Slacht

Al het Slacht nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Slacht nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Slacht nieuws

Koe Hermien jaar in rusthuis: "Ze ligt goed in de groep"

12-02-2019 - 0 reacties Het is vandaag precies een jaar gelden dat koe Hermien in koeienrusthuis De Leemweg in Friesland kwam. Ze ontsnapte eind 2017 samen met haar zusje letterlijk aan de slacht. Hermien liep weken vrij rond in de bossen van Lettele. Ze was boeren, veeartsen en jagers te slim af. Tot de Partij voor de Dieren geld inzamelde en Hermien en Zus naar het koeienrusthuis in Friesland bracht. Hoe gaat het nu, een jaar na dato, met de koeien?


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


Duitsland krijgt wettelijke dierwelzijnscertificaat voor varkensvlees

07-02-2019 - 0 reacties De Duitse regering presenteert een label voor varkensvlees afkomstig van varkens die vanaf de geboorte tot aan de slacht opgroeien in een omgeving met hogere dierwelzijnseisen. Het is een vervolg op het enkele jaren door opgerichte ‘Initiative Tierwohl’.


Veganisten starten actie tegen #boerenhoudenvandieren

07-02-2019 - 0 reacties Boeren zeggen te houden van dieren die ze verzorgen om uiteindelijk geslacht en gegeten te worden. Ze bedachten de twittercampagne #boerenhoudenvandieren om tegenwicht te bieden aan filmpjes, inbraken en zelfs geweld en bedreigingen tegen veehouders. Ze proberen daarmee duidelijk te maken dat dieren het goed hebben in Nederland. Dat kan niet waar zijn, zegt de Nederlandse Vereniging voor Veganisme in een persbericht. Wie dieren houdt voor de slacht, kan er onmogelijk van houden, vindt de Vereniging.


Vervoer hoogdrachtige koeien wordt verleden tijd

25-01-2019 - 0 reacties Landbouwminister Carola Schouten komt later dit jaar met een wetsvoorstel om het vervoer van drachtige koeien in het derde deel van de dracht naar het slachthuis te verbieden. Dit om de slacht van hoogdrachtige koeien te voorkomen.


Schouten gaat slacht hoogdrachtig vee verbieden

24-01-2019 - 56 reacties Landbouwminster Carola Schouten wil het slachten van hoogdrachtige koeien gaan verbieden.

Ze werkt aan een wetsvoorstel waarin ze transport van koeien die langer dan 6 maanden drachtig zijn verbiedt. Het verbod geldt alleen voor transport naar de slacht, dus hoogdrachtige dieren mogen nog wel van bijvoorbeeld de wei naar de stal vervoerd worden.


Behandeling van uierontsteking zonder antibiotica is nabij

07-12-2018 - 5 reacties Bron: Friesch dagblad ( open plublicatie)

Originele beschrijving

Uierontsteking zorgt ervoor dat veel melkkoeien vervroegd naar de slacht gaan. Antibiotica zijn steeds minder vaak een oplossing, door de resistentie van de bacteriën.
Uierontsteking én een goede behandeling ervan zorgen in de melkveehouderij voor kopzorgen...


De eerste 11 circulaire varkens gaan naar de slacht - Amsterdam - PAROOL

27-11-2018 - 0 reacties Als alleseters zijn varkens geknipt voor het wegwerken van etensresten uit de stad, van bakkerijen en brouwerijen bijvoorbeeld. Even buiten Osdorp gaa


Kritiek op behandeling vee in Europa

14-11-2018 - 0 reacties De standaarden voor dierenwelzijn in de EU behoren tot de hoogste ter wereld, maar de minimumregels voor de behandeling van (pluim)vee worden lang niet overal nageleefd. De Europese Rekenkamer constateert dat in een rapport na bezoeken aan Duitsland, Frankrijk, Polen, Italië en Roemenië.

Het routinematig afknippen van varkensstaarten, vervoer van zieke dieren, misstanden bij langeafstandstransporten en fouten bij het verdoven voor de slacht, zijn enkele punten waar het misgaat. Ook bijvoorbeeld de inspectie van Franse legkippenstallen voldoet niet altijd aan de eisen wegens ontbrekende apparatuur. Het beleid voor ruimere huisvesting van zeugen en een verbod op bepaalde kippenkooien is wel succesvol te noemen, schrijven de controleurs.


LTO: Slacht van hoogdrachtige koe is onwenselijk

12-11-2018 - 0 reacties Koeien die meer dan 90% van de draagtijd hebben voltooid mogen niet meer worden vervoerd. Veehouders en transporteurs behoren dit te weten.

