Dierenarts

Al het Dierenarts nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Dierenarts nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Dierenarts nieuws

Integrale aanpak HyCare levert gezonder kuiken

17-01-2022 - 0 reacties Een schone omgeving, altijd schoon drinkwater en ondersteuning via de voeding. Deze complete HyCare-aanpak zorgt voor een gezonder kuiken en duidelijk minder slachtafwijkingen, concludeert dierenarts en HyCare-directeur pluimvee Stefan Verhoeven na dertien rondes in de proefstal.


Webinar voor dierenarts en paraveterinair over I&R Hond

12-01-2022 - 0 reacties Bent u benieuwd naar de nieuwe registratieregels voor honden (I&R Hond)? Doe dan mee aan het webinar I&R Hond op 20 januari 2022.We leggen uit wat de nieuwe regels voor u als dierenarts, paraveterinair of chipper inhouden. Daarna is er nog tijd om uw vragen te beantwoorden. Het webinar start om 20:00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.Voor wie?Bent u dierenarts, paraveterinair of chipper? Dan is dit webinar interessant voor u.


"Samenwerking tussen boer en dierenarts maakt kuikens gezonder"

11-01-2022 - 0 reacties Steeds meer vleeskuikenhouders richten zich op het voorkomen van problemen. Ze schakelen hulp in van een dierenarts of een voorlichter van het diervoer. Dit is goed voor het dierenwelzijn. Uit cijfers van RVO en de WUR blijkt dat er in 2021 minder voetzoollaesies (VZL) is dan in 2019 en 2020.Hoe kan het dat de cijfers zijn gedaald? En waar is er nog ruimte voor verbetering? We spraken erover met Chris Schaafsma van RVO, dierenarts Richard Rietema en pluimveehouder Dennis Wenker.


Wolf slaat meerdere keren toe, dierenarts en bewoners maken zich zorgen

10-01-2022 - 6 reacties

Quote:
Minstens één wolf heeft in drie dagen tijd zeker drie keer toegeslagen in de omgeving van Someren. Het roofdier beet verschillende schapen dood. Buurtbewoners maken zich zorgen en dat geldt ook voor dierenarts Stef Frenken uit Someren. Hij werd verschillende keren opgeroepen voor de gewonde schapen.


Bedrijfsgezondheidsplan

04-01-2022 - 0 reacties De rustige periode tussen Kerst en nieuwjaar hebben wij gebruikt om met onze dierenarts het bedrijfsgezondheidsplan door te nemen. Dat was nodig.


Larven ruimen mest op in kippenstal

28-12-2021 - 0 reacties Pluimveehouders kunnen met het kweken van vlieglarven op mestbodems op een rendabele manier kippenvoer produceren. Dat zegt de Belgische dierenarts Carl-Victor Deweer van de Universiteit Gent.


Klinische controles kalkoenen en eenden voor transport

24-12-2021 - 0 reacties Eenden en kalkoenen moeten klinisch gecontroleerd worden door een dierenarts voordat ze op transport gaan naar een slachthuis. Deze controles gaan ook gelden voor hoenderachtigen, eenden en ganzen, met uitzondering van eendagskuikens, die naar een ander bedrijf gaan. Met deze maatregel wil demissionair landbouwminister Carola Schouten voorkomen dat de vogelgriepvariant H5N1 verder om zich heen grijpt.


Dierenarts Veenkamp: 'Mannheimia wordt soms verward met IBR of BVD'

22-12-2021 - 1 reacties Mannheimia raast de laatste jaren vaker door melkveestallen, met longproblemen en soms sterfte tot gevolg. Rundveedierenarts Annemiek Veenkamp van Dierenartsenpraktijk Flevoland: 'Snel ingrijpen is een must.'


