Rundvlees

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Rundvlees. Rundvlees is een van de 13697 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Rundvlees nieuws

Dalende trend vleesconsumptie zet niet door

20-10-2017 - 0 reacties

Het totale verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) per hoofd van de bevolking in Nederland bedraagt in 2016 bijna 77 kg. Dat is vrijwel gelijk aan het verbruik in het jaar daarvoor. Iets minder dan de helft van het verbruik in 2016 - zo’n 36 kg - bestaat uit varkensvlees. Pluimveevlees maakt bijna een derde uit van de vleesconsumptie in Nederland en rundvlees een vijfde. Er is in Nederland in 2016 gemiddeld per hoofd 1 kg kalfsvlees gegeten en ruim 1 kg schapen- en geitenvlees. Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.


Recepten-app moet varkensvleesconsumptie impuls geven

19-10-2017 - 0 reacties

De consumptie en waardering voor varkensvlees lopen elk jaar ietsjes terug in vergelijking met kip en rundvlees. Om het tij te keren heeft de Amerikaanse vleesindustrie een samenwerkingsverband gevormd met Yummly, wereldwijd de meest gebruikte recepten-app. Door varkensvlees nog meer als een culinair product te presenteren met lekkere en verrassende recepten hoopt de Amerikaanse vleesindustrie de consumptie een nieuwe impuls te geven.


Consumentenprijs rundvlees stijgt na stabiele periode

19-10-2017 - 0 reacties

De consumentenprijsindex van rundvlees heeft langere tijd geschommeld rond 109 punten (2010=100), maar vanaf april is de prijs met 5 punten gestegen. Het aanbod slachtkoeien is in de eerste helft van 2017 groot vanwege de fosfaatreductiemaatregelen. Desondanks is de prijs af boerderij tot met juni 2017 met 24 punten gestegen naar 130 punten.


Frankrijk en België vrezen import Zuid-Amerikaans rundvlees

13-10-2017 - 0 reacties

" width="150">


Taiwanese markt open voor Nederlands kalfsvlees

12-10-2017 - 0 reacties

Rundvlees vanuit Nederland, Zweden en Japan mag onder voorwaarden weer de Taiwanese markt op.


"Roep om acties vanuit vleesveesector is groot"

12-10-2017 - 0 reacties

Het veranderde consumptiegedrag en de sterk gedaalde binnenlandse consumptie van rundvlees is een vaststelling waar ook ABS-voorzitter Hendrik Vandamme niet omheen kan. Maar ook dat er binnen de keten zelf meer engagement nodig is om correct te werken, staat voor Vandamme als een paal boven water. “Indien dit uitblijft kunnen we onze veehouders ook oproepen om in groep, luid en duidelijk, om uitleg te gaan vragen bij de betrokken slachthuizen”, zo klinkt het dreigend.


"Spelregels gelden voor alle schakels rundveeketen"

12-10-2017 - 0 reacties

Het veranderde consumptiegedrag en de sterk gedaalde binnenlandse consumptie van rundvlees is een vaststelling waar ook ABS-voorzitter Hendrik Vandamme niet omheen kan. Maar ook dat er binnen de keten zelf meer engagement nodig is om correct te werken, staat voor Vandamme als een paal boven water. “Indien dit uitblijft kunnen we onze veehouders ook oproepen om in groep, luid en duidelijk, om uitleg te gaan vragen bij de betrokken slachthuizen”, zo klinkt het dreigend.


EU niet happig op 70.000 ton Zuid-Amerikaans rundvlees

10-10-2017 - 0 reacties

België en een aantal andere Europese landen tonen zich ongerust over het voorstel van de Europese Commissie om in het kader van een handelsakkoord met de landen van het Mercosur-blok jaarlijks 70.000 ton rundvlees op de EU-markt toe te laten. De Franse minister van Landbouw Stéphane Travert trok als eerste aan de alarmbel. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme vraagt een impactanalyse. Hij is ook bezorgd over de voorgestelde importquota voor suiker.


