Voedselveiligheid

Voedselveiligheid nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Voedselveiligheid nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Voedselveiligheid nieuws

Oostenrijks glyfosaat-verbod in strijd met EU-regelgeving

19-08-2019 - 0 reacties Het Oostenrijkse verbod op glyfosaat is in strijd met EU-regelgeving. De werkzame stof is in de EU toegelaten en moet daarom ook in Oostenrijk beschikbaar zijn. Dat heeft Vytenis Andriukaitis, EU-Commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid


VVD Helma Lodders - Vragen over de verkoop van kadavers vanuit vrachtauto's tijdens het Offerfeest

12-08-2019 - 0 reacties Een politie-eenheid regio Den Haag twitterde dat vanwege het Offerfeest het veel kan voorkomen dat er kadavers vanuit vrachtauto’s worden verkocht. Zij roepen op om geen contact te zoeken met de politie omdat het een legale actie is. Veel mensen reageren boos en zijn verontwaardigd, en dat snap ik heel goed. Samen met mijn collega Antoinette Laan heb ik om opheldering gevraagd. Voedselproducenten moeten, terecht, aan de strengste voorwaarden voldoen. Regels zijn regels en die gelden voor iedereen! Er zou sowieso een controle moeten plaatsvinden waar dit vlees vandaan komt. Het onverdoofd slachten van dieren buiten een slachthuis is verboden en strafbaar. En de regels rond voedselveiligheid dienen nageleefd te worden. Het kan niet zo zijn dat er lokaal andere regels zijn. En zou een slager zijn kadavers op een drukke zaterdag ook uit de vrachtwagen mogen verkopen? Ik denk dat hij daar geen toestemming voor krijgt. Dat is meten met twee maten en niet toegestaan.


Risicovol insecticide chloorpyrifos vanaf 1 oktober verboden

08-08-2019 - 0 reacties Het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid (EFSA) adviseert de EU de vergunning voor het gebruik van het insecticide chloorpyrifos niet te verlengen. Een verbod kan groente- en fruittelers in de problemen brengen.


Verbod op chloorpyrifos zo goed als zeker

07-08-2019 - 0 reacties Het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid (EFSA) weigert zeer waarschijnlijk de vergunning voor het gebruik van chloorpyrifos, een insecticide dat vooral gebruikt wordt in de groente- en fruitteelt, te verlengen.


Minister Schouten houdt voedselwaakhond tegen het licht na ICT-debacle

16-07-2019 - 0 reacties Minister Schouten gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegen het licht houden vanwege een mislukt ICT-project. Dat staat in een brief die de minister vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.
Schouten schrijft over "een herbezinning" bij de NVWA, die wordt geleid door een door haar gekozen tijdelijk NVWA-directielid en een externe commissie van deskundigen.
Daarbij moeten de "grondoorzaken" die hebben geleid tot het mislukte project worden doorgelicht. Ook moet er gekeken worden naar het takenpakket van de autoriteit die onder meer verantwoordelijk is voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en het handhaven van de natuurwetgeving.
Per direct gestopt
Via het nieuwe ICT-systeem, genaamd Inspect, zou de NVWA die verschillende taken "efficiënter" kunnen uitvoeren. De Kamer zette al langer vraagtekens bij het groots opgezette project en uiteindelijk bleek het ook te ambitieus.
Schouten stopte in april de ontwikkeling van het systeem per direct, omdat het tientallen miljoenen euro's meer dreigde te gaan kosten dan de begrote 95 miljoen euro.
Tot eind dit jaar wordt de NVWA doorgelicht. "Tijdens de herbezinning blijft de NVWA gewoon haar toezicht uitoefenen", benadrukt Schouten.


'Veel banen verloren en voedselveiligheid in geding dankzij Mercosur deal'

04-07-2019 - 0 reacties Dankzij de Mercosur-deal klapt de vleeskuikenmarkt in elkaar verliezen veel mensen in de pluimveesector hun baan en komt de voedselveiligheid in de EU het geding. Dat stelt Avec, de Europese overkoepelende organisatie van de pluimveeverwerkende industrie.


'Handelspolitiek belangrijker dan voedselveiligheid en dierenwelzijn'

04-07-2019 - 0 reacties Reactie van belangenbehartigers op Mercosur deal: handelspolitiek is belangrijker dan voedselveiligheid en dierenwelzijn


Smakelijk laag-alcoholisch bier dankzij CRISPR-Cas

21-06-2019 - 0 reacties Kan laag-alcoholisch bier net zo lekker smaken als normaal bier? In een recente publicatie beschrijven Richard Notebaart van Wageningen University & Research en Rodolphe Barrangou van North Carolina State University hun onderzoek naar CRISPR-Cas technieken om fermentatieprocessen van levensmiddelen te verbeteren en de voedselveiligheid van zuivelproducten te verbeteren.