Besparing dierenarts

08-12-2021 - 68 reacties Zojuist factuur dierenarts.
Naast een reeks dure medicijnen,ook nog een aparte post voor de echoscoop van ruim 20 euro.
Maar dat terzijde ze hanteren een uurtarief van bijna 140 euro.
Komen dan nog voorrijkosten bij van 32 euro.
Was voor wat vruchtbaarheidsperikelen en wat onthoornen en anders wat dingetjes in ruim een uur 850 euro lichter.
Iemand nog tips om hier op te besparen?


Frankrijk: Twaalf paarden overleden na vergiftiging door plant

30-09-2021 - 0 reacties Vorige week zijn in het Franse Aigues-Mortes twaalf paarden overleden door vergiftiging. De oorzaak? De adonisplant, uit de ranonkelfamilie, die teruggevonden is in het hooi. “Vreselijke symptomen”De adonisplant is een klein, rood plantje met zwarte vruchten. De plant is vooral gevaarlijk voor paardachtigen. Vijftig à zestig gram volstaan al om een paard te vergiftigen. In Aigues-Mortes verloor een paardenhouder zo twaalf van zijn veertig paarden. Eigenares Diana Gré vertelt: “We zijn geschokt door hoe erg de symptomen waren.” Pijn, geen eetlust, het stilvallen van de spijsvertering, diarree, blauwachtige slijmen, neurologische problemen, hartproblemen en oogproblemen: de manier waarop de vergiftiging zich manifesteert kan verschillende vormen aannemen. Er bestaat geen behandeling.“Langetermijngevolgen proberen na te gaan”Dierenarts Claire Meyer, die ter plaatse kwam, heeft haar uiterste best gedaan om te paarden zo goed mogelijk te helpen. “Voor vier paarden is het nog afwachten en een paard is een medisch mirakel. We begrijpen niet goed hoe het kan dat hij het heeft overleefd. De rest van de kudde is stabiel en de paarden beginnen weer normaal te eten. De gifstoffen hebben de paarden hard getroffen. We gaan nu de troponines (eiwit dat er normaal voor zorgt dat de hartspier kan samentrekken) onderzoeken om te zien wat de gevolgen zijn voor het hart van de paarden, omdat we hebben geconstateerd dat het gif in hoge mate inwerkt op het hart. We zullen proberen om na te gaan wat de langetermijngevolgen zijn. In de kudde stonden ook twee merries die zes maanden drachtig zijn. Voor zover we weten gaat het goed met de ongeboren veulens, maar we kunnen over vijf maanden nog voor verrassingen komen te staan.”“Heel uitzonderlijk”Gilbert Gault, een dierenarts die gespecialiseerd is in natuurlijke gifstoffen zegt: “Dergelijke incidenten met giftige planten zijn uitzonderlijk. Dierenartsen zien ze niet vaak. De adonisplant was na het midden van de 20ste eeuw bijna niet meer te vinden, onder meer door het gebruik van herbiciden. Die worden sinds de jaren ‘80 minder gebruikt en onze landbouwtechnieken hebben meer respect voor de natuur en de biodiversiteit. De adonisplant komt dus wee vaker voor, zeker sinds 2010.”PreventieIn 2013 stierven twee pony’s vlakbij Toulouse aan een soortgelijke vergiftiging en twaalf paarden stierven eraan in de Luberonstreek. Volgens Gault komt de adonisplant vooral voor in een groot stuk van Zuid-Frankrijk. Aangezien er geen remedie is, moeten preventieve maatregelen getroffen worden, zoals het controleren van de velden voor ze gemaaid worden. Hij zegt: “De verse plant heeft een hele slechte smaak. Paarden zullen ervan proeven, maar ze daarna laten staan. Ze eten bijvoorbeeld ook geen verse boterbloemen, die van dezelfde soort zijn als de adonisplant.” Hooi waarin gedroogde adonis zit, kan wel veilig gegeten worden door bijvoorbeeld koeien. Bron: Grand Prix ReplayFoto: Wikipedi...


