Wolven

Volg al het nieuws over Wolven, een van de 15150 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Wolven nieuwsbrief.

Wolven nieuws

Four wolves in Netherlands, including third one in Veluwe

06-03-2019 - 0 reacties Afgelopen kwartaal waren er vier wolven in Nederland, waarvan twee nieuwe individuen: een vrouw en een man. Drie van de vier leven op de Veluwe. Dat blijkt uit het periodiek monitoringsonderzoek van Wageningen Environmental Research in opdracht van BIJ12. De wolven zijn vastgesteld in de periode van november 2018 tot en met januari 2019. Het zwervende vrouwtje dat vorig kwartaal nog in Overijssel was, is inmiddels terug naar Duitsland.


Jagen op wolven zal eenvoudiger worden in Duitsland

04-03-2019 - 0 reacties Het wordt in Duitsland eenvoudiger om op wolven te jagen die overlast veroorzaken. Dat heeft de Duitse minister van Milieu Svenja Schulze gezegd aan het boulevardblad Bild. Die beslissing komt er nadat wolven steeds vaker boerderijdieren blijken aan te vallen. "Als wolven steeds weer over de afsluitingen springen of te dicht bij mensen komen, moet men ze kunnen doodschieten. Ik wil dat opnemen in een wolvenwet", zegt Schulze.


Vier wolven gespot in drie maanden tijd

28-02-2019 - 0 reacties Tussen november 2018 en januari dit jaar waren er vier wolven in Nederland. Drie dieren leven op de Veluwe. De vierde wolf zwierf in Overijssel, maar is inmiddels teruggekeerd naar Duitsland.


Vier wolven in Nederland, waaronder derde op de Veluwe

28-02-2019 - 0 reacties Afgelopen kwartaal waren er vier wolven in Nederland, waarvan twee nieuwe individuen: een vrouw en een man. Drie van de vier leven op de Veluwe. Dat blijkt uit het periodiek monitoringsonderzoek van Wageningen Environmental Research in opdracht van BIJ12. De wolven zijn vastgesteld in de periode van november 2018 tot en met januari 2019. Het zwervende vrouwtje dat vorig kwartaal nog in Overijssel was, is inmiddels terug naar Duitsland.


Wolven bijten in januari zes schapen dood

27-02-2019 - 0 reacties


Natuurorganisaties richten 'Wolf fencing team' op

27-02-2019 - 0 reacties Natuurpunt, Natagora en WWF roepen het 'Wolf fencing team Belgium' in het leven. Dat moet veehouders tips geven over hoe ze hun vee kunnen beschermen tegen wolven. “Maar we beseffen dat maatregelen in dat kader geld en veel mankracht of tijd kunnen vergen. Door vrijwilligers op te leiden die de landbouwers op het terrein kunnen bijstaan, willen we daaraan tegemoet komen, om zo de omschakeling naar conflictloos samenleven met wolven mogelijk te maken”, aldus de drie grootste natuurverenigingen van België.


LTO wil een wolvenquotum

23-01-2019 - 0 reacties LTO Nederland wil een wolvenquotum: een maximaal aantal wolven dat in Nederland mag verblijven. Komen er meer wolven, dan moeten die worden gedood. Ook wolven die een bedreiging vormen voor het vee moeten worden gedood, aldus LTO-bestuurder Ben Haarman.


Nederlandse jager schiet wolf dood in Duitsland

21-01-2019 - 0 reacties Een Nederlandse jager heeft in het oosten van Duitsland een wolf doodgeschoten. Dat gebeurde vrijdag bij een drijfjacht in een bosgebied in de buurt van Rabenstein, in de deelstaat Brandenburg.
De jager lichtte zelf de politie in, met een getuigenverklaring over de toedracht. Volgens ooggetuigen viel de wolf de jachthonden aan. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de jager.
De wolf is ook in Duitsland een beschermde diersoort. Door het dier dood te schieten heeft de jager mogelijk de wet op de dierenbescherming overtreden. Het proces-verbaal is doorgestuurd naar de officier van justitie. Die moet beslissen of hij de Nederlander gaat vervolgen.
'Waarschuwingsschot'
De Duitse jagersvereniging DJV meldt op zijn website dat de wolf zich niet liet verjagen nadat het dier jachthonden had aangevallen. Er zou naar de wolf zijn geschreeuwd door de jagers en een van hen zou een waarschuwingsschot hebben gelost. Daarna zou de Nederlandse jager de wolf hebben doodgeschoten.
Volgens de Duitse jagersvereniging is het de eerste keer in Duitsland dat bij een dergelijk voorval een wolf om het leven is gebracht. De DJV dringt aan op een grondig onderzoek naar de toedracht.
Rechtszekerheid
"We hebben dringend rechtszekerheid nodig voor alle jagers. Ze moeten weten hoe ze zich moeten gedragen in een dergelijke noodtoestand", zegt DJV-voorzitter Hartwig Fischer.
In Zweden en Noorwegen zijn jaarlijks zo'n 25 aanvallen van wolven per jaar op jachthonden, zegt de Duitse jagersvereniging.


