Burgers

Burgers is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Burgers en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Burgers nieuws

Aardappelmarkt tendeert vaster

09-12-2019 - 0 reacties Normaal zie je richting het einde van jaar dat de markt wat uitvlakt, maar dat is vandaag de dag niet het geval. De markt oogt vriendelijk en tendeert vast, zegt DCA-marktexpert Edwin Burgers. Hierover hoor je meer in dit video-marktbericht over de aardappelmarkt.


ʻMoed indrinkenʼ voor boerenprotesten bij ʻVeur de boerʼnʼ

18-11-2019 - 0 reacties ʻEfkes niks an de kopʼ en ʻefkes bʼj mekareʼ. Dat zijn de motto’s van ʻVeur de boerʼnʼ, het festival dat Boerensteungroep Burgers en evenementencentrum de Hofnar in Aalten (GD) op zondag 24 november organiseren.


Nederlandse vegetarische slager levert vegetarische Whopper aan Burger King

12-11-2019 - 0 reacties De Vegetarische Slager levert vanaf vandaag plantaardige burgers aan 2400 Burger King-filialen in 25 Europese landen. Daarna volgen andere landen in Europa, waaronder Nederland, Azië en het Midden-Oosten. De plantaardige burger - de Rebel Whopper - is genoemd naar het paradepaardje van de Amerikaanse fastfoodketen.


Vegetarische Slager levert aan Burger King Europa

12-11-2019 - 0 reacties De Vegetarische Slager levert vanaf dinsdag 12 november vegetarische burgers aan Burger King-vestigingen in 25 Europese landen.


Vieze Duitse diesels kunnen vrijwel ongestoord milieuzones inrijden

12-11-2019 - 0 reacties Het kabinet heeft zijn best gedaan, maar de Duitsers zijn niet van plan om kentekengegevens van hun onderdanen te delen met Nederland zodat vieze diesels hier geweerd kunnen worden uit milieuzones. Daardoor is de pakkans voor onze oosterburen een stuk kleiner dan voor Nederlandse burgers.


Aardappeloogst 2019 is een martelgang

11-11-2019 - 0 reacties De aardappelmarkt van dit jaar kan een martelgang genoemd worden, zegt DCA-marktexpert Edwin Burgers. Niet alles is uit de grond. Ook de situatie in Engeland kan een rol van betekenis gaan spelen.


'Monsteropgave’: in 2030 moet Brabant 50 procent minder CO2 uitstoten

08-11-2019 - 0 reacties Brabant moet in 2030 vijftig procent minder koolstofdioxide (CO2) uitstoten dan in 1990. Dat geldt voor boeren, bedrijven en burgers. Een meerderheid van Provinciale Staten heeft daar vrijdag mee ingestemd. Het landelijke Klimaatakkoord en de Klimaatwet zetten in op 49 procent. De ambities van Brabant reiken een procentje verder.


Aardappelmarkt houdt goed stand

21-10-2019 - 0 reacties De aardappelmarkt houdt goed stand, ondanks het feit dat er relatief mooi nazomerweer wordt opgegeven. Hierover vertelt DCA-marktexpert Edwin Burgers meer in deze video-marktupdate.


Boer nodigt burger uit boontjes te plukken

19-10-2019 - 0 reacties De vele regen van de afgelopen drie weken zorgt voor veel oogstproblemen. Biologische boer Klaas Meine De Olde uit Emmeloord kan zijn land niet op met machines. Via Facebook roept hij burgers op om sperziebonen te plukken voor vijf euro per emmer.


400 burgers aanwezig bij Boer-burger-ontbijt

17-10-2019 - 4 reacties Zo’n 400 burgers van Den Haag schoven donderdagmorgen aan voor het Boer-burger-ontbijt bij de hofvijver.


Boerenontbijt wekt sympathie bij burgers

17-10-2019 - 0 reacties Langs de Hofvijver, tegenover het binnenhof in Den Haag was er vanochtend een boerenontbijt. Dit was georganiseerd door Farmers defence force (FDF). De organisatie wil naast de burgers bedanken voor hun steun, ook het overlast van de afgelopen weken compenseren.


Burgercollectief start bouw windmolenpark

16-10-2019 - 0 reacties Een bedrijf in handen van boeren en burgers begint donderdag aan de bouw van een windmolenpark bij Zeewolde in Flevoland. Dit wordt het grootste park in Europa dat in beheer is van een burgercollectief.


De boer heeft de burger mee, en toch voelt hij zich miskend

15-10-2019 - 0 reacties Ondanks files en blokkades kan de boer op sympathie van burgers rekenen. Toch voelt hij zich miskend. ‘Dat is zorgelijk.’


Oogsthobbel toch hoger dan verwacht

14-10-2019 - 0 reacties De oogsthobbel is toch hoger dan verwacht, zegt DCA-marktexpert Edwin Burgers. De afgelopen weken is er her en der veel regen gevallen, en dat zie je terug in de fysieke markt. Dit en meer hoor je in deze video-marktupdate.


Stagnerende oogst komt weer op gang

07-10-2019 - 0 reacties De stagnerende aardappeloogst komt weer op gang, zegt DCA expert Edwin Burgers. Dit en meer over de aardappelmarkt hoor je in deze video.


