Friesland

Friesland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Friesland nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Friesland nieuws

Protesterende boeren uit Friesland en Flevoland rijden samen naar Den Haag

18-02-2020 - 0 reacties Protesterende boeren uit Friesland trekken voor het trekkerprotest in Den Haag woensdag op met boeren uit Flevoland.


Eerste grutto vroeger dan ooit; bekendste zendergrutto Amalia verspeelt zender

18-02-2020 - 0 reacties WOMMELS - De grutto is vroeger dan ooit terug in Friesland. Leeuwarder Jan Kramer deed maandag de eerste zekere waarneming van een gemerkte vogel in Skrok bij Wommels.


Leerlingen bedenken blussysteem voor stallen

14-02-2020 - 0 reacties Leerlingen van Christelijke Scholengemeenschap Liudger in Drachten hebben de Technasium Brandweer Award gewonnen met hun Powder Box. Zes teams van middelbare scholen uit Drenthe, Friesland en Groningen streden woensdag om de award. Ze bedachten oplossingen om stalbranden te voorkomen. De presentatie van de ontwerpen was in Gasselternijveen, op de boerderij van Agnes van de Ven.


Nieuwe koeienbrokmachine in Stroobos 'modernste van Europa'

06-02-2020 - 0 reacties STROOBOS - De modernste productielijn voor diervoeder in Europa staat op de grens van Friesland en Groningen. Dat beweert de fabriek van ABZ Diervoeding in Stroobos.


In december 21 schapen doodgebeten in Friesland, Drenthe en Noord-Brabant

06-02-2020 - 0 reacties In december vorig jaar zijn in Friesland, Drenthe en Noord-Brabant 21 schapen doodgebeten door wolven. Dat blijkt donderdag uit cijfers van BIJ12, een organisatie die taken uitvoert voor de twaalf Nederlandse provincies.


Kunstmest inperken met management

31-01-2020 - 0 reacties Kan Friesland kunstmestloos worden? Voorlopig niet, denken experts. Wel zijn er grote stappen te nemen om het gebruik in te perken. Deskundigen laten hun licht schijnen over dit onderwerp.


Areaal biologisch Flevoland en Friesland groeit opnieuw; daling in Drenthe

23-01-2020 - 0 reacties Het areaal waarop biologisch geboerd wordt, is in 2019 opnieuw gestegen in Flevoland en Friesland. Dat blijkt uit het onderzoek van Skal Biocontrole en ketenorganisatie BioNext. In Drenthe is het bio-areaal gedaald.


'Jonge boeren willen werken met natuur'

19-01-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - Nederlandse boeren zouden veel meer ingeschakeld moeten worden voor het beheer van natuurgebieden. Dat stellen de Agrarische Jongeren Friesland.


Friesland heeft vijf speciale mestteams

15-01-2020 - 0 reacties Brandweer Friesland heeft vijf speciale mestteams. De korpsen van Sint Nicolaasga, Nieuwehorne, Sint Annaparochie, Kollum en Mantgum rukken jaarlijks ongeveer 25 keer uit voor een incident met mest.


Vanavond en vannacht zware windstoten in de kustgebieden

14-01-2020 - 0 reacties Vanavond en deels vannacht waait het aan zee hard tot stormachtig (7-8 Bft.). Daarbij komt het in de westelijke kustprovincies tot zware windstoten van 75-90 km/uur. In het uiterste noordwesten is kans op zeer zware windstoten rond 100 km/uur. Voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en de…


Sportvisserij Fryslân: 'Vissteigers noodzakelijk bij natuurlijke oevers'

01-01-2020 - 0 reacties GROU - Vissen wordt in Friesland steeds lastiger door de toename van ‘natuurlijke oevers’. Sportvisserij Fryslân wil meer steigers plaatsen, zodat er toch gevist kan worden.


Barneveldse kippen duiken op in Friesland

01-01-2020 - 0 reacties De grote kunstkippen en kunsthaan die met kerst ontvreemd werden uit Barneveld, zijn terecht. Een Friese oudjaarsvereniging meldt dat ze het kunst-pluimvee in bezit heeft.


Pleidooi voor uitbreiding van weidevogelkerngebieden in Friesland

30-12-2019 - 0 reacties In Friesland moeten in ieder geval 10 robuuste weidevogelgebieden van ten minste 1.000 hectare komen om de achteruitgang van weidevogels tegen te gaan. Elk gebied moet daarbij een kern hebben van 300 hectare of meer kruidenrijk grasland of een verhoogd waterpeil. In gebieden met een hoge dichtheid van weidevogels op grote oppervlakten zijn kuikens meer beschermd tegen predatoren. Dit stellen de Bond van Friese Vogelwachten, Kollektivenberied Fryslân, It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Friese Milieufederatie en de Jagersvereniging natuurorganisaties in een oproep aan het provinciebestuur.


'Friese boeren kregen te veel schadevergoeding voor grazende ganzen'

30-12-2019 - 0 reacties Friese boeren ontvingen mogelijk jarenlang te veel schadevergoeding voor grazende ganzen. Dat schrijft Trouw maandag na onderzoek van de Provinciale Staten van Friesland.


Schouten: Friesland in het gareel met stikstofbeleid

18-12-2019 - 6 reacties DEN HAAG - Het eigenzinnige optreden van de provinsje Fryslan in de stikstofkwestie leidt er niet toe dat hier andere afspraken gaan gelden dan in de rest van het land.


Politie: we hebben nog geen bekeuringen uitgedeeld

18-12-2019 - 0 reacties LEEUWARDEN - De politie heeft in Friesland nog geen bekeuringen uitgedeeld aan boeren die zich niet aan de regels houden. Dat meldt een woordvoerder van de politie.


Bezorgde boeren: ‘Kom massaal naar vergadering FrieslandCampina’

16-12-2019 - 4 reacties De groep Bezorgde Friesland Campina Boeren (BFCB) roept leden op om dinsdag massaal naar de vergadering van de zuivelcoöperatie in Arnhem te komen. Daar willen ze een ‘motie van wantrouwen’ indienen.


Met de sateliet de muis te lijf

14-12-2019 - 0 reacties Met een app met satelietbeelden de muizen te lijf gaan. Dat is het doel van een speciale app voor ondernemers in Zuid-West Friesland. Op de beelden kunnen ondernemers de muizenschade zien deze knaagdieren vervolgens te bestrijden door percelen op het juiste moment onder water te zetten.


Nieuwe stikstofregels in Overijssel vanaf vrijdag van kracht

11-12-2019 - 5 reacties De nieuwe stikstofregels voor het aanvragen van een vergunning voor activiteiten in de buurt van beschermde natuurgebieden in Overijssel gaan vrijdag in. Dankzij de nieuwe regels die voor alle provincies gelden kunnen alle sectoren een vergunning aanvragen. Alleen de provincie Friesland wacht nog met de invoer tot definitief duidelijk is of er een vergunning nodig is voor het beweiden en bemesten bij Natura 2000-gebieden.


Kwart miljoen voor tijdelijke subsidieregeling weidevogelbeheer Friesland

04-12-2019 - 0 reacties Van 13 december tot en met 14 februari 2020 kunnen agrarische collectieven in de provincie Friesland subsidie aanvragen om hun land geschikter te maken voor weidevogels. Een voorbeeld hiervan is het aanleggen van een plas dras. Er is in totaal 250.000 euro voor subsidies beschikbaar.