen. Ze zijn bang dat de vogelgriep, die nu in Oost-Europa heerst, naar Nederland komt.
Rond de jaarwisseling kwamen meldingen van de vogelgroep uit Polen. Inmiddels is het virus ook opgedoken in Hongarije, Slowakije en Roemenië. "Het probleem is al behoorlijk groot", zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).
"Het virus breidt zich in Polen uit richting de Duitse grens. Dus het komt onze kant op. Inmiddels is het virus ook vastgesteld bij een wilde vogel en die laat zich niet tegenhouden door de maatregelen die we kunnen nemen", zegt hij tegen RTV Oost.
Daarmee doelt Oplaat op extra reinigen en ontsmetten. Boeren worden nu al verzocht zich daaraan te houden.
Maar dat is dus niet genoeg, vindt hij. Daarom moet het pluimvee dat buiten loopt wat hem betreft direct worden opgehokt. "De tijd begint te dringen. Ik maak me grote zorgen."
Hij is niet de enige die er zo over denkt. De brief die wordt verstuurd naar minister Schouten is ook ondertekend door onder meer de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), LTO en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens.
Virus is erg actief
Hennie de Haan, voorzitter van de NVP, zegt dat boeren op hun hoede zijn. "Zeker nu er volgende week een koudefront is voorspeld in het oosten. Dan heb je kans dat wilde vogels, die daar nu nog zitten omdat er geen echte vorst is geweest, naar Nederland trekken. Ze kunnen het virus met zich meedragen. Het virus is erg actief en het verspreidingsgebied groot."


H5N8 vogelgriep ook in Roemenië, tweede reiniging en ontsmetting van vervoersmiddelen verplicht

15-01-2020 - 0 reacties Het vogelgriepvirus H5N8 verspreidt zich verder in Centraal- en Oost-Europa. Nadat het hoogpathogene virus werd gevonden in Polen, Hongarije en Slowakije is het nu ook in Roemenië aangetroffen. Het getroffen bedrijf bevindt zich in het noorden van Roemenië. Het is een bedrijf met 18.700 leghennen. Een twee reiniging en ontsmetting van vervoersmiddelen voor pluimvee of broederieren die leeg terugkeren of komen uit Roemenië is per direct verplicht gesteld.


Verdenking vogelgriep op bedrijf Noord-Ierland

08-01-2020 - 0 reacties Noord-Ierland stelt een onderzoek in naar een mogelijke besmetting met vogelgriep.


Extra geld voor schade door vogelgriep

19-12-2019 - 0 reacties De Vlaamse regering trekt extra geld uit voor de landbouwers die eerder dit jaar werden getroffen door een uitbraak van het vogelgriepvirus. Dat antwoordde minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement op een vraag van Tom Ongena (Open Vld).


13,4 miljoen euro voor Vlaamse door H3 vogelgriep getroffen pluimveebedrijven

21-10-2019 - 0 reacties Pluimveehouders die getroffen zijn door het H3-virus en hun kippen hebben moeten ruimen, kunnen vanaf nu hun schadedossier indienen bij het zogeheten Sanitair Fonds Pluimvee. Hiervoor wordt 13,4 miljoen euro uitgetrokken.


Ongeloof en frustratie over H3N1 bij Vlaamse pluimveehouders

20-10-2019 - 0 reacties Vlaamse pluimveehouders zijn nog steeds gefrustreerd over de aanpak van laagpathogene H3N1 vogelgriep in Vlaanderen. Het ongeloof en de frustratie over de aanpak van H3N1 overheerst bij de getroffen pluimveehouders.


LPAI H5 ontdekt bij koppel wilde eenden in Frankrijk

18-10-2019 - 0 reacties Voor het eerst sinds vele maanden zijn er wereldwijd geen nieuwe gevallen gedetecteerd van hoog pathogene vogelgriep. Desondanks is er een laag pathogene vogelgriep (LPAI) van het subtype H5 vastgesteld bij een koppel van 2.600 wilde eenden in Frankrijk.


