Vogelgriep

Volg al het nieuws over Vogelgriep, een van de 17348 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Vogelgriep nieuwsbrief.

Vogelgriep nieuws

Zorgen over nieuwe uitbraak bij kippenboer die getroffen werd door vogelgriep

20-04-2021 - 0 reacties De kippen zijn terug, tot grote opluchting van kippenboer Marcel Braaksma uit Lutjegast, maar hij houdt ook zijn hart vast voor een nieuwe uitbraak van vogelgriep.


Eierhandel verwacht ondanks vogelgriep en coronacrisis toch een goede Pasen

02-04-2021 - 0 reacties Hoewel de horeca dicht is en er door de vogelgriep geen vrije-uitloopeieren zijn, verwacht de eiergroothandel deze Pasen weer een gebruikelijke eierverkoop. Dat zegt voorzitter Hubert Andela van branchevereniging Anevei tegen NU.nl.


De 'blockchainkippenboerderij': techreuzen storten zich op platteland China

28-02-2021 - 0 reacties Blockchaintechnologie en gezichtsherkenningstechnologie bij varkens en kippen met stappentellers. Chinese techreuzen als Alibaba, JD en Huawei verdringen zich om boerderijen te veranderen in hightechondernemingen.
In het dorpje Baoxianlan, zo'n 300 kilometer ten zuiden van Peking, is zo'n coöperatie te vinden. Een zogenaamde blockchainkippenboerderij: een initiatief van JD, één van China's grootste internetreuzen. Elke dag worden er meerdere foto's van de kippen geüpload op een platform dat gebruik maakt van blockchaintechnologie, laat projectleider He Xiaofei zien. "Zo kunnen consumenten via hun telefoon zien hoe onze kippen zijn grootgebracht."
JD werd groot met e-commerce. Naast online shoppen beschikt het over een gigantisch logistiek netwerk voor pakketbezorging, biedt het cloud- en betaaldiensten aan en heeft het haar eerste stappen in de gezondheidszorg gezet. Ook blockchainkippenboerderijen werden aan het rijtje toegevoegd. "We doen dit nu zo'n twee jaar", vertelt He.
"Taart komt niet uit de lucht vallen", valt te lezen op een grote propagandabanner in het dorpje. "Stroop de mouwen op", staat erachter, vergezeld van een foto van partijbaas en president Xi Jinping. Zoals zoveel mensen van zijn generatie kan de 60-jarige boer Wang Aihua die boodschap onderschrijven.
Als kind maakte hij de 'Grote Sprong Voorwaarts' mee. Plannen van toenmalig leider Mao Zedong om grootschalige hervormingen in de landbouw door te voeren liepen uit op een faliekante mislukking. "Het leven was zwaar", blikt Wang terug. Tientallen miljoenen mensen kwamen om het leven. "We hadden veel te weinig om onze buik rond te eten." Die tijd is voorbij. Wang, met de revolutionaire voornaam "houd van China", is toegetreden tot de coöperatie die de 'blockchainkippenboerderij' in zijn dorp leidt.
Correspondent Sjoerd bezocht een blockchainboerderij:
Na een serie van voedselschandalen zijn Chinese consumenten wantrouwend. Eieren en vlees worden niet zelden ten onrechte verkocht als vrije uitloopkippen. "Bij ons weten ze zeker dat de kip die ze kopen betrouwbaar is", meent projectleider He. "Groen, gezond en veilig", noemt hij het.
Naast JD zijn bedrijven als Alibaba, Netease en recentelijk ook Huawei de stal in gedoken. Laatstgenoemde zag, na Amerikaanse handelsbeperkingen, de internationale smartphoneverkopen ineenstorten. Huawei wil haar technologie inzetten om de gezondheid van varkens te monitoren, waarbij onder meer gekeken wordt naar gewicht, voedsel en beweging. Gezichtsherkenningstechnologie zou de individuele varkens van elkaar moeten kunnen onderscheiden, en eventuele problemen in een vroegtijdig stadium moeten kunnen registreren.
Modernisering
Naast het veiliger maken van voedsel, moet de toepassing van technologie vooral ook leiden tot een efficiëntieslag op het Chinese platteland. Nu nog is China afhankelijk van zo'n 200 miljoen veelal kleinere boerderijen. Soms hebben ze niet veel meer dan een paar kippen, varkens of koeien in de voortuin, vaak geleid door oudere plattelandsbewoners. "Projecten als deze helpen om de Chinese agricultuur te moderniseren en verder op te schalen", zegt He. Naast de veeteelt wordt de technologie ook ingezet bij het verbouwen van groenten, fruit en graan, al liggen de marges daar lager.
Projecten als die van JD in Baoxianlan kunnen rekenen op stevige overheidssubsidies, boeren krijgen goedkope leningen. Onder Xi Jinping heeft zelfvoorziening topprioriteit gekregen. "China moet zijn eigen rijstkom stevig vasthouden", stelde hij eerder.
Geen voedselverspilling meer
Afgelopen zomer nog werd om diezelfde reden een campagne gelanceerd waarin werd opgeroepen geen voedsel te verspillen. Overstromingen in het zuiden en droogte in het noorden hadden de kwetsbaarheden van de Chinese voedselketen nog maar eens blootgelegd. Ook de varkenspest, de vogelgriep en Covid-19 leidden tot grote prijsschommelingen.
Minder mensen in de stal is sindsdien het devies, iets dat bij de blockchainboerderij in Baoxianlan aardig lukt. Slechts enkele mensen mogen, na grondige desinfectie, in de buurt van de kippen komen. De toegepaste technologie hier relatief eenvoudig. "We zijn nog volop in ontwikkeling", zegt He daarover.
Stappentellers die eerder bij de kippen werden gebruikt zijn er inmiddels weer afgehaald. "We weten nu dat ze ongeveer 10.000 stappen per dag zetten. Over 100 dagen komt dat uit op 1 miljoen", glimlacht hij. Boer Wang, die binnen de coöperatie meehelpt bij het schoonhouden van het terrein, gelooft het allemaal wel. "Ik begrijp niet zoveel van al die hoogwaardige technologie", lacht hij. "Maar het leven is echt een stuk beter geworden. We hebben meer geld om uit te geven."


