Consument

Al het Consument nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Consument nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Consument nieuws

Vertrouwt China eigen babymelkpoeder weer?

08-09-2020 - 0 reacties Naar verluidt heeft de Chinese consument na jaren weer meer vertrouwen in zuivelproducten van Chinese makelij dan in geïmporteerde producten. Dit blijkt uit een enquête van het Ministerie van Landbouw in Peking.


LTO: Consument staat niet te springen om vleestaks

04-09-2020 - 0 reacties Uit onderzoek van LTO Nederland blijkt dat de Nederlandse consument niet zit te wachten op een vleestaks. Slechts een kleine minderheid is voor de vleestaks die consumenten moet stimuleren om minder vlees te eten.


De plofkip is bijna uitgestorven in de supermarktschappen

02-09-2020 - 0 reacties Er is weinig kans dat het stukje kip op de Nederlandse borden niet deugt, stelt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Toch kan het nog wel een onsje minder, vindt Wakker Dier.


Peiling LTO: consument wil af van kiloknallers

03-08-2020 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Kiloknaller-aanbiedingen moeten uit de supermarkten verdwijnen, vindt een meerderheid (62 procent) van de mensen die hebben deelgenomen aan een peiling van onderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van LTO Nederland. Volgens het bureau vormen de ruim 1500 respondenten een afspiegeling van de bevolking: er is gewogen op de factoren geslacht, leeftijd en opleiding.


Stormloop op subsidie voor elektrische auto’s. Wil jij ook zo’n elektrisch karretje? Dit koop je beneden de 45.000 euro (en zover kun je er mee rijden

03-07-2020 - 0 reacties Sinds 1 juli krijgt de consument 4.000 euro subsidie op de aanschaf of private lease van een nieuwe elektrische auto. De subsidiepot van 10 miljoen euro was donderdag al bijna voor de helft leeg.


Auto blijft in de garage staan, ook bij de dealer

12-05-2020 - 0 reacties De autobranche zit in een ongecontroleerde slip. Verkopen kelderen. Fabrieken zijn gesloten of draaien op halve kracht. Lichtpuntje: de consument is wél geïnteresseerd in de auto als virusvrij alternatief voor het openbaar vervoer.


Grolsch gaat bier thuisbezorgen vanwege coronacrisis

02-04-2020 - 0 reacties ENSCHEDE - Grolsch speelt in op de coronacrisis en gaat de komende periode zelf kratjes bier bij de consument aan huis bezorgen. Vanaf deze donderdag is het voor mensen in Oost-Nederland mogelijk online een bestelling te doen. Deze wordt een dag later bij de klant thuis afgeleverd.


LTO start verkoop boerenproducten via Facebookgroep

28-03-2020 - 0 reacties Boeren kunnen via een nieuwe Facebookgroep "Koop onze oogst" van LTO Noord overtollige producten verkopen aan de consument. Veel boeren zitten in de knel met hun producten, omdat ze niet worden afgenomen door restaurants of groothandels.


Te koop voor spotprijs: miljoen roze potanjers

26-03-2020 - 0 reacties De verkoop van bloemen en planten is in twee weken tijd helemaal ingestort. Ook kweker Chris IJzelenberg uit Maasdijk raakt zijn potanjers via de reguliere handel niet meer kwijt. Daarom klopt hij rechtstreeks bij de consument aan.


Maaltijdboxen met voedseloverschotten van boeren: ‘Die kippen houden niet op met leggen’

25-03-2020 - 0 reacties Veel boeren en telers zitten door het sluiten van de horeca omhoog met groenten, kruiden en eieren. Omdat ze anders hun oogst hadden moeten dumpen, stoppen ze hun spullen nu in maaltijdboxen. Zo komen de asperges en tomaten direct bij de consument terecht.


BBH houdt bloemen en planten top of mind in coronacrisis

24-03-2020 - 0 reacties Bloemenbureau Holland wil de consument ook in deze moeilijke periode stimuleren tot de aankoop van bloemen en planten.


