Slachterij

Al het Slachterij nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Slachterij nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Slachterij nieuws

Kees is blij dat slachterij Boxtel geluidsoverlast moet aanpakken, ‘Het is een constant gebrom’

12-06-2021 - 0 reacties BOXTEL - Kees Doevendans uit Boxtel kan niet met plezier op zijn balkon zitten in wooncomplex Stapelen. De geluidsoverlast van slachterij Vion zit hem in de weg. ,,Het is er altijd, een constant gebrom, gezoem. Een soort tinnitus.” Hij is dan ook blij dat Vion de geluidsoverlast nu moet aanpakken. En met hem vele bewoners van Stapelen.


Actievoerders fietsen vanaf slachterij in Boxtel naar Den Haag: ‘Omdat grootste vervuilers moeten betalen’

09-06-2021 - 0 reacties BOXTEL - Een eerlijk klimaatbeleid in het regeerakkoord. Met dat doel stapte woensdagochtend bij de Boxtelse slachterij Vion een groep actievoerders op de fiets om naar Den Haag te rijden. ‘Van vervuiler naar formatie’ is hun motto.


Vergunning voor watertanks van Boxtelse slachterij Vion lijkt kwestie van tijd: ‘Handhaving is niet meer mogelijk’

23-04-2021 - 0 reacties BOXTEL - De Boxtelse slachterij Vion krijgt waarschijnlijk alsnog een vergunning voor de twee watertanks die afgelopen weekend zonder vergunning werden geplaatst. Dit valt op te maken uit een brief van het Boxtelse college van B en W aan de gemeenteraad.


Vier actievoerders opgepakt bij beëindigen van blokkade bij Vion

30-03-2021 - 0 reacties Zeven sympathisanten van Sluit VION! blokkeerden sinds dinsdagmiddag het slachthuis van Vion in Boxtel. Er konden geen dieren naar binnen worden gebracht, aldus een woordvoerster van de politie. Om die reden is de demonstratie beëindigd. Vier demonstranten zijn aangehouden omdat ze niet wilden vertrekken.

De demonstranten voerden actie uit solidariteit met de arbeiders in de slachterij, die volgens hen te lijden hebben onder slechte werk- en woonomstandigheden en daardoor ook met meer coronabesmettingen.

'Vion draagt bij aan uitbraken'"En dit terwijl het doden en consumeren van dieren verre van essentieel is en zelfs bijdraagt aan uitbraken zoals deze", aldus één van de betogers. De actiegroep Sluit VION! eist dat Vion per direct de vestiging in Boxtel dicht doet en alle werknemers een goede, veilige en gezonde woonplek verstrekt.

Een woordvoerster van Vion zegt dat alle preventiemaatregelen tegen corona worden genomen die er te nemen zijn en dat ze zich ook niet herkent in de verhalen over de omstandigheden. Er wordt volgens haar gewerkt met bureaus die zich aan de diverse richtlijnen houden. Aan de blokkade doet het bedrijf niets. "Ze staan op de openbare weg."


Actiegroep ‘Sluit Vion.’ blokkeert poorten bij slachterij Boxtel

30-03-2021 - 0 reacties BOXTEL - Activisten van de actiegroep ‘Sluit VION!’ blokkeren sinds 11.00 uur dinsdagochtend de ingang voor vrachtwagencombinaties vol varkens bij Vion in Boxtel. Het gaat om een groepje van zes actievoerders. Hiermee leggen ze de aanvoer van dieren aan de slachtfabriek stil. Aanleiding voor de blokkade is volgens hen de recente corona-uitbraak in het slachthuis.


Lekkage afvalwater bij Vion in Boxtel wekt onrust, ‘Het schuim komt met regelmaat over de muren’

08-12-2020 - 0 reacties BOXTEL - Een lekkage van afvalwater bij de slachterij van Vion in Boxtel roept de nodige vragen op. De fractie PvdA-GroenLinks wil die vragen beantwoord zien in de raadsvergadering van dinsdagavond. Volgens deze fractie gaat het om duizenden liters afvalwater.


