Veluwe

Al het Veluwe nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Veluwe nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Veluwe nieuws

Regen, regen en nog eens regen, maar het grondwater is nog niet overal op peil

14-03-2019 - 0 reacties Wie vandaag naar buiten moet, kan maar beter een paraplu meenemen. Het regent namelijk de hele dag pijpenstelen. Wanneer is dat nou eens genoeg geweest? Dat grondwater moet nu toch wel overal op peil zijn? Nou, nee dus. Volgens Waterschap Vallei en Veluwe komen we nog wel wat tekort, vooral op de hoger gelegen zandgronden.


Four wolves in Netherlands, including third one in Veluwe

06-03-2019 - 0 reacties Afgelopen kwartaal waren er vier wolven in Nederland, waarvan twee nieuwe individuen: een vrouw en een man. Drie van de vier leven op de Veluwe. Dat blijkt uit het periodiek monitoringsonderzoek van Wageningen Environmental Research in opdracht van BIJ12. De wolven zijn vastgesteld in de periode van november 2018 tot en met januari 2019. Het zwervende vrouwtje dat vorig kwartaal nog in Overijssel was, is inmiddels terug naar Duitsland.


Wolvin eet Veluws wild

28-02-2019 - 0 reacties De tweede wolvin die zich vrijwel zeker op de Veluwe heeft gevestigd, voedt zich met wild dat in haar territorium op de Midden-Veluwe leeft. Dat staat vast nu er een door de wolvin aangevreten hertenkalf is gevonden in de boswachterij Uchgelen-Hoenderloo. De wolvin heeft in haar omgeving nog geen schapen gedood.


Vier wolven gespot in drie maanden tijd

28-02-2019 - 0 reacties Tussen november 2018 en januari dit jaar waren er vier wolven in Nederland. Drie dieren leven op de Veluwe. De vierde wolf zwierf in Overijssel, maar is inmiddels teruggekeerd naar Duitsland.


Vier wolven in Nederland, waaronder derde op de Veluwe

28-02-2019 - 0 reacties Afgelopen kwartaal waren er vier wolven in Nederland, waarvan twee nieuwe individuen: een vrouw en een man. Drie van de vier leven op de Veluwe. Dat blijkt uit het periodiek monitoringsonderzoek van Wageningen Environmental Research in opdracht van BIJ12. De wolven zijn vastgesteld in de periode van november 2018 tot en met januari 2019. Het zwervende vrouwtje dat vorig kwartaal nog in Overijssel was, is inmiddels terug naar Duitsland.


Wolf officieel gevestigd in Nederland: hoe weten we dat?

19-02-2019 - 0 reacties Wolvin ‘GW998f’ is inmiddels zes maanden aanwezig op de Veluwe. Daarmee is de wolf is officieel gevestigd in ons land. Dat is vastgesteld door Hugh Jansman en collega’s van Wageningen Environmental Research, die het DNA van het dier onderzoeken. In vijf vragen legt Hugh uit hoe we dit weten en wat deze officiële vestiging nu precies inhoudt.


Boer krijgt belangrijke rol bij waterbeheer Veluwe

18-02-2019 - 0 reacties Waterschap Vallei en Veluwe kijkt nadrukkelijk naar de agrarische sector om de kwaliteit en kwantiteit van gronden oppervlaktewater te verbeteren. Er liggen voor boeren veel kansen om wateroverlast en tekorten te beperken.


De wolf is bijna gevestigd in Nederland, is er ruimte voor zo'n roofdier?

25-01-2019 - 0 reacties De wolf is bijna terug in Nederland. Als zondag op de Veluwe een wolvenkeutel wordt gevonden en blijkt dat die van de wolf is die daar al een half jaar leeft, dan heeft de wolf zich na bijna 140 jaar weer in Nederland gevestigd. De aanstaande terugkeer kent voor- en tegenstanders. Is er wel ruimte voor zo'n roofdier in Nederland?


Onttrekkingsverbod niet langer van kracht

15-01-2019 - 0 reacties Waterschap Vallei en Veluwe verlengt het onttrekkingsverbod niet opnieuw. Vanaf donderdag 16 januari is het verbod daardoor niet meer van kracht.


Boeren kunnen weer sproeien als ze willen

14-01-2019 - 0 reacties Boeren op de Veluwe mogen vanaf woensdag weer water halen uit kanalen, sloten en beken. Het waterschap Vallei en Veluwe heeft besloten dat het onttrekkingsverbod niet verder wordt verlengd.


