Burgers

Burgers nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Burgers nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Burgers nieuws

Geeft termijnmarkt signaal voor lagere fysieke markt?

18-03-2019 - 0 reacties Hoewel de termijnmarkt maandag 18 maart lager sloot, zien we deze daling nog niet terug in de fysieke markt. Dit en meer vertelt DCA-marktexpert Edwin Burgers in dit videomarktbericht.


Burger meet zelf luchtkwaliteit bij stal

16-03-2019 - 0 reacties Sensoren die de luchtkwaliteit meten worden steeds goedkoper. Daarom meten steeds meer burgers zelf de luchtkwaliteit. In het Limburgse Venray gaan burgers samen met boeren aan de slag.


Voor doorrekening klimaatakkoord werkte kabinet al aan extra maatregelen

14-03-2019 - 0 reacties De regeringscoalitie besloot al begin februari extra klimaatmaatregelen in de steigers te zetten. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hielden vol de doorrekening van het ontwerp-klimaatakkoord af te willen wachten, maar werkten in stilte aan flinke aanpassingen, zegt CU-leider Gert-Jan Segers.

Het kabinet verraste woensdag met een CO2-heffing voor bedrijven en lagere energielasten voor burgers. De wijziging van het klimaatakkoord lijkt vooral politiek gemotiveerd.

De regeringscoalitie besloot al begin februari extra klimaatmaatregelen in de steigers te zetten. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hielden vol de doorrekening van het ontwerp-klimaatakkoord af te willen wachten, maar werkten in stilte aan flinke aanpassingen, zegt CU-leider Gert-Jan Segers.

Het oordeel van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) was niet mals: met de maatregelen uit het voorlopige Klimaatakkoord zou het waarschijnlijk niet lukken om 49 procent minder CO2 uit te stoten in 2030, zoals in het regeerakkoord is afgesproken.


Boer Hermus uit Den Hoek exotische publiekstrekker in Amsterdamse klimaatmars

11-03-2019 - 1 reacties AMSTERDAM/ZEVENBERGSCHEN HOEK - Met zijn trekker en platte kar tussen de medebetogers in de klimaatmars door Amsterdam heeft landbouwer Piet Hermus uit Zevenbergschen Hoek zich zondag ontpopt tot een exotische attractie. ,,Maar wel met goede gesprekken op de wagen en langs de route. Boeren, burgers en buitenlui moeten samen het tij keren. Doorsnurken is geen optie.”

Hermus was zaterdag vanuit Den Hoek vertrokken met zijn tractor, 140 kilometer binnendoor richting hoofdstad, navigerend op zijn gsm. ,,Ik mocht overnachten bij een melkveehouder in Weesp, zondagmorgen reed ik Amsterdam al in toen de stad nog niet wakker was.”


Cash-settlement zet toon op zielloze aardappelmarkt

11-03-2019 - 0 reacties De aardappelmarkt ziet er inspiratieloos uit, zegt DCA-marktanalist Edwin Burgers. De cash-settlement bepaalt de komende tijd het beeld op de markt. 


EC vraagt om feedback over voedselverspillingskwantificatiemethode

11-03-2019 - 0 reacties De Europese Commissie (EC) stelt een methode voor om voedselverspilling te meten en vraagt burgers en belanghebbende partijen om erover terug te koppelen.


