Dierenarts

Volg al het nieuws over Dierenarts, een van de 15056 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Dierenarts nieuwsbrief.

Dierenarts nieuws

Dierenarts werkt nu bij Varkens in Nood: ‘Onzinnig om vooral boeren de schuld te geven’

12-02-2019 - 0 reacties Stalbranden, zieke dieren, weinig opbrengst. De varkenssector zit in de hoek waar de klappen vallen. Frederieke Schouten werkte als dierenarts zeven jaar lang tussen de varkens en zag veel dierenleed. Nu werkt ze bij dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeert ze als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren. ‘Het is onzinnig om alle schuld bij de boeren te leggen.’


'Geef ooi en lam pijnstiller bij langdurige verlossing'

12-02-2019 - 0 reacties Bij een langdurige verlossing is het verstandig om glijcreme te gebruiken en de ooi zo nodig te voorzien van een pijnstiller. Dat adviseert Reinard Everts, dierenarts bij De Schapendokter.


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


Veearts komt niet meer op periodiek bezoek

19-01-2019 - 1 reacties Het Periodiek Bedrijfsbezoek door de dierenarts komt op termijn te vervallen in het kader van de diergezondheidsmonitoring melkvee. Vanaf 2020 wordt een systeem gehanteerd, waarbij de melkveesector kiest voor een Continue Diergezondsheidsmonitor en/of Koekompas.


Slachthuis Dokkum ontwikkelt mobiel slachthuis

11-01-2019 - 28 reacties Slachthuis Dokkum heeft een mobiel slachthuis ontwikkeld voor het verdoven en laten verbloeden van koeien op de boerderij. Hierdoor kunnen dieren die wel slachtwaardig zijn, maar die niet levend kunnen worden vervoerd, toch tot waarde worden gebracht.Voordat een dier op het bedrijf gedood wordt, moet het levend worden gekeurd door een dierenarts. Vervolgens zal een medewerker van het mobiele slachthuis het dier schieten, laten verbloeden en transporteren naar het slachthuis in Dokkum. Hier wordt het verder verwerkt.


Janssen: ‘2009 doelstelling biggensterfte was te ambitieus’

09-01-2019 - 0 reacties Het debat over de biggensterfte is gisteravond ook opgepakt door NPO Radio 1 door Dit is de Dag met Tijs van den Brink naar aanleiding van de reportage op Nieuwsuur. POV-voorzitter Linda Janssen ging in debat met ViN dierenarts Frederieke Schouten.


Neurologische vorm van rhinopneumonie in Zuiderwoude

04-01-2019 - 0 reacties Op een locatie in Zuiderwoude is de neurologische vorm van rhinopneunomie vastgesteld. De aanwezige paarden mogen de locatie de komende weken niet verlaten en er worden geen paarden van buiten toegelaten. De contactadressen van de locatie en de paardenaccommodaties in de directe omgeving zijn op de hoogte gebracht van de situatie. De paarden staan onder controle van een dierenarts.


Vrees voor fosfortekort bij koeien is niet nodig

03-01-2019 - 6 reacties Fosfortekorten die koeien letterlijk platleggen. Veel melkveehouders zijn er bang voor. Het aandeel fosfor in krachtvoer is de laatste jaren immers teruggeschroefd. 'Angst voor fosfortekorten is niet nodig', zeggen Jan Dijkstra van de WUR en dierenarts Dick de Lange.


'KalfOK begint te leven bij veehouders'

28-12-2018 - 62 reacties Het gros van de melkveehouders doet mee aan KalfOK. Inmiddels hebben veehouders de score van het derde kwartaal binnen. Deze score is een soort rapportcijfer voor de prestaties van de jongveeopfok. 'Veel boeren doen het prima', aldus dierenarts Berd Hietberg.


PCV2-diagnose: het is en blijft een kunst

16-11-2018 - 0 reacties Het vaststellen van een PCV2-infectie lijkt soms eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Voor een goede diagnose is het belangrijk om, samen met uw dierenarts, de juiste onderzoekstools in te zetten én de resultaten hiervan correct te interpreteren.


