Insecten

Insecten is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Insecten en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Insecten nieuws

Kritiek op studie naar wereldwijde afname insecten neemt toe

18-02-2019 - 0 reacties De studie naar de wereldwijde afname van insecten ligt onder vuur. Diverse media, wetenschappers, boeren en boerenorganisaties hebben flinke kritiek op de literatuuranalyse in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Conservation.


Kritiek op studie naar wereldwijde afname insecten neemt toe

18-02-2019 - 0 reacties De studie naar de wereldwijde afname van insecten ligt onder vuur. Diverse media, wetenschappers, boeren en boerenorganisaties hebben flinke kritiek op de literatuuranalyse in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Conservation.


Kritiek op studie naar wereldwijde afname insecten neemt toe

18-02-2019 - 0 reacties De studie naar de wereldwijde afname van insecten ligt onder vuur. Diverse media, wetenschappers, boeren en boerenorganisaties hebben flinke kritiek op de literatuuranalyse in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Conservation.


Opinie: Geld wat stom is, maakt recht wat krom is

13-02-2019 - 0 reacties Nagenoeg elke burger maakt zich zorgen over de biodiversiteit in Nederland. Ook minister Schouten maakt zich zorgen over de terugloop van de insecten. Dat terwijl akkers volgepropt worden met flora en fauna onvriendelijke zonnepanelen, de aarde opwarmen.


Minister Schouten trekt portemonnee voor insecten

12-02-2019 - 13 reacties In een Kamerbrief laat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) weten dat zij achter het plan staat om de insectenpopulaties te herstellen. Dit zogenaamde 'Deltaplan Biodiversiteitsherstel' kan dan ook op (financiële) steun vanuit het ministerie rekenen.


Minister Schouten trekt portemonnee voor insecten

12-02-2019 - 0 reacties In een Kamerbrief laat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) weten dat zij achter het plan staat om de insectenpopulaties te herstellen. Dit zogenaamde 'Deltaplan Biodiversiteitsherstel' kan dan ook op (financiële) steun vanuit het ministerie rekenen.


Minister maakt zich zorgen over insectensterfte

12-02-2019 - 24 reacties

Originele beschrijving

Minister Carola Schouten (Landbouw) wil onderzoek naar de toestand van de insecten in het agrarisch gebied. Ze maakt zich zorgen over studies die aantonen dat het aantal hard afneemt.


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


Nieuw rapport geeft overzicht wilde bijen en zweefvliegen per landschapstype

04-02-2019 - 0 reacties Wilde bijen en zweefvliegen spelen een essentiële rol bij de bestuiving van voedselgewassen en wilde planten. In Nederland leven honderden soorten bestuivers, maar de laatste decennia zijn hun aantallen en de diversiteit in soorten sterk achteruit gegaan. In een nieuw rapport van Wageningen Environmental Research, samen met EIS Kenniscentrum insecten, Naturalis Biodiversity Center en Ecologica, is de aanwezigheid van wilde bijen en zweefvliegen in verschillende landschapstypen in kaart gebracht. Terreineigenaren die zich willen inzetten voor wilde bijen kunnen hiermee bepalen op welke doelsoorten ze zich moeten richten.


Bodeminsecten vragen extra aandacht bij bieten

01-02-2019 - 0 reacties Vanwege een verandering in het middelenpakket voor de teelt van suikerbieten zijn bodeminsecten moeilijker te beheersen. Daarom dienen telers in 2019 meer rekening te houden met insecten dan voorheen.


Wageningse onderzoekers dichter bij het oplossen van het raadsel rond de evolutie van insecten

17-01-2019 - 0 reacties Van sprinkhanen tot kakkerlakken en steenvliegen: de Polyneoptera waren de enige belangrijke afstammelingen van gevleugelde insecten waarvan de evolutionaire geschiedenis van belangrijke waarneembare eigenschappen zoals uiterlijke vorm, sociaal gedrag en levensstijl onbekend was. Die onduidelijkheden hebben verstrekkende gevolgen voor ons inzicht in de vroege evolutie van gevleugelde insecten in het algemeen. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben deze kenniskloof nu gedicht.


