Spanje

Spanje nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Spanje nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Spanje nieuws

Nieuwe verzadigd vet-opinie heeft geen consequenties voor Nutri-Score

08-07-2019 - 0 reacties Afgelopen donderdag verscheen in het Britse medische vakblad BMJ een artikel van een aantal zwaargewichten uit de normale wetenschap op het gebied van de voedingsleer. Ze adviseren de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de sinds vele decennia geldende waarschuwing tegen de consumptie van verzadigd vet te laten varen. Volgens hen is die waarschuwing schadelijk voor de volksgezondheid. Ze deden geen nieuw onderzoek, maar gaven hun advies vanuit de overtuiging dat de consensus over verzadigd vet dringend aan revisie toe is. Het gaat om een groep onderzoekers waarvan velen onderzoek hebben gedaan voor de zuivelindustrie.

Foodlog legde de nieuwe inzichten voor aan de Franse volksgezondheidsdeskundige Serge Hercberg. Hij stond aan de wieg van de Nutri-Score, het Franse voedselstoplicht dat inmiddels ook in Spanje, België en Nederland voet aan de grond heeft gekregen. foodwatch promoot het en 6 Europese consumentenbonden voeren campagne voor invoering van de Nutri-Score in de EU. Supermarkten willen het graag invoeren om consumenten gemakkelijker voor gezonde voeding te laten kiezen. Verandert de opinie in de BMJ de berekening van de Nutri-Score op het gebied van verzadigd vet? Daar is voorlopig geen aanleiding voor, zegt Hercberg in het artikel dat hij voor ons schreef.


Druk op prijsontwikkeling biggen neemt toe

01-07-2019 - 0 reacties Er is al een aantal weken sprake van meer bewolking boven de Nederlandse biggenmarkt. De aanzet voor deze situatie kwam een aantal weken terug vanuit Spanje. Wat betekent dit voor de DCA BestPigletPrice?


Volvo FH 500 8×4 voor bergingsbedrijf Steenhoven

20-06-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Steenhoven Garage- en Takelbedrijven heeft een Volvo FH 500 8×4-bergingstruck in gebruik genomen. De levering kwam tot stand in samenwerking met Volvo Trucks-dealer Volvo Group Truck Center in Rotterdam. “Deze truck zetten we in om in opdracht van Rijkswaterstaat trucks, bussen en touringcars te bergen”, vertelt mede-eigenaar Henk van der Steenhoven. “Daarnaast zorgen we in opdracht van bijvoorbeeld transportbedrijven en dealers, waaronder Volvo Group Truck Center, voor transport van voertuigen die in het buitenland zijn gestrand. Dat doen we in een straal van zo’n 500 kilometer rond Rotterdam, al komen we ook wel eens in Zuid-Frankrijk en Spanje. Indien gewenst,


Regen op tijd voor Europese graangewassen

18-06-2019 - 0 reacties Volgens het MARS-rapport van de Europese Commissie is de neerslag van mei op tijd gekomen voor de tarwe, de gerst en de koolzaadgewassen. Alleen in Spanje zorgt aanhoudende droogte voor een lagere oogst. In Frankrijk viel juist te veel regen, wat de opbrengst niet ten goede komt.


Import rundvee geeft risico op insleep nare huidziekte

18-06-2019 - 0 reacties Dierengezondheidszorg (DGZ) Vlaanderen vraagt rundveehouders en dierenartsen om waakzaam te zijn voor besnoitiose. In eigen land is deze rundveeziekte erg ongewoon. De sector houdt dat graag zo gezien de minder comfortabele situatie meer naar het zuiden van Europa. Sinds eind vorig jaar screent DGZ alle import van runderen uit risicogebieden zoals Frankrijk en Spanje. Tot dusver leverde dat twee seropositieve dieren op. In Wallonië wordt dezelfde aanpak gehanteerd. Met reden zo blijkt, want een rundveebedrijf in het zuiden van het land raakte besmet door een rund dat vier geleden in Frankrijk werd gekocht. Een behandeling bestaat niet, dus moeten besmette dieren – die lang niet altijd de symptomen van de ernstige huidziekte vertonen – geruimd worden.