Fendt dealers Van den Brink en Van der Weerd breiden uit

28-12-2018 - 0 reacties Per 1 januari 2019 breidt Van der Weerd de Fendt verkoop- en service-activiteiten uit naar de Flevopolder en de noordelijke Veluwe. Tegelijkertijd breidt Fendt-dealer Van den Brink haar activiteiten uit naar de midden Veluwe. Dat maakte Mechan Groep, de importeur van Fendt tractoren in Nederland, vandaag bekend.


Mechan Groep blijft actief in Flevoland

27-12-2018 - 0 reacties Agco-importeur Mechan Groep uit Achterveld blijft met zijn mechanisatiepartners in Flevoland en op de Veluwe actief als dealer van Fendt en Valtra. Dat maakt de importeur bekend in een schrijven aan hun aangesloten dealers. De verschuivingen volgen nadat Abemec eind november Van Arendonk overnam.


Fendt dealers Van den Brink en Van der Weerd breiden uit

27-12-2018 - 0 reacties Per 1 januari 2019 breidt Van der Weerd de Fendt verkoop- en service-activiteiten uit naar de Flevopolder en de noordelijke Veluwe.  Tegelijkertijd breidt Fendt-dealer Van den Brink haar activiteiten uit naar de midden Veluwe. Dat maakte Mechan Groep, de importeur van Fendt tractoren in Nederland, vandaag bekend. “Beide dealers zijn succesvolle, gewaardeerde familiebedrijven met een lange geschiedenis”, zegt Stans van de Wetering, directeur Fendt. “Wij hebben het volste vertrouwen in deze dealers”. De historie van R. van der Weerd Landbouwmechanisatie gaat terug naar 1889, toen…


Wolf lijkt voorgoed te blijven op de Veluwe

24-12-2018 - 0 reacties De wolf lijkt zich voorgoed te gaan vestigen op de Veluwe. Een vrouwenwolf die eerst in het noorden van Nederland werd gezien, leeft nu al sinds de zomer op de Noord-Veluwe. Wanneer zij ook nog in januari leeft op de Veluwe kun je spreken van een officiële vestiging van deze wolf op de Veluwe. Dat laat Wolven in Nederland aan de Volkskrant weten.


Opruimen weggelekte mest kan nog dagen duren; omwonenden in de stank

12-12-2018 - 0 reacties Zo'n twee miljoen liter mest liep dinsdag weg, toen een lekkage ontstond in een vergistingstank van de Bio Energie Centrale in Harderwijk. En de boel opruimen gaat nog wel even duren, denkt het Waterschap Vallei en Veluwe.


Rhizoctonia resistent voert de boventoon in Oost-Nederland

11-12-2018 - 0 reacties In de regio’s Salland & Twente, Achterhoek, Lijmers en Veluwe zijn afgelopen jaar de Rhizoctonia resistente bietenrassen veruit het meest gezaaid


Land- en Tuinbouwbeurs maakt opmars richting Veluwe en Midden-Nederland

05-12-2018 - 0 reacties Land- en Tuinbouwbeurs blijft vernieuwen en omdat het een tweejaarlijkse vakbeurs gaat worden belooft het 26, 27 en 28 juni 2019 wel een hele speciale editie te worden.


Themamiddag biodiversiteit en landbouw | Ede Stad

26-11-2018 - 0 reacties Op zaterdag 15 december organiseert het bestuur van GroenLinks afdeling Ede een themamiddag over biodiversiteit, natuur en landbouw in de gemeente Ede. Ede heeft veel groene kwaliteit. Denk aan natuurgebieden als de Veluwe, maar ook aan landbouw, tuinbouw en veehouderij.


Actie tegen jacht Oostvaardersplassen, en de Veluwe dan?

