Burgers

Burgers nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Burgers nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Burgers nieuws

WUR heeft actueel overzicht gemaakt van onderzoek naar vermaatschappelijking van natuur

23-05-2019 - 0 reacties De Nederlandse overheid heeft met het natuurbeleid de wens om de actieve betrokkenheid van burgers en bedrijven bij de natuur te vergroten. Ook vanuit de samenleving zelf zijn vele initiatieven ontstaan rondom natuur en landschap. Deze initiatieven zijn veelvuldig onderwerp van onderzoek. Wageningen Environmental Research (WENR) en Wageningen Economic Research (WECR) hebben het eigen onderzoek in een overzichtsstudie bijeen gebracht.


Provincies willen grotere rol voor boeren en burgers in natuurbeleid

21-05-2019 - 0 reacties Provincies leggen in hun natuurbeleid veel nadruk op het realiseren van het Natuurnetwerk Nederland. Daarnaast willen provincies ook de maatschappelijke betrokkenheid bij natuur vergroten. Het beleid hiervoor wordt steeds concreter. Ook binnen het natuurnetwerk hebben de meeste provincies een voorkeur om nieuwe natuur te realiseren door bestaande grondeigenaren ofwel ‘zelfrealisatie’. Toch blijft de belangstelling voor zelfrealisatie tot nu toe achter bij de verwachtingen. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van Wageningen Environmental Research en het Planbureau voor de Leefomgeving.


Hoelang houdt exportvraag aan?

20-05-2019 - 0 reacties Hoelang houdt de exportvraag aan? Deze vraag stelt DCA-marktexpert Edwin Burgers in de wekelijkse update over de aardappelmarkt. 'De oude oogst blijft spannend, terwijl de nieuwe oogst een wat negatieve stemming laat zien.'


Koning opent door burgers gefinancierd windmolenpark bij Philipsdam

15-05-2019 - 0 reacties Koning Willem-Alexander opent vanmiddag een windmolenpark bij de Philipsdam, op de grens tussen Zeeland en Zuid-Holland.
Het gaat om een park van 34 windmolens waaraan leden van twee corporaties en omwonenden hebben meebetaald. Een deel van de opbrengsten van de windenergie komt weer terug bij de burgers; de initiatiefnemers spreken van het grootste burgerinitiatief van Nederland.
Het Windpark Krammer is voor ongeveer de helft eigendom van de burgercorporaties Deltawind en Zeeuwind, waarin zo'n vijfduizend leden zitten. De overige 49 procent is in handen van turbinefabrikant Enercon. Ook is 10 miljoen euro opgehaald bij de bewoners uit de regio die obligaties hebben gekocht.
De windmolens moeten elektriciteit gaan opwekken voor zo'n 200.000 huishoudens.


Boeren- en burenprotest tegen hoogspanning langs E403

14-05-2019 - 0 reacties Bezorgde boeren en burgers organiseerden dinsdagochtend filterblokkades langs de E403 in Lichtervelde. Ze protesteren hiermee tegen de komst van een hoogspanningslijn langs de autosnelweg. Via deze verbinding wil netbeheerder Elia de stroom van windparken op zee naar het binnenland vervoeren. Verhalen over de schadelijke gezondheidsimpact van hoogspanningskabels verontrusten de omwonenden. Landbouwers zijn bevreesd voor schadelijke effecten op hun veestapel. Dinsdagavond vindt in Oostende de eerste van in totaal tien infomarkten plaats, maar het zal netbeheerder Elia duidelijk moeite kosten om lokaal draagvlak te verwerven voor het Ventilus-project. Volgens de krant De Tijd heeft een gelijkaardig project tussen Zeebrugge en Zomergem jaren vertraging opgelopen door buurtprotest.


Een ongemeend spannende marktsituatie

13-05-2019 - 0 reacties We hebben een wat later voorjaar, en dat helpt de groei niet. Hierdoor blijft de komende periode ongemeend spannend, zo zegt DCA-marktexpert Edwin Burgers. Dit en meer zie je in dit video-marktbericht.


'Jaag burgers niet op stang met bouw van windmolens op land'

09-05-2019 - 0 reacties Wil je mensen warm laten lopen voor de energietransitie, ga dan op zoek naar projecten die aantoonbaar wat opleveren. Een lagere energierekening, meer comfort of nieuwe producten. Jaag in elk geval burgers niet op op stang met windparken zoals in de Veenkoloniën en bij Meeden.


