Klimaatverandering

Klimaatverandering nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Klimaatverandering nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Klimaatverandering nieuws

Honderden Greenpeace-activisten bezetten Schiphol Plaza

14-12-2019 - 1 reacties Honderden activisten van Greenpeace zijn vanochtend begonnen met een bezettingsactie op Schiphol Plaza, het winkelcentrum van de luchthaven. Met de 24 uursactie willen de bezetters de luchthaven dwingen een klimaatplan op te stellen.
De actie verloopt vooralsnog vreedzaam, meldt NH Nieuws. De marechaussee heeft de demonstranten gevraagd om hun actie vanaf 12.00 uur buiten voort te zetten.
Greenpeace maakt zich al langer boos over het feit dat de luchthaven in de discussie rond klimaatverandering naar hun mening buiten schot blijft. "We zitten midden in een klimaatcrisis, maar grote vervuiler Schiphol krijgt ruim baan om door te groeien en nóg meer te vervuilen", aldus de website van de milieuorganisatie.
De actievoerders op Schiphol vinden dat er vooral op de korte afstand minder gevlogen moet worden, zeker als de trein een goed alternatief biedt. Ook eisen ze dat de plannen voor vliegveld Lelystad in de koelkast moeten.
Een derde eis is dat er een "realistische prijs" wordt gevraagd voor een vliegticket. Op dit moment wordt er geen btw geheven op kerosine, de brandstof van vliegtuigen.


'Water is olie van de toekomst', dus deze stuwdam leidt tot burenruzie

09-12-2019 - 0 reacties Hij wordt 170 meter hoog en 1800 lang, maakt Ethiopië een machtige energiereus en bedreigt de toegang tot water van miljoenen Egyptenaren en Sudanezen. De aanleg van de Grote Renaissancedam in de Blauwe Nijl zorgt voor oplopende spanningen in een decennia-oud conflict.
Vandaag proberen Ethiopië, Egypte en Sudan bij een overleg in Washington tot een oplossing te komen. Zijn de Nijllanden nog bij elkaar te brengen of is het hek van de spreekwoordelijke dam?
Het is in ieder geval geen eenvoudige kwestie. De Nijl is de langste rivier ter wereld en wordt gezien als de levensader van Egypte. De grootste steden bevinden zich rondom de rivier en zeker 90 procent van het drinkwater komt uit de Nijl.
Dat geldt eveneens voor zuiderbuur Sudan. In hoofdstad Khartoem komen de Witte en Blauwe Nijl samen. De laatstgenoemde ontspringt in Ethiopië en zorgt voor de meerderheid van de watertoevoer van de Nijl. Het is dus geen verrassing dat de Ethiopische autoriteiten willen profiteren van de waardevolle waterloop.
De Egyptenaren staan minder te springen om een Ethiopische stuwdam en hebben decennialang kunnen voorkomen dat in de bovenstroom van de rivier het water vastgehouden zal worden. Stevige taal en militaire dreigementen vanuit Caïro weerhield Addis Abeba daar lange tijd van.
Dwarsliggen
Dat de dam er nu tóch komt, heeft Egypte deels aan zichzelf te danken, legt hoogleraar waterbeheer Pieter van der Zaag in Spraakmakers uit. "Er bestond een initiatief van de Wereldbank om gezamenlijk op te trekken, zodat alle Nijllanden zouden profiteren van een dam in Ethiopië. Maar Caïro ging na tien jaar dwarsliggen."
Toen in 2011 tijdens de Arabische Lente de Egyptische president Mubarak werd afgezet en het land in een machtsvacuüm terechtkwam, greep Ethiopië haar kans en besloot de dam te realiseren. Inmiddels heeft Egypte de macht weer hersteld en staat het leger er sterk voor, vertelde de Nederlands-Egyptische politicoloog en journalist Mounir Samuel in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.
Hij ziet tekenen van Egyptische of Sudanese bemoeienis met het project. Zo werd vorig jaar de hoofdingenieur doodgeschoten. "Het is onduidelijk wie er achter zat, maar het lijkt mij heel toevallig als het niets met de dam te maken heeft." De bouw liep in ieder geval vertraging op.
Ethiopië zet hoe dan ook door. In 2015 beloofde het de buurlanden al dat zij "geen enkele schade zouden oplopen". De dam is van groot belang voor het land, ziet Samuel. "Het zal hun energieopwekking verdriedubbelen. Ze willen de grootste energie-exporteur van heel Afrika worden." Premier Abiy staat er geharnast in: onlangs suggereerde hij dat de dam hem een gewapend conflict waard is.
Ook hoogleraar Van der Zaag ziet het belang. "De dam is voor Ethiopië een vorm van nation building. In de publieke opinie scharen Ethiopiërs zich massaal achter het project."
Geen nijlpaard meer
Een extra complicerende factor is de klimaatverandering. De Nijl bestaat volledig uit regenwater. Dat valt met name in het regenseizoen, dat aan het verschuiven is. Ook stijgt de temperatuur in de regio sneller dan elders, stelt Samuel. "Het sneller verdampen van Nijlwater versterkt dus de noodzaak om het water op te slaan."
Daarnaast heeft een dam een enorm effect op overstromingen in de regio, dat voor vruchtbare grond zorgt. De effect weten we vrij nauwkeurig dankzij de Aswandam in Egypte. "Het doodt flora en fauna, waardoor er geen nijlpaarden en nauwelijks krokodillen meer voorkomen in Egypte. In plaats van slib uit de Nijl wordt het land vruchtbaar gemaakt met kunstmest." Al met al 'een ecologische ramp', volgens Samuel.
'Water is olie van de toekomst'
De politicoloog verwacht weinig van het overleg in Washington. "Egypte en Sudan zullen veel herrie gaan maken." Ook Van der Zaag heeft er een hard hoofd in. "Het is vooral een prestigekwestie. Het is voor Egypte moeilijk naar huis te gaan met een akkoord."
De grootste kwestie draait om het tempo waarmee het reservoir van de waterkrachtcentrale gevuld zal worden. Samuel denkt dat Ethiopië haar buren iets moet bieden, zoals een 'mooi prijsje' voor de elektriciteit die opgewerkt zal worden.
"Maar dat is een pleister op de wond voor de korte termijn. Ik verwacht de komende decennia een oorlog om het water. Het is de olie van de toekomst", zegt hij. "Het is survival of the fittest op hoog niveau."
Hoogleraar Van der Zaag ziet toch één lichtpuntje in het conflict. "De ironie is dat de drie landen nog nooit zoveel met elkaar onderhandeld hebben als de afgelopen vijf jaar. Je zou kunnen zeggen dat de kwestie - ondanks alle retoriek - de samenwerking heeft versterkt."


