Wolven

Wolven nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Wolven nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Wolven nieuws

Frustratie, gelatenheid en ideeën over wolvenfamilie Veluwe

26-06-2019 - 0 reacties Frustratie en gelatenheid, maar ook tal van ideeën hoe om te gaan met een groeiend aantal wolven op de Veluwe. Dat was de tendens van een bijeenkomst voor schapen- en geitenhouders in het gebied. Die werd georganiseerd door de pas opgerichte commissie preventie wolvenschade.


Hoe de wolf terugkeerde naar Oost-Nederland

19-06-2019 - 2 reacties Babygeluk op de Noord-Veluwe! Voor het eerst sinds ruim anderhalve eeuw zijn er jonge wolven in ons land geboren. Hoe de wolf terugkeerde naar Oost-Nederland.


Jonge wolfjes op de Veluwe

19-06-2019 - 0 reacties ARNHEM (ANP) - Er lopen zeker drie jonge wolven rond op de Veluwe. De drie behoren tot een nest waarin mogelijk vijf jongen zijn geboren. Het is voor het eerst in twee eeuwen dat er in Nederland weer jonge wolven zijn geboren, aldus de provincie Gelderland en Staatsbosbeheer.
Het bericht Jonge wolfjes op de Veluwe verscheen eerst op Nieuws.nl.


Tweede wolf nestelt zich op Veluwe

04-06-2019 - 0 reacties Een tweede wolf heeft zich gevestigd op de Veluwe. Dat blijkt uit het monitoringsonderzoek van Wageningen Environmental Research (WER) in opdracht van BIJ12. In de periode van 1 februari tot en met 1 mei 2019 waren er in totaal zes wolven in Nederland.


Tweede wolf gevestigd op de Veluwe

03-06-2019 - 0 reacties Een tweede wolf heeft zich gevestigd op de Veluwe. Dat blijkt uit het monitoringsonderzoek van Wageningen Environmental Research in opdracht van BIJ12. In de periode van 1 februari tot en met 1 mei 2019 waren er in totaal zes wolven in Nederland, waaronder één in Limburg.


Wolven in Duitsland mogen afgeschoten worden bij ‘schade aan landbouw’

23-05-2019 - 0 reacties Duitsland heeft het beleid voor afschot van wolven versoepeld. De regering heeft woensdag een wetsontwerp van minister Svenja Schulze (milieu) goedgekeurd, waardoor het mogelijk is om wolven af te schieten ‘bij ernstige schade aan de landbouw’.


Afschieten wolf in Duitsland moet makkelijker

22-05-2019 - 0 reacties Als het aan de Duitse regering ligt moet het afschieten van wolven een stuk makkelijker worden. Het kabinet verdedigde woensdag een wetsvoorstel van milieuminister Svenja Schulze dat wolven ook gedood mogen worden terwijl niet duidelijk is welk dier verantwoordelijk is voor een aanval op een schaapskudde. Het afschieten van dieren kan dan net zo lang doorgaan tot er geen aanvallen meer plaatsvinden, zelfs als dat betekent dat de hele roedel wordt gedood.


Overeenkomst afschot wolf Duitsland in zicht

22-05-2019 - 0 reacties Een overeenkomst over versoepeling van het afschot van wolven lijkt aanstaande.


De wolf rukt op: honden worden getraind om vee te beschermen

21-05-2019 - 0 reacties Een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel gaat voor de provincie Gelderland een plan maken om schade in het leefgebied van de wolven op de Veluwe te voorkomen. De commissie is dinsdag ingesteld op initiatief van de schapen- en geitenhouders in het leefgebied van de wolven.


Onderzoekers: 'Zet wild in om hongerige wolven bij vee weg te houden'

21-05-2019 - 0 reacties Wolven en mensen kunnen prima samenleven in Nederland. Dat is de boodschap van een internationale groep wetenschappers die wil voorkomen dat wolven net als vroeger weer worden afgeschoten. Met een pakket aan maatregelen zou dat ook helemaal niet nodig zijn.


Wolvenpaar op Veluwe vastgelegd

20-05-2019 - 0 reacties Op de Veluwe loopt een wolvenpaar rond. Dat blijkt uit een foto die enkele weken geleden genomen werd door een cameraval. De afbeelding werd zondag gepubliceerd door de Zoogdiervereniging en Wolven in Nederland. Mogelijk hebben de twee zelfs jongen, meldden de organisaties.


Veluwe zelf aan zet over wolvenbeheer

09-05-2019 - 0 reacties Terreinbeheerders, gemeenten, boeren en overige inwoners op de Noord-Veluwe krijgen van provincie Gelderland de gelegenheid om onderling een goede regeling te bedenken hoe daar om te gaan met gevestigde wolven. Die toezegging deed gedeputeerde Peter Drenth in het Politiek Café Ermelo.


Veluwe zelf aan zet over goed wolvenbeheer

09-05-2019 - 0 reacties Terreinbeheerders, gemeenten, boeren en overige inwoners op de Noord-Veluwe krijgen van provincie Gelderland de gelegenheid om onderling een goede regeling te bedenken hoe daar om te gaan met gevestigde wolven. Die toezegging deed gedeputeerde Peter Drenth in het Politiek Café Ermelo.


Zwervende wolven langs oostgrens hebben het gemunt op schapen

03-04-2019 - 0 reacties Twee of meer wolven uit Duitsland zwerven al enige tijd langs de oostgrens van het land. In Overijssel zijn sinds januari al 22 schapen doodgebeten door in elk geval twee wolven, meldt BIJ12, de organisatie die voor provincies wolvenschade afhandelt.


