Wolven

Wolven nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Wolven nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Wolven nieuws

Oorlogsverklaring aan weidende dieren?

14-01-2022 - 14 reacties Met komst van de wolf is het lot van de weidende dieren in Nederland bezegelt.
We staan aan het begin van de groei van een populatie wolven die groot zal worden omdat deze geen natuurlijke vijanden heeft.
Momenteel mag de wolf niet worden afgeschoten dus er komen er de komende jaren nogal wat jonge wolven bij.
Aan de bestrijding ervan wordt niks gedaan,het plaatsen van rasters is een lachertje dat elk gevoel met de praktijk mist.
Het is nl niet te betalen en gezien de grootte van de weidepercelen niet te doen
Hieruit blijkt dat we in Nederland geregeerd worden door onbenullen die werkelijk elk gevoel met de praktijk missen.
Als de natuurorganisaties zo met de veehouders omgaan denk ik dat ze alle krediet verspeeld hebben.
Om te laten zien wat de wolf is het misschien goed om alle kadavers in te leveren bij de natuurorganisaties of het provinciehuis.


Natuurmonumenten start campagne om Nederlanders te laten wennen aan de wolf en doet dringende oproep aan herders, boeren en schapenhouders

13-01-2022 - 26 reacties De wolf is na 150 jaar terug in Nederland en lijkt zich definitief te hebben gevestigd binnen de landsgrenzen. Dat is voor Natuurmonumenten een goede reden om een campagne te beginnen met de titel ‘Wennen aan de wolf’. Ook worden herders bijgestaan om hun dieren te beschermen tegen dit grote roofdier.


Wolven slaan weer toe in Drents-Friese Wold: 'Ze horen hier niet. Dit is bedacht door mensen die in de stad wonen en er zelf geen last van hebben'

09-01-2022 - 0 reacties Het wolvenpaar dat zich in het Drents-Friese Wold heeft gevestigd, heeft hoogstwaarschijnlijk opnieuw toegeslagen. In Wapse en Vledder zijn schapen doodgebeten. Iets verderop, in Oude Willem, spreken ze van een drama. ,,Dit leeft hier enorm.’’


Al zes wolven doodgereden: roep om maatregelen wordt luider

24-12-2021 - 0 reacties “Ik zou willen dat de wegen op de Veluwe worden beveiligd tegen wildaanrijdingen." Dat zegt Glenn Lelieveld, coördinator van het Wolvenmeldpunt bij De Zoogdiervereniging, na de zesde wolf die in ons land is doodgereden. “We moeten wildaanrijdingen op de Veluwe niet meer accepteren. Het is zonde vanuit het oogpunt van de dieren en gevaarlijk voor ons als mens.”


Wolven kunnen de verspreiding varkenspest verminderen

23-12-2021 - 0 reacties Nieuw onderzoek toont aan dat wolven de verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP) in de wilde zwijnenpopulatie kunnen helpen verminderen.


Schouten: 'Bescherming vee tegen wolf is verantwoordelijkheid boer'

17-12-2021 - 17 reacties Bescherming van vee tegen predatie door wolven is een verantwoordelijkheid van dierhouders zelf. Provincies kunnen echter wel helpen met preventie tegen aanvallen. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten gemeld in antwoord op Kamervragen van de VVD.


Minister Schouten: ‘Geen causaal verband tussen afschot wolf en minder aanvallen’

16-12-2021 - 0 reacties Volgens minister Schouten werken veebeschermende maatregelen tegen wolven in principe goed. Daarbij is hulp en voorlichting bij het goed plaatsen van fladderlinten en stroomrasters van belang.


Vrouwtjeswolf heeft zich gevestigd in Drenthe, leert dna-onderzoek

15-12-2021 - 0 reacties Een wolvin heeft zich officieel in Drenthe gevestigd, staat in de driemaandelijkse rapportage van BIJ12, de organisatie die provincies ondersteunt bij de uitvoering van het natuurbeleid. Het is de tweede wolf die zich vestigt in de provincie.
Wolvin GW2090f werd voor het eerst waargenomen in april. Dna van het dier werd in september en oktober ook gevonden op schapen die door de wolf gedood waren.
Het dier verblijft inmiddels langer dan zes maanden in Zuidwest-Drenthe, en dat betekent dat er sprake is van een vestiging. Vorig jaar september vestigde de eerste wolf zich in de provincie. Dit dier, een mannetjeswolf, is ondertussen weer vertrokken, meldt RTV Drenthe.
Elf wolven
Eind vorige maand is de vrouwtjeswolf mogelijk ook gespot op wildcamerabeelden. Ze was daar te zien met een andere mannetjeswolf, vermoedelijk GW2397m. De komende maanden moet blijken of de twee dieren een paar vormen, aldus BIJ12. Of dit het begin kan zijn van een roedel is ook nog niet duidelijk.
De mannetjeswolf GW2397m is nieuw in Drenthe. In de periode van 1 augustus tot en met 31 oktober is dna van deze wolf veertien keer aangetroffen, ook buiten Drenthe. Dat gebeurde voornamelijk op basis van gedode schapen. BIJ12 kan niet met zekerheid zeggen waar het dier vandaan komt, maar vermoedt dat de wolf uit Duitsland komt.
Volgens BIJ12 zijn er sporen gevonden van elf verschillende wolven in Nederland. Die verblijven op de Veluwe, in Brabant en in Drenthe.


Elektrische netten, waakhonden en schaapskooien: zo moet Brabant met de teruggekeerde wolf leren leven

10-12-2021 - 0 reacties DEN BOSCH - Elektrische netten, flapperlinten, kuddewaakhonden en de terugkeer van de traditionele schaapskooi. Zo zou Brabant, schapenhouders in het bijzonder, met de teruggekeerde wolf moeten (leren) leven, stelt de ‘adviescommissie preventie wolven schade Noord-Brabant’ in een rapport.


Getroffen schapenboeren Betuwe krijgen geen cent voor wolvenhek

09-12-2021 - 0 reacties De afgelopen weken zijn er meerdere dode schapen gevonden in de Betuwe. Het is nog niet duidelijk is of een wolf verantwoordelijk is, maar de streek staat wel bekend als een populair gebied voor zogenaamde zwervende wolven. Wolvenexperts pleiten ervoor om ook Betuwse boeren van subsidie te voorzien om hun vee te beschermen. Voor schapen- en geitenhouders op de Veluwe wordt die subsidie nu met een jaar verlengd.


Varkenshouderij vreest ramp voor boeren door Afrikaanse varkenspest: ‘Zet hekken op de grens tussen Twente en Duitsland’

09-12-2021 - 0 reacties ENSCHEDE/DE LUTTE/WESTERHAAR - Terwijl boeren zich druk maken over schade door ganzen en wolven, rukt een moordenaar bijna ongemerkt op: de Afrikaanse varkenspest. In Oost-Europa en Duitsland lijkt de opmars niet te stoppen. „Zet hekken op de grens met Duitsland!”


Toekomst van de wolf in Nederland tussen hoop en vrees. Twee wolven in Drents-Friese Wold hebben verklaarde voor-en tegenstanders. Van 'Het geweer ero

27-11-2021 - 0 reacties In een verdeelde samenleving is de wolf bepaald geen vredesduif. Net als de maatregelen tegen corona en klimaatverandering kent het dier verklaarde voor- en tegenstanders. En net als de pandemie en de opwarming van de aarde gaat het dier niet weg. Niet vanzelf. In het Drents-Friese Wold zijn er twee gesignaleerd, begin van een roedel? Kortom: hoe nu verder met de wolf? Over hoop en vrees.


Drie pony’s gedood door wolf in Hünxe

10-11-2021 - 0 reacties Afgelopen maand werden er verschillende pony’s gedood door een wolf. Dit is nu ook bevestigd na afname van een genetisch monster. De drie pony’s die dood werden aangetroffen in Hünxe (Duitsland) zijn gedood door een wolf.Ook schapen gedoodEr werden drie pony’s gedood en één gewond op tien dagen tijd. Uit een gevoerde genetische test blijkt nu dat ze alle vier door wolven zijn aangevallen. Niet alleen pony’s waren het prooi, er werden ook schapen gedood tijdens de aanval.SituatieHet ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de aanslagen aangegrepen om de situatie in de regio opnieuw te laten beoordelen. Voor nu lijkt het verwijderen van de wolven nog onmogelijk.Bron: EqunewsFoto: Digishot...


Minder draagvlak voor wolf als aantal groeit

02-11-2021 - 0 reacties ARNHEM (ANP) - Gelderland verwacht dat het maatschappelijk draagvlak voor de terugkeer van de wolf afneemt naarmate het aantal dieren groeit. Door het toenemende aantal wolven botsen de belangen van mensen vaker met het natuurlijk gedrag van het dier, aldus de provincie. Er zijn daarom maatregelen nodig om zo conflictarm te leren omgaan met de wolf, antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van VVD, CDA en ChristenUnie.
Het bericht Minder draagvlak voor wolf als aantal groeit verscheen eerst op Nieuws.nl.


Ezels ingezet om wolven af te schrikken: 'Het is een aanvalsdier'

26-10-2021 - 0 reacties


16.000 euro voor gouden tip over doodgeschoten wolf bij Stroe

19-10-2021 - 0 reacties Stichting De Faunabescherming looft 16.000 euro uit voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van degene die een wolf doodschoot. Het geld is bijeengebracht met behulp van giften.
Het dode dier werd op 1 oktober gevonden bij het Gelderse dorp Stroe. Na de onderzoek bij de Universiteit Utrecht bleek dat het dier was doodgeschoten. Eerder was gedacht aan een aanrijding.
Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak; het is in Nederland verboden om een beschermde diersoort te doden.
'Dader moet worden gepakt'
De Faunabescherming noemt het van groot belang dat de dader wordt gepakt omdat ze bang zijn dat er meer wolven worden doodgeschoten als de dader niet wordt gepakt. De beloning moet getuigen over de streep te trekken zich te melden. De vrijwilligersorganisatie zegt dat tips vertrouwelijk worden behandeld en kunnen worden doorgegeven aan de stichting. Ook kan rechtstreeks contact worden gezocht met de politie.
De organisatie maakt zich zorgen om de toekomst van de diersoort in Nederland, onder meer omdat er partijen zijn die de jacht op de wolf willen toestaan. Volgens De Faunabescherming zou dat niet nodig moeten zijn omdat er in Nederland genoeg voedsel voor de wolf zou zijn als er geen edelherten of zwijnen werden afgeschoten.
Paartje
De dode wolf, met de naam GW1490m, leefde op de Zuidwest-Veluwe. Hij kwam daar eind vorig jaar terecht vanuit Duitsland, via Overijssel en de Noord-Veluwe, schrijft Omroep Gelderland.
Het dier vormde een paar met wolvin GW1792f. Zij werd in maart doodgereden op de provinciale weg bij Ede. Het dier was op dat moment drachtig en had acht welpen in haar buik.


Schaapherder Daphne nu nog meer op haar hoede

10-10-2021 - 0 reacties Nu er steeds meer wolven op de Veluwe leven, houdt schaapherder Daphne van Zomeren haar kudde extra goed in de gaten. Het laatste dat ze wil is dat haar schapen ten prooi vallen aan een wolf. De 200 schapen van Daphne leven midden in het gebied waar de wolven zich sinds een aantal jaren officieel hebben gevestigd. Een wolvenwerend raster dat onder stroom staat, beschermt de kudde in de nachtelijke uren. Van Zomeren verwacht dat in de toekomst meer maatregelen nodig zijn om haar dieren te beschermen tegen wolven.


Wolven doden schaap in de buurt van herder op klaarlichte dag

09-10-2021 - 0 reacties Schaapherder Marc Baars zag deze week op de heide tussen Nunspeet en Elspeet met eigen ogen hoe wolven één van zijn schapen te grazen namen. Op klaarlichte dag, om 9.00 uur. Baars is er ontdaan van.


Veluwe is dé hotspot, maar hoeveel wolven leven er nu echt in Nederland? (en hoeveel komen er nog bij?)

09-10-2021 - 0 reacties In Salland is vorige week een wolf gezien. Uit de Kop van Overijssel komen meldingen van doodgebeten schapen. Ondertussen komen er op de Veluwe steeds meer wolven bij. Het beest rukt op. Hoeveel zijn er eigenlijk van in Nederland? En hoeveel komen er nog bij? Ecoloog Hugh Jansman spreekt van een unieke situatie: ,,Nooit eerder vestigde de wolf zich in een land met zo’n hoge mens- en veedichtheid.’’


Rapport over wolf: aantal zal toenemen, goede bescherming van vee noodzakelijk

06-10-2021 - 14 reacties Een goede bescherming van vee is noodzakelijk om in Nederland samen te kunnen leven met de wolf. Dat is één van de belangrijkste conclusies van een nog te verschijnen rapport van Wageningen Environmental Research over de wolf in Nederland. De verwachting van de onderzoekers is dat het aantal wolven in ons land zal toenemen. In Nederland is ruimte voor maximaal 438 wolven, zo is de schatting op basis van eerdere onderzoeken.