Veiligheidsregio

Veiligheidsregio nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Veiligheidsregio nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Veiligheidsregio nieuws

Geen paasvuren in de Achterhoek vanwege pandemie; al gebouwde stapels mogen tot half maart aangestoken worden

03-03-2021 - 0 reacties LICHTENVOORDE / ZELHEM - De paasvuren worden dit jaar in de Achterhoek niet aangestoken. Dat hebben de 22 gemeenten binnen de veiligheidsregio VNOG woensdagochtend besloten. De vrees voor samenscholingen is te groot vanwege de coronapandemie.


Ook dit jaar geen paasvuren in de Achterhoek en op de Veluwe

03-03-2021 - 0 reacties Gemeenten in de Achterhoek en op de Veluwe mogen ook dit jaar geen paasvuren bouwen en aansteken. Dat heeft de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) woensdag afgesproken met de 22 gemeenten in de veiligheidsregio.


Kijk hier hoe boerenrockband Mooi Wark uitlegt hoe je ongelukken voorkomt bij het carbidschieten

11-12-2020 - 0 reacties Vuurwerk afsteken is verboden tijdens de komende jaarwisseling. Het traditionele carbidschieten is wél toegestaan; al verschilt dat per veiligheidsregio en gemeente. Boerenrockband Mooi Wark legt in een video uit hoe je voorkomt dat er ongelukken gebeuren bij het carbidschieten en hoe je recht doet aan deze mooie traditie? Deze video is onderdeel van de zesde editie van de carbidcampagne ‘Wie is de BOCK?’.


Carbidschieten in Twente blijft beperkt tot plofjes in het buitengebied

03-12-2020 - 0 reacties HENGELO - Geen tent, geen biertap, niet meer dan vier personen bij elkaar: carbidschieten in Twente mag dit jaar alleen in uitgeklede vorm. Dat blijkt uit de richtlijn van Veiligheidsregio Twente (VRT). De afzonderlijke gemeenteraden kunnen wel bepalen in hoeverre ze die lijn willen overnemen.


Drenthe staat carbidschieten onder voorwaarden toe

25-11-2020 - 0 reacties In Drenthe mag komende jaarwisseling met carbid worden geschoten, maar wel onder strenge voorwaarden. De Drentse burgemeesters hebben in overleg met de veiligheidsregio besloten dat er maximaal vier mensen aanwezig mogen zijn. Publiek is niet toegestaan.
Ook mag er bij het carbidschieten geen vermaak zijn in de vorm van een partytent of biertap, meldt RTV Drenthe. "Het zal heel anders zijn dat wat mensen als een soort volksfeest hebben gezien in andere jaren", zegt voorzitter Marco Out van de Veiligheidsregio Drenthe. "Het kan wel, maar echt op een heel uitgeklede manier."
Een verbod is volgens Out niet nodig. "Ik denk dat carbidschieten in klein verband gewoon kan. Bovendien hoor ik dat veel carbidgroepen het op deze uitgeklede manier helemaal niet willen vieren, dus ik denk dat er veel minder geschoten gaat worden."
Carbidschieten is in veel plaatsen in Drenthe een traditie. Nadat bekend werd dat er een vuurwerkverbod komt, nam de populariteit ervan ook in andere delen van het land toe.
Dat noopte gemeenten tot het afkondigen van een verbod, waaronder Den Haag, Dordrecht en veel Brabantse gemeenten. Een landelijk verbod komt er niet, werd maandag bekend.
Deze Haagse vuurwerkliefhebber ging vorig weekend in Gelderland op 'carbidschietles' en was behoorlijk onder de indruk:


Geen Elfstedentocht zolang de anderhalvemeter-regel geldt, ook als er genoeg ijs ligt: 'Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek

19-11-2020 - 0 reacties Zolang de anderhalvemeter-regel geldt, komt er dit seizoen geen Elfstedentocht, ongeacht of er genoeg ijs ligt of niet. Dit heeft het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden in overleg met de Veiligheidsregio Fryslân en de provincie besloten.


Brabant heeft meeste natuurbranden, bijna altijd veroorzaakt door mensen

18-11-2020 - 0 reacties In Brabant hebben dit jaar al 235 natuurbranden gewoed. Dat zijn er 66 meer dan in heel 2019. Hiermee is Brabant ook de provincie met veruit de meeste natuurbranden. Gelderland, met 97 branden, en Limburg, met 92, volgen ons op afstand.


