Cda

Cda is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Cda en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Cda nieuws

Wie gelooft het Planbureau nog na nieuwe rekenblunder klimaatbeleid?

14-02-2020 - 0 reacties De nieuwste rekenblunder van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) leidt tot woede in Den Haag. Regeringsfracties VVD en CDA vrezen dat het klimaatbeleid zo niet meer te verkopen valt aan de burger. Ook de grote steden zijn niet blij met de ‘ondermijning’ van hun vergroeningsplannen.

De nieuwste rekenblunder van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) leidt tot woede in Den Haag. Regeringsfracties VVD en CDA vrezen dat het klimaatbeleid zo niet meer te verkopen valt aan de burger. Ook de grote steden zijn niet blij met de ‘ondermijning’ van hun vergroeningsplannen.


VVD en CDA willen continu cameratoezicht slachthuis

14-02-2020 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet op afstand continu mee kunnen kijken in slachthuizen. VVD en CDA stellen dit voor via een motie die volgende week in stemming wordt gebracht.


'Laat NVWA via camera's meekijken in slachthuizen om misstanden te voorkomen'

12-02-2020 - 0 reacties De Tweede Kamer is de misstanden in slachthuizen helemaal zat. Regeringspartijen VVD en CDA willen daarom de NVWA via camera's laten meekijken. Als er dan sprake is van dierenleed of van een gevaar voor de voedselveiligheid, dan kan er volgens VVD-Kamerlid Helma Lodders, onmiddellijk worden ingegrepen.


Verzet in het CDA tegen regionale samenwerking met Forum voor Democratie

09-02-2020 - 0 reacties De samenwerking met Forum voor Democratie in de provincie Brabant, doet oude discussies herleven in het CDA. Voorlopig geeft de partijtop groen licht.


VVD in Brabant slaat rechtsaf: Forum voor Democratie en CDA uitgenodigd voor verdere gesprekken over coalitie

07-02-2020 - 24 reacties DEN BOSCH - De provincie Brabant lijkt af te stevenen op een rechtse coalitie met Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet is door de Brabantse VVD uitgenodigd om, net als het CDA, aan te schuiven aan de onderhandelingstafel. Dat maakte VVD-leider Christophe van der Maat vrijdagochtend bekend.


Kamerleden boos over afwezigheid minister De Jonge bij debat gaswinning (update)

06-02-2020 - 0 reacties De Tweede Kamer is niet blij met minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister zou aanwezig zijn bij een debat over de gezondheidsgevolgen van de gaswinning, maar hij was bij aanvang van het debat niet aanwezig.


Kamerleden boos over afwezigheid minister De Jonge bij debat gaswinning

06-02-2020 - 0 reacties De Tweede Kamer is niet blij met minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister zou aanwezig zijn bij een debat over de gezondheidsgevolgen van de gaswinning, maar daar was hij niet.


Vuurwerkverbod: CDA wil carbidschieten veiligstellen

05-02-2020 - 0 reacties DEN HAAG - Met een motie in de Tweede Kamer wil het CDA woensdag het carbidschieten veiligstellen. De partij wil de garantie dat het carbidschieten koste wat kost behouden blijft.


Noord-Brabantse CDA geeft voorkeur aan coalitie met Forum

03-02-2020 - 4 reacties Het CDA in Noord-Brabant wil met de VVD en Forum voor Democratie praten over een nieuwe coalitie voor het provinciebestuur. Dat staat in een rapport van de verkenners die onderzoek deden naar de mogelijkheden voor de toekomst, nadat het CDA de huidige coalitie had verlaten.


Gedeputeerde: 'Boeren treft geen blaam in luchtwasserkwestie'

31-01-2020 - 0 reacties Agrarisch ondernemers in Overijssel hebben niets verkeerd gedaan in de kwestie van de luchtwassers die daar niet op orde zijn. Dat stelt de Gelderse landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA) in reactie op vragen van D66.


Stress wordt Annie Schreijer even te veel: ‘Het was kantje boord’

25-01-2020 - 17 reacties HENGEVELDE Annie Schreijer-Pierik wordt maandag grondig onderzocht in het Medisch Spectrum Twente. Maar zelf weet de politica van het CDA al precies wat de oorzaak is van haar hartklachten, die haar hebben gedwongen om tijdelijk het werk in het Europees Parlement neer te leggen. „Het is stress, allemaal stress”, zegt ze. Ze is weer thuis in Hengevelde, waar ze nu rust moet houden.


CDA kritisch over publiceren boeren-bedrijfsgegevens

10-01-2020 - 9 reacties Het CDA in de Tweede Kamer is kritisch over het feit dat het ministerie bedrijfsgegevens van melkveehouderijen openbaar gaat maken. Gisteren werd bekend dat van elke boerderij de fosfaatrechten gepubliceerd worden.


CDA filosofeert in lijfblad over protestactie Annie Schreijer

24-12-2019 - 0 reacties Één zinsnede uit een perspectiefnota van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA zette de partij in vuur en vlam. Het CDA-blad Christen Democratische Verkenningen (CDV) blikt in het jongste nummer terug op het tumult.


Dit is de man die Brabant uit de politieke crisis moet trekken

21-12-2019 - 52 reacties EINDHOVEN - VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat trok de afgelopen weken nadrukkelijk de regie naar zich toe om de Brabantse boerenimpasse te doorbreken en de coalitie met het CDA te redden. Het compromis sneuvelde. ,,Dit was ronde één. We zijn heel ver gekomen; het was op een haar na gelukt.”


„Doorbreek monopolie asbestbranche”

20-12-2019 - 0 reacties De overheid moet nieuwe methoden voor asbestsanering stimuleren. Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer stemde donderdag in met een motie van de leden Stoffer (SGP) en Von Martels (CDA), die hiertoe oproept.