Schauvliege verzoent vleespromotie met voedingsdriehoek

05-10-2017 - 0 reacties

De nieuwe voedingsdriehoek stelt gezond eten gelijk aan een grotendeels plantaardige voeding, aangevuld met kleinere hoeveelheden voedsel van dierlijke oorsprong en een zo laag mogelijke consumptie van sterk bewerkte, voor de gezondheid overbodige producten. Dat het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) meteen na de bekendmaking van de nieuwe driehoek een campagne voor rundvlees van eigen bodem lanceerde, schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat. “Nochtans sluit die boodschap perfect aan bij het nieuwe voedingsadvies”, zo vindt minister Joke Schauvliege, die zich “volledig kan vinden” in het nieuwe model.


Met vleesveehouderij gaat het van kwaad naar erger

03-10-2017 - 0 reacties

Over 2017 communiceerde Boerenbond dat het een ‘gemiddeld jaar’ is qua omzet in land- en tuinbouw. Dat geldt ook voor de vleesveehouderij, maar gemiddeld betekent in die sector niet hetzelfde als tamelijk goed. De rendabiliteit op vleesveebedrijven staat al jaren zwaar onder druk, en beterschap is niet in zicht. Volgens Boerenbond is dat een gevolg van de dalende vleesconsumptie in eigen land en het niet goed uit de verf komen van het Belgisch wit-blauwe runderras voor export. Erger nog, Iers en ander buitenlands rundvlees wordt in Belgische supermarkten duurder vermarkt dan lokaal rundvlees. Een handelsakkoord met het Zuid-Amerikaanse Mercosur-blok kan de malaise compleet maken.


Opening inschrijving diverse tariefcontingenten rundvlees oktober

28-09-2017 - 0 reacties

" width="99" height="66" alt="Argentijnse koeien">


Nieuwsbericht 17.086 - In de maand oktober 2017 kunt u inschrijven voor diverse invoertariefcontingenten in de rundersector.


Eerste slager mag 3 sterren Beter Leven voeren

27-09-2017 - 0 reacties

Slagerij Lieuwe Nicolaï mag als eerste slager in Nederland het 3 sterren Beter Leven Keurmerk (BLK) voeren voor zijn varkens- en rundvlees.


Invoer uit Canada (CETA handelsakkoord)

26-09-2017 - 0 reacties

" width="99" height="66" alt="hand ondertekenen">


Nieuwsbericht 17.084 – Voert u rundvlees, varkensvlees, granen of zuivel in vanuit Canada? Op 21 september 2017 is de voorlopige toepassing van handelsakkoord tussen de EU en Canada (CETA) gestart.


Karbonades uit Canada door nieuw handelsverdrag

21-09-2017 - 0 reacties

Kaasproducenten zijn er blij mee, veehouders vrezen juist voor forse concurrentie. Het CETA-handelsverdrag tussen Canada en de EU gaat vandaag in. Voorlopig, want de parlementen van de Europese lidstaten moeten zich er nog over uitspreken. En het Europese Hof van Justitie kan ook nog roet in het eten gooien.
Ondanks alle voorbehoud zijn de verwachtingen aan weerszijden van de Atlantische Oceaan hooggespannen. Volgens minister Ploumen kan CETA voor Nederland jaarlijks tussen 600 miljoen en 1,2 miljard euro opleveren. Exporteurs hoeven geen douanerechten meer te betalen. Wederzijdse barrières om te investeren verdwijnen. Europese bedrijven kunnen in Canada meedingen naar overheidsopdrachten en daarmee de concurrentie aangaan met bedrijven uit de VS.
Kaasexporteurs verwachten meer te gaan verkopen in Canada door het wegvallen van importheffingen. Aardappelverwerker Aviko zegt voordeel te behalen uit het wegvallen van heffingen over spullen die het bedrijf uit Canada haalt. Veeteeltbedrijven daarentegen zijn somber. Goedkoop Canadees varken- en rundvlees zal de Europese markt overspoelen, vrezen zij.
Weerstand
Door CETA worden Europese investeringen in Canada beter beschermd. Omgekeerd geldt dat ook. Als bijvoorbeeld een Canadees bedrijf zich benadeeld voelt door een nieuwe regel die de Nederlandse overheid wil invoeren, kan dat bedrijf de Nederlandse overheid aanklagen en een schadevergoeding afdwingen.
Dit 'beschermingsmechanisme' roept veel weerstand op. Jurjen de Waal van Foodwatch, dat zichzelf 'voedselwaakhond' noemt, zegt dat het moeilijker wordt voor consumenten om een geïnformeerde en veilige keus te maken. "Als we in Nederland de informatie over de inhoud van voedsel op verpakkingen willen verbeteren, en Canada vindt dat niet nodig, dan kun je die verbetering op je buik schrijven."
Foodwatch zegt dat door CETA bedrijven uit de VS met een vestiging in Canada een achterdeur naar de Europese markt krijgen. Ook Greenpeace komt daartegen in het geweer. "CETA geeft de Noord-Amerikaanse bio-industrie diverse mogelijkheden om Europese standaarden aan te vallen", zegt Kees Kodde. "Wat ze tot dusver niet hebben bereikt via TTIP en de Wereldhandelsorganisatie, kunnen ze nu gaan doen via CETA."
Lange weg
De protesten konden niet verhinderen dat CETA vandaag in werking treedt, als een 'voorlopige toepassing'. Het verdrag wordt pas definitief als alle parlementen van de EU-lidstaten het hebben bekrachtigd. Tegenstanders hopen dat tenminste één lidstaat het laat afweten.
Ook loopt er nog een procedure bij het Europees Hof van Justitie, over het uitwisselen van passagiersgegevens tussen de EU en Canada. Als alle obstakels de definitieve invoering van CETA niet verhinderen, wil Foodwatch een nationaal referendum afdwingen. Inzet: het door Nederland laten torpederen van CETA, zoals eerder bijna door Wallonië werd gedaan. De Belgische deelregering draaide bij, maar kan alsnog in het verweer komen.


