Agrarisch

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Agrarisch. Agrarisch is een van de 17346 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Agrarisch nieuws

‘Agrarisch natuurlandschap’ in plaats van golfbaan in Perkpolder: ‘Iets creëren waar mensen gelukkig van worden’

09-06-2021 - 0 reacties PERKPOLDER - In Perkpolder moet een agrarisch natuurlandschap komen in plaats van een golfbaan. Wim Van den Abbeele van ontwikkelaar Waterzande licht de herziene plannen toe. ,Ik denk dat dit mensen trekt.”


Nuenense boer ontdekt de zorg: dagbesteding in trek als alternatief na stoppen met agrarisch bedrijf

14-04-2021 - 0 reacties NUENEN - Nuenense boeren die stoppen, overwegen opvallend vaak om dagbesteding binnen de zorg aan te bieden op hun perceel. De gemeente krijgt hier ‘regelmatig’ verzoeken voor binnen. Ook populair: nieuwe woningen op het boerenerf.


Meer boeren dan geld voor agrarisch natuurbeheer

01-04-2021 - 0 reacties LEEUWARDEN - De belangstelling van boeren om aan biodiversiteit te werken overtreft de budgetten voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) ruimschoots. BoerenNatuur vindt dat er een schep bovenop moet.


In gesprek met... Tineke de Vries, LTO portefeuillehouder Bodem en Water

26-03-2021 - 0 reacties In gesprek met Tineke de Vries, voor LTO Noord en LTO Nederland is zij portefeuillehouder Bodem en Water .


Welke rol pak jij binnen het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW)?


Boeren en tuinders Amstel, Gooi en Vecht werken aan schoon en voldoende water

26-03-2021 - 0 reacties Boeren en tuinders in waterschapsgebied Amstel, Gooi en Vecht willen door kringlooplandbouw en goed slootbeheer werken aan een levendige boerensloot. Met de ondertekening van intentieverklaring bekrachtigen landbouworganisaties en waterschap Amstel, Gooi en Vecht de aanpak van de agrarische wateropgave in AGV-gebied en hun samenwerking. Onder de paraplu van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) werken agrariërs met het waterschap verder aan een plan van aanpak voor hun gebied.


Broeibrand in silo bij agrarisch bedrijf in Nederweert

13-03-2021 - 0 reacties De brandweer is zaterdagochtend uitgerukt voor een broeibrand in een silo bij een agrarisch bedrijf aan de Bloemerstraat in Nederweert.


Jezelf inkopen op een boerderij en wekelijks een tas vers voedsel krijgen: in Utrecht kan het binnenkort

11-03-2021 - 0 reacties Eerlijke groente, vers fruit, biologisch vlees. Dat is de beoogde opbrengst van Herenboeren Utrecht Zuid, een coöperatief agrarisch bedrijf dat wil starten. Zo’n tweehonderd gezinnen kopen zich voor 2000 euro in en bepalen mede de koers van deze gemengde boerderij. En voor 40 euro maandelijks per persoon krijgen de leden elke week een tas met voedsel.


Steeds meer kennis over energie bij agrarisch ondernemers

05-03-2021 - 0 reacties Onder agrarisch ondernemers is de kennis over energie fors toegenomen sinds 2012. 95% van de boeren vindt energiebesparing belangrijk, er is steeds meer kennis over de uitstoot van broeikasgassen en 45% van de ondernemers wekt zelf duurzame energie op, vooral zonne-energie, zo blijkt uit een rapport van CLM.


Minder dodelijke ongevallen in 2020 in agrarisch en groen door ongevallen tijdens het werk

09-02-2021 - 0 reacties In 2020 betreurde de agrarische en groene sector, net als in 2019, acht doden. Wederom minder dan het gemiddelde over de afgelopen 10 jaar. Zij kwamen om het leven tijdens zeven ongevallen die tijdens het werk plaatsvonden.
Opvallend is dat alle dodelijke ongevallen gebeurden in de dierhouderij: drie op een…


Prijs biologische producten dekt meestal de hogere productiekosten

25-01-2021 - 0 reacties Agrarisch ondernemers ontvangen voor biologische producten vaak een meerprijs, maar de productiekosten zijn ook hoger. In veel gevallen dekt die meerprijs de hogere kosten, maar niet voor melk, zo blijkt uit de Agro-Nutri Monitor 2020.
De kosten die agrarisch ondernemers maken voor de productie van…


Tegenvaller: Aankoop boerenbedrijf lost stikstofprobleem GOL toch níet op

20-01-2021 - 3 reacties DE LANGSTRAAT - Een tegenvaller voor de GOL-plannen. Hoe groot is nog onduidelijk, maar toch. De aankoop van agrarisch bedrijf Kanaalweg 5 in Drunen levert bij nader inzien níet genoeg ‘stikstofwinst’ op om uitvoering van Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat mogelijk te maken. Er is alsnog extra stikstofruimte nodig, anders komt de noodzakelijke vergunning er niet.


