Spanje

Volg al het nieuws over Spanje, een van de 15310 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Spanje nieuwsbrief.

Spanje nieuws

Ruim 100 dierenactivisten bezetten varkensboerderij in Boxtel

13-05-2019 - 106 reacties
Originele beschrijving

De internationale actiegroep Meat the Victims bezette eerder al boerderijen in Australië, Canada, Spanje en Engeland.


Prijs bewaarpeen licht onder druk nieuwe oogst

10-05-2019 - 0 reacties De nieuwe peen die vanuit Spanje nu ook op de Duitse markt terecht is gekomen zorgt dat de peennoteringen iets onder druk liggen. In Emmeloord deed B-peen uit de bewaring 29-35 euro, Schaaltjespeen 22-38 mm op 29-33 euro. De kistprijs 160 en 200 euro.


Treinverbinding Valencia - Rotterdam maakt duizenden vrachtwagenritten overbodig

08-05-2019 - 0 reacties Aan het einde van deze week vertrekt de eerste sinaasappeltrein vanuit het Spaanse Valencia naar Rotterdam. De trein zal vanaf dat moment drie keer per week vers fruit naar Nederland vervoeren. De nieuwe lijn tussen Spanje en Nederland maakt maandelijks ruim 1000 vrachtwagenritten overbodig.


Koeltrein kan tot 20 miljoen kilometers op de weg besparen

07-05-2019 - 1 reacties Tholen - Alsof de locatie met opzet gekozen is: In de oliehaven van Pernis, Rotterdam vertrok de eerste trein van CoolRail richting Valencia. De 42 reefercontainers op de trein waren volgeladen met lege kratten van Euro Pool System, de initiatiefnemer van dit unieke project, dat de bedoeling heeft om met…

Tussen Rotterdam en Valencia rijdt sinds deze week een speciale trein voor het vervoer van verse groenten en fruit. De nieuwe verbinding moet ervoor zorgen dat een stuk minder vrachtwagens de weg op gaan, wat uiteindelijk de uitstoot van CO2 vermindert.

Eind van deze week vertrekt vanuit Valencia de eerste sinaasappeltrein naar Rotterdam. Drie keer per week wordt zo het verse fruit naar Nederland vervoerd. Daardoor zijn maandelijks ruim 1000 ritten met de vrachtwagen niet meer nodig. Het plan is om in de trein terug naar Spanje diepgevroren friet te vervoeren.


Europese aardappeloogst start haperend

29-04-2019 - 0 reacties Er wordt door handelaren en supers reikhalzend uitgekeken naar nieuwe oogst van tafelaardappelen. Het Zuid-Europese areaal, waar deze primeurteelt vandaan komt, blijft gelijk of daalt licht. De neerslag, met name in Spanje, zorgt voor vertraging in de aanvoer.


Tekort een traditionele visnetten nu pulsvissen niet meer mag

24-04-2019 - 0 reacties Een tekort aan traditionele visnetten dreigt nu de Nederlandse vissers in juni moeten stoppen met pulskorvissen. Dat zegt nettenmaker VCU op Urk.
Het Europees Parlement besloot vorige week dat het vissen met stoomstootjes om platvis op de zeebodem op te schrikken niet meer mag. Er geldt een overgangsperiode tot 1 juli 2021.
In Nederland vissen 79 kotters op deze manier. 22 vaartuigen mogen nog twee jaar door, 20 mogelijk tot eind dit jaar. De rest moet per 1 juni stoppen, schreef minister Schouten vorige week.
Als die vissers toch met hun kotter de Noordzee op willen, moet dat met 'ouderwetse' netten. Hiervoor moeten de kotters omgebouwd worden. Er moeten niet alleen nieuwe netten opgehangen worden, ook de kettingen en kabels zijn anders.
Deadline niet gehaald
Volgens Albert Hartman van nettenmaker VCU gaat het ombouwen van de pulskottervloot een hele klus worden die niet voor 1 juni geklaard is. "Dit komt bovenop ons bestaande werk, dat ook gewoon doorgaat", zegt Hartman tegen Omroep Flevoland.
Vorige week zijn twee kotters omgebouwd en deze week staan drie andere schepen op het programma. De huidige voorraad aan netten en touw is niet genoeg om alle kotters aan te passen. De standaardnetten komen uit fabrieken in Spanje en Portugal, maar die kunnen de vraag uit Nederland niet aan.
Daarnaast gaat er volgens Hartman veel arbeid zitten in het pasklaar maken van de netten voor de schepen. Dat gebeurt op Urk met de hand. "Je moet je voorstellen dat in één net zo'n 120 tot 140 uur werk zit. Er is nog geen machine die dat kan doen."


Spanje arresteert twee dierenrechtenactivisten bij bezettingsactie slachthuis

22-04-2019 - 0 reacties De in Frankrijk opgerichte 269 Libération Animale heeft afgelopen week opnieuw ingebroken op een bedrijf in de varkenshouderij. Ditmaal bezetten ze enkele uren het slachthuis in de Spaanse stad Riudellots de la Selva (Catalonië).


