Varken

Varken is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Varken en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Varken nieuws

Paleontologen ontdekken Turkije als bakermat Europees varken

18-08-2019 - 0 reacties Het Europese varkens werd niet in Europa getemd en gefokt, zoals eerder werd verondersteld, maar is rond 8500 voor Christus uit het Nabije Oosten naar Europa gebracht. Dat ontdekten wetenschappers onder leiding van de Engelse Universiteit van Oxford


Transplantatie varkenshart ’binnen drie jaar’ klaar voor mens

18-08-2019 - 0 reacties Varkens gaan mensen in de toekomst helpen met hartproblemen. Het hart van een varken wordt namelijk binnen enkele jaren tijd ingezet als transplantaat. Dat beweert althans chirurg en onderzoeker Terence English in de Engelse krant The Telegraph.


Twentenaar opgepakt voor mishandeling zeug

05-08-2019 - 0 reacties Een 38-jarige man uit Markelo is maandag 22 juli gearresteerd op verdenking van dierenmishandeling. De man zou een varken hebben mishandeld nadat het dier biggen zou hebben doodgebeten. Dat meldt de politie op haar website.


Afrikaanse varkenspest: Jagers krijgen 25 euro voor elk wild zwijn dat zij doden

18-07-2019 - 0 reacties Bulgarije gaat jagers ruim 25 euro betalen voor elk wild zwijn of wild varken dat zij doden in met Afrikaanse varkenspest besmette gebieden.


Britten vinden Afrikaanse varkenspest in vlees

12-07-2019 - 0 reacties Afrikaanse varkenspest (ASF) is voor het eerst gevonden in het Verenigd Koninkrijk. Niet bij een varken, maar wel in vlees dat in beslag is genomen op de luchthaven van Noord-Ierland in Belfast. De Britse organisatie van varkenshandelaren is echter geschrokken.


Schoon drinkwater varken zorgt voor betere melkgift en groei

05-07-2019 - 0 reacties Het belang van schoon drinkwater wordt steeds meer onderkend. Bij Karel van Deursen uit Asten heeft dat een positief effect op de melkgift van de zeugen en de groei van de vleesvarkens. 'Het draait nu gewoon makkelijker', zegt de varkenshouder.


Video: Droogvoer en stro helpen volgens Duitse varkenshouderij tegen staartbijten

21-06-2019 - 0 reacties De Duitse varkenshouder Martin Stodal zegt dat vooral droogvoer en stro helpen om staartbijten te voorkomen en dat het Duroc varken ook een grote rol speelt.


Etherische oliën kunnen gedrag van varkens sturen

20-06-2019 - 0 reacties De neus van een varken is supersensitief. 'Maak daar meer gebruik van bij onderzoek naar natuurlijk gedrag', is de oproep van herborist Bianca Beckers. Zij pleit voor onderzoek naar etherische oliën om het gedrag van varkens te sturen.


Duitsland blijft minder varkens slachten

18-06-2019 - 0 reacties Duitsland slacht steeds minder varken. Dit blijkt duidelijk uit de huidige evaluaties van het Duitse Federale Bureau voor de Statistiek (Destatis). De daling van de varkensslachting in Duitsland zette zich in april voort.


Varken is nieuwe kliko

31-05-2019 - 0 reacties Varkens zijn dé oplossing om voedselverspilling tegen te gaan. Dat zegt de Producenten Organisatie Varkenshouderij, de branchevereniging van varkensboeren. We zouden voedsel niet weg moeten gooien, maar aan varkens moeten voeren.


POV: ‘Zet varkens in tegen voedselverspilling’

31-05-2019 - 0 reacties Het varken is bij uitstek een kringloopdier en moet benut worden bij de strijd tegen de voedselverspilling. „Het varken is één van de weinige dieren die overweg kan met resten van voedingsproducten voor humane consumptie."


Varkens inzetten tegen voedselverspilling

31-05-2019 - 0 reacties Het varken weer benutten tegen voedselverspilling. Dat stelt voorzitter Linda Janssen van Producenten Organisatie varkenshouderij (POV) voor. De overheid moet dan wel eerst het nuttig gebruik van etensresten mogelijk maken. Nu is dat verboden.


Mobiele slachterij is Het Beste Idee van Varkensland

29-05-2019 - 0 reacties Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV) 2019 is een mobiele slachterij. 'Dat heeft veel impact voor het varken, de ondernemer en het concept. Het is een initiatief dat nieuwe perspectieven biedt', klonk dinsdag het oordeel van de jury in Ede.


Tot het einde op het erf dankzij een mobiele slachterij voor varkens

24-05-2019 - 0 reacties Ruud Pothoven uit Arnhem heeft een droom: het bouwen van een mobiele slachterij voor varkens. Want dat is beter voor dier én mens, zegt hij. Het vervoer van de stal naar de slachterij is volgens hem namelijk de meest stressvolle tijd voor een varken.


Kunstwerk van varken op de Lammermarkt vraagt aandacht voor dierenwelzijn

14-05-2019 - 0 reacties Op de Lammermarkt wordt woensdag een kunstwerk van een megavarken gepresenteerd. Het beeld moet de inwoners van Leiden tot nadenken aanzetten over het welzijn van landbouwdieren.


Varkens ruimen al veel op, maar het kan en móet meer

03-05-2019 - 0 reacties Het Nederlandse varken is een ultiem kringloopdier. Er zijn nauwelijks andere landen waar een levensmiddelenindustrie grote volumes co-producten op deze manier tot waarde brengt. Maar het kan en móet meer.


Het kan zeker: hoge voerwinst met gezonde groei

29-04-2019 - 0 reacties Op de voerkosten besparen is een logische gedachte om voerwinst te vergroten. Maar investeren in big en varken loont. Zeker als daar een hoge groei en een mooie voerwinst tegenover staat.


Ontsnapt varken in VS al maandenlang op de vlucht

27-04-2019 - 0 reacties Een varken dat in de Amerikaanse stad Herrin ontsnapte uit de tuin van een eigenaar, weet al ruim twee maanden uit handen te blijven van mensen die hem willen vangen. Het dier is inmiddels een lokale beroemdheid geworden.


'Betere wetgeving is nodig om van varken ultiem kringloopdier te maken'

15-04-2019 - 0 reacties Er moet betere wetgeving komen om ervoor te zorgen dat varkens meer voedselresten kunnen opeten. Varkens eten nu al wel bijproducten, die overblijven bij de productie van levensmiddelen, maar worden eerst bewerkt om er veilig varkensvervoer van te maken.


Als je dieren houdt of eet, moet je goed voor ze zijn

12-04-2019 - 0 reacties Dat zegt de Canadese Lesley Moffat. Ze richtte Eyes on Animals op. De organisatie heeft niet de naamsbekendheid van Wakker Dier of de Dierenbescherming, maar doet heel praktisch werk om dieren op vele plekken in de wereld een zachtere dood of diervriendelijker transport te geven. Wat beweegt Moffat die vegan is, maar niet bang is om Ghanezen die varkens met pijpen doodslaan te leren, hoe je een varken doodt zoals wij het hier doen? Dick Veerman sprak met haar voor de camera van Café Weltschmerz.