Ziekte

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Ziekte. Ziekte is een van de 17348 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Ziekte nieuws

Doodgereden wolvin op Veluwe had longontsteking

08-06-2021 - 0 reacties De wolvin die in maart werd doodgereden op de weg van Ede naar Arnhem had een zware longontsteking. Mogelijk heeft de ziekte een rol gespeeld bij het overlijden van het dier, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Wageningen.


Kalkoenhouder wil in Oisterwijk vleeskuikens achter de hand houden

09-04-2021 - 0 reacties OISTERWIJK - Kalkoenhouder Adrie Melis wil bij ziekte onder zijn pluimvee op vleeskuikens over kunnen schakelen. Van een definitief afscheid van de kalkoen op Turkey's Hill aan de Rosepdreef lijkt geen sprake, zo blijkt uit gemeentestukken.


Verhoogde kans op ziekte van Parkinson door levenslang gebruik melkproducten

28-03-2021 - 0 reacties Er is een ware parkinsonpandemie aan de gang. Het aantal patiënten is in dertig jaar tijd meer dan verdubbeld. Vervuiling lijkt een rol te spelen. Wat doen giftige stoffen?


Bedrijfsverzorger vervangt boer bij ziekte of vakantie

28-08-2020 - 0 reacties Roel Bouwhuis is agrarisch bedrijfsverzorger. Zo’n tijdelijke hulp vervangt een boer bij ziekte of vakantie. Bouwhuis’ werkterrein is de omgeving van Hasselt. „Ik doe het lopende werk op het bedrijf, zoals het melken en voeren van de koeien.”


Dierenartsen waarschuwen voor dodelijke en zeer besmettelijke kattenziekte

04-08-2020 - 0 reacties De kattenziekte, een dodelijk virus, is gesignaleerd in Ermelo en Harderwijk. Dierenartspraktijken uit de omgeving waarschuwen voor de ziekte die zeer besmettelijk is en een plotselinge sterfte kan veroorzaken bij niet-gevaccineerde katten. De dierenartsen roepen kattenbezitters op te controleren of hun binnen- en buitenkatten de juiste vaccinatie hebben gehad en bij twijfel contact met hen op te nemen.


Gezondheidsraad: beperk chemische bestrijding in landbouw uit voorzorg vanwege gezondheid

29-06-2020 - 0 reacties Dring chemische bestrijdingsmiddelen vanwege gezondheidsrisico’s uit voorzorg terug, adviseert de Gezondheidsraad. In internationaal onderzoek worden ze onder meer in verband gebracht met ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en de ziekte van Parkinson.


Kamer wil nog dit jaar einde aan nertsenhouderij

23-06-2020 - 12 reacties De Tweede Kamer wil dat er nog dit jaar een einde komt aan de nertsenhouderij in Nederland. Landbouwminister Carola Schouten moet binnen een week met een verbeterde stopperregeling komen. Die moet zo aantrekkelijk zijn dat alle nertsenhouders eind 2020 zijn gestopt.

De afgelopen weken zijn verscheidene nertsenbedrijven geruimd nadat was vastgesteld dat het coronavirus er heerste. De dieren bleken de ziekte ook op mensen te kunnen overdragen. Daardoor vormen de infecties bij nertsen een mogelijk risico voor de volksgezondheid. De Kamer wil dat Schouten er alles aan doet om te voorkomen dat nertsenhouders na ruiming van hun bedrijf weer opnieuw beginnen.

Het einde van de nertsenhouderij was toch al in zicht. Vanaf 2024 geldt een algeheel verbod. De Kamer wil dat dit naar voren wordt gehaald, mits daar voor nertsenhouders een fatsoenlijke vergoeding tegenover komt te staan.


Mysterieuze ziekte vanuit België treft Brabantse egels: ‘Zestig procent overleeft het niet’

28-05-2020 - 0 reacties Al zeker 40 egels in Brabant werden de afgelopen weken slachtoffer van een mysterieuze ziekte. De dieren krijgen korstjes op hun neus, oren, voorpootjes en hals en hebben stuk voor stuk last van zwellingen. Zo'n zestig procent van de beestjes heeft de ziekte niet overleefd, dierenverzorgers staan voor een raadsel.


Bacteriën tegen stress en ziektes bij mais

27-05-2020 - 0 reacties Bacteriën kunnen de groei van mais onder koude omstandigheden verbeteren en beschermen tegen ziekte.


'De vraag is niet of er na Q-koorts en corona weer een nieuwe ziekte komt, de vraag is wanneer'

02-05-2020 - 0 reacties De overheid gaat voortvarend te werk, nu mensen elkaar besmetten tijdens de coronacrisis. Veel voortvarender dan tijdens de Q-koortsepidemie, toen mensen ziek werden door een bacterie uit geitenstallen. Betekent dat dat we iets geleerd hebben van de Q-koorts? Dat zal in de toekomst moeten blijken als er weer een virusziekte overspringt van landbouwdieren naar mensen.


