Blauwtong

Recente nieuwsberichten m.b.t. Blauwtong

Butox Protect en Clik op recept

29-10-2016 -

Een veertigtal diergeneesmiddelen is niet meer vrij te verhandelen. Bijvoorbeeld Butox Protect pour-on, dat beschermend werkt tegen de blauwtong en de knut die Schmallenberg verspreidt, is nu alleen nog op recept verkrijgbaar. Dat geldt ook voor het bij schapen gebruikte myasiswerendmiddel Clik.


Franse blauwtong nadert Belgische grens

29-09-2016 -

In Frankrijk is deze week een geval van blauwtong serotype 8 bevestigd in het departement Meuse, op circa 85 km van de grens met de Belgische provincie Luxemburg. Het is de eerste besmetting op minder dan 200 kilometer van de Frans-Belgische grens, meldt het Vlaamse blad Landbouwleven.


KNMvD: Waakzaamheid geboden bij blauwtong

29-07-2016 -

Slechts 8 procent van de Nederlandse melkveehouders heeft vaccineren tegen blauwtong op de rol staan. Zo blijkt uit een poll op Melkvee.nl. Dat percentage zal naar verwachting van specialisten sterk toenemen, zodra de ziekte ‘weer’ uitbreekt. Advies van de KNMvD: Voorkom in plaats van achter de feiten aanlopen.


Miljoen Belgische graasdieren geënt tegen blauwtong

26-07-2016 -

In België zijn inmiddels 850.000 runderen en 100.000 schapen en geiten tweemaal gevaccineerd tegen blauwtong serotype 8.


België gaat vaccineren tegen blauwtong

23-02-2016 -

België beschikt per april over twee miljoen blauwtongvaccins voor runderen en nog eens 100.000 vaccins voor schapen en geiten. Deze worden nog voor de zomer preventief ingezet om een massale uitbraak van de ziekte te voorkomen. Dat meldt het Vlaams informatiecentrum voor de land- en tuinbouw (Vilt).


Nieuw blauwtongvaccin is te onderscheiden van virus

05-01-2016 -

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Promovenda Femke Feenstra heeft een nieuw vaccin tegen blauwtong ontwikkeld. Anders dan het vaccin dat nu wordt gebruikt, is deze variant te onderscheiden van een levend virus.


Blauwtong Frankrijk: 17 bedrijven besmet

22-09-2015 -

Vijftien bedrijven in de regio Allier, twee bedrijven in Puy-de-Dôme en één in Creuse. De teller met het aantal bedrijven in Frankrijk dat besmet i...


Uitbraak blauwtong in Frankrijk !

16-09-2015 -

De volgende crises :
In Frankrijk is blauwtong uitgebroken. Het gaat om virustype 8. Frankrijk was sinds 2010 vrij van deze aandoening.
Lees verder:

hetschaap.nl/uitbraak-blauwtong-in-frankrijk/

Toezichtsgebied (150 km) rondom : "geen vervoer van schapen en rundvee!"


Kans op blauwtong eind 2015 reel

06-01-2015 -

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Wanneer er niet wordt gevaccineerd, acht het Belgische Wetenschappelijk Comité FAVV de kans reëel dat eind 2015 of begin 2016 een uitbraak van blauwtong serotype 4 (BTV4) zal plaatsvinden, in België of in de naburige landen.


Waakzaamheid na blauwtong Roemenie

09-09-2014 -

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Sinds 23 augustus zijn er 140 blauwtonghaarden gemeld in twaalf provincies in Roemenië. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is waakzaamheid geboden nu, na Bulgarije en Griekenland, ook in het dichterbij liggende Roemenië verschillende blauwtonguitbraken zijn geconstateerd.


CVI: alert blijven op blauwtong

18-12-2012 -

Alertheid op blauwtong blijft geboden, want Nederland is weliswaar blauwtongvrij maar het virus is dicht in de buurt. Dat schrijft het Centraal Veterinair Instituut te Lelystad (Fl.) 'Feit is en  blijft dat meerdere typen blauwtong zomaar weer kunnen opduiken.'


