Insecten

Al het Insecten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Insecten nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Insecten nieuws

Afvalbedrijven gaan toch rups verbranden

17-07-2019 - 0 reacties Afvalverwerkingsbedrijven gaan toch de eikenprocessierups verbranden. Dat bevestigt een woordvoerder van de Vereniging Afvalbedrijven na berichtgeving van de Stentor. Vuilverbranders weigerden de rups eerst te verbranden, omdat zij bij de verwerking van het ongedierte veel last kregen van jeuk door de vuurhaartjes die op de rups zitten. De insecten zullen vanaf nu in verstevigde zakken aangeleverd worden die niet kunnen scheuren, ook wel ‘big bags’ genoemd.


Vogelbescherming: bestrijd eikenprocessierups niet met gif

15-07-2019 - 0 reacties Gemeenten en provincies moeten de eikenprocessierups niet bestrijden door beesten en rupsen weg te zuigen of te bespuiten met gif. Dat is een ‘heilloze weg’, die veel andere rupsen en insecten ook doodt. Gemeenten die nu investeren in natuurlijke bestrijders, zullen de komende jaren minder overlast hebben, zegt Vogelbescherming Nederland


De koningin is de baas en een bij sterft zodra ze steekt: 8 feiten en fabels

13-07-2019 - 0 reacties Het gaat slecht met de bij, het is nieuws dat de afgelopen jaren veelvuldig in de media is. Maar geldt dit voor alle bijen? En hoe zorg je ervoor dat het er meer worden? Acht feiten en fabels over deze insecten.


Plan voor insectencentrum Barneveld

12-07-2019 - 0 reacties In Barneveld moet een regionaal expertisecentrum voor de kweek van insecten komen. Het plan komt uit de koker van Regio Foodvalley. Begin 2020 moet duidelijk worden of het centrum er daadwerkelijk komt.


Vleesetende planten woonplanten van augustus

08-07-2019 - 0 reacties Vleesetende planten zijn door Bloemenbureau Holland gekozen tot woonplanten van de maand augustus. Ze zijn grillig om te zien, hebben aparte vormen én een goed verhaal: vleesetende planten lokken met hun kleurrijke en grillige uiterlijk namelijk spinnetjes en insecten. Vervolgens vangen en verteren ze deze beestjes om aan hun voeding te komen.


Effect bloemenrand op insecten is onstabiel

08-07-2019 - 0 reacties Bestuivers en andere insecten weten akkerranden goed te vinden. Het effect is niet stabiel. De aantallen en de soorten zijn onder andere afhankelijk van het soort bloemenmengsel, de weersomstandigheden en het beheer van de randen.


Kinderdagverblijf op een boerderij: ‘Wat is leuker voor een kleuter of peuter dan knuffelen met een kalfje?’

05-07-2019 - 0 reacties AAGTEKERKE - Slapen in de buitenlucht, in speciaal ontwikkelde buitenbedjes. Achter anti-pollengaas, zodat insecten, boompollen en huidschilfers van paarden niet de slaap kunnen verstoren. Het kan vanaf 7 oktober bij kinderdagverblijf Koetjes en Kalfjes aan de Kloosterweg in Aagtekerke.


