Biologisch

Volg al het nieuws over Biologisch, een van de 15718 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Biologisch nieuwsbrief.

Biologisch nieuws

Bionext wil actieve aanpak fraude met biologisch keurmerk

15-10-2019 - 0 reacties Fraude met het biologisch keurmerk mag niet ongestraft blijven, fraudeurs moeten harde sancties opgelegd krijgen. Dat stelt Bionext, ketenorganisatie van de biologische sector.


Biologische productielijn DVW officieel geopend

14-10-2019 - 0 reacties Veevoederproducent De Valk Wekerom heeft zijn eigen biologische productielijn in de vestiging in Meppel officieel geopend. Directeur Michael Mackaay is om meerdere redenen blij met de uitbreiding. “De productie van biologisch voer hebben we altijd uitbesteed. Nu we die in eigen hand hebben, kunnen we


Actieve aanpak fraude biologische sector nodig

14-10-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Naar aanleiding van de antwoorden op Kamervragen op 7 oktober. van Kamerlid Frank Futselaar (SP) over de fraude met biologisch en gangbaar vlees wil Bionext, ketenorganisatie van de biologische sector, in gesprek over de opvolging van fraude.


Friese VVD wil gans in stikstofberekening

11-10-2019 - 0 reacties Ganzen moeten worden meegenomen in de stikstofberekeningen. Dat vindt VVD-Statenlid en biologisch melkveehouder Marten Dijkstra.


Zijn bio-winkels overbodig geworden? 'Supermarktproducten zijn even gezond'

08-10-2019 - 0 reacties Biologisch eten wordt mainstream. Maar nu supermarkten zoals AH, Jumbo, Lidl en Aldi aan de lopende band biologische producten verkopen, zijn bio-supermarkten de afgelopen jaren onder druk komen te staan. Hebben deze winkels nog wel een meerwaarde?


Een eitje van een kip die insecten eet, mag niet biologisch heten

02-10-2019 - 0 reacties Dit jaar bestaat de Warenwet 100 jaar. Daar is onder meer in vastgelegd aan welke eisen biologische producten moeten voldoen. Steven IJzerman is kwaliteitsmanager bij Udea, groothandel in biologische producten. Hij vertelt hoe de Warenwet het bedrijft baat, maar ook hoe de wet nieuwe ontwikkelingen remt.


10de Home Garden Conference inspireert sierteelt

01-10-2019 - 0 reacties Regionaal en biologisch waren de kernwoorden die steeds bleven opduiken in bijna elk onderdeel van het programma van de tiende Home Garden Conference op 4 en 5 september 2019 in Zwitserland.


Schouten zet vraagtekens bij representativiteit van onderzoek Interpol naar fraude met biologisch

24-09-2019 - 0 reacties Uit een onderzoek van Interpol dat van december 2018 tot en met april 2019 heeft plaatsvond kwam naar voren dat bij 470 ton van de 90.000 ton onderzochte verdachte biologische producten sprake was van gangbaar geteelde producten in plaats van biologische geteelde producten. Het onderzoek richtte zich voornamelijk op een groot Spaans bedrijf dat handelt in biologische komkommers en paprika’s. Het is dus de vraag in hoeverre deze cijfers representatief zijn voor de gehele biologische sector. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer.


Bio Boerma test prototype dubbele uienlader

17-09-2019 - 0 reacties Biologisch landbouwbedrijf Bio Boerma in Zeewolde rijdt dit jaar met een prototype van de dubbele uienlader van fabrikant SU-Tech uit Lelystad. De eerste resultaten stemmen positief.


Biologisch groeit, maar varkenshouderij blijft achter

13-09-2019 - 0 reacties Het biologisch landbouwareaal is in 2018 met ruim 10 procent gestegen naar 66,6 duizend hectare. De akkerbouw is met ruim 7 procent het sterkst gegroeid. De biologische varkenshouderij groeide met 2 procent.


10% groei biologische landbouw in Nederland

13-09-2019 - 0 reacties In 2018 is het areaal biologische landbouw is in Nederland met 10% gegroeid van 60500 ha naar 66600 ha. De akkerbouw is met 7% het sterkst gegroeid. Maar het aandeel biologisch van de totale landbouwgrond blijft met 4% nog achter op het EU-gemiddelde van 7%.


