Stikstofbeleid

Stikstofbeleid is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Stikstofbeleid en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Stikstofbeleid nieuws

'Schade melkveebedrijf op zand tot 30.000 euro'

13-05-2020 - 6 reacties Een gemiddeld melkveebedrijf op zandgrond kan €10.000 tot €30.000 aan meerkosten maken in de laatste 4 maanden van dot jaar door het voorgestelde voerspoor van landbouwminister Schouten. Dit meldt Nevedi. De organisatie van de voerindustrie ziet het voerspoor niet zitten, maar accepteert de invitatie van Schouten te gaan praten over het stikstofbeleid na 2020.


Extern salderen met stikstof in juni van start

12-05-2020 - 5 reacties Provincies zijn druk bezig met de uitwerking van het stikstofbeleid. Binnenkort wordt extern salderen mogelijk – zonder schotten om de agrarische sector. Het is lastig dat uit te leggen aan boeren, blijkt op een onlinebijeenkomst van provincie Flevoland. ‘We houden de hand aan de kraan’, klinkt het. Maar hoe precies, blijft onduidelijk.


Stikstofrechtzaken te over, maar maken ze kans?

30-04-2020 - 0 reacties Het aantal rechtszaken dat wordt aangespannen tegen het stikstofbeleid van het kabinet, stapelt zich op. Nadat Farmers Defence Force, LTO en eerder milieuorganisatie MOB juridische stappen namen, heeft nu ook Agractie aangekondigd een rechtszaak aan te spannen.


Boeren knappen gras Malieveld op dat sneuvelde bij boerenprotesten

29-04-2020 - 0 reacties Het gras van het Malieveld in Den Haag is vandaag hersteld door een aantal agrarische bedrijven. Aan de randen van het veld is de grond geëgaliseerd en nieuw gras ingezaaid.
Het gras wordt kosteloos vervangen. "Dit gebeurt met gras dat goed tegen schaduw kan, want de randen worden omringd door bomen", zegt Hans van Hoogland van agrarisch bedrijf Lemken uit Zeewolde tegen Omroep West.
Het grasveld raakte afgelopen najaar beschadigd toen boze boeren en bouwers met tractoren en zwaar bouwmaterieel op het Malieveld protesteerden tegen het stikstofbeleid. Volgens Staatsbosbeheer raakten de stroken onder de bomen aan de rand van het veld het zwaarst beschadigd.
Een eerste opknapbeurt vond afgelopen november al plaats, maar het herstel van de randen moest volgens een Staatsbosbeheer-woordvoerder wachten tot "groeizaam lenteweer".
Den Bosch
In Den Bosch hebben boeren nieuw gras ingezaaid bij het provinciehuis. Ook daar raakte het grasveld vorig jaar beschadigd tijdens boerenprotesten. "We hebben er nogal een rotzooi van gemaakt tijdens de staking, dus gaan we dat nu opknappen", vertelt Luuk Jennissen uit Den Dungen aan Omroep Brabant.


'Boer die ammoniakrechten verkoopt, is een Judas'

14-04-2020 - 104 reacties Agrarische ondernemers moeten geen stikstofrechten verkopen aan overheden of bedrijven van buiten de agrarische sector. Met dit strijdplan wil Mark van den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force (FDF), het stikstofbeleid van het kabinet om zeep helpen. Hij zet de toon scherp: een boer die zijn stikstofrechten extern verkoopt, is in zijn ogen een zwakke schakel of een Judas.


LTO-voorzitter Calon wil toch overleg met kabinet over stikstof

10-04-2020 - 0 reacties LTO-voorzitter Marc Calon wil in overleg blijven met landbouwminister Carola Schouten. Hij zegt dat in interview met de Volkskrant. Zijn uitspraak komt kort nadat de in het Landbouw Collectief verenigde landbouworganisaties het overleg met de minister opschortten vanwege haar standpunt in het stikstofbeleid.


