Biologisch

Al het Biologisch nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Biologisch nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Biologisch nieuws

OPINIE: "Willen we wel voluit kiezen voor biolandbouw?"

30-07-2020 - 0 reacties “De dreiging van ziekten, insecten en onkruiden alleen biologisch aanpakken, daarmee gaan we het vandaag nog niet redden”, zegt Pieter Spanoghe, expert gewasbescherming en verbonden aan de UGent. Volgens hem is het verhaal van de gewasbescherming is niet zwart-wit. “Voluit kiezen voor de synthetische landbouw leidt ook tot problemen. De oplossing lijkt mij alvast wel in een combinatie van de best beschikbare middelen zowel uit de chemische als de biologische landbouw.”


1ste agro-ecologisch proefplatform uit de startblokken

16-07-2020 - 0 reacties De 50 hectare landbouwgrond rond het kasteel van Hansbeke in Oost-Vlaanderen wordt eind juli omgetoverd tot een ‘agro-ecologisch proefplatform’, parallel aan de exploitatie als biologisch landbouwbedrijf. De theoretische principes van agro-ecologie zullen er in de praktijk gebracht worden via experimenten, veldproeven, innovatieve technieken en wetenschappelijke monitoring. “Zo willen we de best practices en systemen vinden die nadien kunnen verspreid worden in de hele landbouwsector”, klinkt het bij ILVO. “Boer en onderzoeker doen hier samen aan agrarische kennisopbouw mét de voeten op de grond.”


“Als je biologisch en streekgebonden kan combineren, sla je twee vliegen in één klap”

25-06-2020 - 0 reacties Tholen – Biologische AGF verkopen is niet gemakkelijk maar er is zeker wel vraag naar, zeker wanneer het ‘juwelierwaardig’ is. Danny Roozeboom, eigenaar van Groente&fruit juwelier De Hoef in Alkmaar heeft nu de juiste formule gevonden om de bio-AGF-verkopen een boost te geven. “Ik heb lokale groothandel…


Belangstelling voor biologisch neemt af: sector dringt aan op drastische maatregelen

23-06-2020 - 0 reacties Uit nieuwe verkoopcijfers van supermarkten is gebleken dat de verkoop van biologisch eten stagneert. Brancheorganisatie Bionext wil dat er een serreuze aanpak komt om de marktomzet te laten stijgen.


"Biologische teelt is me met de paplepel ingegoten"

18-06-2020 - 0 reacties Teler Wilbert van Dijk kreeg de tuinbouw en biologisch telen met de paplepel ingegoten. Bio van Dijk in Schalkwijk is een echt familiebedrijf. "Zo’n 42 jaar geleden is ons bedrijf opgericht door mijn vader. Hij was in die tijd één van de eerste biologische glastuinders. Ik heb vanaf jongs af aan op het…


"Minister ondersteunt Europees biologisch keurmerk weinig"

22-05-2020 - 0 reacties De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit doet te weinig voor het consumentenvertrouwen in biologische producten. Zij stuurt daar niet doelgericht op, bijvoorbeeld door meer bekendheid te geven aan het Europees biologisch keurmerk. Dit terwijl de biologische productie kan bijdragen aan de…


Biologisch is heel gewoon geworden: iederéén koopt nu onbespoten fruit en groente

12-05-2020 - 0 reacties Het aantal mensen dat biologisch eten koopt is opnieuw gegroeid, meldt brancheorganisatie Bionext. Vooral het aantal mensen dat af en toe biologisch kiest groeit. Toch lopen we enorm achter op het buitenland.


Nieuwe aardbeien-lijn in biologisch afbreekbare verpakkingen

21-04-2020 - 0 reacties Het Spaanse Fresón de Palos verwacht deze lente een productiepiek in de aardbeienteelt en tegen begin juni zal dan de kaap van de 80 miljoen kilo fruit overschreden worden.
Met deze volumes is de firma uit Palos de la Frontera een van de grotere spelers in de Spaanse aardbeienteelt, terwijl het…


Flevoland koploper biologische landbouw

21-04-2020 - 0 reacties Flevoland is in Nederland koploper als het gaat om biologische landbouw. Maar wat is de betekenis van de Flevolandse biologische landbouw? Voor welke markten produceren die biologisch ondernemers. Waar gaan de producten naar toe, waar worden ze verwerkt en wie consumeert ze?


Voedselwetenschapper: Kennisgebrek bij burgers is oorzaak polarisatie over landbouw

18-04-2020 - 0 reacties Het debat over de toekomst van de landbouw lijkt volledig zwart-wit: biologisch óf megastallen. Louise Fresco, voedseldeskundige en hoogste baas van de Wageningen Universiteit pleit voor juist voor een mengvorm. Maar bovenal wil ze dat we weer een band krijgen met ons voedsel.


