Burgers

Burgers is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Burgers en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Burgers nieuws

Boeren gaan weer daten

11-02-2020 - 0 reacties Een groep boeren en burgers neemt de handschoen op om met elkaar het gesprek aan te gaan over de toekomst van de landbouw en het leven van boer en burger. Onder het mom van #Makeadate2020 zoeken boeren en niet-boeren rondom Valentijnsdag de verbinding met elkaar. Een oproep onder boeren leverde al een aantal spannende dates op.…


De aardappelmarkt in afwachtende modus

10-02-2020 - 0 reacties Door de prijsnoteringen in verschillende landen zakken de Nederlandse afnemers af richting het peloton en gaan even rustig achterover zitten. DCA markt-expert Edwin Burgers gaat in deze video-marktupdate in op de afwachtende aardappelhandel.


'Iets met boeren' vertaalt de problemen van de boeren naar het theaterpodium

26-01-2020 - 0 reacties Hoe krijg je boeren en burgers weer bij elkaar? Hun verhouding staat op scherp. De boer voelt zich onbegrepen, in de hoek gedrukt. De burger heeft last van zijn heftige protesten. In Reusel en Sint Anthonis proberen ze het met een toneelstuk. Zondagmiddag oefenden de amateurspelers voor het eerst met elkaar: "Het was heftig. Ik werd er emotioneel van."


Aardappelmarkt beweegt zich als sluipmoordenaar

20-01-2020 - 0 reacties De aardappelmarkt beweegt zich een beetje als een sluipmoordenaar, zegt DCA-marktexpert Edwin Burgers. Als we terugkijken tot week 34 van vorig jaar, is de trend sindsdien steeds iets stijgend geweest. Waar moeten we de komende periode rekening mee houden? Hierover hoor je meer in het video-marktbericht over de aardappelmarkt van deze week.


'Wacht niet op water' is Limburgse campagne over risico's wateroverlast

09-01-2020 - 0 reacties Omdat we steeds vaker te maken hebben met extreem weer is het Waterschap Limburg samen met de veiligheidsregio een campagne begonnen. Doel is om bewoners bewust te maken van de gevaren die kunnen ontstaan bij plotselinge wateroverlast. Via een website wil het waterschap burgers helpen om de risico's te beperken of om overlast te voorkomen.
"Als Waterschap Limburg hebben we een heel pakket aan maatregelen om schade door wateroverlast in te dammen, maar burgers moeten zelf ook wat doen", zegt Josette van Wersch van het waterschap tegen 1Limburg.
"Het zijn heel makkelijke en concrete tips die we burgers willen meegeven", zegt Van Wersch. "Draai bij water in huis meteen het gas en licht uit. Zet je kliko vast, zodat hij niet wegdrijft en voor je auto geldt hetzelfde: zet hem op de handrem."
Niet door ondergelopen straat rijden
Limburg is de afgelopen jaren meerdere keren verrast door wateroverlast. Zo kreeg de gemeente Meerssen in 2018 twee keer te maken met hevige regenval en modderstromen. De gemeente heeft nu zandzakken ingeslagen voor periodes waarin hevige regenval wordt verwacht.
De campagne adviseert ook vooral wat je niet moet doen tijdens wateroverlast. Ga vooral niet door een ondergelopen straat rijden, omdat de auto golfslag veroorzaakt waardoor er nog meer water in de aanliggende woningen loopt.
Ook door een straat vol water lopen, is niet verstandig. "Door de waterdruk kunnen putdeksels zijn weggedreven, waardoor je in een rioolput kunt vallen. Het is in Meerssen al gebeurd dat een man in zo'n put viel en iets brak."


Plaagdieren beter begeleid dan opgejaagde burgers

24-12-2019 - 0 reacties Daar flitst een eigentijdse vertaling van de kerstgedachte voorbij op de zijkant van een bestelbusje: plaagdierbeheersing. Want dit zo kalme woord is een fraai voorbeeld van het verzachten van de werkelijkheid in heel woeste tijden.


Kerstpakket voor 250 Zutphense gezinnen dankzij boeren en burgers

23-12-2019 - 0 reacties In Zutphen krijgen 250 gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank dankzij een actie van boeren en burgers alsnog een rijk gevuld kerstpakket. De gezinnen dreigden een karig noodkerstpakket te krijgen, nadat het pand van de Voedselbank in Zutphen plotseling werd gesloten. Het pand bleek onveilig om te betreden.


