Bloemen

Volg al het nieuws over Bloemen, een van de 18505 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Bloemen nieuwsbrief.

Bloemen nieuws

Bloem Monday in plaats van Blue Monday

17-01-2022 - 0 reacties Vandaag is het maandag en niet zomaar een maandag: het is vandaag Blue Monday. Ze meest deprimerende dag van het jaar. Maar niet voor VBW en Plantion. Zij doepn Blue Monday om tot Bloem Monday en grijpen deze dag aan om aandacht te vragen voor de meerwaarde van bloemen, planten en bloemisten. Ze delen daarom op Station Utrecht Centraal tulpen uit met de boodschap de bloemist kleurt je leven!


Bloemen kosten de meeste bestrijdingsmiddelen

15-01-2022 - 0 reacties


Waarom is de juiste dosering bloemenvoeding zo belangrijk?

11-01-2022 - 0 reacties Je wilt dat je klanten zo lang mogelijk genieten van mooie bloemen, daarom geef je bij elk boeket verzorgingstips en een sachet bloemenvoeding mee. Zo zorg je ervoor dat je klant minimaal 8 dagen van het boeket kan genieten en terugkomt als een tevreden klant. Maar geef je wel genoeg bloemenvoeding?


Sleutelgen maakt gewassen genetisch identiek aan moederplant

07-01-2022 - 0 reacties Wageningse onderzoekers hebben samen met collega's uit Japan en Nieuw-Zeeland een gen ontdekt dat ervoor zorgt dat in de vruchtbeginsels van planten embryo's kunnen uitgroeien zonder dat de bloemen zijn bestoven.


Boeren in Friesland leggen wintervoedselakkers voor kwetsbare vogels aan

24-12-2021 - 0 reacties Boeren in Ravenswoud laten op een deel van hun akkers in aanloop naar de winter bloemen groeien als voedsel voor kwetsbare vogels, zoals de patrijs. Daarnaast bieden de akkers voor broedvogels als de geelgors kansen.


"Bedankt, vrachtwagenchauffeur.": Eric (75) is al 54 jaar trucker

09-12-2021 - 0 reacties In Poperinge heeft Transportbedrijf Wybo zijn vrachtwagenchauffeurs in de bloemen gezet. Ook Eric (75) die al 54 jaar ervaring heeft op de weg.


Bloemen telen vond hij niks, ze verkopen lag hem meer en dat doet Dick nu al ruim 35 jaar

18-10-2021 - 0 reacties Op zijn 16de ging Dick Hagestein al met bloemen langs de deur. Waar dit toe heeft geleid, weten de klanten van de Oostvoornaar die twee bloemenwinkels heeft en drie jaar terug op het punt stond een nier te schenken aan zijn concurrent in het dorp.


Duurdere bloemen en tomaten, maar gasprijzen 'slechts remmende factor op economie'

12-10-2021 - 0 reacties De glastuinbouw is een van de grootste gasverbruikers van Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de sector verantwoordelijk voor zo'n 9 procent van het totale gasverbruik in Nederland. Economen verwachten niet dat de hoge gasprijzen voor de economie als geheel tot een recessie…


Hoge gasprijs dwingt kwekers om prijzen groenten, bloemen en planten te verhogen

28-09-2021 - 0 reacties We moeten op termijn waarschijnlijk meer betalen voor groente, bloemen en planten, verwacht brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland. De organisatie zegt dat het merendeel van de bedrijven in de glastuinbouwsector last heeft van de hoge gasprijs. Cees Ruhé, voorzitter van Glastuinbouw-afdeling Drenthe en Groningen, ziet de ontwikkeling ook, al maakt hij zich niet direct zorgen.


Stikstof krijgt grip op bermen en dijken

23-09-2021 - 0 reacties Als gevolg van de grote hoeveelheid stikstof in lucht en bodem groeien ook buiten de natuurgebieden steeds minder soorten wilde planten en bloemen. Veel gemeenten en waterschappen proberen dit leefgebied voor vlinders, bijen en andere insecten te herstellen door aanpassing van het maaibeleid.


