Voedselproductie

Volg al het nieuws over Voedselproductie, een van de 16554 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Voedselproductie nieuwsbrief.

Voedselproductie nieuws

'Continuïteit van de voedselvoorziening is niet in het geding'

01-04-2020 - 0 reacties Op 12 maart heeft de Tweede Kamer het kabinet via een motie opgeroepen om de voedselproductie en bevoorrading van winkels te waarborgen en daartoe verschillende scenario’s uit te werken. De continuïteit van de voedselvoorziening heeft de volle aandacht van het kabinet en de sector. Alle partijen die betrokken zijn bij de voedselvoorziening verzekeren dat de continuïteit van de voedselvoorziening niet in het geding is; er wordt ruim voldoende voedsel geproduceerd en er is meer dan genoeg voorraad aanwezig in de distributiecentra. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aan de Tweede Kamer.


42.000 kilo aan soep, bami, en andere verse producten over, 'Weggooien? Nooit.'

20-03-2020 - 0 reacties Sinds de coronavirusuitbraak hebben veel ondernemers in horeca en voedselproductie nog geen moment stilgezeten. Om te voorkomen dat er binnenkort duizenden kilo's voedsel in de de vuilnisbak belanden en horecabedrijven massaal failliet gaan, bedenken restaurants en leveranciers creatieve oplossingen.
Sinds dit weekend hebben zich al 1300 nieuwe restaurants aangemeld bij Thuisbezorgd, waardoor ze toch nog omzet kunnen draaien.Voor de voedselproducenten is het wat lastiger om het eten aan de man te brengen.
Ad van Olphen is directeur van Henri, een bedrijf dat levert aan onder meer NS-stations, Schiphol en scholen. Momenteel heeft hij 42.000 kilo aan soepen, sauzen, stamppotten, bami, visschotels en andere verse producten over. Van Olphen: "Vreselijk. Als ik hier nu rondloop, doet dat echt pijn. Weggooien? Never nooit", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Schappelijk prijsje
Tientallen andere horecaleveranciers hebben hetzelfde probleem. Een aantal heeft snel een nieuwe website in de lucht gebracht: etenover.nl. Leveranciers kunnen op die site aangeven wat ze in voorraad hebben en consumenten kunnen dan soep of ander eten bestellen.
Van Olphen: "Tegen een schappelijk prijsje. Zo hopen we van de voorraad af te komen. En als we met bepaalde producten tegen de einddatum zitten, gaat het voedsel naar de voedselbanken."
'Steun de lokale melkboer'
In Amsterdam hebben een bakker, een melkboer, een boerderij, een worstenmaker en een restaurant de handen ineengeslagen om Support your locals op te richten. Op hun website kun je een doos met verse producten bestellen en zo lokale ondernemers steunen.
Samuel Levie, oprichter van worstenmaker Brandt & Levie, bedacht het platform afgelopen zondag, om het verlies voor de horeca enigszins op te vangen. Levie: "Het loopt storm, we hebben in twee dagen al 1200 pakketten verkocht. Ik had nooit verwacht dat we de omzet die we mislopen enigszins zouden goedmaken."
Bekijk het hier:
In steden als Utrecht, Rotterdam en Haarlem komen mensen met vergelijkbare initiatieven. Iedereen die dit ook wil opzetten, mag bij Support your locals aankloppen. "Wij hebben een pakket met informatie hoe je dit kunt opzetten, dat delen we met wie wil."
Tegoedbon
Lot van Beek zat door de corona-crisis noodgedwongen thuis en wilde als grafisch ontwerper graag haar steentje bijdragen. Dus bedacht ze een tegoedbonnensysteem, voor de horeca en andere mkb'ers, om zo de financiële druk wat uit te smeren.
Van Beek: "Op mijn LinkedIn-oproep kwamen veel positieve reacties, heel veel mensen boden aan om te helpen. Nu zitten we met zo'n zes man allemaal vanuit huis de webapplicatie Tegoedje.nu te bouwen."
Ondernemers kunnen straks via een tegoedbon hun diensten voor in de toekomst verkopen, zodat als de economie weer draait mensen hun bonnen kunnen inleveren. Als het af is, gaan de makers eruit als middleman. De betalingen verlopen via de webapplicatie.
Door de vingers zien
Al die lokale initiatieven zijn goed, maar er moet ook vanuit de overheid een structurele oplossing komen, zegt Jan Willem Grievink, directeur van FoodService Instituut Nederland. Hij oppert drie oplossingen.
Ten eerste moeten de groothandels iedereen kunnen toelaten, ook mensen zonder een pasje. Dat gebeurt inmiddels langzaamaan. Daarnaast moeten fabrikanten de mogelijkheid hebben om voedsel direct aan de consument te verkopen - daar kleven nu te veel voorwaarden aan. Als laatste hoopt hij dat de supermarkten kunnen helpen met het verkopen van het overtollig voedsel.
Grievink: "Mensen zijn nou eenmaal gewend om hun eten te halen in de supermarkt, dus dat is de beste plek om het te verkopen. Ik denk dat de supermarkten het wel willen, maar er nu met hun eigen drukte niet aan toekomen. De overheid kan hierin helpen."