'Duitse landbouw kent plicht voor insecten'

17-01-2019 - 0 reacties De landbouw kent haar verantwoordelijkheid bij het bevorderen van insecten. Dat zei Berhard Hartelt van de Duitse Boerenbond (DBV) deze week tegen Julia Klöckner, minister van Voeding en Landbouw in Duitsland.


Landbouwjournalist waagt poging om insecten populair te maken

11-01-2019 - 0 reacties


Vliegen als mogelijke besmettingsoorzaak varkenspest

08-01-2019 - 0 reacties Onderzoekers van de Deense Technische Universiteit (DTU) hebben een mogelijke transmissieroute ontdekt voor tot nu toe onverklaarde infecties van varkens met Afrikaanse varkenspest. Stekende insecten kunnen mogelijk de oorzaak zijn van besmettingen.


'Insect de dupe van ontworming'

08-01-2019 - 3 reacties Met het toedienen van een ontwormingsmiddel worden niet alleen de wormen bij het vee aangepakt. Via de mest zijn ook insecten de klos. Hierdoor kunnen de ontwormingsmiddelen negatief uitpakken voor de biodiversiteit.


‘Besluit Schouten komt voor 2019 te laat’

05-01-2019 - 0 reacties Het verbod op neonicotinoïden in de coating van bietenzaad tegen insecten, zet de ongeveer 8.000 Nederlandse suikerbietentelers komend seizoen voor de uitdaging om het gewas gezond te houden met de middelen die wél beschikbaar zijn.


Waar zijn de insecten gebleven? Hoor het in de lezingen.

02-01-2019 - 0 reacties Op 9 januari start de lezingenserie ‘Insecten en Maatschappij', waarin Wageningse insectendeskundigen en gastsprekers inzoomen op de achteruitgang van insecten en te nemen maatregelen, maar ook hun schoonheid, ongeëvenaarde kunstjes en insecten als inspiratiebron voor kunstenaars, reclamemakers en technologen.
Insecten zijn vrijwel elke dag in het nieuws. Verschillende studies laten zien dat er in West-Europa een sterke algemene achteruitgang is en uit sommige studies blijkt dat specifiek voor bijen, loopkevers, dagvlinders of nachtvlinders.


Waar zijn de insecten gebleven?

02-01-2019 - 0 reacties Lezingenserie Insecten en Maatschappij
Insecten zijn vrijwel elke dag in het nieuws. Verschillende studies laten zien dat er in West-Europa een sterke algemene achteruitgang is en uit sommige studies blijkt dat specifiek voor bijen, loopkevers, dagvlinders of nachtvlinders. Op 9 januari start de nieuwe, 14e editie van de lezingenserie ‘Insecten en Maatschappij’. Daarin zoomen Wageningse insectendeskundigen en gastsprekers in op de achteruitgang van insecten en te nemen maatregelen, maar ook hun schoonheid, ongeëvenaarde kunstjes en insecten als inspiratiebron voor kunstenaars, reclamemakers en technologen.


Food for thought; Insecten eten, het nieuwe normaal?

20-12-2018 - 0 reacties De kerstdagen staan voor de deur. 'The most wonderful time of the year' voor velen, een bron van stress voor anderen. Want, wat zetten we op tafel? Kalkoen, rollade, of toch maar weer (vegetarisch) gourmetten? En gaan we dit jaar weer voor overvloed of kiezen we voor duurzaamheid? Keuzes, keuzes.


Alley cropping: Gunstig voor bodem en nuttige insecten, maar minder opbrengsten

18-12-2018 - 0 reacties Bomenrijen langs de akker hebben een gunstig effect op zowel de bodemkwaliteit als de aanwezigheid van nuttige en plaagbestrijdende insecten. Aan de andere kant: de opbrengsten bij alley cropping vallen wel een stuk minder uit.