Wolven

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Wolven. Wolven is een van de 14980 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Wolven nieuws

Door wolf gedupeerde schapenboeren wachten nog steeds op vergoeding

17-01-2019 - 0 reacties Het duurt te lang voor de schade die door wolven veroorzaakt is wordt afgehandeld. Dat vinden verschillende provincies in het land.


'Drenten in de Middeleeuwen massaal op wolvenklopjacht'

11-01-2019 - 0 reacties Volgens dominee-historicus Johan Picardt kwamen wolven in Drenthe in een 'onafzienbare menigte' voor. Naar een, alleen voor hem, bekende bron zouden er rond 1283 zoveel wolven zijn geweest, dat niet alleen het vee meer dan ooit werd verscheurd, maar dat zelfs dode mensen bij nacht en ontij uit hun graven werden 'geschrubt en verslonden'.

Volgens dominee-historicus Johan Picardt kwamen wolven in Drenthe in een 'onafzienbare menigte' voor. Naar een, alleen voor hem, bekende bron zouden er rond 1283 zoveel wolven zijn geweest, dat niet alleen het vee meer dan ooit werd verscheurd, maar dat zelfs dode mensen bij nacht en ontij uit hun graven werden 'geschrubt en verslonden'.


Wolf lijkt voorgoed te blijven op de Veluwe

24-12-2018 - 0 reacties De wolf lijkt zich voorgoed te gaan vestigen op de Veluwe. Een vrouwenwolf die eerst in het noorden van Nederland werd gezien, leeft nu al sinds de zomer op de Noord-Veluwe. Wanneer zij ook nog in januari leeft op de Veluwe kun je spreken van een officiële vestiging van deze wolf op de Veluwe. Dat laat Wolven in Nederland aan de Volkskrant weten.


Wagenings onderzoek: tien wolven struinden dit jaar door Nederland

24-12-2018 - 0 reacties WAGENINGEN - In Nederland zijn dit jaar tien wolven gesignaleerd, zes wijfjes en vier mannetjes. Dat is een forse stijging, want in de drie jaar daarvoor werden steeds maar één of twee wolven gezien in Nederland.


Landschap Overijssel: voer discussie over wolf op basis van juiste informatie

13-12-2018 - 0 reacties "Wolven eten geen mensen, hekken hoeven geen twee meter hoog te zijn en het merendeel van de verwonde schapen is te wijten aan honden en niet aan wolven." Landschap Overijssel nuanceert onrust over wolven in het concept verkiezingsprogramma dat is gemaakt naar aanleiding van Het Verkiezingsprogramma van Overijssel. Volgens Landschap Overijssel moet de provincie de juiste boodschap over de wolf verkondigen.


Een fleurig handje promotiemateriaal

28-11-2018 - 0 reacties De andere leden van mijn gezin zijn deze week al twee keer thuisgekomen met een goodie bag, een tasje met spulletjes dat wordt uitgedeeld bij filmpremières en soortgelijke evenementen. Het publiek stort zich er na de voorstelling altijd als wolven op, alsof er goud in zit.


Schapenhouder Krol kritisch op volledige vergoeding wolvenmaatregelen

09-11-2018 - 0 reacties Schapenboeren die hekken of honden willen aanschaffen om zich te wapenen tegen wolven, krijgen deze volledig vergoed. Dat besloot de Europese Commissie op 8 november.


Nieuw wolvenplan in eindfase, maar nog veel kritiek op inhoud

02-11-2018 - 0 reacties De laatste hand wordt momenteel gelegd aan het nieuwe wolvenplan, waar de provincies al maanden aan werken. Het plan is een handleiding voor hoe om te gaan met gevestigde wolven in Nederland. Maar er is nog veel kritiek op de inhoud, vooral omdat het plan niet concreet genoeg zou zijn.


Provincies willen wolven ‘in uiterste geval’ afschieten

31-10-2018 - 0 reacties Met de opmars van de wolf in Nederland krijgen provincies de mogelijkheid om het dier af te schieten als acuut gevaar dreigt. Dat staat in het concept wolvenplan: ,,Doden kan met een injectie of met het geweer.”