Dilemma voor Natuurmonumenten: kappen én toch meer bomen

03-07-2019 - 0 reacties Aan de ene kant natuur creëren door het kappen van bomen, maar aan de andere kant juist meer plekken voor nieuwe bossen. Het is soms echt een dilemma voor Natuurmonumenten. "Maar het kan wel", zegt Jos Schouten, coördinator Natuurbeheer bij Natuurmonumenten, over het nieuwe kapbeleid van de organisatie.
Natuurmonumenten vroeg om advies aan zo'n 10.000 leden, omdat er steeds meer kritiek kwam op het beleid. Uit een enquête blijkt dat veel leden moeite hebben met de bomenkap. Daarom besluit Natuurmonumenten nu de maximale grootte van de te kappen gebieden terug te brengen van twee naar maximaal een halve hectare.
Volgens Schouten kan het kappen beter dan het nu gebeurt:
"Open landschappen willen we behouden, daarom gaan we nu heel goed kijken waar we meer bossen kunnen aanleggen. Zodat we meer natuur en meer bossen krijgen in Nederland", zegt Schouten.
Ook zal de organisatie eerst kijken naar alternatieven en, nog meer dan in het verleden, luisteren naar bewoners en de leden. "We willen fantastische natuur en landschappen maken, beschermen en in stand houden, maar dat willen we wel samen doen met de mensen die er wonen en werken", zegt Schouten.
'Even niks doen'
Als voorbeeld noemt Schouten de Sallandse Heuvelrug, waar de afgelopen jaren heel veel bos gekapt is om heide te creëren, waarmee open landschappen hersteld en verbonden werden. "Ongetwijfeld gaan we hier ook weer bomen omzagen, maar het belangrijkste is dat we eerst even helemaal niks gaan doen", zegt Schouten. "We nemen een jaar de tijd om samen met onder meer de provincie en Staatsbosbeheer te kijken hoe we toch een verbinding kunnen maken tussen de heide en akkers."
Sinds de jaren 80 is het heidegebied op de Sallandse Heuvelrug vergroot van 500 hectare naar ruim 1200 hectare. "Dat vonden we heel normaal en iedereen vindt het prachtig. Toeristen komen overal vandaan om hier te genieten van die prachtige vergezichten en bloeiende heide."
Tien jaar geleden nog werd een groot gedeelte van het gebied gekapt. Dat werd overlegd met de bewoners van de streek, maar kritiek op het verdwijnen van de bomen was er toen niet, zegt Schouten "Tijden veranderen, zo ook de mensen en de meningen, daarom willen we nu kijken hoe we het op een andere manier kunnen vormgeven."
Meer diversiteit
De natuur aan zijn lot overlaten, is in ieder geval geen optie. "We hebben in Nederland prachtige eeuwenoude landschappen. Die zijn allemaal ontstaan door menselijk gebruik. Daar zijn we blij mee, dat is ons verleden en onze cultuur en identiteit", zegt Schouten.
"Al die landschappen zouden in tien, twintig jaar veranderen in bos als we daar van af zouden blijven. Dat wil niemand. Iedereen houdt van bomen, maar iedereen houdt ook van die landschappen."
Het voordeel van menselijk ingrijpen is volgens Schouten ook dat er meer plek is voor diversiteit. "Onze bossen zijn vrijwel allemaal aangeplant met bomen van één soort en één leeftijd, een heel monotoon bos dus. Als je af en toe ingrijpt, kunnen er veel meer vogels, planten en insecten leven en help je mee aan divers leefgebied."


Wat eten we over 50 jaar?

02-07-2019 - 0 reacties Insecten, lokale producten, maar ook eten-volgens-je-genen en ‘biohacking’, dat wordt de toekomst van ons eten. Duurzaamheid krijgt een plekje in het voedingsadvies, de dokter schrijft groente voor en atleten eten vet.


Insecten, zeewier-wraps en vegan ijs van fruit en groente in de schappen bij Lidl

27-06-2019 - 0 reacties Insecten, granola met meelwormpoeder, zeewier-wraps, vegan ijs en ‘rescue food’. Supermarktketen Lidl organiseert vanaf 27 juni, in samenwerking met incubator StartLife, de themaweek ‘FutureGoods’. Een week lang liggen er bijzondere, duurzame en innovatieve producten in de schappen van alle ruim 400 Lidl-filialen in Nederland, afkomstig van jonge lokale start-ups en leveranciers.


Insecteneiwit op menu komt dichterbij

21-06-2019 - 0 reacties Diermeel van insecten in het rantsoen van varkens en kippen. Nevedi-directeur Henk Flipsen verwacht dat dat tussen nu en een paar jaar werkelijkheid is. 'Europees groeit de voedingsbodem ervoor.'


Landbouw kan de bijen juist wél helpen

21-06-2019 - 0 reacties Wie regels van integriteit negeert, komt tot verkeerde conclusies, stellen Koos Biesmeijer, hoogleraar in Leiden en Vincent Kalkman van het EIS Kenniscentrum Insecten en beiden van Naturalis Biodiversity Center.


