Limburg

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Limburg. Limburg is een van de 16276 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Limburg nieuws

Das richt meeste schade aan bij Limburgse boeren

02-07-2020 - 0 reacties Dassen hebben in 2019 voor ruim 250.000 euro aan schade veroorzaakt in Limburg.


Brabant en Limburg hebben eerste regionale hittegolf van het jaar te pakken

27-06-2020 - 0 reacties Het zuiden van Nederland heeft de eerste regionale hittegolf van dit jaar te pakken. In Arcen steeg de temperatuur vrijdagmiddag als eerst naar 25,2 graden. Eindhoven volgde om 12.40 uur met 25 graden. Daarmee is officieel sprake van een hittegolf. Daarvoor moet het op vijf opeenvolgende dagen 25 graden worden, waarvan drie tropisch warm met 30 graden of meer.


Warmer dan 25 graden in Limburg, dus regionale hittegolf is een feit

27-06-2020 - 0 reacties De eerste regionale hittegolf van het jaar is een feit. In Arcen in Limburg werd het rond 12.30 uur vanmiddag 26,2 graden. En daarmee heeft Limburg een hittegolf te pakken.


Hitteplan van start door tropische temperaturen, zuiden van Nederland warmt als eerste op

24-06-2020 - 0 reacties We krijgen vandaag voor het eerst dit jaar te maken met tropische temperaturen. Ook kan het wel eens de eerste dag zijn van een landelijke hittegolf, al is dat zaterdag pas met zekerheid te zeggen. In Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant en Limburg zal de thermometer vandaag waarschijnlijk als eerste de 30 graden aantikken.


Opnieuw forse regenbuien verwacht, code geel voor vier provincies

17-06-2020 - 0 reacties Het KNMI waarschuwt dat woensdag opnieuw veel neerslag in korte tijd kan vallen, wat plaatselijk voor wateroverlast kan zorgen. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg geldt code geel.


570.000 nertsen gedood bij ruimingen

12-06-2020 - 0 reacties HELMOND - In totaal zijn afgelopen week 570.000 nertsen gedood bij de ruimingen op dertien bedrijven in Brabant en Limburg. Dat heeft het RIVM vrijdagmiddag bekend gemaakt.


407 varkensboeren die meeste stank veroorzaken krijgen geld om snel te stoppen

10-06-2020 - 0 reacties Het kabinet trekt 275 miljoen euro extra uit om varkensboeren uit te kopen die gebruik maken van een warme sanering. Voor deze regeling van de overheid zijn 502 aanvragen ingediend, waarvan veruit de meeste uit Zuid-Nederland. In totaal 407 eigenaren voldoen aan de voorwaarden om geld te krijgen als compensatie voor het besluit dat ze willen stoppen.
Het gaat om varkensbedrijven die de meeste stank veroorzaken en met hun stikstofuitstoot de natuur schade toebrengen.
Binnen nu en acht maanden moeten alle dieren en mest op de eerste bedrijven zijn verdwenen, zo verwacht het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Juist deze woensdag werd bekend dat burgers uit Brabant en Limburg een zaak aanspannen tegen de Nederlandse staat, omdat die te weinig zou doen tegen de stankoverlast van megastallen.
Extra mogelijkheidVoor boeren die wel willen stoppen, maar die niet in aanmerking komen voor de zogeheten Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv), komen wellicht nieuwe afspraken. Het kabinet gaat kijken of het dit samen met provincies en gemeenten mogelijk kan maken. Per geval zou dan moeten worden bekeken hoe deze varkenshouders kunnen worden geholpen. Boeren in deze categorie krijgen het advies om zich na de afwijzing te melden bij de provincie of de gemeente.
Aanvankelijk was voor de Srv 180 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag bleek veel te laag om alle goedgekeurde aanmeldingen te kunnen honoreren. Vandaar dat is besloten om het bedrag met 275 miljoen te verhogen. De Europese Commissie heeft hiervoor toestemming gegeven. De warme sanering is overigens opgezet in samenspraak met de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).
'Grootste stankveroorzakers als eerste'De eerste varkenshouders hebben inmiddels een bedrag toegezegd gekregen. Zij kunnen daadwerkelijk stoppen met het boeren. De grootste stankveroorzakers gaan als eersten hun activiteiten beëindigen. Het gaat in eerste instantie om 124 varkenshouderijen. Nog deze zomer krijgen de resterende subsidie-ontvangers duidelijkheid.
LEES OOK: Megastallen stinken volgens omwonenden en daarom slepen ze de staat voor de rechter


407 varkensboeren die meeste stank veroorzaken krijgen geld van rijk om te stoppen

10-06-2020 - 0 reacties Het kabinet trekt 275 miljoen euro extra uit om varkensboeren uit te kopen die gebruik maken van een warme sanering. Voor deze regeling van de overheid zijn 502 aanvragen ingediend, waarvan veruit de meeste uit Zuid-Nederland. In totaal 407 varkenshouders voldoen aan de voorwaarden om geld te krijgen als compensatie voor het besluit dat ze willen stoppen.

