Supermarkt

Recente nieuwsberichten m.b.t. Supermarkt

Teun van de Keuken: haal houdbaarheidsdata van groente, fruit, pasta en rijst

23-05-2017 -

Als je niet blind vaart op de data op verpakkingen, word je teruggeworpen op je eigen oordeel, neus en smaakpapillen. Je gaat weer ruiken en proeven en dat is sowieso winst. Maar het kan ook een beetje eng zijn. Alsof je voor het eerst een net bevroren meertje betreedt, stapje voor stapje, steeds beducht dat je bij je volgende schrede in een wak kan vallen, zo bang zijn we voor een slok bedorven melk. Per persoon gooien we, los van de industrie, vijftig kilo voedsel weg.


Dirk van geen kwaad bewust in varkensrechtszaak

19-05-2017 -

Supermarktketen Dirk snapt niet waarom het bedrijf voor de rechter wordt gesleept door actiegroep Varkens in Nood. De supermarkt is gedagvaard omdat leveranciers zich niet aan de wet zouden houden bij het produceren van varkensvlees en het houden van vee. ,,Ondanks meerdere verzoeken om aan te geven om welke veehouders en toeleveranciers dit gaat, is hier nooit een reactie op gekomen'', aldus Dirk vandaag.


Tropische spin gevonden tussen bananen in supermarkt:

18-05-2017 -

HOORN De politie heeft woensdagavond een Tropische spin tussen de bananen van een supermarkt in Hoorn vandaan geplukt. "Collega's kregen de melding van een gevaarlijk object dat vanuit Colombia ongevraagd was meegereisd naar Nederland", schrijft de politie op Facebook.
Het dier zat verschanst tussen de bananen die in dozen in de supermarkt lagen opgesteld. Gewapend met een lege augurkenpot durfde een van de agenten het aan om de spin te vangen.
De spin is overgedragen aan de Dierenambulance Hoorn. Die heeft het beestje naar Wim Kuitems in Opperdoes gebracht. Hij hield in het verleden vogelspinnen. "Ik heb nu geen spinnen meer, totdat ik gisteravond werd gebeld met de vraag of ik de spin kon opvangen."
Kuitems heeft besloten de spin te houden. "Ik heb gisteravond gelijk wat vliegen gevangen en die heeft hij vannacht lekker opgegeten. Hij amuseert zich kostelijk hier."
Hij heeft gelijk even opgezocht om wat voor spin het gaat. "Het is een bananenspin, licht giftig. Maar we hebben wel meer spinnen in Nederland die licht giftig zijn, dus je hoeft echt niet bang voor 'm te zijn."
Op z'n hand nemen, dat is dan weer niet zo'n goed idee. "Nee dan vlucht hij gelijk weg, hij is niet zo groot."


AH schuldig bevonden aan leeftijdsdicriminatie

12-05-2017 -

Albert Heijn is schuldig bevonden aan leeftijds­discriminatie. Voor vacatures wordt vaak specifiek om studenten of scholieren gevraagd, terwijl dat niet altijd is toegestaan. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens. De zaak was aangespannen door Ieder1Gelijk, een bureau dat zich sterk maakt voor gelijke behandeling. Het meende dat de supermarktketen zich op grote schaal en structureel sc


‘Biologische sector loopt in prijsval supermarkt’

11-05-2017 -

Supermarkten bieden biologische producten tegen een zo laag mogelijke prijs aan, waardoor de biologische sector in dezelfde val dreigt te lopen als de gangbare landbouw. Dat stelt biologische supermarkt Ekoplaza.


Kaasboerderij mathijssen opendag udenhout

15-04-2017 -

Enkele tiental melkveebedrijven verspreid over heel Nederland doen tweede Paasdag mee aan de Albert Heijn Buitendag. De grootste supermarkt van het land is trots op de zorg die boeren, telers en leveranciers elke dag besteden aan de producten in de winkel.

Originele beschrijving

Enkele tiental melkveebedrijven verspreid over heel Nederland doen tweede Paasdag mee aan de Albert Heijn Buitendag. De grootste supermarkt van het land is trots op de zorg die boeren, telers en leveranciers elke dag besteden aan de producten in de winke


Tweede Paasdag kaasboerderijen dag

14-04-2017 -

Enkele tiental melkveebedrijven verspreid over heel Nederland doen tweede Paasdag mee aan de Albert Heijn Buitendag. De grootste supermarkt van het land is trots op de zorg die boeren, telers en leveranciers elke dag besteden aan de producten in de winkel.


'Zuivelproducten worden kwalitatiever'

20-03-2017 -

Op Nu.nl
Originele beschrijving
Behalve kwark, yoghurt, vla en andere zuivelproducten kan er met melk nog veel meer gemaakt worden. De horeca wil een voortrekkersrol spelen en wil met melk kwaliteitsproducten maken.