Boer Hermus gaat (mét trekker) naar de klimaatmars

09-03-2019 - 0 reacties Van Zevenbergsche Hoek naar de Dam in Amsterdam, het is een afstand van iets meer dan honderd kilometer. Zo gepiept dus, zou je zeggen. Maar boer Piet Hermus neemt er toch ruim de tijd voor. Dat moet ook wel, want hij gaat met een landbouwtrekker en platte kar. Hij vertrekt vandaag al om morgenmiddag in de hoofdstad mee te doen aan de klimaatmars.
De akkerbouwer geeft toe dat met de trekker naar Amsterdam gaan niet de meest milieuvriendelijke manier is. "Net zo min als een vliegtuig of een auto, maar we moeten elkaar ontmoeten. Boeren, burgers en buitenlui moeten zich verenigen", zegt hij. "Wij boeren merken met enige regelmaat iets van de klimaatverandering, maar sommigen komen niet van hun erf af. Het is tijd om gezamenlijk een vuist te maken".
Enorme regenbuien
Om die boodschap kracht bij te zetten, neemt Hermus ook spandoeken mee. Nu liggen ze nog achterop de kar, morgen staan ze rechtop. 'Het klimaat verandert nu al' en 'Onze gewassen verdrogen ook steeds vaker' staat erop. "Het gaat niet alleen om droogte, maar ook om de enorme regenbuien waar we last van hebben. Als mijn aardappelplantjes een dag onder water staan, dan gaan ze rotten. En dan kan ik er niets meer mee", aldus Hermus.
Om dat tegen te gaan, graaft de boer met enige regelmaat geulen. "Dat helpt, maar het weer is ook onvoorspelbaar. Het gaat om de trefkans en als je pech hebt kan het door een extreme bui binnen een paar uur gedaan zijn."
Afval
Ondanks de problemen blijft Hermus optimistisch. "Wij hebben ook oplossingen", zegt hij. Op een van de spandoeken staat 'Bomen en planten kunnen CO2 binden'. "En dat is wat wij boeren kunnen doen, zorgen voor meer groen." En zo heeft hij nog wel meer ideeën. "We zouden windmolens kunnen plaatsen, zonnepanelen. Verder kunnen we proberen door circulair te denken zo min mogelijk afval te produceren".
"Maar", zegt Hermus er gelijk bij. "Je moet wel geld verdienen om die oplossingen uit te kunnen voeren. Door alle kosten die wij moeten maken door bijvoorbeeld de droogte of juist overvloedige regenval, is dat geld verdienen soms best lastig. En daarom moeten we samen optrekken."


Boeren, burgers of boswachters: op wie stem jij bij de waterschapsverkiezingen?

08-03-2019 - 0 reacties Nee, sexy zijn ze niet, de waterschapsverkiezingen op 20 maart. Maar belangrijk zijn ze wel. En dan gaat het niet alleen om droge voeten. Klimaatopwarming dwingt onze waterbeheerders tot het maken van nieuwe keuzes. Politiek keuzes wel te verstaan, want de belangen zijn divers en vaak tegenstrijdig.


Nederlanders denken aan klimaatverandering, maar doen er weinig tegen

07-03-2019 - 6 reacties "De meeste mensen nemen zelf geen maatregelen en wachten af tot de overheid of het bedrijfsleven iets doen, blijkt uit onderzoek van I&O...."

Veel burgers schoppen tegen de landbouw uit gemakzucht, maar doen zelf dus weinig tot niks om CO2 te reduceren. De groep D66-ers blijken dus het meest hypocriet. Schandalig zijn natuurlijk ook de PvdD en GroenLinks die minder vlees promoten, maar telkens daarnaast de auto- en vliegkilometers vergoelijken door te zeggen dat dit 10 keer minder schadelijk is. De propaganda van dit soort partijen is gebaseerd op gemakzucht. Daarom is de slogan "Een beter milieu begint bij jezelf" nog altijd actueel.


Gewasbeschermingsmiddelen in burgertuinen Westerveld gevonden

06-03-2019 - 0 reacties Bodems en gewassen in natuurgebieden en tuinen in de gemeente Westerveld bevatten verschillende gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van enkele ongeruste burgers.


Grond in beweging; uitdagingen voor boeren, burgers en overheid in Flevoland

06-03-2019 - 0 reacties De komende decennia treden er in Flevoland grote veranderingen op in het grondgebruik. Van oudsher is Flevoland dé landbouwprovincie van Nederland. De afgelopen jaren al, maar zeker in de toekomst neemt de vraag naar ander grondgebruik in Flevoland toe. Zo is er een toenemende grondvraag voor stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en zonneparken. En er zijn maatregelen nodig om de gevolgen van klimaatverandering en bodemdaling op te vangen.


Fysieke markt op niveau, termijnmarkt normaliseert

04-03-2019 - 0 reacties De fysieke markt blijft op niveau, en de termijnmarkt normaliseert weer enigszins, aldus DCA-marktexpert Edwin Burgers. Dit en meer ziet u in dit videomarktbericht.


Nederlander blieft geen vleestax als klimaatmaatregel

04-03-2019 - 0 reacties Dierenwelzijnsorganisaties, linkse partijen en natuurlijk de PvdD roepen al jaren dat er een vleestax moet komen als maatregelen tegen de milieuvervuilende vleesconsumptie. En met regelmaat laten ze doorschemeren dat dit is wat de Nederlander wil en de manier is om de consumptie van vlees verminderd. Maar uit een enquête van De Telegraaf blijkt dat de Nederlander, ook links georiënteerd, helemaal geen behoefte heeft aan een vleestax. Van alle voorgestelde klimaatmaatregelen vinden ze dit het slechtste voorstel.