Kippenslachterij uit Nunspeet failliet, 300 werknemers op straat

19-11-2020 - 0 reacties Pluimveebedrijf GPS in Nunspeet heeft faillissement aangevraagd. Bij het bedrijf werken zo'n 300 mensen. Het is een van de grootste partijen in de sector.
De slachterij vroeg eind oktober al uitstel van betaling aan. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen zwaar te lijden onder de gevolgen van het coronavirus omdat het met name levert aan horecagelegenheden in binnen- en buitenland.
"We konden niet meer langer wachten met het faillissement aanvragen", zegt bewindvoerder Frans van Oss tegen Omroep Gelderland. "Maar we zijn nog steeds in gesprek met een kandidaat voor een mogelijke doorstart. Ik verwacht daar volgende week meer duidelijkheid over te hebben." Een doorstart is echter geen garantie dat de huidige werknemers ook weer worden aangenomen.
150 uitzendkrachten
Het bedrijf bestaat ruim veertig jaar. De problemen bij de slachterij kwamen in oktober aan het licht toen 150 uitzendkrachten werden ontslagen.
Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet leeft mee met de werknemers die op straat zijn komen te staan. "Bijzonder ingrijpend voor de mensen die het betreft. De GPS is vanouds een begrip in Nunspeet. Grote aantallen jongeren hebben hun eerste vakantiecentjes verdiend bij deze kippenslachterij."


Belgische slachterij kampt met corona-uitbraak

06-08-2020 - 0 reacties Het Belgische slachthuis Westvlees kampt met een corona-uitbraak. Het bedrijf heeft ruim 200 medewerkers op de locatie in Staden getest en in quarantaine geplaatst nadat er verschillende besmettingen opdoken. Van de geteste medewerkers zijn 18 positieve resultaten. Het bedrijf laat weten de slachterij open te houden.


Situatie slachthuis stabiel, GGD ziet geen reden voor extra coronacontroles bij Vion in Boxtel

05-08-2020 - 0 reacties BOXTEL - In heel juli testte één medewerker van varkensslachterij Vion in Boxtel positief op corona. De bedrijfsarts stuurde nog eens twintig arbeidskrachten door naar de teststraat, maar zij bleken niet besmet met het virus - zo meldt de GGD. Een woordvoerder noemt de situatie stabiel en ziet geen reden voor extra coronacontroles, zoals die voor de slachterij van Van Rooi Meat in Helmond zijn aangekondigd.


Misstanden bij slachterij Van Rooi Meat schokken Helmondse politiek

03-08-2020 - 0 reacties Gemeenteraadsleden in Helmond zijn geschrokken van vermeende misstanden bij slachterij Van Rooi Meat in hun stad. Ze maken zich ernstig zorgen over de bedrijfscultuur bij de slachterij. Ook zijn ze verbaasd dat de GGD tot nu toe coronacontroles steeds aankondigde.
“Controleren doe je om te zien of de situatie in de haak is. Zeker als je weet dat dit bedrijf al eens twee weken dicht moest, omdat er zoveel medewerkers het coronavirus bleken te hebben, is het vreemd dat controles worden aangekondigd.” Dat zegt raadslid Martijn Rieter van de oppositiepartij Helder Helmond. “Als je ook leest dat medewerkers worden gedwongen te sjoemelen met hun gezondheidsverklaring, dan maak ik me daar zeer ernstig zorgen over.”

AngstcultuurDe NOS berichtte zondag over misstanden bij de op een na grootste slachterij van het land. Medewerkers vertelden dat ze de afgelopen twee maanden moesten doorwerken terwijl ze coronaklachten hadden. Een aantal van hen stelt dat ze opdracht hebben gekregen om te liegen. Zo zou een leidinggevende hen hebben opgedragen op een gezondheidsverklaring ‘nee’ aan te kruisen bij de vraag of ze klachten hebben. Sommigen kozen er zelf voor de gezondheidsverklaring verkeerd in te vullen, uit angst om hun baan te verliezen.
Bovendien werd duidelijk dat de GGD controles op naleving van coronaregels tot nu toe steeds aankondigde. Na de berichtgeving lieten GGD Brabant-Zuidoost en de Veiligheidsregio weten onaangekondigde controles te gaan uitvoeren.