Door wolf gedupeerde schapenboeren wachten nog steeds op vergoeding

17-01-2019 - 0 reacties Het duurt te lang voor de schade die door wolven veroorzaakt is wordt afgehandeld. Dat vinden verschillende provincies in het land.


'Drenten in de Middeleeuwen massaal op wolvenklopjacht'

11-01-2019 - 0 reacties Volgens dominee-historicus Johan Picardt kwamen wolven in Drenthe in een 'onafzienbare menigte' voor. Naar een, alleen voor hem, bekende bron zouden er rond 1283 zoveel wolven zijn geweest, dat niet alleen het vee meer dan ooit werd verscheurd, maar dat zelfs dode mensen bij nacht en ontij uit hun graven werden 'geschrubt en verslonden'.

Volgens dominee-historicus Johan Picardt kwamen wolven in Drenthe in een 'onafzienbare menigte' voor. Naar een, alleen voor hem, bekende bron zouden er rond 1283 zoveel wolven zijn geweest, dat niet alleen het vee meer dan ooit werd verscheurd, maar dat zelfs dode mensen bij nacht en ontij uit hun graven werden 'geschrubt en verslonden'.


Wolf lijkt voorgoed te blijven op de Veluwe

24-12-2018 - 0 reacties De wolf lijkt zich voorgoed te gaan vestigen op de Veluwe. Een vrouwenwolf die eerst in het noorden van Nederland werd gezien, leeft nu al sinds de zomer op de Noord-Veluwe. Wanneer zij ook nog in januari leeft op de Veluwe kun je spreken van een officiële vestiging van deze wolf op de Veluwe. Dat laat Wolven in Nederland aan de Volkskrant weten.


Wagenings onderzoek: tien wolven struinden dit jaar door Nederland

24-12-2018 - 0 reacties WAGENINGEN - In Nederland zijn dit jaar tien wolven gesignaleerd, zes wijfjes en vier mannetjes. Dat is een forse stijging, want in de drie jaar daarvoor werden steeds maar één of twee wolven gezien in Nederland.


Landschap Overijssel: voer discussie over wolf op basis van juiste informatie

13-12-2018 - 0 reacties "Wolven eten geen mensen, hekken hoeven geen twee meter hoog te zijn en het merendeel van de verwonde schapen is te wijten aan honden en niet aan wolven." Landschap Overijssel nuanceert onrust over wolven in het concept verkiezingsprogramma dat is gemaakt naar aanleiding van Het Verkiezingsprogramma van Overijssel. Volgens Landschap Overijssel moet de provincie de juiste boodschap over de wolf verkondigen.


Een fleurig handje promotiemateriaal

28-11-2018 - 0 reacties De andere leden van mijn gezin zijn deze week al twee keer thuisgekomen met een goodie bag, een tasje met spulletjes dat wordt uitgedeeld bij filmpremières en soortgelijke evenementen. Het publiek stort zich er na de voorstelling altijd als wolven op, alsof er goud in zit.


Schapenhouder Krol kritisch op volledige vergoeding wolvenmaatregelen

09-11-2018 - 0 reacties Schapenboeren die hekken of honden willen aanschaffen om zich te wapenen tegen wolven, krijgen deze volledig vergoed. Dat besloot de Europese Commissie op 8 november.


Nieuw wolvenplan in eindfase, maar nog veel kritiek op inhoud

02-11-2018 - 0 reacties De laatste hand wordt momenteel gelegd aan het nieuwe wolvenplan, waar de provincies al maanden aan werken. Het plan is een handleiding voor hoe om te gaan met gevestigde wolven in Nederland. Maar er is nog veel kritiek op de inhoud, vooral omdat het plan niet concreet genoeg zou zijn.


Provincies willen wolven ‘in uiterste geval’ afschieten

31-10-2018 - 0 reacties Met de opmars van de wolf in Nederland krijgen provincies de mogelijkheid om het dier af te schieten als acuut gevaar dreigt. Dat staat in het concept wolvenplan: ,,Doden kan met een injectie of met het geweer.”


Wolf dreigt provinciaal draaiboek in te halen

08-10-2018 - 0 reacties Provincies en natuurorganisaties zijn druk aan het werk om een nieuw draaiboek te maken voor het moment dat zich definitief wolven vestigen in Nederland. Ondertussen lijkt er al ruim drie maanden een wolvin rond te lopen op de Veluwe, die daar mogelijk een eigen leefgebied afbakent. Het dier is in september vastgelegd op camerabeelden van Staatsbosbeheer en Wolven in Nederland.


LTO Nederland is kritisch op wolvenplan

14-09-2018 - 0 reacties LTO Nederland is kritisch over het concept wolvenplan 2.0 waar de provincies aan werken. In het plan ontbreken onder meer maatregelen voor wolven met afwijkend gedrag, de mogelijkheid om ook vervolgschade vergoed te krijgen en een duidelijke afbakening tussen hobbyhouders en professionele houders.


Pyreneese Berghonden beschermen schapen tegen wolven

14-09-2018 - 0 reacties Op het Wierdense Veld en de Sallandse Heuvelrug is een landelijke proef ter bescherming van schapen begonnen. Pyreneese Berghonden en de Turkse Akbash gaan daar schaapskuddes beschermen tegen wolven.