Bomen

Al het Bomen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Bomen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Bomen nieuws

Stikstof bedreigt meest kwetsbare natuurgebieden: 'Ook vlinders en bijen verdwijnen'

18-02-2020 - 0 reacties Bomen en planten hebben stikstof nodig om te groeien. De natuur kan dus niet zonder stikstof, maar het gaat fout als er te veel stikstof is. Goed fout zelfs. Als er geen herstelmaatregelen worden genomen, dreigen de meest kwetsbare natuurgebieden van Gelderland ten onder te gaan door de stikstofcrisis.


Voorbereidingen voor bouw Tesla-fabriek tijdelijk stilgelegd

17-02-2020 - 1 reacties Een Duitse rechtbank heeft autobouwer Tesla verordonneerd te stoppen met het kappen van 92 hectare bomen in de buurt van Berlijn om daar zijn eerste Europese auto- en batterijenfabriek te bouwen. De uitspraak wordt gezien als een overwinning voor milieuactivisten.


Waarom Brabant 40 miljoen bomen plant (waarvan er mogelijk maar 4 miljoen overblijven)

08-02-2020 - 0 reacties DEN BOSCH - Het is een operatie van weergaloze proporties. Liefst 40 miljoen nieuwe bomen wil Brabant de komende tien jaar in de grond zetten. Maar wie wist dat er daarvan uiteindelijk misschien ‘slechts’ 4 miljoen overblijven? De feiten rond de plantdrift van het provinciebestuur op een rij.


Rijk en provincies streven naar circa 185 miljoen nieuwe bomen in 2030

05-02-2020 - 0 reacties In 2030 moet in er Nederland 10 procent meer bos staan, vinden landbouwminister Carola Schouten en de provincies. In een brief aan de Tweede Kamer zetten ze hun visie voor een nieuwe bossenstrategie uiteen. Die lijkt volgens onderzoeker Bas Lerink onderdeel van een grotere trend: "Er wordt al gezegd dat dit het decennium van het bos wordt".


Meer dan de helft van de fruittelers beregent tegen nachtvorst

30-01-2020 - 0 reacties Het beregenen van bloesem door fruittelers is met afstand de meest gebruikte voorzorgsmaatregel ter bescherming tegen de nachtvorst. Dit blijkt uit de jaarlijkse data-actualisatie van AgriDirect, waarbij circa 800 Nederlandse fruittelers informatie delen over bedrijfsactiviteiten, toekomst- en investeringsplannen. Van deze fruittelers beregent 56,5% in het voorjaar de bloesem om schade te voorkomen. Van de ondervraagden zegt 34% geen voorzorgsmaatregelen te nemen tegen de nachtvorst. Slechts een klein percentage van de fruittelers gebruikt andere voorzorgsmaatregelen dan beregening zoals vuurpotten, overkappingen, heteluchtkanonnen, ventilatoren en folie om bomen in te pakken.


Boeren gaan veevoer telen in boomwallen

24-01-2020 - 0 reacties SURHUISTERVEEN - Veertien boeren in Achtkarspelen gaan hun boomwallen verrijken met eetbare bomen, struiken en planten. Dit moet zorgen voor extra veevoer, een betere diergezondheid en een meer biodiversiteit.


Record: er zat nog nooit zoveel CO2 gemeten in de atmosfeer

23-01-2020 - 0 reacties We hebben het er dagelijks over: de enorme hoeveelheden CO2 die wij op de aarde uitstoten. Een deel daarvan wordt opgenomen in de natuur, door bomen bijvoorbeeld. Maar hoeveel van die koolstofdioxide blijft er nou rondzweven? Nou, best wel veel. Sterker nog: nog nooit was de concentratie CO2 zó hoog als nu.


Trump steunt plan om biljoen bomen te planten tegen klimaatverandering

21-01-2020 - 0 reacties De Verenigde Staten scharen zich achter het initiatief om wereldwijd een biljoen (1.000 miljard) bomen te planten om klimaatverandering tegen te gaan, zegt de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag aan de start van het World Economic Forum (WEF, Wereld Economisch Forum) in het Zwitserse Davos.


‘Door zachte winter hebben we deze zomer nóg eerder last van eikenprocessierups’

08-01-2020 - 0 reacties Van winterweer is in Nederland nog amper sprake geweest. En dat blijft voorlopig ook zo, is de verwachting bij Weerplaza. Dat is slecht nieuws voor schaatsliefhebbers, maar ook voor mensen die in de buurt wonen van bomen waar graag eikenprocessierupsen in gaan zitten. Door de zachte winter hebben de rupseneitjes meer overlevingskans.


Bomen stoken in centrales? Waanzin.

29-11-2019 - 1 reacties Het is onzinnig om kolenstook te vervangen door hout. Het kost levend bos en levert juist méér CO2 op, schrijft Martijn Katan.


