Keurmerk

Volg al het nieuws over Keurmerk, een van de 15056 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Keurmerk nieuwsbrief.

Keurmerk nieuws

Hak bezig met 'On the way to PlanetProof' keurmerk

15-02-2019 - 0 reacties Strategische redenen bewegen Hak ertoe om haar groenteproducten te certificeren met het 'On the way to PlanetProof' keurmerk. Het bedrijf zal de eerste zijn in de groenteconservensector dat het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk van Stichting Milieukeur (SMK) draagt.


Keurmerk voor betere huisvesting seizoenarbeiders

15-02-2019 - 0 reacties Vakbonden en werkgeversorganisaties uit de agrarische sector lanceren vandaag het Agrarisch Keurmerk Flexwonen. Met dit vrijwillige keurmerk wordt de kwaliteit van tijdelijke huisvesting in de land- en tuinbouw geborgd.


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


PLUS vernieuwt zuivelschap met PlanetProof

09-02-2019 - 0 reacties Vanaf eind maart wordt een breed assortiment zuivelproducten van het PLUS supermarkt huismerk voorzien van het keurmerk 'On the way to PlanetProof' van Stichting Milieukeur. Net voor de zomer volgt de eerste Goudse kaas met het PlanetProof-keurmerk, meldt de supermarktketen.


Tekort aan woonruimte arbeidsmigranten loopt verder op naar 150.000

07-02-2019 - 0 reacties Het tekort aan woonruimte voor arbeidsmigranten uit Oost-Europa loopt dit jaar verder op naar 120.000 tot 150.000 plaatsen. Dat becijferen Stichting Normering Flexwonen, een keurmerk voor tijdelijke huisvesting, en het Expertisecentrum Flexwonen.


FrieslandCampina maakt PlanetProof-kaas

05-02-2019 - 0 reacties Vanaf deze week gaat FrieslandCampina PlanetProof-kaas produceren. Milner is het eerste Nederlandse kaasmerk dat onder dit keurmerk verkrijgbaar zal zijn.


Lidl stapt over op uitsluitend witte eieren met minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk

24-01-2019 - 0 reacties Supermarktketen Lidl stapt over op uitsluitend witte eieren met minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk.


'Beter Leven keurmerk geen middel om veehouderij uit te bannen'

16-01-2019 - 0 reacties Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming is geen middel om de veehouderij uit te bannen maar een instrument om de veehouderij via de weg van overleg en geleidelijkheid diervriendelijker te maken.


'Beter Leven keurmerk geen middel om veehouderij uit te bannen'

16-01-2019 - 0 reacties Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming is geen middel om de veehouderij uit te bannen maar een instrument om de veehouderij via de weg van overleg en geleidelijkheid diervriendelijker te maken.


Kosten PlanetProof gaan omlaag

11-01-2019 - 0 reacties Telers zijn minder geld kwijt aan certificerings- en analysekosten voor het keurmerk 'On the way to PlanetProof'. Dat blijkt uit het herziene certificatieschema dat sinds 1 januari van kracht is.


Poll: Tafelaardappelen telen onder voorwaarden PlanetProof vergroot de afzetkansen

08-01-2019 - 0 reacties Alle tafelaardappelen die voor Agrico worden geteeld, worden vanaf seizoen 2019 geteeld onder het keurmerk PlanetProof. Hoe denkt de akkerbouw hierover? Stem op de poll: Tafelaardappelen telen onder voorwaarden PlanetProof vergroot de afzetmarkt


Lidl kiest voor kalkoenenvlees met Beter Leven keurmerk

25-12-2018 - 0 reacties Lidl verkoopt in Nederland volgend jaar kerst geen kalkoenenvlees meer afkomstig van kalkoenbedrijven zonder dierenwelzijnskeurmerk.


Agrico: teelt tafelaardappelen vanaf oogst 2019 onder PlanetProof

20-12-2018 - 0 reacties Alle tafelaardappelen die voor Agrico worden geteeld, worden vanaf seizoen 2019 of mogelijk 2020 geteeld onder het keurmerk PlanetProof. Dat stelt het handelshuis in zijn jaarverslag.


FrieslandCampina eerste met PlanetProof melk

19-12-2018 - 0 reacties De eerste melkpakken met het ‘On the way to PlanetProof’-keurmerk staan in de winkels. Aan het keurmerk kunnen klanten zien dat ze kiezen voor duurzame melk. Ook voldoet de melk aan de eisen, die Stichting Milieukeur heeft gesteld, op het gebied van dierenwelzijn, natuur en klimaat. FrieslandCampina is het eerste bedrijf dat aan deze eisen voldoet.


Top-Zuivellijn in de schappen te vinden

18-12-2018 - 0 reacties De eerste melk van FrieslandCampina met het keurmerk 'On the way to PlanetProof' is vanaf week 51 in de schappen te vinden. Met dit keurmerk wil de zuivelcoöperatie duurzamere melk op de markt brengen.


'PlanetProof is zoeken naar balans'

15-12-2018 - 18 reacties ‘Het gaat vooral om de balans tussen verschillende duurzaamheidsaspecten.’ Dat zegt projectleider Herman Docters van Leeuwen van Stichting Milieukeur (SMK) over de criteria waaraan melkveehouders moeten voldoen om melk te leveren met het keurmerk On the way to PlanetProof.


NVP: Meerkosten sterei meestal niet gedekt

13-12-2018 - 0 reacties De meerkosten die leghennenhouders maken om over te schakelen van scharrel naar eieren met het één Ster Beter Leven Keurmerk (1*BLK) van de Dierenbescherming worden meestal niet gedekt.


Criteria voor duurzame melkproductie bekend

08-12-2018 - 0 reacties Het certificatieschema voor het internationale keurmerk 'On the way to PlanetProof' is vorige week gepresenteerd. Circa 10% van de melkveehouders voldoet nu al aan dit certificaat. Het doel van initiatiefnemer SMK is om de melkveehouderij duurzamer te maken.


Certificatieschema 'On the way to PlanetProof' voor Melk vastgesteld

07-12-2018 - 0 reacties SMK voor duurzamer geproduceerde melk het certificatieschema met het internationale keurmerk 'On the way to PlanetProof' vastgesteld. Om het keurmerk te mogen dragen, moet de melk zowel voldoen aan de eisen van diergezondheid en dierenwelzijn, als aan biodiversiteit en klimaat. Daarnaast moet de melk voldoen aan criteria voor weidegang en grondgebondenheid. Het betreft een open schema zodat deelname mogelijk is voor alle zuivelproducenten. Voor de verwerking van melk tot gecertificeerde zuivelproducten is het certificatieschema 'Bewerkte en Verwerkte producten' van toepassing.


Opnieuw goede score voor deelnemers Voederwaarde.nl

03-12-2018 - 0 reacties Mengvoerleveranciers die deelnemen aan Voederwaarde.nl hebben in 2018 met een 9,8 (op een schaal van 0-10) opnieuw goed gescoord. Dat meldt VoederWaarde.nl, het enige keurmerk in Nederland wat betrouwbare voederwaarde en transparantie onafhankelijk laat toetsen. De deelnemende mengvoerleveranciers worden niet alleen jaarlijks getoetst op de