Blauwtong

Al het Blauwtong nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Blauwtong nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Blauwtong nieuws

"Dierenartsen vergoed voor blauwtongvaccinatie"

18-10-2017 - 0 reacties

Sinds het opnieuw opduiken van blauwtong in Frankrijk in 2015, heeft voormalig Landbouwminister Willy Borsus zijn uiterste best gedaan om het vaccin beschikbaar te maken in België en de campagne voor vrijwillige vaccinatie tegen deze ziekte te ondersteunen. Zijn opvolger, Denis Ducarme, pikt de draad op en laat weten dat hij een financiële vergoeding voorziet voor de dierenartsen. Tegelijk waarschuwt het FAVV ook voor de besmettingsrisico’s van Q-koorts voor dierenartsen en veehouders.


Belgische boeren vaccineren zelf tegen blauwtong

13-07-2017 - 0 reacties

Belgische schapen- en rundveehouders mogen hun dieren dit jaar zelf vaccineren tegen blauwtong. Vorig jaar werd minder gevaccineerd, omdat de campagne ietwat chaotisch verliep. De Belgische Boerenbond reageert verheugd op dit besluit. Dierenartsen zijn minder positief.


Butox Protect en Clik op recept

29-10-2016 - 0 reacties

Een veertigtal diergeneesmiddelen is niet meer vrij te verhandelen. Bijvoorbeeld Butox Protect pour-on, dat beschermend werkt tegen de blauwtong en de knut die Schmallenberg verspreidt, is nu alleen nog op recept verkrijgbaar. Dat geldt ook voor het bij schapen gebruikte myasiswerendmiddel Clik.


Franse blauwtong nadert Belgische grens

29-09-2016 - 0 reacties

In Frankrijk is deze week een geval van blauwtong serotype 8 bevestigd in het departement Meuse, op circa 85 km van de grens met de Belgische provincie Luxemburg. Het is de eerste besmetting op minder dan 200 kilometer van de Frans-Belgische grens, meldt het Vlaamse blad Landbouwleven.


KNMvD: Waakzaamheid geboden bij blauwtong

29-07-2016 - 0 reacties

Slechts 8 procent van de Nederlandse melkveehouders heeft vaccineren tegen blauwtong op de rol staan. Zo blijkt uit een poll op Melkvee.nl. Dat percentage zal naar verwachting van specialisten sterk toenemen, zodra de ziekte ‘weer’ uitbreekt. Advies van de KNMvD: Voorkom in plaats van achter de feiten aanlopen.


Miljoen Belgische graasdieren geënt tegen blauwtong

26-07-2016 - 0 reacties

In België zijn inmiddels 850.000 runderen en 100.000 schapen en geiten tweemaal gevaccineerd tegen blauwtong serotype 8.


België gaat vaccineren tegen blauwtong

23-02-2016 - 0 reacties

België beschikt per april over twee miljoen blauwtongvaccins voor runderen en nog eens 100.000 vaccins voor schapen en geiten. Deze worden nog voor de zomer preventief ingezet om een massale uitbraak van de ziekte te voorkomen. Dat meldt het Vlaams informatiecentrum voor de land- en tuinbouw (Vilt).


Nieuw blauwtongvaccin is te onderscheiden van virus

05-01-2016 - 0 reacties

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Promovenda Femke Feenstra heeft een nieuw vaccin tegen blauwtong ontwikkeld. Anders dan het vaccin dat nu wordt gebruikt, is deze variant te onderscheiden van een levend virus.


Blauwtong Frankrijk: 17 bedrijven besmet

22-09-2015 - 0 reacties

Vijftien bedrijven in de regio Allier, twee bedrijven in Puy-de-Dôme en één in Creuse. De teller met het aantal bedrijven in Frankrijk dat besmet i...


Uitbraak blauwtong in Frankrijk !

16-09-2015 - 0 reacties

De volgende crises :
In Frankrijk is blauwtong uitgebroken. Het gaat om virustype 8. Frankrijk was sinds 2010 vrij van deze aandoening.
Lees verder:

hetschaap.nl/uitbraak-blauwtong-in-frankrijk/

Toezichtsgebied (150 km) rondom : "geen vervoer van schapen en rundvee!"