Walvissen blijken enorme CO₂-stofzuigers

27-11-2019 - 0 reacties In de strijd tegen klimaatverandering kunnen we beter walvissen beschermen dan extra bomen planten. Walvissen blijken namelijk heel veel CO₂ te absorberen. Hun poep zorgt bovendien voor meer plankton in de oceanen, dat ook enorme hoeveelheden broeikasgassen vastlegt. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).


Relatief veel bladeren aan de bomen door stabiel herfstweer

25-11-2019 - 0 reacties Vergeleken met voorgaande jaren zitten er deze herfst nog altijd relatief veel bladeren aan de bomen. Ook verkleuren ze later dan normaal. Dat komt door het stabiele herfstweer, meldt de website Nature Today.
Boomsoorten als witte paardenkastanjes en linden zijn inmiddels kaal, maar veel berken, elzen en hazelaars verliezen rond deze tijd pas hun bladeren. Volgens de Wageningen Universiteit is dat zeer laat voor de tijd van het jaar. De meeste beuken en eiken hebben nog volop blad en ook dat is relatief laat.
Een oorzaak van de late bladverkleuring is dat er deze herfst nog geen extreem koude of warme periodes waren. Volgens bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit is dat toe te schrijven aan klimaatverandering. "Het is een van de warmste jaren ooit en dat heeft zijn weerslag op de natuur." Ook speelt mee dat er geen officiële herfststorm is geweest en er nog nauwelijks nachtvorst was.
De universiteit heeft de veranderende natuur in kaart gebracht door mensen in het hele land te vragen foto's van bomen en planten te maken en te uploaden via een app. Inmiddels kunnen daardoor al over meerdere jaren vergelijkingen worden gemaakt.


De ideale band tussen landbouw, bos en voedsel

16-11-2019 - 0 reacties Bomen zijn niet alleen landschappelijk van belang maar kunnen ook een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de landbouw.


Mirakels mineraal vangt CO2 uit de lucht

21-10-2019 - 2 reacties

Originele beschrijving

Gooi het bij bomen in de straat, in wegbermen, op akkers en stranden en het gaat vanzelf het broeikasgas CO2 wegvangen. Na de eerste kleine succesvolle proeven met het materiaal olivijn dromen wetenschappers van grootschalige toepassingen. Goed idee?


Zeurvlees?

14-10-2019 - 0 reacties Foto Shutterstock Het was al weer een tijdje geleden. Dat komt, onze jongste zoon houdt er niet zo van. Ik en mijn vrouw wel. Hij was er niet met eten; dus schafte onze pot rode kool, appelmoes, aardappelpuree én hachee-vlees, dat lang had gesudderd. Heerlijk, zeker nu de wind de bladeren van de bomen rukt.
Het bericht Zeurvlees? verscheen eerst op Vlees.nl.


Homburg SingleNozzleControl

09-10-2019 - 0 reacties Homburg SingleNozzleControl is een plug & play-oplossing voor Hardi-veldspuiten om bespuitingen per dop te kunnen doen. Compatible met Hardi Commander met PrimeFlow (zowel CM05 als CM11).De doseringscontrole blijft normaal werken, maar de gps neemt de controle over voor het in- en uitschakelen van de individuele nozzles bij overlappen.Compatible met HC8600 en HC9600 (en Ag Leader InCommand 800-1200) beeldschermen:-  Tot 144 secties.-  Beeldschermen hebben een multiple product unlock nodig, omdat het display twee spuitbomenregelingen ziet en beide bomen moet kunnen…


Minder broeikasgassen uit land- en tuinbouw

08-10-2019 - 0 reacties In 2030 moet Nederland jaarlijks 49% minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. In de landbouw is veel mogelijk: door bomen te planten, door CO₂-opslag in de bodem of door de methaanemissie in de rundveehouderij te verminderen.


Geiten eten heel eiland in Griekenland op

06-10-2019 - 0 reacties Een aparte situatie in Griekenland: op het eiland Samothraki leven meer geiten dan mensen! En daar balen de bewoners van. De geiten eten alle jonge bomen op. Daardoor gaan stenen los liggen en brokkelt het eiland langzaam af.
Aan boeren wordt daarom gevraagd om sommige geiten weg te doen. Ook worden er nieuwe bomen gepland en hekken geplaatst. Zodat het eiland een goede plek blijft om te wonen voor mensen en dieren.


Stikstofprobleem helpt juist met Co2 reductie!?

01-10-2019 - 0 reacties Worden we nou bij de neus genomen? mag de natuur niet evalueren maar alleen Staatsbosbeheer (met bedrijven) bomen planten?


Bomen voor gezonde buitenvarkens

19-09-2019 - 0 reacties Vanaf september 2017 werkt een groep met onderzoekers, experts en varkenshouders in Vlaanderen aan het concept van agroforestry. Tijdens een afsluitende studiedag is een bezoek gebracht aan het bedrijf Hof ter Meulen, van Carl en Tessa. Hier maakten de aanwezigen kennis met een productiesysteem waarbij Mangalica-varkens in een roterende buitenloop gecombineerd worden met onder andere bomen, parelhoenen en aardbeien.