Europese experts tevreden over internationale PIC-meeting in Greenport West-Holland

18-06-2019 - 0 reacties Van 11 t/m 13 juni waren clusterorganisaties, ondernemers, kennisinstellingen en overheden vanuit Frankrijk, België, Spanje, Italië en Nederland aanwezig op de negende PIC-meeting (Plant InterCluster) in Nederland.


Suikerbietenopbrengst vorig jaar fors lager

14-06-2019 - 0 reacties In vrijwel de hele EU-28 komt de suikerbietenopbrengst over 2018 fors lager uit dan in het jaar daarvoor. Alleen Spanje wist een resultaat neer te zetten dat nagenoeg gelijk is aan die van 2017. Dit maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag 14 juni bekend.


Hoogste opbrengsten suikerbieten in Spanje

14-06-2019 - 0 reacties Spaanse akkerbouwers realiseerden in 2018 in de Europese Unie de hoogste opbrengst voor suikerbieten met bijna 87 ton per hectare.


Verdere groei Spaanse varkensvleesproductie

06-06-2019 - 0 reacties De varkensvleesproductie in Spanje blijft groeien. In het eerste kwartaal van 2019 vonden er 4,1 procent meer slachtingen plaats in vergelijking met de eerste drie maanden van 2018. De hoeveelheid varkensvlees steeg met 3,5 procent tot 1,27 miljoen ton.


Kwekers schrijven boze brief aan veiling over grote klokaanvoer dipladenia

05-06-2019 - 0 reacties Een groep kwekers heeft deze week met een brief aan de veiling hun frustratie getoond over de enorme aanvoer van dipladenia vorige week voor de klokken in Naaldwijk en Aalsmeer.
Volgens de kwekers heeft een aanvoerder uit Spanje hiermee de markt ernstig verstoord.