Kans op blauwtong eind 2015 reel

06-01-2015 - 4 reacties

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Wanneer er niet wordt gevaccineerd, acht het Belgische Wetenschappelijk Comité FAVV de kans reëel dat eind 2015 of begin 2016 een uitbraak van blauwtong serotype 4 (BTV4) zal plaatsvinden, in België of in de naburige landen.


Waakzaamheid na blauwtong Roemenie

09-09-2014 - 2 reacties

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Sinds 23 augustus zijn er 140 blauwtonghaarden gemeld in twaalf provincies in Roemenië. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is waakzaamheid geboden nu, na Bulgarije en Griekenland, ook in het dichterbij liggende Roemenië verschillende blauwtonguitbraken zijn geconstateerd.


CVI: alert blijven op blauwtong

18-12-2012 - 0 reacties

Alertheid op blauwtong blijft geboden, want Nederland is weliswaar blauwtongvrij maar het virus is dicht in de buurt. Dat schrijft het Centraal Veterinair Instituut te Lelystad (Fl.) 'Feit is en  blijft dat meerdere typen blauwtong zomaar weer kunnen opduiken.'


Vaccinatiebeleid MKZ anders dan blauwtong

02-08-2012 - 0 reacties

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Er mag vrijwillig tegen blauwtong worden geent zonder gevolgen voor de blauwtongvrije status in Nederland. Voor mond-en klauwzeerbestrijding is dit niet zo zeker, al zou er van dezelfde regeling gebruik gemaakt kunnen worden, vertelt ZLTO vakgroepvoorzitter Toon van Hoof.


Preventief inenten tegen blauwtong mag

01-08-2012 - 4 reacties

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Veehouders mogen hun dieren preventief laten vaccineren tegen de ziekte blauwtong. Tot nu toe was inenting in gebieden zonder de ziekte, die bij runderen, schapen en geiten voor kan komen, niet toegestaan. Toon van Hoof van LTO Nederland spreekt van een doorbraak in het Europese non-vaccinatiebeleid: “Voor de eerste keer mag nu worden geënt, terwijl de ziekte hier de afgelopen jaren niet is geconstateerd en ons land formeel de status ‘blauwtongvrij’ behoudt.”


Vaccineren tegen blauwtong blijft toegestaan

31-07-2012 - 0 reacties

Vaccinatie tegen blauwtong serotype 8 blijft toegestaan. Nederland maakt gebruik van de mogelijkheid die de EU biedt om in landen die officieel vrij zijn van blauwtong, vaccineren toch toe te staan.
Nadat Nederland op 15 februari officieel vrij is verklaard van blauwtong, is er een vaccinatieverbod afgekondigd. Dit vanwege de exportbelangen. En omdat voorzetting van vaccinatie een omvangrijk e...


Knutten overbrengers van Schmallenberg

19-03-2012 - 0 reacties

Belgische onderzoekers zijn er als eersten in geslaagd om aan te tonen hoe het beruchte Schmallenbergvirus van dier op dier overgebracht wordt. De schuldigen blijken kleine steekvliegjes, zogenaamde knutten, die ook blauwtong overbrengen.


Russische grens 20 maart dicht vanwege dierziekten

05-03-2012 - 0 reacties

Rusland zegt 20 maart haar grenzen dicht te gooien voor vee uit de Europese Unie. Reden is het uitbreken van Schmallenbergvirus en Blauwtong. Al eerder dreigde Rusland haar grenzen te sluiten. Het land stuurde in februari 634 varkens terug vanwege het ontbreken van veiligheidscertificaten.


De soap rondom de blauwtongvrije status

18-02-2012 - 0 reacties

Een hoge veterinaire status heeft uitstraling, in het handelsverkeer maar ook naar de maatschappij. Je geeft een signaal af dat je serieus met dierhouderij bezig bent.

Column Jan Vullings: boerderij.nl/Home/Blogs/…


Preventief enten tegen blauwtong blijft mogelijk

14-02-2012 - 0 reacties

Preventieve vaccinatie tegen dierziekte blauwtong blijft mogelijk. Het Europees Parlement in Straatsburg heeft dinsdag 14 februari ingestemd met een voorstel hiertoe.
Tot nu toe was inenting in gebieden zonder de ziekte die bij runderen, schapen en geiten voor kan komen, niet toegestaan. Ook Nederland is sinds kort officieel blauwtongvrij.
Uitbraak
Q-koorts brak in Nederland uit in...