Suiker

Volg al het nieuws over Suiker, een van de 16332 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Suiker nieuwsbrief.

Suiker nieuws

Suiker Unie maakt plaats voor Cosun Beet Company

02-07-2020 - 0 reacties HOOGKERK - Met een nieuwe naam wil Cosun Beet Company (tot donderdag Suiker Unie) vorm geven aan de (internationale) ambities van het bedrijf


Suikerconsumptie overtreft productie fors

29-06-2020 - 0 reacties Ook op de internationale suikersector heeft de coronacrisis impact. Dat neemt niet weg dat zich tussen de productie en de consumptie van suiker wereldwijd een groeiend gat vomt. Dat concluderen de Europese suikerdeskundigen in hun laatste overleg.


Frisdrank zonder toevoegingen is minder slecht dan andere soorten: ‘Maar er zit nog steeds suiker in’

29-06-2020 - 0 reacties Nooit eerder was het aanbod aan voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en geeft antwoord op de vraag: ‘En, is het wat?’ Ditmaal test voedingsdeskundige Desirée Marsman frisdrank zonder toevoegingen.


Frisdrank zonder toevoegingen is minder slecht dan andere soorten: ‘Maar er zit nog steeds suiker in’

29-06-2020 - 0 reacties Nooit eerder was het aanbod aan voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en geeft antwoord op de vraag: ‘En, is het wat?’ Ditmaal test voedingsdeskundige Desirée Marsman frisdrank zonder toevoegingen.


Zout, suiker, vet. De cardioloog trapte zelf ook in alle „instinkers”

18-06-2020 - 0 reacties Annemieke Jansen (54) kan als cardioloog pillen voorschrijven, maar liever vertelt ze haar patiënten wat een gezonde levensstijl is. Met haar zus schrijft ze nu kookboeken. „Zelf had ik ook behoorlijk wat overgewicht.”


Ook suikerbietenteelt dreigt zuur te worden - Nieuws Oogstprognose

11-06-2020 - 0 reacties Naast de huidige precaire marktsituatie voor fritesaardappelen, dreigt ook de teelt van suikerbieten dit campagnejaar zuur uit te vallen voor de telers. Suiker Unie houdt dit jaar rekening met een gemiddeld fors lagere suikeropbrengst per hectare. Dit komt bovenop de toch al weinig optimistische verwachtingen over de hoogte van de bietenprijs.


Suikerfabriek gaat fritesaardappelen drogen

27-05-2020 - 0 reacties Suiker Unie gaat vanaf 1 juni fritesaardappelen drogen in de suikerfabriek in Groningen. Het bedrijf, net als Aviko een dochteronderneming van Royal Cosun, kan daarmee het product langer bewaren.


Groen boeren 'levert een hoop geld op', Brussel komt vandaag met de plannen

20-05-2020 - 1 reacties Door groen te produceren, kan de komende tien jaar bijna 2000 miljard euro worden verdiend. Dat staat in een uitgelekte versie van de 'Farm to Fork-strategie', die vandaag door de Europese Commissie wordt gepresenteerd.
Volgens Brussel kan bijvoorbeeld meer lokale landbouw worden gestimuleerd en voedselverspilling worden tegengegaan. Ook moeten er meer duurzame investeringen komen en moet het gebruik van groene levensmiddelen worden bevorderd. Er is dan bijvoorbeeld minder geld nodig om ontbossing of de verzuring van grond en water tegen te gaan.
De 'Farm to Fork-strategie' is een spoorboekje dat het hele voedselsysteem, van landbouw en veehandel tot voedselconsumptie en -verspilling, wil verduurzamen. Daardoor moet Europa in 2050 klimaatneutraal zijn.
De landbouwplannen zijn een cruciaal onderdeel van de zogenoemde Green Deal, de klimaatplannen van Eurocommissaris Timmermans. Die plannen kwamen tijdens de coronacrisis flink onder vuur te liggen. Niet alleen liepen de landbouwplannen zelf vertraging op door het virus, veel tegenstanders riepen dat de klimaatplannen helemaal van tafel moesten nu er een economische recessie dreigt.
Critici in de plasticlobby wilden dat door de huidige behoefte aan beschermingsmiddelen in de zorg het verbod op wegwerpplastic van tafel ging. In de auto- en vliegtuiglobby vroegen ze om minder strenge CO2-regels voor de transportsector.
Maar voorstanders van de plannen zien het juist als een manier om het economisch herstel groen te maken. Dat is nodig volgens de Europese Commissie, want de coronacrisis maakt ook duidelijk dat de Europese landbouw- en voedselsector tegen een stootje moet kunnen, zodat er ook tijdens een crisis genoeg en gezond eten verkrijgbaar blijft. "Boeren zijn onderdeel van de oplossing, maar ze hebben wel onze aanmoediging en steun nodig om de groene stap te maken", staat in de landbouwstrategie.
Hoger inkomen
Dat betekent dat boeren het gebruik van bestrijdingsmiddelen moeten afbouwen en dat biologische landbouw en dierenwelzijn voorop moeten staan. "Maar voor die groene slag moet het inkomen van boeren omhoog, zodat ze niet door het bestaansminimum zakken. Boeren moeten genoeg geld verdienen om een redelijk bestaan te kunnen opbouwen."
De Europese Commissie kijkt ook naar consumentenbescherming. Zo zullen volgens de plannen voedselfraude en zogenoemde greenwashing, het vals duurzamer voordoen van een product, worden aangepakt. Er zal bijvoorbeeld strenger worden gekeken of er extra suiker zit in babyvoeding en er wordt een maximum gesteld aan de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in voedingsmiddelen.
Bedrijven moeten transparanter zijn wat er precies in producten verwerkt zit, zodat consumenten een verantwoorde keuze kunnen maken. Daarnaast moet het volgens de plannen ook mogelijk zijn om direct te zien waar een product gemaakt wordt, "zodat consumenten voor regionale producten kunnen kiezen om zo de lokale boer te helpen en de weg van boerderij tot bord korter en duurzamer te maken."