Deskundigen: wolf gaat niet naar park Hoge Veluwe

27-03-2019 - 0 reacties De wolven die zich op de Veluwe hebben gevestigd, zullen Nationaal Park De Hoge Veluwe links laten liggen. Dat hebben wolfdeskundigen gezegd tegen de provincie Gelderland. Rondom het park staan hoge hekken met enkele doorgangen voor wild. Wolven zullen die niet opzoeken, omdat er rond het park voldoende bossen zijn waar ze kunnen jagen, verwachten de deskundigen.

De parkdirecteur van De Hoge Veluwe is daar niet gerust op. Er is volgens hem al een wolf gefotografeerd in het park. "Dat dier was ook meteen weer weg, maar ze kunnen dus wel naar binnen." Hij vreest dat wolven de in het park levende moeflons, kleine wilde schapen, zullen opeten.

Leefgebied vastgesteld
Vorige maand concludeerden onderzoekers dat de wolf definitief terug is in Nederland. Op basis van waarnemingen en dna-onderzoek wordt uitgegaan van twee wolvinnen die zich hebben gevestigd op de Noord-Veluwe en Midden-Veluwe.

Vandaag publiceerde de provincie Gelderland een kaart van het leefgebied van de wolven. Het gebied strekt zich uit van de A28 in het noorden van Gelderland via Putten en Apeldoorn naar het zuiden, vlak boven Arnhem. Nationaal Park De Hoge Veluwe valt daar niet onder.
Deskundigen hebben voor het opstellen van de kaart gekeken naar het gedrag van de dieren, de gemiddelde afstand die een wolf aflegt op zoek naar voedsel en de situatie op de Veluwe, zoals rasters en snelwegen.

Maatregelen
Nu deze kaart is gemaakt, moet bekeken worden hoe het gebied omgaat met de wolf. Het gaat dan onder meer om het nemen van wolfwerende maatregelen en schadevergoedingen voor bijvoorbeeld schapenhouders. Samen met dierenhouders en natuurbeheerders zal de provincie een wolvencommissie instellen die over dit soort zaken gaat praten.
Volgens Omroep Gelderland zijn LTO en het Platform voor de kleinschalige schapen- en geitenhouders al bezig gesprekken op gang te brengen. De provincie ondersteunt dit en vergoedt maatregelen gedeeltelijk. Hoe dat er precies uit komt te zien, is nog onduidelijk.

Directeur Van Voorst tot Voorst van park De Hoge Veluwe wil wolven zo nodig kunnen vangen of afschieten. Dat is nu streng verboden, want de wolf is een beschermd dier. Van Voorst tot Voorst is in Europa aan het lobbyen voor ander wolvenbeleid, zegt hij.


Twee schapenhouders reeds vergoed voor wolvenschade

25-03-2019 - 0 reacties Het Belang van Limburg telde uit hoeveel de wolven Naya en Gust de Vlaamse overheid al gekost hebben aan schadevergoedingen. Twee schapenhouders zijn intussen vergoed voor de schade door een wolvenaanval in 2018. Ze kregen samen 1.810 euro. Dit jaar liepen al vijf schadedossiers binnen bij het Agentschap voor Natuur en Bos. De laatste (mogelijke) wolvenaanval op drie alpaca’s in Peer zit daar niet bij. Toch is de schade op conto van de wolven peanuts vergeleken met wat er jaarlijks aan schadevergoedingen voor dassen, bevers, steenmarters of watervogels wordt uitbetaald.


Four wolves in Netherlands, including third one in Veluwe

06-03-2019 - 0 reacties Afgelopen kwartaal waren er vier wolven in Nederland, waarvan twee nieuwe individuen: een vrouw en een man. Drie van de vier leven op de Veluwe. Dat blijkt uit het periodiek monitoringsonderzoek van Wageningen Environmental Research in opdracht van BIJ12. De wolven zijn vastgesteld in de periode van november 2018 tot en met januari 2019. Het zwervende vrouwtje dat vorig kwartaal nog in Overijssel was, is inmiddels terug naar Duitsland.


Jagen op wolven zal eenvoudiger worden in Duitsland

04-03-2019 - 0 reacties Het wordt in Duitsland eenvoudiger om op wolven te jagen die overlast veroorzaken. Dat heeft de Duitse minister van Milieu Svenja Schulze gezegd aan het boulevardblad Bild. Die beslissing komt er nadat wolven steeds vaker boerderijdieren blijken aan te vallen. "Als wolven steeds weer over de afsluitingen springen of te dicht bij mensen komen, moet men ze kunnen doodschieten. Ik wil dat opnemen in een wolvenwet", zegt Schulze.


Vier wolven gespot in drie maanden tijd

28-02-2019 - 0 reacties Tussen november 2018 en januari dit jaar waren er vier wolven in Nederland. Drie dieren leven op de Veluwe. De vierde wolf zwierf in Overijssel, maar is inmiddels teruggekeerd naar Duitsland.


Vier wolven in Nederland, waaronder derde op de Veluwe

28-02-2019 - 0 reacties Afgelopen kwartaal waren er vier wolven in Nederland, waarvan twee nieuwe individuen: een vrouw en een man. Drie van de vier leven op de Veluwe. Dat blijkt uit het periodiek monitoringsonderzoek van Wageningen Environmental Research in opdracht van BIJ12. De wolven zijn vastgesteld in de periode van november 2018 tot en met januari 2019. Het zwervende vrouwtje dat vorig kwartaal nog in Overijssel was, is inmiddels terug naar Duitsland.