Hoe Spanje met klimaatregelen een andere weg inslaat als Duitsland

02-06-2019 - 0 reacties De klimaatmaatregelen pakken in Madrid heel anders uit dan in de Duitse steden. In de Spaanse hoofdstad werd vorig weekend niet alleen gestemd voor Europa, maar ook voor een nieuwe burgemeester. De meeste kans op de post maakt José Luis Almeida, de kandidaat van het centrumrechtse Partido Popular. Hij wil snel de milieuzone in Madrid op de schop nemen.
De autoluwe zone in het centrum van Madrid werd vorig jaar ingesteld onder de linkse burgemeester Manuela Carmena. In het gebied, dat een groot deel van het centrum beslaat, worden automobilisten die van buiten komen geweerd. Met name diesel- en benzineauto´s mogen er niet rijden. Ook voor scooters en motoren gelden beperkingen.
Met resultaat. De kwaliteit van de lucht verbeterde aanmerkelijk, concludeerden milieugroepen. In april gingen de gehaltes voor stikstofdioxide met 16 procent omlaag, en vielen terug op waarden die voor het laatst in 2012 werden gemeten. In het hele gebied Madrid Central rijden zo'n 8 procent auto's minder.
Effectieve aanpak
"Het is een mislukking. We gaan een einde maken aan het project", herhaalde afgelopen week burgemeesterskandidaat Almeida een aantal keer. Almeida wil vooral de belangrijke verkeerswegen in het centrum weer openstellen voor al het gemotoriseerd verkeer. Parkeren blijft wel in veel gevallen wel beperkt tot de bewoners van de binnenstad.
"Natuurlijk hebben we een groot probleem met de kwaliteit van de lucht in Madrid. Waar het mij om gaat dat je echt effectief moet zijn in je aanpak. Ik ben geen voorstander van privé-auto's in de binnenstad, daar moet je ook andere vormen van vervoer aanbieden. Dat moeten we aanmoedigen", zo relativeerde Almeida.
Maar de vraag is of de uiteindelijke beslissing zich alleen tot het heropenen van grote verkeersaders beperkt. Voor de burgemeesterspost van Almeida is de steun van rechts-populistisch Vox onontbeerlijk. Deze partij trekt liever vandaag dan morgen de stekker uit alle verkeersbeperkende maatregelen.
Intussen kijkt ook de Europese Commissie argwanend toe. Begin dit jaar waarschuwde commissaris voor Milieu Karmenu Vella voor torenhoge boetes als Spanje achterblijft met plannen om de luchtkwaliteit in grote steden te verbeteren. Vooral Madrid en Barcelona werden door Vella genoemd.
Toch maakt Almeida zich nog weinig zorgen. "De Europese Unie zal ons uiteindelijk beoordelen op de resultaten, en niet op de manier waarop we het autoverkeer aanpakken. Ik weet zeker dat wij dat beter gaan doen dan de maatregelen die eerder zijn genomen."
In Duitsland kijken sinds de Europese verkiezingen alle partijen met jaloezie naar de Groenen. Ze zitten in de lift, wisten meer kiezers dan ooit te overtuigen, werden met 20,5 procent de tweede partij. Het contrast met de voormalige grote volkspartijen CDU/CSU en SPD met hun historische nederlagen kon niet groter zijn.
Groene Zeitgeist
Waarom de Groenen het zo goed deden? Ze hebben duidelijk die Zeitgeist mee. Niet alleen in Duitsland wonnen de Groenen, ook in Ierland en Finland en zelfs in Frankrijk (waar ze eerder heel slecht scoorden) behaalden groene partijen goede resultaten. In het Europese Parlement is de fractie gegroeid. Het thema wint razendsnel aan urgentie. In Duitsland vindt het merendeel van de kiezers klimaatverandering het probleem waar de politiek een antwoord op moet vinden.
En er is sprake van een generatieconflict. Jonge kiezers kiezen groen in de hoop dat er actie komt. Ze lieten voor de verkiezingen al flink van zich horen.
Online is deze video waarin youtuber Rezo Ja Lol Ey de vloer aanveegt met het klimaatbeleid van Merkel meer dan 14 miljoen keer bekeken:
Nu tot de regeringspartijen is doorgedrongen dat ze de aansluiting met de jeugd zijn verloren en de groene golf hebben gemist, proberen ze een inhaalslag te maken. Vooral de SPD zet nu vaart achter een klimaatwet, waarin ministeries worden verplicht hun CO2-besparingen te halen. Ze willen die zo snel mogelijk door het kabinet loodsen.
De CDU staat op de rem en stelt klimaatbeslissingen uit tot de herfst. De christendemocraten zitten in een spagaat: in het oosten van het land werden niet de Groenen, maar de Alternative für Deutschland de grootste. In de herfst zijn daar belangrijke verkiezingen. Wordt de CDU te groen, kunnen ze een deel van hun rechts-burgerlijke kiezers afschrikken.


Ruim 100 dierenactivisten bezetten varkensboerderij in Boxtel

13-05-2019 - 106 reacties
Originele beschrijving

De internationale actiegroep Meat the Victims bezette eerder al boerderijen in Australië, Canada, Spanje en Engeland.


Prijs bewaarpeen licht onder druk nieuwe oogst

10-05-2019 - 0 reacties De nieuwe peen die vanuit Spanje nu ook op de Duitse markt terecht is gekomen zorgt dat de peennoteringen iets onder druk liggen. In Emmeloord deed B-peen uit de bewaring 29-35 euro, Schaaltjespeen 22-38 mm op 29-33 euro. De kistprijs 160 en 200 euro.


Treinverbinding Valencia - Rotterdam maakt duizenden vrachtwagenritten overbodig

08-05-2019 - 0 reacties Aan het einde van deze week vertrekt de eerste sinaasappeltrein vanuit het Spaanse Valencia naar Rotterdam. De trein zal vanaf dat moment drie keer per week vers fruit naar Nederland vervoeren. De nieuwe lijn tussen Spanje en Nederland maakt maandelijks ruim 1000 vrachtwagenritten overbodig.