CAE-virus kan in een melkgeitenbedrijf lang onopgemerkt blijven

27-03-2020 - 0 reacties Het CAE-virus veroorzaakt bij geiten een ziekte die gepaard gaat met chronische ontstekingen van uiers, gewrichten, longen en hersenen. Na verloop van tijd zijn verminderde melkproductie en dikke gewrichten de belangrijkste verschijnselen. De dieren raken geïnfecteerd door het drinken van besmette biest en melk, door inademen van het virus en door zowel direct als indirect contact met geïnfecteerde dieren. In de praktijk is contact met niet gecertificeerde dieren of koppels vaak de oorzaak van een uitbraak op gecertificeerde bedrijven.


President Trump verwacht dat 'economie snel weer normaal draait'

24-03-2020 - 5 reacties De Amerikaanse president Donald Trump wil dat het land snel weer opengaat voor zaken. Volgens Trump zouden in Amerika meer doden kunnen vallen door de economische schade die het coronavirus aanricht dan door de ziekte zelf.


LTO: Crisisteam voor boeren om voedselvoorziening op peil te houden

17-03-2020 - 0 reacties Er is een speciaal crisisteam opgericht door boerenbelangenorganisatie LTO om agrarische bedrijven te helpen die in de problemen komen door ziekte van medewerkers of inhuurkrachten. "De boeren in Nederland werken keihard om de voedselvoorziening binnen en buiten de grenzen op peil te houden. We zitten met z'n allen in een ongekende situatie, een die grote maatschappelijke gevolgen heeft en gaat krijgen", zegt LTO voorzitter Calon.


Geschorste dierenarts uit Scheemda sjoemelde al jaren

29-02-2020 - 0 reacties Een dierenarts uit het Groningse Scheemda, die gisteren door de veterinaire tuchtrechter tijdelijk uit zijn beroep is gezet, blijkt al langer te hebben gesjoemeld met geneesmiddelen. In 2005 en in 2012 kreeg hij ook boetes opgelegd voor soortgelijke vergrijpen.


Hoe de Q-koorts al tientallen jaren verstoppertje speelt

14-02-2020 - 0 reacties In 2007 werd Brabant getroffen door de grootste uitbraak van de ziekte ter wereld, maar al in 1956 waren er Nederlandse patiënten. Wat is er in al die jaren gebeurd? Net als nu bij het coronavirus, stelde de Q-koorts tientallen jaren geleden de wetenschap voor een aantal lastige vragen. In een reeks onderzoekverhalen over Q-koorts deze keer: hoe de Q-koortsbacterie al tientallen jaren verstoppertje speelt.


In jaren '50 eerste Q-koorts patiënten in Nederland, werd toen nog gezien als pech

14-02-2020 - 0 reacties Net als nu bij het corona-virus, stelde de Q-koorts tientallen jaren geleden de wetenschap voor een aantal lastige vragen. Pas in 2007 werd Brabant getroffen door de grootste uitbraak van de ziekte ter wereld, maar al in 1956 waren er Nederlandse patiënten. Wat is er in al die jaren gebeurd? Je leest het de komende weken op Omroep Brabant.


Voorkom diabetes met een plantaardig dieet

11-01-2020 - 0 reacties Hoe meer plantaardige producten je eet, hoe groter de kans dat je type 2 diabetes mellitus voorkomt. Een plantaardig dieet dat uit 10% vet, 15% eiwitten en 75% koolhydraten bestaat, heeft zelfs een positief effect op behandeling van deze ziekte, blijkt uit een studentenverslag.


Tweede Kamer wil onderzoek naar link tussen middelengebruik en ziekte van Parkinson

11-12-2019 - 0 reacties De regering moet onderzoeken of de ziekte van Parkinson en andere neurologische aandoeningen vaker voorkomen bij boeren en anderen die vanwege woonlocatie of beroep veel in aanraking komen met gewasbeschermingsmiddelen. Ook moet de regering er in de Europese Unie op aandringen dat het onderzoek naar een verhoogd risico op Parkinson en andere neurologische aandoeningen bij het regelmatig in aanraking komen met bestrijdingsmiddelen standaard onderdeel wordt van de toelatings- en herbeoordelingsprocedure. Dat staat in een motie van D66, PvdA en ChristenUnie die dinsdag 10 december door een meerderheid in de Tweede Kamer werd gesteund.


Schouten wil verbetering in Europese goedkeuringsprocedure van bestrijdingsmiddelen

29-10-2019 - 0 reacties Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevelen aan om de Europese goedkeuringsprocedure te verbeteren in relatie tot mogelijke motorische en neurologische aandoeningen, waarvan de ziekte van Parkinson er een is. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat de Europese Commissie vragen dit voortvarend op te pakken. Dat meldt de minister in een reactie op vragen uit de Tweede Kamer.


Zwarte spikkel in aardappelen roept nog veel vragen op

20-10-2019 - 0 reacties De schimmelziekte zwarte spikkel is een groeiend probleem in de aardappelteelt. Een adequate aanpak van de ziekte is lastig, te meer omdat de spikkel nog veel vragen oproept.