Lokale productie niet per se beter voor het klimaat

10-02-2020 - 0 reacties Mensen wereldwijd raken meer bezorgd over de klimaatverandering: 8 op de 10 mensen zien klimaatverandering als een grote bedreiging voor hun land. Voedselproductie is verantwoordelijk voor een kwart van de broeikasgasuitstoot wereldwijd.
'Lokaal eten' is een aanbeveling die je vaak hoort, bijvoorbeeld…


14% voedselproductie geraakt niet in de winkelrekken

14-10-2019 - 0 reacties Goed 14 procent van de wereldwijde voedselproductie raakt al verloren nog voor het in de winkels terecht komt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. Een daling van dat cijfer kan leiden tot meer economische groei en productiviteit wereldwijd, helpt in de strijd tegen honger en perkt de broeikasgasuitstoot verder in.


Thank a Farmer Day betrekt consument bij boeren en voedselproductie

11-10-2019 - 0 reacties De stichting Boer Bewust houdt zaterdag de derde editie van de Nederlandse versie van ‘Thank a Farmer Day’. Op deze dag bedanken mensen wereldwijd de boer voor het voedsel dat hij/zij maakt. ‘De boer, onzichtbaar, maar onmisbaar’ is het thema.


Binnen vier weken gehoor aan voorstellen of voedselproductie gaat plat

01-10-2019 - 0 reacties Agractie en Farmers Defence Force (FDF) hebben plannen om de voedselvoorziening plat te leggen. Dat zeggen de woordvoerders van het boerenprotest dat op 1 oktober plaatsvond op het Malieveld in Den Haag.


Binnen vier weken gehoor aan voorstellen of voedselproductie gaat plat

01-10-2019 - 0 reacties Agractie en Farmers Defence Force (FDF) hebben plannen om de voedselvoorziening plat te leggen. Dat zeggen de woordvoerders van het boerenprotest dat op 1 oktober plaatsvond op het Malieveld in Den Haag.


Binnen vier weken gehoor aan voorstellen of voedselproductie gaat plat

01-10-2019 - 0 reacties Agractie en Farmers Defence Force (FDF) hebben plannen om de voedselvoorziening plat te leggen. Dat zeggen de woordvoerders van het boerenprotest dat op 1 oktober plaatsvond op het Malieveld in Den Haag.


Limburgs project impuls voor agrarisch onderwijs Ethiopië

30-09-2019 - 0 reacties Agrarische opleidingen in Ethiopië praktijkgerichter maken, zodat onderwijs en bedrijfsleven beter op elkaar aansluiten. Dat is het doel van het project 'Bright Future in Agriculture', waarbij diverse Limburgse partijen betrokken zijn. Dit moet op lange termijn bijdragen aan een efficiëntere en toekomstbestendige voedselproductie in Ethiopië.


'Microben in bodem houden planten gezond'

26-09-2019 - 0 reacties Utrechtse wetenschappers ontdekten dat bodemmicroben de potentie hebben om planten immuun te maken voor ziekten. Dat opent nieuwe mogelijkheden voor duurzame voedselproductie.


