Elektriciteitsnet

Volg al het nieuws over Elektriciteitsnet, een van de 17233 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Elektriciteitsnet nieuwsbrief.

Elektriciteitsnet nieuws

Almelo ligt rap vol met zonnepanelen, alleen kan het elektriciteitsnet dat nog niet aan

18-03-2021 - 0 reacties ALMELO - In 2030 moet 32 hectare aan daken van bedrijfspanden in de gemeente Almelo met zonnepanelen bedekt zijn. Dat aantal is nu al bijna gehaald. Reden voor een feestje, maar wel een bedrukt feestje: want het elektriciteitsnet kan niet zoveel extra energie meer kwijt.


Brabant komt snel met eigen idee over kernenergie

11-02-2021 - 0 reacties De provincie Brabant heeft TNO advies gevraagd over kernenergie. Het advies van TNO ligt al op het provinciehuis, maar meer wil gedeputeerde Eric de Bie (FvD) er niet over zeggen. Hij verwacht dat gedeputeerde staten 'binnen enkele weken' met een standpunt komt.
De Bie presenteerde donderdag de 'Uitvoeringsagenda Energie', het plan van de provincie Brabant voor de energietransitie in de komende jaren. Het stuk kreeg als motto 'Haalbaar, betaalbaar en met draagvlak ." De energietransitie is het vervangen van fossiele brandstoffen door duurzame energie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In het voorwoord bij het stuk schrijft De Bie: "De inzet van kernenergie is welkom."Kernenergie welkomKernenergie is in Nederland al jaren omstreden. Het idee komt de laatste jaren weer naar boven omdat kerncentrales geen broeikasgassen uitstoten. Forum voor Democratie, de partij van De Bie, is er een uitgesproken voorstander van.
De provincie Brabant stelt zich in het stuk op achter de doelstellingen van het rijk. Energie moet in 2030 voor minstens de helft duurzaam zijn opgewekt, in datzelfde jaar moet de uitstoot van CO2 ten opzichte van 1990 zijn gehalveerd.
Betrouwbaar bestuurDe Bie mag zelf als lid van Forum voor Democratie een bijzondere plaats innemen. Zijn partij is er niet overtuigd dat de opwarming van de aarde aan menselijk handelen is te danken, als gedeputeerde in Brabant wil hij een 'betrouwbaar bestuurder' zijn.
"De grote lijnen voor het klimaatbeleid zijn vastgelegd. Daar moeten we ons aan houden. Als mensen daar anders over denken, moeten ze dat op 17 maart, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, laten merken."
Stapje voor stapjeDe Bie noemt de energietransitie 'een marathon.' Wat hem betreft is het een grote inspanning terwijl op dit moment nog niet duidelijk is welke technische middelen in de komende jaren wel en niet effectief zijn. "We moeten stapje voor stapje aan de slag met zo min mogelijk maatschappelijke lasten."
De Brabantse agenda noemt kernenergie een paar keer, maar er komt veel meer aan de orde. In het dikke stuk komt een groot aantal mogelijkheden langs om energie te besparen, CO2 uitstoot te verminderen en een elektriciteitsnet op te bouwen dat al die uitdagingen aan kan. Samenwerking met Brabantse bedrijven voor het bedenken van nieuwe vindingen is belangrijk. "Voor een hightech regio als Brabant liggen hier grote kansen," aldus het stuk.
Chinese investeerders"Wat mij betreft is belangrijk dat Brabanders de kans krijgen mee te doen," voegt de Bie daar aan toe. "Het gaat hier gebeuren. Laten we er voor zorgen dat de winst niet verdwijnt naar Chinese investeerders."
Daarnaast hamert het stuk op 'draagvlak' onder de bewoners van de provincie. "Dit betekent in de praktijk dat inwoners niet gedwongen moeten worden om deel te nemen aan een collectieve energievoorziening, maar altijd een eigen keuze moeten kunnen maken."


Drijvend zonnepark op zandwinplas bij Oudehaske aangesloten op net

01-02-2021 - 0 reacties Het drijvende zonnepark op de zandwinplas bij Oudehaske is aangesloten op het elektriciteitsnet. De ruim 17.000 zonnepanelen leveren groene stroom aan zo’n 2000 huishoudens.