'Provincie laat leegstaande boerderijen verpauperen, doodsteek voor platteland'

18-12-2019 - 0 reacties Hoe staat het met het onderhoud van leegstaande boerderijen die zijn opgekocht door de provincie Overijssel? Het CDA wil dat graag weten na een bezoek van de provinciale fractie aan Hezingen in de gemeente Tubbergen. De fractie zag daar een door de provincie aangekochte boerderij die in rap tempo verpaupert. Hoe kan dat wil het CDA weten. De partij stelt vragen aan het provinciebestuur.


CDA woedend over uitspraken Timmermans over boeren

18-12-2019 - 0 reacties CDA spreekt afkeuring uit over uitspraken Timmermans over boeren


Ook in Eerste Kamer meerderheid voor stikstofwet

17-12-2019 - 4 reacties De stikstofwet van het kabinet komt door het parlement. De Tweede Kamer nam de wet twee weken geleden aan, de Eerste Kamer zal dat vanavond doen. Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de senaat, hebben de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ook steun van zeker zes andere senatoren nodig en het is nu wel zeker dat genoeg oppositiepartijen achter de wet staan.

De behandeling van de spoedwet in de Eerste Kamer duurt nog de hele dag en de stemming is pas vanavond, maar behalve de regeringspartijen zullen in elk geval ook SGP, de groep-Otten, 50Plus en OSF het voorstel van het kabinet steunen.

Of ook bijvoorbeeld GroenLinks en PvdA uiteindelijk achter de wet staan, is nog niet duidelijk, maar hun voorstem is dus niet meer nodig om de wet door de Eerste Kamer te loodsen.
Het kabinet hoopt met de wet de woning- wegen- en waterbouw vlot te trekken en de economie zo een impuls te geven. In de spoedwet staat onder meer dat er een stikstofbank komt waarin de uitstoot wordt bijgehouden. Verder wordt erin geregeld dat voor projecten die weinig stikstof uitstoten geen vergunning meer hoeft te worden aangevraagd. Ook staan er regels in voor stikstof-arm veevoer.


Eerste Kamer wil spoedwet stikstof toch voor Kerst behandelen

10-12-2019 - 1 reacties De Eerste Kamer wil de spoedwet stikstof toch nog voor het kerstreces behandelen. Dat hebben de woordvoerders vandaag besloten. Minister Schouten moet vooraf nog wel een stapel vragen beantwoorden over de juridische houdbaarheid, garanties voor natuurgebieden en voorrang voor woning- boven wegenbouw.

Het kabinet hoopt dat de wet nog dit jaar wordt aangenomen, zodat de bouw snel kan worden vlot getrokken. Maar de oppositie trapte vorige week op de rem.
Vanmiddag besloot een meerderheid om komende maandag te bekijken of alle schriftelijke vragen naar tevredenheid zijn beantwoord en het debat alvast 'met potlood' voor dinsdag in de agenda te zetten. Het is de bedoeling er nog dezelfde dag over te stemmen.

GroenLinks
De spoedwet stikstof is vorige week aangenomen door de Tweede Kamer. Behalve de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden de SGP, 50Plus en het lid Haga voor.
Of de wet het in de Eerste Kamer gaat halen, is nog onzeker. De coalitie heeft daar, ook met de stemmen van de SGP en 50Plus, geen meerderheid. Minister Schouten en minister Hoekstra zijn inmiddels bij fractievoorzitters in de Tweede Kamer aan het peilen of zij nog overgehaald kunnen worden. Zij zijn vanmiddag bij onder anderen Klaver van GroenLinks langsgeweest.
Het blijft niet bij deze spoedwet. De commissie-Remkes, die het kabinet heeft ingesteld om advies te geven over de stikstof-problematiek, is nog volop aan het werk.

De commissie onder leiding van oud-minister Remkes, die inmiddels ook waarnemend burgemeester van Den Haag is, bracht in september al een advies uit voor de korte termijn. Op basis daarvan is onder meer besloten om de maximumsnelheid te verlagen naar 100 kilometer per uur. Die maatregel gaat in maart in.

Remkes komt naar verwachting vrijdag met een tweede advies, over de weidegang van koeien. Nu moeten boeren eigenlijk een vergunning aanvragen om hun koeien naar buiten laten. De adviescommissie zei in het eerste advies dat er een gedoogstatus moet blijven bestaan, want koeien in de wei veroorzaken minder stikstofuitstoot dan koeien op stal. Deze week komt er een extra advies over al dan niet verplicht weiden van vee.
Een derde advies, over de luchtvaart, verschijnt naar verwachting in de eerste week van januari.

Eerder zei Remkes dat voor het eind van dit jaar klaar kon zijn, maar dat lukt net niet. In dit advies zal het ook gaan over natuurvergunningen voor Schiphol, Lelystad Airport, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport, Groningen Airport Eelde en Eindhoven Airport. Volgens milieuorganisaties hebben de luchthavens ten onrechte niet zo'n vergunning. Remkes moet daar duidelijkheid over geven.
In mei komt het vierde advies van de commissie-Remkes, over de aanpak van het stikstofprobleem op de lange termijn. Dat zal naar verluidt vooral gaan over mogelijke maatregelen voor de industrie en scheepvaart.


CDA: pachtgronden alleen voor lokale boer

18-11-2019 - 0 reacties EERSEL - Het plan van het Eerselse college om de vrije pachtgronden voortaan ook open te stellen voor pachters uit andere gemeenten stuit op grote weerstand bij het CDA. ,,We moeten kiezen voor lokale ondernemers.”