Controle

Al het Controle nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Controle nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Controle nieuws

Duoane vindt 865 kilo cocaïne in partij ananassen

30-03-2020 - 0 reacties De douane heeft maandag tijdens een controle in de Rotterdamse haven een partij van 865 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container met ananassen.


DNB: snel herstel economie kan, bij goed beleid

27-03-2020 - 0 reacties De economie ligt op zijn gat, maar Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, hoopt op een relatief snel herstel als ­corona onder controle is. “We ­nemen aan dat de nasleep niet zo taai zal zijn als na de vorige crisis.”


Douane onderschept 400 kilo cocaine in container met maiszaad

25-03-2020 - 0 reacties ROTTERDAM - De Douane heeft woensdag tijdens een controle in de Rotterdamse haven een partij van 400 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container geladen met maiszaad.De verdovende middelen zat...Lees meer


8000 kuikens dood bij brand in Biddinghuizen

24-03-2020 - 0 reacties Bij een brand in een schuur Biddinghuizen zijn vannacht 8000 kuikens gedood. Het vuur brak rond 04.00 uur uit. Zaagsel op de vloer van de schuur was in brand gevlogen, de oorzaak is nog niet duidelijk.
De korpsen van Biddinghuizen en Lelystad rukten uit en hadden de brand rond 05.30 uur onder controle. Een naastgelegen schuur met nog eens 8000 kuikens bleef gespaard.


Atlas 1302D - Hydrauliekolie bijvullen controleren

20-03-2020 - 6 reacties Goedendag,

Ik ben nieuw op dit forum en sindskort in het bezit van een Atlas 1302D uit 1980.
Ik heb de Atlas gekocht met enige reparaties maar kom nu in het stadium dat de Atlas aan het werk moet.
Nu is mijn vraag waar kan ik het niveau van de hydrauliekolie controleren. Ik verwacht dat ik bij moet vullen. Zoja met welke olie, ik las ergens dat er ook "gewone" motorolie in kan worden gedaan? Kan dit ?


"Veel arbeidsmigranten door uitkeringsfraude onterecht in de ziektewet"

03-03-2020 - 0 reacties Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat arbeidsmigranten frauderen met de ziektewet. Uitkeringsinstantie UWV schiet tekort bij de controle op deze fraude, is één van de conclusies.
Eerder rapporteerde Nieuwsuur al dat arbeidsmigranten grootschalig en georganiseerd fraudeerden met werkloosheidsuitkeringen.…


Nieuwe brexitonderhandelingen: wat kunnen we verwachten?

02-03-2020 - 0 reacties De onderhandelingen over brexit tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn vandaag opnieuw begonnen. Voor het eind van het jaar moet er een akkoord liggen, maar de kans op mislukking is groot.
Groot-Brittannië trad op 31 januari officieel uit de Europese Unie. Tot het eind van dit jaar is er een transitieperiode, met tijd voor onderhandelingen.
Wat is de inzet van beide partijen bij de onderhandelingen? En wat zijn de belangrijkste struikelblokken? In deze video leggen onze correspondenten in Brussel en Londen het uit:
Beide partijen hebben elkaar al gewaarschuwd. De Britten willen zo min mogelijk regels blijven volgen en dreigen weg te lopen als ze hun zin niet krijgen. EU-onderhandelaar Barnier zegt dat de huidige EU-regels het uitgangspunt moeten zijn.
Waar gaan de gesprekken over?
De agenda van de onderhandelingen wordt vandaag formeel vastgesteld. Daarna wordt aan elf onderhandeltafels gesproken over visserij, justitie, energie, mobiliteit, diensten, en de manier waarop de twee partijen voortaan omgaan met meningsverschillen.
De visserij is misschien wel de grootste achilleshiel van de EU. Economisch gaat het om een kleine sector, maar politiek ligt de visserij zeer gevoelig.
Voor de Britse regering zijn de vissers het levende bewijs van het motto "Take back control", oftewel: baas in eigen zee, en geen onvoorwaardelijke toegang meer voor vissers uit EU-landen. Vooral Nederland en Frankrijk wordt verweten de Britse zee leeg te vissen. Maar tegelijk eten de Britten ook veel vis die in EU-wateren wordt gevangen.
Duitsland is minder geïnteresseerd in afspraken over vis. Voor de Duitsers zijn de auto-industrie en financiële sector belangrijker. Bij Polen, Hongarije en Kroatië ligt de prioriteit bij migratie, omdat die landen veel werknemers hebben die in het Verenigd Koninkrijk werken.
Daarom wordt het interessant om te zien of de EU net zo'n eenheid zal blijven als de afgelopen jaren un de brexit-gesprekken.
Wat zijn de struikelpunten?
Voor de Britten is er één ding cruciaal. Aan het einde van het jaar willen ze de volledige controle hebben over hun eigen regels, grenzen en standaarden. Het mag volgens hen niet zo zijn dat ze nog allerlei EU-richtlijnen moeten volgen, zonder dat ze daar iets over te zeggen hebben.
De Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove zei eerder deze week dat over de Britse soevereiniteit niet valt te onderhandelen.
Maar tegelijkertijd is het voor de EU onmogelijk om de Britten met zo weinig mogelijk handelsbarrières toegang te geven tot de Europese interne markt, als ze niet bereid zijn om EU-regels te volgen. "Dat betekent dat er grenscontroles zullen komen", zegt Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar namens de EU.
De Britten op hun beurt zeggen: als in juni al blijkt dat we onze zin niet krijgen, lopen we weg van tafel. Dan maar geen deal.
Hoe wordt de sfeer aan tafel?
Het zal hard tegen hard zijn, zoveel is duidelijk. Beide partijen hebben nog geen enkel zicht geboden op een mogelijk compromis.
Brussel is geïrriteerd door de opstelling van de Britten. Hoofdonderhandelaar Barnier is niet gediend van 'achteruit onderhandelen', oftewel terugkomen van eerdere afspraken.
De Nederlandse buitenlandminister Stef Blok is er niet gerust op dat de onderhandelingen tot een goed einde zullen komen. "De kans is levensgroot dat de gesprekken mislukken", zegt hij. "De tijd dringt."
En als de gesprekken mislukken dreigt alsnog een brexit zonder deal (de no-deal-brexit). Met alle gevolgen van dien.