Brand in stal met kalveren, brandweer rukt uit met ploegen uit hele regio

16-09-2021 - 0 reacties Bij een brand in een schuur met zestig kalveren aan de Oijense Bovendijk in Oijen is donderdagochtend veel rook vrijgekomen. De melding van de brand kwam rond zeven uur binnen, een halfuur later was het sein brandmeester al gegeven.
De zestig kalveren hadden last van de rook en worden door een dierenarts nagekeken, meldt een woordvoerder van de brandweer. De brandweer rukte met ploegen uit de hele regio uit om het vuur te blussen.


Uitbraak dodelijke konijnenziekte onder tamme konijnen in de Bommelerwaard

06-09-2021 - 0 reacties ZALTBOMMEL - Er heerst onder tamme konijnen een dodelijke ziekte, meldt Dierenartsenpraktijk Zaltbommel. ,,Bij ons op de kliniek zien we op dit moment opvallend veel tamme konijnen met klinische myxomatose", licht dierenarts Wilko Kampschoer toe.


Paardenhouders wapenen zich tegen wolf: maatregelen hard nodig

22-05-2021 - 0 reacties De wolf heeft een nieuw prooi op het oog: het paard. Dat blijkt uit de zorgen die leden van de Landelijke Tuinbouw Organisatie (LTO) hebben geuit in een enquête. De opmars van het roofdier bezorgt ook de belangenorganisatie zelf hoofdbrekens, omdat er geen beleid is om paardenhouders te beschermen.
Bij gebrek aan maatregelen kiest een aantal mensen uit deze sector ervoor om camera’s te plaatsen en een geweer aan te schaffen. Veel paardenhouders vinden dat de wolf niet thuishoort in ons land.

De LTO vroeg zijn leden onlangs vragen te beantwoorden over de wolf. Ongeveer vijfhonderd land- en tuinbouwers uit het hele land, waarvan 13 procent uit Brabant, namen de moeite te reageren. Iets minder dan de helft van de deelnemers weet dat er ooit minstens één wolf is gesignaleerd in het gebied van hun paardenhouderij. De afgelopen jaren zijn al tientallen schapen door wolven te grazen genomen.

Al paarden gedood en verwondEen tiende van de paardenhouders die meededen aan het onderzoek, heeft daadwerkelijk problemen ondervonden. Zo zijn er al dieren gewond of zelfs doodgebeten. Verder moeten dieren binnen gehouden worden om erger te voorkomen wat onder meer tot extra kosten leidt. Voor de dieren is dit evenmin prettig, omdat ze graag buiten verblijven.

Het oprukken van de wolf (in Brabant vooral in de Peel en de Kempen) leidt ook tot angstgevoelens. Die zijn merkbaar bij zowel paardenhouders als hun dieren. Veel respondenten zijn vooral bang dat paarden uitbreken (en los over de weg gaan lopen) en/of gestrest raken. Ook zijn ze bang voor het welzijn voor jonge dieren wanneer die niet constant onder toezicht staan.

Regelgeving schiet tekortDe paardenhouders zijn ook bezorgd over de veiligheid van andere dieren en kinderen. Ze balen verder van tekortschietende regelgeving. Zolang die onbevredigend is, nemen paardenhouders zelf het heft in handen.
Simpel door de dieren op stal te houden of om wolfwerende omheiningen te plaatsen. Andere maatregelen: paarden ’s nachts binnen houden, de buurt informeren, infraroodcamera’s plaatsen en/of een geweer aanschaffen.