Brabantse boeren willen niet verder praten over stikstof

04-04-2020 - 3 reacties Zes organisaties van Brabantse boeren weigeren om komende week met de provincie te overleggen over het stikstofbeleid. Ze hebben een uitnodiging voor een videoconferentie afgezegd.
Het heeft volgende boerenorganisaties "weinig zin" om met huidige bestuurders te praten als er binnenkort een nieuw provinciebestuur komt, meldt Omroep Brabant,
De weigering van de Brabantse boeren komt op een opvallend moment. Deze week zegde ook het Landbouw Collectief (de organisatie van dertien landelijke boerenorganisaties) het stikstofoverleg met landbouwminister Carola Schouten af.
Stikstof voor aanleg bedrijventerrein
Vrijwel tegelijkertijd bleek dat de provincie Noord-Brabant een aantal grote boerderijen heeft opgekocht, ook buiten Brabant. Met die boerderijen creëert de provincie een mogelijkheid om stikstofuitstoot te compenseren. Maar tot woede van de boeren blijkt die ruimte niet bestemd voor boeren in Brabant maar voor de aanleg van een bedrijventerrein, het Logistiek Park Moerdijk.
Voor dat laatste heeft de provincie excuses aangeboden. Maar de aankoop van de boerderijen heeft vermoedelijk een rol gespeeld bij het besluit van de boerenorganisaties om geen overleg te willen.
Intensieve veehouderij
Volgens berekeningen van het RIVM heeft ongeveer driekwart van de Brabantse natuurgebieden te lijden onder een te hoge stikstofuitsoot. In veel gevallen is dat al jaren achtereen zo. Juist door de intensieve veehouderij in de buurt van natuur is Brabant ook de provincie waar het probleem het grootst is van heel Nederland.
Om die reden ontwikkelde de provincie eerder een streng stikstofbeleid. Maar juist daarover viel in december het provinciebestuur. Het CDA stapte uit de coalitie.
Volgens formateur Alfred Arbouw (VVD) zijn de onderhandelingen over een nieuwe coalitie van VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant zo goed als afgerond. Het is nog onbekend hoe die nieuwe coalitie de stikstofuitstoot denkt aan te pakken.


Radicale boeren woedend op Rutte en Schouten: ‘Het is oorlog’

03-04-2020 - 2 reacties Farmers Defence Force (FDF) heeft het kabinet de ‘oorlog’ verklaard. Door het stikstofbeleid ook tijdens de coronacrisis door te zetten, laten premier Rutte en minister Schouten (Landbouw) de boeren stikken, zo vindt de radicale boerenclub.


CDA, VVD, FvD en Lokaal Brabant gaan coalitie vormen

06-03-2020 - 0 reacties Het CDA trok afgelopen december de stekker uit de Brabantse coalitie, vanwege het stikstofbeleid.


Vragen over cijfers Mesdagfonds

28-02-2020 - 25 reacties Donderdag 20 februari had een belangrijke dag moeten worden. Het Mesdagfonds zou die dag de modellen van RIVM en het stikstofbeleid van de regering onderuit halen. Maar de presentatie riep vooral vragen op. Waar staan we nu en hoe gaan we verder?


Mesdagfonds: Uitkoop boer helpt natuur niet vooruit

20-02-2020 - 1 reacties Het stikstofbeleid van het kabinet is gebaseerd op ondeugdelijke gegevens. Het uitkopen van landbouwbedrijven om natuurgebieden te ontlasten heeft nauwelijks effect maar treft boerengezinnen hard.


Zuivelfonds slaat geen bres in stikstofcijfers van RIVM

20-02-2020 - 6 reacties ,,De boeren hebben gelijk, er is een ronduit bezopen stikstofbeleid.’’ Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds, windt er vandaag geen doekjes om. Toch weet zijn onderzoeksteam geen keiharde bres te slaan in de stikstofcijfers van het RIVM.


