Ammoniakrechten

Ammoniakrechten is een andere benaming voor "depositieruimte stikstof".

Bij het aanvragen van een vergunning ten behoeve van een toekomstige uitbreiding ontstaat een probleem. U moet namelijk kunnen aantonen dat de uitbreiding van de onderneming geen extra ammoniak neer laat slaan in de Natura-2000 gebieden. Is de extra neerslag van ammoniak groter dan de vrije ruimte in de aanwezige depositieruimte, dan moet u extra depositieruimte aankopen.

In de volksmond wordt dit dus doorgaans de 'aankoop van ammoniakrechten' genoemd. Deze rechten zijn (nog) niet te koop bij de overheid. De enige manier om op dit moment aanvullende ammoniakrechten te verwerven is door een partij te vinden die zijn vergunning geheel of gedeeltelijk in wil leveren. Hierdoor ontstaat er een mogelijkheid om binnen de onderneming extra ruimte te krijgen.

Ammoniakrechten nieuws

Statenmeerderheid wil nieuwe stikstof-aanpak van minister Schouten

19-05-2020 - 8 reacties Landbouwminister Carola Schouten moet terug naar de tekentafel voor een nieuwe stikstof-aanpak. Dat wil een meerderheid van de Drentse Provinciale Staten. Geen boeren opkopen om stikstofuitstoot te verminderen dus, maar de agrarische sector verduurzamen zodat ze minder uitstoot.


Nuenen overweegt boeren uit te kopen om bedrijventerrein Eeneind-West te redden

12-05-2020 - 10 reacties NUENEN - Nuenen overweegt boerenbedrijven rond de Strabrechtse Heide uit te kopen om de ontwikkeling van bedrijventerrein Eeneind-West op gang te brengen.


Groen licht aankoop stikstofrechten voor LPM

09-05-2020 - 4 reacties MOERDIJK - De manier waarop de provincie razendsnel boerderijen opkocht om zo het stikstofprobleem van Logistiek Park Moerdijk (LPM) op te lossen, daar is vrijwel geen enkele politieke fractie tevreden over.

Maar uiteindelijk ging een meerderheid van Provinciale Staten (37 van de 55 stemmen) vrijdag toch akkoord met het aangepaste plan voor het LPM.


Gedeputeerde Flevoland: 'Opkopen stikstofruimte valt mee'

09-05-2020 - 5 reacties Het opkopen van stikstofruimte van agrarische bedrijven zal meevallen in Flevoland, verwacht gedeputeerde Harold Hofstra (ChristenUnie). Hij zei dat donderdagavond tijdens een digitale informatiebijeenkomst van de provincie over stikstof.


Boeren uitkopen om stikstof? Dat leidt maar tot verarming, zegt CDA Drenthe

06-05-2020 - 4 reacties ASSEN - Het kost heel veel geld en leidt tot kaalslag van het platteland. CDA Drenthe keert zich tegen het uitkopen van boeren om de depositie van stikstof te verminderen.


Schouten maximeert ruw eiwitgehalte krachtvoer

06-05-2020 - 59 reacties Landbouwminister Carola Schouten gaat maxima stellen aan het ruw eiwitgehalte van krachtvoer in Nederland. Hiervoor komt een tijdelijke regeling die op 1 september 2020 in moet gaan. Hiermee wil Schouten de stikstofdepositie uit de melkveehouderij verlagen.

Quote:
Volgens de verklaring voeren Nederlandse melkveehouders in de regel meer eiwit dan dat de koeien nodig hebben. Het eiwit dat het dier niet opneemt, wordt als stikstof weer uitgestoten. "Door het eiwitgehalte in het voer te beperken, wordt de stikstofuitstoot teruggebracht. De regeling voorziet erin dat dit niet ten koste gaat van de diergezondheid van de productie", aldus het ministerie. "Krachtvoer maakt ongeveer een kwart van uit van het totale rantsoen van melkvee en fungeert als de 'regelknop' waarmee het rantsoen kan worden geoptimaliseerd."