Plan voor twee nieuwe kerncentrales, tegenstanders wijzen op de kosten

02-12-2020 - 0 reacties Elektriciteitsproducent EPZ wil twee nieuwe kerncentrales gaan bouwen naast de bestaande kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Het bedrijf heeft zijn plannen toegelicht in een hoorzitting voor Tweede Kamerleden. Daar waren ook tegenstanders van kernenergie uitgenodigd. Volgens hen is het voorstel van EPZ veel te duur en is het beter om in te zetten op duurzame energie, zoals van zonnepanelen en windmolens.
De Tweede Kamer had voor- en tegenstanders uitgenodigd om te komen praten over de toekomst van kernenergie in Nederland. Volgens verschillende partijen, waaronder regeringspartijen VVD en CDA, kan kernenergie een belangrijke rol spelen in de toekomstige 'energiemix'. Er komt geen CO2 bij vrij en is in tegenstelling tot wind- en zonne-energie regelbaar en altijd beschikbaar. Dat is noodzakelijk op dagen dat het bewolkt is en er geen wind staat.
Om de klimaatdoelen te halen moet de uitstoot van CO2 gehalveerd worden. In 2050 moet de hele Nederlandse energievoorziening klimaatneutraal zijn, zo is het doel. Daarom wil de politiek zo veel mogelijk af van centrales die op gas of kolen draaien.
Overheid moet bijspringen
Tot nu toe was er bij marktpartijen weinig animo voor de bouw van een nieuwe kerncentrale, maar volgens EPZ is het wel degelijk mogelijk om rond 2035 twee nieuwe centrales klaar te hebben. Binnen acht jaar kan een centrale gebouwd worden die drie keer zo veel vermogen heeft als de huidige centrale. Het gaat dan om een bestaand ontwerp dat bewezen veilig is. Kosten: 8 tot 10 miljard euro. Voorwaarde is wel dat de overheid bijspringt en het zogeheten 'marktrisico' afdekt.
En dat is precies waar tegenstanders, zoals Greenpeace en de Jonge Klimaatbeweging, de plannen op afwijzen. Het is te duur en de belastingbetaler moet er mogelijk voor bloeden. De kosten voor de opwekking van duurzame energie gaan snel omlaag. Daarom kan kernenergie nooit op tegen wind en zon, is hun redenering.
Maar de voorstanders spreken dat tegen. Ook voor de bouw van molens en zonneparken zal voorlopig subsidie nodig zijn. Bovendien kom je bij meer hernieuwbare energie voor steeds hogere kosten te staan omdat het elektriciteitsnet verzwaard moet worden. Dat is nodig omdat zon en wind grote pieken veroorzaken. Ook ben je steeds meer geld kwijt voor de opslag van elektriciteit op momenten dat de vraag laag is.
Rente
En dat kerncentrales zo duur zijn om te bouwen, ligt volgens de voorstanders vooral aan de rente. Bouwers betalen een torenhoge rente over het geld dat ze lenen, omdat het om risicovolle projecten gaat. Daardoor is er geen eerlijke vergelijking te maken met hernieuwbare energie, waarvoor de rente veel lager is. Als de overheid iets doet om de rente te beperken, wordt de bouw van een nieuwe kerncentrale volgens hen een stuk rendabeler.
Borssele is volgens EPZ een ideale plek voor nieuwe kerncentrales. "Het is waar de ervaring zit en de kennis", zei directeur Carlo Wolters tegen de Kamerleden. Er is voldoende ruimte en koelwater en ook de opslag van kernafval, bij de COVRA, is vlakbij.
De huidige centrale, die sinds 1973 draait, moet eigenlijk in 2033 sluiten. EPZ wil de centrale nog wel tien of twintig jaar langer openhouden, maar dan moet de verplichte sluiting wel uit de wet gehaald worden. Minister Wiebes van Economische Zaken heeft al laten weten dat hij daar onderzoek naar laat doen.
EPZ ziet ook mogelijkheden om in de toekomst een 'groene' waterstoffabriek te realiseren aan de Westerschelde. Daar kan de 'overtollige' elektriciteit van de kerncentrales en de windparken voor de kust (waarvan de kabels in Borssele aan land komen) CO2-vrij worden omgezet in waterstof.


