Aardbeien

Aardbeien is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Aardbeien en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Aardbeien nieuws

Al 48 jaar in de aardbeien maar Gerrit kan nog wat leren van zijn zoon

17-09-2020 - 0 reacties In 1972 begon Gerrit Bronsink met zijn eerste aardbeienplanten. Als jonge ondernemer (hij was 12 jaar oud) kon hij zijn eerste aardbeien verkopen aan de lokale groenteboer. De storm van 1993 maakte bijna een einde aan de aardbeientuin. "We zaten in zak en as en overwogen een bordje 'te koop' in de tuin…


Biologisch aardbeien telen: 'Elke dag vier uur plukken, maar ik kan er niet van leven'

25-08-2020 - 0 reacties 'Ik kan hier niet van leven, maar het werk dat ik er van heb is wel wat meer dan hobbymatig.' Jelte Plas uit Rottum teelt biologische aardbeien.


Grote kennisbehoefte door groei aardbeiensector

17-06-2020 - 0 reacties Het areaal aardbeien dat in Nederland onder glas geteeld wordt, breidt snel uit. Er is een grote behoefte aan kennis over nieuwe rassen en teeltsystemen. Weerbaarheid van aardbeiplanten is een van de aandachtspunten.


Bakken vol aardbeien bij fruitboerderij in Ouwerkerk: verkoop aan bakkers en restaurants ligt stil

24-04-2020 - 0 reacties OUWERKERK - Dat genot soms samengaat met gezondheid, bewijst de aardbei. Rood en rijp smaakt en ruikt deze schijnvrucht bijna zo bedwelmend als de eerste zomerdagen. Daarnaast knalt de rode rakker ook nog eens van de vitamine C, nodig voor de weerstand. Dat komt mooi uit, want de zomerkoninkjes van Wim en Joleen Remeeus van Fruitboerderij Remeeus in Ouwerkerk liggen klaar om ervan te smullen.


Barpersoneel gaat fruit plukken: 'We moeten ze het nu heel snel leren'

24-04-2020 - 0 reacties Grote rode aardbeien, door het mooie weer bijna mierzoet. De oogst van zacht fruit in Gelderland is volop bezig en komt van de struiken, ondanks het gevreesde tekort aan personeel. Bloemplukkers, serveerders, barpersoneel en jongeren zijn in de fruitkassen gaan werken.


"Voor €2,50 per punnet kun je goed aardbeien verkopen"

17-04-2020 - 0 reacties Tholen – “Het Belgische aardbeienseizoen is losgebarsten. Er zijn mooie volumes beschikbaar en de kwaliteit is op dit moment heel erg goed, omdat ze goede groeiomstandigheden hebben gehad. Mooi weer overdag en koude nachten”, vertelt Guy De Meyer van Demargro. “Ook de prijzen vallen relatief mee. €2,50…


Coronaproof verkoop: Asperges en aardbeien aan de stok in de drive-thru

10-04-2020 - 0 reacties Tholen - Nieuw is het niet, populair is het wel: verse producten van het land kopen zonder je auto uit te hoeven. Het op McDonald's geïnspireerde verkoopconcept bewijst ook succesvol te zijn voor versproducten, getuige de bekendheid van de Aardbeien Drive-In J & B in Uden. Corné Ooms van de Brabantse Wal…


In de file bij de aardbeien drive-inn in Uden, dát is nu het uitje

29-03-2020 - 0 reacties UDEN - Verse aardbeien halen bij de aardbeienautomaat van Jan van den Elzen in Uden, dát is nu het uitje. Je weet wel, bij de aardbeienrotonde. Een enorme file heeft zich gevormd bij het automaat. De wachttijd is deze zondagmiddag meer dan een uur. Maar ja, er is toch niet anders te doen in tijden van corona...


Aardbeienkweker in Klein-Zundert vreest tekort aan plukkers en schakelt Facebook in

28-03-2020 - 0 reacties Nog een paar weken en dan moeten de eerste van zijn 25 miljoen aardbeien worden geplukt. Normaal gesproken kan hij rekenen op vast team Oost-Europese seizoensarbeiders, maar door de coronacrisis vreest Mark van Aert uit Klein-Zundert dat hij handen tekort gaat komen om de oogst op tijd gedaan te krijgen. Via Facebook roept hij nu mensen in de omgeving op om bij te springen.


FruitMasters veilt eerste aardbeien van het seizoen

16-03-2020 - 0 reacties FruitMasters heeft de eerste Malling Centenary aardbeien geveild. De opbrengst schenkt teler Jan van Genderen aan het KWF Kankerbestrijding. De opbrengst van het eerste kistje bedraagt €1008.

