Vis

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Vis. Vis is een van de 15752 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Vis nieuws

Verbod op pulsvisserij leidt tot meer plastic in zee

30-11-2019 - 0 reacties Het Europese verbod op pulsvisserij leidt niet alleen tot een inkomstenderving bij vissers. Ook de hoeveelheid plastic die in zee belandt neemt door het verbod toe. Dat komt omdat vissers nu noodgedwongen weer sleepnetten moeten gebruiken.
Om te voorkomen dat de 'ouderwetse' netten snel slijten, gebruiken vissers blauwe of oranje kunststofvezels. Maar naar schatting de helft van dat plastic 'vispluis' komt vroeg of laat als afval in zee terecht. Het meeste blijft achter, soms belandt het op het strand terecht, zegt Erik van Uffelen van cultuurorganisatie Centree in Zierikzee.
Noodkreet van de zee
Van Uffelen coördineerde vandaag een landelijke opruimactie van vispluis. Ruim dertig vrijwilligers verzamelden vispluis op een aantal stranden. Met het opgeruimde spul wil Centree een kunstwerk maken in de vorm van een hand, die de noodkreet van de zee moet symboliseren.
Als het aan hem ligt, maakt het kunstwerk consumenten bewust van de gevaren voor de natuur van vispluis. "Want we ruimen het hier nu wel op, maar daarmee stoppen we vervuiling niet", zegt hij bij Omroep Zeeland.
Op dit moment wordt naar schatting 125.000 kilo vispluis verkocht in Nederland en België. De verkoop neemt toe, nu steeds meer vissers teruggaan naar het gebruik van sleepnetten. "We zien in de cijfers nu al dat er een stijging is te zien in de verkoop", aldus Van Uffelen.
Duurzaam alternatief
Hij wijst erop dat er duurzame alternatieven zijn voor het gebruik van vispluis. "Maar die zijn duurder. Dus als consumenten bereid zijn meer te betalen voor de vis, is dat al een deel van de oplossing."


Rabobank: 'Afrikaanse varkenspest heeft ook in 2020 veel impact op mondiale vleesmarkt'

29-11-2019 - 0 reacties De vooruitzichten op de markt voor vlees en vis in 2020 wordt sterk bepaald door de impact die de uitbraken van Afrikaanse varkenspest hebben. Het leidt tot een forse daling van het aanbod van varkensvlees en zorgt voor veel onzekerheid op verschillende markten. Dat stellen analisten van de Rabobank. In de productie via viskweek en van pluimveevlees wordt wel een lichte groei voorzien. Het aanbod van rundvlees blijft vrijwel stabiel. Deze veranderingen vallen echter in het niet tegen de sterke daling in het aanbod van varkensvlees. Daarnaast zijn er de handelgeschillen tussen de Verenigde Staten en China die een behoorlijke impact op de handel in vlees en vis kunnen hebben en die voor veel onzekerheid zorgen.


BN’ers uit de kleren tegen overbevissing

27-11-2019 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - Inge de Bruijn, Dave Roelvink, Thekla Reuten en negen andere bekende Nederlanders protesteren met een serie naaktfoto's tegen overbevissing. Ze lieten zich fotograferen met een hele vis voor hun lichaam om aandacht te vragen voor "dit vergeten milieuprobleem", aldus OurFish, de organisatie achter de campagne, die de naam 'Fishlove' heeft gekregen.


Grote aanwas jonge tong en schol, vissers mogen weer meer vangen

08-11-2019 - 0 reacties De visvoorraad in de Noordzee is groter dan verwacht. Vooral tong en schol, die belangrijk zijn voor de Nederlandse vissers, doen het goed, blijkt vrijdag uit een onderzoek van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). De vangstadviezen zijn daarom vrijdag naar boven bijgesteld, waardoor vissers volgend jaar weer vis meer mogen vangen.


‘Vissers mogen nog steeds te veel vangen’

04-11-2019 - 0 reacties Vissers mogen nog steeds meer vis uit de Noordzee vangen dan volgens wetenschappelijke normen verantwoord is. Van de Europese visquota die overbevissing moeten voorkomen, is bijna de helft te hoog, constateert Stichting De Noordzee in een analyse. De organisatie wijst erop dat de lidstaten van de Europese Unie jaren geleden hebben vastgelegd dat alle visquota vanaf 1 januari 2020 duurzaam moeten zijn.


‘Vissers mogen nog steeds te veel vangen’

04-11-2019 - 0 reacties Vissers mogen nog steeds meer vis uit de Noordzee vangen dan volgens wetenschappelijke normen verantwoord is. Van de Europese visquota die overbevissing moeten voorkomen, is bijna de helft te hoog, constateert Stichting De Noordzee in een analyse. De organisatie wijst erop dat de lidstaten van de Europese Unie jaren geleden hebben vastgelegd dat alle visquota vanaf 1 januari 2020 duurzaam moeten zijn.