Animal Rights publiceert beelden van pluimveestal

14-11-2018 - 0 reacties Animal Rights heeft woensdag 14 november beelden gepubliceerd van een leghennenstal in Tollebeek (FL). De actiegroep spreekt van een horror-kippenschuur en heeft een klacht ingediend tegen de eigenaar van de stal. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stuurt vanmiddag nog een inspecteur en dierenarts langs.


ZLTO start project om antibioticagebruik bij ‘rode bedrijven’ terug te dringen

07-11-2018 - 0 reacties Varkenshouders die relatief veel antibiotica gebruiken en moeite hebben om de doseringen omlaag te brengen kunnen participeren in een ZLTO-project. Via een coachingstraject wordt met de dierenarts en voeradviseur de diergezondheid geoptimaliseerd.


Europees verbod op preventieve inzet antibiotica

29-10-2018 - 0 reacties Veehouders en fokkers in de Europese Unie (EU) mogen vanaf 2022 antibiotica niet langer preventief inzetten. Alleen de dierenarts mag het middel nog voorschrijven.


Europees Parlement wil gebruik van gemedicineerd voer aan banden leggen

26-10-2018 - 0 reacties Veehouders in de Europese Unie mogen vanaf 2022 in principe niet meer preventief antibiotica toedienen aan groepen koeien, varkens of kippen om zo de prestaties te bevorderen of de gevolgen van slechte huisvesting te compenseren. Het gebruik van antibiotica is alleen toegestaan op basis van een attest van een dierenarts omdat er een hoog risico voor een infectie is vastgesteld. Het Europees Parlement heeft daar donderdag 25 oktober een akkoord over bereikt. De maatregel moet bijdragen aan de bestrijding van antibioticaresistentie binnen de voedselketen.


Twee schapen dood door bijtende hond in Sprang-Capelle

26-10-2018 - 0 reacties Een agressieve hond heeft donderdagavond twee schapen zo ernstig gebeten dat de dierenarts ze uit hun lijden moest verlossen. De hond viel de dieren aan in hun wei aan de Hogevaart.


‘We onderschatten wat invoer gelten met gezondheid doet’

23-10-2018 - 0 reacties Quarantaine en adaptie van zeugen is volgens Karien Koenders, dierenarts bij Topigs Norsvin, zou een van de belangrijkste onderwerpen in de zeugenhouderij moeten zijn.


Gedumpte hobbyvarkens scharrelen in uiterwaarden

20-10-2018 - 0 reacties Ze horen er niet thuis, maar twee rondscharrelende hobbyvarkens lieten zich de afgelopen dagen maar lastig vangen in de uiterwaarden bij Gameren. Dierenarts Peter Klaver uit Dodewaard wist zaterdag een van de dieren te verdoven, maar de ander was ineens nergens meer te bekennen.


Verplicht douchen: Ook dierenartsen niet eensgezind

18-10-2018 - 0 reacties „Verplicht douchen, verhoogt de bewustwording over hygiëne en de gezondheidsstatus", zegt dierenarts Marc Heijmans. Niet alleen binnen de sector is er veel discussie over het nut van verplicht douchen, dat volgend jaar juli verplicht is op IKB erkende pluimveebedrijven, ook dierenartsen zijn niet eensgezind. Enkelen plaatsen zelfs grote vraagtekens bij het effect ervan.


‘Voordelen in het benutten intelligentie varkens’

16-10-2018 - 0 reacties De intelligentie van een varken kan een varkenshouder benutten in het voordeel van zichzelf en het varken. Die ervaringen heeft dierenarts en bio-varkenshouder Kees Schepens.


Doodstil was het…

14-10-2018 - 0 reacties Oorverdovend stil was het tijdens de thema-avond in september in Nederweert-Eind. Zelden luisterden meer dan honderd varkenshouders zo intensief naar onze extra spreker: dierenarts John Vonk.