Vogels

Vogels is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Vogels en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Vogels nieuws

Vogelgriep duikt (opnieuw) op in Duitsland

11-02-2020 - 0 reacties In Duitsland is een uitbraak van het zeer besmettelijke vogelgriepvirus H5N8 gemeld. Dat blijkt uit een rapport van de werelddiergezondheidsorganisatie (OIE). Het virus is vastgesteld bij hobbydieren in de plaats Bretzfeld, zo’n 50 kilometer boven Stuttgart. 44 vogels uit een groep van 69 dieren zijn aan het virus bezweken. Inmiddels zijn alle dieren geruimd.


Pimpelmees maakt opmars tijdens telling, mus soeverein op één

27-01-2020 - 0 reacties De pimpelmees werd dit weekend opvallend vaak gezien tijdens de nationale tuinvogeltelling. De mees met het blauwe 'petje' eindigt op de derde plek.
Net als vorig jaar voeren de huismus en koolmees de lijst aan. De vink staat niet langer in de top-3 en duikelt naar de zevende plek. Dat komt waarschijnlijk door het zachte winterweer, zegt de Vogelbescherming tegen RTV Utrecht. Daardoor is voor de vink nog voldoende voedsel in de bossen te vinden, waardoor ze de tuinen niet in hoeven.


Friese vogelopvang wil geld van Drentse gemeenten

24-01-2020 - 0 reacties Vogelopvang De Fûgelhelling in Ureterp probeert subsidiegeld op te halen bij Drentse gemeenten. Al jaren vangt het Friese asiel vogels en andere dieren op uit Drenthe, maar gemeenten betalen daar niks voor. Dat moet anders vindt het bestuur.


Pluimveesector pleit voor ophokplicht tegen vogelgriep

22-01-2020 - 0 reacties Nu het kouder wordt in Oost-Europa vrezen pluimveehouders dat meer wilde vogels onze contreien komen opzoeken. Op die manier kan het vogelgriepvirus, dat begin dit jaar opdook in enkele Oost-Europese landen, tot bij ons geraken. Eerder deze week werden de eerste besmettingen in Duitsland vastgesteld.


Zorgen om vogelgriep, pluimveesector wil ophokplicht

16-01-2020 - 0 reacties Pluimveeorganisaties sturen vandaag gezamenlijk een brief aan minister Schouten waarin ze vragen een ophokplicht in te stellen. Ze zijn bang dat de vogelgriep, die nu in Oost-Europa heerst, naar Nederland komt.
Rond de jaarwisseling kwamen meldingen van de vogelgroep uit Polen. Inmiddels is het virus ook opgedoken in Hongarije, Slowakije en Roemenië. "Het probleem is al behoorlijk groot", zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).
"Het virus breidt zich in Polen uit richting de Duitse grens. Dus het komt onze kant op. Inmiddels is het virus ook vastgesteld bij een wilde vogel en die laat zich niet tegenhouden door de maatregelen die we kunnen nemen", zegt hij tegen RTV Oost.
Daarmee doelt Oplaat op extra reinigen en ontsmetten. Boeren worden nu al verzocht zich daaraan te houden.
Maar dat is dus niet genoeg, vindt hij. Daarom moet het pluimvee dat buiten loopt wat hem betreft direct worden opgehokt. "De tijd begint te dringen. Ik maak me grote zorgen."
Hij is niet de enige die er zo over denkt. De brief die wordt verstuurd naar minister Schouten is ook ondertekend door onder meer de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), LTO en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens.
Virus is erg actief
Hennie de Haan, voorzitter van de NVP, zegt dat boeren op hun hoede zijn. "Zeker nu er volgende week een koudefront is voorspeld in het oosten. Dan heb je kans dat wilde vogels, die daar nu nog zitten omdat er geen echte vorst is geweest, naar Nederland trekken. Ze kunnen het virus met zich meedragen. Het virus is erg actief en het verspreidingsgebied groot."


Boer Kok (84) weet het al een halve eeuw: de landbouw verwoest de natuur en móet veranderen

30-11-2019 - 20 reacties Boer Herman Kok (84) uit Hoogland ligt al zijn hele leven overhoop met beleidsmakers, wetenschappers en collega-boeren. Hij waarschuwde decennialang dat de industriële landbouw de natuur zou verwoesten en ziet inmiddels zijn gelijk bevestigd. ,,De enorme stikstofuitstoot heeft desastreus uitgepakt voor vogels, insecten en planten.’’