Agrio Live webinar case Jarno Meulenbeek

30-04-2020 - 0 reacties Jarno legt de problematiek waarin hij en zijn familie zit goed uit.


Stelling: Het kunnen extern salderen is een goede zaak

29-04-2020 - 10 reacties Provincies krijgen de regie in handen bij extern salderen. Dat blijkt uit de brief die landbouwminister Carola Schouten vanmiddag naar de Tweede Kamer stuurde. Maar wat vinden bezoekers van Pluimveeweb.nl van extern salderen waarin bedrijven uit andere sectoren zoals de industrie stikstofrechten uit de landbouw op kunnen kopen om hun bedrijf te ontwikkelen. Pluimveeweb.nl wil weten wat de bezoeker van Pluimveeweb.nl hiervan vindt en vraagt bezoekers te stemmen op de onderstaande stelling: pluimveeweb.nl/artikel/…


Schouten: In 2030 moet stikstofprobleem voor de helft zijn opgelost

24-04-2020 - 0 reacties Minister Schouten van Landbouw wil dat in 2030 nog maar maximaal de helft van alle natuur in Nederland met een stikstofprobleem kampt. Daarvoor tast het kabinet diep in de buidel: de komende tien jaar gaat 5 miljard euro naar onder meer natuurherstel en uitkoopregelingen voor boeren.


'Het lijkt het wilde westen wel', zegt de politiek over opkopen boerderijen in andere provincies

24-04-2020 - 0 reacties De meeste politieke partijen in Provinciale Staten veroordelen de manier waarop Gedeputeerde Staten boerderijen in andere provincies hebben opgekocht om het Logistiek Park Moerdijk (LMP) te kunnen aanleggen. Cowboypraktijken, overvaltechniek en schoffering. Dat waren woorden die vrijdag vielen tijdens een digitale vergadering van Provinciale Staten.


Extern salderen voorlopig niet aan de orde

23-04-2020 - 0 reacties Stikstofruimte verhandelen tussen bedrijven via extern salderen blijft voorlopig onmogelijk. Dat is gebleken na overleg tussen landbouwministerie en de provincies over de stikstofplannen die het kabinet in voorbereiding heeft.

Bij extern salderen kunnen bedrijven stikstofruimte verkopen aan andere bedrijven (binnen en buiten de landbouw), die met de afgeroomde verworven stikstofruimte kunnen uitbreiden of ontwikkelen. Het kabinet komt naar verwachting vrijdag met een brief over de stikstofaanpak.


Schouten moet stikstofreductie juridisch dichttimmeren

17-04-2020 - 0 reacties Minister Carola Schouten (LNV) is erop gebrand de stikstofreductie in het voerspoor juridisch vast te leggen. Dit leidt tot wrijving met de boerenorganisaties. Maar de bewindsvrouw zit klem tussen milieuorganisatie MOB en de noodzakelijke economische reparatie van de coronacrisis.

Bij de uitvoering van nieuwe regelgeving willen boerenorganisaties zelf het roer in handen hebben. De sector heeft in het verleden vaak bewezen met een eigen koers maatschappelijke of milieudoelen te kunnen realiseren. De reductie van de CO2-uitstoot is zo'n prestatie. Er zijn ook voorbeelden waarbij doelen niet of nog niet werden bereikt. Neem de waterkwaliteit in sommige gebieden.

In de onderhandelingen over de stikstofaanpak zet de landbouwminister voor het eerst haar hakken in het zand. Ze houdt vast aan het juridisch vastleggen van de voermaatregel. Dit standpunt is de belangrijkste reden waarom de gesprekken met het Landbouw Collectief zich zo lang voortsleepten en uiteindelijk vastliepen. De boeren willen een doel en daar zonder veel overheidsbemoeienis naartoe werken. Maar de tijd van dat poldermodel lijkt voorbij.