04-11-2018 - 0 reacties Ruim duizend edelherten in de Oostvaardersplassen moeten worden afgeschoten. Althans, dat vindt de provincie. Actievoerders vinden van niet en hebben een rechtszaak aangespannen, die morgen begint. Het afschieten van dieren in het gebied in Flevoland leidt al langer tot protesten. Maar ook in andere natuurgebieden worden grote aantallen dieren afgeschoten. Toch hoor je daar veel minder over.
Er zijn in Nederland niet veel gebieden waar groot wild mag leven. Edelherten zijn alleen welkom in de Oostvaardersplassen en op de Veluwe, wilde zwijnen alleen op de Veluwe en in Nationaal Park De Meinweg in Limburg. Damherten leven in grote aantallen in de Amsterdamse Waterleidingduinen en op de Veluwe, in andere natuurgebieden zijn er kleine groepen.
De provincies bepalen jaarlijks hoeveel dieren er maximaal in een gebied mogen leven. En hoeveel er dus moeten worden afgeschoten. Die regulering heet faunabeheer. Op de Veluwe wordt elk jaar gemiddeld 60 procent van de edelherten gedood en 70 procent van de wilde zwijnen. Dat zijn er meer dan in de Oostvaardersplassen.
Volgens faunabeheerders is het noodzakelijk om het aantal wilde dieren in toom te houden. Als je de natuur zijn gang laat gaan, krijg je alleen maar meer dieren, zeggen zij. "De enige factor van belang is de hoeveelheid voedsel", zegt Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland. "In een land als Nederland is dat er eigenlijk altijd in overvloed. Waar veel voedsel is, zijn veel dieren."
Veel groot wild betekent veel aanrijdingen en schade aan landbouwgewassen, maar ook de natuur zelf lijdt eronder, zegt Koffeman. "Je ziet dat in extreme mate in de Oostvaardersplassen. Daar eten de grazers alles tot het laatste sprietje op."
Maar ook op de Veluwe speelt dit probleem. Daar zitten nu twee keer zoveel wilde zwijnen en edelherten als twintig jaar geleden, vertelt de faunabeheerder. "Het gevolg is dat te veel zaden en jonge planten worden opgegeten. Natuurlijke bosverjonging komt niet meer van de grond. Er zijn geen jonge bomen meer om de oude te vervangen als ze ooit doodgaan. Er zijn plekken op de Veluwe waar je dwars door de bossen heen kunt kijken."
Wildecoloog Geert Groot Bruinderink legt uit waarom op de Veluwe elk jaar dieren worden afgeschoten:
Aan andere kant staat de Faunabescherming, een van de organisaties achter de rechtszaak tegen het afschieten van herten op de Oostvaardersplassen. Voorzitter Harm Niesen is fel tegenstander van wildbeheer, en niet alleen in de Oostvaardersplassen. "Het afschieten van wilde dieren is gewoon bij wet verboden. Alleen als er een ernstig maatschappelijk probleem is, mag er een ontheffing worden verleend", zegt hij.
Bovendien vindt Niesen dat er helemaal niet te veel dieren zijn. "Wildbeheer is in mijn ogen een oplossing voor een probleem dat niet bestaat. Wilde dieren gaan zelf wel dood als er geen eten meer is, of als ze oud zijn. En dat is helemaal niet zielig. Ze doodschieten is veel erger. Jagers moeten gewoon eerlijk zeggen dat het ze te doen is om het hertenbiefstukje. En de lol van het schieten."
'Politici zonder verstand van zaken'
Protesten bij de Oostvaardersplassen worden vaak bijgewoond door honderden actievoerders. Niesen en zijn Faunabescherming organiseren regelmatig protesten tegen de jacht in andere natuurgebieden. Daar komen beduidend minder mensen op af.
"Als wij op de Veluwe demonstreren tegen het afschieten van wilde dieren, dan hebben we geluk als er vijftig mensen zijn", legt hij uit. "Dat komt waarschijnlijk omdat het leed daar veel minder zichtbaar is. Maar ik zit niet te wachten op de Oostvaardersplassen-demonstranten. Hun argumenten en emoties zijn de mijne niet. Het leidt af van waar het werkelijk om gaat. Dat we te maken hebben met politici zonder verstand van zaken, die die goede, dure rapporten naast zich neerleggen."
De Oostvaardersplassen zijn uniek, maar dat het natuurgebied überhaupt bestaat, was niet altijd de bedoeling. Hoe dat zit, zie je in onderstaande video:
De provincie Flevoland en Staatsbosbeheer wachten met het afschieten van de herten in de Oostvaardersplassen tot de rechter uitspraak heeft gedaan. Met de nieuwe aanwas van deze zomer erbij leven nu naar schatting 2000 edelherten in het gebied. Daarvan mogen er uiteindelijk 490 overblijven.
Faunabeheerder Koffeman: "Technisch gezien is het mogelijk om in korte tijd zoveel dieren te schieten in een gebied als de Oostvaardersplassen. De grootste handicap is om op een verantwoorde manier dichtbij te komen. Als de herten drie keer dat groene autootje hebben gezien waar een knal uitkomt waarna er een soortgenoot neervalt, dan zijn ze de vierde keer weg."
Jagers gebruiken wel geluidsdempers. "Maar helemaal geluidloos is het nooit. Daarom is het belangrijk om de eerste week de grootste klap uit te delen. Maar je zit daar met meer factoren. Het publiek, hoe gaat dat ermee om? Als er massaal mensen naar het gebied trekken, wordt het een stuk lastiger."


Varkenspest? 'Indien nodig meer hekken op de Veluwe'

01-11-2018 - 0 reacties De provincie Gelderland gaat mogelijk weer rasters plaatsen op de Veluwe. Aanleiding is een maatregel van Het Nationale Park Hoge Veluwe om de Afrikaanse varkenspest buiten de deur te houden.