"Biologisch bestaat alleen als de hele keten functioneert"

16-04-2020 - 0 reacties Jan Groen wil nieuwkomers in de biologische keten bewust maken van de regels en principes van biologisch produceren. "De beweging moet elkaar aan de hand nemen en doorontwikkelen", is zijn visie.
Jan Groen. Foto: Foto Tennekes
In een interview met Jorg Tönjes duidt Groen met de principes op gezondheid, ecologie,…


Bionext en Skal zoeken oplossingen voor bedrijven die nu naar biologisch willen omschakelen

26-03-2020 - 0 reacties Als gevolg van het stil leggen van alle fysieke inspecties door Skal Biocontrole in verband met de coronamaatregelen, kunnen nieuwe biologische ondernemers en omschakelaars niet beginnen. Nieuwkomers moeten altijd eerst door een inspecteur van Skal Biocontrole worden bezocht, om na te gaan of het bedrijf aan de biologische eisen voldoet. Juist in het voorjaar starten veel boeren met omschakelen. Brancheorganisatie Bionext en Skal onderzoeken de alternatieven voor dit toelatingsonderzoek, zodat bedrijven toch kunnen starten met biologisch ondernemen.


Biologisch groeit wereldwijd

13-02-2020 - 0 reacties Vandaag is op de BIOFACH, de internationale vakbeurs voor biologische voeding, bekend gemaakt dat de biologische landbouw wereldwijd met 2,0 miljoen hectare is gegroeid. 2018 was daarmee opnieuw een recordjaar voor de biologische sector. Ook de biologische detailhandel bereikte een record, de wereldwijde markt passeerde de grens van 100…


Pluimveehouder uit Hertme: "Kippen bij hobbyhouders moeten ook worden afgeschermd"

12-02-2020 - 0 reacties Vanuit de pluimveesector werd er al een tijd om gevraagd: een ophokplicht vanwege de vogelgriepuitbraak. Om middernacht was het zover. Alle kippen bij commerciële bedrijven moeten de komende vier weken binnenblijven. Maar biologisch pluimveehouder Rian Jannink uit Hertme wil dat ook mensen die hobbymatig enkele kippen houden meewerken en hun kippen afschermen.


Dierenbescherming legt slachthuis Westfort sancties op vanwege mishandeling varkens

31-01-2020 - 0 reacties De Dierenbescherming legt slachthuis Westfort in IJsselstein, producent van biologisch vlees en vlees met Beter Leven Keurmerk, sancties op vanwege de mishandeling van varkens. De Dierenbescherming zal het slachthuis op de misstanden aanspreken en verlangen dat er maatregelen genomen worden om herhaling te voorkomen. Voor mogelijke strafrechtelijke consequenties moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit actie ondernemen.


Areaal biologisch Flevoland en Friesland groeit opnieuw; daling in Drenthe

23-01-2020 - 0 reacties Het areaal waarop biologisch geboerd wordt, is in 2019 opnieuw gestegen in Flevoland en Friesland. Dat blijkt uit het onderzoek van Skal Biocontrole en ketenorganisatie BioNext. In Drenthe is het bio-areaal gedaald.


Biologische landbouw groeit waar hele sector krimpt

22-01-2020 - 18 reacties De biologische landbouw in Nederland is afgelopen jaar gegroeid, hoewel de hele sector kromp. Zowel de hoeveelheid landbouwgrond (areaal) waarop biologische producten worden verbouwd als het aantal biologisch gecertificeerde bedrijven nam toe, stelt branchevereniging Bionext op basis van cijfers van toezichthouder Skal Biocontrole. De groei van de biologische landbouw in Nederland blijft wel achter bij de gemiddelde groei in Europa.


Akkerbouwers genomineerd voor Ekoland Innovatieprijs 2020

20-01-2020 - 0 reacties Biologisch akkerbouw- en groenteeltbedrijf Horaholm uit Hornhuizen (GR) en akkerbouwbedrijf ERF BV, gevestigd in provincie Flevoland, zijn genomineerd voor de Ekoland Innovatieprijs 2020.


Stikstofprobleem omschakelende aspergeteler in handen provincie

13-01-2020 - 0 reacties De politieke partij Lokaal Brabant vraagt de provincie Noord-Brabant in een brief om een oplossing te zoeken voor de biomassaketel van aspergekweker Erik Verhoeven uit Cromvoirt. Het bedrijf is in omschakeling naar biologisch. Op de website van het bedrijf staat dat in 2021 Verhoeven Asperges officieel…


Boeren op biodynamische wijze, is dat haalbaar in Nederland?

11-01-2020 - 0 reacties Boeren volgens de biologisch dynamische manier is beter voor de biodiversiteit en de dieren kunnen op hun eigen, natuurlijke wijze leven. Maar is het financieel haalbaar voor de boer? Boerin Julia ter Huurne uit Buurse zegt van wel.