Brandweer grijpt snel in bij grote brand in koeienstal

31-12-2020 - 0 reacties In de stal van een agrarisch bedrijf aan de Iemschoten in Klarenbeek heeft donderdagochtend brand gewoed. De hulpdiensten gingen met meerdere voertuigen op de brand af, die snel werd opgeschaald.


Van een papieren opgave naar een praktische aanpak voor op het boerenerf

17-12-2020 - 0 reacties Kadaster en LTO Nederland: twee heel verschillende partijen die elkaar vinden in de praktijkgerichte aanpak van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Met ingang van 2021 wordt de samenwerking met nog eens 7 jaar verlengd. Marjolein Jansen, lid Raad van Bestuur bij het Kadaster en Trienke Elshof, portefeuillehouder Gezonde omgeving LTO Nederland blikken terug en kijken vooruit. “Er is één gezamenlijke boodschap, dat is belangrijk."


Drent Roy Meijer nieuwe voorman agrarische jongeren

27-11-2020 - 0 reacties Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) heeft een nieuwe voorzitter. Drent Roy Meijer is unaniem verkozen. De 27-jarige melkveehouder boert in Witteveen en was de afgelopen twee jaar al voorzitter van de Drentse NAJK-poot, maar promoveert nu.


Friesland actiefste provincie Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer

25-11-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - Friesland is de actiefste provincie als het gaat om Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Zowel in hectares als subsidies neemt Friesland een vijfde van het landelijke totaal voor zijn rekening.


Waarom de vleestaks wél een goed idee is

24-11-2020 - 0 reacties In een opiniestuk op Nieuweoogst.nl roept André Arfman, voorzitter van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), op tot een eerlijke discussie over de vleesconsumptie. Hij stelt dat niet altijd ‘de juiste feiten’ worden gebruikt, waardoor nu de vleestaks ‘weer’ op de agenda staat. Alternatieven Arfman vestigt de aandacht op de milieu-impact van alternatieven voor vlees. […]


Farm to Fork zet voedselketen op de kop

18-11-2020 - 0 reacties De nieuwe ‘Farm to Fork strategie’ van de Europese Commissie heeft waarschijnlijk tot gevolg dat de agrarische productie daalt, het agrarisch ondernemersinkomen stijgt, voedselprijzen extreem stijgen en honger in derde wereldlanden snel kan toenemen.


Meer water en minder vee om de weidevogel te redden

18-11-2020 - 0 reacties Om de weidevogel te redden is het nodig dat er in enkele tientallen gebieden in Nederland minder vee in de wei loopt. In die gebieden moet de grondwaterstand omhoog, terwijl het agrarisch beheer aangepast moet worden. Als er niks gebeurt dreigen de weidevogels uit het land te verdwijnen. Dat staat in het Aanvalsplan Grutto, dat is opgesteld door oud-minister Pieter Winsemius (VVD) samen met natuurorganisaties. Aan het plan werkten ook wetenschappers en boerenorganisaties mee.


Boer Ruud ingesloten door zonneparken: 'Waar zijn we mee bezig?'

09-10-2020 - 0 reacties Toen Ruud Vossebeld een paar jaar terug het bedrijf van zijn schoonouders overnam, had hij grote dromen. Een bloeiend agrarisch bedrijf in Beemte Broekland. Had je hem toen verteld dat hij in 2020 zijn land zou laten volleggen met zonnepanelen, dan had hij je waarschijnlijk voor gek verklaard.


Agrarisch ondernemers moeten meer verantwoordelijkheid krijgen vindt Rabobank

25-09-2020 - 0 reacties Het huidige landbouwbeleid is te sturend, vindt de Rabobank. In plaats van een middelenbeleid, zou de overheid over moeten stappen op een doelenbeleid. Agrarisch ondernemers moeten zelf verantwoordelijk zijn en beloond worden voor die doelen.