Limburg

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Limburg. Limburg is een van de 15837 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Limburg nieuws

Perentelers krijgen eindelijk goed nieuws

22-01-2020 - 0 reacties In vergelijking met vorig jaar ligt de prijs voor peren 15 procent hoger, tot grote tevredenheid van de perentelers. “We krijgen nu tot 85 cent, dat zijn mooie prijzen”, zegt Tony Derwael van het Borgloonse Bel’Export aan Het Belang van Limburg.


'Wacht niet op water' is Limburgse campagne over risico's wateroverlast

09-01-2020 - 0 reacties Omdat we steeds vaker te maken hebben met extreem weer is het Waterschap Limburg samen met de veiligheidsregio een campagne begonnen. Doel is om bewoners bewust te maken van de gevaren die kunnen ontstaan bij plotselinge wateroverlast. Via een website wil het waterschap burgers helpen om de risico's te beperken of om overlast te voorkomen.
"Als Waterschap Limburg hebben we een heel pakket aan maatregelen om schade door wateroverlast in te dammen, maar burgers moeten zelf ook wat doen", zegt Josette van Wersch van het waterschap tegen 1Limburg.
"Het zijn heel makkelijke en concrete tips die we burgers willen meegeven", zegt Van Wersch. "Draai bij water in huis meteen het gas en licht uit. Zet je kliko vast, zodat hij niet wegdrijft en voor je auto geldt hetzelfde: zet hem op de handrem."
Niet door ondergelopen straat rijden
Limburg is de afgelopen jaren meerdere keren verrast door wateroverlast. Zo kreeg de gemeente Meerssen in 2018 twee keer te maken met hevige regenval en modderstromen. De gemeente heeft nu zandzakken ingeslagen voor periodes waarin hevige regenval wordt verwacht.
De campagne adviseert ook vooral wat je niet moet doen tijdens wateroverlast. Ga vooral niet door een ondergelopen straat rijden, omdat de auto golfslag veroorzaakt waardoor er nog meer water in de aanliggende woningen loopt.
Ook door een straat vol water lopen, is niet verstandig. "Door de waterdruk kunnen putdeksels zijn weggedreven, waardoor je in een rioolput kunt vallen. Het is in Meerssen al gebeurd dat een man in zo'n put viel en iets brak."


Tientallen tractoren bij NedCar in Limburg

18-12-2019 - 0 reacties Actievoerders in Limburg hebben zich verzameld op een weg bij autofabriek VDL NedCar in Born. Rond 08.00 uur stonden daar rond 08.00 uur zo’n dertig tractoren te wachten. De politie is ter plaatse om hen te begeleiden.


Droge zomers een steeds groter probleem

16-12-2019 - 0 reacties Water vasthouden is noodzakelijk om het grondwaterpeil omhoog te stuwen. Op veel plekken in Limburg is nog flink wat water nodig voordat het grondwaterpeil op normaal niveau staat. Waterschap Limburg en LLTB roepen boeren op het water op de akkers deze wintermaanden vast te houden.


Voor het eerst in lange tijd wolf gespot in Noord-Limburgse Heijen

14-12-2019 - 0 reacties In het Noord-Limburgse Heijen is zaterdag bij de A77 een wolf gespot. Dat is bijzonder, want in Limburg is pas twee keer eerder een wolf gesignaleerd, aldus Glenn Lelieveld van Wolf in Nederland.


Aanpak stikstofproblemen: provincie wil 200 miljoen van Rijk

11-12-2019 - 0 reacties Het provinciebestuur wil ruim 200 miljoen euro van het Rijk voor de aanpak van de stikstofproblemen in Limburg.


Najaarsbijeenkomst Grondig Boeren met Mais Limburg

04-12-2019 - 0 reacties Op dinsdag 26 november vond de najaarsbijeenkomst van Grondig Boeren met Mais Limburg plaats. Aan bod kwam de evaluatie van het teeltseizoen 2019 op de twee satellietbedrijven van Thieu Bongers en Melkveebedrijf de Reining VOF.
Daarnaast gingen de ondernemers in op het belang van organische stof en bokashi (gefermenteerd organisch materiaal). Tot slot brachten zij een bezoek gebracht aan het demonstratieperceel van Thieu Bongers om het vanggewas (gelijkzaai rietzwenk) en de beworteling hiervan te bekijken.