Het gaat om varkensbedrijven die de meeste stank veroorzaken en daarmee de natuur schade toebrengen.
Juist deze woensdag werd bekend dat burgers uit Brabant en Limburg een zaak gaan aanspannen tegen de Nederlandse staat, omdat die te weinig zou doen tegen de reukoverlast van megastallen.
LEES OOK: Megastallen stinken volgens omwonenden en daarom slepen ze de staat voor de rechter


Ruiming nertsen begonnen in Brabant, nog niet in Limburg

06-06-2020 - 0 reacties In Deurne, net over de provinciegrens bij Ysselsteyn, is zaterdagochtend begonnen met de ruiming van de eerste nertsenfokkerij. Dat heeft een woordvoerster van de NVWA laten weten. Het gaat om ongeveer 1500 teven met pups.


GGD: Nertsenfokkers wel extra testen, veehouders niet

22-05-2020 - 0 reacties Er worden extra coronatests gedaan bij nertsenhouderijen in het noorden en midden van Limburg.


Sproeiverbod ingegaan: oppompen water uit sloten verboden

22-05-2020 - 0 reacties Sinds vrijdagochtend 6:00 uur geldt er een sproeiverbod in Limburg. Zowel landbouwers als particulieren mogen geen water meer oppompen uit beken en sloten.


LLTB: Limburgs watersysteem moet op de schop

19-05-2020 - 0 reacties Het watersysteem in Limburg moet op de schop, vindt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB.


Brabant breidt sproeiverboden uit

18-05-2020 - 0 reacties Waterschappen Brabantse Delta en De Dommel in de provincie Noord-Brabant hebben maandag hun sproeiverboden uitgebreid. Andere waterschappen, zoals Rijn en IJssel en Limburg, denken later in deze week met beregeningsverboden te moeten komen. „De zorgen over de droogte nemen snel toe”, aldus waterschap Rijn en IJssel.


LLTB: 'Tekorten in grondwater nagenoeg aangevuld'

16-05-2020 - 0 reacties De tekorten die de afgelopen twee jaar ontstonden in het grondwater zijn, althans in Limburg, nagenoeg aangevuld. Dat komt ook omdat boeren erg veel gedaan hebben om water zo lang mogelijk vast te houden. Dat stelt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB zaterdag in een verklaring.


Aantal biologische bedrijven verdubbeld sinds 2010

05-05-2020 - 0 reacties Sinds 2010 is het aantal biologische land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen verdubbeld tot 562 actieve bedrijven in 2019. Het gaat om een gemiddelde groei van negen procent per jaar. Het totaal aantal landbouwbedrijven kent evenwel een dalende tendens. Sinds 2005 zijn ze met ongeveer een derde teruggelopen tot 23.361 bedrijven in 2018. Wel is de gemiddelde oppervlakte per bedrijf met bijna de helft gestegen in diezelfde periode. De gemiddelde oppervlakte per bedrijf is het grootst in Vlaams-Brabant en Limburg en het kleinst in West- en Oost-Vlaanderen.


Loslopende runderen hinderen politieonderzoek na vondst dode

04-05-2020 - 0 reacties Politieonderzoek na de vondst van een lichaam in Nationaal Park De Meinweg in Limburg is zondagmiddag danig gehinderd door een kudde loslopende galloway-runderen. De grote grazers waren afgekomen op eten dat bedoeld was als lunch voor de agenten.


Limburgse natuurbrand laait weer op, vuurhaard Brabant lastig te blussen

21-04-2020 - 0 reacties De brand in Nationaal Park De Meinweg in Limburg is dinsdagmiddag voor de tweede keer opgelaaid. De veiligheidsregio spreekt van een "zeer forse uitbreiding". Ook de grote brand in het Brabantse natuurgebied de Deurnese Peel is dinsdagmiddag nog altijd niet onder controle.


Flinke natuurbranden in Brabant, Limburg en Overijssel: camping en manege ontruimd

21-04-2020 - 0 reacties In Nationaal Park de Meinweg in Herkenbosch, vlak bij Roermond, woedt een zeer grote brand in een bos- en heidegebied. De brandweer bestrijdt de vuurzee met groot materieel. Ook in natuurgebied Mariapeel bij Deurne, Noord-Brabant, woedt een natuurbrand. De omvang van het gebied dat in brand staat is nog niet bekend. Rookwolken zijn tot in de verre omtrek zichtbaar.


Flinke natuurbranden in Brabant, Limburg en Overijssel

20-04-2020 - 0 reacties In Nationaal Park de Meinweg in Herkenbosch, vlak bij Roermond, is vanmiddag een zeer grote brand uitgebroken in een bos- en heidegebied. De brandweer sloeg groot alarm en bestrijdt de vuurzee met groot materieel. Ook in natuurgebied Mariapeel bij Deurne, Noord-Brabant, woedt een natuurbrand. De omvang van het gebied dat in brand staat is nog niet bekend. Rookwolken zijn tot in de verre omtrek zichtbaar.


Weer ‘aspergevlucht’ in Eindhoven, maar deze keer mogen er maar 9 arbeiders in één bus

08-04-2020 - 0 reacties Op Eindhoven Airport is woensdagmiddag weer een zogenaamde 'aspergevlucht' geland. Aan boord waren 36 Roemeense arbeiders die asperges gaan steken in Limburg. De afgelopen dagen was er commotie ontstaan omdat seizoensarbeiders in propvolle busjes van het vliegveld naar hun bestemming werden gebracht. Busbedrijf Munckhof nam daarom geen risico's: er mochten maar negen arbeiders in één bus.