Nederland blijft biologisch achterlopen in de EU

12-09-2019 - 0 reacties Het biologische landbouwareaal in Nederland is in 2018 met 10% gegroeid naar 66.600 hectare. Het biologische aandeel van de akkerbouw neemt daarin met 7% toe en is de sterkste stijger. Nederland blijft biologisch echter achterlopen in de EU.


Akkerbouw snelste groeier in biologische teelt

12-09-2019 - 0 reacties Het aantal hectares dat in Nederland biologisch wordt bewerkt blijft flink achter in vergelijking met het areaal in de andere EU landen. Op slechts 4 procent van het Nederlandse areaal wordt biologisch geteeld. Het EU-gemiddelde ligt op ruim 7 procent.


Biologisch areaal en omzet groei Nederland lager dan EU-gemiddelde

12-09-2019 - 0 reacties Het areaal biologisch bewerkte grond in Nederland is in 2018 met 10 procent toegenomen. Deze groei is echter lager dan in de stijging die in de omringende landen plaatsvindt, zo blijkt uit het Bionext Trendrapport 2018. Het aandeel biologische landbouw bedraagt in Nederland nu 4


Biologisch knelgeval krijgt geen extra fosfaatrechten

11-09-2019 - 0 reacties Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft een boer met een gemengd, biologisch bedrijf geen extra fosfaatruimte gegeven.


Geen uitzondering in fosfaatrechtenstelsel voor biologische melkveehouder

10-09-2019 - 70 reacties Het fosfaatrechtenstelsel geldt ook onverkort voor een biologisch gemengd bedrijf. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) komt op dinsdag 10 september tot dat oordeel in de zaak van een bedrijf dat aan het omschakelen was naar een biologisch gemengd bedrijf met akkerbouw en melkvee en dat deze omschakeling op 2 juli 2015 nog niet had voltooid. Daardoor komt het bedrijf melkkoeien te kort om de kringloop te sluiten en dat raakt de bedrijfsvoering in het hart.


De echte prijs van voedsel is óók een kwestie van wat we willen

05-09-2019 - 0 reacties Het lijkt een voor de hand liggende oplossing: druk de maatschappelijke kosten van voedselproductie uit in de prijs voor een hamburger of een pak koekjes, en de overstap naar een vegetarisch en biologisch dieet is snel gemaakt. Toch zit er een belangrijk nadeel aan zogeheten true cost accounting: het reduceert het debat over duurzaam voedsel tot een kosten-batenanalyse en legt de verantwoordelijkheid voor verduurzaming bij de consument. Dat zegt Gustaaf Haan, hoofd onderzoek bij Questionmark, dat concurrentie op duurzaamheid in de voedselmarkt stimuleert.


Video: Biologische sperziebonen oogsten op Oldambtster kleigrond

04-09-2019 - 0 reacties Proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta (GR) experimenteert dit jaar met de teelt van biologische sperziebonen. Het is een vrij nieuw gewas voor het Oldambt, erkent bedrijfsleider biologisch Arjan Hofstee, maar volgens hem is het goed te doen.


Teun: “Van alle vleessoorten, is de plofkip het meest duurzame wat er is”

28-08-2019 - 19 reacties

Originele beschrijving

Teun van de Keuken en Iris Frederix zijn bewust van de impact van voedsel op het klimaat. Teun geeft zorgwekkende en confronterende informatie: "Men denkt dat biologisch beter is, maar voor het klimaat is het juist slechter." Ook de geliefde avocado moet het ontgelden: "Voor 1 avocado is soms 300 liter water nodig om te worden verbouwd". Iris en Teun komen met een algemeen advies: eet meer groente en dan bij voorkeur lokaal en uit het seizoen.


Methaan toename niet het gevolg een biologisch process (bv koeien)

15-08-2019 - 35 reacties Nieuw onderzoek naar de samenstelling van methaan (obv koolstof13 & koolstof 12) wijst uit dat de toename hiervan niet kan worden toegewezen aan een biologische bron, zoals koeien. Het nieuwe methaan is daarmee hoogstwaarschijnlijk afkomstig van oude bronnen. Deze oude bronnen worden nu aangeboord voor schaliegaswining en hierbij lekt het methaan met de lage koolstof-13 weg naar de atmosfeer.

news.cornell.edu/stories/2019/…