Foodtruck promoot Belgisch rundvlees in eigen land

19-09-2017 - 0 reacties

VLAM en diens Waalse tegenhanger APAQ-W voeren samen actie om Belgisch rundvlees te promoten in eigen land. Ze zullen daarvoor gebruikmaken van de tegenwoordig zo populaire foodtruck. De foodtruck doet eerst de Waalse studentensteden aan. Bij de start van het nieuwe academiejaar, afgelopen maandag, werden de studenten uit Mons getrakteerd op een steak sandwich en een wrap steak.


GAIA eist maximum aantal dieren per slachthuis

13-09-2017 - 0 reacties

Dierenrechtenorganisatie GAIA eist dat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts per slachthuis het maximaal aantal dieren vastlegt dat kan geslacht worden zonder het dierenwelzijn in gevaar te brengen. GAIA vraagt de minister ook onmiddellijk inspectieteams te sturen naar de andere slachthuizen van Verbist, zoals het slachthuis van Zottegem "dat evenmin een onbesproken reputatie geniet", aldus voorzitter Michel Vandenbosch. Delhaize biedt nu bijvoorbeeld geen rundvlees meer aan van het tijdelijk gesloten slachthuis in Izegem, maar wel van andere slachthuizen van de groep Verbist.


Export van varkensvlees daalt in juli

11-09-2017 - 0 reacties

De export van varkensvlees uit de Verenigde Staten (VS) is juli gedaald. Echter, de export van rundvlees wist wel te stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).


Britse vleesexport stijgt fors in 2017

30-08-2017 - 0 reacties

De Britse export van rundvlees en varkensvlees heeft in het eerste halfjaar van 2017 de grens van £500 miljoen overschreden, een stijging van 18%. Dit blijkt uit cijfers van de HM Revenue and Customs (HMRC).


Britse vleesexport stijgt fors in 2017

29-08-2017 - 0 reacties

De export van rundvlees, lamsvlees en varkensvlees heeft de grens van 500 miljoen pond overschreden in het eerste halfjaar van 2017, een stijging van 18%. Dit blijkt uit cijfers van het HMRC, het Britse CBS.


Belg moet 2,4 uur werken voor 1 kilo rundvlees

28-08-2017 - 0 reacties

De Belg die een minimumloon verdient moet 2,4 uur werken voor 1 kilogram rundvlees. Voor een Indonesiër is dat 23,6 uur en voor een Deen maar 1 uur. Dat en veel meer blijkt uit een Meat Price Index die een Britse startup liet opstellen. Vlees is het duurst in Zwitserland en het goedkoopst in Oekraïne. In ons land ligt de vleesprijs zo’n 31,66 procent hoger dan het wereldgemiddelde. Verder is er ook de vaststelling dat naast prijs ook culturele overtuigingen, religie, socio-economische status en etnische verschillen een sterke invloed kunnen hebben op de vleesconsumptie.