Minister: landbouw moet duurzamer worden en dat kost meer geld

17-06-2019 - 0 reacties Proeven met dierlijke mest, versoepeling van de veevoerregels en de aanpak van kortlopende pachtcontracten. Met die maatregelen wil minister Schouten de omslag maken naar 'kringlooplandbouw'. Een jaarlijkse investering van honderden miljoenen euro's moet daarbij helpen.
Volgens de minister gaat het voortaan om het produceren van voedsel met zo min mogelijk nadelen voor natuur, milieu en klimaat, zegt ze in het AD.
De duurzaam geteelde producten zullen wel duurder worden, waarschuwt Schouten. "Voedsel is ongelooflijk goedkoop geworden. Vroeger waren we ongeveer 20 procent van ons inkomen eraan kwijt, nu is dat zo'n 10 tot 12 procent."
En die rekening wordt betaald door de boer die een laag inkomen heeft en door de natuur en het milieu die zwaarder worden belast, zegt Schouten. "Nu ligt het risico bij de boer. Als aan voedsel hogere eisen worden gesteld, onder meer voor dierenwelzijn, is een hogere vergoeding terecht."
Ook supermarkten hebben daar volgens haar een rol in. Ze wil afspraken over een eerlijkere prijs voor de producten, en een geschillencommissie waar boeren terecht kunnen met klachten over eisen van afnemers. Ook wil Schouten dat het voor boeren makkelijker wordt om gezamenlijk te onderhandelen met supermarkten.
Experimenteergebieden
Om de kringlooplandbouw verder meer vorm te geven, wijst de minister vijf experimenteergebieden aan, waar boeren tijdelijk mogen afwijken van de geldende regels. In regio's in de Achterhoek, de Peel, Twente, Flevoland en Noord-Nederland mag bijvoorbeeld meer dierlijke mest worden uitgereden op het land, waardoor er minder kunstmest nodig is en het mestoverschot afneemt.
Een totaal verbod op kunstmest komt er niet, omdat boeren hun land dan niet voldoende kunnen bemesten. "Maar ik steek nu geld en energie in de ontwikkeling van alternatieven, zodat we in de toekomst wél zonder kunstmest kunnen", zegt Schouten in de krant.
Ook wil Schouten Brussel vragen om de versoepeling van veevoerregels, zodat kan worden gekeken naar insecten en zeewier als eiwitbron. "Voor de teelt van zeewier is geen schaarse landbouwgrond nodig."
Met de aanpak van kortlopende pachtcontracten voor landbouwgrond wil de minister het voor boeren aantrekkelijker maken om hun land duurzaam te gebruiken.
Een omslag in de landbouw is extra hard nodig door de streep die de Raad van State door het Nederlandse stikstofbeleid heeft gezet. Daardoor zijn duizenden vergunningen voor veehouders in gevaar gekomen. "Ik wil dat boeren nieuwe verdienmodellen vinden", zegt Schouten, "daar ga ik ze bij helpen."
Vlees en vis
Dat de voedingsmarkt verandert, bewijzen ook de nieuwste cijfers van het CBS over de prijs van eten. De afgelopen tien jaar steeg die prijs niet eerder zo snel. Vooral vlees en vis werden duurder, met een prijsstijging van 5 procent. Ook de prijs van brood en granen (bijna 4 procent) en zuivel (3 procent) steeg. Alle andere voedingsmiddelen werden gemiddeld 4 procent duurder.
Bij die prijsstijgingen speelt ook de verhoging van het lage btw-tarief een rol. Die steeg begin dit jaar van 6 naar 9 procent.


Bijenvrienden tuinplanten van de maand juli 2019

17-06-2019 - 0 reacties Bijenvrienden als de Achilla, Agastache, Alcea, Astrania en de Anemone zijn door Bloemenbureau Holland gekozen tot tuinplanten van de maand juli. Een rijke, groenen en bloeiende tuin is niet alleen een genot om naar te kijken, doorheen te lopen en in te ontspannen, het is ook een paradijs voor bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten.