Belgische verwerkers op jacht naar aardappelen

06-05-2019 - 0 reacties Belgische verwerkers zijn op jacht naar aardappelen, aldus DCA-marktexpert Edwin Burgers. Wat betekent dit voor de markt? Dit en meer hoor je in dit wekelijkse marktbericht over de aardappelmarkt.


Deze fout maakt (bijna) iedere boer

01-05-2019 - 0 reacties Veganisten, boze burgers of overtuigd biologen. De boeren hebben een sterke neiging al deze mensen te willen 'genezen'. De huidige productiemethodes worden met verve verdedigd en nepnieuws wordt bestreden. Dat hoeft niet negatief te zijn, maar het 'hakken-in-het-zand-model' kent zijn grenzen. Deze fout maken veel boeren.


Mora komt met vleessnacks van moederdieren

30-04-2019 - 0 reacties Met de Crispy Chick'n burgers en strips legt Mora twee nieuwe producten in het winkelvriesvak. Die zijn gemaakt van vlees van uitgelegde moederdieren met het duurzaamheidslabel NoviPlus van Novi-Pluim.


Mora komt met moederdiervleessnacks Novi-Pluim

30-04-2019 - 0 reacties Met de Crispy Chick'n burgers en strips legt Mora twee nieuwe producten in het winkelvriesvak. Die zijn gemaakt van vlees van uitgelegde moederdieren met het duurzaamheidslabel NoviPlus van Novi-Pluim.


Mora komt met snacks van uitgelegde moederdieren

30-04-2019 - 0 reacties Met de Crispy Chick'n burgers en strips legt Mora twee nieuwe producten in het winkelvriesvak. Die zijn gemaakt van vlees van uitgelegde moederdieren met het duurzaamheidslabel NoviPlus van Novi-Pluim.


Mora komt met moederdiervlees snacks van Novi-Pluim

30-04-2019 - 0 reacties Met de Crispy Chick'n burgers en strips legt Mora twee nieuwe producten in het winkelvriesvak. Die zijn gemaakt van vlees van uitgelegde moederdieren met het duurzaamheidslabel NoviPlus van Novi-Pluim.


Onderzoek moet kloof tussen boeren en burgers dichten

30-04-2019 - 0 reacties Hoe denken niet-boeren over boeren? Is er een kloof tussen beide groepen en hoe kan die verbinding tussen boeren en burgers worden verbeterd?


Mora verwerkt vlees van Novi-Plus vleeskuikenouderdieren in twee kipproducten

30-04-2019 - 0 reacties Diepvriessnackfabrikant Mora verwerkt het vlees van uitgelegde moederdieren van Novi-Plus leden in haar Crispy Chick’n burgers en strips.


Spanning volop terug in aardappelmarkt

29-04-2019 - 0 reacties Het seizoen is nog lang niet afgelopen, zo meldt DCA-marktexpert Edwin Burgers. Wat gaan de vroege aardappelen doen, en welk effect heeft dit op de stemming? Dit en meer hoor je in dit marktbericht.


Video: Burgers betalen voor bloemrijke akkerranden in Dronten

27-04-2019 - 0 reacties De jonge akkerbouwer Geert Bouwkamp uit Dronten (FL) is een actie gestart waarbij burgers een stukje van een perceel kunnen adopteren, zodat het ingezaaid kan worden met een bloemenzaad. In totaal hebben burgers alle 34 stukjes geadopteerd.


'Slechts 1 procent van alle stallen in Nederland is een 'megastal'; PvdD en Wakker Dier jagen mensen onterecht angst aan'

24-04-2019 - 2 reacties Van alle 77.450 stallen in Nederland worden er 801 aangemerkt als 'megastal'. Dit is krap 1 procent van het totaal. ,,Wakker Dier en Partij voor de Dieren doen net alsof Nederland tjokvol megastallen staan en maken burgers bang met framing."


Markt normaliseert na klap Belgische noteringen

15-04-2019 - 0 reacties Na de dreun van de Belgische noteringen, zien we nu dat de markt weer normaliseert. De voorraad vrije aardappelen is beperkt, waardoor de markt grillig beweegt. Hierover vertelt DCA-marktexpert Edwin Burgers meer in dit marktbericht.


5G eerder in gebruik door koeien dan burgers

15-04-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Ze zien er misschien uit als normale koeien, maar een kudde Friese melkkoeien op een Britse boerderij zijn internetpioniers en ze genieten van de voordelen van 5G-connectiviteit vóór jou, zo meldt Reuters.