Walvissen blijken enorme CO₂-stofzuigers

27-11-2019 - 0 reacties In de strijd tegen klimaatverandering kunnen we beter walvissen beschermen dan extra bomen planten. Walvissen blijken namelijk heel veel CO₂ te absorberen. Hun poep zorgt bovendien voor meer plankton in de oceanen, dat ook enorme hoeveelheden broeikasgassen vastlegt. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).


Relatief veel bladeren aan de bomen door stabiel herfstweer

25-11-2019 - 0 reacties Vergeleken met voorgaande jaren zitten er deze herfst nog altijd relatief veel bladeren aan de bomen. Ook verkleuren ze later dan normaal. Dat komt door het stabiele herfstweer, meldt de website Nature Today.
Boomsoorten als witte paardenkastanjes en linden zijn inmiddels kaal, maar veel berken, elzen en hazelaars verliezen rond deze tijd pas hun bladeren. Volgens de Wageningen Universiteit is dat zeer laat voor de tijd van het jaar. De meeste beuken en eiken hebben nog volop blad en ook dat is relatief laat.
Een oorzaak van de late bladverkleuring is dat er deze herfst nog geen extreem koude of warme periodes waren. Volgens bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit is dat toe te schrijven aan klimaatverandering. "Het is een van de warmste jaren ooit en dat heeft zijn weerslag op de natuur." Ook speelt mee dat er geen officiële herfststorm is geweest en er nog nauwelijks nachtvorst was.
De universiteit heeft de veranderende natuur in kaart gebracht door mensen in het hele land te vragen foto's van bomen en planten te maken en te uploaden via een app. Inmiddels kunnen daardoor al over meerdere jaren vergelijkingen worden gemaakt.


EU steekt in 2020 meer geld in veiligheid en strijd tegen klimaatverandering

19-11-2019 - 0 reacties De Europese Raad, Commissie en het Parlement hebben maandagavond laat een akkoord bereikt over de EU-begroting voor 2020. Brussel gaat volgend jaar 153,4 miljard dollar uitgeven, 3,4 procent meer dan dit jaar. De Europese Unie trekt onder meer extra geld uit voor de strijd tegen klimaatverandering, veiligheid en jeugdwerkloosheid.


Pauselijke klimaatactivist: ‘De aarde schreeuwt om hulp’

08-11-2019 - 0 reacties Peter Turkson heeft maar één missie: aandacht vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. Plus drie andere ‘groene’ geestelijk leiders.