'Veehouderijgegevens in monitoring van fijnstofemissie worden zorgvuldig getoetst'

27-02-2020 - 0 reacties Bij de tiende rapportage Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit heeft er een steekproefsgewijze controle plaatsgevonden op de door gemeenten geactualiseerde invoergegevens. Bij de controles voor de veehouderijgegevens is daarbij voornamelijk gekeken naar geldige invoerparameters voor de rekentools, locaties van fijnstofbronnen, locaties van toetspunten, niet-generieke maatregeleffecten, grote veranderingen in emissies van jaar tot jaar en mogelijk ontbrekende veehouderijen. Dat schrijft minister Van Veldhoven voor Wonen en Milieu aan de Tweede Kamer


Pluimveevermeerderaars vechten ruiming vanwege Salmonella aan

26-02-2020 - 0 reacties Twee broers die samen een pluimveevermeerderingsbedrijf exploiteren willen via een kort geding bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) voorkomende dat hun vleeskuikenouderdieren vervroegd moeten worden geslacht omdat er op het bedrijf Salmonella is vastgesteld. Een controle op initiatief van de pluimveehouders, die standaard elke 2 tot 3 weken moet plaatsvinden, leverde eerder deze maand een positieve uitslag op in 3 van de 5 stallen van het bedrijf. Dit betekent dat bijna 30.000 dieren in die stallen vervroegd uit productie genomen moeten worden.


Ongeval op A58: vrachtwagenchauffeur aangehouden en twee personen ter controle naar ziekenhuis

18-02-2020 - 0 reacties EINDHOVEN - Op de A58 heeft dinsdagavond rond 18.30 uur tussen Moergestel en Oirschot een ongeluk met een vrachtwagen plaatsgevonden.


Weer drugs verstopt tussen het fruit: Douane vindt 500 kilo tussen de mango’s

15-02-2020 - 0 reacties De douane heeft zaterdag tijdens een controle 500 kilo cocaïne onderschept in de haven van Rotterdam, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs zaten verstopt in een container met mango’s.


Douane treft 1.000 kilo cocaïne aan tussen bananen in haven Rotterdam

12-02-2020 - 0 reacties Bij een controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane vrijdagmiddag 1.000 kilo cocaïne aangetroffen in een container met bananen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) Rotterdam woensdag.


‘Impact coronavirus op wereldeconomie mogelijk groter dan gedacht’

12-02-2020 - 0 reacties Al de uitbraak van het coronavirus volgende maand niet onder controle is, kunnen de economische gevolgen veel groter zijn dan geraamd. Daarvoor waarschuwt kredietbeoordelaar S&P Global in een nieuw rapport.


Tien paarden omgekomen door grote brand in manege Heerlen

09-02-2020 - 0 reacties Door een grote brand in een manege in het Limburgse Heerlen zijn vanochtend tien paarden om het leven gekomen. De door emoties overmande eigenaren werden opgevangen in een naburige café. Rond 09:00 uur was de brand onder controle.


