Varken

Al het Varken nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Varken nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Varken nieuws

Peddemorsboerderij in Vriezenveen beent publiekelijk varken uit: ‘Zien waar vlees vandaan komt’

26-11-2019 - 0 reacties VRIEZENVEEN - „Mensen hebben vaak geen flauw idee waar dat stukje vlees precies vandaan komt”, zegt Hans Schipper van de Peddemorsboerderij. Voor de stichting is het de reden om zaterdag publiekelijk een varken uit te beenderen in het monumentale pand. „Iedereen is welkom.”


Filipijnen betalen 100 dollar per geslacht varken

17-10-2019 - 0 reacties De Filipijnse overheid heeft het bedrag dat 'backyard farmers' krijgen per geslacht varken (als gevolg van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest) verhoogd van $60 tot $100. Daarnaast zorgt het virus ervoor dat de varkensprijzen in Vietnam zich op het hoogste niveau in 3 jaar tijd bevinden.


VVD zet coalitie op scherp: geen koe of varken minder

12-10-2019 - 2 reacties Regeringspartij VVD vindt het niet nodig om de veestapel in Nederland te verkleinen. ,,Boeren mogen zoveel vee houden als ze zelf willen’’, zegt de partij. De stikstofdiscussie in de coalitie wordt daarmee verder op scherp gezet.


Nog maar weinig mensen kennen de vochtige damp en weeïge geur bij het opensnijden van een varken

11-10-2019 - 0 reacties WINTERSWIJK/ZELHEM - November was tot midden vorige eeuw de slachtmaand. Het moment dat het vetgemeste varken werd geslacht en de boerenfamilie een rijke wintervoorraad vlees op de plank kreeg.


Andere problemen

06-10-2019 - 3 reacties China fokt varkens zo groot als ijsberen om vleestekort op te vangen
In het zuiden van China leeft een varken dat zo groot is als een ijsbeer. Het beest is 500 kilo schoon aan de haak. Een ‘normaal’ vleesvarken weegt rond de honderd kilo.


China fokt varkens zo groot als ijsberen om vleestekort op te vangen

06-10-2019 - 1 reacties In het zuiden van China leeft een varken dat zo groot is als een ijsbeer. Het beest is 500 kilo schoon aan de haak. Een ‘normaal’ vleesvarken weegt rond de honderd kilo.H


Varkens tegen verspilling...

01-10-2019 - 0 reacties Het varken is een ultiem kringloopdier. Vroeger had nagenoeg iedereen een varken om de keukenresten op te ruimen. Het varken zette deze resten om in vlees en zo kwam het als hoogwaardige voeding terug op het bord. Ook nu eten...


Onzichtbare PIA-bacterie is grote schadepost

17-09-2019 - 0 reacties Op vrijwel alle bedrijven is er wel een varken die de PIA-bacterie bij zich draagt. Soms leidt dat tot een acute PIA, vaker hebben varkens een chronische of subklinische vorm met een onzichtbare schadepost. Dat vraagt om aanpak van voeding, management en vaccinatie.


Fotoserie: Duizenden mensen bezoeken Weekend van het Varken

17-09-2019 - 0 reacties Doreen en Marcel van den Berkmortel uit Sint-Oedenrode haalden ook afgelopen weekend weer alles uit de kast om burgers te laten kennismaken met de varkenshouderij,tijdens het Weekend van het Varken.


Paleontologen ontdekken Turkije als bakermat Europees varken

18-08-2019 - 0 reacties Het Europese varkens werd niet in Europa getemd en gefokt, zoals eerder werd verondersteld, maar is rond 8500 voor Christus uit het Nabije Oosten naar Europa gebracht. Dat ontdekten wetenschappers onder leiding van de Engelse Universiteit van Oxford


Transplantatie varkenshart ’binnen drie jaar’ klaar voor mens

18-08-2019 - 0 reacties Varkens gaan mensen in de toekomst helpen met hartproblemen. Het hart van een varken wordt namelijk binnen enkele jaren tijd ingezet als transplantaat. Dat beweert althans chirurg en onderzoeker Terence English in de Engelse krant The Telegraph.


Twentenaar opgepakt voor mishandeling zeug

05-08-2019 - 0 reacties Een 38-jarige man uit Markelo is maandag 22 juli gearresteerd op verdenking van dierenmishandeling. De man zou een varken hebben mishandeld nadat het dier biggen zou hebben doodgebeten. Dat meldt de politie op haar website.


Afrikaanse varkenspest: Jagers krijgen 25 euro voor elk wild zwijn dat zij doden

18-07-2019 - 0 reacties Bulgarije gaat jagers ruim 25 euro betalen voor elk wild zwijn of wild varken dat zij doden in met Afrikaanse varkenspest besmette gebieden.


Britten vinden Afrikaanse varkenspest in vlees

12-07-2019 - 0 reacties Afrikaanse varkenspest (ASF) is voor het eerst gevonden in het Verenigd Koninkrijk. Niet bij een varken, maar wel in vlees dat in beslag is genomen op de luchthaven van Noord-Ierland in Belfast. De Britse organisatie van varkenshandelaren is echter geschrokken.


Schoon drinkwater varken zorgt voor betere melkgift en groei

05-07-2019 - 0 reacties Het belang van schoon drinkwater wordt steeds meer onderkend. Bij Karel van Deursen uit Asten heeft dat een positief effect op de melkgift van de zeugen en de groei van de vleesvarkens. 'Het draait nu gewoon makkelijker', zegt de varkenshouder.


Video: Droogvoer en stro helpen volgens Duitse varkenshouderij tegen staartbijten

21-06-2019 - 0 reacties De Duitse varkenshouder Martin Stodal zegt dat vooral droogvoer en stro helpen om staartbijten te voorkomen en dat het Duroc varken ook een grote rol speelt.


Etherische oliën kunnen gedrag van varkens sturen

20-06-2019 - 0 reacties De neus van een varken is supersensitief. 'Maak daar meer gebruik van bij onderzoek naar natuurlijk gedrag', is de oproep van herborist Bianca Beckers. Zij pleit voor onderzoek naar etherische oliën om het gedrag van varkens te sturen.


Duitsland blijft minder varkens slachten

18-06-2019 - 0 reacties Duitsland slacht steeds minder varken. Dit blijkt duidelijk uit de huidige evaluaties van het Duitse Federale Bureau voor de Statistiek (Destatis). De daling van de varkensslachting in Duitsland zette zich in april voort.


Varken is nieuwe kliko

31-05-2019 - 0 reacties Varkens zijn dé oplossing om voedselverspilling tegen te gaan. Dat zegt de Producenten Organisatie Varkenshouderij, de branchevereniging van varkensboeren. We zouden voedsel niet weg moeten gooien, maar aan varkens moeten voeren.


POV: ‘Zet varkens in tegen voedselverspilling’

31-05-2019 - 0 reacties Het varken is bij uitstek een kringloopdier en moet benut worden bij de strijd tegen de voedselverspilling. „Het varken is één van de weinige dieren die overweg kan met resten van voedingsproducten voor humane consumptie."