Groenlinks

Al het Groenlinks nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Groenlinks nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Groenlinks nieuws

Steun voor grens aan Drentse bollenteelt groeit

13-01-2022 - 0 reacties Steeds meer fracties in Provinciale Staten van Drenthe zien mogelijkheden om grenzen te stellen aan het bollenareaal in die provincie. Na D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en SP spreken nu ook ChristenUnie en CDA zich hier voor uit.


Schouwen wil meeprofiteren van enorm drijvend zonnepark bij de Krammersluizen; ‘Niet alle stroom mag naar datacentra elders in het land’

11-01-2022 - 0 reacties BRUINISSE - De Schouwse coalitiepartijen CDA, LSD en GroenLinks dreigen de aanleg van een drijvend zonnepark in de Krammersluizen te blokkeren. Ze vinden dat het eiland een belangrijk deel van de opgewekte energie moet krijgen en dat straks niet alle elektriciteit wordt gebruikt voor datacentra en grote industrieën elders in het land.


GroenLinks: 'Leg buiten schot houden luchtvaart maar uit aan boeren'

15-12-2021 - 0 reacties GroenLinks Zuid-Holland vindt het onbegrijpelijk dat de luchtvaart buiten schot wordt gehouden bij het oplossen van de stikstofcrisis. De partij stelt dat boeren die hun best doen, de dupe zijn.


'Landelijk onderzoek nodig naar opeenstapeling bestrijdingsmiddelen'

13-12-2021 - 0 reacties Er moet snel een grondig landelijk onderzoek komen naar 'opstapelingseffecten' van gewasbeschermingsmiddelen. Dat willen GroenLinks, PvdA, D66, Partij voor de Dieren, de SP en Sterk Lokaal in Provinciale Staten. De problematiek moet hoog op de politieke agenda vinden de partijen. Zij zien steeds meer bewijzen dat de middelen gevolgen hebben voor gezondheid en natuur. Maar wat doen die middelen dan in combinatie met elkaar?


'Besteed landbouwgeld anders, om groene en duurzame omslag mogelijk te maken'

08-12-2021 - 0 reacties De 800 miljoen euro aan Europees geld voor de landbouw moet anders worden ingezet. Anders kan de landbouw geen omslag maken naar groener en duurzamer produceren. Die oproep doen 66 fracties in de verschillende Provinciale Staten aan landbouwminister Carola Schouten. 214 statenleden uit alle provincies van GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, D66, ChristenUnie, SP, Denk, De Partij voor het Noorden en Lokaal Brabant vinden dat boeren 'geholpen moeten worden om uit de ratrace van intensivering en schaalvergroting te kunnen stappen'.


GroenLinks en PvdA willen snel streep zetten onder intensieve veehouderij

07-12-2021 - 0 reacties GroenLinks en de Partij van de Arbeid (PvdA) willen dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de intensieve veehouderij in Nederland. Dat blijkt uit een 'progressief' oppositieakkoord dat beide partijen maandagmiddag hebben gepresenteerd.


GL en PvdA: zonder miljardenfonds geen steun landbouw-begroting

01-12-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en PvdA willen dat er een transitiefonds ter waarde van 12 miljard euro wordt toegevoegd aan de landbouw-begroting. Zonder zo'n fonds kan landbouwminister Carola Schouten niet op de steun van de linkse partijen rekenen, zeggen Kamerleden Laura Bromet (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA) in het debat over de begroting.
Het bericht GL en PvdA: zonder miljardenfonds geen steun landbouw-begroting verscheen eerst op Nieuws.nl.


GroenLinks Drenthe wil onderzoek naar latente ruimte rondom stikstofuitstoot

17-10-2021 - 0 reacties GroenLinks Drenthe heeft schriftelijke vragen gesteld over de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) en de latente ruimte die erbij wordt gerekend.


Kritiek op Carola Schouten, die onderhandelt én minister is: ‘Minister is geen parttime baan’

06-10-2021 - 35 reacties ChristenUnie-minister Carola Schouten (Landbouw) staat de komende tijd partijleider Gert-Jan Segers bij in de onderhandelingen over een nieuw kabinet. Daarover klinkt gemor in de Tweede Kamer: ‘Minister is geen parttime baan’, vindt GroenLinks.


Zonder stikstofplan steunt GroenLinks landbouwbegroting niet

22-09-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De begroting van het ministerie van Landbouw hoeft niet op goedkeuring van GroenLinks te rekenen zolang er geen aanvullend plan ligt om de stikstofcrisis het hoofd te bieden. "We kunnen wat mij betreft niet de begroting van LNV afronden voordat er ook echt een oplossing ligt voor de stikstofproblematiek", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver tijdens het marathondebat na Prinsjesdag.
Het bericht Zonder stikstofplan steunt GroenLinks landbouwbegroting niet verscheen eerst op Nieuws.nl.


Boeren liggen ten onrechte onder vuur, we moeten trots zijn op hun producten en innovatie | Opinie

14-09-2021 - 0 reacties De helft van de Nederlandse veestapel moet weg, aldus D66. GroenLinks wil boeren desnoods onteigenen. Dergelijke plannen raken niet alleen de boeren, maar ook de gemeentelijke politiek in Noardeast-Fryslân, zegt CU-fractievoorzitter Klaas de Jager.