Melkveehouders werken dagelijks aan het gezond en op orde houden van hun veestapel. Het is ongebruikelijk op het boerenbedrijf om hoogdrachtige koeien (meer dan 6 maanden draagtijd) naar het slachthuis te brengen. Boeren hebben geen belang bij de slacht van drachtige koeien. Een boer laat een koe dekken of insemineren om nieuw kalf te krijgen. Een nieuw kalf en gezonde moederkoe zorgt ervoor dat de koe een goede melkproductie behoudt en dat de veestapel op peil blijft.


LTO: boeren hebben geen belang bij slachten hoogdrachtige koe

07-11-2018 - 0 reacties De slacht van hoogdrachtige koeien is onwenselijk. Dat is de reactie van boerenorganisatie LTO Nederland op de berichtgeving van RTL Nieuws over de slacht van hoogzwangere koeien.


Slacht hoogdrachtige runderen 'onwenselijk'

07-11-2018 - 0 reacties Er zijn vorig jaar 194 hoogdrachtige runderen geslacht, meldt RTL Nieuws op basis van gegevens van de NVWA. LTO Nederland noemt de slacht van deze dieren 'onwenselijk'.


Weidevarkens vervroegd naar slacht vanwege varkenspest:

08-10-2018 - 0 reacties Boerschappen, een bedrijf in Brabant dat boodschappenboxen levert aan consumenten, met voedsel rechtstreeks van regionale boeren en tuinders, schiet varkenshouders Ben en Thea Bruurs van varkensbedrijf Den Elshorst te hulp.


‘Vion slacht geen Belgische varkens meer’

15-09-2018 - 0 reacties Slachterij Vion slacht voorlopig geen varkens meer uit België. Dat zegt de Vlaamse varkenshouder Bart Vergote. Vion zou deze maatregel hebben ingesteld om alle risico’s te vermijden op insleep van de Afrikaanse varkenspest.


Dierenactivisten in Oldenzaal: 'Geen verschil tussen een koe en een hond'

13-09-2018 - 0 reacties Vreedzame dierenactivisten van The Save Movement hebben gisteren voor het eerst gedemonstreerd in Twente. Ze kregen niet de kans om koeien vóór de slacht te aaien.


Wakker Dier wil verbod op onverdoofde slacht

27-08-2018 - 0 reacties Dieren lijden onnodig veel pijn tijdens onverdoofde slacht. Daarom wil Wakker Dier dat dit wordt verboden. In landen als Duitsland, Engeland en Nieuw-Zeeland is reversibele verdoving verplicht bij de rituele slacht. Dat is een verdoving waaruit een dier weer wakker kan worden. Maar voordat dit gebeurt, wordt het dier geslacht. Het is dus mogelijk om dieren verdoofde én ritueel te slachten, aldus Wakker Dier.


Wakker Dier wil verbod op onverdoofde slacht

24-08-2018 - 0 reacties Dieren lijden onnodig veel pijn tijdens onverdoofde slacht. Daarom wil Wakker Dier dat dit wordt verboden. “Onverdoofde slacht gaat gepaard met veel stress en pijn. Dat is onder alle omstandigheden, ritueel of anderzijds, onaanvaardbaar,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Onacceptabel dierenleed Nederland kan een voorbeeld nemen aan landen als Duitsland, Engeland en Nieuw-Zeeland. In … Lees meer


NVWA let op welzijn dier, maar niet of het ook echt halal is geslacht

22-08-2018 - 0 reacties Moslims vieren op dit moment het driedaagse Offerfeest, Eid al-Adha in het Arabisch. Voor dit belangrijkste islamitische feest slachten moslims traditioneel een lam of schaap dat ze delen met hun familie en armen. Nieuwe regels rondom de slacht blijken binnen de Nederlandse moslimgemeenschap tot twijfel te leiden. Is mijn Offerfeest-schaap nog wel écht halal?


Konikpaarden Nijmegen gered van slacht

15-08-2018 - 0 reacties De twee wilde Konikpaarden in Nijmegen die met slacht bedreigd werden, zijn gered. Dat meldt Fokko Erhart, werkzaam voor Free Nature en beheerder van de kudde, woensdag.


Vion slacht Duitse koe diervriendelijker

07-08-2018 - 0 reacties De twee Vion-runderslachterijen, in Buchloe en Waldkraiburg zetten een stapje extra op dierenwelzijnsgebied. Het zijn de eerste slachterijen voor melkkoeien in Duitsland, waarvan de producten het label 'Für mehr Tierschutz' mogen dragen. Wel moet hiervoor ook de melkveehouder een certificaat hebben.