'BIJ12 onbekend en onbemind'Iets meer dan de helft van de ondervraagden weet niet waar ze terechtkunnen om meer informatie te krijgen over preventieve maatregelen of een vermoedelijke aanval van een wolf. Dat kan bij BIJ12, dat provincies adviseert bij maatregelen tegen de wolf. Paardenhouders die er wel ervaring mee hebben opgedaan, beklagen zich erover dat de schade door BIJ12 niet optimaal wordt afgehandeld. Een dierenarts zou sneller en beter werk kunnen verrichten, zo kwam uit de peiling naar voren.
Gedupeerden kunnen overigens ook terecht bij het wolvenmeldpunt van Wolven in Nederland. Uiteraard kan er een beroep worden gedaan op de LTO, die in de uitkomsten van de enquête een teken ziet dat de zorgen in de paardenhouderij over de wolf serieuzer moeten worden genomen.
Test je kennis over de wolf in Brabant in onze WolvenQuiz:
LEES OOK:
Wolf bijt 25 schapen dood op Kalmthoutse heide, vlakbij Brabant
Eindelijk hulp voor schapenhouder Hans: 'Ik heb mijn vakantie al geboekt'


Dieren uit lijden verlost op boerenbedrijf

29-10-2020 - 0 reacties LIESHOUT/MARIAHOUT - Zestien dieren van een boer uit Laarbeek zijn zo slecht verzorgd dat ze door een dierenarts uit hun lijden verlost moesten worden.


Dierenarts uit Scheemda mag opnieuw beroep niet uitoefenen

02-09-2020 - 0 reacties SCHEEMDA - Een dierenarts uit Scheemda mag drie maanden zijn beroep niet uitoefenen. Hij diende twee paarden niet goedgekeurde en onbekende geneesmiddelen toe, zo blijkt uit een uitspraak van de tuchtrechter. Eerder werd hij al voor een jaar geschorst.


Olifanten in Poolse dierentuin krijgen cannabis tegen stress

27-08-2020 - 0 reacties De dierentuin in Warschau gaat zijn drie olifanten medicinale cannabis geven om te kijken of dit de stress bij de dieren vermindert.
De leider van de kudde overleed onlangs. Sindsdien zijn de overgebleven olifanten ontregeld, met name het driejarige Afrikaanse vrouwtje Fredzia. "Zij reageerde vreemd. Je kon zie dat ze verdriet had en depressief was", zegt dierenarts en hoofd onderzoek Agnieszka Czujkowska tegen de BBC. Stress bij de dieren is meetbaar in hun hormoonspiegels, en ook zichtbaar in hun gedrag.
"In tegenstelling tot wat sommigen denken, roken de olifanten geen waterpijp en zullen ze ook geen enorme hoeveelheden wiet krijgen die bij hun formaat passen", zegt Czujkowska tegen persbureau AFP.
Paarden en honden
De olifanten krijgen het middel toegediend met een dosis olie via hun voer en rechtstreeks in hun bek. Dit heeft een ontspannende werking en is niet schadelijk, zegt Czujkowska. "We proberen een natuurlijk alternatief te vinden voor de bestaande manieren om stress te bestrijden, met name voor medicijnen." Medicinale cannabis wordt al wel toegediend aan paarden, katten en honden, maar volgens dierenarts Czujkowska is dit het eerste proefproject voor olifanten.
De dosis wietolie voor een olifant is vergelijkbaar met de dosis die bij paarden wordt gebruikt: maximaal driemaal daags twaalf druppels CBD-olie.
Cannabisolie is in veel landen legaal verkrijgbaar en wordt ook door mensen gebruikt bij pijn- en spanningsklachten. De olie zou de aanmaak van serotonine en dopamine in de hersenen stimuleren, stoffen die helpen bij het bestrijden van een depressie. Hoewel onderzoekers, artsen en gebruikers positieve effecten rapporteren, staat het onderzoek naar CBD nog in de kinderschoenen.
De proef in de Poolse dierentuin gaat twee jaar duren. Als de resultaten goed zijn, kan de wietolie getest worden op andere dieren die in gevangenschap leven, aldus de onderzoekers.