“Het is goed dat dit is teruggedraaid. Maar ik vraag me echt af waarom eerst überhaupt voor aangekondigde controles gekozen is. Dit bedrijf moest al eens eerder dicht nadat er veel mensen besmet bleken te zijn met het coronavirus. Ik vraag me dan af: waarom blijf je niet gewoon steekproefsgewijs testen? Zo zie je of de situatie verbetert”, zegt Martijn Rieter van Helder Helmond.

'Kwetsbare mensen'Ook Theo Manders van de VVD heeft het nieuws met verbazing vernomen. “Het regent coronaproblemen in de vleesverwerkende industrie. Ik snap wel dat controles soms worden aangekondigd, in de hoop dat het gedrag verandert. Maar hier zijn we al een fase verder. Van Rooi Meat is al eens gesloten. Dan zou ik zeggen: treed sneller en strenger op.”
Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Thomas Tuerlings lijkt er sprake van een angstcultuur bij Van Rooi Meat. “Dat is natuurlijk een beetje speculeren, maar het kan toch niet zo zijn dat medewerkers met klachten verplicht worden tóch te werken.” Tuerlings pleit voor strengere controles, mede omdat mensen die er werken veelal arbeidsmigrant zijn. “Zij zijn extra kwetsbaar en verdienen meer bescherming en waardering. Van Rooi heeft echt iets uit te leggen.”

Van Rooi Meat ontkentDirecteur Marc van Rooi ontkent tegenover de NOS dat het personeel opdracht heeft gekregen om te liegen. Ook stelt hij aan dat coronaregels in het bedrijf altijd even streng worden nageleefd en niet alleen als er een GGD-controle is aangekondigd.
De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is maandag bij elkaar gekomen om de situatie bij Van Rooi Meat te bespreken. Later vanmiddag wordt duidelijk welke maatregelen genomen worden.

LEES OOK:
GGD gaat gezondheidschecks controleren bij Van Rooi Meat
'Werknemers van slachterij Van Rooi moesten doorwerken met coronaklachten'
Van Rooi Meat moet twee weken langer dicht blijven, alle medewerkers in quarantaine


GGD gaat controleren bij slachterij Van Rooi Meat

03-08-2020 - 0 reacties De GGD gaat onaangekondigde controles uitvoeren tijdens de gezondheidschecks die medewerkers van Van Rooi Meat invullen voordat ze in de slachterij aan het werk gaan. Dat heeft een woordvoerster van de GGD bevestigd naar aanleiding van een bericht van de NOS.


‘Extra controles bij Van Rooi Meat vanwege werknemers die doorwerken met coronaklachten’

02-08-2020 - 0 reacties EINDHOVEN - De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost gaat extra, onaangekondigde coronacontroles uitvoeren bij slachterij Van Rooi Meat in Helmond. Dat laat de Eindhovense burgemeester John Jorritsma weten in reactie op onderzoek van de NOS. Daarin stellen werknemers van het bedrijf dat ze klachten hadden die op corona konden wijzen, maar onder druk toch hebben doorgewerkt.


Lucht op varkensmarkt klaart weer op

31-07-2020 - 0 reacties De afzet van vleesvarkens stond de afgelopen weken zwaar onder druk, doordat de Duitse slachterij Tönnies dicht zat. Na een flinke koersval hebben de varkens- en biggenprijzen echter een bodem gevonden. De lucht op de varkensmarkt klaart bovendien voorzichtig op.


NVWA en slachterijen bereiken akkoord, maar oneens over verdovingen

28-07-2020 - 1 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en twee slachterijen zeggen een akkoord te hebben bereikt over het slachten in aanloop naar het Offerfeest. Maar hoewel de NVWA zegt toestemming te hebben gegeven voor verdoofd slachten, zegt een van de slachterijen dat ze onverdoofd mogen slachten.
De toezichthouder verbood afgelopen zaterdag acht slachterijen om te slachten in aanloop naar het islamitische feest, omdat in hun plan van aanpak de coronaregels niet goed zouden worden nageleefd. Slachthuizen moeten voorafgaand aan het Offerfeest, dat komende donderdag begint, extra maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ze zijn verplicht om van tevoren een plan van aanpak in te dienen.
Verdoofd of onverdoofd slachten maakt uit voor de coronaregels, zegt de NVWA. Bij verdoofd slachten kan een dierenarts afstand houden, terwijl die dichterbij moet staan bij onverdoofd slachten. Volgens de advocaat van de slachterijen gaat de discussie niet over verdoofd of onverdoofd slachten.
Kort geding
Twee slachterijen uit Harderwijk en Nijkerk spanden een kort geding aan naar aanleiding van het verbod van de NVWA. De rechter oordeelde gisteren dat de NVWA opnieuw naar de voorstellen van de slachterijen moest kijken.
De twee slachterijen kwamen daarna met nieuwe plannen met extra maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Die plannen zijn nu door de NVWA goedgekeurd. Maar de slachterijen en de NVWA zeggen iets anders over het verdoofd slachten.
"Wij gaan gewoon onverdoofd slachten", zegt Abdurrahim Ipekci, van de slachterij in Harderwijk. "We hebben vandaag met de NVWA om tafel gezeten, ze hebben ons ook gefeliciteerd. We mogen onze klanten weer bedienen."