Actie tegen wasberen schieten in Gelderland

02-12-2019 - 0 reacties Gelderland moet wasberen in het wild niet laten afschieten. Er zijn mogelijkheden om de dieren te vangen, te steriliseren en daarna te verhuizen naar een dierentuin. In Limburg zijn sinds begin oktober al dertien beren gevangen en overgebracht naar de stichting AAP, die zorgt voor de herplaatsing.


Nederland gestart met warme sanering varkenshouderij

29-11-2019 - 0 reacties Nederland is deze week van start gegaan met een warme sanering van de varkenshouderij. Varkenshouders uit de provincies Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland en Utrecht kunnen zich tot de Nederlandse overheid wenden om subsidies te krijgen wanneer zijn hun bedrijfsactiviteit stopzetten. Daarmee wil de overheid de geurhinder in ‘veedichte’ gebieden verminderen. In totaal is er 180 miljoen euro beschikbaar voor de stoppende varkenshouders.


Is ons drinkwater in gevaar door landbouwgif in de Maas?

11-11-2019 - 0 reacties De Maas is een belangrijke bron voor ons drinkwater. Maar de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is gestopt met de inname van Maaswater voor de drinkwaterwinning.


Boete dreigt als Limburg stopt met fokprogramma korenwolf

08-11-2019 - 0 reacties De provincie kan niet eerder dan eind 2021 stoppen met het fokprogramma voor de korenwolf.


Nog zeker 500 hectare uien op het veld

07-11-2019 - 0 reacties Nog altijd ligt zeker 500 hectare uien buiten, in de Noordelijke provincies en Limburg.


Pluimvee Limburg hekelt “agrarisch racisme”

07-11-2019 - 0 reacties De vereniging van Limburgse Pluimvee- en Konijnenhouders trekt in een open brief, die het Belang van Limburg publiceerde, fel van leer tegen twee opiniestukken die recent verschenen zijn over de schaalvergroting in de sector. De uitbreidingsplannen van enkele pluimveebedrijven in de provincie Limburg zorgt al een tijdje voor een verhitte discussie. Tot nu toe mengde de vakorganisatie zich bewust niet. “Maar beide stukken zijn gebaseerd op onwaarheden”, stelt de organisatie. Een reactie bleef niet uit.


Protesterende bouwvakkers plakken kentekens van wagens af, tientallen boetes uitgedeeld

30-10-2019 - 0 reacties De politie heeft woensdagmorgen op de snelwegen vanuit Limburg naar het noorden tientallen bestuurders van bouwvoertuigen op de bon geslingerd, omdat ze opzettelijk het kenteken van hun voertuigen hadden afgeplakt. De bouwers waren onderweg naar Den Haag, waar ze protesteren tegen de strenge milieuregels.


Wasberen vangen, omdat ‘het moet van Brussel’?

29-10-2019 - 0 reacties In Limburg worden wasberen weggevangen in een poging hun opmars te stoppen. Dat druist in tegen het gezonde verstand en de kennis over wasberen en zal zinloos blijken, schrijft Jaap Mulder.


Boerenprotest Limburg gemoedelijk verlopen

15-10-2019 - 0 reacties De provincie Limburg houdt in grote lijnen vast aan de nieuwe beleidsregels rond stikstof, omdat alleen op die manier nog vergunningen kunnen worden afgegeven. Wel doet de provincie op drie onderdelen concessies aan de boeren, zei de Limburgse CDA-gedeputeerde Ger Koopmans dinsdag. Die gaan vooral over fosfaatrechten, uitbreiding van boerenbedrijven en beheer van natuurgebieden. De provincie houdt de deur wijd open voor verder overleg met de boeren, liet hij weten.


Limburg schort het provinciale stikstofbeleid deels op

15-10-2019 - 0 reacties


Provincie komt Limburgse boeren tegemoet

15-10-2019 - 3 reacties Provincie Limburg doet enkele belangrijke concessies aan Limburgse boeren en tuinders. 'Zo komt er geen koppeling van stikstofemissie met fosfaat- en dierrechten', melden LLTB-voorzitter Léon Faassen en LAJK-voorzitter Willem Voncken.


Limburg staat open voor aanpassing stikstofbeleid

15-10-2019 - 0 reacties Provincie Limburg houdt in grote lijnen vast aan de nieuwe regels rond stikstof, maar staat open voor kleine aanpassingen in het beleid.


Limburg houdt in hoofdlijnen vast aan stikstofbeleid

15-10-2019 - 0 reacties Provincie Limburg houdt in grote lijnen vast aan de nieuwe beleidsregels rond stikstof, omdat alleen op die manier nog vergunningen kunnen worden afgegeven.