Biologisch

Al het Biologisch nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Biologisch nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Biologisch nieuws

Denen gaan biogas maken in Nederland

24-01-2022 - 0 reacties Een nieuwe speler in biogas komt naar Nederland. Het Deense bedrijf Nature Energy heeft in Denemarken al elf installaties en vestigingen en richt zich vooral op de productie van biogas uit mest en biologisch afbreekbare afvalproducten.


Lagere voerkosten met wintergraan en erwten

20-01-2022 - 2 reacties Met een mengteelt van wintergraan en erwten kunnen melkveehouders hun voerkosten verlagen, omdat ze minder eiwit hoeven aan te kopen. 'Met een hoge eiwitprijs is het lucratief om meer eiwit van het eigen bedrijf te halen', betoogde Robert van Dorst van biologisch mengvoerbedrijf Reudink vorige week tijdens de Biokennisweek.


Wintergraan en erwten zorgen voor verlaging voerkosten

20-01-2022 - 0 reacties Met een mengteelt van wintergraan en erwten kunnen melkveehouders hun voerkosten verlagen, omdat ze minder eiwit hoeven aan te kopen. 'Met een hoge eiwitprijs is het lucratief om meer eiwit van het eigen bedrijf te halen', betoogde Robert van Dorst van biologisch mengvoerbedrijf Reudink vorige week tijdens de Biokennisweek.


‘Balans biologisch niet positief’

17-01-2022 - 0 reacties Biologische voeding blijft een nichemarkt. De consument weet dat kennelijk.


Bomen vast onderdeel landbouwsysteem bij biologische melkveehouder van Zandbrink

17-01-2022 - 4 reacties Agroforestry krijgt steeds meer naamsbekendheid. Maar kan het ook in de Nederlandse praktijk? Biologisch melkveehouder Ron van Zandbrink vertelt hoe hij agroforestry inpast in zijn bedrijf.


Video: Biologisch varkenshouden of regulier?

16-01-2022 - 0 reacties Op het bedrijf van Michelle zijn ze overgestapt van reguliere varkenshouderij naar biologisch. Wat is nou eigenlijk het verschil? Michelle legt het uit.


Brabant streeft naar 15 procent biologisch in 2030

15-01-2022 - 0 reacties De biologische sector in Brabant vond dat biologische landbouw op de kaart moest komen bij de provincie. Na gesprekken en een biologische landbouwvisie staat in het ontwerpbeleidskader een nieuw doel.


Nationale strategie voor biologisch krijgt vorm

12-01-2022 - 0 reacties Plan voor vergroting van de biologische productie en consumptie in Nederland krijgt langzaam vorm.


Video: Ekoland innovatieprijs - Landzicht Biologisch Groentenabonnement

12-01-2022 - 0 reacties Landzicht Biologisch uit Strijen (ZH) teelt voor circa 1300 abonnees op 8 hectare groenten, te midden van knotwilgsingels en hagen, een bloementuin, een hoogstamfruitboomgaard en een kruidentuin.


Als consument meerwaarde biologisch snapt, zegt ze ervoor te willen betalen

11-01-2022 - 0 reacties


'Consument bereid meerprijs biologisch te betalen'

10-01-2022 - 0 reacties Consumenten hebben een hogere bereidheid om een meerprijs voor biologische producten te betalen na uitleg over wat biologisch is, zo blijkt uit onderzoek van Future of Food Institute.


‘Dankzij Frans Timmermans is bio nu onderdeel van het maatschappelijke debat’

08-01-2022 - 0 reacties Biologische landbouw had lange tijd een geitenwollensokkenimago. Maar sinds de Europese Unie biologisch noemt als een van de belangrijkste pilaren van de Green Deal is bio booming. Maaike de Reuver van Food Inspiration sprak met Michaël Wilde, directeur van Bionext, de ketenorganisatie van de biologische sector, over de trends in bio.


Video: Biologisch varkenshouden of regulier?

07-01-2022 - 0 reacties Op het bedrijf van Michelle zijn ze overgestapt van reguliere varkenshouderij naar biologisch. Wat is nou eigenlijk het verschil? Michelle legt het uit.