‘Ruiming is een traumatische ervaring’; vijf vragen en antwoorden over de vogelgriep

22-02-2021 - 0 reacties EINDHOVEN - Vogelgriep blijft kippenboeren in Nederland teisteren. Afgelopen weekend werden een besmette pluimveehouderij in Sint-Oedenrode en twee bedrijven in de buurt geruimd. Vijf vragen en antwoorden over het virus, dat steeds vaker de kop opsteekt.


Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Sint-Oedenrode, drie bedrijven worden geruimd

20-02-2021 - 0 reacties Bij een legkippenbedrijf in Sint-Oedenrode is vogelgriep vastgesteld. Dat maakte het ministerie van Landbouw zaterdagochtend bekend. Het ministerie vreest dat er sprake is van de zeer besmettelijke variant van de vogelgriep.
In een straal van een kilometer rond het bedrijf bevinden zich twee andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden het besmette bedrijf en de twee bedrijven binnen deze kilometer afstand geruimd.
Op het besmette bedrijf gaat het om circa 35.000 dieren. De andere twee bedrijven bevatten circa 49.920 en 47.000 dieren. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

BemonsterenIn een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode bevinden zich nog zeven andere pluimveebedrijven. "Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep", laat een woordvoerder van het ministerie weten.
Minister Carola Schouten heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Sint-Oedenrode, waar zich nog eens 26 andere pluimveebedrijven bevinden. Dit vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met 'commercieel gehouden gevogelte'.


Supermarkt komt kippenboer tegemoet nu vrije-uitloopeieren niet meer zo mogen heten: ‘Een mooie geste’

04-02-2021 - 0 reacties EINDHOVEN - Vrije-uitloopeieren mogen vanaf eind volgende week niet meer onder die naam in de winkelschappen liggen. Door de ophokplicht, eind oktober ingesteld vanwege de vogelgriep, zijn kippen dan zestien weken lang niet buiten geweest. De supermarkten hebben besloten om de kippenboeren tegemoet te komen en blijven de eieren voor dezelfde prijzen inkopen.


‘Als vogelgriep muteert, wordt dat een groter probleem dan corona’

04-02-2021 - 0 reacties Als de vogelgriep de overstap maakt naar mensen, kan dat voor nog veel grote problemen zorgen dan de huidige coronapandemie. Dat zei de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand woensdag bij Op1. “Ab Osterhaus heeft belangrijk onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de vogelgriep, die ieder jaar terugkeert in Nederland, binnen een paar […]


Vogelgriep lijkt in Moergestel onder controle: bedrijven in de omgeving niet besmet

08-01-2021 - 0 reacties MOERGESTEL - Het vogelgriepvirus is niet op andere pluimveebedrijven aangetroffen nadat dinsdag in Moergestel 18.000 dieren op een besmette kalkoenenhouderij geruimd moesten worden. Dat laat een woordvoerster van de NVWA weten.


Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Moergestel, NVWA ruimt 18.000 dieren

05-01-2021 - 0 reacties MOERGESTEL - In Moergestel is bij een bedrijf met kalkoenen vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 18.000 dieren. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.


Actievoerders ‘sluiten’ KFC-filiaal om vogelgriep

02-01-2021 - 0 reacties Een filiaal van Kentucky Fried Chicken bij de Dappermarkt is door activisten ‘gesloten’: vannacht zijn de ramen beplakt met afzetlinten en affiches waarop staat dat het pand niet mag worden betreden wegens vogelgriep en dat er risico is op een pandemie.


Vogelgriep in Buitenpost, vervoersverbod in deel Westerkwartier

15-12-2020 - 0 reacties Bij een pluimveebedrijf in Buitenpost is de vogelgriep vastgesteld. Het hele bedrijf wordt geruimd, ongeveer 28.000 kippen worden gedood, maakte het ministerie van Landbouw bekend.


Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Zuid-Hollandse Den Bommel

10-12-2020 - 0 reacties Bij een pluimveebedrijf in Den Bommel (gemeente Goeree-Overflakkee, provincie Zuid-Holland) is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de ongeveer 25.000 kippen geruimd, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit donderdag.


Vogelgriep treft pluimveebedrijf bij Berlikum

07-12-2020 - 0 reacties BERLIKUM - De vleeskuikenstal van de maatschap Kolkman op de grens van Sint Annaparochie en Berlikum is getroffen door vogelgriep. Het ruimen is maandagmiddag begonnen.


Vogelgriep vastgesteld op vleeskuikenbedrijf in Sint Annaparochie: 21.000 kippen geruimd

07-12-2020 - 0 reacties Bij een bedrijf met vleeskuikens in Sint Annaparochie is de vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf met ongeveer 21.000 kippen wordt geruimd door de NVWA.


Ook vogelgriep in Utrecht: 100.000 dieren in Hekendorp worden geruimd

22-11-2020 - 0 reacties Zo'n 100.000 dieren worden geruimd, omdat bij een pluimveebedrijf in Hekendorp vogelgriep is geconstateerd, laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zondag weten. Voor het eerst tijdens deze vogelgriepuitbraak zijn dieren op een boerderij in de provincie Utrecht besmet geraakt.


Vogelgriep op bedrijf met 90.000 vleeskuikens in Friesland

21-11-2020 - 0 reacties In het Friese Witmarsum is op een bedrijf met 90.000 vleeskuikens vogelgriep (H5) vastgesteld. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven, maar om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


Partij voor de Dieren in Groningen wil jachtverbod om verdere verspreiding vogelgriep te voorkomen

16-11-2020 - 0 reacties GRONINGEN - De fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) in Provinciale Staten van Groningen vragen Gedeputeerde Staten een jachtverbod in te stellen om verder verspreiding van de vogelgriep te voorkomen.


Vogelgriep treft eendenbedrijf Gelderland

13-11-2020 - 0 reacties Bij een eendenbedrijf in het Gelderse dorp Terwolde is vogelgriep ontdekt. Het gaat waarschijnlijk om de schadelijke variant van de griep die al op meerdere plekken in het land is vastgesteld. Het bedrijf met zo’n 20.000 eenden wordt geruimd, laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten.


Verdenking van vogelgriep bij pluimveebedrijf in Terwolde, ruiming wordt voorbereid

13-11-2020 - 0 reacties Een pluimveebedrijf in Terwolde wordt momenteel onderzocht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er bestaat een verdenking op de aanwezigheid van vogelgriep. Afgelopen week zijn elders in Nederland drie grote pluimveebedrijven geruimd vanwege dit griepvirus.


Oproep aan pluimveehouders: Onderschat dit vogelgriepvirus niet

13-11-2020 - 0 reacties De snelheid waarmee de vogelgriep om zich heen grijpt baart de pluimveesector grote zorgen. „We moeten dit virus niet onderschatten”, waarschuwt voorzitter Eric Hubers van de LTO-vakgroep Pluimveehouderij.