Consument koopt meer wijn, toch hebben slijterijen het zwaar

24-03-2020 - 0 reacties Omdat alle cafe's en restaurants dicht zijn, gaat thuis de fles wat vaker open. Maar dat betekent niet dat het gouden tijden zijn voor de wijnwinkel op de hoek. Integendeel. "Ik ben twee derde van mijn omzet kwijt."


42.000 kilo aan soep, bami, en andere verse producten over, 'Weggooien? Nooit.'

20-03-2020 - 0 reacties Sinds de coronavirusuitbraak hebben veel ondernemers in horeca en voedselproductie nog geen moment stilgezeten. Om te voorkomen dat er binnenkort duizenden kilo's voedsel in de de vuilnisbak belanden en horecabedrijven massaal failliet gaan, bedenken restaurants en leveranciers creatieve oplossingen.
Sinds dit weekend hebben zich al 1300 nieuwe restaurants aangemeld bij Thuisbezorgd, waardoor ze toch nog omzet kunnen draaien.Voor de voedselproducenten is het wat lastiger om het eten aan de man te brengen.
Ad van Olphen is directeur van Henri, een bedrijf dat levert aan onder meer NS-stations, Schiphol en scholen. Momenteel heeft hij 42.000 kilo aan soepen, sauzen, stamppotten, bami, visschotels en andere verse producten over. Van Olphen: "Vreselijk. Als ik hier nu rondloop, doet dat echt pijn. Weggooien? Never nooit", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Schappelijk prijsje
Tientallen andere horecaleveranciers hebben hetzelfde probleem. Een aantal heeft snel een nieuwe website in de lucht gebracht: etenover.nl. Leveranciers kunnen op die site aangeven wat ze in voorraad hebben en consumenten kunnen dan soep of ander eten bestellen.
Van Olphen: "Tegen een schappelijk prijsje. Zo hopen we van de voorraad af te komen. En als we met bepaalde producten tegen de einddatum zitten, gaat het voedsel naar de voedselbanken."
'Steun de lokale melkboer'
In Amsterdam hebben een bakker, een melkboer, een boerderij, een worstenmaker en een restaurant de handen ineengeslagen om Support your locals op te richten. Op hun website kun je een doos met verse producten bestellen en zo lokale ondernemers steunen.
Samuel Levie, oprichter van worstenmaker Brandt & Levie, bedacht het platform afgelopen zondag, om het verlies voor de horeca enigszins op te vangen. Levie: "Het loopt storm, we hebben in twee dagen al 1200 pakketten verkocht. Ik had nooit verwacht dat we de omzet die we mislopen enigszins zouden goedmaken."
Bekijk het hier:
In steden als Utrecht, Rotterdam en Haarlem komen mensen met vergelijkbare initiatieven. Iedereen die dit ook wil opzetten, mag bij Support your locals aankloppen. "Wij hebben een pakket met informatie hoe je dit kunt opzetten, dat delen we met wie wil."
Tegoedbon
Lot van Beek zat door de corona-crisis noodgedwongen thuis en wilde als grafisch ontwerper graag haar steentje bijdragen. Dus bedacht ze een tegoedbonnensysteem, voor de horeca en andere mkb'ers, om zo de financiële druk wat uit te smeren.
Van Beek: "Op mijn LinkedIn-oproep kwamen veel positieve reacties, heel veel mensen boden aan om te helpen. Nu zitten we met zo'n zes man allemaal vanuit huis de webapplicatie Tegoedje.nu te bouwen."
Ondernemers kunnen straks via een tegoedbon hun diensten voor in de toekomst verkopen, zodat als de economie weer draait mensen hun bonnen kunnen inleveren. Als het af is, gaan de makers eruit als middleman. De betalingen verlopen via de webapplicatie.
Door de vingers zien
Al die lokale initiatieven zijn goed, maar er moet ook vanuit de overheid een structurele oplossing komen, zegt Jan Willem Grievink, directeur van FoodService Instituut Nederland. Hij oppert drie oplossingen.
Ten eerste moeten de groothandels iedereen kunnen toelaten, ook mensen zonder een pasje. Dat gebeurt inmiddels langzaamaan. Daarnaast moeten fabrikanten de mogelijkheid hebben om voedsel direct aan de consument te verkopen - daar kleven nu te veel voorwaarden aan. Als laatste hoopt hij dat de supermarkten kunnen helpen met het verkopen van het overtollig voedsel.
Grievink: "Mensen zijn nou eenmaal gewend om hun eten te halen in de supermarkt, dus dat is de beste plek om het te verkopen. Ik denk dat de supermarkten het wel willen, maar er nu met hun eigen drukte niet aan toekomen. De overheid kan hierin helpen."