Vogelgriepuitbraken ondanks ophokplicht, strop pluimveesector dreigt

05-01-2022 - 0 reacties Hoe kan het dat er zoveel uitbraken van vogelgriep zijn in Nederland terwijl voor al het pluimvee sinds eind oktober een ophokplicht geldt? Het baart de pluimveesector zorgen omdat er geen duidelijk antwoord is op die vraag.
Sinds de ophokplicht, die op 26 oktober vorig jaar inging na een uitbraak op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde, zijn dertien uitbraken bekend, blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In nagenoeg alle gevallen werd zo goed als zeker de hoogpathogene, ofwel zeer gevaarlijke en besmettelijke variant, aangetroffen.
Honderdduizenden vogels zijn sinds de ophokplicht van kracht is geruimd, blijkt uit cijfers van het ministerie. In enkele gevallen zijn meerdere bedrijven uit een gemeente geruimd en in sommige gevallen zijn dieren uit voorzorg afgemaakt:
De recentste uitbraak met de hoogpathogene vorm vond gisteren in Bentelo plaats. Daar moeten, verdeeld over twee bedrijven, bijna 190.000 kippen worden geruimd. Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders begrijpt er niets van. "We weten niet hoe het daar is binnengekomen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Ook het ministerie zegt dat het lastig is om te achterhalen hoe een bedrijf besmet is geraakt. "Met de ophokplicht willen we het risico op besmetting zo klein mogelijk houden", zegt een woordvoerder. "Maar helaas biedt het geen garantie." Ze benadrukt dat er naast de ophokplicht ook andere maatregelen worden genomen. "Zo geldt een meldplicht en moeten strenge hygiënemaatregelen genomen worden. Ook mogen er geen bezoekers worden toegelaten in pluimveebedrijven."
Cijfers vergelijkbaar met vorig jaar
"Normaal gesproken wordt het rustig na een ophokplicht", zegt Oplaat. "Maar we zien dat het virus toch de stallen binnenkomt terwijl boeren alle maatregelen hebben genomen." Oplaat stelt dat er bij iedere uitbraak onderzoek wordt gedaan. Ook in de omgeving van het getroffen bedrijf. "Zijn er dode watervogels in de buurt of ligt er bijvoorbeeld ganzenmest die mee naar binnen kan komen? Dat onderzoek gebeurt standaard."
Toch voelt Oplaat er niets voor om de ophokplicht dan maar op te heffen. "Dan zet je de deuren open voor gigantisch veel trammelant", zegt hij. "Want kippen die buiten zijn, lopen een groter risico dan kippen die binnenzitten."
Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, herkent de opmerking van Oplaat niet dat het in eerdere jaren rustiger werd na een ophokplicht. "Die conclusie kan ik niet trekken als ik kijk naar de cijfers", zegt hij. "Vorig jaar hadden we in deze tijd van het jaar besmettingen bij tien bedrijven. Dat is vergelijkbaar met de situatie nu", zegt hij.
Maar of er nu op korte termijn meer gevallen bij komen, kan ook hij niet inschatten. "Met een beetje mazzel blijft het hierbij." Het ministerie kan nog niet beoordelen of het bij dit aantal uitbraken blijft. "We zitten midden in het seizoen", zegt de woordvoerder. "De aantallen zijn inderdaad ongeveer gelijk met vorig jaar. Maar dat zegt niets over het verloop van het seizoen. Het beweegt zich zeer onregelmatig."
Ergste uitbraak in 2003
De ergste uitbraak van het virus in Nederland was overigens in 2003. Toen raakten vogels in 241 bedrijven besmet. 1100 bedrijven werden preventief geruimd. In totaal ging het om 31.633.000 dieren.
Niet alleen in Nederland slaat de vogelgriep toe. Ook in de rest van Europa, van Finland tot de Faeröer-eilanden en van Ierland en Rusland tot Portugal, zijn gevallen bekend, stelden onderzoekers vorige week. In totaal zijn besmettingen bij meer dan 530 pluimveebedrijven gemeld. Maar ook heel veel wilde vogels raken besmet.
In Israël zijn duizenden kraanvogels bezweken aan de vogelgriep:
Het lang binnenhouden van de dieren heeft ook gevolgen voor de eierindustrie. Als de ophokplicht half februari nog geldt, dan loopt die op dat moment zestien weken. "Dat is het moment dat vrije-uitloopeieren niet meer als zodanig verkocht mogen worden, maar moeten worden afgewaardeerd naar scharreleieren", aldus Oplaat. Volgens hem betekent dat voor boeren dat ze tienduizenden euro's per week aan inkomsten mislopen.
Die regel geldt overigens niet voor boeren die biologische eieren produceren, terwijl ook die kippen binnen moeten blijven. Maar massaal overstappen op biologische eieren is volgens Oplaat ook geen optie. "Er is niet zoveel vraag naar dat soort eieren. En als alle boeren overstappen, raakt de markt uit balans en dan dalen de prijzen van de biologische eieren. Een optie zou dan ook zijn om geen vrije-uitloopeieren meer te produceren, maar alleen nog maar de keuze tussen scharrel- en biologische eieren te bieden.


Laat ploegen om onkruiddruk te verlagen

22-12-2021 - 0 reacties Akkerbouwer Frans van Stee in het Flevolandse Swifterbant schakelde over naar biologisch telen. Hij tracht nu zo laat mogelijk te ploegen om de onkruiddruk te verminderen. Vooral straatgras is een uitdaging in het seizoen.


Planty Organic gaat verder als 'Groene mest Groningen'

21-12-2021 - 0 reacties Onder de projecttitel 'Groene Mest Groningen' wordt het onderzoek op het proefveld Planty Organic in licht gewijzigde vorm voortgezet. Planty Organic is een biologisch bouwplan met een 100 procent plantaardige model, dus geen aanvoer van mest.


Camera op trekker ziet of biologische gewasbescherming nodig is

16-12-2021 - 0 reacties Bij ziekten en plagen is het belangrijk zo snel mogelijk in te grijpen. En het zou helemaal mooi zijn als direct na een detectie biologisch wordt ingegrepen.


Cameratrekker ziet of biologische gewasbescherming nodig is

16-12-2021 - 0 reacties Bij ziekten en plagen is het belangrijk zo snel mogelijk in te grijpen. En het zou helemaal mooi zijn als direct na een detectie biologisch wordt ingegrepen.


Zwarte Cross-caravan is nu mobiel biologisch kippenhok: ‘Met de teksten die erop stonden, durfde ik hier niet door het weiland’

07-12-2021 - 0 reacties ZELHEM - Met een tot mobiel kippenhok omgebouwde caravan hoopt Caroline Boenink uit Zelhem de bodemkwaliteit rondom het rundveebedrijf van haar en haar man Gerbert te verbeteren.


'Zoete aardappelen telen op kleigrond is uitdaging'

07-12-2021 - 0 reacties Akkerbouwer Niels Van der Waal teelt in de Hoeksche Waard zoete aardappelen op de zware kleigrond onder een biologisch afbreekbare folie. Het is een zeer arbeidsintensieve teelt. 'Het is een uitdaging om de teelt te optimaliseren, ook omdat het een exotisch gewas is.' De zoete aardappelen van Van Der Waal zijn sinds week 48 te vinden in de schappen van Albert Heijn, via coöperatie Nedato.