Varken

Volg al het nieuws over Varken, een van de 15230 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Varken nieuwsbrief.

Varken nieuws

'Betere wetgeving is nodig om van varken ultiem kringloopdier te maken'

15-04-2019 - 0 reacties Er moet betere wetgeving komen om ervoor te zorgen dat varkens meer voedselresten kunnen opeten. Varkens eten nu al wel bijproducten, die overblijven bij de productie van levensmiddelen, maar worden eerst bewerkt om er veilig varkensvervoer van te maken.


Als je dieren houdt of eet, moet je goed voor ze zijn

12-04-2019 - 0 reacties Dat zegt de Canadese Lesley Moffat. Ze richtte Eyes on Animals op. De organisatie heeft niet de naamsbekendheid van Wakker Dier of de Dierenbescherming, maar doet heel praktisch werk om dieren op vele plekken in de wereld een zachtere dood of diervriendelijker transport te geven. Wat beweegt Moffat die vegan is, maar niet bang is om Ghanezen die varkens met pijpen doodslaan te leren, hoe je een varken doodt zoals wij het hier doen? Dick Veerman sprak met haar voor de camera van Café Weltschmerz.


Weekend van het Varken voortaan niet één keer per jaar, maar eens per twee jaar

09-04-2019 - 0 reacties Het Weekend van het Varken wordt niet meer elk jaar gehouden, maar wordt een tweejaarlijks evenement. Ook wordt het evenement verplaatst van september naar mei of juni. Het Weekend van het Varken nieuwe stijl, wordt vanaf 2020 voor het eerst gehouden.


Saneringsregeling varken toch later

06-04-2019 - 0 reacties De subsidieregeling sanering varkenshouderijen (SRV) is vertraagd. Landbouwminister Carola Schouten zou begin april de Tweede Kamer inlichten, maar dat is volgens haar woordvoerder uitgesteld tot 'ergens voor de zomer'.


Partij voor de Dieren laat megavarken 'naar de vrijheid springen'

01-04-2019 - 0 reacties Een beeld van een varken op het Hoofdstation in Groningen moet er voor zorgen dat mensen zich bewust worden van het welzijn van varkens.


(Voer) Management tijdens de biggenopfok

28-03-2019 - 0 reacties De zoogperiode is een essentiële fase in het leven van een varken. Gezien de jonge leeftijd van biggen tijdens deze periode, is het ook een erg kwetsbare periode binnen de varkenshouderij. Misstappen in (voer)management kunnen grote gevolgen hebben.


Culinair ontdekt: Varkensoren

27-03-2019 - 0 reacties Vroeger was varken de dagelijkse smaakmaker, nu vindt Nick Trachet in zijn buurt nauwelijks meer varkensvlees. Trachet ontdekt varkensoren, gefrituurd als snack of als broodbeleg.


Database met gezichts- en stemherkenning voor varkens in strijd tegen varkenspest

01-03-2019 - 0 reacties Chinese bedrijven zijn bezig met het aanleggen van een database met daarin foto’s van alle varkenskoppen en het geknor van elk varken. De database moet helpen bij het bestrijden van de gevreesde Afrikaanse varkenspest.


Bordeskeuring scheelt tot 1 euro per varken

22-02-2019 - 0 reacties Een bordeskeuring is per geëxporteerd varken goedkoper dan een klepkeuring. Vee & Logistiek Nederland raamt het voordeel aan keuringskosten op 50 cent per vleesvarken. Aan logistiek en planning kan nog eens tot wel 50 cent per varken worden bespaard.


Bordeskeuring scheelt 1,50 euro per varken

22-02-2019 - 0 reacties Een bordeskeuring is per geëxporteerd varken fors goedkoper dan een klepkeuring. Vee & Logistiek Nederland raamt het voordeel aan keuringskosten op 50 cent per vleesvarken. Aan logistiek en planning levert het nog eens een euro per exportvarken op.


Gezond varken met hoge groei en minder agressie

18-02-2019 - 0 reacties De markt verandert. Nieuwe genetica, nieuwe wensen vanuit de retail, nieuwe welzijnseisen en gezondheidseisen vragen om nieuwe voeders.


