Honden

Honden nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Honden nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Honden nieuws

'Niet wolven, maar honden zijn het grootste probleem van schapenboeren'

20-12-2019 - 0 reacties Opnieuw is er een wolf actief geweest in onze provincie. In november zijn 31 schapen in Drenthe doodgebeten door een wolf, zo bleek gisteren uit de resultaten van DNA-onderzoek. De wolf sloeg toe in Hooghalen, Eext, Grolloo en Anderen.


'Niet wolven, maar honden zijn het grootste probleem van schapenboeren'

20-12-2019 - 0 reacties Opnieuw is er een wolf actief geweest in onze provincie. In november zijn 31 schapen in Drenthe doodgebeten door een wolf, zo bleek gisteren uit de resultaten van DNA-onderzoek. De wolf sloeg toe in Hooghalen, Eext, Grolloo en Anderen.


Politie legt beslag op huis van illegale buldogfokkers in Hoogeveen

21-11-2019 - 0 reacties Twee inwoners van de gemeente Hoogeveen worden verdacht van het illegaal fokken van honden. Er is beslag gelegd op hun woning.


Stedelijke Nederlanders verantwoordelijk voor dood van duizenden koolmezen

12-11-2019 - 0 reacties De headline even herschreven zoals men deze over de landbouw zou schrijven.

De afgelopen twee jaar is de sterfte onder jonge mezen gelijk gebleven, zeggen onderzoeksinstituut CLM. Wel gaan er in de stad meer jonge vogels dood dan op het platteland. Dat komt doordat er minder insecten in de stad zijn en bovendien is de kwaliteit van insecten in steden minder goed.


Verder onderzoek in boerderij Ruinerwold

19-10-2019 - 0 reacties De politie doet ook vandaag weer onderzoek in de boerderij in Ruinerwold waar jarenlang een gezin in afzondering leefde. Het speciale onderzoeksteam heeft onder meer honden meegenomen om het huis door te spitten.


Dierenvakantieboerderij valt in de prijzen: 'Mensen zien hun huisdier als familielid'

18-10-2019 - 0 reacties Honden, katten, cavia's, konijnen, papegaaien en zelfs huisvarkens. In steeds grotere aantallen komen ze logeren bij De Lofert in Berlicum als hun eigenaar even geen tijd heeft om voor hen te zorgen. De dierenvakantieboerderij vaart er wel bij. Dusdanig dat die het predicaat 'FD Gazelle 2019' heeft ontvangen.


Wolf doodt 14 schapen op de Veluwe

17-10-2019 - 0 reacties In de buurt van Emst op de Veluwe heeft een wolf veertien schapen doodgebeten, blijkt uit dna-onderzoek van de Wageningen Universiteit. Het is de dodelijkste aanval in de provincie Gelderland sinds de terugkeer van de wolf in Nederland.
Welke wolf het gedaan heeft, moet nog worden bepaald, ook op basis van dna. Waarschijnlijk waren het geen welpen.
"De voedselbehoefte van een roedel met jongen is wel erg hoog", zegt onderzoeker Hugh Jansman van de Wageningen Universiteit tegen Omroep Gelderland. "Dan wordt er weleens afgeweken van het dieet van alleen wild en gaan de ouders voor landbouwdieren, zoals een schaap. Het is nog speculeren, maar daar lijkt het hier wel op."
De jonge wolven gaan zelf pas jagen als ze wegtrekken van de roedel. Dan is de kans groter dat ze voor makkelijk grijpbaar voedsel gaan.
Subsidie voor maatregelen
De wolf die in Emst heeft toegeslagen, deed niet de meest dodelijk aanval in ons land. Dat was in Laag-Zuthem in Overijssel. In juni vorig jaar beet een wolf daar 31 schapen dood. In het Groningse Marum zijn vorig jaar vijftien schapen gedood.
De provincie Gelderland biedt de mogelijkheid om subsidie aan te vragen waarmee schaapherders preventieve maatregelen kunnen nemen. Dat kunnen hekken zijn met elektrische bedrading, maar ook netten of honden.


Hoe een ‘mooi plaatje’ in de krant het schopte tot ruzie tussen boer en ballonvaarder

05-09-2019 - 19 reacties VARSSEVELD / MAARHEEZE - Van de ene op de andere dag de koeien onrustig en 's nachts ook nog eens de hond kwijt. De hond werd gelukkig nog teruggevonden, maar bleek kletsnat en kreupel. Twee andere honden hadden zich verstopt in een stal. Veeboer Robbert Steijvers uit het Brabantse Maarheeze begreep er helemaal niets van. Tot hij dinsdag een mooi plaatje in het Eindhovens Dagblad zag staan. Een ingezonden foto door een lezer met een landende luchtballon en toekijkende koeien. Zijn koeien!


Fokken voor beter welzijn bij kortsnuitige hondenrassen

13-08-2019 - 0 reacties Korte snuiten (brachycephalie) bij hondenrassenrassen zorgen voor een slechte conditie, ademhalings- en andere problemen. Wageningen University & Research heeft resultaten van looptesten bij de Engelse Bulldog geanalyseerd om te kijken hoe effectief fokkerij kan zijn voor verbetering van het hondenwelzijn. Daaruit blijkt dat alleen uiterlijke criteria opstellen waaraan de honden moeten voldoen nog niet voldoende is voor een snelle verbetering van kenmerken.


Meer huisdierverzekeringen afgesloten

30-07-2019 - 0 reacties Steeds vaker sluiten mensen een verzekering af voor hun huisdier. In de meeste gevallen doen ze dat voor pups, honden jonger dan twaalf maanden. In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal afgesloten ziektekostenverzekeringen met 55 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, meldt verzekeraar Reaal Dier & Zorg.