Spanje arresteert twee dierenrechtenactivisten bij bezettingsactie slachthuis

19-04-2019 - 0 reacties De in Frankrijk opgerichte 269 Libération Animale heeft afgelopen week opnieuw ingebroken op een bedrijf in de varkenshouderij. Ditmaal bezetten ze enkele uren het slachthuis in de Spaanse stad Riudellots de la Selva (Catalonië).


Droogte heeft nu al impact op Europese graanoogst

18-04-2019 - 0 reacties Vooral in Midden- en Zuidoost-Europa en in Spanje worden vanwege de droogte de verwachte wintergraanopbrengsten naar beneden bijgesteld.


Droogte heeft nu al enige impact op Europese graanoogst

18-04-2019 - 0 reacties Vooral in Midden- en Zuidoost-Europa en in Spanje worden vanwege de droogte de verwachte wintergraanopbrengsten naar beneden bijgesteld.


Droogte heeft nu al enig impact op Europese graanoogst

18-04-2019 - 0 reacties Vooral in Midden- en Zuidoost-Europa en in Spanje worden vanwege de droogte de verwachte opbrengsten van wintergranen naar beneden bijgesteld.


Wie wint het potje brexit-blufpoker?

09-04-2019 - 0 reacties Als niemand ingrijpt, dan eindigt week 15 in een harde brexit. Lukt het de Britse premier Theresa May nog een oplossing te forceren? En gaat de Europese Unie het echt zo hard spelen als Frankrijk, Spanje en België willen?


Britt Dekker kan niet wachten om Andalusisch dressuurpaard George op te halen

26-03-2019 - 0 reacties Britt Dekker (27) is overladen met positieve reacties nadat ze gisteren bekendmaakte dat ze binnenkort haar droompaard in de armen zal sluiten. Britts nieuwe werkgever John de Mol geeft haar geen salaris, maar laat dressuurpaard Genciano (ook wel bekend als George) uit Spanje overkomen.

Britt Dekker (27) is overladen met positieve reacties nadat ze gisteren bekend had gemaakt dat ze binnenkort haar droompaard in de armen zal sluiten. Britts nieuwe werkgever John de Mol geeft haar geen salaris, maar laat dressuurpaard Genciano (ook wel bekend als George) uit Spanje overkomen.


Europese varkensprijzen krijgen smaak te pakken

20-03-2019 - 0 reacties In de grotere Europese varkenslanden zijn de varkensprijzen over de afgelopen weken aanzienlijk gestegen. In Spanje stijgt de varkensprijs het hardste, zo toont de belangenbehartiger van Duitse varkenshouders (ISN).


Verhuisd van de Oostvaardersplassen naar Spanje

15-03-2019 - 0 reacties Het wordt leeg in de Oostvaardersplassen. Na op de ophef over verhongerende dieren in koude winters worden dit jaar ruim 1.800 edelherten afgeschoten. Ook verhuizen 180 paarden naar natuurgebieden in Spanje en Wit-Rusland. Fotograaf Olivier Middendorp legde het vast: van het vangen van de paarden tot hun aankomst in het Noord-Spaanse Atapuerca, bij Burgos.
Tekst: Arjen Schreuder


Paarden uit de Oostvaardersplassen gaan emigreren

13-03-2019 - 0 reacties Staatsbosbeheer verhuist de komende maanden een groep van 180 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland en Spanje.


Babymelkpoeder zorgt opnieuw voor een uitbraak

13-03-2019 - 0 reacties De Franse autoriteiten maakten in februari 2019 bekend dat ten minste 26 baby’s en dreumesen jonger dan twee jaar waren geïnfecteerd door met Salmonella Poona besmet pappoeder met rijstmeel dat was geproduceerd in Spanje.


Reputatieschade nekt biggenexport in Polen

12-03-2019 - 0 reacties De Deense varkenssector heeft in Polen een goede afzetmarkt voor de biggen gevonden. De Nederlandse afzet richting Polen slinkt echter juist snel, terwijl de afzet naar Spanje blijft verbazen.


Vietnam wil groententuin van Zuidoost-Azië worden

11-03-2019 - 0 reacties Tholen - Een luchtfoto van de Vietnamese provincie Lam Dong doet denken aan Almeria, Spanje – ook wel bekend als de groentetuin van Europa. Als het aan talloze Vietnamezen ligt, gaat het land eenzelfde functie vervullen: de groentetuin van Zuidoost Azië. Talloze kassen zijn er nu al te vinden en de…


Belangrijkste varkensvleesproducenten in de EU

02-03-2019 - 0 reacties In de eerste elf maanden van 2018 was Duitsland de belangrijkste varkensvleesproducent, gevolgd door Spanje en Frankrijk. Volgens de meest recente gegevens van Eurostat bedroeg de jaarlijkse varkensvleesproductie in november 2018 21,9 miljoen ton.