Vleesconsumptie

Vleesconsumptie nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Vleesconsumptie nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Vleesconsumptie nieuws

CBS kan daling vleesconsumptie niet bevestigen en wil onderbouwing van de NOS

17-08-2019 - 0 reacties Het was een opzienbarend nieuwtje in komkommertijd: de vleesconsumptie in Nederland is met 9% gedaald. Dat meldde de NOS woensdagochtend; vele media namen het over. Opmerkelijk, want vorig jaar meldden Wakker Dier en de WUR teleurgesteld dat de Nederlandse vleesconsumptie al twee jaar niet meer daalde. En nu opeens wel? Onderwijl zouden de verkopen van vleesvervangers met 51% zijn gestegen.


Duitsland overweegt hogere btw op vlees

13-08-2019 - 0 reacties Verschillende politici in Duitsland zijn voor een hogere btw op vleesproducten. De btw-verhoging moet inkomsten genereren voor investeringen in dierenwelzijn en moet er eveneens voor zorgen dat de hoge vleesconsumptie gaat dalen. Echter, niet iedereen is een voorstander van dit plan.


Minder vlees eten: tips voor carnivoren

10-08-2019 - 0 reacties Om de opwarming van de aarde enigszins te beteugelen, moet onze vleesconsumptie omlaag, is de nieuwste conclusie van de VN. Voor de echte carnivoor is dat een bittere pil. Valt de overstap te verzachten?


Minder vlees eten: tips voor carnivoren

10-08-2019 - 0 reacties Om de opwarming van de aarde enigszins te beteugelen, moet onze vleesconsumptie omlaag, is de nieuwste conclusie van de VN. Voor de echte carnivoor is dat een bittere pil. Valt de overstap te verzachten?


Betalen Duitsers straks meer btw op vlees?

09-08-2019 - 0 reacties In Duitsland hebben politici uit verschillende partijen (SPD, Grünen, CDU) gepleit voor een hogere btw op vlees. De verminderde btw van zeven procent zou moeten opgetrokken worden tot 19 procent. “De btw-verhoging zou twee doelen dienen”, klinkt het. “Enerzijds inkomsten genereren voor investeringen in diervriendelijkere houderijsystemen en anderzijds de nog altijd hoge vleesconsumptie doen dalen.” Andere partijen zijn tegen omdat ze vrezen voor de concurrentiekracht van de Duitse landbouw (liberale FDP) en de sociale rechtvaardigheid (Die Linke).


Mondiale vleesconsumptie tot 2026 met 38 procent

23-03-2019 - 0 reacties De globale productiewaarde van vlees stijgt in 2026 tot circa 1,5 biljoen euro. Ten opzichte van de mondiale omzet in 2017 betekent dit een toename van 38 procent. De omzet in West-Europa daalt de komende vijf jaar met 1 procent.


Mondiale vleesconsumptie in 2026 +38%

20-03-2019 - 0 reacties De globale productiewaarde van vlees stijgt in 2026 tot circa 1,5 biljoen euro. Ten opzichte van de mondiale omzet in 2017 betekent dit een toename van 38 procent. De omzet in West-Europa daalt de komende vijf jaar met 1 procent, voorspelt de Duitse VDMA.


Productiewaarde vlees in 2026 ruim een derde hoger

20-03-2019 - 0 reacties In 2026 zal de globale productiewaarde van vlees ongeveer 1,5 biljoen euro bedragen, een stijging van 38% ten opzichte van 2017. Beatrice Fraese van VDMA presenteerde de cijfers voorafgaand aan de internationale vleestechnologievakbeurs IFFA. De West-Europese vleesconsumptie daalt daarentegen.


We praten wel over minder vlees eten, maar we doen het niet: dit is waarom

11-03-2019 - 0 reacties Het vegetarische schap in de supermarkt breidt uit, vleesvrije restaurants duiken op en 50.000 mensen doen deze week mee aan de 'week zonder vlees'. Je zou denken dat de vleesconsumptie een stuk lager is dan een paar jaar geleden, maar niets blijkt minder waar. Consumptiesocioloog Hans Dagevos legt uit waarom.


