Klimaatverandering

Volg al het nieuws over Klimaatverandering, een van de 14980 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Klimaatverandering nieuwsbrief.

Klimaatverandering nieuws

Draagt CO2 uit prik bij aan klimaatverandering?

17-01-2019 - 0 reacties De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) is een belangrijke factor in de klimaatverandering. De 'prik' in bruiswater en frisdrank is toegevoegde CO2. De vraag is dan logisch: Als je een fles Fanta opent, wat draag je dan bij aan de klimaatverandering?


Beleid houdt weinig rekening met menselijke gewoontes

17-01-2019 - 0 reacties Beleidsmakers zouden meer rekening moeten houden met de gewoontes van burgers. Van bovenaf bedachte regelgeving en beleid blijken niet voldoende om het menselijk handelen te reguleren, omdat het informele circuit en sociaal gedrag leiden tot onbedoelde bijeffecten, zoals belastingontduiking, parkeeroverlast en klimaatverandering. Dat betoogt prof. Gert Jan Hofstede bij zijn inauguratie als persoonlijk hoogleraar aan Wageningen University & Research op 17 januari.


Tarweveredelaar heeft weinig oog voor klimaatverandering

15-01-2019 - 0 reacties Bedrijven die zich bezig houden met de veredeling van tarwe, hebben te weinig aandacht geschonken aan de veranderende teeltomstandigheden door de klimaatverandering.


Tarweveredelaars hebben weinig oog klimaatverandering

15-01-2019 - 0 reacties Bedrijven die zich bezig houden met de veredeling van tarwe, hebben te weinig aandacht geschonken aan de veranderende teeltomstandigheden door de klimaatverandering.


Tarweverdelaars hebben weinig oog klimaatverandering

15-01-2019 - 0 reacties Bedrijven die zich bezig houden met de veredeling van tarwe hebben te weinig aandacht geschonken aan de veranderende teeltomstandigheden door de klimaatverandering.


Koolmezen veranderen in kille moordenaars door de klimaatverandering

11-01-2019 - 0 reacties Koolmezen zijn plotseling aan het moorden geslagen. Dat hebben wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekt.

Bij koolmezen hebben wetenschappers opvallend gedrag ontdekt. Ze plegen de laatste jaren steeds meer moorden, mogelijk door klimaatverandering.


‘CO2, dat is toch gewoon extra mest?’– over de bomen, het bos en andere zaken

08-01-2019 - 0 reacties Hans Custers ziet een diepe kloof tussen de wetenschappelijke kennis op het gebied van klimaatverandering en de houding en het denken van het publiek. Een van de populaire verhalen in de media luidt 'de aarde wordt groener omdat CO2 planten en bomen beter laat groeien'. CO2 is toch maar mooi extra mest, denken inmiddels hele volksstammen. Wat zijn de feiten?


Vliegen in een luchtkasteel, een kleine markt die snel groeit

28-12-2018 - 0 reacties Burgers en NGO's maken zich druk over de kosten van klimaatverandering en wie die moet dragen. In een andere wereld hebben mensen andere preoccupaties.


Agrarische sector wil CO2-emissie in 2030 met 6 Mton hebben gereduceerd

24-12-2018 - 0 reacties Op vrijdag 21 december is na maanden onderhandelen het ontwerp Klimaatakkoord gepresenteerd. De inzet van LTO Nederland is dat boeren en tuinders concrete oplossingen hebben om klimaatverandering tegen te gaan. Belangrijke voorwaarde is dat er voldoende financiële- en beleidsruimte komt om de ambities waar te maken. De oplossingen en randvoorwaarden komen terug in het ontwerpakkoord. De agrarische sector heeft als ambitie om in 2030 6 Mton CO2 minder uit te stoten. Dat is een grotere reductie dan de 3,5 Mton CO2 die de Klimaattafel Landbouw en Landgebruik als opdracht kreeg.


LTO Nederland: land- en tuinbouwsector neemt verantwoordelijkheid

21-12-2018 - 0 reacties Op vrijdag 21 december is er na maanden onderhandelen het ontwerp Klimaatakkoord gepresenteerd. De inzet van LTO Nederland is dat boeren en tuinders concrete oplossingen hebben om klimaatverandering tegen te gaan. Belangrijke voorwaarde is dat er voldoende financileen beleidsruimte komt om de ambities waar te maken.


Met verbeterde gewassen kan Europese landbouwproductie verdubbelen

19-12-2018 - 0 reacties Wageningen University & Research werkt aan een routeplan om onze landbouwgewassen toekomstbestendig te maken. Dit gebeurt in het EU-project CropBooster-P. Toekomstige gewassen moeten veel meer opbrengst geven, met optimaal gebruik van water en mineralen. En uiteraard is het nodig dat deze gewassen een zo hoog mogelijke voedingswaarde en kwaliteit hebben. Uiteindelijk moeten deze gewassen leiden tot een verdubbeling van de wereldwijde voedselproductie die nodig is om straks 10 miljard mensen te kunnen voeden én de effecten van klimaatverandering te verlichten. Het goede nieuws: het kán.