"Sla op water en een eigen biogasinstallatie: veel meer ‘kringloop’ wordt het niet"

08-11-2019 - 0 reacties Het duurde negen jaar voordat er eindelijk sla op water in een kas kon worden geteeld voor B-Four Agro. Negen jaar, maar dan heb je ook wel wat “Kringlooplandbouw is mooi, maar wel iets van de laatste jaren. Daarvoor was er vanuit klimaatverandering al veel reden voor verandering.”
Aan het woord is…


Beschikbaarheid goed gietwater voor glastuinbouw vereist regionale aanpak en goede regie

07-11-2019 - 0 reacties De beschikbaarheid van regenwater als schone en voordelige basis voor het watersysteem staat onder druk. De voornaamste oorzaak is, de klimaatverandering. Tijdens het Water Event op 3 oktober schetste beleidsspecialist Water & Omgeving Guus Meis van Glastuinbouw Nederland een aantal alternatieven. De overeenkomst bij deze alternatieven is dat ze een regionale aanpak en goede regie vereisen.


Nederlandse wijnen rukken op

02-11-2019 - 0 reacties De Nederlandse wijn doet het steeds beter. Voor het eerst staan er namelijk Nederlandse wijnen in het jaarlijkse boekje met de lekkerste omfietswijnen, geschreven door. Dat komt onder andere door de klimaatverandering, zegt vinoloog Edger Groeneveld.


Syngenta wil komende 5 jaar 2 miljard euro in verduurzaming investeren

22-10-2019 - 0 reacties De Zwitserse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaden Syngenta trekt over een periode van 5 jaar 2 miljard dollar uit voor gerichte innovaties die de landbouw helpen verduurzamen. Ieder jaar moeten er minimaal 2 technologische doorbraken worden gerealiseerd die de bijdrage van de landbouw aan de klimaatverandering verminderen, de sector helpen aanpassen op de wijzigende omstandigheden. Ook wil het concern de CO2-emissie van alle eigen operationele activiteiten met 50% verlagen.


Syngenta investeert € 1,8 miljard in gevolgen klimaatverandering landbouw

22-10-2019 - 0 reacties Syngenta investeert de komende vijf jaar 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) in innovaties gericht op het bestand maken van de landbouw tegen de bedreigingen die voortvloeien uit de klimaatverandering, zoals bodemerosie en afnemende biodiversiteit.


Vette en magere jaren kenmerken landbouw

16-10-2019 - 0 reacties Boeren protesteren woensdag voor de tweede keer in korte tijd massaal in Den Haag. Ze voelen zich oneerlijk behandeld in de discussie over klimaatverandering. Een aantal kerncijfers uit de agrarische branche op een rij.


Boeren en Extinction Rebellion vragen om hetzelfde

11-10-2019 - 0 reacties De uitdagingen van klimaatverandering zijn existentieel. Het leven op aarde staat op het spel. Deze twee zinnen zouden zo uit de mond van een actievoerder van Extinction Rebellion kunnen komen. Ze staan echter, hier geparafraseerd, in een IMF werkdocument. Inderdaad, het Internationaal Monetair Fonds, hoeder van de mondiale financiële stabiliteit, niet bepaald een broeinest van opstandelingen die straten blokkeren of zich vastlijmen aan een bankgebouw.


Wageningen University & Research versterkt samenwerking met Massey University

10-10-2019 - 0 reacties Premier Rutte bracht op 8 en 9 oktober een bezoek aan zijn ambtgenoot in Nieuw-Zeeland. In de slotverklaring Joint Cooperation Statement on Climate Change werd het belang van samenwerking benadrukt om wereldwijde vraagstukken, zoals klimaatverandering, het hoofd te bieden. Enkele highlights uit de verklaring.


De 20 bedrijven die volgens The Guardian verantwoordelijk zijn voor de ondergang van de wereld

10-10-2019 - 0 reacties Een handvol bedrijven is volgens een nieuw rapport verantwoordelijk voor meer dan een derde van de wereldwijde CO2-uitstoot. Omdat het zo langzamerhand onwaarschijnlijk is geworden dat klimaatverandering binnen voor mensen nog leefbare omstandigheden zal blijven, moeten ze volgens de krant verantwoordelijk worden gehouden voor de ondergang van de wereld zoals we die nu nog kennen.


Timmermans verhoord over klimaat en boeren

08-10-2019 - 5 reacties

Originele beschrijving

EC-vicevoorzitter Frans Timmermans wordt dinsdagavond ondervraagd door het Europees Parlement over zijn plannen om klimaatverandering het hoofd te bieden. Boeren vormen daarin een factor van belang, schreef hij eerder.