Afrikaanse landbouwers in Zeeland: ‘Wat zijn de Zeeuwse boeren blij.’

20-06-2019 - 0 reacties COLIJNSPLAAT - Op initiatief van de Wageningen Universiteit hebben landbouwspecialisten uit voornamelijk Afrikaanse landen de afgelopen dagen een kijkje genomen in Zeeland. Ze kregen van alles te horen over gewasbescherming en voedselveiligheid en keken hun ogen uit bij de open dag van de CZAV in Colijnsplaat.


OVV: Controle op voedselveiligheid in Nederland schiet tekort

20-06-2019 - 0 reacties De manier waarop de veiligheid van voedsel gecontroleerd wordt in Nederland schiet tekort, constateert de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag in een verschenen rapport.


Controle voedselveiligheid schiet tekort

20-06-2019 - 6 reacties

Originele beschrijving

De manier waarop de veiligheid van voedsel gecontroleerd wordt in Nederland schiet tekort. Er is geen gestructureerde aanpak om opkomende risico’s te ontdekken en te beoordelen. Risico’s worden daarom niet altijd goed in beeld gebracht of te laat ontdekt, met als gevolg dat mensen onnodig ziek worden.


‘Boeren werken keihard aan voedselveiligheid, waterkwaliteit en geïntegreerde gewasbescherming’

20-06-2019 - 0 reacties Boeren en tuinders zetten zich op alle fronten in voor een gezonde leefomgeving. Dat stellen LTO Nederland met Glastuinbouw Nederland, de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).


Even wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid gesneden sla en kiemgroente

18-06-2019 - 0 reacties


Wageningen Food Safety Research van start

04-06-2019 - 0 reacties Op 1 juni 2019 is Wageningen Food Safety Research (WFSR) van start gegaan. WFSR is het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland. De nieuwe organisatie is een samenvoeging van RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). WFSR is onderdeel van Wageningen University & Research.


Aviko vindt steeds vaker golfballen tussen aardappelen

28-05-2019 - 0 reacties Aviko vindt steeds vaker productvreemde stoffen tussen de aardappelen. Glas, golfballen, metaal, steen en plastic zorgen niet alleen voor schade aan machines, maar bedreigen ook de voedselveiligheid. Aviko Potato doet een beroep op telers om bij te dragen aan een schone productstroom.


Optuigen KoeMonitor ligt op schema

28-05-2019 - 3 reacties De ontwikkeling van KoeMonitor verloopt volgens schema en is per 1 januari 2020 gereed. Het nieuwe systeem moet diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid in de melkveehouderij borgen. Over de toetsing van fysieke controles op melkvee bedrijven zijn twijfels.


Optuigen KoeMonitor ligt op schema

25-05-2019 - 8 reacties De ontwikkeling van KoeMonitor verloopt volgens schema en is per 1 januari 2020 gereed. Het nieuwe systeem moet diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid in de melkveehouderij borgen. Over de toetsing van fysieke controles op melkvee bedrijven zijn twijfels.


Aviko vindt steeds vaker golfballen tussen aardappelen

24-05-2019 - 0 reacties Aviko vindt steeds vaker productvreemde stoffen tussen de aardappelen. Glas, golfballen, metaal, steen en plastic zorgen niet alleen voor schade aan machines, maar bedreigen ook de voedselveiligheid. Aviko Potato doet een beroep op de telers om bij te dragen aan een schone productstroom.


Aviko vindt steeds meer productvreemde delen tussen de aardappelen

24-05-2019 - 0 reacties Frietproducent Aviko vindt steeds vaker productvreemde stoffen zoals glas, golfballen, metaal, steen en plastic tussen de aardappelen. Dit is een probleem voor de machines maar ook voor de voedselveiligheid.


Tool meet menselijk factor voedselveiligheid

20-05-2019 - 0 reacties Wetenschappers van de Universiteit Gent onthulden in een onderzoek dat voedselveiligheid niet alleen draait om technologie en procedures, maar dat ook de menselijke factor bepalend is. Daarom ontwikkelden ze een self-assessmenttool om bij zowel management als operators de perceptie te meten van leiderschap, communicatie, betrokkenheid, middelen en risicobewustzijn bij hygiëne en voedselveiligheid. Dit artikel is verschenen in VMT 5 van 17 mei 2019.