Biologisch

Biologisch nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Biologisch nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Biologisch nieuws

Biologisch groeit, maar varkenshouderij blijft achter

13-09-2019 - 0 reacties Het biologisch landbouwareaal is in 2018 met ruim 10 procent gestegen naar 66,6 duizend hectare. De akkerbouw is met ruim 7 procent het sterkst gegroeid. De biologische varkenshouderij groeide met 2 procent.


10% groei biologische landbouw in Nederland

13-09-2019 - 0 reacties In 2018 is het areaal biologische landbouw is in Nederland met 10% gegroeid van 60500 ha naar 66600 ha. De akkerbouw is met 7% het sterkst gegroeid. Maar het aandeel biologisch van de totale landbouwgrond blijft met 4% nog achter op het EU-gemiddelde van 7%.


Nederland blijft biologisch achterlopen in de EU

12-09-2019 - 0 reacties Het biologische landbouwareaal in Nederland is in 2018 met 10% gegroeid naar 66.600 hectare. Het biologische aandeel van de akkerbouw neemt daarin met 7% toe en is de sterkste stijger. Nederland blijft biologisch echter achterlopen in de EU.


Akkerbouw snelste groeier in biologische teelt

12-09-2019 - 0 reacties Het aantal hectares dat in Nederland biologisch wordt bewerkt blijft flink achter in vergelijking met het areaal in de andere EU landen. Op slechts 4 procent van het Nederlandse areaal wordt biologisch geteeld. Het EU-gemiddelde ligt op ruim 7 procent.


Biologisch areaal en omzet groei Nederland lager dan EU-gemiddelde

12-09-2019 - 0 reacties Het areaal biologisch bewerkte grond in Nederland is in 2018 met 10 procent toegenomen. Deze groei is echter lager dan in de stijging die in de omringende landen plaatsvindt, zo blijkt uit het Bionext Trendrapport 2018. Het aandeel biologische landbouw bedraagt in Nederland nu 4


Biologisch knelgeval krijgt geen extra fosfaatrechten

11-09-2019 - 0 reacties Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft een boer met een gemengd, biologisch bedrijf geen extra fosfaatruimte gegeven.


Geen uitzondering in fosfaatrechtenstelsel voor biologische melkveehouder

10-09-2019 - 70 reacties Het fosfaatrechtenstelsel geldt ook onverkort voor een biologisch gemengd bedrijf. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) komt op dinsdag 10 september tot dat oordeel in de zaak van een bedrijf dat aan het omschakelen was naar een biologisch gemengd bedrijf met akkerbouw en melkvee en dat deze omschakeling op 2 juli 2015 nog niet had voltooid. Daardoor komt het bedrijf melkkoeien te kort om de kringloop te sluiten en dat raakt de bedrijfsvoering in het hart.


De echte prijs van voedsel is óók een kwestie van wat we willen

05-09-2019 - 0 reacties Het lijkt een voor de hand liggende oplossing: druk de maatschappelijke kosten van voedselproductie uit in de prijs voor een hamburger of een pak koekjes, en de overstap naar een vegetarisch en biologisch dieet is snel gemaakt. Toch zit er een belangrijk nadeel aan zogeheten true cost accounting: het reduceert het debat over duurzaam voedsel tot een kosten-batenanalyse en legt de verantwoordelijkheid voor verduurzaming bij de consument. Dat zegt Gustaaf Haan, hoofd onderzoek bij Questionmark, dat concurrentie op duurzaamheid in de voedselmarkt stimuleert.


Video: Biologische sperziebonen oogsten op Oldambtster kleigrond

04-09-2019 - 0 reacties Proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta (GR) experimenteert dit jaar met de teelt van biologische sperziebonen. Het is een vrij nieuw gewas voor het Oldambt, erkent bedrijfsleider biologisch Arjan Hofstee, maar volgens hem is het goed te doen.