Alle natuurbranden in Rusland gedoofd, miljoenen hectare verwoest

30-09-2019 - 0 reacties De bosbranden die sinds de afgelopen zomer in Rusland hebben gewoed, zijn allemaal uit. Gisteren werden de laatste gedoofd, meldt het Federale Luchtvaartbeschermingsbureau. De afgelopen weken woedden nog zo'n 25 branden in de regio Krasnojarsk. De laatste zeven, die een gebied besloegen van zo'n 94 hectare, zijn gisteren geblust.
Daarbij werden ongeveer honderd brandweerlieden ingezet en twee blusvliegtuigen. De regen heeft ook een rol gespeeld bij het terugdringen en uiteindelijk doven van de bosbranden.
Klimaatverandering
De autoriteiten schatten dat dit jaar zo'n 9 miljoen hectare bos in vlammen is opgegaan. Elke zomer zijn er branden in de uitgestrekte Siberische bosgebieden. Dit jaar lijken ze heviger te zijn geweest dan andere jaren. Dat kwam volgens de autoriteiten door grotere hitte en droogte door de klimaatverandering. De branden leidden tot veel rookontwikkeling, die overlast veroorzaakte voor de bevolking.
De totale economische schade van de branden sinds begin dit jaar wordt geschat op 7 miljard roebel, bijna 100 miljoen euro. Volgens Greenpeace is daarbij de schade aan grond, lucht, flora en fauna en gezondheid niet meegerekend. De werkelijke kosten liggen dus vele malen hoger, volgens Greenpeace.


Weiger ‘klimaatbenzine’ in je tank: E5, E10 en E85

29-09-2019 - 0 reacties Vanaf 1 oktober kun je in Nederland E10 benzine tanken. Dat mag duurzamer heten. Volgens de Telegraaf moeten liefhebbers van oude auto's oppassen; de nieuw brandstof kan oudere motoren schaden. Maar er kleven ernstiger zorgen aan. Biobenzine, in de EU vooral gesynthetiseerd uit het landbouwgewas koolzaad, bedreigt de voedselzekerheid en versnelt klimaatverandering.


The Polar Project: nieuwe kijk op klimaatverandering

27-09-2019 - 0 reacties “De kaalpluk voor Europees vlees”, kopt het eerste hoofdartikel op de website The Polar Project, een nieuw multimediaal journalistiek project. Het initiatief komt van journalist Jan De Deken: “de storytelling rond de klimaatverandering zit volledig verkeerd”, vertelt hij. “Als buitenlandjournalist zag ik de afgelopen jaren bijna overal ter wereld mensen die ernstige problemen ondervinden door de klimaatverandering, de boeren op kop. Vandaar dit initiatief. Nu is er al veel meer bewustzijn over klimaat, maar ook een antireactie. Dit project mikt op gedegen journalistiek onderzoek, maar tegelijk op storytelling die minder weerstand opwekt.”


VN-rapport: afgelopen 5 jaar warmste ooit gemeten, wereld doet te weinig

23-09-2019 - 0 reacties De tijdspanne van 2015 tot en met 2019 is de warmste vijfjarige periode ooit gemeten, schrijven wetenschappers aan de vooravond van de VN-klimaattop in New York. Ook stellen ze vast dat de wereld veel te weinig doet om de gevolgen van klimaatverandering, die ons vaker en harder raken dan we voorheen dachten, te beperken.
Het staat in het rapport 'Verenigd in Wetenschap', waarin een overzicht wordt geboden van de beschikbare wetenschap over klimaatverandering. Het is het product van een samenwerking tussen verscheidene belangrijke wetenschappelijke instituten zoals de Wereld Meteorologische Organisatie en het klimaatpanel IPCC.
Urgente noodzaak
De wetenschappers zeggen dat er een "urgente noodzaak voor concrete acties" is om de opwarming van de aarde en de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Op dit moment gebeurt dat niet genoeg, aldus het rapport. De wereldwijde temperatuur is sinds 1850 met 1,1 graden Celsius gestegen, het niveau van de zeeën stijgt en de CO2-uitstoot neemt jaarlijks met 2 procent toe.
"Dit rapport laat de staat van de aarde zien onder de toenemende invloed van door mensen veroorzaakte klimaatverandering", zegt de wetenschapsadviescommissie voor de Verenigde Naties. "Het is een beoordeling van de menselijke reactie tot nu toe en laat de verstrekkende gevolgen zien die de wetenschap verwacht voor het wereldwijde klimaat in de toekomst."
"Klimaatverandering is de bepalende uitdaging van onze tijd", zei António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties vandaag over dit rapport. "Ik dring er bij leiders op aan om deze feiten in acht te nemen en zich te verenigen achter de wetenschap."