Wereldwijde waterschaarste in 2040

19-12-2019 - 0 reacties Het World Resources Institute voorspelt dat de wereldwijde vraag naar water de komende decennia sterk zal groeien. Door de snelgroeiende wereldbevolking zal de waterconsumptie door burgers, telers en bedrijven toenemen.
Het is onduidelijk waar al dit water vandaan zal komen. Als gevolg van…


Aardappelmarkt tendeert vaster

09-12-2019 - 0 reacties Normaal zie je richting het einde van jaar dat de markt wat uitvlakt, maar dat is vandaag de dag niet het geval. De markt oogt vriendelijk en tendeert vast, zegt DCA-marktexpert Edwin Burgers. Hierover hoor je meer in dit video-marktbericht over de aardappelmarkt.


ʻMoed indrinkenʼ voor boerenprotesten bij ʻVeur de boerʼnʼ

18-11-2019 - 0 reacties ʻEfkes niks an de kopʼ en ʻefkes bʼj mekareʼ. Dat zijn de motto’s van ʻVeur de boerʼnʼ, het festival dat Boerensteungroep Burgers en evenementencentrum de Hofnar in Aalten (GD) op zondag 24 november organiseren.


Nederlandse vegetarische slager levert vegetarische Whopper aan Burger King

12-11-2019 - 0 reacties De Vegetarische Slager levert vanaf vandaag plantaardige burgers aan 2400 Burger King-filialen in 25 Europese landen. Daarna volgen andere landen in Europa, waaronder Nederland, Azië en het Midden-Oosten. De plantaardige burger - de Rebel Whopper - is genoemd naar het paradepaardje van de Amerikaanse fastfoodketen.


Vegetarische Slager levert aan Burger King Europa

12-11-2019 - 0 reacties De Vegetarische Slager levert vanaf dinsdag 12 november vegetarische burgers aan Burger King-vestigingen in 25 Europese landen.


Vieze Duitse diesels kunnen vrijwel ongestoord milieuzones inrijden

12-11-2019 - 0 reacties Het kabinet heeft zijn best gedaan, maar de Duitsers zijn niet van plan om kentekengegevens van hun onderdanen te delen met Nederland zodat vieze diesels hier geweerd kunnen worden uit milieuzones. Daardoor is de pakkans voor onze oosterburen een stuk kleiner dan voor Nederlandse burgers.


Aardappeloogst 2019 is een martelgang

11-11-2019 - 0 reacties De aardappelmarkt van dit jaar kan een martelgang genoemd worden, zegt DCA-marktexpert Edwin Burgers. Niet alles is uit de grond. Ook de situatie in Engeland kan een rol van betekenis gaan spelen.


'Monsteropgave’: in 2030 moet Brabant 50 procent minder CO2 uitstoten

08-11-2019 - 0 reacties Brabant moet in 2030 vijftig procent minder koolstofdioxide (CO2) uitstoten dan in 1990. Dat geldt voor boeren, bedrijven en burgers. Een meerderheid van Provinciale Staten heeft daar vrijdag mee ingestemd. Het landelijke Klimaatakkoord en de Klimaatwet zetten in op 49 procent. De ambities van Brabant reiken een procentje verder.


Aardappelmarkt houdt goed stand

21-10-2019 - 0 reacties De aardappelmarkt houdt goed stand, ondanks het feit dat er relatief mooi nazomerweer wordt opgegeven. Hierover vertelt DCA-marktexpert Edwin Burgers meer in deze video-marktupdate.


Boer nodigt burger uit boontjes te plukken

19-10-2019 - 0 reacties De vele regen van de afgelopen drie weken zorgt voor veel oogstproblemen. Biologische boer Klaas Meine De Olde uit Emmeloord kan zijn land niet op met machines. Via Facebook roept hij burgers op om sperziebonen te plukken voor vijf euro per emmer.


400 burgers aanwezig bij Boer-burger-ontbijt

17-10-2019 - 4 reacties Zo’n 400 burgers van Den Haag schoven donderdagmorgen aan voor het Boer-burger-ontbijt bij de hofvijver.


Boerenontbijt wekt sympathie bij burgers

17-10-2019 - 0 reacties Langs de Hofvijver, tegenover het binnenhof in Den Haag was er vanochtend een boerenontbijt. Dit was georganiseerd door Farmers defence force (FDF). De organisatie wil naast de burgers bedanken voor hun steun, ook het overlast van de afgelopen weken compenseren.


Burgercollectief start bouw windmolenpark

16-10-2019 - 0 reacties Een bedrijf in handen van boeren en burgers begint donderdag aan de bouw van een windmolenpark bij Zeewolde in Flevoland. Dit wordt het grootste park in Europa dat in beheer is van een burgercollectief.