Carbidschieten: nog geen besluit Veiligheidsregio Friesland

13-11-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - De Veiligheidsregio heeft nog geen besluit genomen over het carbidschieten op Oudejaarsdag.


Carbidschieten mag wel tijdens jaarwisseling

11-11-2020 - 0 reacties De veiligheidsregio IJsselland staat carbidschieten rond de jaarwisseling toe. Carbid valt niet onder het vuurwerkverbod, twittert de regio. „We begrijpen heel goed dat iedereen zin heeft in een plezierige afsluiting van dit bijzondere jaar.” Dat vindt ook de regio Noord- en Oost-Gelderland, waar eveneens geknald mag worden met carbid.


Carbidschieten mag wél in de Achterhoek

11-11-2020 - 0 reacties DOETINCHEM - Carbidschieten mag wél komende jaarwisseling. Dat laat de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waar onder meer de Achterhoek onder valt, weten.


Grote brand in schuur in Hem, boerderijen ontruimd

21-09-2020 - 0 reacties HEM (ANP) - In drie grote, geschakelde schuren aan de Meeweg in het Noord-Hollandse Hem heeft in de nacht van zondag op maandag een grote brand gewoed. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio zijn twee loodsen grotendeels verwoest, de derde heeft flinke schade opgelopen. Er is asbest vrijgekomen, maar dat is neergeslagen in de weilanden rond de schuren en levert volgens de veiligheidsregio geen gevaar op voor de omgeving.


‘Enige rechtvaardiging voor mondkapje is een ramp, maar ziekenhuizen zijn leeg’

17-08-2020 - 0 reacties De rechter buigt zich vanochtend over de mondkapjesplicht in Amsterdam. Het kort geding tegen de Veiligheidsregio is aangespannen door bewoner en cultureel ondernemer Ab Gietelink. Protestgroep Viruswaarheid heeft zich bij hem aangesloten. ,,Mondkapjes zijn in sommige gevallen zelfs misdadig.”


Varkens dood door brand in vrachtwagen op A50

12-08-2020 - 0 reacties Op de A50 bij Renkum is een vrachtwagen geladen met varkens in brand gevlogen. De brand is geblust, maar vier varkens zijn om het leven gekomen, zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio.


Misstanden bij slachterij Van Rooi Meat schokken Helmondse politiek

03-08-2020 - 0 reacties Gemeenteraadsleden in Helmond zijn geschrokken van vermeende misstanden bij slachterij Van Rooi Meat in hun stad. Ze maken zich ernstig zorgen over de bedrijfscultuur bij de slachterij. Ook zijn ze verbaasd dat de GGD tot nu toe coronacontroles steeds aankondigde.
“Controleren doe je om te zien of de situatie in de haak is. Zeker als je weet dat dit bedrijf al eens twee weken dicht moest, omdat er zoveel medewerkers het coronavirus bleken te hebben, is het vreemd dat controles worden aangekondigd.” Dat zegt raadslid Martijn Rieter van de oppositiepartij Helder Helmond. “Als je ook leest dat medewerkers worden gedwongen te sjoemelen met hun gezondheidsverklaring, dan maak ik me daar zeer ernstig zorgen over.”

AngstcultuurDe NOS berichtte zondag over misstanden bij de op een na grootste slachterij van het land. Medewerkers vertelden dat ze de afgelopen twee maanden moesten doorwerken terwijl ze coronaklachten hadden. Een aantal van hen stelt dat ze opdracht hebben gekregen om te liegen. Zo zou een leidinggevende hen hebben opgedragen op een gezondheidsverklaring ‘nee’ aan te kruisen bij de vraag of ze klachten hebben. Sommigen kozen er zelf voor de gezondheidsverklaring verkeerd in te vullen, uit angst om hun baan te verliezen.
Bovendien werd duidelijk dat de GGD controles op naleving van coronaregels tot nu toe steeds aankondigde. Na de berichtgeving lieten GGD Brabant-Zuidoost en de Veiligheidsregio weten onaangekondigde controles te gaan uitvoeren.

“Het is goed dat dit is teruggedraaid. Maar ik vraag me echt af waarom eerst überhaupt voor aangekondigde controles gekozen is. Dit bedrijf moest al eens eerder dicht nadat er veel mensen besmet bleken te zijn met het coronavirus. Ik vraag me dan af: waarom blijf je niet gewoon steekproefsgewijs testen? Zo zie je of de situatie verbetert”, zegt Martijn Rieter van Helder Helmond.