Teun: “Van alle vleessoorten, is de plofkip het meest duurzame wat er is”

28-08-2019 - 19 reacties

Originele beschrijving

Teun van de Keuken en Iris Frederix zijn bewust van de impact van voedsel op het klimaat. Teun geeft zorgwekkende en confronterende informatie: "Men denkt dat biologisch beter is, maar voor het klimaat is het juist slechter." Ook de geliefde avocado moet het ontgelden: "Voor 1 avocado is soms 300 liter water nodig om te worden verbouwd". Iris en Teun komen met een algemeen advies: eet meer groente en dan bij voorkeur lokaal en uit het seizoen.


Methaan toename niet het gevolg een biologisch process (bv koeien)

15-08-2019 - 35 reacties Nieuw onderzoek naar de samenstelling van methaan (obv koolstof13 & koolstof 12) wijst uit dat de toename hiervan niet kan worden toegewezen aan een biologische bron, zoals koeien. Het nieuwe methaan is daarmee hoogstwaarschijnlijk afkomstig van oude bronnen. Deze oude bronnen worden nu aangeboord voor schaliegaswining en hierbij lekt het methaan met de lage koolstof-13 weg naar de atmosfeer.

news.cornell.edu/stories/2019/…


Brabantse vleesverwerker verkoopt gangbaar vlees als biologisch

14-08-2019 - 0 reacties Een Brabantse vleesverwerker heeft jarenlang gangbaar varkens-, lams- en rundvlees verkocht als biologisch. Daarmee zou hij voor ettelijke honderdduizenden euro’s winst hebben gemaakt. In 2017 hebben SKAL en de NVWA dit geconstateerd.


Wageningen berekent en vergelijkt stikstof- en fosforuitstoot pluimveehouderij

14-08-2019 - 0 reacties Wageningen UR heeft op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken een werkdocument opgesteld waarin de uitstoot van stikstof (N) en fosfor (P) van gangbaar en biologisch gehouden pluimvee, varkens en melkkoeien worden vergeleken.


Skal: rotte appels snel opsporen om betrouwbaarheid van biologisch te behouden

13-08-2019 - 0 reacties Om de betrouwbaarheid van de etiketten ‘biologisch’ en ‘ecologisch’ te behouden, moeten rotte appels snel worden opgespoord. Dat stelt Skal Biocontrole, de organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland.


'Biologisch pluimveehouder zijn betekent het welzijn van de dieren voorop'

13-08-2019 - 0 reacties „Voor mij betekent biologisch pluimveehouder zijn het welzijn van de dieren altijd voorop te stellen.” Dat zegt biologische pluimveehouder Hervé Raingeard uit Frankrijk.


Wageningen berekent en vergelijkt excretiecijfers varkenshouderij

13-08-2019 - 0 reacties Wageningen UR heeft op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken een werkdocument opgesteld waarin de excretie van stikstof (N) en fosfor (P)van gangbaar en biologisch gehouden varkens, pluimvee en melkkoeien worden vergeleken.


België roept eieren terug vanwege dioxine

02-08-2019 - 0 reacties Vanwege een dioxinebesmetting worden eieren van een biologisch bedrijf in het Belgisch-Limburgse Bilzen teruggeroepen. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV).


Horti-startup krijgt 2 miljoen voor ontwikkelen biologisch afbreekbaar schuimsubstraat

30-07-2019 - 0 reacties De Groningse startup Foamplant heeft met succes de venture capital fondsen Shift Invest en Future Food Fund aan weten te trekken. De fondsen steken 2 miljoen euro in de startup. De investering is bestemd voor de ontwikkeling en commercialisatie van een biologisch afbreekbaar tuinbouw schuimsubtraat: Growfoam.


Betere mestafzet biologisch varkens door 10 procent lagere fosforexcretie

17-07-2019 - 0 reacties Recente onderzoek van Wageningen Livestock Research tonen aan dat de fosforuitscheiding van biologisch gehouden varkens met diverse voedselmaatregelen zeker met 10 procent omlaag kan.


Fosforuitscheiding kan omlaag bij biologisch

17-07-2019 - 0 reacties Biologische varkens- en leghennenhouders kunnen de fosforuitscheiding met 10 tot 15 procent verlagen door een combinatie van voedingsmaatregelen. Dat stellen onderzoekers van Wageningen Livestock Research.