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


Bijen vechten om bloemen

10-08-2021 - 0 reacties Er is geen plek in Nederland zonder honingbijen. De nijvere insecten bestuiven gewassen en maken honing. Maar ze concurreren ook met wilde bijensoorten in de natuur, waarvan ruim de helft bedreigd wordt in hun voortbestaan. Is het tijd voor beperkingen op de imkerij? Die vraag stelt men in Resource, een medium voor…


Paus ontvangt Hollandse bloemen voor Wereldouderendag

28-07-2021 - 0 reacties 31 januari 2021 riep paus Franciscus de Wereldouderendag uit. Een nieuwe katholieke themadag die elke vierde zondag van juli wordt gevierd.


Politie vindt 120 kilo henneptoppen tussen lading bloemen in Susteren

21-07-2021 - 0 reacties In Susteren heeft de politie maandagochtend 19 juli in een loods aan de Ringovenweg meer dan 120 kilogram henneptoppen aangetroffen en inbeslaggenomen.
De politie beschikte over informatie dat er vermoedelijk wekelijks verdovende middelen vervoerd werden naar die betreffende loods.


Boeren voorkomen wake van dierenactivisten na stalbrand Nederweert

12-06-2021 - 18 reacties Tientallen boeren van Farmers Defence Force zijn demonstratief aanwezig in Nederweert. Ze hebben met hun trekkers een deel van de wegen bij het dorp bezet. Daarmee hebben ze voorkomen dat actiegroep Animal Rights een wake houdt bij het boerenbedrijf waar vorige week 4600 varkens omkwamen bij een stalbrand.

Voorman Mark van den Oever van FDF waarschuwde eerder dat de activisten "er niet zullen doorkomen". Volgens hem verdienen de bewoners rust.
De wake van de dierenactivisten is verplaatst naar het Raadhuisplein in het centrum Nederweert. Een woordvoerder van Animal Rights laat bij 1Limburg weten dat er geen plannen meer zijn om naar het bedrijf te gaan.
Knuffels en bloemen

Op 1 juni brak door nog onbekende oorzaak brand uit in de stal in Nederweert. De brand was meteen zo heftig dat de brandweer weinig kon uitrichten. De stal brandde geheel uit, het blussen duurde tot na middernacht. Woensdagochtend vlamde het vuur zelfs weer even op. De brandweer wist wel te voorkomen dat een naastgelegen stal met nog eens 3000 varkens vlamvatte.
Animal Rights heeft vanmiddag knuffels en bloemen neergelegd op het Raadhuisplein. "De veehouderij reduceert de dieren al snel tot een statistiek. Wij willen laten zien dat het gaat om individuen en geen producten die weggeschreven kunnen worden", aldus Kristel Grond van de actiegroep op Facebook.
"
De wereld moet gevoerd worden, en dat gaat niet zoals bij huisdieren", reageert Mark van den Oever van FDF in het Eindhovens Dagblad.