"Er is een groeiende interesse in ambachtelijke producten", zegt Emile van der Staak, chef bij De Nieuwe Winkel in Nijmegen. "Zoals boter die op dezelfde manier wordt gemaakt als lang geleden. Het grijpt terug naar tradities en wordt herkend door oudere mensen. Vooral kleinschalige lokale boeren maken deze producten."

"Wij maken bijvoorbeeld melkkefir. Dit wordt gemaakt met kefirkorrels en resulteert in een drank die veel vitaminen, mineralen en aminozuren bevat. Het is niet alleen lekker, maar ook gezond. Je ziet dat mensen dit ook thuis maken. Er is een zucht naar ambacht. Het staat haaks op wat je in de supermarkt ziet."

Deze producten worden op 20 maart getoond op Food Professional Day een jaarlijks evenement voor de foodprofessional in Wageningen. Deze editie staat in het teken van zuivel.


Om 20:30 op NPO3: Keuringsdienst van waarde over melk

02-03-2017 -

Er is een groot prijsverschil tussen verschillende pakken halfvolle melk in de supermarkt. Zit er dan verschillende melk in de pakken, of is er iets anders aan de hand? De Keuringsdienst gaat op bezoek bij de boer en bij Campina en komt tot een verassende ontdekking.


Melkpak spotprenten milieudefensie voor eerlijke melkprijs

09-02-2017 -

Milieudefensie bracht maandag eenmalig dagblad ‘De Pers’ uit. Daarin vraagt de organisatie onder meer aandacht voor het grote prijsverschil tussen de melkprijs bij de boer en de prijs voor een pak melk in de supermarkt. In spotprenten worden zowel Jumbo als Albert Heijn beetgenomen.


Berenvlees is in 2017 de norm bij Aldi Duitsland

05-01-2017 -

De grote Duitse supermarktketen Aldi heeft stelling ingenomen op het onverdoofd castreren van varkens. Vanaf begin van het nieuwe jaar is het varkensvlees in de schappen uitsluitend afkomstig van beren en niet meer van gecastreerde varkens, althans zo is het steven van de supermarkt.


De stip op de horizon van Johnny Hogenkamp

31-12-2016 -

Een stip die duidelijk door een praktijkman is neergezet!

Akkerwijzer heeft invloedrijke personen rondom de landbouw gevraagd om een stip op de horizon te zetten, een punt dat aangeeft waar de landbouw over tien of twintig jaar zou moeten zijn. Een punt dat beleidsmakers, belangenorganisaties en boeren in hun achterhoofd kunnen houden als ze plannen maken en uitvoeren. Vandaag de stip van Johnny Hogenkamp, varkenshouder in Dalfsen en eigenaar van Farmfocus.

Door Johnny Hogenkamp,

Ruim 30 jaar geleden kocht ik mijn eerste stalcomputer, volgens velen onzinnig, ‘zo’n computer kan toch niet voeren’. Later gelijke reacties met de opkomst van mobiele telefoon en internet, ‘nergens voor nodig’. We staan nog maar aan de vooravond van enorme technologische ontwikkelingen die de boer geen windeieren opleveren. Allereerst schets ik ontwikkelingen die via de oprit van het boerenerf binnenkomen en die vanaf de achterzijde meereizen door de voedselketen. De supermarkt, zo we die vandaag kennen, bestaat over 15 jaar niet meer. We zien dan lachend terug op de tijd dat we ons nog voortsleepten achter winkelkarretjes. De keten tussen producent en consument is fors ingekort en digitale faciliteiten begeleiden het met zorg geproduceerde voedsel pijlsnel richting eindafnemer. Onbemande koeltransportunits verzorgen de distributie tot aan de voordeur. Schakels als grossiers, tussenhandel en winkels zijn compleet verdwenen. Verwerkers blijven, maar enkel nog dienstverlenend. Producenten en consumenten hebben elkaar gevonden en beklinken samen de deal. De aangeroepen technologie schakelt vloeiend alle noodzakelijke stappen om tegen minimale verwerking- en logistieke kosten het voedsel van boerenerf naar huis te krijgen.

