Veluwe

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Veluwe. Veluwe is een van de 15321 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Veluwe nieuws

De wolf rukt op: honden worden getraind om vee te beschermen

21-05-2019 - 0 reacties Een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel gaat voor de provincie Gelderland een plan maken om schade in het leefgebied van de wolven op de Veluwe te voorkomen. De commissie is dinsdag ingesteld op initiatief van de schapen- en geitenhouders in het leefgebied van de wolven.


Vleesverwerkers op de Veluwe in de fout

21-05-2019 - 0 reacties


Vleesverwerkers op de Veluwe in de fout

21-05-2019 - 0 reacties Vijf bedrijven op de Veluwe die vlees verwerken hebben regels overtreden op het gebied van veilig en eerlijk werken. Dat blijkt uit een controle van de Inspectie SZW, uitkeringsinstantie UWV en de Belastingdienst. Vier van de bedrijven kregen van de inspectie eerder al boetes opgelegd voor vergelijkbare zaken.


Wolvenpaar op Veluwe vastgelegd

20-05-2019 - 0 reacties Op de Veluwe loopt een wolvenpaar rond. Dat blijkt uit een foto die enkele weken geleden genomen werd door een cameraval. De afbeelding werd zondag gepubliceerd door de Zoogdiervereniging en Wolven in Nederland. Mogelijk hebben de twee zelfs jongen, meldden de organisaties.


Wolvenpaar op Veluwe, kans op kleintjes

19-05-2019 - 1 reacties


Veluwe zelf aan zet over wolvenbeheer

09-05-2019 - 0 reacties Terreinbeheerders, gemeenten, boeren en overige inwoners op de Noord-Veluwe krijgen van provincie Gelderland de gelegenheid om onderling een goede regeling te bedenken hoe daar om te gaan met gevestigde wolven. Die toezegging deed gedeputeerde Peter Drenth in het Politiek Café Ermelo.


Veluwe zelf aan zet over goed wolvenbeheer

09-05-2019 - 0 reacties Terreinbeheerders, gemeenten, boeren en overige inwoners op de Noord-Veluwe krijgen van provincie Gelderland de gelegenheid om onderling een goede regeling te bedenken hoe daar om te gaan met gevestigde wolven. Die toezegging deed gedeputeerde Peter Drenth in het Politiek Café Ermelo.


Smakelijke tour langs boerderijen op de Veluwe

01-05-2019 - 0 reacties Tientallen mensen stapten dinsdag op de fiets voor de Smakelijke Tour van Vallei boert Bewust. De fietstocht voert langs drie boerderijen waar de deelnemers overal een deel van hun lunch krijgen.


Fosfaatmeststof uit rioolwater een primeur

26-04-2019 - 0 reacties Waterschap Vallei en Veluwe zorgt niet alleen voor schoon en veilig water, maar is sinds deze week ook leverancier van de grondstof struviet uit rioolwater. Leverancier Timac Agro bewerkt struviet tot de fosfaatmeststof Physiostart P Plus voor precisiebemesting van mais.


Tachtig herten vreten weiland kaal op de Veluwe

08-04-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Melkveehouder Eefje Meihuizen uit Leuvenum herstelt de draad langs zijn weiland. Er stonden afgelopen week tussen de vijftig en tachtig herten in de percelen achter en naast zijn boerderij aan de rand van de Veluwe.


Tachtig herten vreten weiland kaal op de Veluwe

08-04-2019 - 0 reacties Melkveehouder Eefje Meihuizen uit Leuvenum herstelt de draad langs zijn weide. Er stonden afgelopen week bijna elke avond tussen de vijftig en tachtig herten in de percelen achter en naast de boerderij aan de rand van de Veluwe.


Deskundigen: wolf gaat niet naar park Hoge Veluwe

27-03-2019 - 0 reacties De wolven die zich op de Veluwe hebben gevestigd, zullen Nationaal Park De Hoge Veluwe links laten liggen. Dat hebben wolfdeskundigen gezegd tegen de provincie Gelderland. Rondom het park staan hoge hekken met enkele doorgangen voor wild. Wolven zullen die niet opzoeken, omdat er rond het park voldoende bossen zijn waar ze kunnen jagen, verwachten de deskundigen.

De parkdirecteur van De Hoge Veluwe is daar niet gerust op. Er is volgens hem al een wolf gefotografeerd in het park. "Dat dier was ook meteen weer weg, maar ze kunnen dus wel naar binnen." Hij vreest dat wolven de in het park levende moeflons, kleine wilde schapen, zullen opeten.

Leefgebied vastgesteld
Vorige maand concludeerden onderzoekers dat de wolf definitief terug is in Nederland. Op basis van waarnemingen en dna-onderzoek wordt uitgegaan van twee wolvinnen die zich hebben gevestigd op de Noord-Veluwe en Midden-Veluwe.