Is honing gezonder dan suiker en helpt het echt tegen keelpijn? Zes feiten en fabels op een rij

15-05-2020 - 0 reacties Honing is een heerlijk alternatief voor suiker. Maar is het vloeibare goud echt zo gezond voor je lijf als wordt beweerd? Diëtiste Sanne Mouha zet alle feiten en fabels op een rijtje.


Ook Europese landbouwministers dringen aan op subsidie voor private opslag

20-04-2020 - 0 reacties De landbouwministers van de 27 lidstaten van de Europese Unie dringen bij de Europese Commissie aan op het stimuleren van private opslag om zo grote prijsschommelingen in de voedselketen als gevolg van de coronacrisis te voorkomen. Dit zou kunnen op basis van de gemeenschappelijke marktordening. Door private opslag te subsidiëren kan er bijvoorbeeld tijdelijk een volume melkpoeder, boter, vlees of suiker uit de markt worden genomen. Hiermee kunnen sterke prijsdalingen worden voorkomen. Ook het Europees Parlement pleitte voor opslagmaatregelen. Europees Commissaris van Landbouw, Wojciechowski, wilde daar vorige week nog niet aan. Volgens hem is daarvoor geen ruimte in de Europese begroting.


Hamstergedrag overheden toont belang landbouwbeleid aan

26-03-2020 - 0 reacties Vietnam maakte bekend dat het de uitvoer van rijst opschort om de eigen voorraden te verzekeren. Eerder besliste Kazachstan al de export van wortelen, suiker, aardappelen en tarwebloem op te schorten en korter bij huis heeft Servië al export van zonnebloemolie stopgezet. De Standaard merkt op dat bij sommige overheden de voedselpaniek lijkt toe te slaan. In Europa is er (nog) geen probleem. “Jarenlang werd het Europese landbouwbeleid bekritiseerd, maar nu is het eerder een zegen”, zegt Jan Van Hove, hoofdeconoom bij KBC.


Suikerfabrieken stappen over op productie handgels

23-03-2020 - 0 reacties Na Suiker Unie stapt ook de Belgische bietenverwerker Tiense Suiker over op de productie van desinfecterende handgels. De 70% alcohol in deze gels kan prima afkomstig zijn van bio-ethanol, wat uit suikerbieten wordt gewonnen.


Consument mijdt suiker (maar lijkt onverschillig over zout en vet)

02-03-2020 - 0 reacties Als consumenten gezond willen eten, kiezen ze bij voorkeur producten met weinig suiker. Ze lijken maar mondjesmaat te kijken naar de hoeveelheid zout en vet, zo blijkt uit nieuw onderzoek.


Consument mijdt suiker (maar lijkt onverschillig tegenover zout en vet)

02-03-2020 - 0 reacties Als consumenten gezond willen eten, kiezen ze bij voorkeur producten met weinig suiker. Ze lijken maar mondjesmaat te kijken naar de hoeveelheid zout en vet, zo blijkt uit nieuw onderzoek. ,Jammer. Het is beter als je etiketten kunt lezen.’


Fica studenten zorgen voor doorbraak in gesuikerde bloemen

06-02-2020 - 0 reacties Studenten van Fica hebben het juiste receptuur en de juiste methode ontwikkeld voor productie van gesuikerde bloemen. Gesuikerde bloemen bestonden al, maar de bloemen waren nauwelijks nog te zien door het vele suiker. Met deze verhouding en receptuur behoudt de bloem zijn eigen vorm en kleur. Bovendien…


AH-baas is dol op ‘helpen’: 970 miljoen suikerklontjes uit producten gehaald

23-01-2020 - 0 reacties Marit van Egmond (46) staat een jaar aan het roer van Albert Heijn. De grootste supermarktketen van ons land groeit gestaag verder onder haar leiding. Rode draad van Van Egmonds beleid is ‘gezond’. Minder suiker, meer en goedkopere groente en fruit. Toch komt er geen ban op sigaretten of drank. ‘Wij adviseren, maar klanten bepalen zelf wat ze kopen.’


Suiker Unie gematigd tevreden over suikeropbrengst

21-01-2020 - 0 reacties Suikeropbrengst 2019-2020 ligt 3,5% onder meerjarig gemiddelde van 14,2 ton suiker per hectare.


Suikerbietencampagne ten einde: 'Goed gedraaid, maar mindere opbrengst'

14-01-2020 - 0 reacties De laatste suikerbieten van dit seizoen zijn maandag naar Suiker Unie in Hoogkerk gebracht. Daarmee kwam het eind aan de bietencampagne, die ruim vier maanden geduurd heeft.


Hoe moeilijk is het om te stoppen met toegevoegde suikers?

01-01-2020 - 0 reacties Het lijkt misschien eenvoudig om te stoppen met het eten van toegevoegde suikers. Maar aan ontzettend veel producten wordt dit toegevoegd. NU.nl onderzoekt waarom er aan zoveel producten suiker wordt toegevoegd en hoe moeilijk het is om te stoppen met het eten van deze voedingsmiddelen.


Gekantelde vrachtwagen op N268: hele weg bezaaid met pulp uit suikerfabriek

06-12-2019 - 0 reacties De N268 bij Dinteloord is vrijdagochtend dicht vanwege een gekantelde vrachtauto. De weg ligt helemaal bezaaid met pulp van suikerfabrikant Suiker Unie. Het vrachtverkeer wordt omgeleid naar de A17.