Nationale Wetenschapsagenda: WUR in 4 onderzoeksprojecten

13-06-2019 - 0 reacties In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) financiert NWO sinds 2018 onderzoek in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). In totaal doet WUR dit jaar mee aan vier NWA-projecten. WUR krijgt de coördinatie over een groot, nieuw onderzoek hoe insecten als veevoer kunnen worden ingezet.


Protix kweekt insecten ter vervanging van plantaardig veevoer

13-06-2019 - 0 reacties Dinsdag 11 juni opende het bedrijf Protix in aanwezigheid van koning Willem Alexander - die rustig zijn hand door een bak vol larven haalde - en minister van Landbouw Carola Schouten een nieuwe insectenfabriek. De fabriek in Bergen op Zoom is 15.000 m2 groot en produceert eiwitrijke insecten die als duurzaam dierenvoer moeten dienen. Mogelijk is het een ethisch waagstuk.


Controle op insecten in bieten blijft aan de orde

13-06-2019 - 0 reacties Bladluizen en bietenvliegen worden nog steeds volop gevonden.


PvdD staat alleen in motie van wantrouwen tegen minister Schouten

12-06-2019 - 0 reacties De partij vindt dat de minister informatie heeft achtergehouden over Europese wetgeving die bijen en andere insecten moet beschermen.

De PvdD vindt dat de minister informatie heeft achtergehouden over Europese wetgeving die bijen en andere insecten moet beschermen tegen de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen. Daaruit zou blijken dat het kabinet heeft gehandeld in strijd met moties in de Tweede Kamer. In Brussel zou Nederland zich bij onderhandelingen minder streng hebben opgesteld en zich te veel hebben laten beïnvloeden door de chemische industrie.

Voordeel van de twijfel
SP en GroenLinks zijn ook ongelukkig met de gang van zaken, maar geven de minister het voordeel van de twijfel. GroenLinks-Kamerlid Bromet: "De Partij voor de Dieren heeft een punt, er zijn dingen gebeurd die ongelukkig zijn, maar wij verbinden er een andere conclusie aan."
SP-Kamerlid Futselaar is ontstemd dat het kabinet twee verschillende gezichten laat zien in de Tweede Kamer en in Brussel waar het gaat over de bescherming van insecten. Hij vindt wel dat het voor de minister spreekt dat ze uiteindelijk alle informatie heeft aangeleverd.

Onderzoeksjournalistiek
De PvdD baseert zich onder meer op onderzoek van het journalistieke platform Follow the Money (FTM). Uit vertrouwelijke documenten zou blijken dat Nederland een van de landen is die in Brussel dwarsliggen bij de invoering van de wet en zich laat beïnvloeden door lobbyisten van agrochemische bedrijven.
Minister Schouten heeft steeds gezegd dat ze niets heeft achtergehouden op dit dossier.


Insecten als veevoer: revolutie of 'quasi-groen'?

12-06-2019 - 5 reacties Koning Willem-Alexander en minister Schouten waren aanwezig bij de opening van de grootste insectenfabriek in ons land.

Het kabinet wil meer inzetten op de kweek van insecten, als milieuvriendelijk alternatief voor veevoer. Minister Schouten was vandaag bij de opening van een nieuwe insectenfabriek in Bergen op Zoom, de grootste in zijn soort wereldwijd.

De fabriek in Brabant huisvest al bijna een miljard vliegenlarven, die de eiwitten kunnen leveren in het voedsel van bijvoorbeeld kippen, varkens of kweekvis. Door eiwitrijke insecten te gebruiken in diervoer zou het milieu minder belast worden. Nu wordt bijna een derde van de landbouwgrond in de wereld gebruikt voor de teelt van voedergraan voor dieren.

Willem-Alexander bekijkt insectenfabriek
Minister Schouten, zo enthousiast dat ze koning Willem-Alexander vroeg mee te gaan naar de opening van de insectenfabriek , vindt dat ons land hier serieus werk van moet maken. "Dit is een manier om de negatieve effecten van soja en alles wat daar bij komt kijken te voorkomen. Op deze manier gaan we hoge transportkosten en onnodige ontbossing tegen. Ook overbevissing kunnen we zo aanpakken," zei Schouten.

