Wolven

Al het Wolven nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Wolven nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Wolven nieuws

Bioloog maakt zich zorgen: ‘Wolven laten zich echt niet stoppen door een hekje’

22-03-2020 - 0 reacties Veluwse wolven nemen steeds vaker schapen te grazen. En dat wordt de komende tijd alleen maar erger, voorspelt bioloog Diederik van Liere uit Almen. ,,Deze wolven laten zich niet stoppen door een hekje.’’ Maar wat kunnen we dan wel doen? Van Liere denkt de sleutel te hebben, maar vangt bot met zijn ideeën.


Wolf bijt schapen dood in Drenthe

06-02-2020 - 0 reacties ARNHEM (ANP) - In Drenthe lopen nog steeds een of meer wolven rond. In december zijn in die provincie weer zes schapen gedood door een wolf. Dat blijkt uit DNA-onderzoek dat donderdag bekend is gemaakt door BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere wolvenschade afhandelt.
Het bericht Wolf bijt schapen dood in Drenthe verscheen eerst op Nieuws.nl.


In december 21 schapen doodgebeten in Friesland, Drenthe en Noord-Brabant

06-02-2020 - 0 reacties In december vorig jaar zijn in Friesland, Drenthe en Noord-Brabant 21 schapen doodgebeten door wolven. Dat blijkt donderdag uit cijfers van BIJ12, een organisatie die taken uitvoert voor de twaalf Nederlandse provincies.


Wolf is terug in Brabant; schapen in Venhorst en Boekel waren prooi van roofdier

04-02-2020 - 0 reacties BOEKEL/VENHORST - De drie schapen die medio december in Boekel en Venhorst werden doodgebeten, blijken inderdaad slachtoffer te zijn geworden van één of meer wolven. Dat wordt vanmiddag meegedeeld door Bij12, de uitvoeringsinstantie die zich namens de provincies bezig houdt met schade aan flora en fauna.


'Niet wolven, maar honden zijn het grootste probleem van schapenboeren'

20-12-2019 - 0 reacties Opnieuw is er een wolf actief geweest in onze provincie. In november zijn 31 schapen in Drenthe doodgebeten door een wolf, zo bleek gisteren uit de resultaten van DNA-onderzoek. De wolf sloeg toe in Hooghalen, Eext, Grolloo en Anderen.


'Niet wolven, maar honden zijn het grootste probleem van schapenboeren'

20-12-2019 - 0 reacties Opnieuw is er een wolf actief geweest in onze provincie. In november zijn 31 schapen in Drenthe doodgebeten door een wolf, zo bleek gisteren uit de resultaten van DNA-onderzoek. De wolf sloeg toe in Hooghalen, Eext, Grolloo en Anderen.


Dode schapen in Onnen: mogelijk wolf actief in Groningen

03-12-2019 - 0 reacties Er zijn aanwijzingen dat er op dit moment een wolf actief is in Noord-Nederland. Dat blijkt uit recente cijfers van BIJ12. Die organisatie houdt voor alle twaalf provincies bij hoeveel schade er door wolven, of mogelijk door wolven, is aangericht.


Wolf doodt 14 schapen op de Veluwe

17-10-2019 - 0 reacties In de buurt van Emst op de Veluwe heeft een wolf veertien schapen doodgebeten, blijkt uit dna-onderzoek van de Wageningen Universiteit. Het is de dodelijkste aanval in de provincie Gelderland sinds de terugkeer van de wolf in Nederland.
Welke wolf het gedaan heeft, moet nog worden bepaald, ook op basis van dna. Waarschijnlijk waren het geen welpen.
"De voedselbehoefte van een roedel met jongen is wel erg hoog", zegt onderzoeker Hugh Jansman van de Wageningen Universiteit tegen Omroep Gelderland. "Dan wordt er weleens afgeweken van het dieet van alleen wild en gaan de ouders voor landbouwdieren, zoals een schaap. Het is nog speculeren, maar daar lijkt het hier wel op."
De jonge wolven gaan zelf pas jagen als ze wegtrekken van de roedel. Dan is de kans groter dat ze voor makkelijk grijpbaar voedsel gaan.
Subsidie voor maatregelen
De wolf die in Emst heeft toegeslagen, deed niet de meest dodelijk aanval in ons land. Dat was in Laag-Zuthem in Overijssel. In juni vorig jaar beet een wolf daar 31 schapen dood. In het Groningse Marum zijn vorig jaar vijftien schapen gedood.
De provincie Gelderland biedt de mogelijkheid om subsidie aan te vragen waarmee schaapherders preventieve maatregelen kunnen nemen. Dat kunnen hekken zijn met elektrische bedrading, maar ook netten of honden.