VVD en CDA willen definitief niet formeren met PvdA en GroenLinks

31-08-2021 - 7 reacties Meer informatie volgt...


Nieuw provinciebestuur wist sporen uit van Forum voor Democratie in Brabant

12-07-2021 - 0 reacties DEN BOSCH - Geen kerncentrales, geen referenda en geen bezuinigingen meer op cultuur, erfgoed en sport in Brabant. De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA rekent af met het verleden waarin Forum voor Democratie mee aan de touwtjes trok in de provincie.


Demissionair minister Blok: kolencentrale sluiten kan niet zomaar

02-07-2021 - 0 reacties Nog dit jaar een kolencentrale sluiten kan niet zomaar, zegt demissionair minister Blok van Economische Zaken en Klimaat. "Er moet stroom uit het stopcontact blijven komen. En we zijn een demissionair kabinet. Dit ligt op de formatietafel en is aan het nieuwe kabinet."
Verder zegt Blok dat de overheid niet eenzijdig kan besluiten dat een bedrijf met zijn activiteiten moet stoppen. "Het moet wel gebeuren binnen de grenzen van de wet."
Hij reageert op de oproep van D66, GroenLinks en PvdA om snel een centrale te sluiten om aan de Urgenda-uitspraak te voldoen. Zij noemen dat een snelle en relatief goedkope oplossing om iets aan de uitstoot van broeikasgassen te doen.
'Symboolpolitiek'
VVD en CDA in de Tweede Kamer kunnen zich ook niet vinden in het voorstel van de drie partijen. CDA-Kamerlid Bontebal: "Vervroegde sluiting gaat een paar honderd miljoen euro kosten. Kunnen we dat geld niet beter besteden, zoals aan het isoleren van woningen en het vergroenen van de industrie?"
Het CDA-Kamerlid zegt dat bij een sluiting Nederland elektriciteit moet gaan inkopen, en die komt dan waarschijnlijk van Duitse kolen- en gascentrales. Het voorstel is symboolpolitiek, zegt VVD-Kamerlid Erkens. "Als we dit doen importeren we vieze Duitse bruinkoolstroom. Het klimaat schiet daar niets mee op."
Woensdag debatteert de Kamer weer over het klimaatbeleid. Dan gaat het ook over de claims die energiebedrijven bij het kabinet hebben ingediend als compensatie voor de sluiting van hun kolencentrales in 2030.


“Tuinbouw neemt verantwoordelijkheid voor arbeidsmigranten”

30-06-2021 - 0 reacties Peter Loef van Glastuinbouw Nederland mocht maandag aanschuiven in een rondetafelgesprek over het onderwerp uitzenden. Het gesprek, een initiatief van Senna Maatoug van GroenLinks, was gekoppeld aan de behandeling door de Tweede Kamer van het rapport van Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten (onder…


Roep uit politiek om onderzoek dierenwelzijn bij Geldrops slachthuis

09-06-2021 - 0 reacties GELDROP - Nu de gemeente extra geld steekt in onderzoek naar hoe erg het nou eigenlijk stinkt rond het Geldropse slachthuis, moet er vervolgens ook een dierenwelzijnsonderzoek komen. Dat vinden in ieder geval de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en Samen. Maar ook de Mierlose coalitiepartij DPM voelt er wel voor.


VVD'ers verzetten zich tegen regering met GroenLinks

04-06-2021 - 3 reacties Een groep VVD-leden wil absoluut niet dat hun partij met GroenLinks gaat regeren. Daarom start de groep Klassiek Liberaal een petitie waarin partijleider Rutte wordt opgeroepen om de deur dicht te houden voor Jesse Klaver.


De hete hangijzers voor het regeerakkoord: klimaat, migratie, stikstof, veestapel en onderwijs

29-05-2021 - 17 reacties Sigrid Kaags gedroomde vijfpartijencoalitie van D66 met VVD, CDA, PvdA en GroenLinks kan zomaar eens de eerste serieuze formatiepoging worden. Inhoudelijk hebben de partijen echter de nodige verschillen te overbruggen. Een analyse van vijf hete hangijzers.


Statenfractie GroenLinks Groningen: 'Hoe komt een giftige stof als dioxine in een natuurgebied als het Lauwersmeer terecht?'

21-04-2021 - 0 reacties De Statenfractie van GroenLinks maakt zich zorgen over de volksgezondheid na het bericht dat in het vlees van Schotse Hooglanders uit het Lauwersmeergebied te veel dioxine is gevonden.


Europarlementariër en LTO-voorman woensdagavond in Enschede in discussie over duurzaam voedsel

21-04-2021 - 0 reacties ENSCHEDE - Voedsel moet gezonder en duurzamer worden. De Europese ‘Van boer tot bordstrategie’ betekent echter nogal wat voor de boeren. Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks en de Twentse LTO-voorman Arjan Bonthuis hebben er zo hun gedachten over. Vanavond kruisen ze de degens in het Balengebouw in Enschede. Een voorproefje.