PBL geeft toe dat halvering vleesconsumptie nauwelijks bijdraagt aan reductie broeikasgassen

11-02-2019 - 0 reacties Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is er eindelijk toe overgegaan om de werkelijke klimaatwinst die gepaard gaat met halvering van de vleesconsumptie, op zijn website te benoemen. Halvering van de vleesconsumptie in heel Europa leidt tot een vermindering van broeikasgassen van 2 tot 4 procent, afhankelijk van de vleessoort die men laat staan (kip, varken of rund). 


Varkenshouders dienen weer bij te dragen aan Diergezondheidsfonds

06-02-2019 - 0 reacties Medio deze maand ontvangen varkenshouders een beschikking en een factuur van het RVO voor het Diergezondheidsfonds. Voor elk in 2018 afgevoerd varken krijgt de varkenshouder € 0,1967 (bijna 20 cent) in rekening gebracht.


Diergezondheidsfonds moet worden aangevuld

06-02-2019 - 0 reacties De reserves van het Diergezondheidsfonds dreigen op te raken. Daarom wordt voor het eerst na vier jaar weer een bijdrage van varkenshouders verwacht, over het jaar 2018. RVO gaat het geld deze maand innen, afgerond 20 eurocent per afgevoerd varken.


Wat brengt 2019

23-01-2019 - 0 reacties 2018 was een roerig en stormachtig jaar voor de melkveehouderij. Hopelijk komen we in 2019 in rustiger vaarwater terecht. Volgens de Chinese mythologie is 2019 het jaar van het varken. Dat staat voor geluk, rijkdom en kracht. Het zal u en onze collega’s in de...
Het bericht Wat brengt 2019 verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.


Varken Pietertje onder politiebegeleiding naar huis gebracht

21-01-2019 - 0 reacties De politie Twenterand heeft dit weekend een wel heel bijzondere herrieschopper naar huis gebracht. Varken Pietertje was losgebroken en moest onder begeleiding weer naar zijn stal worden geëscorteerd. Een schattige video daarvan is al meer dan tienduizend keer bekeken.


Met AVP besmette kadaver spoelt aan in Taiwan

09-01-2019 - 0 reacties Een met Afrikaanse Varkenspest (AVP) besmet kadaver van een varken is aangespoeld in Taiwan. De autoriteiten denken dat het aangespoelde dier komt van het Chinese vasteland.


Varkenspestuitbraak China chaotisch en nog lang niet onder controle

07-01-2019 - 0 reacties De Afrikaanse varkenspest in China is verre van onder controle en lijkt uiterst chaotisch te verlopen in sommige streken van het land. Onlangs werd een bedrijf met 73.600 varkens besmet, spoelde een besmet varken aan op de stranden van Taiwan.


Westfleisch gaat vleesvarkenshouder minder uitbetalen voor beren

31-12-2018 - 0 reacties De Duitse slachterij Westfleisch gaat vanaf half januari vleesvarkenshouders extra korten bij de levering van beren. Westfleisch maakt de waardering van beren en borgen aan elkaar gelijk en haalt daarmee een economische prikkel weg bij vleesvarkens om beren af te leveren. Gerekend met de huidige opbrengstprijs resulteert de nieuwe uitbetaling in een korting van 1,15 euro per varken. De slachterij stelt vast dat de afzetmarkt voor berenvlees beperkt is. Voor de contractleveranciers van de slachterij blijft het afleveren van beren wel een optie. Dit najaar kondigde het Duitse slachterijconcern Tönnies vergelijkbare maatregelen aan.


‘Extremisme’ en ‘alarmisme’ van dierenrechtenactivisten en NGO’s heeft keerzijde

20-12-2018 - 0 reacties Opkomen voor dierenrechten is een mooi streven. Maar soms slaan activisten door en hebben hun acties juist een averechts effect. Van het konijn en varken tot de ijsbeer en de verafschuwde megastal, er lijkt een nieuw kritisch geluid te ontstaan.