Natuurgebied

Natuurgebied is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Natuurgebied en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Natuurgebied nieuws

Flevoland: afschieten herten enige keuze

20-01-2020 - 0 reacties Het afschieten van honderden herten in de Oostvaardersplassen is noodzakelijk en is de enige optie, zei de advocaat van de provincie Flevoland maandag in de rechtbank in Lelystad. De provincie wil het aantal herten in het natuurgebied terugbrengen van 1500 naar 500 om onnodig lijden van de dieren in de winter te voorkomen.


Uitbreiding Duitse kippenstal die Twents natuurgebied bedreigt niet van de baan

19-01-2020 - 0 reacties LOSSER - De uitbreiding van een Duitse kippenstal die het Twentse natuurgebied Punthuizen kan bedreigen, is nog niet van de baan. De provincie Overijssel heeft zich op het verkeerde been laten zetten door geruststellende berichten vanuit de Grafschaft Bentheim.


Tauros die wandelaar op de hoorns nam, komt zeker niet terug in De Maashorst

13-01-2020 - 0 reacties De tauros die vorige week apart werd gezet nadat hij een wandelaar op de hoorns had genomen, komt zeker niet terug in natuurgebied De Maashorst. Dat zegt Ronald Goderie van Stichting Taurus. Daar verblijft het dier nu.


Wolf weren of schapen weghalen? Komst wolf zorgt voor dilemma's

09-01-2020 - 0 reacties De wolf duikt steeds vaker op en dat zet schapenhouders voor het blok. Want hoe bescherm je de kudde? Schapen die in natuurgebieden grazen zijn helemaal kwetsbaar, want een natuurgebied kun je niet wolf-proof maken.


Mensen gewond door spijkermatten in natuurgebied Reuselse Moeren

06-01-2020 - 0 reacties REUSEL - Boswachter Erik Schram maakt melding van spijkermatten die op meerdere plaatsen zijn gevonden in natuurgebied de Reuselse Moeren in Noord-Brabant. Hij kan er met zijn pet niet bij. „Je zult er maar in stappen, of een van je kinderen die over het pad rennen. Ongelofelijk dat iemand zoiets doet, levensgevaarlijk.”


Man (63) zwaargewond nadat hij werd gespietst door stier: ‘Dit incident is voor ons de druppel’

06-01-2020 - 0 reacties Een 63-jarige man is vanmiddag zwaargewond geraakt nadat hij werd aangevallen door een stier in natuurgebied de Maashorst in Uden. De politie bevestigt dat zij rond 16.00 uur een melding ontving van het incident.


Afschieten edelherten Oostvaardersplassen opnieuw uitgesteld

21-12-2019 - 0 reacties Staatsbosbeheer stelt het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen opnieuw uit, in elk geval tot half januari, meldt Omroep Flevoland. Volgens woordvoerster Joke Bijl is verder uitstel waarschijnlijk, omdat er bezwaren binnenkomen tegen de nieuwe, provinciale vergunning. "Gisteren rolde er al een fax binnen," zegt ze.
Het nieuwe uitstel is het tweede uitstel in korte tijd. Onlangs nog verbood de rechter het afschieten van edelherten tot 1 januari, nadat de commissie-Van Geel had geadviseerd om ruim duizend dieren te doden.
We kunnen weer jagen
De rechter volgde de redenering van natuurbeschermingsorganisaties die vonden dat onvoldoende was aangetoond dat afschieten van de edelherten nodig is voor natuurbeheer.
Van Geel vond dat er maximaal 490 herten in het natuurgebied over mochten blijven. De rechters vroegen zich af waarop hij dat had gebaseerd. Voor de pakweg 1500 herten die Staatsbosbeheer eind oktober telde, was het uitstel goed nieuws.
Het advies van de commissie-Van Geel gold tot 1 januari. Staatsbosbeheer kondigde direct na de uitspraak aan om na de jaarwisseling weer te gaan schieten. "Vanaf 1 januari geldt in Flevoland weer een gewoon Faunabeheerplan, zoals dat ook in de andere provincies geldt. De vergunning en de ontheffing zijn rond, we kúnnen weer jagen", benadrukt woordvoerster Bijl. Maar na ampel beraad met de provincie heeft Staatsbosbeheer toch besloten tot uitstel.
Verder uitstel
Het uitstel heeft alles te maken met de "voorlopige voorziening die is aangevraagd", twittert de Flevolandse gedeputeerde Michiel Rijsberman. Met die "voorlopige voorziening" proberen natuurbeschermingsorganisaties opnieuw een verbod op afschot af te dwingen. De vraag is of die procedure, ook al wordt er gesproken over een spoedeisend karakter, binnen een paar weken kan worden afgerond. Staatsbosbeheer sluit verder uitstel van de jacht dan ook niet uit.