Koeltrein kan tot 20 miljoen kilometers op de weg besparen

07-05-2019 - 1 reacties Tholen - Alsof de locatie met opzet gekozen is: In de oliehaven van Pernis, Rotterdam vertrok de eerste trein van CoolRail richting Valencia. De 42 reefercontainers op de trein waren volgeladen met lege kratten van Euro Pool System, de initiatiefnemer van dit unieke project, dat de bedoeling heeft om met…

Tussen Rotterdam en Valencia rijdt sinds deze week een speciale trein voor het vervoer van verse groenten en fruit. De nieuwe verbinding moet ervoor zorgen dat een stuk minder vrachtwagens de weg op gaan, wat uiteindelijk de uitstoot van CO2 vermindert.

Eind van deze week vertrekt vanuit Valencia de eerste sinaasappeltrein naar Rotterdam. Drie keer per week wordt zo het verse fruit naar Nederland vervoerd. Daardoor zijn maandelijks ruim 1000 ritten met de vrachtwagen niet meer nodig. Het plan is om in de trein terug naar Spanje diepgevroren friet te vervoeren.


Europese aardappeloogst start haperend

29-04-2019 - 0 reacties Er wordt door handelaren en supers reikhalzend uitgekeken naar nieuwe oogst van tafelaardappelen. Het Zuid-Europese areaal, waar deze primeurteelt vandaan komt, blijft gelijk of daalt licht. De neerslag, met name in Spanje, zorgt voor vertraging in de aanvoer.


Tekort een traditionele visnetten nu pulsvissen niet meer mag

24-04-2019 - 0 reacties Een tekort aan traditionele visnetten dreigt nu de Nederlandse vissers in juni moeten stoppen met pulskorvissen. Dat zegt nettenmaker VCU op Urk.
Het Europees Parlement besloot vorige week dat het vissen met stoomstootjes om platvis op de zeebodem op te schrikken niet meer mag. Er geldt een overgangsperiode tot 1 juli 2021.
In Nederland vissen 79 kotters op deze manier. 22 vaartuigen mogen nog twee jaar door, 20 mogelijk tot eind dit jaar. De rest moet per 1 juni stoppen, schreef minister Schouten vorige week.
Als die vissers toch met hun kotter de Noordzee op willen, moet dat met 'ouderwetse' netten. Hiervoor moeten de kotters omgebouwd worden. Er moeten niet alleen nieuwe netten opgehangen worden, ook de kettingen en kabels zijn anders.
Deadline niet gehaald
Volgens Albert Hartman van nettenmaker VCU gaat het ombouwen van de pulskottervloot een hele klus worden die niet voor 1 juni geklaard is. "Dit komt bovenop ons bestaande werk, dat ook gewoon doorgaat", zegt Hartman tegen Omroep Flevoland.
Vorige week zijn twee kotters omgebouwd en deze week staan drie andere schepen op het programma. De huidige voorraad aan netten en touw is niet genoeg om alle kotters aan te passen. De standaardnetten komen uit fabrieken in Spanje en Portugal, maar die kunnen de vraag uit Nederland niet aan.
Daarnaast gaat er volgens Hartman veel arbeid zitten in het pasklaar maken van de netten voor de schepen. Dat gebeurt op Urk met de hand. "Je moet je voorstellen dat in één net zo'n 120 tot 140 uur werk zit. Er is nog geen machine die dat kan doen."


Spanje arresteert twee dierenrechtenactivisten bij bezettingsactie slachthuis

22-04-2019 - 0 reacties De in Frankrijk opgerichte 269 Libération Animale heeft afgelopen week opnieuw ingebroken op een bedrijf in de varkenshouderij. Ditmaal bezetten ze enkele uren het slachthuis in de Spaanse stad Riudellots de la Selva (Catalonië).


Spanje arresteert twee dierenrechtenactivisten bij bezettingsactie slachthuis

19-04-2019 - 0 reacties De in Frankrijk opgerichte 269 Libération Animale heeft afgelopen week opnieuw ingebroken op een bedrijf in de varkenshouderij. Ditmaal bezetten ze enkele uren het slachthuis in de Spaanse stad Riudellots de la Selva (Catalonië).


Droogte heeft nu al impact op Europese graanoogst

18-04-2019 - 0 reacties Vooral in Midden- en Zuidoost-Europa en in Spanje worden vanwege de droogte de verwachte wintergraanopbrengsten naar beneden bijgesteld.