'Kwetsbare mensen'Ook Theo Manders van de VVD heeft het nieuws met verbazing vernomen. “Het regent coronaproblemen in de vleesverwerkende industrie. Ik snap wel dat controles soms worden aangekondigd, in de hoop dat het gedrag verandert. Maar hier zijn we al een fase verder. Van Rooi Meat is al eens gesloten. Dan zou ik zeggen: treed sneller en strenger op.”
Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Thomas Tuerlings lijkt er sprake van een angstcultuur bij Van Rooi Meat. “Dat is natuurlijk een beetje speculeren, maar het kan toch niet zo zijn dat medewerkers met klachten verplicht worden tóch te werken.” Tuerlings pleit voor strengere controles, mede omdat mensen die er werken veelal arbeidsmigrant zijn. “Zij zijn extra kwetsbaar en verdienen meer bescherming en waardering. Van Rooi heeft echt iets uit te leggen.”

Van Rooi Meat ontkentDirecteur Marc van Rooi ontkent tegenover de NOS dat het personeel opdracht heeft gekregen om te liegen. Ook stelt hij aan dat coronaregels in het bedrijf altijd even streng worden nageleefd en niet alleen als er een GGD-controle is aangekondigd.
De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is maandag bij elkaar gekomen om de situatie bij Van Rooi Meat te bespreken. Later vanmiddag wordt duidelijk welke maatregelen genomen worden.

LEES OOK:
GGD gaat gezondheidschecks controleren bij Van Rooi Meat
'Werknemers van slachterij Van Rooi moesten doorwerken met coronaklachten'
Van Rooi Meat moet twee weken langer dicht blijven, alle medewerkers in quarantaine


‘Extra controles bij Van Rooi Meat vanwege werknemers die doorwerken met coronaklachten’

02-08-2020 - 0 reacties EINDHOVEN - De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost gaat extra, onaangekondigde coronacontroles uitvoeren bij slachterij Van Rooi Meat in Helmond. Dat laat de Eindhovense burgemeester John Jorritsma weten in reactie op onderzoek van de NOS. Daarin stellen werknemers van het bedrijf dat ze klachten hadden die op corona konden wijzen, maar onder druk toch hebben doorgewerkt.


LIVE | Veiligheidsregio legt boerenprotest stil omdat deelnemers niet genoeg afstand houden

22-07-2020 - 4 reacties De Veiligheidsregio heeft het boerenprotest tijdelijk stilgelegd omdat deelnemers niet genoeg afstand houden. Boeren uit heel het land zijn aangekomen in Gemeente De Bilt om te protesteren tegen het beleid van landbouwminister Schouten. De boeren zijn met hun eigen (versierde) personenauto omdat de Veiligheidsregio Utrecht hen heeft verboden met trekkers te komen. Inmiddels luidt de oproep van burgemeester Sjoerd Potters: ‘Kom niet naar het boerenprotest’. Volg de laatste ontwikkelingen in het liveblog, onderaan dit artikel.


Vandaag weer landelijk boerenprotest: ANWB waarschuwt voor overlast

22-07-2020 - 0 reacties De boeren trekken vandaag naar het RIVM in De Bilt om te protesteren tegen het beleid van landbouwminister Carola Schouten. Hoewel door de Veiligheidsregio Utrecht is verboden om met trekkers te komen, vreest de ANWB grote (verkeers)overlast.


Boeren mogen niet met trekker naar Bilthoven: 'Ronduit belachelijk'

21-07-2020 - 0 reacties Honderden boeren in Gelderland mogen woensdag vanuit de verschillende regio's niet met de trekker naar Bilthoven voor een nieuwe actiedag. De Veiligheidsregio Utrecht verbiedt een demonstratie met trekkers in haar provincie. "Belachelijk", zegt boerenvoorman uit de Achterhoek Thijs Wieggers.


Brand in mestopslag van varkenshouderij in Oirschot

20-07-2020 - 0 reacties OIRSCHOT - Bij een varkenshouderij aan de Broekstraat in Oirschot is maandagmiddag brand uitgebroken. Volgens de Veiligheidsregio woedt het vuur in een gebouw waar mest is opgeslagen.


Geen verbod: Twentse boeren mogen demonstreren met trekkers

17-07-2020 - 0 reacties ENSCHEDE - De Veiligheidsregio Twente gaat demonstraties met trekkers ‘sowieso niet’ verbieden. Mochten er gevaarlijke situaties ontstaan, dan is het aan gemeenten om actie te ondernemen. „Pas als het groter wordt, komt de veiligheidsregio in beeld.”