Met elektrisch graven kan het wel stikstofvrij

09-11-2019 - 10 reacties Doorwerth

In de wijde omtrek van het herfstkleurige Veluwse boslandschap springt een felrode bouwkeet direct in het oog. Terwijl de laatste esdoornbladeren van de takken dwarrelen, opent ecologisch bouwaannemer Jan-Willem van Engen (34 jaar) het hek. ‘Eindelijk kunnen we van start’, glundert hij. Op nog geen twee meter afstand van een beschermd en stikstofgevoelig natuurgebied verrijst komend jaar een imposant dierenziekenhuis.

Duizenden bouwprojecten liggen stil vanwege stikstofuitstoot. Een uitspraak van de Raad van State heeft bouwend Nederland verlamd: minstens achttienduizend...


Grote grazers geven Anke Dielissen zo’n wauw-gevoel’

29-10-2019 - 0 reacties NISTELRODE - Morgen vertrekt Anke Dielissen uit natuurgebied de Maashorst, waar ze zes jaar lang leiding gaf aan de veranderingen. ,,Het was moeilijker dan ik had ingeschat.’’


Veel onduidelijkheid over schadebedrag bij bedrijfsbeëindiging of -verplaatsing

23-10-2019 - 0 reacties Er bestaat nog veel onduidelijkheid over het schadebedrag voor veehouders die hun bedrijf moeten beëindigen of verplaatsen omdat ze dichtbij een natuurgebied liggen vanwege de stikstofmaatregelen.


Veel onduidelijkheid over schadebedrag bij bedrijfsbeëindiging of -verplaatsing

23-10-2019 - 0 reacties Er bestaat nog veel onduidelijkheid over het schadebedrag voor veehouders die hun bedrijf moeten beëindigen of verplaatsen omdat ze dichtbij een natuurgebied liggen vanwege de stikstofmaatregelen.


Boeren experimenteren samen met Groninger Landschap met natuurinclusieve landbouw

11-10-2019 - 0 reacties De komende jaren gaat een groep boeren experimenteren met een nieuwe manier van landbouw op grond van Stichting Het Groninger Landschap bij de Ennemaborg in Midwolda. De 60 hectare grond op de Midwolder Bouwten moet ooit natuurgebied worden. De komende jaren is de grond echter beschikbaar voor boeren om te experimenteren met een gesloten kringloop en natuurinclusieve landbouw. Er zal worden gedurende een periode van 5 jaar worden gewerkt met een 'ruimer bouwplan' met minder inzet van mest en bestrijdingsmiddelen. De gewasopbrengst zal naar beneden gaan, maar er worden ook minder kosten gemaakt. Dat moet de marge op peil houden.