De Telegraaf staat bekend als een van de weinige kranten, die sceptisch is tegenover allerlei klimaatmaatregelen en visies. Nu klimaat en het klimaatakkoord een ‘hot item’ in Nederland is en de Nederlander geconfronteerd wordt met tal van duurbetaalde maatregelen, vond de krant het tijd om eens bij de Nederlanders zelf te peilen wat zij vinden. De uitkomsten zijn voor de ‘klimaattafelaars’ niet al te positief. Vooral omdat burgers niet gehoord werden en alle maatregelen door de burger betaald moet worden, terwijl de bedrijven, die juist verantwoordelijk zijn voor de grootste vervuiling, buiten schot blijft.


McDonald's stunt met gratis bacon in Amerika

03-03-2019 - 0 reacties Fastfoodketen McDonald's doet sinds januari in de Verenigde Staten (VS) extra bacon op zijn burgers. Ook Wendy’s lokt de klanten met extra bacon. Door de lage varkensprijs in de VS is bacon spotgoedkoop geworden. 


BIOVOICES beoogt meer gebruik van biobased producten

28-02-2019 - 0 reacties BIOVOICES is een driejarig H2020-project dat in januari 2018 is gestart en eindigt in december 2020. In totaal doen er dertien partners mee uit tien landen. De achtergrond van BIOVOICES is dat de transitie naar producten op plantaardige basis (biobased) en daarmee meer bijdrage aan de circulaire economie, langzaam verloopt. Dit hangt samen met het feit dat burgers en overheden als potentiële gebruikers nog nauwelijks bij deze transitie betrokken zijn. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen. Greet Overbeek en Anne-Charlotte Hoes vertegenwoordigen Wageningen Economic Research in BIOVOICES.


Termijnmarkt geeft negatieve verwachting

25-02-2019 - 0 reacties We zien duidelijk een daling in de trend op de termijnmarkt, aldus DCA-marktexpert Edwin Burgers. Dit en meer zie je in dit videomarktbericht. 


Waalse milieuvereniging bindt strijd aan met pesticiden

22-02-2019 - 0 reacties De milieuvereniging Nature & Progrès ijvert voor een Wallonië zonder pesticiden. De nieuwe campagne moet alle burgers overtuigen van de schadelijkheid van de gewasbeschermingsmiddelen die boeren inzetten om hun teelten te beschermen. Er kan een petitie ondertekend worden, een sticker gekocht of er kan een gift gedaan worden aan de vereniging. In het Franstalige landsgedeelte is de angst en aversie voor chemische gewasbeschermingsmiddelen groter dan in Vlaanderen. Na een sterk gemediatiseerd incident met een landbouwer die op een ongelukkig moment vlakbij een school een bespuiting uitvoerde, werden bijvoorbeeld extra regels uitgevaardigd.


Waalse milieuvereniging bindt strijd aan met pesticiden

22-02-2019 - 0 reacties De milieuvereniging Nature & Progrès ijvert voor een Wallonië zonder pesticiden. De nieuwe campagne moet alle burgers overtuigen van de schadelijkheid van de gewasbeschermingsmiddelen die boeren inzetten om hun teelten te beschermen. Er kan een petitie ondertekend worden, een sticker gekocht of er kan een gift gedaan worden aan de vereniging. In het Franstalige landsgedeelte is de angst en aversie voor chemische gewasbeschermingsmiddelen groter dan in Vlaanderen. Na een sterk gemediatiseerd incident met een landbouwer die op een ongelukkig moment vlakbij een school een bespuiting uitvoerde, werden bijvoorbeeld extra regels uitgevaardigd.


Waalse milieuvereniging bindt strijd aan met pesticiden

22-02-2019 - 0 reacties De milieuvereniging Nature & Progrès ijvert voor een Wallonië zonder pesticiden. De nieuwe campagne moet alle burgers overtuigen van de schadelijkheid van de gewasbeschermingsmiddelen die boeren inzetten om hun teelten te beschermen. Er kan een petitie ondertekend worden, een sticker gekocht of er kan een gift gedaan worden aan de vereniging. In het Franstalige landsgedeelte is de angst en aversie voor chemische gewasbeschermingsmiddelen groter dan in Vlaanderen. Na een sterk gemediatiseerd incident met een landbouwer die op een ongelukkig moment vlakbij een school een bespuiting uitvoerde, werden bijvoorbeeld extra regels uitgevaardigd.


Stijgende markttrend even doorbroken

18-02-2019 - 0 reacties 'De stijgende markttrend op de aardappelmarkt lijkt even doorbroken te zijn', zo meldt DCA-marktexpert Edwin Burgers in dit marktbericht.