NVWA en slachterijen bereiken akkoord, maar oneens over verdovingen

28-07-2020 - 1 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en twee slachterijen zeggen een akkoord te hebben bereikt over het slachten in aanloop naar het Offerfeest. Maar hoewel de NVWA zegt toestemming te hebben gegeven voor verdoofd slachten, zegt een van de slachterijen dat ze onverdoofd mogen slachten.
De toezichthouder verbood afgelopen zaterdag acht slachterijen om te slachten in aanloop naar het islamitische feest, omdat in hun plan van aanpak de coronaregels niet goed zouden worden nageleefd. Slachthuizen moeten voorafgaand aan het Offerfeest, dat komende donderdag begint, extra maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ze zijn verplicht om van tevoren een plan van aanpak in te dienen.
Verdoofd of onverdoofd slachten maakt uit voor de coronaregels, zegt de NVWA. Bij verdoofd slachten kan een dierenarts afstand houden, terwijl die dichterbij moet staan bij onverdoofd slachten. Volgens de advocaat van de slachterijen gaat de discussie niet over verdoofd of onverdoofd slachten.
Kort geding
Twee slachterijen uit Harderwijk en Nijkerk spanden een kort geding aan naar aanleiding van het verbod van de NVWA. De rechter oordeelde gisteren dat de NVWA opnieuw naar de voorstellen van de slachterijen moest kijken.
De twee slachterijen kwamen daarna met nieuwe plannen met extra maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Die plannen zijn nu door de NVWA goedgekeurd. Maar de slachterijen en de NVWA zeggen iets anders over het verdoofd slachten.
"Wij gaan gewoon onverdoofd slachten", zegt Abdurrahim Ipekci, van de slachterij in Harderwijk. "We hebben vandaag met de NVWA om tafel gezeten, ze hebben ons ook gefeliciteerd. We mogen onze klanten weer bedienen."


Krijgen koeien echt gezondheidsproblemen door nieuwe voermaatregel? Dierenarts Peter Egberink legt uit.

10-07-2020 - 1 reacties DOKKUM - Melkveehouders zijn woest over de nieuwe veevoer-maatregel die landbouwminister Carola Schouten wil invoeren. Krijgen koeien straks echt gezondheidsproblemen? Dierenarts Peter Egberink uit Dokkum legt uit.


'Nertsenfokker staat vossen af aan dierenrechtenorganisatie', zegt Animal Rights

26-05-2020 - 0 reacties Eigenaren van een nertsenfokkerij in Wilbertoord hebben vijf vossen afgestaan aan Animal Rights. Dit meldt deze dierenrechtenorganisatie. Ze stelde vorige week nog dat de vossen illegaal gehouden werden op de fokkerij.
Volgens Animal Rights zaten de dieren in vieze kooien van
gaas en hadden de vossen nog geen vierkante meter aan leefruimte. Bovendien is het bedrijfsmatig
houden van vossen sinds 2008 verboden.

Overgebracht naar veilige locatie"We hebben bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit een handhavingsverzoek ingediend, maar een week later zaten de vossen er
nog steeds hetzelfde bij", aldus Erwin Vermeulen van Animal Rights. De vossen zijn overgebracht naar een veilige locatie waar ze meer ruimte inclusief nachthok met stro hebben. Een dierenarts gaat ze nakijken.

De nertsenfokkerij was niet direct bereikbaar voor commentaar.

L


Kun je corona krijgen van je hond of kat? Antwoorden op veelgestelde vragen

20-05-2020 - 0 reacties De kans dat dieren in huishoudens besmet raken met het coronavirus is volgens het Ministerie van Landbouw nog altijd zeer klein. Het advies voor omgang met huisdieren is niet veranderd.
Bij besmette nertsenbedrijven bleken ook enkele katten het virus bij zich te dragen. Elders in het land moest een dierenarts een besmette hond laten inslapen.
Patiënten met (klachten passen bij) COVID-19 wordt aangeraden contact met hun dieren uit voorzorg te vermijden. Zieke dieren van (mogelijke) coronapatiënten moeten zo veel mogelijk binnen blijven.