Gruweldood voor reekalfjes in grasmaaiers, daarom moeten ze gered worden

10-06-2021 - 0 reacties Reekalfjes die een gruwelijk dood sterven omdat ze in grasmaaiers terechtkomen, het is een waar schrikbeeld voor boswachter Erik de Jonge. Daarom zoekt hij vrijwilligers die hem maandagochtend willen helpen om in de weilanden tussen Woensdrecht en Bergen op Zoom te speuren naar kalfjes. Later die dag wordt er daar gemaaid. "Als we niets doen, belanden ze bijna allemaal in de maaier."
Boswachter De Jonge van Brabants Landschap vertelt dat de graslanden in het gebied verhuurd worden aan boeren. Die mogen er pas vanaf half juni maaien: "Dat is goed voor de weidevogels, jonge kieviten kunnen nu bijvoorbeeld al lopen. En ook voor bijen en libellen en andere insecten, die afhankelijk zijn van bloeiende bloemen. In het vroege voorjaar bloeit er nog weinig, dan moet je de bloemen die in het grasland bloeien niet ook nog afmaaien."
Maar vanaf volgende week mogen de grasmaaiers wél tevoorschijn komen. En er is één diersoort in het bijzonder, voor wie dat elk jaar grote gevaren oplevert: de reeën dus. Die hebben juist nu een geboortepiek en de kalfjes vinden het heerlijk in de graslanden: "In het gras is het lekker vroeg warm en roofdieren kunnen hen daar moeilijk vinden. Ze zijn superklein, als konijntjes. "
Dat ze niet opvallen in het hoge gras, is tijdens het maaien precies het probleem. De kalfjes gaan niet op de vlucht voor de machines en blijven weerloos liggen, met de dood als gevolg. Vorig jaar werd er met zo'n vijftig mensen gespeurd naar reetjes in het gebied van De Jonge, maar zelfs toen ging het daarna nog een paar keer mis. "Er waren toch nog vier of vijf maai-slachtoffers." Hij vervolgt: "Dan zie je 's avonds een moedergeit heen en weer drentelen of een groepje kraaien rondvliegen en dan ligt er ergens een dood kalfje. Dat is gewoon vreselijk."
De Jonge denkt dat er nu door de coronacrisis misschien nog wel meer kleintjes tussen de groene sprieten een veilig, rustig plekje zoeken. "Omdat het in het bosgebied nu druk is met mensen." De schade zoveel mogelijk beperken, dat is het doel van de boswachter. "Want als we niets doen, belanden ze bijna allemaal in de grasmaaier." Daarom is hij naarstig op zoek naar vrijwilligers, die maandag met het krieken van de dag met hem de graslanden in willen.
Mensen die aanstaande maandag willen helpen, kunnen zich met een persoonlijk bericht op Twitter bij de boswachter melden. "We beginnen rond zes uur, dus je moet vroeg uit je nest. En het is zwaar lopen in het natte gras, dus je moet wel fit zijn. En vooral ook zin hebben!" Ook mensen die niet de hele ochtend kunnen helpen zijn van harte welkom.
Een ding is zeker, alleen kan de boswachter niet alle reekalfjes in het gebied redden: "We moeten enorm veel land afspeuren, wel een paar honderd hectare. Zonder tientallen vrijwilligers, heb ik een probleem."
LEES OOK:
Boswachter redt zeven reekalfjes van de maaidood, want 'niks doen is geen optie'
'Kan wel janken!' Maaier hakt pootjes af van reekalfje bij Bergen op Zoom


Minder maaien voor meer bloemen én insecten

18-05-2021 - 0 reacties JOURE - Laat de maaimachine een maandje stilstaan. Dat is de kern van de actie Maai Mei Niet. Bloemen en insecten zijn er mee geholpen. Boswachters van Staatsbosbeheer geven het voorbeeld.


"Sterrenrestaurants vroegen al snel naar onze tulpenbollen"

14-05-2021 - 0 reacties Als kind zat Johanna Huiberts al tussen de bloemen. Op 58-jarige leeftijd is dat niet anders. Samen met haar man John runt ze namelijk het bedrijf ‘Huiberts Biologische Bloembollen’ in het Noord-Nederlandse dorp Sint Maartensvlotbrug. "Sterrenrestaurants vroegen al snel naar onze tulpenbollen. Dat wekte…


Vier man vast voor drugs tussen bloemen op Scandinavië

03-05-2021 - 0 reacties De politie heeft afgelopen woensdag 28 april vier verdachten aangehouden die ervan worden verdacht zich bezig te hebben gehouden met drugssmokkel, in het bijzonder naar Scandinavië. Daarbij werd vermoedelijk ook drugs gesmokkeld in vrachtwagens die bloemen vervoerden. De verdachte, een 42-jarige man uit…


"Eetbare bloemen voegen veel toe aan gerecht"

29-04-2021 - 0 reacties Overal waar je kijkt zie je de lente. Nu we de winter uitzwaaien met kleurrijke lentebloemen beginnen veel mensen weer in hun tuin te werken, bloemen te telen, of groenten en fruit voor de komende zomer. Midiflore, een bedrijf in Zuid-Frankrijk, heeft die twee dingen gecombineerd en teelt op het veld en…