Pilot met opslaan zonnestroom op Energiecampus Leeuwarden moet oplossing bieden voor overvol net

27-10-2020 - 0 reacties Om het ‘energiesysteem van de toekomst’ te ontwikkelen zijn vijf organisaties een haalbaarheidsonderzoek gestart op de Energiecampus Leeuwarden. Op den duur moet het een oplossing gaan bieden voor het overvolle elektriciteitsnet rond Leeuwarden.


Plannen zonnepark Feanwâlden ketsen af op netcapaciteit Liander

30-09-2020 - 0 reacties Er komt voorlopig geen zonnepark aan de Kûkhernewei in Feanwâlden. Het businessplan van de Energie Coöperatie Feanwâlden (ECF) is op dit moment niet rendabel, omdat het elektriciteitsnet de capaciteit van het zonnepark niet aan zou kunnen.


Een oplossing om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen? De thuisbatterij, zegt D66

11-09-2020 - 0 reacties Je herkent het vast: je mobiele telefoon moet dringend opgeladen worden, maar geen vrij stopcontact te vinden. We hebben meer en meer elektrische apparaten in huis, te veel voor ons elektriciteitsnet. D66 komt nu met een plan om daar wat aan te doen.


Kapen de grote jongens de schaarse ruimte op het Drentse stroomnet?

06-07-2020 - 0 reacties ASSEN - Slecht nieuws voor mensen met plannen voor zonnepanelen of een eigen windmolen. Het Drentse elektriciteitsnet zit voor de komende vijf jaar vol. Hoe gaan we om met deze schaarste?


Eerste zonnepark Hof van Twente aangesloten op energienet

15-04-2020 - 1 reacties Het zonnepark aan de Entersestraat in Goor is deze week aangesloten op het elektriciteitsnet. De panelen leveren groene stroom aan zo'n 550 huishoudens in de nabije omgeving. Het is het eerste zonnepark in de gemeente Hof van Twente.


Oplossing voor Amsterdamse stroompieken komt per boot

03-03-2020 - 0 reacties Varende batterijen gaan bijspringen op plekken waar het Amsterdamse elektriciteitsnet overbelast wordt. Start-up Skoon, die de accu’s met de afmeting van een container verhuurt, denkt bijvoorbeeld aan festivals en filmsets, maar ook bouwplaatsen bij brug- en kaderenovaties.


Businesscase ‘Kan het elektriciteitsnet de massale groei van elektrische auto’s en warmtepompen aan?’.

24-02-2020 - 0 reacties Auteur: Wim Schermer We bekijken hoe de situatie nu is, dan inventariseren we de extra benodigde stroom voor zowel elektrisch rijden als het gebruik van warmtepompen. Ook bekijken we de gevolgen van het zeer sterk verminderen van de productie van aardgas en van motorbrandstoffen en smeermiddelen.

Kan ons elektriciteitsnet de groei wel aan?
Sommige experts denken dat wij over 10 jaar 65% meer elektriciteit zullen gaan verbruiken door het uitfaseren van fossiele auto’s en aardgas. Het elektriciteitsnet zou dat niet aankunnen. Er zijn zelfs lieden die het extra stroomverbruik tot een factor zes hoger inschatten. De conclusie is steeds dat het stroomnet de groei niet aankan. We gaan het gewoon uitrekenen.


Powerbank voor elektrische auto's binnenkort perfect normaal?

18-02-2020 - 1 reacties Kijken we tegenwoordig niet meer op als iemand zijn smartphone aan een powerbank hangt, dan kan dat binnenkort ook wel eens het geval zijn voor elektrische auto's. Twee energiebedrijven komen binnenkort met zo'n powerbank op de proppen. Zodat je zonder deftig elektriciteitsnet... ook aan het laden kan.


Megameterkasten bieden ruimte op elektriciteitsnet

28-01-2020 - 0 reacties Het tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet is naar verwachting binnen twee jaar voor de helft opgelost, denkt netbeheerder Enexis. Dat komt door de aanschaf van elf mobiele zogeheten middenspanningstations.
Het huidige energienetwerk kan nog niet alle elektriciteit die door windmolens en zonneparken wordt opgewekt, verwerken. Om die duurzame energie niet verloren te laten gaan en toch naar consumenten te kunnen transporteren, zijn de mobiele elektriciteitshuisjes gekocht.