Vissersschip met verdovingsmachine moet visserij diervriendelijker maken

01-11-2019 - 0 reacties In de haven van Scheveningen is een hypermodern vissersschip in gebruik genomen. Het schip is de tweede in Nederland die beschikt over een verdovingsmachine om de gevangen vis minder pijn te laten lijden. Dit systeem moet de visserij diervriendelijker maken.


Waterschappen gaan vis volgen van Waddenzee naar binnenwater

29-10-2019 - 0 reacties Over de lotgevallen van vissen die van de Waddenzee naar het binnenwater trekken is maar weinig bekend. Waterschappen en onderzoekers willen hier de komende jaren verandering in brengen


Culinair ontdekt: Schotse snip

04-10-2019 - 0 reacties Na een tripje Boulogne-sur-Mer ontdekt Nick Trachet welsh. Brood met kaas onder de gril, maar dan iets luxer. Omdat kaas konijn werd maakt Trachet van vis een vogel: Schotse snip. Een verhaal over de magische wereld van de keuken.


Culinair ontdekt: Aspic

21-09-2019 - 0 reacties Nick Trachet over een aloude manier van vis conserveren: in het zuur en onder gelei. Zo deed zijn moeder het nog. Het kan natuurlijk nog steeds maar we zijn het in deze tijd van koelkasten en diepvriezers glad vergeten.


Culinair ontdekt: E ploate

13-09-2019 - 0 reacties Nick Trachet maakt zich zorgen over windmolenparken in zee. Die dreigen een einde te maken aan de platvissenspeeltuin die de Noordzee nu is. Dus nog maar even genieten van de allersimpelste en allerheerlijkste platvis die er is: de pladijs. Wat, zeggen wij Nederlanders dan? Wij noemen die vis een schol.


Inagro zet aquacultuur op de kaart

03-09-2019 - 0 reacties Het Praktijkcentrum Aquacultuur van Inagro kweekt met de techniek niet alleen duurzame en kwaliteitsvolle vis. Het centrum speelt ook een belangrijke rol als aquaconsulent voor potentiële ondernemers in aquacultuur, in opdracht van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. Dat leren we uit een reportage van Plattelandstv.


Miena en Annie pellen weer garnalen en in Rotterdam kun je ze kopen

03-09-2019 - 0 reacties “Daar zit gewoon geen smaak meer an”, krijg ik te horen als ik vraag naar de Hollandse garnalen die in een grote oplegger een retourtje Marokko doen om daar gepeld te worden Zelf hier pellen is het devies. Tijdens de opening van de Week van de Goereese vis laten Miena (79) en Annie (71) op de visafslag van Stellendam zien hoe je dit doet.


Carola Schouten: 'Nederlander mag gewoon vlees blijven eten'

29-08-2019 - 0 reacties Nederlanders mogen gewoon vlees, vis, eieren en zuivel blijven eten. Minister Carola Schouten van LNV is niet van plan om dierlijke eiwitten van het bord te halen van de Nederlandse consument.


Carola Schouten: 'Nederlander mag gewoon vlees blijven eten'

29-08-2019 - 0 reacties Nederlanders mogen gewoon vlees, vis, eieren en zuivel blijven eten. Minister Carola Schouten van LNV is niet van plan om dierlijke eiwitten van het bord te halen van de Nederlandse consument.


Eet geen vis, maar plantaardig

19-08-2019 - 0 reacties Begin deze maand legde Christien Absil in een opinie-artikel uit dat vis een prima voedingsmiddel blijft als we maar verstandig met visbestanden en vangsten omgaan. Onderwaterfotograaf Dos Winkel van Sea First denkt er totaal anders over: spaar de vis en eet plantaardig.


Mogen we nog vis eten?

04-08-2019 - 0 reacties In mei van dit jaar hield Guardian-columnist George Monbiot een vlammend betoog: we moeten stoppen met het eten van vis. Dat gaat visserijbioloog Christien Absil, directeur van de Good Fish Foundation en maker van de VISwijzer, te ver. We mogen wel degelijk vis eten, maar moeten een paar goede afwegingen maken.


Gerookte vis net zo kankerverwekkend als vleeswaren, maar eigenlijk weten we het niet

02-08-2019 - 0 reacties


Restaurants beoordeeld op inzet voor dierenwelzijn

29-07-2019 - 0 reacties Varkens in Nood heeft een lijst gepubliceerd met de dierenwelzijnsscore van honderd Amsterdamse restaurants. De DierenwelzijnsCheck van de organisatie beoordeelt vlees, vis, zuivel en ei.


Weggebruikers opgelet: in Aduard hebben koeien voortaan voorrang

25-07-2019 - 0 reacties Koeien van melkveehouderij Kor van der Vis in Aduard kunnen voortaan zelf kiezen of ze in de wei willen grazen. De agrariër heeft de eerste koe-oversteekplaats van de gemeente Westerkwartier, die woensdagochtend werd geopend. Een soort koeienzebrapad.