Kippen

Kippen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Kippen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Kippen nieuws

Na twee weken vogelgriep staat de teller op 235.809 geruimde dieren: ‘Pure rampspoed’

12-11-2021 - 0 reacties De vogelgriep is weer in het land, en dat zorgt voor veel ellende. Kunnen we onze kippen niet vaccineren? En, zolang dat niet gebeurt: moeten alle kippen niet gewoon het hele jaar naar binnen?


Kippenboer Marcel Braaksma uit Lutjegast opnieuw getroffen door vogelgriep. 'Het is een soort corona'

09-11-2021 - 0 reacties Kippenboer Marcel Braaksma uit Lutjegast staat op zijn erf en ziet zijn kippen vergast worden. Exact een jaar geleden werden zijn 48.000 leghennen ook geruimd. ,,Je hebt geen vat op vogelgriep."


Vogelgriep op pluimveebedrijf in Lutjegast. NVWA ruimt alle 48.000 kippen

08-11-2021 - 0 reacties Op een pluimveebedrijf in Lutjegast is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 48.000 legkippen geruimd.


Vos richt slachtpartij aan op erf van boer Wim: 26 kippen dood, maar geen schadevergoeding

03-11-2021 - 0 reacties MAGRETTE - De vos is een prachtig dier. Totdat-ie jouw kippen te grazen neemt. Het overkwam akkerbouwer Wim de Hullu uit Magrette deze week. Hij vindt dat de overheid verantwoordelijkheid moet nemen.


Géén vogelgriep bij zorgboerderij Barneveld waar duizenden kippen zijn geruimd

02-11-2021 - 0 reacties Bij Zorgboerderij ’t Paradijs in Barneveld is géén vogelgriep vastgesteld. Dat blijkt na steekproefsgewijs onderzoek van de NVWA, vertelt boer Jurian Bijmolen. Vorige week woensdag zijn bij het bedrijf preventief 9000 leghennen en 400 zogenoemde dubbeldoelkippen geruimd.


Pluimveebedrijf in Otterlo preventief geruimd om vogelgriep

01-11-2021 - 0 reacties Een vleeskuikenbedrijf met 4100 kippen in Otterlo is preventief geruimd. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kwam naar voren dat er "risicovol contact" is geweest met een bedrijf in Grootschermer (Noord-Holland), waar eergisteren vogelgriep werd vastgesteld.
Er is sprake van een risicovol contact als er bijvoorbeeld iemand op een besmet bedrijf is geweest die daarna een ander bedrijf heeft bezocht.
Hoewel de kans op een besmetting bij het bedrijf in het Veluwse dorp Otterlo klein is, zijn de consequenties van zo'n eventuele uitbraak op deze locatie zeer groot, meldt Omroep Gelderland. In een straal van tien kilometer rondom het bedrijf liggen 144 pluimveebedrijven.
In Nederland geldt sinds dinsdag een ophokplicht voor commerciële puimveebedrijven, nadat op een biologisch bedrijf in Zeewolde vogelgriep was aangetroffen. Het vleeskuikenbedrijf in Otterlo is het vierde bedrijf dat de afgelopen week is geruimd.


Opnieuw ophokplicht: 'Je ziet de kippen bij bosjes neervallen'

31-10-2021 - 0 reacties Pluimveehouders in heel Nederland houden hun hart vast, nu er op verschillende plaatsen vogelgriep is geconstateerd. "Het heeft grote impact. Vooral als een bedrijf geruimd wordt, is dat heel emotioneel", vertelt pluimveehouder Hans Hazenberg. "Voor veel mensen is het einde bedrijf."
Sinds afgelopen dinsdag geldt een ophokplicht voor pluimvee, nadat op een biologisch bedrijf in Zeewolde het H5N1-type werd aangetroffen, vermoedelijk afkomstig uit poep van wilde vogels. Het bedrijf is geruimd, net als een bedrijf in Barneveld en een besmet vleeskuikenbedrijf in Grootschermer, vlakbij Alkmaar. Ook is er melding gemaakt van meerdere dode en besmette wilde vogels in Noord-Nederland en Duitsland.
Pluimveehouder Janko Postma weet nog goed hoe het in 2018 ging, toen hij te maken kreeg met een vogelgriepuitbraak. "Je zag de kippen bij bosjes neervallen, het gaat heel snel. Je loopt door de stallen om de doden eruit te halen, en als je klaar bent kun je opnieuw een rondje lopen. Dan weet je al hoelaat het is."
Nadat laboratoria bevestigden dat het inderdaad om vogelgriep ging, werd zijn bedrijf in Oldekerk, Groningen geruimd. "Het licht gaat uit, zodat er rust in de stal is. Ze blazen er dan CO2 in, dan vallen de dieren heel rustig in slaap. Het zal al met al zo'n twintig minuten duren en dan zijn ze dood. Dan ga je naar binnen en zie je 12.000 kippen die daar dood liggen. Dat vond ik heel akelig, dat doet je wel wat. Daar boer je niet voor, om de kippen zo naar hun eind te brengen", aldus Postma.
Ook het bedrijf van Hazenberg in het Friese dorp Abbega, met 63.000 leghennen, werd in 2016 geruimd nadat er vogelgriep was geconstateerd. Zijn stallen waren kort daarvoor vernieuwd met extra voorzieningen om vogelgriep buiten te houden. Het werd een enorme kostenpost. "Alles komt tot stilstand. De geldstroom is weg, niet alles wordt vergoed, de kosten lopen door en je moet weer nieuwe kippen kopen. Wij hebben geluk gehad dat we het financieel hebben gered, want je raakt zo een paar ton achterop."
Nu de ophokplicht terug is, breekt voor veel pluimveehouders weer een tijd vol zorgen aan. Hazenberg: "Voor collega's die de kippen buiten hebben, betekent de ophokplicht inkomstenderving. De eieren worden afgewaardeerd omdat de dieren binnen zitten, de pluimveehouders krijgen dus minder geld per ei. Het is een onzekere tijd."
Amper vier maanden geleden verviel de vorige ophokplicht voor pluimvee, die zo'n 37 weken heeft geduurd. Het was een tijd waarin elke pluimveehouder "op een eilandje leeft" en nog meer dan gewoonlijk gecontroleerd wordt, weet pluimveehouder Hazenberg. "Je stapt nooit zomaar met je schoenen de stal in, dat is uitgesloten. Elke stal heeft eigen beschermende kleding, een was- en douchegelegenheid, bezoek wordt zoveel geweerd. De allerhoogste prioriteit is hygiëne."
Innovatie
Om herhaling te voorkomen, ging Hazenberg op zoek naar een manier om het virus buiten de stallen te houden. Hij bedacht een systeem waarbij met windbreekgaas voor de luchtinlaat stofdeeltjes en veertjes met het virus worden geweerd. Uit onderzoek van een dierengezondheidsinstituut blijkt dat dit windbreekgaas ruim 90 procent van het virus kan tegenhouden.
Maar het systeem is, tot frustratie van Hazenberg, nog niet breed ingevoerd. "En dat terwijl de kosten van het gaas, zo'n tienduizend euro, in het niet vallen bij de anderhalf miljoen euro die een ruiming kost. Er is een makkelijke oplossing voorhanden, iedereen binnen de pluimveehouderij heeft interesse, maar de regering laat ons zitten. Dat steekt me verschrikkelijk. Het geeft ons het gevoel dat we er alleen voor staan", aldus Hazenberg.
In opdracht van brancheorganisatie Avined en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzoekt de Wageningen University nu of het windbreekgaas inderdaad kan voorkomen dat het virus de stallen binnenkomt. De eerste resultaten worden rond de jaarwisseling verwacht.


Vogelgriep is een blijvertje en komt bij meer soorten voor: 'Virus heeft zich aangepast'

28-10-2021 - 0 reacties Het is weer zover. Voor het zoveelste jaar waart de dodelijke vogelgriep rond in Nederland. De eerste kippen zijn al geruimd. Het virus lijkt steeds vaker op te duiken. Wat is er aan de hand? En hoe gevaarlijk is die vogelgriep nou eigenlijk voor andere dieren - en mensen? Er is reden tot zorg. "Het lijkt erop dat het virus zich aangepast heeft."


Duizenden kippen in Barneveld uit voorzorg geruimd na uitbraak vogelgriep in Zeewolde

28-10-2021 - 0 reacties Alle 9500 biologische legkippen op een boerderij in Barneveld worden donderdag uit voorzorg geruimd om verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Dat doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), omdat er iemand in de stal was geweest die eerder bij een boerderij in Zeewolde was waar het virus werd vastgesteld.


Weer een uitbraak van vogelgriep: ook pluimveesector moet zichzelf opnieuw uitvinden | commentaar

27-10-2021 - 0 reacties Daar gaan we weer. Weer een uitbraak van vogelgriep. Weer massale ruiming van kippen. Weer een landelijke ophokplicht.


Boeren vrezen financiële strop als ophokplicht lang duurt: 'Scheelt tonnen'

26-10-2021 - 0 reacties Kippenboeren maken zich grote zorgen over de financiële gevolgen bij een langdurge ophokplicht. Dat blijkt uit een belronde van Omroep Brabant. Minister Carola Schouten van Landbouw stelde dinsdag een landelijke ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Dit moet de verspreiding van vogelgriep tegengaan.
"De kippen lopen nu nog graag buiten, met het mooie weer", vertelt pluimveehouder Frank Rooijakkers uit Asten teleurgesteld. Hij is ook bestuurslid bij ZLTO Asten. Zijn 30.000 vrije uitloopkippen moeten het voorlopig doen zonder buitenlucht. "Elke dag liet ik ze nog buiten, het is heel jammer dat het nu niet meer kan." Massale sterfteToch heeft hij begrip voor de maatregel. "Je wil geen massale sterfte. En dat ga je zien als je dieren vogelgriep krijgen", benadrukt hij. De pluimveehouder zag het nieuws al aankomen. "Het was een gevaarlijk jaar. We kregen steeds meer berichten van hobbybedrijven die besmet waren." Nu raakt de maatregel boeren nog niet in de portemonnee. Als de ophokplicht langer gaat duren dan 16 weken, gaat het pluimveehouders wel pijn doen. Dat zit zo: volgens Europese regels mogen vrije uitloopeieren vanaf dan niet meer met dat label worden verkocht. Dan worden ze gedegradeerd tot scharrelei. Faillissementen"Een boer krijgt dan al snel drie cent minder voor een ei", verklaart Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). "Dat scheelt voor een gemiddeld bedrijf tonnen aan inkomsten. En dan dreigen faillissementen." Hij hoopt dat supermarkten daarna alsnog de volle mep willen betalen, om de boeren te steunen. Ook Rooijakkers maakt zich zorgen over de prijzen op termijn. "Je bent dan niks meer aan het verdienen. Ik heb wel de investeringen gedaan, in grond bijvoorbeeld, maar krijg minder voor de eieren." Hij denkt bovendien dat de ophokplicht niet zomaar weg is. "Vorig jaar duurde het ook dertig weken. Dan vraag je je af of het interessant blijft om door te blijven gaan met vrije uitloopkippen." Ook bij pluimveebedrijf Siemons in Roosendaal moeten de kippen weer de stal in. Daar krijgen ze begin november 19.000 vrije-uitloopkippen. "Als het weer zo lang gaat duren als vorig jaar, krijgen we een groot probleem. Dat pacht je de grond buiten voor niks. Daar maak ik me natuurlijk flink zorgen over", vertelt Andy Siemons. Hij vindt bovendien dat de overheid beter regionaal een ophokplicht kan invoeren, dan landelijk. RuimenDe maatregel werd dinsdag genomen naar aanleiding van een vondst van een zeer besmettelijke variant, de zogenoemde hoogpathogene vogelgriep (H5), bij leghennen op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde (Flevoland). Die variant leidt tot ernstige ziekte of sterven bij vogels. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 36.000 dieren op dat bedrijf geruimd. De ophokplicht raakt vooral pluimveehouders met vrije uitloop- of biologische eieren. Die hebben hun kippen immers buiten lopen. Scharrelkippen scharrelen wel rond, maar dit is meestal wel in de stal. Vanaf oktober vorig jaar gold in heel Brabant ruim acht maanden een ophokplicht. LEES OOK: Landelijke ophokplicht voor pluimvee vanwege vogelgriep


Vogelgriepvirus verspreidt zich niet via de lucht, maar hoe raken opgehokte kippen dan besmet?

04-10-2021 - 0 reacties Vogelaars wisten het allang: het vogelgriepvirus komt niet via de lucht een kippenstal binnen. Onderzoek bevestigt dit nu. Toch blijft ophokken nodig.


Voormalig nertsenfokker Jos van Deurzen geeft locatie Elsendorp niet op: ‘Varkens, kippen of konijnen’

13-08-2021 - 0 reacties DEN HAAG/ELSENDORP - Niet voor het eerst staan voormalig nertsenfokker Jos van Deurzen en de gemeente Gemert-Bakel weer tegenover elkaar bij de rechter. Dit keer wil de ondernemer tegen de zin van de gemeente door aan de Keizersberg met het houden van andere dieren.


Boer Jan gunt zijn kippen een Beter Leven, maar de regels staan in de weg

11-08-2021 - 0 reacties De kippen van Jan Verhoijsen uit Someren zitten nu nog allemaal binnen. De boer wil een overdekte uitloop maken aan zijn stal om de kippen meer ruimte en buitenlucht te geven. Op die manier kan hij voldoen aan de regels voor 1 ster van het Beter Leven Keurmerk zodat zijn kippenvlees ook na 1 januari 2023 nog in de Nederlandse verkocht kan worden. Een mooie ontwikkeling, zegt Jan, maar de regels staan hem in de weg.

Voor de bouw van een overdekte kippenuitloop moet zijn stal een aanbouw krijgen en daarvoor moet hij een vergunning aanvragen. Daar is Jan nu druk mee bezig. “Maar zo’n traject duurt meestal vijf jaar en die tijd hebben we niet.”

Volgens Verhoijsen, die ook voorzitter vleeskuikens bij de LTO is, staat de Nederlandse slachtkippenhouderij voor een enorme verandering. Nederland heeft 650 tot 700 vleeskuikenhouders en die zouden allemaal minimaal 1 ster moeten krijgen om zaken te kunnen blijven doen met de Nederlandse supermarkten. “Het is de wens van de supermarkten, van de politiek en van de maatschappij.”

Voor die ene ster, een keurmerk van de Dierenbescherming, zijn een aantal maatregelen nodig in en om de stal:
De kippen moeten naar buiten kunnen wandelen. Er moet daglicht zijn in de stal.De kippen moeten speeltjes en strobalen krijgen. Ook worden er minder dieren gehouden. “We gaan dan van 22 kippen per vierkante meter naar 10”, zegt Verhoijsen.

De overdekte kippenuitloop is een gigantische investering voor de kippenhouder. De uitloop kan ook in de stal zelf gebouwd worden, maar volgens Verhoijsen is dat echt niet rendabel meer. “We hebben nu een enorme kans om de veestapel te verkleinen. Ik doe een beroep op de politiek om in actie te komen.”
Die actie: dat de veehouder geen vergunning meer hoeft aan te vragen, maar alleen een melding hoeft te doen. Want het aanvragen van de vergunning zal de kippenhouders in de weg staan om het keurmerk te kunnen krijgen.
“Als we dit niet voor elkaar krijgen in Brabant, dan moeten supermarkten kippenvlees straks mogelijk importeren,” voorspelt Verhoijsen, “en dan gaan wij alles exporteren. Dat is niet bepaald lokaal produceren, laat staan kringlooplandbouw.”
Deze situatie vindt ook het Ministerie van Landbouw ‘onwenselijk’. Het ministerie geeft aan dat er gesprekken worden gevoerd met de pluimveesector en zo nodig met gemeentes en provincies om knelpunten, zoals vergunningsprocedures, op te lossen. Maar het verlenen van de vergunning zal uiteindelijk een zaak zijn van de provincie of gemeenten.