Met boer John Eijkelenboom ‘optoeren’ naar Den Haag

19-02-2020 - 0 reacties Vandaag trokken de boeren eropuit om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Boer John Eijkelenboom reed op zijn tractor van de Alblasserwaard naar Den Haag. Trouw mocht mee ‘optoeren’. ‘De landbouw is niet failliet.’


Boer Arno uit Dijkerhoek blijft thuis: "Statement is al gemaakt"

19-02-2020 - 0 reacties Voor de derde keer in een half jaar tijd trekken boeren vanuit heel Nederland naar Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid, maar niet elke boer doet daar aan mee. "Het statement is al gemaakt, het is nu aan de politiek en het landbouwcollectief om er uit te komen", zegt melkveehouder Arno Meijerman.


Boeren naar Den Haag, Grapperhaus zwijgt

18-02-2020 - 0 reacties De Boeren komen morgen weer met tractors naar Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Vannacht zullen de eerste boeren al gaan rijden, maar onduidelijk is nog hoe groot de verkeerschaos wordt. 'We zijn goed voorbereid', zegt minister Grapperhaus tegen politiek correspondent Laurens Boven.


Schouten en Rutte komen niet naar demonstratie Farmers Defence Force

18-02-2020 - 0 reacties Premier Rutte en minister Schouten van Landbouw komen morgen niet naar een demonstratie van de Farmers Defence Force (FDF) in Den Haag. Een onbekend aantal boeren wil morgen gehoor gegeven aan een oproep van de organisatie om op de Koekamp, naast het Centraal Station, te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.
Minister Schouten zegt dat ze "intensief" gesprekken voert met het Landbouw Collectief, dat dertien boerenorganisaties vertegenwoordigt. Ze wil daarom niet een demonstratie bijwonen van een enkele boerenorganisatie.
Onevenredig
Donderdag debatteert Schouten met de Tweede Kamer over de stikstofplannen. Boeren moeten, om bij te dragen aan natuurherstel, minder stikstof uitstoten. Er ligt onder meer een plan om boerenbedrijven uit te kopen. De boerenorganisaties vinden dat ze onevenredig veel moeten bijdragen aan een oplossing. Ze stellen dat andere sectoren zoals de industrie en de luchtvaart veel minder reductie voor hun rekening moeten nemen.
Geen verband
De afwijzing van de uitnodiging van Farmers Defence Force houdt volgens het ministerie geen verband met het recente conflict tussen FDF en minister Schouten. Begin februari brak het kabinet een overleg met de boeren af vanwege een persbericht van deze organisatie. Daarin stond onder meer dat "eenieder die de sector nu verraadt, dat zal dat weten".
Later volgde een excuus voor de "verkeerde woorden".


Landbouw Collectief maant Tweede Kamer tot actie

17-02-2020 - 16 reacties Het Landbouw Collectief roept alle partijen in de Tweede Kamer op om in actie te komen in het stikstofbeleid. Het verbond van agrarische belangenbehartigers wil dat het parlement de stikstofplannen van het collectief omarmt. "Voorkom onnodig smijten met gemeenschapsgeld."


Milieuclub die stikstofbeleid torpedeerde: plannen zijn visieloos

13-02-2020 - 0 reacties NIJMEGEN (ANP) - De kabinetsplannen om de stikstofuitstoot in Nederland terug te dringen, zijn volgens milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) "visieloos" en veel te vrijblijvend. Alleen bindende doelstellingen zullen standhouden voor de rechter, zegt voorzitter Johan Vollenbroek, maar in de plannen staan alleen streefwaarden.


Barry Madlener (PVV) De cijfers over de stikstofuitstoot waar het kabinet mee werkt kloppen niet!

29-01-2020 - 2 reacties Helaas gaat de meerderheid van de andere partijen hier niet in mee:


ING: lage productiegroei agrarische sector

16-01-2020 - 0 reacties De productiegroei van de agrarische sector noteert dit jaar volgens grootbank ING slechts 0,5 procent. De groei wordt vooral in de intensieve veehouderij geremd door productieplafonds en het stikstofbeleid.