Mensen die het vermoeden hebben dat hun dier het coronavirus heeft opgelopen, wordt geadviseerd om telefonisch contact op te nemen met de dierenarts. De NVWA besluit dan samen met de dierenarts of vervolgonderzoek nodig is.

Hieronder de antwoorden op een aantal vragen over huisdieren en het coronavirus:
Moeten mensen met huisdieren zich nu zorgen maken?

Hoewel er een incidentele besmetting van dier op mens is geweest, is het advies voor de omgang
met huisdieren niet veranderd. De kans dat dieren in huishoudens besmet raken met het virus en
een rol spelen in de verspreiding van het virus wordt zeer klein geacht. Patiënten met (klachten
passend bij) COVID-19 vermijden uit voorzorg contact met hun dieren. Zieke dieren van patiënten
met (klachten passend bij) COVID-19 blijven zo veel mogelijk binnen. Mensen die vermoeden dat
hun dier COVID-19 heeft, adviseren we telefonisch contact op te nemen met hun dierenarts. De
NVWA besluit samen met de dierenarts of aanvullend onderzoek nodig is.
Kunnen huisdieren besmet raken met het nieuwe coronavirus?
Er zijn wereldwijd enkele gevallen van huisdieren die besmet zijn met het nieuwe coronavirus,
waaronder een hond en enkele boerderijkatten in Nederland. Meestal waren de eigenaren van het dier ook ziek en positief getest op het nieuwe coronavirus. De kans dat een huisdier besmet raakt
en vervolgens een ander dier of mens besmet is zeer klein in vergelijking met besmetting van
mens op mens.
Welke huisdieren zijn gevoelig voor het virus?
Er zijn enkele gevallen bekend van katten en honden die besmet zijn geraakt met het nieuwe
coronavirus. Ook van hamsters en fretten weten we dat zij besmet kunnen raken en ziek kunnen
worden van het nieuwe coronavirus. Uit experimenteel onderzoek is gebleken dat ook konijnen
gevoelig zijn.

Kunnen mensen besmet worden door hun huisdier?
De kans dat (huis)dieren besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het
virus wordt zeer klein geacht. Het grootste risico zit in de overdracht door contact tussen mensen
onderling. De adviezen van het RIVM voor de omgang met huisdieren blijven ongewijzigd.

Kunnen huisdieren elkaar besmetten?
Uit experimenteel onderzoek is gebleken dat katten het virus over korte afstand aan elkaar kunnen
overbrengen. Van andere huisdieren, zoals honden of konijnen, is niet bekend of ze het virus aan
elkaar kunnen overdragen. Van de nertsen is het wel bekend dat zij het virus op andere nertsen
kunnen overdragen.

Moet een huisdier met het coronavirus euthanasie krijgen?
Nee, euthanasie vanwege besmettingsgevaar hoeft niet. Heb je klachten die passen bij het
coronavirus en is je huisdier ook ziek? Vermijd zoveel mogelijk het contact met je zieke huisdier en
laat het huisdier buiten niet los rondlopen. Neem zo nodig telefonisch contact op met de dierenarts.
Ik heb een huisdier en ik maak me zorgen. Wat moet ik doen?
De kans is klein dat huisdieren besmet raken met het nieuwe coronavirus of dat huisdieren jou
kunnen besmetten. Uit voorzorg zijn voor eigenaren van huisdieren adviezen opgesteld. Kijk op de site van het RIVM voor de meest actuele adviezen.

Komt er een meldplicht voor huisdieren die besmet zijn?

Om een goed beeld te krijgen van verdenkingen van COVID-19 bij dieren en testuitslagen bij
dieren worden dierenartsen en laboratoria gevraagd om verdenkingen en positieve testuitslagen bij
de NVWA te melden.
Heb je meer vragen over de mogelijk besmetting van dieren op mensen? Omroep Brabant heeft de belangrijkste vragen en antwoorden hierover voor je op een rijtje gezet: 60 vragen en antwoorden over mogelijke besmettingen van mensen door nertsen