Friesland

Friesland is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Friesland en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Friesland nieuws

‘Goed weidevogelbeheer niet genoeg voor vitale gruttopopulatie’

13-05-2020 - 0 reacties Goed weidevogelbeheer is volgens onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) niet genoeg voor een vitale gruttopopulatie in Zuidwest Friesland.


Provincie Friesland in hoger beroep om ganzenschade

29-04-2020 - 0 reacties De provincie Friesland gaat in hoger beroep in zes zaken rondom tegemoetkoming van ganzenschade.


Provincie: Friesland moet worden volgebouwd met oplaadpunten voor elektrische auto's

15-04-2020 - 0 reacties Om mee te groeien met de vraag naar elektrische auto’s, moet Friesland volgebouwd worden met oplaadpunten. Op iedere tien Friezen telt de provincie in 2030 een laadpunt.


'Goede eigenschappen van melk blijven benadrukken'

05-04-2020 - 19 reacties Hij was ruim 10 jaar geleden één van de architecten van de fusie tussen Campina en Friesland Foods. Nu is Kees Gielen de CFO en COO van de Franse zuivelcoöperatie Sodiaal. Hij waarschuwt voor de opkomst van vegan. “Daar moeten we als zuivelindustrie goede oplossingen voor vinden.”


Negeert de overheid het Landbouwcollectief?

26-03-2020 - 2 reacties Volgens Farmers Defence Force en John Spithoven van de Stichting Stikstofclaim maakt de overheid op slinkse wijze gebruik van de coronacrisis om zo de oorspronkelijke stikstofreductieplannen door te zetten. Dat baseren de organisaties op een uitgelekte brief van de provincie Friesland.


‘Gebruik geen kostbare landbouwgrond voor zonnepark Leeuwarden’

25-03-2020 - 0 reacties De bouw van het grootste zonnepark van Friesland aan de zuidkant van Leeuwarden gaat voorlopig niet door. De projectleider van bouwer Solar Proactive is van het project gehaald en de plannen moeten terug naar de tekentafel.


Deze wolf zwerft eenzaam en hongerig door het Noorden. Hij doodde al 95 schapen in Drenthe, Friesland en Groningen

11-03-2020 - 0 reacties ASSEN - De 95 schapen, die in twee maanden in Drenthe, Groningen en Friesland zijn doodgebeten, zijn ten prooi gevallen aan dezelfde wolf.


Extra subsidie voor proefprojecten in veenweidegebied Aldeboarn - De Deelen

11-03-2020 - 0 reacties Gedeputeerde Staten van Friesland stellen 195.000 euro extra beschikbaar voor proefprojecten op het gebied van zelfregulering van peilbeheer, voor bodemvruchtbaarheid en bermbeheer door boeren en aanvullende verdienmodellen in het gebied Aldeboarn - De Deelen. Het geld wordt ingezet in het kader van het Werkplan Veenweidevisie 2020 aan de Stichting Beekdallandschap / Nije Boarn en het agrarische collectief It Lege Midden. Het bedrag komt bovenop de 315.000 euro die eind 2017 al werd geïnvesteerd in dit veenweidegebied.


LIVE | Eerste besmetting in Friesland, meer dan 10.000 kinderen in Brabant niet naar school

10-03-2020 - 0 reacties Brabanders lijken gehoor te geven aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken. ‘Brabant doet vandaag niet mee’, meldt de ANWB, die duidelijk minder drukte op de wegen in Noord-Brabant ziet. Het thuiswerken moet helpen om het virus, dat in de provincie huishoudt, tot staan te brengen. Maar ook de rest van de wereld wordt getroffen. In meer dan 100 landen en gebieden zijn in totaal meer dan 110.000 mensen besmet. Wereldwijd kwamen 4.011 om het leven. Ook vandaag houden we je live op de hoogte in ons blog. Hier lees je de afgelopen dagen terug.


Vraatschade geeft meer activiteit op voermarkt

03-03-2020 - 0 reacties De sleur van een saaie voermarkt zet nog een week door. Handelaren zijn deze week nog weinig positief gestemd over vooruitzichten. Vooral nu het coronavirus ons land is binnengedrongen is er veel onzekerheid. De muizenvraat in Friesland en het natte weer kunnen het tij echter laten keren.


Hoogwater: er viel zestig liter regen per vierkante meter in Friesland

27-02-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - Wetterskip Fryslân zet alle maalcapaciteit in om het gevallen hemelwater de provincie uit te krijgen. En dat lukt aardig.


'Stormbroedkering' moet vogels beschermen in Friesland

24-02-2020 - 0 reacties Natuurgebied de Workumer Bûtenwaard langs het IJsselmeer in Friesland krijgt een 'stormbroedkering.' Die moet broedende vogels beschermen tegen hoog water van het IJsselmeer.


Protesterende boeren uit Friesland en Flevoland rijden samen naar Den Haag

18-02-2020 - 0 reacties Protesterende boeren uit Friesland trekken voor het trekkerprotest in Den Haag woensdag op met boeren uit Flevoland.


Eerste grutto vroeger dan ooit; bekendste zendergrutto Amalia verspeelt zender

18-02-2020 - 0 reacties WOMMELS - De grutto is vroeger dan ooit terug in Friesland. Leeuwarder Jan Kramer deed maandag de eerste zekere waarneming van een gemerkte vogel in Skrok bij Wommels.


Leerlingen bedenken blussysteem voor stallen

14-02-2020 - 0 reacties Leerlingen van Christelijke Scholengemeenschap Liudger in Drachten hebben de Technasium Brandweer Award gewonnen met hun Powder Box. Zes teams van middelbare scholen uit Drenthe, Friesland en Groningen streden woensdag om de award. Ze bedachten oplossingen om stalbranden te voorkomen. De presentatie van de ontwerpen was in Gasselternijveen, op de boerderij van Agnes van de Ven.


In december 21 schapen doodgebeten in Friesland, Drenthe en Noord-Brabant

06-02-2020 - 0 reacties In december vorig jaar zijn in Friesland, Drenthe en Noord-Brabant 21 schapen doodgebeten door wolven. Dat blijkt donderdag uit cijfers van BIJ12, een organisatie die taken uitvoert voor de twaalf Nederlandse provincies.


Kunstmest inperken met management

31-01-2020 - 0 reacties Kan Friesland kunstmestloos worden? Voorlopig niet, denken experts. Wel zijn er grote stappen te nemen om het gebruik in te perken. Deskundigen laten hun licht schijnen over dit onderwerp.


Areaal biologisch Flevoland en Friesland groeit opnieuw; daling in Drenthe

23-01-2020 - 0 reacties Het areaal waarop biologisch geboerd wordt, is in 2019 opnieuw gestegen in Flevoland en Friesland. Dat blijkt uit het onderzoek van Skal Biocontrole en ketenorganisatie BioNext. In Drenthe is het bio-areaal gedaald.


'Jonge boeren willen werken met natuur'

19-01-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - Nederlandse boeren zouden veel meer ingeschakeld moeten worden voor het beheer van natuurgebieden. Dat stellen de Agrarische Jongeren Friesland.


Friesland heeft vijf speciale mestteams

15-01-2020 - 0 reacties Brandweer Friesland heeft vijf speciale mestteams. De korpsen van Sint Nicolaasga, Nieuwehorne, Sint Annaparochie, Kollum en Mantgum rukken jaarlijks ongeveer 25 keer uit voor een incident met mest.