Voedselveiligheid

Voedselveiligheid is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Voedselveiligheid en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Voedselveiligheid nieuws

NVWA is bewaker van voedselveiligheid en geen beleidsmaker

25-04-2019 - 0 reacties De rol- en verantwoordelijkheidsverdeling ten aanzien van beleidsregels tussen enerzijds de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en anderzijds de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is logisch. De NVWA is bewaker op het gebied…


#EUandMyFood promoot de positieve invloed van de voedselveiligheid in de EU

25-04-2019 - 0 reacties De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA, lidstaten van de Europese Unie (EU) en de Europese Raad starten een campagne die EUandMyFood (#EUandMyFood) heet. Het doel is om EU-bewoners aan de voordelen van het Europese voedselveiligheidssysteem te herinneren.


'NVWA is bewaker op het gebied van de voedselveiligheid, geen beleidsmaker'

24-04-2019 - 0 reacties Hoe ziet de taakverdeling van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) eruit? Dit is lang niet altijd duidelijk. De NVWA is een voedselveiligheidsbewaker, maar bijvoorbeeld geen beleidsmaker.


Foodindustrie ziet certificatie voedselveiligheid als ‘paspoort voor de handel’

24-04-2019 - 0 reacties Certificatie wordt door 79% van de leiders in levensmiddelenindustrie als topprioriteit beschouwt om aan de regelgeving te voldoen. Tegelijkertijd onderzoeken bedrijven wel toepassingen voor nieuwe technologie.


Strengere transparantieregels voor toelaten gewasbeschermingsmiddelen

23-04-2019 - 0 reacties Het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid (EFSA) moet in de toekomst alle studies openbaar maken, waarop het zich baseert om de veiligheidsrisico’s van stoffen te beoordelen, bijvoorbeeld voor het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen.


Videocolumn voedselveiligheid met IJsbrand: het stabiele kaasje

22-04-2019 - 0 reacties Waarom is een Frans kaasje vijf jaar na houdbaarheidsdatum zo mooi stabiel? Waarom moet de beheersing van productvreemde delen een speerpunt zijn binnen de voedingsmiddelenproductie? Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer van Scienta Nova legt precies uit hoe het zit. Deel 3: een stabiel Frans kaasje.


Schouten stapt naar Europees Hof van Justitie om pulsvisserij

19-04-2019 - 0 reacties Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid gaat het verbod op de pulsvisserij aanvechten bij het Europees Hof van Justitie, schrijft zij in een Kamerbrief.


Mobiel controleteam voor dierenwelzijn in slachthuizen

19-04-2019 - 0 reacties Ten laatste vanaf begin 2020 zal een mobiel controleteam van 25 voltijdse equivalenten verrassingsinspecties uitvoeren met het oog op dierenwelzijn in de 70 Vlaamse slachthuizen. Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts investeert 3 miljoen euro per jaar in het nieuw op te richten team. De inspecties zullen bestaan naast de huidige controles van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Volgens Weyts blijft dierenwelzijn bij die FAVV-controles “eerder een bijzaak die bovenop hun opdracht rond voedselveiligheid komt”, ondanks een protocol tussen de Vlaamse overheid en het FAVV.


Videocolumn voedselveiligheid met IJsbrand: een eind touw in het product

18-04-2019 - 0 reacties Waarom moet de beheersing van productvreemde delen een speerpunt zijn binnen de voedingsmiddelenproductie? Waarom is een biertje van 23 jaar over de datum absoluut geen gevaar voor de voedselveiligheid? Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer van Scienta Nova legt precies uit hoe het zit. Deel 3: een eind touw in een pot bonen.


Na acht recalls is de productie van gerookte zalm gestopt

08-04-2019 - 0 reacties De Roemeense inspectiedienst voor voedselveiligheid heeft zijn controles in februari 2019 verscherpt nadat er een reeks recalls van gerookte zalm had plaatsgevonden. Acht recalls wegens besmetting met Listeria monocytogenes leidden ertoe dat de productie is stilgelegd.