Bij boeren leidt de onvermurwbare houding van Schouten tot wrevel en onbegrip. Er was hoop gevestigd op het onderzoek van het Mesdag Zuivelfonds. Maar ook dat heeft geen kentering in de de stikstofdiscussie gebracht.

Stikstofreductie via voerspoor behalen
In een interview met Nieuwe Oogst TV zei de minister dat ze zekerheid wil dat de stikstofreductie via het voerspoor wordt behaald. Het is te vergelijken met de emissiereductie die de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur oplevert. Ook die is door verkeershandhaving af te dwingen. De stikstofwinst moet ervoor zorgen dat de woningbouw weer op gang komt. Want dat is met het oog op de verkiezingen van volgend jaar voor alle partijen in de coalitie een speerpunt.


Vanuit de linkervleugel in de Tweede Kamer wordt Schouten weleens een gemis aan slagvaardigheid verweten. De bewindsvrouw komt echter graag goed beslagen ten ijs. Een voorbeeld zijn de inspraakrondes die zij organiseerde rond kringlandbouw.

Voor de aanpak van het stikstofprobleem is haar die tijd niet langer gegund. Het economisch herstel dat straks nodig is om de rekening van de coronacrisis te betalen, verhoogt de urgentie voor een juridisch dichtgetimmerde stikstofreductie.

Controle door MOB
Schouten weet zich gecontroleerd door de milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), die destijds ook het Programma Aanpak Stikstof naar de Raad van State bracht.

Niet alleen de landbouw ligt daardoor onder een vergrootglas. Onder druk van MOB bepaalde Schouten dat vliegvelden nu ook een natuurvergunning moeten aanvragen. Lelystad Airport heeft nog een half jaar de tijd om aan te tonen dat, ondanks de groeiplannen, de stikstofuitstoot niet toeneemt ten opzichte van 1999. Ga er maar aan staan.


Mark den Oever biedt excuses aan

15-04-2020 - 43 reacties FDF-voorman Mark den Oever biedt zijn excuses aan voor de woorden die hij in zijn paasbrief gebruikte. In deze brief noemde hij boeren die stikstofrechten buiten de sector willen verkopen ‘zwakke schakels’ en ‘Judassen’.

De brief deed behoorlijk wat stof opwaaien. De voorzitter van Farmers Defence Force komt tot de conclusie dat zijn woorden bij veel mensen hard en ongepast zijn overgekomen en hen hebben gekwetst. „Dat was niet mijn bedoeling en daarvoor bied ik mijn oprechte excuses aan. Dat had ik anders moeten doen en anders moeten formuleren. Ieders omstandigheid is anders en daardoor ook zijn of haar keuzes. Stoppers mogen natuurlijk een faire prijs voor hun bedrijven en hun rechten ontvangen. Dit gunnen we onze collega’s van harte na een leven lang hard werken”, aldus Den Oever.

‘33.000 bedrijven op stikstofmarkt’
In de nieuwe brief uit Den Oever nogmaals zijn zorgen over de dreiging van extern salderen zonder schotten. Iets wat volgens hem grotere gevolgen gaat hebben dan een halvering van de veestapel. „ Als er geen schotten komen tussen NH3 en NOx zullen er potentieel 33.000 bedrijven van buiten de landbouw zich op de toekomstige stikstofmarkt gaan begeven. Dat is evenveel als er veeteeltbedrijven waren in 2019. En wat gebeurt er dan”, zo vraagt hij zicht af.

De FDF-voorman ziet goede kansen dat het inruilen van NH3 en NOx juridisch kan worden aangevochten. Dit omdat er volgens hem vele EU Richtlijnen zijn die de staat negeert als ze er voor kiest om wetgeving door te voeren die het mogelijk maakt om bedrijven buiten de agrarische sector stikstofrechten te laten opkopen van boeren. „Maar procedures kosten tijd en wij zijn geen wetgever.