Peter Bakker van de World Business Organisatie voor Duurzaamheid is ook enthousiast. "Het wordt een wereldwijde revolutie," zegt hij. "Net zoals zonne-en windenergie. Het klimaat is aan het veranderen, dierenwelzijn is een groot probleem. Daar past bij om heel anders te gaan nadenken over de productie van eiwitten".

De Partij voor de Dieren ziet dat anders. "We gaan nu een hele industrie optuigen om de bio-industrie overeind te houden, terwijl we ermee moeten stoppen", zegt Kamerlid Ouwehand. Zij spreekt van een quasi-groene ontwikkeling.

Zwarte soldatenvlieg
Volgens initiatiefnemer Kees Aarts is de miljardste vliegenlarve een kwestie van tijd. Aarts kreeg negen jaar geleden het idee voor de fabriek, na thuiskomst van een duiktrip. Een mooie trip, maar de wereldwijde visvangst om kweekvis mee te voeren stemde hem somber. "Kilo's vis die als voedsel voor kweekvis gebruikt worden, dat is eigenlijk idioot", dacht hij toen.

Nu, negen jaar later, investeert hij 35 miljoen euro in de 14.000 vierkante meter tellende fabriek: Protix Biosystems. Meest geschikt voor de productie van eiwitten in veevoer is de zwarte soldatenvlieg. Als vlieg eten ze niets, maar als larve des te meer.

In de fabriek kunnen ze zich vol eten met organisch afval dat in de regio wordt verzameld, zoals sinaasappelschillen en groente- en tuinafval. Zo komen de larven vol hoogwaardige eiwitten te zitten, die uit de larven worden gehaald.

Volgens Aarts kan de kringloop van dieren zo steeds meer gesloten worden. Kan meer landbouwgrond gebruikt worden voor voedselproductie, blijven er meer vissen leven en wordt de afvalberg ook nog eens kleiner.

Steeds meer toegestaan
Sinds de uitbraak van de gekkekoeienziekte zijn er strenge regels in Europa. Dieren mogen in principe geen dierlijke producten te eten krijgen. Na onderhandelingen met Brussel, waar ook de provincie Noord-Brabant zich sterk voor maakte, zijn er inmiddels enkele uitzonderingen.

Zo mogen wormen voor kippen nu wel, evenals eiwitten voor kweekzalm. Ook in speciaal hondenvoer voor allergische honden zijn de eiwitten uit insecten sinds enige tijd toegestaan. In afwachting van verdere verruiming van de Europese regels maakt het bedrijf in Bergen op Zoom plannen voor nog meer producten voor meer dieren: ze willen ze ook voer voor varkens gaan maken.

Alles wat waardeloos is, kunnen we toch van waarde maken.
Carola Schouten, minister van Landbouw
Bij wijze van uitzondering krijgen de varkens van de Waalwijkse varkenshouder Theo Klijn sinds een tijdje al de olie van larven. Sindsdien zijn de beesten minder vaak ziek. Ze groeien goed, en het medicijngebruik in het bedrijf is bijna nihil.

Deze positieve bijeffecten zijn nog een reden voor het kabinet om zich in Europa sterk te maken voor verruiming van de regels. Minister Schouten: "Op mij kunnen ze rekenen. We voeren de discussie in Europa al. Met andere landen moeten we zorgen voor nog ruimere regels. Alles wat waardeloos is, kunnen we toch van waarde maken".

Met de bio-industrie stoppen zoals de Partij voor de Dieren wil, acht Schouten weinig realistisch. "Feit is dat we nog steeds vlees eten. Er is dus nog steeds een grote eiwitbehoefte. We moeten dit serieus nemen."


WUR krijgt leiding over insectenonderzoek van 3,5 miljoen euro

12-06-2019 - 0 reacties Hoogleraar Marcel Dicke van Wageningen University & Research (WUR) krijgt de coördinatie over een groot, nieuw onderzoek hoe insecten als veevoer kunnen worden ingezet. Dat heeft de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bekend gemaakt. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met partners, waaronder Universiteit Groningen, NVWA, insectenbedrijven en de Rabobank.