Hof EU: alleen onder strikte voorwaarden preventief wolven afschieten

10-10-2019 - 0 reacties Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat wolven in Europa alleen preventief mogen worden doodgeschoten als aan heel strikte voorwaarden wordt voldaan. Afschieten mag alleen als is vastgesteld dat er geen andere oplossing is, aldus de rechters.
Het hof nam deze beslissing naar aanleiding van een Finse zaak. De Finse autoriteiten gaven eind 2015 toestemming om zeven wolven te doden om overlast en stroperij van de dieren te voorkomen.
Natuurorganisaties stapten naar de rechter. Zij wilden opheldering over de Europese habitatrichtlijn die moet worden gehanteerd met betrekking tot wolven.
'Duidelijk en precies doel'
Verzoeken om wolven neer te schieten moeten duidelijk en precies aangeven wat het doel is. Ook moeten zij gebaseerd zijn op wetenschappelijke gegevens, zegt het hof. Alleen wijzen op stroperij of mogelijke problemen die wolven kunnen veroorzaken, is niet altijd voldoende. De strijd tegen stroperij op zich kan wel als reden worden gebruikt.
Voordat uitsluitsel volgt over een verzoek, moet volgens het hof eerst duidelijk zijn wat de staat van de wolvenpopulatie is. Het hof vindt het bovendien belangrijk dat de gevolgen voor de populatie, bij het eventueel afschieten, in kaart worden gebracht. Als daar onzekerheid over is, mag er geen ontheffing worden gegeven.
Wolven in Nederland
Begin dit jaar werd bekend dat de wolf definitief terug is in Nederland. Inmiddels hebben drie wolven zich definitief gevestigd op de Veluwe. Vorige week werd bekend dat er naast de drie wolven in dat natuurgebied, drie andere wolven in Nederland spoorloos verdwenen zijn. Mogelijk zijn ze gedood door stropers.


Drie wolven vermist: ‘In Nederland zijn mensen met intense wolvenhaat’

03-10-2019 - 0 reacties Drie rondzwervende wolven die talloze schapen hebben doodgebeten - onder meer op Kampereiland - zijn op mysterieuze wijze verdwenen. De Zoogdierenvereniging en wolven-expert Martin Drenthen sluiten een moedwillige drievoudige moord niet uit. Jagers en boeren ontkennen in alle toonaarden.


Al even geen nieuwe wolven meer gezien op de Veluwe

27-09-2019 - 0 reacties Er zijn al ruim een halfjaar geen nieuwe zwervende wolven aangetroffen in Nederland. Volgens Maurice La Haye van Wolven in Nederland is dat opmerkelijk, aangezien de wolvenpopulaties in Duitsland, dichtbij de grens met Nederland, wel groeien.


Wolvenwelpen laten zich weer eens zien

02-09-2019 - 0 reacties Er zijn filmbeelden gemaakt van jonge wolven op de Veluwe. Natuurfilmer Patrick van Es maakte die eind augustus. Wolven in Nederland bevestigt aan Omroep Gelderland dat het om de welpen gaat die in juni al werden gespot.


Wolven laten schapen met rust op Veluwe

30-08-2019 - 0 reacties De drie wolven hebben in de afgelopen drie maanden geen schapen lastiggevallen op de Veluwe. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Environmental Research (WENR).


Wolven grepen tot nu toe 238 schapen

05-08-2019 - 7 reacties

Originele beschrijving

Sinds de start van de monitoring in 2015 hebben wolven in Nederland 238 schapen gedood. Bij aanvallen blijkt het ook vaak niet om een wolf te gaan.


‘Park Hoge Veluwe schendt door wolfwerende hekken miljoenendeal met provincie Gelderland’

02-08-2019 - 0 reacties De provincie Gelderland heeft bij een ‘packagedeal’ miljoenen betaald om wild doorgang te geven naar Nationaal Park De Hoge Veluwe. Nu staan er metershoge hekken om wolven en herten te weren. Het park houdt zich niet aan het contract, stelt een onafhankelijke jurist. De partijen gaan binnenkort om de tafel.


CDA 'verbaasd' over afsluiting Hoge Veluwe

08-07-2019 - 0 reacties De Gelderse CDA-afdeling is 'zeer verbaasd' over het bericht dat Nationaal Park de Hoge Veluwe alle verbindende wildpassages en ecoducten heeft gesloten. Het park nam die maatregel om wolven buiten de deur te houden.


Houden de wolven zich rustig? Minder aanvallen op schapen

01-07-2019 - 0 reacties Het aantal meldingen van door wolven gedode schapen is in het eerste halfjaar van 2019 lager dan in dezelfde periode van 2018. Dat blijkt uit cijfers van BIJ12, de organisatie die het faunabeleid voor de provincies uitvoert. Opvallend: de laatste melding van dit jaar is van april. De vraag is dan ook: zijn er dan minder wolven geweest of houden de wolven zich rustiger?


Frustratie, gelatenheid en ideeën over wolvenfamilie Veluwe

26-06-2019 - 0 reacties Frustratie en gelatenheid, maar ook tal van ideeën hoe om te gaan met een groeiend aantal wolven op de Veluwe. Dat was de tendens van een bijeenkomst voor schapen- en geitenhouders in het gebied. Die werd georganiseerd door de pas opgerichte commissie preventie wolvenschade.


Hoe de wolf terugkeerde naar Oost-Nederland

19-06-2019 - 2 reacties Babygeluk op de Noord-Veluwe! Voor het eerst sinds ruim anderhalve eeuw zijn er jonge wolven in ons land geboren. Hoe de wolf terugkeerde naar Oost-Nederland.


Jonge wolfjes op de Veluwe

19-06-2019 - 0 reacties ARNHEM (ANP) - Er lopen zeker drie jonge wolven rond op de Veluwe. De drie behoren tot een nest waarin mogelijk vijf jongen zijn geboren. Het is voor het eerst in twee eeuwen dat er in Nederland weer jonge wolven zijn geboren, aldus de provincie Gelderland en Staatsbosbeheer.
Het bericht Jonge wolfjes op de Veluwe verscheen eerst op Nieuws.nl.