Vis

Vis nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Vis nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Vis nieuws

Video | Japanse papierfabriek ontwikkelt waterbestendig karton

15-09-2021 - 2 reacties Japanners hebben in de strijd tegen milieuvervuiling waterbestendig karton ontwikkeld. Met deze ontwikkeling kunnen plastic verpakkingen worden vervangen door dozen. In Japan wordt de waterbestendige doos al gebruikt om bijvoorbeeld vis te vervoeren.


'Eiwitboeren' geloven al in eiwit uit plant, nu de rest nog

06-09-2021 - 1 reacties Halen we straks onze eiwitten uit knoflookresten, schimmels en witte kool? Als het aan ondernemers en deskundigen ligt wel, zo vertellen zij bij Nieuwsuur. Plantaardige eiwitten zijn volgens hen namelijk een stuk duurzamer en beter voor het klimaat dan de dierlijke eiwitten uit vlees, vis en zuivel die…


Te hoog gehalte bestrijdingsmiddel in sauzen, ijsjes, ingeblikte vis en veganistische kaas

13-08-2021 - 1 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt opnieuw voor een te hoog gehalte aan ethyleenoxide in een aantal producten. Na een slasaus eind juli, worden nu ook veganistische mozzarella, ingeblikte haring in saus en twee plantaardige melkproducten teruggeroepen. Al sinds september vorig jaar moeten er steeds weer ‘grote hoeveelheden’ levensmiddelen uit de winkels gehaald worden vanwege de stof, zegt de NVWA.


Partijen willen boter bij de vis in strijd tegen stankoverlast Vion

02-07-2021 - 0 reacties BOXTEL - Eindelijk een einde maken aan de stankoverlast die een groot deel van Boxtel ondervindt van vleesgigant Vion op bedrijventerrein Ladonk. Dat is de kern van de schriftelijke vragen die D66 en PvdA/GroenLinks stellen aan het college. Het is de achtste keer in amper een jaar tijd dat Boxtelse politieke partijen vragen stellen over de situatie rond Vion.


Voedingsadvies zwangere vrouw verandert: meer vis en niet teveel soja

22-06-2021 - 0 reacties Zwangere vrouwen zouden twee keer in de week vis moeten eten; een keer een vette vis zoals zalm en een keer een magere vis waarbij je kunt denken aan tilapia. Tot op heden was het advies om één keer in de week een visje te verorberen. De Gezondheidsraad komt dinsdag met nieuwe voedingsaanbevelingen, die door het Voedingscentrum vertaald zijn naar praktische adviezen.


Oorlog om mineraalrijk Spitsbergen begint: Noren verlagen hoeveelheid vis die Europa mag vangen

18-06-2021 - 0 reacties In de Nederlandse kabeljauwvisserij staan honderden banen op de tocht door een quotumkorting door Noorwegen. Inclusief toelevering en verwerking gaat het om 1500 banen. Brancheorganisaties in Nederland vermoeden dat Noorwegen en Rusland via de vis oorlog voeren om het mineraalrijke Spitsbergen.


Albert Heijn komt met vega-kibbeling en vega-spareribs: ‘Ik kan me voorstellen dat het lekker is’

03-03-2021 - 0 reacties Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis.


Corona duwt Vlaamse visvangst naar dieptepunt

26-02-2021 - 0 reacties De Vlaamse zeevissers hebben vorig jaar 18.306 ton verse vis gevangen en aan wal gebracht. Dat was 5 procent minder dan in 2019 en een absoluut dieptepunt, zo bleek vrijdag uit cijfers van het Departement Landbouw en Visserij.


Van koudmerken naar pootband: 'Met een goede koe-herkenning is de kans op een foutje veel geringer'

10-02-2021 - 0 reacties GORREDIJK - Boeren hebben er om meerdere redenen baat bij om koeien snel te herkennen. Voor dat doel ontwikkelde Thijs Riem Vis (29) uit Gorredijk een nieuw product: de pootband.


Schotse vissers moeten minder vis vangen door brexitvertragingen

07-01-2021 - 0 reacties EDINBURGH (ANP/BLOOMBERG) - Schotse vissers worden geadviseerd minder vis te vangen, omdat nieuwe 'brexitbureaucratie' voor lange vertragingen zorgt bij de export naar de Europese Unie. De vrachtwagens met vis moeten nu al zo lang wachten, dat het niet zeker is dat alle vis op tijd op de markt komt. Ook zouden de ladingen vis kunnen bederven.