De veiling van het eerste kistje aardbeien met acht bakjes van 500 gram heeft per bakje €126 opgebracht. Teler Jan…


'Buitengewoon' aardbeienseizoen in Italiaanse Basilicata

24-02-2020 - 0 reacties "Het aardbeienseizoen in Basilicata is in volle gang. Vorig jaar zijn we op 25 februari begonnen met het verwerken van de aardbeien, terwijl de oogst dit jaar al een maand geleden begon," legt Demetrio Nicodemo, teeltmanager van Nicofruit, uit.

"Het zachte weer van de afgelopen weken heeft de oogst vervroegd.…


Hectares vol plastic aardbeienbakjes: een heel gesjouw op het land

10-01-2020 - 0 reacties De afgelopen twee maanden legden tuinders hectares vol landbouwgrond vol met zwarte plastic plantenbakjes voor aardbeien. Nu worden ze overal weer weggehaald, want de planten moeten voor de vorst van het land af. Een intensief werkje.


"Export aardbeien naar rest Europa staat in de startblokken"

18-12-2019 - 0 reacties Half november werd er met de laatste plukronde in Salamanca een punt gezet achter het aardbeienzomerseizoen van de Spaanse coöperatie Onubafruit. De eerste aardbeien van Huelva werden al eind november geplukt.
Tot nu toe heeft Onubafruit hoofdzakelijk de binnenlandse markt bevoorraad met beperkte…


Charme-offensief boeren op schoolplein Odiliapeel

01-10-2019 - 0 reacties ODILIAPEEL - Terwijl half Nederland mopperend in de file staat vanwege het boerenprotest, werd dinsdagochtend op het schoolplein in Odiliapeel juist een charme-offensief gehouden. Ouders en kinderen werden door plaatselijke boeren in de stromende regen getrakteerd op chocomel, zuiveldrank en verse aardbeien van Heeren. ,,Ik krijg gewoon kippenvel van deze actie", zegt een van de moeders.


Charme-offensief boeren op schoolplein Odiliapeel

01-10-2019 - 0 reacties ODILIAPEEL - Terwijl half Nederland mopperend in de file staat vanwege het boerenprotest, werd dinsdagochtend op het schoolplein in Odiliapeel juist een charme-offensief gehouden. Ouders en kinderen werden door plaatselijke boeren in de stromende regen getrakteerd op chocomel, zuiveldrank en verse aardbeien van Heeren. ,,Ik krijg gewoon kippenvel van deze actie", zegt een van de moeders.


Bomen voor gezonde buitenvarkens

19-09-2019 - 0 reacties Vanaf september 2017 werkt een groep met onderzoekers, experts en varkenshouders in Vlaanderen aan het concept van agroforestry. Tijdens een afsluitende studiedag is een bezoek gebracht aan het bedrijf Hof ter Meulen, van Carl en Tessa. Hier maakten de aanwezigen kennis met een productiesysteem waarbij Mangalica-varkens in een roterende buitenloop gecombineerd worden met onder andere bomen, parelhoenen en aardbeien.


Insectenbestuiving voor betere fruitopbrengst

10-09-2019 - 0 reacties Voor een goede oogst van aardbeien, peren, appels en blauwe bessen is windbestuiving niet voldoende. Extra bestuiving door bestuivende insecten zoals bijen en zweefvliegen kan zorgen voor meer vruchten van betere kwaliteit.


Fragaria Innova is aardbeienkraamkamer

09-09-2019 - 0 reacties Nergens ter wereld worden op zo'n klein gebied zoveel aardbeien geteeld als in Nederland en dan speciaal in Noord-Limburg. In de vollegrond en in kassen. Daardoor staat Nederland op plek zeven van aardbeiproducerende landen in de Europese Unie.


Schade door droogte en hittegolf nog groter dan verwacht

19-08-2019 - 0 reacties Aardappelen, peren, erwten, aardbeien, … De schade door de hittegolf deze zomer is nog groter dan gedacht, klinkt het bij AGF-deskundigen. De sector vraagt daarom de situatie als ramp te erkennen. Maar dan nog is niet duidelijk of de verzekering wel schade door extreme hitte dekt. Eerst werd de schade…


Van immuunsysteem lama tot biologische gewasbescherming

02-08-2019 - 0 reacties Het Gentse biotechnologiebedrijf Agrosavfe heeft 35 miljoen euro vers kapitaal opgehaald om de lancering van zijn eerste product, BioFun-1, voor te bereiden. “Het product zal dienen om een veelvoorkomende schimmel bij onder meer aardbeien, aubergines en druiven te bestrijden”, klinkt het. De spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie ontwikkelt biologische gewasbeschermingsproducten als alternatief voor de klassieke chemische stoffen. Leuk weetje: het bedrijf vertrekt bij zijn onderzoek van het immuunsysteem van lama's.