Friesland

Friesland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Friesland nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Friesland nieuws

Helft Friese woningruimte op boerengrond

20-04-2021 - 0 reacties LEEUWARDEN - Ook zonder Deltaplan kan Friesland al vlot tienduizend huizen bouwen. Meer dan de helft van deze nieuwbouw staat gepland op oude boerengrond.


Hollandse kaaswinkel in Friese boerderij

27-03-2021 - 0 reacties HILAARD - Cono, bekend van het kaasmerk Beemster, stimuleert haar melkveehouders om een boerderijwinkel te beginnen. De vrijdag geopende Beemster-winkel van Aukje Nauta en Coos Andreae in Hilaard is de eerste van de Noord-Hollandse zuivelcoöperatie in Friesland.


Paasvuren in heel Friesland verboden: bouw van hoge stapels brengt te veel mensen samen

16-03-2021 - 0 reacties Traditioneel worden er tijdens Pasen vaak paasvuren ontstoken, maar door de huidige coronamaatregelen is dit niet mogelijk. In heel Friesland zijn de paasvuren daarom dit jaar verboden.


Harlingen en Delfzijl krijgen een fabriek voor vloeibaar biogas, hoe maak je dat? En hoe groen is het?

13-03-2021 - 0 reacties FRIESLAND GRONINGEN - Harlingen en Delfzijl krijgen elk een fabriek voor de biologische variant van LNG, het vloeibare aardgas waarop de nieuwe veerboten van Vlieland en Terschelling varen. Hoe maak je dat gas? En is het dan ook echt groen?


Persbericht: Statement Weidevogels Omgevingsverordening

09-03-2021 - 0 reacties Boerenbelangenbehartigers Agractie, Dutch Dairymen Board, Farmers Defence Force en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond stellen verklaren het volgende: Wij hebben kennisgenomen van het ter inzage gelegde ontwerp Omgevingsverordening, vastgesteld door Gedeputeerde Staten van Friesland op 16 februari 2021. Dit ontwerp lijkt rechtstreeks afkomstig te zijn uit de koker van Gedeputeerde Douwe Hoogland, die er met zijn […]
Het bericht Persbericht: Statement Weidevogels Omgevingsverordening verscheen eerst op Farmers Defence Force.


Friese ‘herenclub’ verdeelt en heerst over de miljoenenerfenis Friesland Bank

26-02-2021 - 0 reacties Stichting FB Oranjewoud, de erfgenaam van Friesland Bank is een van de rijkste vermogensbeheerders van Noord-Nederland. De Stichting kreeg in 2012 126 miljoen euro om bedrijvigheid en cultuur in het Noorden te stimuleren.


Bomenbezorgdienst brengt 3580 perenbomen rond in heel Friesland

23-02-2021 - 0 reacties Landschapsbeheer Friesland (LBF) en de Friese Milieu Federatie (FMF) zijn dinsdag begonnen met het bezorgen van 3580 perenbomen.


Boer Mark boert al 10 jaar hoog en droog op een terp, niet in Friesland maar gewoon in Brabant

16-02-2021 - 0 reacties Dit najaar is het precies tien jaar geleden dat boer Mark Broekmans zijn boerderij bij Waspik verruilde voor een nieuw exemplaar, bovenop een terp. Het was uniek. Broekmans ging wonen in de 'nieuwe' Overdiepse polder tussen Waspik en de Bergsche Maas. Bij hoogwater is dat een overloopgebied voor de rivier: bovenop zijn terp blijft Mark dan hoog en droog. Echt dienst gedaan als overloopgebied heeft de polder de afgelopen tien jaar nog nog niet, het water bleef laag.
Broekmans vertelt: “In het najaar van 2011 zijn we begonnen met het bouwen van het huis en de stallen op de terp, we waren toen de allereersten.”
Vanaf de eerste plannen op de tekentafel tot en met de afronding van het project in 2015, was er volop belangstelling van de Nederlandse maar vooral ook de buitenlandse media. “Hier gebeurde iets unieks”, vertelt Mark Broekmans. “Samen met de overheid kwamen de boeren uit het gebied overeen dat alle boerderijen in de polder werden afgebroken en dat daarvoor in de plaats acht gigantische terpen werden gebouwd. Uit alle delen van de wereld kwamen ze hier naar toe.”

Tien jaar na de oplevering van zijn terp kijkt Mark Broekmans terug op een decennia lang 'boeren op een heuvel.

Behalve media kregen de terpbewoners, de terpboeren, in de Overdiepse Polder vaak en veel bezoek van delegaties uit het buitenland. “Vooral de landen die zelf ook met wateroverlast te maken hebben, kwamen op bezoek. Ik heb hier delegaties gehad uit Indonesië, Japan, Chinezen, Amerikanen en natuurlijk ook de toenmalige kroonprins Willem- Alexander. Hij deed aan watermanagement.”

Op de vraag hoeveel talen Mark dan wel spreekt met zoveel buitenlandse gasten over vloer, schiet hij in de lach. “Ik kan wel een beetje uit de voeten met Engels, maar het was vooral in het Nederlands en Brabants.”


Milieuramp in de Berkel: Friesland Campina vervuilde, het waterschap betaalde

12-02-2021 - 3 reacties LOCHEM/BORCULO – Hoewel Waterschap Rijn en IJssel er geen schuld aan had, betaalde die overheidsinstantie wel 615.000 euro voor een ernstige vervuiling door FrieslandCampina in de Achterhoek, in 2018. De goede verstandhouding met de zuivelgigant zou geen gevaar mogen lopen.


Bezorgde boeren overhandigen petitie aan burgemeester in Dokkum

01-02-2021 - 0 reacties DOKKUM (ANP) - Een groep boeren, met zo’n 150 trekkers, heeft maandagochtend gedemonstreerd in het centrum van Dokkum (Friesland). De gemeente sloot het centrum daarvoor tijdelijk af. De boeren hebben een petitie overhandigd aan burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân. Met die petitie willen zij voorkomen dat de gemeente een intentieverklaring ondertekent over de Waddenagenda, waarin plannen staan voor het Waddengebied.


Eerste schaatser op flinterdun natuurijs in Friesland en zelfs op 4,5 millimeter in Winterswijk

31-01-2021 - 0 reacties Op de ondergelopen Ryptsjerkerpolder ten noordoosten van Leeuwarden hebben de eerste schaatsers zich zondagmorgen op het ijs gewaagd. Dit ondanks een ijsdikte van hooguit 2 centimeter.


Half miljoen aangesloten zonne-energie-installaties komt in beeld bij Liander

15-01-2021 - 0 reacties In 2020 sloot netbeheerder Liander iedere week gemiddeld ruim 2000 installaties met zonnepanelen aan op de elektriciteitsnetten in Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland. Daarmee komt naar verwachting begin februari 2021 een half miljoen aangesloten installaties in…


Een wolvenhek om Friesland is wenselijk en mogelijk

15-01-2021 - 0 reacties Vorige week zijn we naar buiten gekomen met ons plan om Friesland te beschermen met een wolvenhek. Dit hek is zo ontworpen dat enkel en alleen de wolf tegengehouden wordt.


Relatief veel animo voor overname van boerenbedrijf in Friesland

13-01-2021 - 0 reacties De animo in Friesland om het ouderlijke boerenbedrijf over te nemen, ligt ruim boven het het landelijk gemiddelde.


'De Friese dijken zouden evenveel aandacht moeten trekken als de Egyptische piramides'

12-01-2021 - 0 reacties LEEUWARDEN - Bijna niemand herkent ze, maar Jan Post wijst ze aan: de overblijfselen van bijna verdwenen middeleeuwse zeedijken die her en der in Friesland nog te vinden zijn.


Wolf gespot door wildcamera in Friesland

07-01-2021 - 5 reacties
Een wildcamera van It Fryske Gea heeft waarschijnlijk een wolf geregistreerd. De camera hing er pas sinds afgelopen maandag en zat nog in een testfase, maar wist dus gelijk een wolf te spotten.


Friese schapenhouders willen hek om provincie om wolf tegen te houden

07-01-2021 - 0 reacties Vijf Friese schapenhouders, verenigd in de stichting Wolvenhek Fryslân, willen dat er een hek om de provincie wordt gezet. Daarmee moet worden voorkomen dat de wolf zich in Friesland vestigt. Het hek moet meer dan 150 kilometer lang worden. Geschatte kosten: zo'n 2 miljoen euro.
De boeren zeggen dat het door de komst van de wolf steeds moeilijker en duurder wordt om schapen te houden. "Door de snelle en onbeperkte uitbreiding van de wolf verdwijnen binnen tien jaar veel dieren uit de wei." De wolf is sinds enkele jaren terug in Nederland en wordt ook af en toe gesignaleerd in Friesland. Vorig jaar doodde een wolf die rondzwierf in de noordelijke provincies tientallen schapen.
De overheid bood eerder aan de aanschaf van wolvenrasters te vergoeden aan individuele boeren. Dat is volgens de stichting niet genoeg want het levert veel extra werk op dat niet wordt vergoed. Bovendien zouden de rasters en netten het landschap te veel veranderen. Een groot hek is volgens de boeren veel effectiever en goedkoper.
'Onmogelijk plan'
Het plan wordt vanmiddag gepresenteerd in Den Haag. De verantwoordelijke gedeputeerde Klaas Fokkinga staat niet achter het idee. "Als ze letterlijk een hek om de provincie willen leggen, is dat een onmogelijk plan", zegt hij tegen Omrop Fryslân. Onder meer omdat het hek ook land doorkruist dat in particulier bezit is.
Afgelopen zomer namen de Provinciale Staten van Friesland al een motie aan over het weren van wolven uit de provincie. Een concreet plan lag er toen nog niet.
In Friesland worden ongeveer 150.000 schapen gehouden, in heel Nederland ruim 900.000.


KNMI: zaterdagavond en zondag kans op zware windstoten

26-12-2020 - 0 reacties DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten op zaterdagavond, in de nacht naar zondag en op zondagochtend. Het weerinstituut heeft code geel afgekondigd voor Zeeland, Noord- en Zuid-Holland, het IJsselmeer, Friesland en...Lees meer


Deze kaart laat het zien: hier heeft de wolf al schapen gedood in Drenthe, Friesland en Groningen

18-12-2020 - 0 reacties Wolven doden regelmatig schapen in Groningen, Friesland en Drenthe.


Friese paprikateler Jaap Sion ongewild concreet slachtoffer van stikstofproblematiek

10-12-2020 - 0 reacties Tholen - Met nog één dag te gaan dreigt een rechtsgang voor paprikateler Jaap Vink van Vink Sion uit Bitgum. Vanaf 11 december wil de provincie Friesland namelijk gaan handhaven op zijn dertien jaar oude houtsnippercentrale. De nu gevraagde Natuurbescher-mingswetvergunning was nooit nodig, maar nu wel…