Van leverworst tot levertraan: verhalen over een hardwerkend orgaan in onze keuken

03-01-2021 - 0 reacties Voor fijnproevers geldt het als een delicatesse, de lever van gans, kip, varken, lam, rund of vis. Verhalen over een hardwerkend orgaan in onze keuken.


Waar blijven de visvervangers in de supermarkt?

01-01-2021 - 0 reacties Het koelschap met vleesvervangers in de supermarkt puilt tegenwoordig uit van de vegetarische burgers, worsten en spekjes. Het aanbod aan visvervangers is veel kleiner. Is er geen vraag naar vanuit de consument of is de smaak van vis gewoonweg moeilijk na te bootsen?


Flappie, vlees en vis op de dis. Luxe of kleinschalig. Wat zet jij op tafel met kerst?

20-12-2020 - 0 reacties Het wordt een ingetogen kerst dit jaar. Soberheid troef, zeker in de gezelschapsgrootte. Hoe we allemaal gaan eten hangt er nauw mee samen. Geen grootste kerstdiners, maar kleinschalig en luxe uitpakken?


Visafslag in vol bedrijf

30-10-2020 - 1 reacties Veel vissers vinden dat er een goede saneringsregeling moet komen bij een harde brexit. De toegang van Europese vissers tot de Britse visgronden blijft een groot struikelblok in de onderhandelingen. Intussen draait de visafslag in IJmuiden op volle toeren. De vis wordt er verwerkt en verhandeld.


Vereniging Duurzame Energie: voor kerst extra klimaatmaatregelen

30-10-2020 - 0 reacties Het kabinet moet nog voor de kerst een pakket met extra klimaatmaatregelen hebben uitgewerkt, zegt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) naar aanleiding van de constateringen over de strijd voor een beter klimaat van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Een tijdige aanpak is geboden: „De doorlooptijd van maatregelen en projecten is lang. 2030 is ‘morgen’ in de energietransitie, dus extra actie is ook ‘morgen’ nodig”, aldus directeur Olof van der Gaag. Het is belangrijk om boter bij de vis te hebben voor het verkiezingsjaar en de volgende regering beginnen, aldus de organisatie.


Boer David is weer thuis, niet tussen de varkens maar tussen de aardappelen

12-10-2020 - 0 reacties Hij praat inmiddels met evenveel passie over de aardappel als jaren geleden over het varken. Boer David uit Dinteloord heeft zijn bakens verzet en het hoofdstuk Roemenië afgesloten. De deelnemer aan Boer Zoekt Vrouw van 2017 is begonnen als akkerbouwer in zijn eigen Prinslandse Polder.

David was zondagavond een van de boeren die centraal stonden in een aflevering van Onze Boerderij bij KRONCRV, de nieuwe tv-serie van Yvon Jaspers. Jaren geleden vroeg menig kijker van zich af wat hem in godsnaam bezielde om in Roemenië een varkenshouderij te beginnen. De sceptici hebben gelijk gekregen: David heeft een punt gezet achter zijn pogingen om in Oost-Europa vaste voet aan de grond te krijgen als varkensboer.

Praktijk weerbarstigerVol goede moed wilde David zich op de ‘ruïne’ storten die het bedrijf in Roemenië was waar hij zijn zinnen op had gezet. Hij had precies voor ogen wat hij met de bouwval van plan was, waar de varkens zouden komen en waar het kantoor.
De praktijk bleek weerbarstiger, vertelt David in Onze Boerderij. “Het was een moeilijke en verwarrende periode voor me. Ik wilde echt iets op poten zetten, iets opbouwen, maar in Roemenië kostte het me zoveel tijd om een bedrijf te realiseren dat ik er geen boer kon zijn. Het is daar lang niet zo goed en zo gemakkelijk geregeld als in West-Europa om iets van de grond te krijgen. Dat heeft me aan het denken gezet. Ik liep daar tegen zoveel problemen aan dat ik niet gelukkig zou worden als ik er zou gaan wonen.”