Arla waagt zich aan plantaardige melk

06-03-2020 - 1 reacties Arla heeft laten weten dat ze zich gaat richten op de plantaardige markt. Volgens de Deense zuivelgigant komt er vanuit de consument steeds meer vraag naar plantaardige producten. Om daarop in te kunnen spelen komt Arla met ‘JÖRĐ’.


Investeringen voor onderzoek naar plantaardige eiwitten

05-03-2020 - 0 reacties De bewuste consument heeft – nog meer dan vroeger - aandacht voor duurzaamheid, gezondheid, smaak, authenticiteit en dierenwelzijn. “Deze consument vraag meer alternatieve plantaardige proteïnen op het menu, die bovendien bijdragen tot een evenwichtige maaltijd”, aldus Vlaams minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits. Om deze eiwittransitie in Vlaanderen te versnellen, investeert de minister via Flanders’ FOOD in de Food Pilot bij ILVO. “De totale investering bedraagt 520.000 euro.”


Consument mijdt suiker (maar lijkt onverschillig over zout en vet)

02-03-2020 - 0 reacties Als consumenten gezond willen eten, kiezen ze bij voorkeur producten met weinig suiker. Ze lijken maar mondjesmaat te kijken naar de hoeveelheid zout en vet, zo blijkt uit nieuw onderzoek.


Consument mijdt suiker (maar lijkt onverschillig tegenover zout en vet)

02-03-2020 - 0 reacties Als consumenten gezond willen eten, kiezen ze bij voorkeur producten met weinig suiker. Ze lijken maar mondjesmaat te kijken naar de hoeveelheid zout en vet, zo blijkt uit nieuw onderzoek. ,Jammer. Het is beter als je etiketten kunt lezen.’


NZO start publiekscampagne 'Nederland draait op zuivel'

30-01-2020 - 1 reacties Maandag 3 februari 2020 start de Nederlandse Zuivelorganisatie NZO met de publiekscampagne ‘Nederland draait op zuivel’. De Nederlandse zuivelsector heeft een goed imago bij de consument. Toch blijft het goede van zuivel naar de mening van NZO nog te vaak onderbelicht. Daarom vindt NZO het tijd om de sector beter voor het voetlicht te brengen bij het publiek.


"Biologische bestrijding, het alternatief voor verboden gewasbeschermingsmiddelen"

30-01-2020 - 0 reacties "De tuinbouw heeft nuttige micro-organismen ontdekt, kleine levende wezens die al in de natuur aanwezig zijn. Ze laten geen residuen achter in de bodem of op het fruit en ze zijn volledig onschadelijk voor de consument. Veiligheidsvoorschriften zijn daardoor niet nodig. Ze zijn 100% natuurlijk en…


‘Visserij Verduurzaamt’ breidt uit

22-01-2020 - 0 reacties Vlaanderen breidt het initiatief “Visserij Verduurzaamt” uit met 2 bijkomende projecten. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Bart Tommelein (Open VLD). “Duurzaamheid wint aan belang”, zegt minister Crevits. “Onze Vlaamse vissers zijn zich daar goed van bewust en leveren inspanningen op ecologisch, sociaal en economisch vlak. Tot nu lag de focus bij het project “Visserij Verduurzaamt” vooral op de vissersvaartuigen en hun bemanning. We willen in de toekomst acties ondernemen voor de consument zodat die goed weet dat de vis op hun bord duurzaam gevangen is.”