Aan de voorkant van dit boerenerf gelijke ontwikkelingen. Akkerbouwers en andere grondstofleveranciers schakelen direct met dierhouders, ook hier worden logistieke diensten technologisch aangestuurd zonder dat deze een eigen stem hebben in dit proces. Handel is uitgeschakeld, handel floreert immers per definitie door gebrek aan transparantie en dat gebrek bestaat over 15 jaar niet meer. Op enkele premixfabrieken na zijn er geen mengvoerfabrieken meer, voermengen gebeurt op de boerderij zelf. Bankiers, accountants en voorlichters zijn voor 90 procent weg geautomatiseerd. In de stallen en op de machines ontzorgen superslimme sensoren de boer en bewaken 24/7 dier en plant. Zij zijn zelfstandig in staat om te analyseren en wijzigingen in bedrijfsprocessen door te voeren. Dierenartsen en teeltbegeleiders behouden een bescheiden rol, op veel plaatsen kunnen ze nog een vertaalslag bieden van deze sensoren, hun analyses en data.

Bovenstaande is geen sciencefiction, de losse technologieën bestaan al, ze moeten enkel nog integreren. Voor zowel de primaire producent als de consument is de nabije toekomst aanmerkelijk beter dan ooit tevoren. Niet langer bepalen anderen wat de producent produceert en de consument consumeert. Niet langer gaan overbodige schakels met de gehele ketenwinst aan de haal. De wal keert het schip, boerenregie voert de boventoon. Het enige gevaar voor diens rendement blijft overproductie. We hebben over 15 jaar echter voedselscheidsrechters aangesteld welke digitaal de complete productie en consumptie in beeld hebben en deze zorgvuldig op elkaar afstemmen. De Autoriteit Consument en Markt mag zich niet langer meer met voedsel bemoeien, dit nadat maatschappij en politici eindelijk ondervonden dat ze de agrarische sector compleet aan het uithollen waren. Dat is over 15 jaar compleet anders, boeren is weer een lucratieve gewaardeerde way of life. Schaalvergroting zal nog 10 jaar doorzetten en dan stagneren. Belevingsboerderijen blijven er, evenals beleving shops. Van het voedselaanbod zal echter 95 procent geproduceerd zijn op hooguit tienduizend boerenbedrijven in Nederland. Landsgrenzen binnen Noordwest Europa zijn vervaagd en vormen geen belemmering meer. Vandaag zullen nog velen dit scenario als onzinnig bestempelen en dat is heel herkenbaar. De jonge generatie boeren ziet een mooie toekomst tegemoet.

Bron: akkerwijzer.nl/nieuws/10628/…


Nederlands konijn in supermarktschap

19-12-2016 -

Konijnenvlees van Nederlandse bedrijven ligt deze kerstdagen ook in de Nederlandse supermarkt. De Brabantse keten Jumbo kiest exclusief voor Nederlandse dieren gehouden in het Parksysteem.


Nederlands konijnenvlees weer in supermarkt

12-12-2016 -

Er ligt weer Nederlands konijnenvlees in de Nederlandse supermarkt.


Varkens in Nood: de supermarkt is het probleem

06-12-2016 -

Varkenshouders zijn vaak kop van jut in de reclamecampagnes van Varkens in Nood. Maar zijn varkenshouders wel het probleem, want wie goed luistert naar de woorden van Hans Baaij, voorzitter van Varkens in Nood, hoort dat het probleem eigenlijk bij de supermarkten ligt.

In een gesprek met Boerenbusiness marktwatcher Wouter Baan wordt het streven van Varkens in Nood ontleed.


Consument merkt weinig van lagere melkprijs

04-10-2016 -

De melkprijs die boeren ontvangen, is het afgelopen anderhalf jaar met zo'n 20 procent gezakt, maar in de supermarkt merkt de consument daar weinig van. In de schappen daalde de prijs van een liter halfvolle melk met ruim 7 procent, meldt het CBS.


Melkprijs in supermarkt verandert weinig

03-10-2016 -

De melkprijs voor boeren daalt al jaren, maar de consument in de supermarkt merkt daar weinig van. Sinds de afschaffing van het melkquotum daalde de melkprijs bij de boer met 20 procent en die van halfvolle melk in de schappen met 7,4 procent.


'Wel animo om voor AH kalkoen te produceren'

05-09-2016 -

"Het is triest van Albert Heijn om zich over de rug van de Nederlandse kalkoenhouders te profileren als supermarkt die diervriendelijk vlees verkoopt."


Spinazie schaarste in supermarkt door noodweer

08-07-2016 -

Nederlandse supermarkten kampen met een tekort aan spinazie, broccoli en slagewassen als gevolg van het slechte weer.

Albert Heijn noemt het geen optie om de groenten van verder weg te halen. Supermarkten verwachten over ongeveer drie weken weer voldoende voorraad te hebben. "Al weet je natuurlijk niet zeker wat het weer de komende tijd gaat doen."


Natuur & Milieu wil boeren redden met melktax

31-05-2016 -

Een opslag van 10 cent op een liter melk, waarvan de helft door de consument en de helft door de supermarkt wordt betaald. Dat bepleit Natuur & Milieu om de crisis in de melkveesector te bezweren.