EU onderzoekt toelating insecteneiwitten in pluimveevoeders

03-04-2019 - 0 reacties De Europese Commissie onderzoekt een mogelijke uitbreiding van de toelating van verwerkt insecteneiwit als voeder voor andere voedselproducerende dieren zoals pluimvee. Dat laat Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid weten in antwoord op vragen van het Europees Parlement.      Volgens Andriukaitis is de


Videocolumn voedselveiligheid met IJsbrand: zeer oud bier

03-04-2019 - 0 reacties Waarom is een biertje van 23 jaar over de datum absoluut geen gevaar voor de voedselveiligheid? En wat gebeurt er als je een kaas in blik van 75 jaar oud opent? Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer van Scienta Nova legt precies uit hoe het zit. Deel 2: zeer oud bier.


Videocolumn voedselveiligheid met IJsbrand: de glazen pot

28-03-2019 - 0 reacties Waarom is een biertje van 23 jaar over de datum absoluut geen gevaar voor de voedselveiligheid? En waarom groente in een goedkope glazen pot wel? Wat gebeurt er als je een kaas in blik van 75 jaar oud opent? Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer van Scienta Nova legt precies uit hoe het zit.


Zuivelsector krijgt brancheorganisatie MilkBE

19-03-2019 - 0 reacties De drie landbouworganisaties van het Agrofront (Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en de Fédération Wallonne de l’Agriculture) richten samen met de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie de brancheorganisatie MilkBE op. Zo willen zij hun huidige samenwerking versterken en samen zoeken naar antwoorden op maatschappelijke vraagstukken die relevant zijn voor de sector. “Het streven naar een verdere verduurzaming van de zuivelsector is één van de prioriteiten”, klinkt het. “Ook kwaliteit en voedselveiligheid, de relatie tussen melkleveraars en de zuivelindustrie staan hoog op de agenda. Samenwerken in MilkBE moet resulteren in win-win situaties voor melkveehouders en melkverwerkers.”


Nieuw borgingssysteem voor melkveehouderij

09-03-2019 - 0 reacties Voor de melkveehouderij komt waarschijnlijk per 1 januari 2020 met KoeMonitor een nieuwe en extra manier om het dierenwelzijn, de diergezondheid en de voedselveiligheid te monitoren. Het is aan zuivelondernemers om eventueel voor deze monitor te kiezen.


DNV GL en NDS gaan samen voor digitale voedselveiligheidswaarborging

08-03-2019 - 0 reacties DNV GL en het Zuid-Koreaanse Nongshim Data System (NDS) hebben een memorandum van overeenstemming getekend om samen te werken aan de doorontwikkeling van digitale hulpmiddelen voor voedselveiligheid en traceerbaarheid. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse Global GFSI Food Safety Conference.


Rechter eist transparantie omtrent glyfosaat

08-03-2019 - 0 reacties De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) moet de onderzoeken naar de gezondheidsrisico's omtrent glyfosaat openbaar maken. Dat bepaalde het Europese Hof van Justitie donderdag 7 maart.


Studies over giftigheid glyfosaat mogen niet geheim worden gehouden

07-03-2019 - 0 reacties Studies over de mate van giftigheid van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat en hoe kankerverwekkend die mogelijk is, moeten openbaar. Het besluit van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) om die geheim te houden is door het Gerecht van de Europese Unie teruggedraaid.


KoeMonitor: nieuwe systematiek om diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid te borgen

07-03-2019 - 0 reacties Belangenorganisaties van zuivelondernemingen (NZO), melkveehouders (LTO, NMV) en dierenartsen (KNMvD, CPD) onderzoeken de introductie van KoeMonitor.


KoeMonitor: nieuwe systematiek om diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid te borgen

06-03-2019 - 2 reacties

Originele beschrijving

Belangenorganisaties van zuivelondernemingen (NZO), melkveehouders (LTO, NMV) en dierenartsen (KNMvD, CPD) onderzoeken de introductie van KoeMonitor. Dat is een nieuwe systematiek om de diergezondheid, het dierenwelzijn en de voedselveiligheid in de melkveehouderij te borgen. Het voornemen is om de nieuwe systematiek vanaf januari 2020 beschikbaar te hebben. KoeMonitor bundelt het Periodiek Bedrijfsbezoek (PBB), de Continue … Continued