Insecten

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Insecten. Insecten is een van de 15231 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Insecten nieuws

Opkomende suikerbieten hebben het zwaar

24-04-2019 - 0 reacties Suiker Unie heeft de gemiddelde zaaidatum berekend, gezien in veel regio's de 100% bereikt is. De zaaidatum ligt dit seizoen 2 dagen later dan het gemiddelde. Ondertussen hebben jonge bietenplantjes het zwaar te verduren, met name door droogte en vreterij van insecten.


Hamburgers van insecten of kweekvlees? Ofwel hoe zit het met de benaming van producten van alternatieve eiwitten

12-04-2019 - 0 reacties Het recente besluit van de Europese landbouwcommissie om te stemmen voor afschaffing van vleesnamen voor vegetarische producten zorgde weer voor flink wat opschudding. Het onderwerp was ook onderwerp van gesprek op het Food Future Event tijdens de drukbezochte sessie over Alternatieve eiwitten: wat vertellen we de consument? Advocaat Karin Verzijden gaf uitleg.


Rapport over relatie voer, gewasbescherming en insecten rammelt

11-04-2019 - 0 reacties Onderzoek van Stichting Agri Facts bevestigt Nevedi, Hisfa en LTO Noord in het beeld dat het onderzoeksrapport over de relatie tussen gewasbeschermingsmiddelen in voer en mest en de achteruitgang van weidevogels, rammelt.


Insecten vragen focus bietentelers

11-04-2019 - 0 reacties Zonder de zaadcoating met neonicotinoïden moeten telers van suikerbieten beter in de gaten houden of de bietenzaden goed kiemen en of de bietenplantjes goed doorontwikkelen.


Haarlem gaat maand lang niet maaien om insecten te beschermen

11-04-2019 - 0 reacties Goed nieuws voor de insecten in Haarlem, want de gemeente heeft besloten om van 15 april tot 15 mei de gazons niet te maaien. Daardoor kunnen paardenbloemen volop bloeien en die zijn dan weer een belangrijke voedselbron voor de kleine beestjes.


Conclusie landbouwers na wetenschappelijke test: onderzoek naar gif in mest deugt niet

09-04-2019 - 0 reacties NIJMEGEN - Het onderzoek naar gif in mest en de gevolgen daarvan voor insecten en weidevogels, deugt niet. Dat zeggen landbouwers die het onderzoek wetenschappelijk onderzocht hebben. De provincie Gelderland vindt dat de onderzoekers te snel hun resultaten naar buiten hebben gebracht.


Bieten overgezaaid na schade door springstaarten

02-04-2019 - 0 reacties Akkerbouwer Pieter Maris uit Dinteloord (NB) heeft 12 hectare bieten overgezaaid vanwege schade door springstaarten. Door het verbod op neonicotinoïden kunnen bieten minder goed worden beschermd tegen deze en andere insecten.


Bietentelers staan voor grote uitdaging

29-03-2019 - 0 reacties Het bietenzaad is dit jaar voor het eerst niet voorzien van een coating met neonicotinoïden. Die coating zorgt ervoor dat schadelijke insecten vroeg in de teelt goed worden bestreden.


Dierlijke bemesting voor platteland zit vol met giftige stoffen

28-03-2019 - 19 reacties Gewasbeschermingsmiddelen in mest kunnen wel meetbaar zijn, maar zijn de gemeten hoeveelheden ook schadelijk?, zelfs op biologische bedrijven zit het "fout":

NIJMEGEN - Dierlijke mest die boeren uitrijden over hun weilanden bevatten vaak zo veel bestrijdingsmiddelen, dat die schadelijk zijn voor het insecten en vogels, ook bij biologische bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek onder 24 boerderijen in Gelderland.

Het gif zit in veevoer en stro dat via de mest van het vee op het land terecht komt. In de uitwerpselen komen ook bestrijdingsmiddelen terecht die gebruikt worden om ongedierte te bestrijden in stallen en gierkelders. Medicatie voor dieren bevatten ook giftige stoffen. Voor koeien, schapen en ander vee zijn de hoeveelheden voor zover bekend niet schadelijk, maar voor het leven op de weilanden wel, blijkt uit onderzoek van Buijs Agro Service en de koepel van vrouwen- en milieuorganisaties WECF Nederland.

Bron: gelderlander.nl/nijmegen/…


Start van het project ‘Insects in novel production cycles’

28-03-2019 - 0 reacties Onlangs is een KennisBasis-project ‘Rol van insecten in nieuwe productiecycli’ gestart. Wageningen Livestock Research, Wageningen RIKILT, Wageningen Food and Biobased Research, Wageningen Plant Research and Wageningen Economic Research werken samen in dit project. Het project richt zich op de eerste schakel in de insectenketen en onderzoekt de mogelijkheden voor een circulaire en klimaat-neutrale omzetting van plantaardige reststromen, bijproducten en afvalstromen in nieuwe eiwitten door insecten.