Vaccinatiebeleid MKZ anders dan blauwtong

02-08-2012 -

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Er mag vrijwillig tegen blauwtong worden geent zonder gevolgen voor de blauwtongvrije status in Nederland. Voor mond-en klauwzeerbestrijding is dit niet zo zeker, al zou er van dezelfde regeling gebruik gemaakt kunnen worden, vertelt ZLTO vakgroepvoorzitter Toon van Hoof.


Preventief inenten tegen blauwtong mag

01-08-2012 -

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Veehouders mogen hun dieren preventief laten vaccineren tegen de ziekte blauwtong. Tot nu toe was inenting in gebieden zonder de ziekte, die bij runderen, schapen en geiten voor kan komen, niet toegestaan. Toon van Hoof van LTO Nederland spreekt van een doorbraak in het Europese non-vaccinatiebeleid: “Voor de eerste keer mag nu worden geënt, terwijl de ziekte hier de afgelopen jaren niet is geconstateerd en ons land formeel de status ‘blauwtongvrij’ behoudt.”


Vaccineren tegen blauwtong blijft toegestaan

31-07-2012 -

Vaccinatie tegen blauwtong serotype 8 blijft toegestaan. Nederland maakt gebruik van de mogelijkheid die de EU biedt om in landen die officieel vrij zijn van blauwtong, vaccineren toch toe te staan.
Nadat Nederland op 15 februari officieel vrij is verklaard van blauwtong, is er een vaccinatieverbod afgekondigd. Dit vanwege de exportbelangen. En omdat voorzetting van vaccinatie een omvangrijk e...


Knutten overbrengers van Schmallenberg

19-03-2012 -

Belgische onderzoekers zijn er als eersten in geslaagd om aan te tonen hoe het beruchte Schmallenbergvirus van dier op dier overgebracht wordt. De schuldigen blijken kleine steekvliegjes, zogenaamde knutten, die ook blauwtong overbrengen.


Russische grens 20 maart dicht vanwege dierziekten

05-03-2012 -

Rusland zegt 20 maart haar grenzen dicht te gooien voor vee uit de Europese Unie. Reden is het uitbreken van Schmallenbergvirus en Blauwtong. Al eerder dreigde Rusland haar grenzen te sluiten. Het land stuurde in februari 634 varkens terug vanwege het ontbreken van veiligheidscertificaten.


De soap rondom de blauwtongvrije status

18-02-2012 -

Een hoge veterinaire status heeft uitstraling, in het handelsverkeer maar ook naar de maatschappij. Je geeft een signaal af dat je serieus met dierhouderij bezig bent.

Column Jan Vullings: boerderij.nl/Home/Blogs/…


Preventief enten tegen blauwtong blijft mogelijk

14-02-2012 -

Preventieve vaccinatie tegen dierziekte blauwtong blijft mogelijk. Het Europees Parlement in Straatsburg heeft dinsdag 14 februari ingestemd met een voorstel hiertoe.
Tot nu toe was inenting in gebieden zonder de ziekte die bij runderen, schapen en geiten voor kan komen, niet toegestaan. Ook Nederland is sinds kort officieel blauwtongvrij.
Uitbraak
Q-koorts brak in Nederland uit in...


Blauwtongvirus anders dan zuidelijke variant

19-08-2006 -

Blauwtongvirus anders dan zuidelijke variant

BRUSSEL - Het virus dat de dierziekte blauwtong heeft veroorzaakt op twee boerderijen in Zuid-Limburg is zo goed als zeker niet hetzelfde als in het verleden al in het zuiden van Europa is aangetroffen. Mogelijk heeft het warme weer van juli bijgedragen aan de verspreiding van blauwtong naar Nederland.