Boeren stappen opnieuw op de tractor voor protest: ‘De vorige keer is goed bevallen’

07-10-2019 - 8 reacties Nederlandse boeren gaan op 16 oktober weer op pad met de tractor om te demonstreren tegen het landbouwbeleid. Dat laat actiegroep Farmers Defence Force weten. Hoe de actie er precies uit gaat zien is nog onduidelijk, maar de boeren gaan in ieder geval massaal met de trekker op pad.

Er komen nieuwe boerenacties. Volgende week woensdag is de eerste: de Farmers Defence Force wil samen met boeren, vissers en burgers ‘ergens in de Randstad’ een grote actie houden. Een andere boerenactiegroep, Agractie, heeft over vier tot zes weken ook twee acties op stapel staan.


Nieuwe actie boeren FDF tegen 'corrupte overheid'

07-10-2019 - 1 reacties Farmers Defence Force (FDF) heeft woensdag 16 oktober een nieuw grootschalig protest aangekondigd. De organisatie wil ook burgers betrekken in de demonstratie tegen een volgens haar 'corrupte overheid'. Waar de actie in de Randstad wordt gehouden, wil FDF nog niet zeggen.


Nieuwe actie boeren FDF tegen 'corrupte overheid'

07-10-2019 - 0 reacties Farmers Defence Force (FDF) heeft op woensdag 16 oktober een nieuw grootschalig protest aangekondigd. De boerenorganisatie wil ook burgers betrekken in deze demonstratie tegen een volgens haar 'corrupte overheid'.  Waar de actie in de Randstad wordt gehouden, wil FDF nog niet zeggen.


Boeren, burgers en buitenlui... - dr Kelder en Co

05-10-2019 - 11 reacties

Originele beschrijving

Rijen dik stonden de tractoren van boze boeren op het Haagse Malieveld geparkeerd. Massaal werd er afgelopen dinsdag gehoor gegeven aan de oproep op naar Den Haag te komen om te protesteren. Maar tegen wat eigenlijk? ‘Ik vond het een uiting van frustratie en onmacht,’ betoogt prof. dr. Jan Douwe van der Ploeg, emeritus hoogleraar rurale sociologie aan de Wageningen Universiteit. ‘Terwijl, de boeren zijn een groep die zeer goed wordt gehoord en gewaardeerd en die ook financieel door de Nederlandse samenleving en door Europa wordt ondersteund. Waardering dus van alle kanten. Maar tegelijkertijd is er die grenzeloze frustratie en dat komt omdat boeren gevangen zitten in een ontwikkelingsmodel dat is vastgelopen’.Grappige paradoxFrustratie dus. Over regelgeving, beeldvorming en politici die elke keer een ander beleid voorstaan. Maar de boeren zijn een van de weinige beroepsgroepen die structureel inkomenssubsidie krijgen. Hoe zit dat dan? Van der Ploeg hierover: ‘Nederland krijgt per jaar zo’n 750 miljoen euro aan Europese landbouwsubsidies. Dat komt gemiddeld neer op twintigduizend euro per boerenbedrijf. En dat is een grappige paradox, dit zijn de competitieve bedrijven, die kunnen de confrontatie op de wereldmarkt aan. Maar ze zijn wel afhankelijk van die inkomensondersteuning. De ironie is, de kleine bedrijven krijgen vrijwel niets’. Alles gaat dus naar de grote jongens. En de landbouwlobby in Europa is zo sterk, hier gaat voorlopig ook niets aan veranderen. Dat zouden dus blije boeren moeten zijn.MinisterDan blijft de vraag: waarom zijn die boeren zo boos? Ruim tweeduizend tractoren in Den Haag. Kan het zo zijn dat de boeren die daar stonden onderling ook erg verdeeld zijn. Van der Ploeg denkt van wel en dat begint al bij de Minister van Landbouw, Carola Schouten: ‘Alle tegenspraken die inherent zijn aan de Nederlandse landbouw die komen bij deze minister terug. Ze laat het schip doordenderen en elke keer stuit die op een grens. Deze keer is dat stikstof, de volgende keer zal het energieverbruik zijn.’ En ook al verdient een boer fors meer dan modaal, daar staan wel torenhoge schulden door forse investeringen tegenover. De totale schuld van de agrarische sector is volgens Van der Ploeg meer dan dertig miljard. ‘De sector is bijna het Griekenland van de Nederlandse economie’. En daar zijn ook de banken debet aan, met name de Rabobank. ‘Die doet aan greenwashing,’ aldus de Wageningse emeritus hoogleraar. ‘Om de Nederlandse landbouw heen wordt de illusie van duurzaamheid gecreëerd. Terwijl het in zich een ‘kaduuk’ systeem is, dat voorbij de grenzen van samenleving en natuur is gegroeid’.Maar daar hebben we de boeren op het Malieveld niet over gehoord.


Offervaardig leiderschap

05-10-2019 - 0 reacties Piet Hermus is akkerbouwer, boerenklimaatactivist en ZLTO-afdelingsbestuurder. Hij maakte de aanloop in het historische boerenprotest van 1 oktober mee, ging erheen en verwerkte zijn indrukken van de afgelopen weken in een nabeschouwing. Daarin analyseert hij de gevoelens van boeren en burgers. Waarom steunde de burger de boer?