Biologisch

Biologisch nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Biologisch nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Biologisch nieuws

Wees open over verborgen dierlijke ingrediënten

18-05-2019 - 0 reacties Een standaardlabel op elk product moet in één oogopslag duidelijk maken wat vegetarisch, veganistisch, koosjer, halal en biologisch is, vindt Andor Admiraal.


Biologische varkenshouder krijgt bezoek van activisten: 'Alle stroom uitgeschakeld'

11-05-2019 - 0 reacties Dierenrechtenactivisten schakelen geen stroom uit, zodat dieren stikken, zoals recent in Duitsland. Activisten reageren woest als je dit suggereert. „Maar ze doen het wél”, weet biologisch varkenshouder Willy Vos uit Altforst (GLD).


RTL maakt een drama van papieren fouten bij biologische boeren

09-05-2019 - 0 reacties RTL publiceerde eerder deze week spraakmakend nieuws: in de winkels zouden 'honderden producten' valselijk onder het label biologisch worden verkocht. Foodlog liet op basis van gesprekken met enkele ervaren deskundigen zien dat het nieuws onterecht in omloop was gebracht. RTL had daar kritiek op en verzocht Foodlog die kritiek op Foodlog te willen plaatsten. De reactie van RTL vind je hier. We vroegen Skal, de volgens RTL falende toezichthouder op de biologische sector, om een reactie op de kritiek en het optreden van RTL. Hieronder leest u de reactie van Skal (rechte tekst) op de tekst van RTL (cursief).


Biologisch boeren moet nog een zetje krijgen

09-05-2019 - 0 reacties Er komen steeds meer biologische boeren bij in Nederland. Maar het gaat wel stapje voor stapje. Vorig jaar tien procent meer veeboeren, maar slechts drie procent meer akkerbouwers.


'1 op de 10 bioboeren komen regels niet na'

08-05-2019 - 0 reacties Winkels verkopen honderden producten met een biologisch label, terwijl deze niet aan de regels voldoen. De producten zijn afkomstig van ongeveer tweehonderd boeren. Deze houden zich niet volledig aan de strikte regels die gelden voor biologische producten. In een reactie laat Skal weten dat de organisatie alle misstanden heeft willen voorkomen. Ze betreuren het beeld dat RTL schetst.


Skal: 'Berichten RTL over fouten met biologisch voedsel onjuist en onvolledig'

08-05-2019 - 0 reacties Het bericht van RTL over biologisch voedsel, dat niet aan de biologische regels zou voldoen, is op meerdere punten onjuist en onvolledig. Dat zegt directeur Nicolette Klijn van Skal Biocontrole.


Skal: 'Berichten RTL over fouten met biologisch voedsel onjuist en onvolledig'

07-05-2019 - 0 reacties Het bericht van RTL over biologisch voedsel, dat niet aan de biologische regels zou voldoen, is op meerdere punten onjuist en onvolledig. Dat zegt directeur Nicolette Klijn van Skal Biocontrole.


Skal eerder te streng dan te laks, RTL moet beter leren bellen

07-05-2019 - 0 reacties Bewuste consumenten of consumenten die het zekere voor het onzekere nemen tegen alles wat gif en gangbaar heet, kiezen voor biologisch. Vandaag zijn ze weer even flink geschrokken omdat RTL rapporten naar buiten brengt waaruit lijkt te blijken dat ook biologisch sjoemelt met alles wat God verboden heeft. 'Honderden producten' zouden onterecht verkocht zijn als biologisch. Kan dat kloppen?


Kritiek op controle in biologische sector

07-05-2019 - 0 reacties RTL Nieuws schrijft dinsdag 7 mei dat honderden producten in de winkel onterecht worden verkocht met het label biologisch. Het zou gaan om producten van meer dan 200 boeren die zich niet aan de regels houden op het gebied van dierenwelzijn, medicijngebruik en milieu. Volgens Skal is het beeld dat RTL publiceert niet helemaal juist.