Meer honden vergiftigd door ratten- en muizengif

30-07-2019 - 0 reacties Het aantal huisdieren dat is vergiftigd door ratten- en muizengif is vorig jaar fors gestegen. Het gaat om 35 meldingen tegenover slechts 3 in het jaar daarvoor. Vooral honden liepen een vergiftiging op.


Dierenarts Deventer: 'Honden en kat dood door eikenprocessierups'

03-07-2019 - 0 reacties Dierenarts Herman Aa uit Deventer heeft afgelopen weekend twee honden en een kat laten inslapen, die vermoedelijk ziek werden na contact met de eikenprocessierups. Hun toestand ging zo snel achteruit dat ze niet gered konden worden. Kunnen dieren echt zo ziek worden van het beestje?


De wolf rukt op: honden worden getraind om vee te beschermen

21-05-2019 - 0 reacties Een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel gaat voor de provincie Gelderland een plan maken om schade in het leefgebied van de wolven op de Veluwe te voorkomen. De commissie is dinsdag ingesteld op initiatief van de schapen- en geitenhouders in het leefgebied van de wolven.


Boeren nemen maatregelen tegen activisten: 'Ik heb mijn honden loslopen'

15-05-2019 - 0 reacties Het is een spannende week voor veehouders. Het congres van dierenactivisten afgelopen weekend in Amsterdam leidde tot een inval bij een Brabantse varkensboer. Ook in Gelderland zijn boeren extra alert. Biologische varkenshouder Willy Vos uit Altforst is bang dat zijn bedrijf weer belaagd wordt.


Honden los tegen inbraken in biologische varkensstal

13-05-2019 - 0 reacties


'Het samenspel tussen hond en schaap: dat is gewoon prachtig'

10-05-2019 - 0 reacties 'Dit is het mooiste dat er is. Je kan wel een eindje gaan fietsen met de honden, maar daar zijn ze snel zat van. Dan kijken ze je aan: is dit het? En dit is hun lust en hun leven.'


NVWA slaat alarm over ongeneeslijke hondenziekte

09-05-2019 - 0 reacties Alle dierenartsen worden gealarmeerd over de hondenziekte brucellose. Die is niet direct dodelijk, maar beperkt het welbevinden van honden zo, dat laten inslapen meestal de enige optie is voor een getroffen dier. De ziekte is niet te genezen. Dat zegt de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een bericht van de NOS.


Ongeneeslijke hondenziekte gevonden bij Nederlandse fokker

09-05-2019 - 0 reacties Bij een Nederlandse fokker zijn meerdere honden gevonden met een ongeneeslijke hondenziekte, die in zeer zeldzame gevallen ook mensen ziek kan maken. Het gaat om de ziekte brucellose, die wordt veroorzaakt door de bacterie Brucella canis.
Alle dierenartsen in Nederland krijgen een bericht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarin de toezichthouder waarschuwt voor de ziekte. In 2017 werd de ziekte ook al aangetroffen bij een aantal honden die waren geïmporteerd uit Oost-Europese landen. Deze uitbraak is voor zover bekend de eerste recente besmetting van in Nederland geboren honden. Brucellose kwam in principe niet voor in West- en Noord-Europa.
De ziekte werd gevonden bij een hond uit Rusland met ernstige rugklachten, die eigendom was van een Nederlandse fokker. Na onderzoek bleken meerdere honden van verschillende rassen en hun nageslacht besmet met de bacterie. Alle geïnfecteerde dieren hebben een spuitje gekregen. De NVWA probeert nu in contact te komen met mensen die een pup van de fokker hebben gekocht.
De bacterie wordt bij honden overgedragen via sperma, ontlasting, speeksel, de placenta, en vruchtwater. Pups kunnen besmet raken via moedermelk. Honden krijgen rug- en nekpijn van de ziekte. Gevolgen zijn onvruchtbaarheid, miskramen en moeite met plassen en poepen. De ziekte is niet dodelijk, maar beperkt honden volgens de NVWA "ernstig in het welzijn". Omdat honden er niet van kunnen genezen, worden ze meestal geëuthanaseerd.
Mensen
Mensen met brucellose krijgen langdurige koorts, die in vlagen kan terugkomen. Ook kan de ziekte hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, zweten en gewrichtsklachten veroorzaken. De ziekte is behandelbaar met antibiotica, maar die werken niet altijd, schrijft het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu op zijn website. Behandeling is vooral lastig als de ziekte laat wordt ontdekt.
Overdracht van dier op mens komt zelden voor. Er zijn volgens de NVWA geen meldingen van besmettingen in Nederland, "ook niet bij mensen die intensief contact hadden met besmette honden". In de literatuur van de laatste 50 jaar zijn wereldwijd een aantal gevallen bekend, meldt de NVWA.


Amerikaanse honden en katten moeten ook op dieet

15-04-2019 - 0 reacties


Dierproefcentrum Den Bosch doet er alles aan om pottenkijkers buiten te houden

11-04-2019 - 0 reacties Dierproefcentrum Charles River staat in het oog van een storm, door nieuws over de toename van medische experimenten op katten en honden. Maar wat zich achter de goed beveiligde deuren van het Bossche bedrijf afspeelt, blijft in nevelen gehuld.

DEN BOSCH - Dierproefcentrum Charles River staat in het oog van een storm, door nieuws over de toename van medische experimenten op katten en honden. Maar wat zich achter de goed beveiligde deuren van het Bossche bedrijf afspeelt, blijft in nevelen gehuld.