Vogelgriep via indirect contact uitloop naar kip

09-10-2019 - 0 reacties Het is aannemelijk dat vogelgriep via indirect contact door wilde watervogels wordt overgedragen.


Einde H3-screening stemt Vlaamse pluimveesector enigszins geruster

03-10-2019 - 0 reacties Er is geen H3 vogelgriepvirus vastgesteld op alle vleeskuiken- en kalkoenbedrijven die in België preventief zijn onderzocht op vogelgriep. Dat meldt de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee. Afgelopen maandag is het onderzoek afgerond.


Geen H3 vogelgriep op Vlaamse vleeskuiken- en kalkoenbedrijven

19-09-2019 - 0 reacties Er is tot nu toe geen H3 vogelgriepvirus vastgesteld op alle vleeskuiken- en kalkoenbedrijven die in België preventief zijn onderzocht op vogelgriep. Dat meldt de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee woensdag 18 september.


Schouten wil bedrijven ruimen bij vogelgriep

05-09-2019 - 0 reacties Bedrijven die met vogelgriep worden besmet, zullen worden geruimd en er zal een één-kilometerzone met vervoersbeperkingen worden ingesteld. Dat schrijft minister Schouten in een Kamerbrief.


Nog geen vogelgriep gevonden bij Belgische screening

05-09-2019 - 0 reacties De screening op het vogelgriepvirus H3N1 bij Belgische vleeskuiken- en kalkoenbedrijven heeft tot nu toe alleen negatieve resultaten laten zien. Inmiddels is 44 procent van de bedrijven onderzocht.


Geen vogelgriep in België gevonden na screening

05-09-2019 - 0 reacties De screening op het vogelgriepvirus H3N1 bij Belgische vleeskuiken- en kalkoenbedrijven heeft tot nu toe alleen negatieve resultaten laten zien. Inmiddels is 44 procent van de bedrijven onderzocht.


Geen H3 vogelgriep gevonden op Belgische pluimveebedrijven

04-09-2019 - 0 reacties Er is tot dusver geen H3 vogelgriepvirus vastgesteld op alle vleeskuiken- en kalkoenbedrijven die in België tot dusver preventief zijn onderzocht op vogelgriep. Dat meldt de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee halverwege de onderzoeksperiode.


Vogelgriep VS verspreidde zich waarschijnlijk door de lucht

31-08-2019 - 0 reacties De hoogpathogene vogelgriep (HPAI) in de Verenigde Staten in 2015 verspreidde zich waarschijnlijk door de lucht. Dat blijkt uit onderzoek van 77 HPAI-uitbraken in Iowa (VS), uitgevoerd door Dr. Yang Zhao van de universiteit van Iowa.


Ruiming pluimvee bij laagpathogene vogelgriep besmetting in Nederland

29-08-2019 - 0 reacties Bij een laagpathogene H3N1 vogelgriep uitbraak in Nederland vindt ruiming van het besmette bedrijf plaats. De getroffen pluimveehouder waarvan de dieren geruimd zijn, ontvangt een vergoeding vanuit het Diergezondheidsfonds (DGF) voor pluimvee.


Vogelgriep in Belgie lijkt onder controle

28-08-2019 - 0 reacties De H3N1-situatie in België lijkt steeds meer onder controle te zijn. Dat meldt AVINED op haar site.


LNV akkoord met ruimen bij H3N1 vogelgriep

28-08-2019 - 0 reacties Indien er laagpathogene H3N1 vogelgriep uitbreekt op een pluimveebedrijf in Nederland wordt er direct geruimd. De kosten daarvan worden betaald uit het Diergezondheidsfonds (DGF) voor pluimvee.


Geen nieuwe vogelgriepuitbraken in Vlaanderen

20-08-2019 - 0 reacties Sinds maandag 5 augustus zijn er geen nieuwe vogelgriepuitbraken meer bij gekomen in Vlaanderen. De vogelgriep lijkt daarmee onder controle.