True Food Price Coalition zet website met vleesaantijgingen op zwart

11-03-2019 - 9 reacties De website van True Food Price Coalition staat inmiddels op zwart. De coalitie van een brede groep organisaties die zich ten doelt stelt de vleesconsumptie te ontmoedigen (met partners als Nationale Week Zonder Vlees, Triodos, Vegetariërsbond en Kipster), werd vorige week door STAF op de vingers getikt voor het verspreiden van een poster met foute cijfers over de ‘true price’ van vlees. Volgens de coalitie zou het verminderen van de vleesconsumptie veel milieuwinst opleveren. Een milieuwinst die, volgens Stichting Agri Facts, tot stand wordt gebracht door foutieve berekeningen.

True Food Price Coalition liet dit weekend aan Stichting Agri Facts weten verder te gaan onder de naam ‘Tappcoalitie’; de poster met foute cijfers over de ‘true price’ van vlees blijft (voorlopig) offline, aldus de coalitie.

Stichting Agri Facts heeft de milieuwinst-berekeningen van True Food Price Coalition gecontroleerd. In zijn berekeningen gaat de coalitie ervan uit dat consumenten wél het vlees schrappen van het menu, maar daarvoor in de plaats géén vegetarisch alternatief nuttigen. Met andere woorden: de consumenten gaan minder eten en worden in feite op dieet ‘gerekend’. Dit is geen realistische weergave van de praktijk meent STAF, consumenten die het vlees laten staan, zullen veelal voor een vervangend alternatief kiezen, bijvoorbeeld voor een vegetarisch product. In dat geval is de milieuwinst een stuk kleiner of verdwenen. Het waterverbruik neemt dan zelfs toe in plaats van af. Voor de productie van verantwoorde vegetarische vleesvervanging is meer water nodig dan voor de productie van vlees.


Agri Facts wil rectificatie cijfers over vleesconsumptie en klimaat

06-03-2019 - 0 reacties Stichting Agri Facts (STAF) heeft True Food Price Coalition gevraagd om cijfers over klimaat en vlees op hun poster ‘Impact of applying a true price system’ te rectificeren.


Agri Facts wil rectificatie cijfers over vleesconsumptie en klimaat

05-03-2019 - 0 reacties Stichting Agri Facts (STAF) heeft True Food Price Coalition gevraagd om cijfers over klimaat en vlees op hun poster ‘Impact of applying a true price system’ te rectificeren.


STAF springt in de bres voor vleesconsumptie

05-03-2019 - 0 reacties Stichting Agri Facts (STAF) beschuldigt de True Food Price Coalition, wat voorheen de Animal Protein Reduction Coalition was, van het verspreiden van leugens. De organisatie vraagt daarom binnen 2 weken om een rectificatie.


Nederlander blieft geen vleestax als klimaatmaatregel

04-03-2019 - 0 reacties Dierenwelzijnsorganisaties, linkse partijen en natuurlijk de PvdD roepen al jaren dat er een vleestax moet komen als maatregelen tegen de milieuvervuilende vleesconsumptie. En met regelmaat laten ze doorschemeren dat dit is wat de Nederlander wil en de manier is om de consumptie van vlees verminderd. Maar uit een enquête van De Telegraaf blijkt dat de Nederlander, ook links georiënteerd, helemaal geen behoefte heeft aan een vleestax. Van alle voorgestelde klimaatmaatregelen vinden ze dit het slechtste voorstel.

De Telegraaf staat bekend als een van de weinige kranten, die sceptisch is tegenover allerlei klimaatmaatregelen en visies. Nu klimaat en het klimaatakkoord een ‘hot item’ in Nederland is en de Nederlander geconfronteerd wordt met tal van duurbetaalde maatregelen, vond de krant het tijd om eens bij de Nederlanders zelf te peilen wat zij vinden. De uitkomsten zijn voor de ‘klimaattafelaars’ niet al te positief. Vooral omdat burgers niet gehoord werden en alle maatregelen door de burger betaald moet worden, terwijl de bedrijven, die juist verantwoordelijk zijn voor de grootste vervuiling, buiten schot blijft.