Duurzaamheidsprestaties van de land- en tuinbouw sinds 1990 op verzoek van LTO in kaart gebracht

16-09-2019 - 0 reacties De Nederlandse land- en tuinbouw is sinds 1990 sterk verduurzaamd. Zo heeft de sector de emissies naar het milieu, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica en de uitstoot van broeikasgassen terug weten te dringen - zonder dat dit ten koste ging van de voedselproductie. Dat blijkt uit het overzicht 'Duurzaamheidsprestaties van de land- en tuinbouw in vogelvlucht', dat Wageningen Economic Research op verzoek van LTO Nederland heeft verzameld.


LTO: 'Grote stappen gezet in dertig jaar landbouw'

16-09-2019 - 0 reacties De Nederlandse land- en tuinbouw is sinds 1990 sterk verduurzaamd. Zo heeft de sector de emissies naar het milieu, gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica weten te dringen, zonder dat dit ten koste ging van de voedselproductie.


De echte prijs van voedsel is óók een kwestie van wat we willen

05-09-2019 - 0 reacties Het lijkt een voor de hand liggende oplossing: druk de maatschappelijke kosten van voedselproductie uit in de prijs voor een hamburger of een pak koekjes, en de overstap naar een vegetarisch en biologisch dieet is snel gemaakt. Toch zit er een belangrijk nadeel aan zogeheten true cost accounting: het reduceert het debat over duurzaam voedsel tot een kosten-batenanalyse en legt de verantwoordelijkheid voor verduurzaming bij de consument. Dat zegt Gustaaf Haan, hoofd onderzoek bij Questionmark, dat concurrentie op duurzaamheid in de voedselmarkt stimuleert.


BoerBurgerBeweging wil deugterreur uitbannen

29-08-2019 - 0 reacties Burgers en journalisten denken bij voedsel en voedselproductie precies te weten hoe dat gaat, zonder zich daarin te verdiepen. In de media worden vervolgens vanuit die aannames gesprekken gevoerd en gedebatteerd. Deze ‘deugterreur’ wil BBB uitbannen.


VN-rapport: Mensheid moet landgebruik veranderen

08-08-2019 - 0 reacties Volgens VN-klimaatorganisatie IPCC bedreigt de klimaatverandering wereldwijd de landbouw en de menselijke voedselvoorziening. Landbouwgronden degraderen en de gemiddelde voedselproductie per hectare dreigt af te nemen.


VN-rapport: Mensheid moet landgebruik veranderen

08-08-2019 - 0 reacties Volgens VN-klimaatorganisatie IPCC bedreigt de klimaatverandering wereldwijd de landbouw en de menselijke voedselvoorziening. Landbouwgronden degraderen en de gemiddelde voedselproductie per hectare dreigt af te nemen.


Gebruik landbouw in geopolitiek

05-08-2019 - 0 reacties De voedselproductie in de wereld staat onder druk. Europa’s landbouwbeleid moet daar rekening mee houden, schrijft Ingrid Jansen.


Handelsmissie Ethiopië met minister Kaag gericht op water en duurzame voedselproductie

02-08-2019 - 0 reacties Bent u actief in de watersector of houdt u zich bezig met duurzame voedselproductie? En wilt u uw zaken of bestaande contacten uitbreiden in het op een na grootste land in Afrika? Ga dan van 27 tot en met 31 oktober mee met de handelsmissie naar Ethiopië.Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bezoekt in deze periode naast Ethiopië ook omringende landen Zuid-Soedan en Oeganda.


Herenboeren Rotterdam voeden tweehonderd families

28-05-2019 - 0 reacties Natuurmonumenten start een samenwerking met Herenboeren Rotterdam voor voedselproductie en natuurbeheer in de Schiebroekse Polder tussen Berkel & Rodenrijs en Rotterdam. In 2020 komt de polder in beheer bij Natuurmonumenten.


Nederlandse scholen moeten, met eigen dieren, voedselproductie opnemen in het lespakket

28-05-2019 - 0 reacties Nederlandse scholen moeten volgens 73,3 procent van de stemmers op de stelling van pigbusiness.nl eigen dieren gaan houden. Dat zou een goede zet zijn voor de bewustwording.