Beton veroorzaakt acht procent van de wereldwijde CO2-uitstoot

19-12-2018 - 0 reacties Van vlees, vliegen en verwarmen weten we het nu wel: daarbij blaast CO2 de lucht in en dat zwengelt klimaatverandering aan. Maar we zien een grote bijdrager over het hoofd: beton, het ultieme bouwmateriaal dat wereldwijd wordt gebruikt.


Visserijrapport is gedegen en breed gedragen werkstuk

18-12-2018 - 0 reacties Samen met het Landbouwrapport (LARA) is het Visserijrapport (VIRA) uitgegroeid tot een tweejaarlijkse traditie. Als Vlaams infocentrum land- en tuinbouw verdiepen we ons normaliter in het LARA en krijgt VIRA niet de aandacht die het verdient. Opdat al die waardevolle informatie over de Vlaamse visserij en aquacultuur niet door de mazen van het net zou glippen, verkennen we in dit artikel het Visserijrapport. Dat start bij een beschrijving van de sector en de uitdagingen waarmee de visserij geconfronteerd wordt: economische leefbaarheid, de generatiewissel, ecologische duurzaamheid, samenwerking in de keten, klimaatverandering, … Zie je de gelijkenissen met landbouw?


Klimaatverandering en matig alcohol gebruik hebben grote maatschappelijke gevolgen

17-12-2018 - 0 reacties In de top 15 van de Altmetrics top 100, die deze week is verschenen, staan twee WUR-onderzoeken. Deze onderzoeken hebben gepubliceerd over onderwerpen die grote maatschappelijke gevolgen hebben.


Klimaattop COP24 draait om het Rulebook, de rest zien we later wel

15-12-2018 - 0 reacties In Katowice moeten vandaag, op de slotdag van de 24st Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change, oftewel COP24, 196 landen het eens worden over een antwoord op de klimaatcrisis. Het is onze laatste kans, benadrukte VN-secretaris-generaal António Guterres, die onverwacht opnieuw naar Katowice kwam. "Als we deze gelegenheid voorbij laten gaan, gooien we onze beste en laatste kans te grabbel om een op hol geslagen klimaatverandering te voorkomen. Dat zou niet alleen immoreel zijn, maar ook suïcidaal."

Des te verontrustender dat de besprekingen al vast lijken te lopen bij het afbakenen van de problemen, laat staan de oplossingen.


Syngenta ondersteunt de oproep van leiders om klimaatactie te versnellen

05-12-2018 - 0 reacties Syngenta sluit aan bij 50 chief executives en leiders van internationale bedrijven die wereldleiders, regeringsleiders en de internationale gemeenschap oproepen een verbeterd en ambitieus actieplan op te leveren om de klimaatverandering aan te pakken.


Nieuwe aanpak verzacht effect klimaatverandering op zeeschildpadden

05-12-2018 - 0 reacties Met nieuwe strategieën is het tanende voortplantingssucces van zeeschildpadden als gevolg van klimaatopwarming drastisch te verbeteren. Dat blijkt uit een reeks experimenten, uitgevoerd in het St. Eustatius Marine Park in Caribisch Nederland door de Swansea University en Wageningen University & Research in samenwerking met St. Eustatius National Parks, de Rijksuniversiteit Groningen en de Deakin University in Australië. Het onderzoek is gepubliceerd in Scientific reports van deze week.


Nieuwe aanpak verzacht effect klimaatverandering op zeeschildpadden

05-12-2018 - 0 reacties Met nieuwe strategieën is het tanende voortplantingssucces van zeeschildpadden als gevolg van klimaatopwarming drastisch te verbeteren. Dat blijkt uit een reeks experimenten, uitgevoerd in het St. Eustatius Marine Park in Caribisch Nederland door de Swansea University en Wageningen University & Research in samenwerking met St. Eustatius National Parks, de Rijksuniversiteit Groningen en de Deakin University in Australië. Het onderzoek is gepubliceerd in Scientific reports van deze week.


Syngenta staat achter versnellen van klimaatactie

30-11-2018 - 0 reacties Syngenta heeft zich aangesloten bij 50 chief executives en leiders van internationale bedrijven die wereldleiders, regeringsleiders en de internationale gemeenschap oproepen om een verbeterd enambitieus actieplan op te leveren om de klimaatverandering aan te pakken, meldt Syngenta.


Maak het platteland mede-eigenaar van het proces om Nederland te verduurzamen

29-11-2018 - 0 reacties In dorpen is het heel gewoon: inwoners steken zelf de handen uit de mouwen om hun dorp leefbaar en vitaal te houden. Zo is het altijd al gegaan. Maar er komen grote opgaven aan voor het platteland. Denk aan energietransitie, klimaatverandering, verduurzaming van de landbouw