Walen kopen biologisch, gierige Vlamingen stellen loonboer aan

07-05-2019 - 0 reacties In België stegen de bestedingen aan biologisch voedsel met 15%. Eigenlijk moet je zeggen: Waalse gezinnen gaven vorig jaar 15% meer uit aan biologische voeding. De Vlamingen gaven er juist minder aan uit. En dat terwijl in Vlaanderen nog nooit zoveel bioboeren waren en de Vlaamse minister van Landbouw extra subsidies uittrekt om biologische gemeenschapsboerderijen te stimuleren.


Skal: 'Berichten RTL over fouten met biologisch voedsel onjuist en onvolledig

07-05-2019 - 0 reacties Het bericht van RTL Nieuws over biologisch voedsel, dat niet aan de biologische regels zou voldoen, is op meerdere punten onjuist en onvolledig. Dat zegt directeur Nicolette Klijn van Skal Biocontrole.


'Honderden producten liggen onterecht in schappen als biologisch'

07-05-2019 - 0 reacties Winkels bieden honderden voedselproducten aan, afkomstig van meer dan tweehonderd boeren, die onterecht te boek staan aan biologisch. Dat concludeert RTL Nieuws dinsdag op basis van onderzoek naar ruim 1.500 inspectierapporten van toezichthouder Skal.

In verschillende winkels worden honderden producten onterecht als biologisch verkocht. Deze producten komen van meer dan 200 boeren die regels rondom dierenwelzijn, milieu en medicijngebruik overtreden. Dat blijkt uit inspectierapporten van toezichthouder Skal.


RTL: Bio-voedsel in winkel voldoet niet altijd aan regels biologisch

07-05-2019 - 0 reacties Biologische producten die niet aan de voorwaarden voldoen van de certificeringsinstantie en toezichthouder Skal, zouden in de winkels toch worden verkocht met het label biologisch.


Producten onterecht als biologisch verkocht

07-05-2019 - 35 reacties

Originele beschrijving

Een op de tien biologische boeren houdt zich niet aan de regels en daardoor worden in winkels honderden producten onterecht verkocht met een biologisch label. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Het gaat onder meer om vlees, melk, eieren en honing.


Biologisch groeit omdat het aanbod toeneemt en het publiek iets voor het milieu wil doen

06-05-2019 - 0 reacties


Biologisch pluimveehouder Johan Verbeek: 'Alles aan gedaan om brand te voorkomen'

01-05-2019 - 0 reacties Biologisch pluimveehouder Johan Verbeek uit Renswoude, tevens voorzitter van coöperatie Biomeerwaarde Ei, kan nog niet geloven dat in zijn stal dinsdagmiddag een verwoestende brand woedde. Van de 16.000 kippen, overleefden het er circa 4.000.


Afbreekbaar landbouwplastic valt in de prijzen

18-04-2019 - 0 reacties Door landbouwplastic biologisch afbreekbaar te maken, kan deze afvalstroom circulair worden verwerkt op een agrarisch bedrijf. Dat idee van studenten van Terra MBO Meppel leverde hen een derde prijs in een duurzaamheidswedstrijd op.


Leghennenhouder: 'NVWA drilde sector tijdens fipronicrisis'

17-04-2019 - 0 reacties „De NVWA drilde de hele sector tijdens de fipronilcrisis, gewoon uit macht. Ik vind het onbehoorlijk bestuur", zegt biologisch leghennenhouder Piet Baars uit het Utrechtse Hagestein. Hij bezocht maandag de fipronil-rechtszaak tussen de NVWA en LTO.


Eigen productielijn biologisch voer voor De Valk Wekerom

17-04-2019 - 0 reacties Als antwoord op de groeiende vraag naar biologische veevoeders investeert Coöperatie De Valk Wekerom in een eigen productielijn. De werkzaamheden in de vestiging in Meppel zijn hiervoor in volle gang.


De Valk Wekerom produceert eigen biologisch voer

16-04-2019 - 0 reacties De Valk Wekerom gaat in Meppel zelf biologisch mengvoer produceren. De coöperatie ziet de vraag naar dit voer enorm stijgen. Op dit moment wordt dit voer door derden geproduceerd.