Albert Heijn denkt dat er in 2023 voldoende pluimveehouders zullen zijn die aan de nieuwe regels kunnen voldoen en dat er al veel Nederlandse pluimveehouders met het keurmerk werken. Supermarkt Jumbo wil samen met lokale overheden kijken of procedures kunnen worden versneld.
Maar waarom zijn de kippenhouders niet eerder zelf voor 1 ster gegaan? De wens voor een beter dierenleven bestaat toch al veel langer? “Dan was je een roepende in de woestijn geweest”, zegt Verhoijsen. “Het vlees met 1 ster was altijd voor een klein publiek, nu wordt het in één klap de standaard.”

Overigens zitten er nog meer hobbels in de weg voor een fijner kippenleven: de uitstoot. Want zorgt een uitloop met buiten wandelende kippen niet voor meer overlast? Zo zou de uitstoot van ammoniak omhoog kunnen gaan.
“Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de gevolgen van meer uitloop”, zegt woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming. “Kun je bijvoorbeeld de extra uitstoot van een uitloop aan de stal wegstrepen tegen het feit dat er veel minder kippen worden gehouden? Op die vraag hebben we nog geen antwoord.”

Jan Verhoijsen van de LTO hoopt dat er snel duidelijkheid komt voor de pluimveehouders. De sector is belangrijk voor zijn dorp Someren. “Er zit zoveel bedrijvigheid omheen. En de kip wordt hier al in betere omstandigheden gehouden dan waar dan ook.”


Budelse uitvinder brak pootjes van levende kippen om zijn gipsverband te testen

06-08-2021 - 0 reacties BUDEL - Vrijwel niemand weet wie legerarts Antonius Mathijsen uit Budel is. Maar mensen die ooit een botbreuk opliepen, kennen zijn uitvinding allemaal, overal ter wereld.


Zo krijgen we alle Nederlanders van het vlees voor 2030 (maar waar moeten alle koeien en kippen dan heen?)

30-07-2021 - 0 reacties De Volkskrant onderzoekt hoe zes extreem ambitieuze missies voor Nederland – ingestuurd door lezers – nog voor 2030 gerealiseerd kunnen worden. Vandaag: niemand eet nog vlees (en niemand die het mist).


Dierenorganisatie: fastfoodketens gaan verschillend met kippen om

19-07-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De grote fastfoodketens in Nederland scoren heel verschillend als het gaat om hun inspanningen op het gebied van kippenwelzijn. In een jaarlijkse lijst van dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection eindigt kipketen KFC opnieuw op de hoogste plaats. Rivaal Burger King blijft juist achter.


90.000 kippen ruilen voor achttien tot twintig bouwkavels? Doen., zeggen ze in Gestel

07-07-2021 - 0 reacties SINT-MICHIELSGESTEL - Je hebt alle vergunningen, voldoet aan alles eisen. En als je dan vraagt om uit te breiden met je kippenstal, komt er ineens een heel ander idee op tafel: saneren. Zo vergaat het familie Schellekens aan de Hezelaar in Sint-Michielsgestel. En komt er nu iets heel anders dan een grotere kippenhouderij.


Focus op dierenwelzijn: supermarkten nemen het voortouw

06-07-2021 - 0 reacties Kippen, konijnen en fokzeugen. Onder meer deze dieren mogen vanaf 2023 niet meer in kooien gehouden worden. Dat wil althans de Europese Commissie. Het dagelijkse bestuur van de Europese Unie komt volgend jaar met voorstellen naar de lidstaten en het Europees Parlement.


Van auto’s en droomvakanties tot kippen en koeien: lijpe lokkertjes in de vaccinatiecampagnes

04-07-2021 - 83 reacties Auto’s, droomvakanties en geldprijzen maar ook levende kippen en kalveren en kortingen in winkels en restaurants. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt wel ingezet als lokkertje voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Hieronder een greep uit de bonte mix.