'Boer die ammoniakrechten verkoopt, is een Judas'

14-04-2020 - 104 reacties Agrarische ondernemers moeten geen stikstofrechten verkopen aan overheden of bedrijven van buiten de agrarische sector. Met dit strijdplan wil Mark van den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force (FDF), het stikstofbeleid van het kabinet om zeep helpen. Hij zet de toon scherp: een boer die zijn stikstofrechten extern verkoopt, is in zijn ogen een zwakke schakel of een Judas.


FDF wil stikstofwetten juridisch onderuithalen

08-04-2020 - 5 reacties Farmers Defence Force overweegt een gang naar de rechter om de spoedwetgeving en het onderliggend stikstofbeleid van het kabinet juridisch onderuit te halen. Volgens de organisatie zijn ze 'juridisch onhoudbaar en onzorgvuldig doorgevoerd.' Ook andere acties sluit de beweging niet uit.

Farmers Defence Force (FDF) is juridisch advies aan het inwinnen hoe de gang naar de rechter het beste kan worden aangevlogen, schrijft het bestuur in een uitgebreide nieuwsbrief aan de leden en de volgers. Het steekt FDF enorm dat landbouwminister Carola Schouten doorgaat met het uitrollen van het stikstofbeleid van het kabinet, zonder dat daar agrarische sector daar invloed op heeft.


Minister: Schiphol mag stikstofnorm blijven overschrijden

03-04-2020 - 8 reacties Vice-premier Carola Schouten heeft het handhavingsverzoek van Mobilisation for the Environment van voorzitter Johan Vollenbroek vooralsnog afgewezen. Vollenbroek had onder meer gevraagd Schiphol maximaal 400.000 vliegbewegingen toe te staan vanwege de ontbrekende natuurwetvergunning. Schiphol meende na indiening van het verzoek geen natuurvergunning nodig te hebben omdat het al zo lang de wet overschreed dat daaruit een gewoonterecht was ontstaan. Dát wijst minister Schouten wel af. Ook het vliegveld nabij Amsterdam moet alsnog een vergunning aanvragen, maar heeft daar maar liefst tot 1 oktober 2020 de tijd voor.

Quote:
Hoewel Schiphol op dit moment dus inderdaad de wet fors overtreedt, acht de minister het niet opportuun om te gaan handhaven. “Omdat Schiphol aanzienlijke bestaande rechten heeft.”


Drenthe woedend over stikstofaanval van provincie Noord-Brabant

31-03-2020 - 33 reacties De provincie Noord-Brabant wil de stikstofrechten van (onder meer) een Drentse boerderij kopen, om zo in Moerdijk een prestigieus logistiek park te kunnen bouwen. Provinciebestuur en boerenorganisatie in Drenthe zijn er op z’n zachtst gezegd niet blij mee.


CDA verbijsterd over stikstofaankoop Noord-Hollandse boerderijen door Noord-Brabant

31-03-2020 - 0 reacties Naar aanleiding van de aankoop van twee Noord-Hollandse boerenbedrijven door de Provincie Noord-Brabant heeft Willemien Koning namens het CDA schriftelijke vragen gesteld. Koning hoopt met het indienen van schriftelijke vragen meer helderheid te krijgen over deze aankoop. ‘Het is bizar dat de opkoop nu al in gang is gezet, omdat de gebiedsprocessen in onze provincie nog moeten opstarten en omdat er nog veel onduidelijkheid heerst over de randvoorwaarden en regels rond verkoop en aankoop van stikstofruimte. Daarnaast heeft Noord-Holland die stikstofruimte zelf heel hard nodig.’


'Stikstof in een verstikkend politiek debat'

31-03-2020 - 0 reacties Het stikstofbeleid is vastgelopen en dat is niet voor het eerst. Tien jaar geleden was dit ook al het geval. De enorme complexiteit van de stikstofwetgeving en stikstof-rekenmodellen zijn daar debet aan. De oplossingen om de wetgeving juridisch weer vlot te trekken, blijken geen oplossing voor de ecologie en economie. De maatregelen missen bovendien een deugdelijke kosten-effectiviteits analyse. De effectiviteit en efficiëntie van bestedingen is daardoor niet controleerbaar.