Dat heeft de hoogste expert van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, vrijdag gezegd na overleg met deskundigen uit Nederland, België, Luxemburg en Duitsland

Naast Nederland heeft de ziekte mogelijk ook al toegeslagen in België, op boerderijen in de provincie Luik. Bloedonderzoek zal hier komend weekeinde uitsluitsel over geven.

Maandag zullen veterinaire experts uit alle 25 lidstaten vergaderen. Dan wordt waarschijnlijk besloten tot uitbreiding van de zones waarbinnen geen vervoer plaats mag vinden tot 50 of zelfs 100 kilometer.

De Europese Commissie is tevreden over de maatregelen die Nederland heeft genomen, waaronder de exportban. Volgens de expert zijn in Nederland dezelfde maatregelen genomen als in het verleden in Zuid-Europa. De Italiaanse landbouwdeskundige Enzo Caporale, die eerder al te maken had met de bestrijding van de ziekte, is inmiddels richting Nederland afgereisd om advies te geven over de aanpak van blauwtong.

Ondanks pleidooien van landbouworganisaties om het landelijke exportverbod voor runderen, schapen en geiten te versoepelen, blijft de ingestelde maatregel voorlopig van kracht. Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw liet dat gisteren weten. Zolang nog wordt onderzocht hoe de virusziekte in Zuid-Limburg is opgedoken, blijft het exportverbod bestaan om verdere verspreiding tegen te gaan.

Landbouworganisatie LTO en de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) hadden graag gezien dat de maatregel slechts voor een beperkt deel van Nederland zou gelden.

Het ministerie van Landbouw heeft gisteren wel de opstalverplichting in de omgeving van het door de blauwtongziekte getroffen schapenbedrijf in Kerkrade versoepeld. Binnen 20 kilometer hoeven runderen, schapen en geiten niet te worden opgestald als geschikte ruimte daarvoor ontbreekt. Volgens het ministerie blijkt dat eigenaren van meerdere groepen van deze dieren door het ontbreken van stallen niet aan de verplichting kunnen voldoen.

Daarnaast maakte het ministerie gisteren duidelijk dat er geen dieren zullen worden geruimd, ook als de blauwtongziekte om zich heen zou grijpen. Ook zal er niet grootschalig worden ingeënt, dat zou juist besmetting in de hand kunnen werken. Het heeft de voorkeur van het ministerie om de dieren regelmatig met insecticiden te behandelen.

Blauwtong, een virus dat vooral schapen ziek maakt, is inmiddels vastgesteld op drie bedrijven in Limburg: één in Kerkrade en twee in Nuth. Het vermoeden bestaat dat het virus nog op dertien andere bedrijven heerst.

Hoe groot de schade zal zijn door het landelijke exportverbod is volgens een LTO-woordvoerder nog niet aan te geven.

[www.refdag.nl]


Drie nieuwe, ernstige bluetongue-verdenkingen in Noorden

24-08-2006 -

Het ziet er nog niet best uit,

Zelf staan er van mij nog 3 vaarzen voor export (Rusland ) in de quarantaine stal in Woerden, de vertegenwoordiger van Vion wasgisteren nogal optimistisch, maar het ziet er nu knap slechter uit


<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Drie nieuwe, ernstige bluetongue-verdenkingen in Noorden

Drie nieuwe, ernstige verdenkingen van bluetongue in IJlst, en op bedrijven in Noord- en Zuid-Holland maken het onwaarschijnlijk dat het bestaande exportverbod snel wordt opgeheven, aldus het ministerie van landbouw.

Er zal eerder sprake zijn van hernieuwde, strengere maatregelen.

Op alle drie de nieuwe bedrijven hebben dieren klinische verschijnselen die op blauwtong wijzen. Op twee bedrijven gaat het om schapen, op het derde bedrijf zijn runderen ziek.

Het eerder verdachte schapenbedrijf bij Sneek is inmiddels niet meer verdacht. Contra-expertise door het EU-referentielaboratorium in Pirbright heeft aangetoond dat het niet om bluetongue ging.

Publicatiedatum: donderdag 24 augustus 2006

Door: Agrarisch Dagblad