Start van het KB-project ‘Insects in novel production cycles’

27-03-2019 - 0 reacties Onlangs is een KennisBasis-project ‘Rol van insecten in nieuwe productiecycli’ gestart. Wageningen Livestock Research, Wageningen RIKILT, Wageningen Food and Biobased Research, Wageningen Plant Research and Wageningen Economic Research werken samen in dit project. Het project richt zich op de eerste schakel in de insectenketen en onderzoekt de mogelijkheden voor een circulaire en klimaat-neutrale omzetting van plantaardige reststromen, bijproducten en afvalstromen in nieuwe eiwitten door insecten.


Honderden kinderen zaaien weide in 's-Graveland vol: vieze handen voor nieuwe bloemen

27-03-2019 - 0 reacties Honderden kinderen zaaiden gisteren een grote bloemenweide in op buitenplaats Boekesteyn in 's-Graveland. Dat is hard nodig, want er is in Nederland steeds minder plek voor wilde bloemen. En zonder wilde bloemen geen insecten en zonder insecten geen vogels.


Konijnen hebben voorkeur voor planten met ‘DNA-bommetjes’

27-03-2019 - 0 reacties Ook planteneters zijn kieskeurig. Ze besluiten op basis van het aanbod, beschikbaarheid en voedingswaarde wat ze eten uit een grazige weide. Zo blijken konijnen verzot te zijn op planten met veel DNA. Slakken en insecten lijken juist de voorkeur te geven aan planten met weinig DNA, blijkt uit nieuw onderzoek.


Duits onderzoek: Windmolens medeschuldig aan massale insectensterfte

25-03-2019 - 0 reacties Windmolenparken spelen een grote rol in de insectensterfte. Bovendien leiden resten van dode insecten op de rotorbladen tot een afname van de efficiëntie van de molens. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum DLR.


Insecten liggen op de loer in de suikerbieten

25-03-2019 - 0 reacties De eerste bieten zijn gezaaid, waakzaamheid op insecten is nu geboden!


Windmolens mogelijke bron van insectensterfte

22-03-2019 - 0 reacties "Windmolens zijn ten onrechte een blinde vlek in de discussie over de achteruitgang van insectenpopulaties," schrijft De Telegraaf. Volgens een nieuw Duits onderzoek sneuvelen er 's zomers wel 5,3 miljard insecten per dag tegen de molenwieken van de ruim 31.000 Duitse windmolens.


Gif in mest bedreiging voor insecten en vogels

19-03-2019 - 18 reacties

Originele beschrijving

De provincie Fryslân zou moeten onderzoeken hoeveel bestrijdingsmiddelen er in weidevogelgebieden via de mest van koeien in de bodem komt. Een pas afgerond Gelders onderzoek belooft weinig goeds, zegt wetenschapper Frank Berendse.


Windmolens zijn verantwoordelijk voor het doden van insecten

15-03-2019 - 30 reacties De oorzaken van het doden van insecten zijn blijkbaar veel complexer dan waar veel consumenten en milieuorganisaties van uitgaan.

Dit blijkt uit ten minste één recente studie van het Instituut voor Duits Lucht- en Ruimtevaartonderzoek (DLR). Daar concluderen de auteurs dat voor een aanzienlijk deel van de decimering van de bevolking van vliegende insecten sinds 1990, de massale expansie van windparken verantwoordelijk is.

De windparken decimeren niet alleen de vliegende insecten , maar door de insecten klap voor de rotorbladen ook de efficiëntie van het systeem tot 50 procent kan verminderen. De auteurs van het onderzoek concluderen dat de analyse van windenergie sinds 1990 ", ondanks de bestaande onzekerheden, een zorgwekkende ontwikkeling laat zien."


Herkenning bodeminsecten verdient extra aandacht

15-03-2019 - 0 reacties Door verandering in het insecticidenaanbod worden bietenkiemplanten minder goed beschermd tegen schadelijke bodeminsecten. Pillenzaad met Force doodt alleen insecten die in de buurt van het zaad komen. Opgroeiende kiemplantjes krijgen minder bescherming.


Strengere etiketten maken insectenbestrijding lastig

15-03-2019 - 0 reacties Met het wegvallen van zaadcoating in de teelt van peen vraagt de bestrijding van insecten extra aandacht. De lijst aan beschikbare gewasbeschermingsmiddelen is relatief kort, dus het is belangrijk dat de veldspuit de noodzakelijke driftreductie kan waarmaken.