Vandaag publiceerde de provincie Gelderland een kaart van het leefgebied van de wolven. Het gebied strekt zich uit van de A28 in het noorden van Gelderland via Putten en Apeldoorn naar het zuiden, vlak boven Arnhem. Nationaal Park De Hoge Veluwe valt daar niet onder.
Deskundigen hebben voor het opstellen van de kaart gekeken naar het gedrag van de dieren, de gemiddelde afstand die een wolf aflegt op zoek naar voedsel en de situatie op de Veluwe, zoals rasters en snelwegen.

Maatregelen
Nu deze kaart is gemaakt, moet bekeken worden hoe het gebied omgaat met de wolf. Het gaat dan onder meer om het nemen van wolfwerende maatregelen en schadevergoedingen voor bijvoorbeeld schapenhouders. Samen met dierenhouders en natuurbeheerders zal de provincie een wolvencommissie instellen die over dit soort zaken gaat praten.
Volgens Omroep Gelderland zijn LTO en het Platform voor de kleinschalige schapen- en geitenhouders al bezig gesprekken op gang te brengen. De provincie ondersteunt dit en vergoedt maatregelen gedeeltelijk. Hoe dat er precies uit komt te zien, is nog onduidelijk.

Directeur Van Voorst tot Voorst van park De Hoge Veluwe wil wolven zo nodig kunnen vangen of afschieten. Dat is nu streng verboden, want de wolf is een beschermd dier. Van Voorst tot Voorst is in Europa aan het lobbyen voor ander wolvenbeleid, zegt hij.


Dode wilde zwijnen niet besmet met Afrikaanse varkenspest

26-03-2019 - 0 reacties Bij de negentien dode zwijnen, die in februari dood zijn aangetroffen op de Veluwe, is geen aanwijzing gevonden voor Afrikaanse varkenspest of een andere gezamenlijke doodsoorzaak.


Geen Afrikaanse varkenspest bij dode wilde zwijnen

26-03-2019 - 0 reacties Bij de negentien dode zwijnen die in februari dood zijn aangetroffen op de Veluwe, is geen aanwijzing gevonden voor Afrikaanse varkenspest of een andere gezamenlijke doodsoorzaak.


Geen varkenspest Veluwe en afname vondsten Belgische zwijnen

25-03-2019 - 0 reacties Het was nog even spannend of de dode wilde zwijnen op de Veluwe varkenspest hadden of niet, maar uit onderzoek is nu duidelijk geworden dat de wilde zwijnen geen enkele varkensziekte hadden.


Regen, regen en nog eens regen, maar het grondwater is nog niet overal op peil

14-03-2019 - 0 reacties Wie vandaag naar buiten moet, kan maar beter een paraplu meenemen. Het regent namelijk de hele dag pijpenstelen. Wanneer is dat nou eens genoeg geweest? Dat grondwater moet nu toch wel overal op peil zijn? Nou, nee dus. Volgens Waterschap Vallei en Veluwe komen we nog wel wat tekort, vooral op de hoger gelegen zandgronden.


Four wolves in Netherlands, including third one in Veluwe

06-03-2019 - 0 reacties Afgelopen kwartaal waren er vier wolven in Nederland, waarvan twee nieuwe individuen: een vrouw en een man. Drie van de vier leven op de Veluwe. Dat blijkt uit het periodiek monitoringsonderzoek van Wageningen Environmental Research in opdracht van BIJ12. De wolven zijn vastgesteld in de periode van november 2018 tot en met januari 2019. Het zwervende vrouwtje dat vorig kwartaal nog in Overijssel was, is inmiddels terug naar Duitsland.


Wolvin eet Veluws wild

28-02-2019 - 0 reacties De tweede wolvin die zich vrijwel zeker op de Veluwe heeft gevestigd, voedt zich met wild dat in haar territorium op de Midden-Veluwe leeft. Dat staat vast nu er een door de wolvin aangevreten hertenkalf is gevonden in de boswachterij Uchgelen-Hoenderloo. De wolvin heeft in haar omgeving nog geen schapen gedood.


Vier wolven gespot in drie maanden tijd

28-02-2019 - 0 reacties Tussen november 2018 en januari dit jaar waren er vier wolven in Nederland. Drie dieren leven op de Veluwe. De vierde wolf zwierf in Overijssel, maar is inmiddels teruggekeerd naar Duitsland.


Vier wolven in Nederland, waaronder derde op de Veluwe

28-02-2019 - 0 reacties Afgelopen kwartaal waren er vier wolven in Nederland, waarvan twee nieuwe individuen: een vrouw en een man. Drie van de vier leven op de Veluwe. Dat blijkt uit het periodiek monitoringsonderzoek van Wageningen Environmental Research in opdracht van BIJ12. De wolven zijn vastgesteld in de periode van november 2018 tot en met januari 2019. Het zwervende vrouwtje dat vorig kwartaal nog in Overijssel was, is inmiddels terug naar Duitsland.