Duitse slachterij Tnnies hervat productie na coronalockdown

16-07-2020 - 0 reacties RHEDA-WIEDENBRÜCK - Het grote Duitse slachtbedrijf Tönnies heeft de productie na een lockdown in de hoofdvestiging in Rheda-Wiedenbrück in beperkte mate hervat. Half juni werd het bedrijf gesloten nadat circ...Lees meer


Duits slachthuis koopt luchtzuiveringssysteem uit Ruinen om corona te bestrijden. Of het werkt? 'Ik heb er geen bewijs voor, maar het is wel zo'

10-07-2020 - 0 reacties RUINEN - Het bedrijf Best Air Choice in Ruinen zegt het luchtzuiveringssysteem te hebben dat alle virussen, bacteriën, en schimmels doodt. Ook Covid-19. De eerste apparaten zijn verkocht aan een grote slachterij in Duitsland.


Vlees van Vion en Van Rooi Meat komt China voorlopig niet in

30-06-2020 - 0 reacties Zowel vleesverwerkingsbedrijf Vion uit Boxtel als Van Rooi Meat uit Helmond worden getroffen door een Chinese importban. Het land laat voorlopig geen vlees meer toe van de Brabantse bedrijven. Het wil zo voorkomen dat het opnieuw hard getroffen wordt door het coronavirus.
China heeft te kampen met een nieuwe grote uitbraak van het virus. Die uitbraak wordt in verband gebracht met de import van zalm. Het virus zou aangetroffen zijn op een snijplank waarop geïmporteerde zalm werd verwerkt.
Het is reden voor de overheid om streng naar de import van vers voedsel te kijken. Omdat er in de slachterijen sprake was van besmetting van het personeel, gooit China de deuren voorlopig dicht voor Vion en Van Rooi Meat. Dat geldt overigens ook voor door corona getroffen slachterijen buiten Brabant.
Bij zowel Vion als Van Rooi Meat was dinsdag niemand bereikbaar voor een reactie.
LEES OOK: Directeur Van Rooi Meat geschokt door sluiting na coronauitbraak: 'Een gigantische strop'
LEES OOK: Ook medewerkers van Vion in Boxtel besmet met corona, maar slachterij blijft open


Aangifte tegen varkensslachterij wegens onverdoofd verdrinken van dieren

29-06-2020 - 0 reacties De Stichting Varkens in Nood heeft vandaag aangifte gedaan van het onverdoofd laten verdrinken van varkens in een bak met heet water van 60 graden. Volgens de stichting, die strijdt tegen onnodig leed in de varkenshouderij, gebeurt dit nog in een slachterij.


Illegale slachtplaats ontdekt op Betuwse boerderij: particulieren mochten zelf schapen doden

25-06-2020 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft woensdag een illegale slachterij en een grote hoeveelheid resten van schapen en geiten gevonden op een boerderij in de Betuwe.


Slachterij Cooymans in Den Dungen had al veel eerder weg kunnen zijn

20-06-2020 - 0 reacties DEN DUNGEN Waarom staat slachterij Cooymans Vlees BV na ruim 100 jaar in het hartje van Den Dungen nu met de rug tegen de muur en moet ze illegale bouwwerken afbreken of misschien zelfs stoppen? Er gaat een lange historie schuil achter de handelwijze van Sint-Michielsgestel en de geschillen met de buren.