Grote inspanningen, kleine effecten

Momenteel worden maatregelen ingevoerd om de stikstofwetgeving weer vlot te trekken. Daarbij is de juridische kant van het stikstofverhaal leidend. Maar wat betekenen die maatregelen voor de ecologie en de economie? De stikstofdepositie zou volgens de ecologie gemiddeld met zo’n 600 mol/ha/jaar omlaag moeten, om in de buurt te komen van de kritische depositiewaarden van natuurgebieden. Doen de voorgestelde maatregelen dat ook?

- De verkeersmaatregel (snelheidsbeperking) die onlangs is ingevoerd, brengt de stikstofdepositie op natuur met 1,2 mol omlaag;

- Het uit de markt halen van 10% van de varkensrechten (saneringsregeling varkenshouderij), brengt de stikstofdepositie gemiddeld met 1 tot 5 mol omlaag;

- Het aanleggen van een landbouwvrije bufferzone van 5 kilometer rondom een natuurgebied (dit gaat om tientallen bedrijven die dan moeten verdwijnen), brengt de depositie met 200 tot 400 mol omlaag. Als om ieder natuurgebied een landbouwvrije zone van 5 kilometer moet worden aangelegd, blijft er op het platteland vrijwel geen ruimte meer over voor landbouw. Dat komt door het relatief grote aantal natuurgebieden. Deze optie is daarom niet realistisch. Het uitkopen van een of enkele 'piekbelasters' per natuurgebied, zoals het kabinet wil, levert nauwelijks vermindering van de depositie op.

Voor het juridisch vlot trekken van de stikstofregelgeving, maken een paar gram stikstof een groot verschil. Aan de ecologie draagt het vrijwel niet bij. Voor de economie (en bedrijfsleven) betekent het hoge kosten.

Aandeel landbouw in stikstofdepositie

De uitkomst blijkt afhankelijk van het gekozen uitgangspunt: neem je heel Nederland, de Natura 2000 gebieden, of stikstofgevoelige habitats met een kritische depositiewaarde < 2400 mol/ha/jaar? M.a.w. kijk je vanuit een beleidsmatig, juridisch of ecologisch gezichtspunt? Wij hebben gekozen voor het juridische gezichtspunt aangezien de (voorgestelde) maatregelen worden ingesteld om de regelgeving juridisch vlot te trekken. Met het vervallen van de PAS-wetgeving, is ook de PAS-lijst met 118 natuurgebieden (van de 161) vervallen. De Habitatrichtlijn en Natuurbeschermingswet zijn nu het uitgangspunt, beide spreken over bescherming van alle natuurgebieden. De landbouw heeft een aandeel van 35% in de stikstofdepositie op alle natuurgebieden. De oppervlakte van heel Nederland betrekken in de depositieberekening, zoals de Rijksoverheid doet, mist juridische grondslag (de landbouw heeft in deze berekening een aandeel van 46%). Vanuit ecologisch gezichtspunt zijn de stikstofgevoelige habitats relevant (dan is het aandeel landbouw 41%).

Download hier het complete rapport: mesdag-fonds.nl/upload/ck/…


Coronacrisis heeft weerslag op stikstofaanpak

27-03-2020 - 0 reacties De stikstofplannen van het kabinet komen niet eerder dan in de loop van de volgende maand op tafel.

Voordat een nader pakket aan maatregelen bekend wordt gemaakt, zal nog overleg worden gevoerd met het Landbouw Collectief. Vooralsnog staat een overleg gepland van het kabinet met de vertegenwoordiging van de Nederlandse land- en tuinbouw op 1 april. Ondertussen zijn er technische overleggen gaande.