'Afval voor miljoenen als veevoer verkocht', verdachten aangehouden

05-02-2020 - 2 reacties Het waren ongeregistreerde stoffen of zelfs afval, en ze werden vermengd en aan boeren verkocht als veevoer. Een veevoerbedrijf uit Noord-Brabant heeft hiermee vermoedelijk zo'n twee jaar lang gefraudeerd.

Zo is er meer dan 4 miljoen euro verdiend, volgens het Openbaar Ministerie. Het zouden ernstige strafbare feiten zijn, want de grondstoffen die in dierenvoeder zitten kunnen de gezondheid van dieren én uiteindelijk mensen beïnvloeden.

Begin deze week zijn drie mannen die bij het bedrijf werken aangehouden, zij worden nu verhoord. Het bedrijf zelf is in mei 2019 al stilgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Certificaten zijn inmiddels ingetrokken en tientallen vrachtwagens zijn in beslag genomen.

Eerder al mis
Dat er van alles niet op orde was bij het bedrijf, bleek uit verschillende inspecties. Ten eerste constateerde de NVWA vorig jaar dat het bedrijf niet hygiënisch genoeg werkte. De opslagtanks waarin het reststromen van levensmiddelenbedrijven verzamelde, waren systematisch "ernstig vervuild" en verroest. Bij elkaar kon er 7 miljoen kilo op het terrein worden opgeslagen.
Daarnaast stelt het OM dat de papieren waarschijnlijk zijn vervalst. Wat doorverkocht werd aan boeren als diervoeder kreeg het keurmerk 'GMP+': een certificaat dat bedoeld is om aan te tonen dat een bedrijf veilig of duurzaam werkt.

Maar het voer bleek bij controle niet alleen de richtlijnen voor dat keurmerk te schenden, het was zelfs hoe dan ook niet geschikt om aan dieren te eten te geven. Dat certificaat is toen ingetrokken.
Vervolgens werd het bedrijf stilgelegd en moest het de niet-eetbare producten naar een vergister brengen om te vernietigen. Ook bleek er te zijn gesjoemeld: er zou 731 ton meer zijn weggebracht dan op het terrein lag opgeslagen.
Risico voor mensen en dieren

Verder stond in de administratie niet welke grondstoffen gebruikt waren om het veevoer te maken. Dat is wel nodig, omdat die grondstoffen in de gehele voedselketen terecht kunnen komen. Ook bij mensen.
Om de gezondheid van mensen en dieren te kunnen beschermen moet het voer door de hele keten te volgen zijn. "Dit om in het geval van een besmetting snel tot de identificatie van de herkomst te komen en verdere verspreiding te voorkomen", stelt het OM.


Nederlandse vrachtwagen verboden verder te rijden vanwege ontbreken ladingzekering

05-02-2020 - 0 reacties MUTTERSTADT - Dinsdagmiddag 4 februari rond 12:00 uur controleerde de Duitse politie een trekker met oplegger combinatie met Nederlands kenteken die over de A61 reed.Tijdens de controle bleek dat de lading met een t...Lees meer


Friese melkveehouders verdacht van zwendel met restafval uit Belgische kassen

03-02-2020 - 0 reacties Twee melkveehouders in de Friese plaatsen Koudum en Oudemirdum worden verdacht van betrokkenheid bij een afvalzwendel. Tegen betaling zouden zij restafval uit Belgische kassen aangenomen hebben. Opsporingsambtenaren van de Friese milieudienst FUMO kwamen de praktijken op het spoor tijdens een controle bij de melkveehouder in Oudemirdum. Zij kwamen daar voor een asbestsanering. De milieucriminaliteit was bijvangst.


Da’s knap: van Marokko naar Duitsland met een 4,36 m hoge oplegger

31-01-2020 - 0 reacties Politie-agenten uit Kaiserslautern wisten afgelopen woensdag niet wat ze zagen tijdens een vrachtwagencontrole op de A6 nabij Kaiserslautern. Een controle...


Muskusrat wordt uitgeroeid; er worden er steeds minder gevangen

29-01-2020 - 0 reacties Het afgelopen jaar zijn er in ons land minder muskusratten gevangen dan het jaar daarvoor. Waterschap Rivierenland ziet de daling als een teken dat de waterschappen op koers zijn om de populatie onder controle te krijgen.


Animal Rights protesteert tegen everzwijnenjacht

20-01-2020 - 0 reacties Een tiental leden van Animal Rights heeft maandagmorgen in het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee actie gevoerd tegen het afschieten van everzwijnen in dat bos. De actievoerders hielden met foto's van grote en kleine everzwijnen, kaarsen en bloemen een stil eerbetoon voor de gedode dieren. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) organiseert al enkele jaren 'stille drukjachten' om de everzwijnenpopulatie in het Meerdaalwoud onder controle te houden. Dat is nodig omdat ze heel wat schade toebrengen aan landbouw en private tuinen.