Tweede mini-college voor vroege vogels over Urban Farming

18-11-2019 - 0 reacties De wereldbevolking groeit gestaag door: in 2050 telt de aarde ruim 10 miljard bewoners. Tegelijkertijd neemt de trek van het platteland naar de grote steden toe. In krap 30 jaar neemt de wereldbevolking toe met 2 miljard mensen. Hoe gaan we het voor elkaar krijgen om iedereen te voorzien van voldoende…


Bloemrijke akkerranden in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels

03-11-2019 - 0 reacties Hier en daar zijn bloemrijke randen langs akkers ingezaaid. Insecten en vogels profiteren, ook in de herfst en wintermaanden. Akkerranden met bloem- en zadenrijke kruiden blijken in het boerenlandschap van Twente en de Achterhoek van groot belang voor vogels en insecten. Hier vinden vooral vlinders, hommels en bijen maar ook andere insecten een leefgebied, afhankelijk van de omvang van de stroken en de soorten planten die zijn gezaaid.


Ganzenschade in Friesland daalt opnieuw

20-09-2019 - 0 reacties De schade die ganzen aanrichten op grasland in Friesland, is afgelopen winter met 7 procent gedaald ten opzichte van de twee voorgaande winters. Het is voor het tweede jaar op rij dat de overlast door de vogels afneemt.


Alarmerende daling aantal vogels in Noord-Amerika

20-09-2019 - 0 reacties


Man die vogels in ronduit smerige omstandigheden kweekt, krijgt tweede kans

19-09-2019 - 0 reacties De Brabantse kweker bij wie duizenden vogels in belabberde omstandigheden woonden in smerige, kleine hokken hoeft niet meteen te stoppen met zijn activiteiten. Hij krijg een tweede kans. Dat zegt woordvoerder Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. "Het is belangrijk dat de eigenaar begrijpt dat dit niet kan, dat hij deze situatie moet aanpakken en verbeteren."


Oudste weidevogelreservaat van Nederland heropend

19-09-2019 - 0 reacties Rijk aan vogels, rijk aan planten en rijk aan insecten. Het natuurgebied Waalenburg kan weer het bruisende natuurgebied worden dat het ooit was, nu de werkzaamheden om de natuur te versterken klaar zijn. Op woensdag 18 september 2019 hebben gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en landschap) en Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten, het natuurgebied feestelijk geopend.


Gemiddelde noordse stormvogel heeft 24 stukjes plastic in maag

11-09-2019 - 0 reacties Noordse stormvogels hebben iets minder stukjes plastic in hun maag dan vier jaar geleden. Dat meldde het Wageningen Marine Research eind vorige week. Het instituut onderzocht 115 aangespoelde noordse stormvogels in de jaren 2014 tot en met 2018. Bijna alle magen (93 procent) bevatten wel plastic. Jonge vogels hebben meer rommel in de maag dan oudere vogels. De stukjes wegen gemiddeld 0,26 gram.


'Jongeren willen weer varkensboer worden'

10-09-2019 - 0 reacties Steeds meer jongeren hebben interesse om te gaan werken in de varkenssector. Dat zegt varkenshouder Jan Vogels in een gesprek met Omroep Brabant.


Vrijwilligers onmisbaar voor inzicht in de Friese biodiversiteit

08-09-2019 - 0 reacties EARNEWÂLD - Ze pluizen braakballen uit, turven vleermuizen, determineren korstmossen en tellen vogels op hun slaapplaatsen. Zonder de inzet van vrijwilligers zou het slecht gesteld zijn met het inzicht in de Friese biodiversiteit.


Boer trekt burger naar bloeiende akkerrand

06-08-2019 - 0 reacties Boeren in Noordoost-Friesland hebben als eerste in die provincie in collectief verband kruidenrijke akkerranden en vogelakkers aangelegd om het aantal insecten en vogels te vergroten. Tijdens vier excursies vertellen ze dorpsinwoners over het nut van deze akkers.


Boer trekt burger naar bloeiende akkerranden

06-08-2019 - 0 reacties Boeren in Noordoost-Friesland hebben als eerste in die provincie in collectief verband kruidenrijke akkerranden en vogelakkers aangelegd om het aantal insecten en vogels te vergroten. Tijdens vier excursies vertellen ze dorpsinwoners over het nut van deze akkers.


Slechtvalken doen het goed op Wadden

22-07-2019 - 0 reacties VLIELAND - Het gaat goed met de slachtvalken op de Waddeneilanden. Staatsbosbeheer meldt vier paar broedende vogels op Rottumerplaat, Vlieland en Terschelling.


Skylger kaas maakt vogels blij

14-07-2019 - 0 reacties Kaasmakerij De Terschellinger breidt fors uit om voor FrieslandCampina de weidevogelvriendelijke Skylger kaas te produceren.


Er is altijd wel iets te klagen volgens Kees de Pater

12-07-2019 - 0 reacties Vogels en veel andere dieren dreigen dubbel de dupe te worden van klimaatverandering. Van de verandering zelf, maar ook van de energietransitie die de verandering moet tegengaan. Dat kan anders, heeft Kees de Pater, hoofd Communicatie van Vogelbescherming allemaal bedacht toen hij zijn behoefte deed.