PBL geeft toe dat halvering vleesconsumptie nauwelijks bijdraagt aan reductie broeikasgassen

11-02-2019 - 0 reacties Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is er eindelijk toe overgegaan om de werkelijke klimaatwinst die gepaard gaat met halvering van de vleesconsumptie, op zijn website te benoemen. Halvering van de vleesconsumptie in heel Europa leidt tot een vermindering van broeikasgassen van 2 tot 4 procent, afhankelijk van de vleessoort die men laat staan (kip, varken of rund). 


Amerikanen nog altijd grootste vleeseters op aarde

06-02-2019 - 0 reacties De afgelopen 50 jaar verdubbelde de wereldbevolking van 3 miljard naar 7,6 miljard mensen. De wereldwijde vleesproductie vervijfvoudigde. Tegelijk kun je de krant niet openslaan of je leest over vleesminderen en plantaardig eten. Wat betekent dat voor de wereldwijde vleesconsumptie en waar wonen de grootste vleeseters op aarde? De BBC zocht het uit.


Kippenvleugels vliegen uit de Amerikaanse schappen

02-02-2019 - 0 reacties In de Verenigde Staten (VS) vindt zondag 3 februari de 'Super Bowl' plaats. Dit is de grootste American Football-wedstijd ter wereld. Op die dag stijgt de vleesconsumptie doorgaans naar grote hoogtes, want rondom deze wedstrijd verstouwen de Amerikanen maar liefst 1,38 miljard kippenvleugeltjes.


Vleesminderen is goed, met de Nederlandse of de Franse slag?

24-01-2019 - 0 reacties Minder dieren en meer planten eten is een goede daad. Het is beter voor de aarde en gezondheid en clementer voor de miljarden dieren die voor onze vleesconsumptie gefokt en geslacht worden. Maar hoe breng je mensen tot minderen? Daarvoor bedachten de Britten ooit Meatless Monday - dat inmiddels zo'n 20 jaar bestaat. De Belgen doen al 10 jaar aan 'Veertig dagen zonder vlees'. In Nederland hadden we vorig jaar - voor het eerst - een Nationale Week Zonder Vlees. En in Frankrijk vragen 500 bekende Fransen je dit jaar iedere week een dag geen vlees te eten.


Het tegengeluid: “De anti-vleescampagne is slecht voor de gezondheid”

23-01-2019 - 0 reacties Het is geen populaire mening die voedingsbiotechnoloog Frédéric Leroy van de VUB verkondigt. Dat beseft hij zelf ook. Toch wil Leroy in het Vlaamse opinieblad Knack uitleggen dat er achter de wereldwijde campagne tegen vleesconsumptie die de EAT-Lancet Commission deze week lanceert, ook financiële belangen schuilgaan.

Wat is er aan de hand? Deze week verscheen er een groot artikel in gerenommeerd vakblad The Lancet dat adviseerde om fors minder vlees te gaan eten, zodat in 2050 alle tien miljard wereldburgers te eten hebben. Het ging om een grote studie waar 37 wetenschappers drie jaar aan werkten. Zij maken deel uit van de EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health. EAT is een non-profitorganisatie opgericht door een steenrijke Noorse hotelmagnaat en zijn vrouw, een dierenrechtenactiviste. Deze organisatie is een samenwerking aangegaan met The Lancet. Samen vormen ze een collectief van enerzijds objectieve wetenschappers, maar anderzijds ook ideologen en bedrijven met financiële belangen.


STAF laat PBL door het stof gaan

11-01-2019 - 0 reacties Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft donderdag 10 januari wederom een aanpassing gedaan in een artikel over de correlatie tussen de vleesconsumptie en het klimaat. Dit naar aanleiding van de vragen die Stichting Agri Facts (STAF) eerder stelde.