'Lotje uit de loterij'David zit inmiddels wel weer goed in zijn vel. Hij is aan de slag gegaan op het akkerbouwbedrijf van zijn buren waar hij als kind als het ware opgroeide. Het is de bedoeling dat hij de komende twee jaar met de eigenaars Willeke en Kees mee gaat werken om uiteindelijk het bedrijf over te nemen.
“Ik vind het best een uitdaging. Ik heb er echt respect voor dat zij en hun kinderen mij deze kans hebben gegeven. Het is echt een grote verantwoordelijkheid om hun levenswerk en dat van hun voorvaderen over te nemen. Maar ik wil het wel goed doen, ook in de ogen van Kees. Die ziet alles, die heeft zoveel ervaring, daar maak ik graag gebruik van.” Willeke is er op haar beurt ook blij mee. “Een lotje uit de loterij.”

Neus op de feitenIn zijn nieuwe werkomgeving geen zeugen, beren of biggen, maar aardappelen, tarwe, sperziebonen, suikerbieten en uien. Die zijn veel meer dan al die krulstaarten gevoelig zijn voor de nukken van ons klimaat.
David werd direct met de neus op de feiten gedrukt. Een natte winter, een droog voorjaar, zo wisselvallig had Kees, zijn leermeester, het nooit eerder meegemaakt. Om toch voldoende aardappelen te kunnen oogsten, moest er flink beregend worden. “Ik heb liever vocht in het bed”, reageert David. Hij schaamt zich bijna voor zijn uitspraak, die echter ook alles zegt over het feit dat hij zich in zijn 'nieuwe' metier als een vis in het water voelt.
“Dit is mijn droom, ik ben weer thuis.” Met zijn Mara, met wie hij nog steeds samen is.
LEES OOK: Verliefde boer David doet alles om indruk te maken op zijn Mara, zelfs een wc-pottenrace


„Windmolen op zee draait meestal wél”

09-09-2020 - 0 reacties Is het bouwen van windparken op zee weggegooid geld? Veel vissers vinden van wel, omdat de windturbines volgens hen maar al te vaak stil staan. Maar de feiten vertellen een ander verhaal, stelt windenergie-expert Jasper Vis.


Biefstuk voor 50 cent, pak melk voor 25 cent: Lidl pakt voedselverspilling aan met stuntprijzen

27-08-2020 - 0 reacties Klanten van supermarktketen Lidl vinden vanaf donderdag in alle winkels een assortiment heel goedkoop voedsel. Artikelen die alleen nog die dag te nuttigen zijn, liggen voor een habbekrats in de schappen van de 436 filialen. Producten als kaas, brood en melk kosten 25 cent. Vlees, vis en vegaproducten worden verkocht voor 50 cent.


Boeren over protestacties: 'De puzzel past niet meer in Nederland'