Hof EU: alleen onder strikte voorwaarden preventief wolven afschieten

10-10-2019 - 0 reacties Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat wolven in Europa alleen preventief mogen worden doodgeschoten als aan heel strikte voorwaarden wordt voldaan. Afschieten mag alleen als is vastgesteld dat er geen andere oplossing is, aldus de rechters.
Het hof nam deze beslissing naar aanleiding van een Finse zaak. De Finse autoriteiten gaven eind 2015 toestemming om zeven wolven te doden om overlast en stroperij van de dieren te voorkomen.
Natuurorganisaties stapten naar de rechter. Zij wilden opheldering over de Europese habitatrichtlijn die moet worden gehanteerd met betrekking tot wolven.
'Duidelijk en precies doel'
Verzoeken om wolven neer te schieten moeten duidelijk en precies aangeven wat het doel is. Ook moeten zij gebaseerd zijn op wetenschappelijke gegevens, zegt het hof. Alleen wijzen op stroperij of mogelijke problemen die wolven kunnen veroorzaken, is niet altijd voldoende. De strijd tegen stroperij op zich kan wel als reden worden gebruikt.
Voordat uitsluitsel volgt over een verzoek, moet volgens het hof eerst duidelijk zijn wat de staat van de wolvenpopulatie is. Het hof vindt het bovendien belangrijk dat de gevolgen voor de populatie, bij het eventueel afschieten, in kaart worden gebracht. Als daar onzekerheid over is, mag er geen ontheffing worden gegeven.
Wolven in Nederland
Begin dit jaar werd bekend dat de wolf definitief terug is in Nederland. Inmiddels hebben drie wolven zich definitief gevestigd op de Veluwe. Vorige week werd bekend dat er naast de drie wolven in dat natuurgebied, drie andere wolven in Nederland spoorloos verdwenen zijn. Mogelijk zijn ze gedood door stropers.


Boerenactie in Achterhoek rustig verlopen

10-10-2019 - 0 reacties Een protestactie van boeren in de Gelderse Achterhoek tegen het stikstofbeleid van de overheid is donderdag rustig verlopen. Melkveehouder en actieleider Alfred Scholten is tevreden dat boeren met honderd tractoren de drie toegangswegen naar natuurgebied Wooldse Veen urenlang hebben geblokkeerd, zegt hij.


Boerenactie in Achterhoek rustig verlopen

10-10-2019 - 0 reacties Een protestactie van boeren in de Gelderse Achterhoek tegen het stikstofbeleid van de overheid is donderdag rustig verlopen. Melkveehouder en actieleider Alfred Scholten is tevreden dat boeren met honderd tractoren de drie toegangswegen naar natuurgebied Wooldse Veen urenlang hebben geblokkeerd, zegt hij.


Ruim 100 trekkers blokkeren toegangswegen van natuurgebied in Winterswijk

10-10-2019 - 1 reacties Ruim honderd boeren doen donderdag mee aan de protestactie tegen het stikstofbeleid in Winterswijk. Ze verzamelden met hun trekkers voor het buurtgebouw in Woold, om van daaruit in twee routes naar natuurgebied Wooldse Veen te rijden.


Uitspoeling door Natuur hoeveel ??

10-10-2019 - 11 reacties In het rapport Oene Oenema staat op pagina 10 dat ook natuurgebied uitspoeling geeft, dit wordt voor het gemak bij de landbouw opgeteld (onderaan pagina).

Is er iemand die weet wat deze uitspoeling is (berekend of gemeten).
vr gr René


Boeren bezetten natuurgebied bij Winterswijk en leggen herstelwerk stil

09-10-2019 - 0 reacties Tientallen boeren zijn van plan om donderdag 10 oktober de herstelwerkzaamheden in natuurgebied Wooldse Veen bij Winterswijk stil te leggen. Met tractoren sluiten ze de toegangswegen af om aandacht te vragen voor de situatie waar ze door de stikstofdiscussie in dreigen te belanden. De boeren hebben zich georganiseerd in de Actiegroep Boeren Natura 2000. In het beschermde Wooldse Veen wordt momenteel gewerkt om het dichtgroeien en verdrogen van het gebied te voorkomen.


Boeren bezetten natuurgebied Winterswijk: ‘We blokkeren alle wegen met trekkers’

09-10-2019 - 22 reacties WINTERSWIJK - Tientallen boeren leggen morgen de herstelwerkzaamheden stil in natuurgebied Wooldse Veen in de gemeente Winterswijk. Met tractoren sluiten ze de toegangswegen af om aandacht te vragen voor de situatie waar ze door de stikstofdiscussie in dreigen te belanden. ,,Daar mogen ze gewoon doorwerken, terwijl wij worden gepakt.’’


'Boeren wordt steeds moeilijker', actiegroep bezet natuurgebied in Winterswijk

09-10-2019 - 0 reacties Boeren uit Winterswijk maken zich grote zorgen over het voortbestaan van hun bedrijf. Ze gaan morgen het natuurgebied Wooldse Veen in Winterswijk bezetten. Inmiddels vormen ruim vijftig boeren de Actiegroep Boeren Natura 2000.