Wolf dreigt provinciaal draaiboek in te halen

08-10-2018 - 0 reacties Provincies en natuurorganisaties zijn druk aan het werk om een nieuw draaiboek te maken voor het moment dat zich definitief wolven vestigen in Nederland. Ondertussen lijkt er al ruim drie maanden een wolvin rond te lopen op de Veluwe, die daar mogelijk een eigen leefgebied afbakent. Het dier is in september vastgelegd op camerabeelden van Staatsbosbeheer en Wolven in Nederland.


LTO Nederland is kritisch op wolvenplan

14-09-2018 - 0 reacties LTO Nederland is kritisch over het concept wolvenplan 2.0 waar de provincies aan werken. In het plan ontbreken onder meer maatregelen voor wolven met afwijkend gedrag, de mogelijkheid om ook vervolgschade vergoed te krijgen en een duidelijke afbakening tussen hobbyhouders en professionele houders.


Pyreneese Berghonden beschermen schapen tegen wolven

14-09-2018 - 0 reacties Op het Wierdense Veld en de Sallandse Heuvelrug is een landelijke proef ter bescherming van schapen begonnen. Pyreneese Berghonden en de Turkse Akbash gaan daar schaapskuddes beschermen tegen wolven.


Mogelijk wolvenkoppel op de Veluwe

12-09-2018 - 0 reacties Het is mogelijk dat twee wolven op de Veluwe een koppel vormen. Daarmee zouden die dieren kunnen zorgen voor de eerste jonge welpen in Nederland sinds de terugkeer van de wolf.


Schapenhouder Gijsbert krijgt eerste wolvenhek

08-09-2018 - 0 reacties Een speciaal wolvenhek om wolven bij de schapen weg te houden. Schapenhouder Gijsbert Six in Benneveld krijgt vandaag de eerste.


Deze zomer twee wolven actief, maar andere dan die van dit voorjaar

24-08-2018 - 0 reacties Bij de driemaandelijkse monitoring die Wageningen Environmental Research (WENR) uitvoert in opdracht van BIJ12 en de provinciale overheden zijn twee onbekende wolven gesignaleerd. Dit brengt het totaal aantal in 2018 in ons land gesignaleerde wolven op acht. Van de andere zes exemplaren zijn dit kwartaal geen sporen gevonden. De nieuwe individuen zijn vastgesteld op basis van genetisch onderzoek met DNA uit bijtwonden van schapen en uit keutels.


Veel meer schapen gedood door wolven

10-08-2018 - 0 reacties Het aantal schapen dat dit jaar door wolven is gedood, ligt nu al fors hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er al zeker 134 schapen gedood door een wolf, tegenover 21 vorig jaar, blijkt uit cijfers van BIJ12/Faunafonds. Van vier dode schapen moet DNA-onderzoek nog uitwijzen of een wolf inderdaad de dader was.


Wolf in Nederland is 'kroon op onze natuur', ondanks problemen voor boeren

10-08-2018 - 0 reacties Het aantal incidenten met wolven is enorm gestegen en ook voor onze natuur is de wolf niet per se van belang, 'maar de wolf hoort bij Nederland en alleen al het idee dat je hem zou kunnen zien is leuk', zegt Maurice La Haye.


Boeren willen geld voor maatregelen om schapen te beschermen

10-08-2018 - 0 reacties Het aantal schapen dat in Nederland door wolven is doodgebeten, is dit jaar fors toegenomen. Schapenhouders vinden daarom dat de overheid boeren moet compenseren voor maatregelen om schapen te beschermen.


CDA bezorgd over terugkeer wolf: desnoods afschieten

10-08-2018 - 0 reacties Het CDA in Gelderland maakt zich zorgen over de wolf die oprukt in Nederland. In april werden in Ruurlo nog drie schapen doodgebeten door een wolf. Als er te veel wolven komen, moeten ze volgens fractievoorzitter Harold Zoet desnoods worden afgeschoten.


Roedel wolven vestigt zich wel héél dicht bij Nederlandse grens

31-07-2018 - 0 reacties Op slechts 20 kilometer van de Nederlandse grens zijn zes wolvenwelpen geboren. Een roedel wolven heeft gemiddeld een territorium van zo'n 200 vierkante kilometer, dus de kans is groot dat de dieren zich ook in Nederland laten zien.