11-07-2020 - 0 reacties Veel agrariërs in Nederland steunen de recente boerenprotesten, blijkt uit een rondgang van de NOS en vakblad Nieuwe Oogst. Bijna 3250 veehouders, akkerbouwers en tuinders vulden een enquête in over de demonstraties.
De afgelopen dagen waren er onder meer acties bij distributiecentra en provinciehuizen. Boeren demonstreerden daar tegen de invoering van een tijdelijke veevoermaatregel en voor eerlijke prijzen voor hun producten.
We vroegen enkele boeren die de vragenlijst invulden waarom ze de acties wel of niet steunen.
Jan Voncken (64), akkerbouwer in Limburg
"Ik steun de acties, al ben ik het niet helemaal eens met hoe ze verlopen. Het liefst zou ik zien dat de boeren niet demonstreren. Maar het vertrouwen is weg - dan krijg je zulke uitspattingen. Het probleem is dat je in een patstelling terechtkomt. Er zijn maar een paar mensen die met de overheid aan tafel zitten. We kunnen niet voldoende meepraten, maar het gaat wel over ons. En dan neemt de verdeeldheid onder de boeren ook nog eens toe."
"Alles in de landbouw is van A tot Z bekend: van bijna elk landbouwbedrijf kun je uitrekenen wat de stikstofuitstoot is. Dat maakt het een van de weinige sectoren die je concreet op uitstoot kunt aanpakken. Maar hoeveel regels komen er nog? Gaan ze morgen bepalen wanneer ik als akkerbouwer mijn aardappelen of bieten moet bespuiten? Op die toer moeten we niet gaan. De overheid moet vertrouwen op het vakmanschap van de boer."
Evalien Smink (52), melkveehouder in Utrecht
"Ik ben bij bijna alle demonstraties geweest. Dat doe ik omdat ik het belangrijk vind dat onze stem gehoord wordt. Keer op keer wordt er in Den Haag niet geluisterd. Plannen lijken vast te liggen en worden doorgedrukt. Het Landbouw Collectief heeft diverse plannen aangedragen, maar die zijn van tafel geveegd."
"Wat er de laatste dagen speelt, de regelgeving over het voeren van dieren, raakt me diep in het hart. Ik ben er woest over en vele collega's met mij. Het stikstofprobleem is vooral een papieren probleem dat middels koeien voeren schijnbaar opgelost moet worden."
"In het algemeen is het salaris van boeren in dertig jaar tijd niet omhooggegaan, terwijl de lasten wel hoger worden. Waar je voorheen met vijftig koeien de aflossing en rente bij de bank kon betalen, heb je daar nu honderd koeien voor nodig. Je staat als boer met je rug tegen de muur. Ik vind het heel belangrijk dat het publiek dat begrijpt."
"De acties die we voeren met het groepje boeren uit de buurt verlopen doorgaans netjes. We hebben regels afgesproken met elkaar - we gaan mensen bijvoorbeeld niet voor rotte vis uitmaken. We willen positief blijven en creatief actievoeren. De kracht zit uiteindelijk in de herhaling. Bovendien moeten we met elkaar vooruit. Er is altijd zuur, dat hebben wij boeren geslikt, en nu is Den Haag eens aan de beurt."
Joris Buijs (44), melkveehouder in Noord-Brabant
"Ik ben geen voorstander van de acties. We moeten als sector de publieke steun niet verliezen. Een hoop mensen weten niet precies waarom de boeren aan het protesteren zijn. Dat is niet goed. Tegelijkertijd snap ik waarom boeren bereid zijn tot actievoeren. Dat er regels komen is oké, maar het moet voor iedereen werkbaar zijn."
"Zelf ben ik veel bezig met emissies: ik doe mee aan het project Koeien en Kansen. In dat samenwerkingsverband kijken we wat er beter kan in de melkveehouderij op het gebied van uitstoot. Als je daarin als agrarisch bedrijf voorop loopt, weet je wat er speelt en wat de knelpunten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er iets moet veranderen. De vraag is alleen: hoe?"
"Het is lastig dat veel regelgeving naar voren wordt gehaald. Maar als we nu niets doen worden de regels op termijn nog strenger. Bovendien had de overheid en de sector lang geleden al moeten nadenken over bijvoorbeeld het mestbeleid. Nu hebben we 25 jaar lang kunnen doorgroeien en past de puzzel niet meer in Nederland."
Joost Zwinkels (30), glastuinbouwer in Zuid-Holland
"Ik zie dat de maatschappelijke druk op landbouwers en tuinbouwers aan het toenemen is. We worden weggezet als grote energieverbruikers. Dat vind ik niet terecht, wij landbouwers zijn innovatieve ondernemers. De marges zijn krap, dan word je vanzelf creatief om nog een boterham te kunnen verdienen."
"De afgelopen twintig jaar hebben we op ons bedrijf, waar we met name trostomaten verbouwen, enorme slagen gemaakt. Zo zitten we met buren in een aardwarmtecluster waar 60 tot 70 procent van onze behoefte mee gedekt is; onze CO2-uitstoot is enorm gedaald. Wij hebben die stap gezet omdat we daar vertrouwen in hadden, ondernemen in deze sector doe je veelal op gevoel. De laatste jaren groeit de druk vanuit de politiek. Ze dreigen met een CO2-heffing of willen beslissen wat de koeien wel of niet te eten krijgen. Ik vrees dat het ten koste gaat van de kwaliteit die we leveren."
"Het is ook makkelijk om het probleem weer bij de producent neer te leggen. Het emmertje van de boeren is een beetje vol. Ik keur niet alles goed wat de demonstranten doen, soms gaat het te ver, maar van mij mogen ze best een flink tegengeluid laten horen. Er is te weinig toekomstperspectief."


Wil jij meer lokaal eten? Hier vind je groente, fruit en andere producten van biologische boeren uit je eigen provincie

24-03-2020 - 0 reacties GRONINGEN - Fruit uit Marokko, vis uit Azië, groente uit Spanje: voordat jouw boodschappen bij de supermarkt belanden, maken ze een verre, vervuilende reis. Lokaal en seizoensgebonden eten heeft minder milieu-impact én is gezonder. Maar hoe kom je eraan? Nou, zo: